Wix vs. WordPress – Mana Yang Sesuai untuk Anda (Mei 2019)

Ketika mula-mula mula membina laman web semuanya HTML. Sekiranya ada yang mengingati hari ini, anda pasti tahu bahawa ini adalah standard emas dalam pengembangan web HTML. (Maaf untuk muzik jika anda mengklik pautan itu.)


Kami telah menempuh perjalanan jauh dari masa itu dan sekarang pengguna berhadapan dengan banyak pilihan. Terdapat pembangun laman web baru muncul di semua tempat, namun sistem pengurusan kandungan yang telah digunakan kebanyakan orang tetap menjadi WordPress. Hari ini kita akan membandingkan raksasa ini dengan pesaing lain yang popular – Wix.

logo wix vs wordpress

Kami akan berkongsi pengalaman kami dengan Wix dan WordPress dan kemudian memberi anda beberapa gambaran mengenai mana yang lebih sesuai dengan keperluan anda. Kami akan membandingkan pelbagai aspek. Mari mulakan dengan beberapa statistik:

WordPress menggunakan hampir 1/3 internet seperti yang kita ketahui sekarang.

Sebab mengapa WordPress memiliki sebilangan besar pangsa pasar internet adalah kerana ia dapat membantu anda membuat laman web anda sendiri yang menakjubkan.

Walaupun WordPress adalah raja, itu tidak sempurna. Terdapat keluk pembelajaran yang besar dan sukar untuk digunakan untuk pemula.

Bagi orang yang tidak mahu menghadapi banyak kesukaran ketika membuat laman web mereka, mereka boleh memilih untuk menggunakan pembangun laman web all-in-one atau sistem pengurusan kandungan seperti Wix. Ini datang dengan kelemahan dengan kemudahan yang ditawarkannya.

Walaupun WordPress mempunyai statistik yang paling mengagumkan dalam hal jumlah laman web yang menggunakannya – Wix tiada masalah. Wix membantu membina sekitar 1% daripada semua laman web di internet hari ini. Angka itu mungkin kelihatan kecil di sebelah WordPress tetapi itu menyumbang berpuluh juta laman web.

Wix vs. WordPress: The Down Down

Gunakan WordPress jika anda merancang untuk membina laman web dan mengembangkannya sepenuhnya. Jumlah pilihan dan perkhidmatan yang tersedia di laman web yang dibina WordPress sangat mengejutkan.

Gunakan Wix jika anda memerlukan laman web untuk tujuan asas dan tidak mahu menangani keluk pembelajaran yang besar untuk menjadikan laman web berstatus aktif dan berjalan. Yang harus anda buat hanyalah mengetahui perisian pembangun mereka.

WordPress – Setiap Penyesuaian Di Hujung Jari Anda

Membina laman web boleh dibandingkan dengan memasak stik.

Teruskan dan Google cara memasak stik. Terdapat begitu banyak pilihan. Anda boleh memanggangnya, anda boleh membakarnya dan membuangnya ke dalam ketuhar, anda boleh menggunakan sous vide, neraka – anda juga boleh memakainya.

Jangan ketuhar gelombang mikro stik anda.penyesuaian wordpress

Semua pilihan itu ada dalam membina laman web dengan pelbagai pembangun laman web. Anda juga boleh mengupah seseorang untuk membina laman web anda – seperti pergi ke kedai stik dan meminta mereka memasak stik seperti yang anda suka.

Katakan restoran menjadikan anda stik. Dalam senario ini, mereka menggunakan sous vide dan kemudian mencuri stik anda. Itu adalah salah satu kaedah terbaik untuk memasak stik dan kaedah utama digunakan di kebanyakan restoran lima bintang.

Anda boleh keluar dan membeli sous vide, memasak stik anda, kemudian membakarnya sendiri. Pada dasarnya, peluang untuk membuat stik yang hebat bergantung pada kemampuan anda – tetapi anda mempunyai alat yang sama dengan tukang masak di restoran. Adalah mungkin untuk membuat stik lebih baik daripada koki itu dengan alat yang sama jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Itulah WordPress – ia menggunakan alat yang sama dengan pembangun web untuk membuat laman web. Pembangun mungkin menggunakan teknik tambahan yang menjadikan laman web lebih baik daripada apa yang anda boleh lakukan – tetapi seiring berjalannya waktu – anda dapat mempelajari (atau Google) teknik ini di WordPress dan membuat laman web yang hebat.

WordPress membenarkan anda bina laman web terbaik dengan pilihan dan pertolongan yang tidak berkesudahan. Anda boleh mencapai ketinggian SEO, anda boleh menggunakan plugin hebat yang mengawal keselamatan, dan anda dapat menyesuaikan laman web anda seberapa banyak yang anda mahukan.

Wix – Semua Penyesuaian Selesai Untuk Anda

Menggunakan Wix dalam senario ini adalah seperti menggunakan panggangan untuk memasak stik.

Perbandingan CMS 2019

Wix boleh membuat laman web yang indah – laman web yang hampir sempurna. Masalahnya ialah anda tidak dapat membawa laman web anda ke tahap tertinggi. Dalam banyak keadaan yang mungkin bukan yang anda cari. Pembangun web profesional tidak menggunakan Wix.

Wix ialah pembina laman web yang akan menyediakan segalanya untuk anda. Ia mudah dan senang digunakan, dengan kurva pembelajaran kecil, dan tidak perlu mengeluarkan lebih banyak wang daripada harga pelekat pada templat dan sokongan hebat.

Memanggang stik adalah lazat dan sukar untuk dikacau. Terdapat ruang untuk kesilapan tetapi secara keseluruhan anda mungkin akan membuat stik yang baik-baik saja. Ini tidak memberi anda peluang untuk memasak stik yang sama dengan sous vide dan teknik menjahit yang hebat tetapi masih dapat menjadikan anda makanan yang enak yang memenuhi keperluan anda jika anda seorang pemanggang yang berkemampuan.

Penggunaan

Laman web WordPress merangkumi 14.7% daripada 100 laman web teratas di dunia. Lihat senarai syarikat yang menggunakan WordPress.

Sejauh pembangun laman web atau sistem pengurusan kandungan pergi – WordPress digunakan 52% sepanjang masa. Kami telah menggunakan Wix selama bertahun-tahun, dan setelah tinjauan yang panjang, itu adalah pilihan nombor satu kami untuk pembangun laman web yang merupakan penyelesaian “semua-dalam-satu”. Tidak menghairankan, ia adalah yang kedua setelah WordPress dari segi populariti CMS.

Cara Menyiapkan Laman Web Dengan Wix dan WordPress

Langkah menggunakan Wix

 1. Pergi ke wix.com
 2. Daftar dan pilih rancangan
 3. Beli domain anda
 4. Bina laman web anda (petua: ikuti panduan ini)

Langkah menggunakan WordPress

 1. Pilih hos web yang baik (tip: baca ulasan kami mengenai penyedia hosting web terbaik)
 2. Pilih rancangan hosting
 3. Beli atau pilih domain anda (bergantung pada apakah ini termasuk dalam layanan hosting)
 4. Pasang WordPress
 5. Pilih tema
 6. Pilih tema percuma atau tema berbayar
 7. Ketahui cara menggunakan tema baru anda untuk membina laman web
 8. Pasang pemalam untuk menyesuaikan laman web anda
  • Pilih pemalam percuma atau berbayar
  • Lakukan penyelidikan mengenai semua pilihan yang berbeza sebelum memasang
 9. Terjebak dengan tema semasa dan cuba menggunakan CSS dan HTML atau pemalam untuk membantu
  • Banyak Googling untuk menyalin dan menampal kod (kerana anda mungkin tidak tahu HTML)

Seperti yang anda tahu, menggunakan WordPress sedikit lebih rumit daripada menggunakan Wix. Saya boleh melakukan beberapa langkah lagi untuk kedua-duanya tetapi pada dasarnya inilah yang anda hadapi ketika memilih salah satu daripada pilihan ini.

Walaupun Wix jelas lebih mudah – terdapat banyak perkara yang tidak dapat anda lakukan semasa menggunakan WordPress. Di Wix, anda dibatasi oleh fungsi pembangunnya dan integrasi yang dibina oleh Wix sedangkan WordPress adalah sebaliknya.

WordPress adalah platform sumber terbuka. Ini terbuka untuk semua orang untuk menggunakan dan mengubahsuai. Sesiapa sahaja pada bila-bila masa boleh menggunakan WordPress untuk membuat tema atau plugin mereka sendiri untuk dimuat turun oleh orang lain secara percuma atau dalam banyak kes untuk pembelian. Inilah sebabnya mengapa komuniti WordPress begitu besar dan mengapa banyak orang menggunakan WordPress.

Siapa Yang Akan Menggunakan Yang

Sekiranya anda mahu drag-and-drop untuk membuat laman web yang disesuaikan sepenuhnya dengan sokongan pelanggan yang hebat, maka anda harus menggunakan Wix. Terdapat keluk pembelajaran kecil tetapi pilihan di hujung jari anda luas. Setelah Wix dikuasai, ia adalah alat yang hebat yang membolehkan anda mengubah kanvas kosong menjadi karya seni dan tidak terlalu lama.

Wix adalah untuk orang yang ingin membuat laman web yang unik bagi mereka tanpa perlu menangani semua perkara tambahan yang disertakan dengan menjalankan laman web.

WordPress adalah untuk orang yang serius dalam membina laman web. Terdapat begitu banyak aspek dalam mengembangkan dan memasarkan laman web dan WordPress akan memberi anda keupayaan untuk cemerlang dalam setiap aspek daripadanya.

Sekiranya anda serius dengan laman web anda dan ingin meluangkan masa untuk mempelajari setiap aspek dari apa yang anda buat, kemudian gunakan WordPress. Kemungkinan tidak ada habisnya dan peluang untuk membuat apa yang anda mahukan ada untuk anda tangkap.

Tema WordPress Vs. Tema Wix

Berbeza dengan apa yang difikirkan oleh banyak orang – anda tidak perlu tahu bagaimana membuat kod untuk menggunakan WordPress. Banyak tema membolehkan banyak fungsi yang ditawarkan Wix dengan kemampuan untuk menyesuaikan lebih jauh dengan kod.

Cara membina laman WordPress bermula adalah dengan pengguna memilih tema yang akan digunakan. Tema pada dasarnya adalah pembangun Wix. Anda boleh menyeret dan melepaskan dalam beberapa kes atau memilih elemen untuk ditambahkan ke laman web anda dan kemudian anda dapat mengeditnya dengan teks, gambar, atau apa sahaja yang sesuai.

WordPress dilengkapi dengan pelbagai tema WordPress yang dibina yang membolehkan seseorang membina laman web asas. Tema-tema sederhana dapat ditingkatkan dengan kod tetapi laman web pasti dapat dibina tanpa menggunakan kod.

Di atas tema percuma ada tema yang boleh anda beli dan kemudian gunakan yang menawarkan pengalaman membina yang serupa dengan Wix. Terdapat syarikat yang telah mencipta pengalaman membina yang indah seperti Tema Elegant dan Out of the Sandbox.

Tema Elegant telah membuat pembina yang membolehkan anda menyeret dan melepaskan elemen tertentu dengan ciri edit yang mudah digunakan. Banyak yang dapat dilakukan dalam beberapa saat tanpa masa memuatkan.

runtuh-dan-ganti nama-gif

Jumlah sokongan dan maklumat bagaimana berdasarkan tema yang anda pilih. Beberapa tema mempunyai komuniti yang luas yang dapat membantu dengan menggunakan tema sementara yang lain hampir tidak mempunyai pertolongan.

Wix mempunyai templat yang berbeza dan bahkan membina Kepintaran Reka Bentuk Buatan yang membolehkan anda melakukannya mulakan pembangunan laman web anda.

Mana-mana templat yang anda pilih sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan ADI, anda akan membina laman web anda dalam pembangun Wix. Maksudnya ialah anda mempunyai pilihan terhad berbanding dengan banyak tema di dunia untuk WordPress. Terhad tidak selalu bermaksud sedikit. Pilihan di Wix sangat mengejutkan jika dibandingkan dengan pembangun laman web lain.

Hidup di dalam ekosistem Wix tidak selalu buruk kerana anda selalu mengetahui jenis sokongan yang akan anda perolehi ketika menghadapi sebarang masalah.

Penyelesaian Pengekodan, Komuniti, dan Mencari

Untuk benar-benar dapat membuat laman web yang tepat di kepala anda, anda perlu belajar bagaimana membuat kod. Berita baiknya ialah anda boleh membuat 97% laman web di kepala anda tanpa belajar bagaimana membuat kod. 3% di kepala anda mungkin tidak perlu.

Memilih tema yang betul untuk keperluan anda menghilangkan keperluan untuk membuat kod. Sekiranya anda memilih tema dengan pangkalan pengguna yang besar akan ada halaman dan halaman forum yang akan mempunyai kod yang siap disalin dan ditampal ke dalam tema anda untuk satu ciri tambahan yang ingin anda tambahkan.

Kadang-kadang akan ada sesuatu yang ingin anda lakukan yang nampaknya mustahil tanpa menggunakan kod dan kemudian carian Google yang cepat kemudian anda mendapat tahu ada plugin yang melakukan fungsi yang tepat yang anda cari.

Itulah keindahan WordPress, komuniti ada untuk membantu anda mencapai apa sahaja.

Pada Wix, anda dihalang oleh apa yang Wix izinkan untuk anda lakukan. Terdapat komuniti yang hebat dan pangkalan pengetahuan yang luar biasa untuk mengetahui bagaimana mencapai apa yang anda cuba capai. Masalahnya ialah jika tidak ada di pangkalan pengetahuan tidak akan ada cara untuk anda melakukannya.

Sokongan WordPress vs Wix

Sokongan asas pengetahuanPerkara yang hebat dari kedua-dua platform ini ialah jika anda menghadapi masalah, penyelesaiannya ada di internet.

Dengan Wix, asas pengetahuan mereka merangkumi setiap aspek perisian mereka dan apa sahaja yang anda perlukan ada di sana. Wix juga mempunyai pasukan sokongan yang luar biasa. Mereka menjawab dengan pantas dan dapatkan pertolongan yang anda perlukan.

Sebaliknya, WordPress menggunakan begitu banyak bentuk dengan semua tema, plugin, dan aplikasi yang berbeza sehingga maklumatnya agak sukar dicari. Seperti yang disebutkan sebelumnya, berjuta-juta laman web dijalankan di WordPress. Berjuta-juta orang menyumbang kepada komuniti luar biasa yang membentuk WordPress.

Itu membawa kepada ratusan ribu artikel bantuan di forum mereka – secara harfiah – ratusan ribu. Mungkin sukar untuk mencari apa yang anda cari tetapi perkara yang menyenangkan adalah bahawa apa yang anda perlukan mungkin ada di suatu tempat.

Banyak orang bosan dengan berusaha mencari cara menyelesaikan tugas tertentu di WordPress dan mengupah pembangun untuk menyelesaikan laman web mereka untuk mereka.

Aplikasi Wix dan Pemalam WordPress

Wix menawarkan hampir 300 aplikasi untuk digunakan di laman web Wix anda. Aplikasi ini berkisar dari bantuan SEO hingga analitik hingga menjual produk Amazon.

Ketika datang ke aplikasi, Wix telah berjaya mengumpulkan portfolio alat arus perdana yang bagus yang akan membantu banyak pemilik laman web meningkatkan permainan mereka. Jika dibandingkan dengan WordPress, pemilihan menjadi lebih rendah jika dibandingkan.

Walaupun 300 terdengar seperti bilangan bulat, jumlahnya agak kecil dibandingkan dengan angka 55,000+ pemalam tersedia untuk pengguna WordPress. Pada waktu esok akan ada lebih banyak plugin di pasaran WordPress. Tidak ada yang memerlukan akses ke lebih dari 50,000 pemalam.

Walau bagaimanapun, ada plugin untuk apa sahaja yang mungkin anda fikirkan. Kesemuanya disemak oleh pengguna sebenar jika orang benar-benar menggunakannya dan akan memberi anda sejumlah besar maklumat untuk diputuskan. Ia juga sangat menggembirakan untuk mencuba mencari perkara yang anda cari juga.

SEO dan Blogging

SEO adalah baiklah pada Wix. Ciri SEO mereka merangkumi peta laman yang dihasilkan secara automatik serta judul halaman dan deskripsi meta. Wix memang menawarkan pelbagai alat SEO yang dapat membantu meningkatkan SEO. Sekiranya anda merancang untuk membuat blog dan mengoptimumkan SEO maka kedua-duanya akan berfungsi untuk anda.

seo dan bloggingMenggunakan WordPress dengan segera menawarkan beberapa kelebihan dalam soal SEO. Alat SEO yang ditawarkan oleh Wix sangat pucat dibandingkan dengan semua peluang pemalam SEO yang tersedia untuk anda di WordPress.

Segera, tanpa pemalam atau tema tambahan, WordPress menawarkan ciri standard yang hebat. WordPress mempunyai betul Penandaan HTML, Mesra SEO pautan tetap, tag tajuk, tajuk, penciptaan kandungan yang mudah, dan gambar yang dioptimumkan. Hampir semua tema yang tersedia juga dioptimumkan untuk SEO dan setelah dipasangkan dengan satu atau dua plugin, anda akan mencapai ketinggian SEO.

Wix adalah pilihan yang baik untuk blog untuk orang yang baru dalam dunia laman web. Ia mudah dan mudah seperti kebanyakan Wix. WordPress adalah untuk orang-orang yang ingin menyelami dunia blogging dan belajar banyak mengenai SEO.

Harga WordPress vs Wix

Harga Wix sangat mudah. Pilihan yang paling biasa adalah $ 14 sebulan yang merangkumi domain percuma selama setahun serta beberapa barang lain. Selain itu, anda boleh membayar tambahan untuk alamat e-mel yang diberikan ke domain anda melalui Google.

rancangan harga wix

Walaupun harga Wix sangat mudah, jalan WordPress adalah apa-apa. WordPress itu sendiri adalah percuma untuk digunakan. Namun, langkah pertama adalah mencari perkhidmatan hosting yang harganya boleh berkisar. Perkhidmatan hosting kegemaran kami, Tapak Tapak, akan memulakan anda sekitar $ 4 sebulan untuk memulakan.

Di atas perkhidmatan hosting anda harus memutuskan sama ada anda ingin membayar tema dan pemalam. Banyak tema boleh digunakan secara percuma tetapi yang lain berharga ratusan dolar. Tema yang dinilai terbaik biasanya pembayaran sekali $ 100-200. Sebaik sahaja anda memilikinya – anda memilikinya seumur hidup. Terdapat juga banyak plugin yang mungkin mengenakan yuran sekali atau yuran bulanan.

Bergantung pada apa yang anda cuba lakukan Wix dan WordPress agak setanding harganya. Kadang kala anda dapat menjimatkan banyak wang dan kadangkala anda akan menghabiskan lebih banyak perbelanjaan.

Terdapat juga pilihan untuk mengupah pemaju di mana langit adalah had kos tetapi laman web rata-rata boleh dibina dengan harga sekitar $ 2,000.

e-dagang

Kedua-dua WordPress dan Wix menawarkan pilihan hebat di platform mereka untuk eCommerce. Tidak ada pilihan terbaik – Shopify mengambil mahkota itu – tetapi kedua-duanya mempunyai alasan kuat mengapa anda menggunakannya untuk kedai eCommerce.

Menggunakan WordPress untuk eCommerce meningkatkan sedikit kesukaran. Banyak pembangun membuat laman web eCommerce di WordPress tetapi jelas mereka benar-benar tahu apa yang mereka lakukan.

Dev web e-dagang

Cara terbaik untuk menggunakan WordPress untuk eCommerce adalah dengan menyediakan WooCommerce. WooCommerce adalah salah satu plugin terbaik di WordPress dan mudah digunakan pada mulanya. Semasa menggunakan WooCommerce terdapat banyak perkara tambahan yang harus anda fahami seperti kaedah pembayaran, cukai jualan, dan aspek kecil rawak lain dalam menjalankan kedai eCommerce yang tidak difikirkan oleh kebanyakan orang. Shopify mengurus semua barang itu.

WordPress dibina untuk melakukan segalanya sehingga eCommerce berfungsi dengan baik di dalamnya. Wix dibina untuk menjadikan laman web yang indah menjadi mudah. Dengan itu, menambahkan eCommerce di atas yang berfungsi hingga tahap.

Wix berfungsi dengan baik jika anda mempunyai pustaka produk kecil. Menjual di bawah lima produk di Wix sebenarnya hebat. Masalahnya mula timbul ketika anda ingin mempamerkan barisan produk anda dan membina perpustakaan produk yang indah. Di samping itu terdapat aspek seperti dasar pengembalian dan e-mel yang lancar di Shopify yang tidak ada di Wix.

Shopify dibangun untuk eCommerce, setiap aspek dari pengaturan, reka bentuk, dan pembuatan perangkat lunak dibangun untuk menampung pilihan eCommerce. Plugin dan aplikasi di Wix bagus tetapi tidak membandingkan dengan yang tersedia di Shopify.

Kesimpulan: Wix atau WordPress?

Sekiranya anda bersedia untuk benar-benar membina laman web – untuk benar-benar menyesuaikan dan mengembangkannya, maka keputusannya mudah — gunakan WordPress. WordPress tidak sukar dengan tema yang tepat dan jumlah maklumat yang dapat dibantu di dunia tidak terhingga. Pada masa anda selesai membina laman web anda, anda akan merasa seperti pembangun web yang pakar.

Wix lebih baik jika anda tidak berminat untuk menyelam. Anda mahukan sesuatu yang mudah dan senang digunakan yang menyelesaikan tugasnya.

Selalu ada pilihan untuk mengupah pembangun untuk membuat laman web untuk anda. Sekiranya saya serius membuat dan mengembangkan laman web, hanya dua pilihan yang menggunakan WordPress untuk diri sendiri atau menggaji pembangun. Sebagai rekod, pembangun tersebut akan menggunakan WordPress.

Soalan Lazim

Pembangun laman web mana yang mempunyai SEO terbaik? WordPress atau Wix?

WordPress adalah untuk orang yang ingin meluangkan masa untuk mempelajari segalanya mengenai SEO dan Blogging. Ciri dan tetapan serta plugin di WordPress menjadikan SEO di platform lebih unggul daripada platform lain.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk laman web Wix disiarkan?

Mungkin memerlukan masa hingga 48 jam untuk muncul laman web anda dengan domain anda sendiri.

Berapakah kos untuk menerbitkan laman web Wix?

Sebuah laman web di Wix boleh diterbitkan secara percuma dengan format penamaan ini: username.wixsite.com/siteaddress. Untuk menggunakan domain khusus dan membuka banyak ciri, anda harus memilih pelan berbayar. Rata-rata pelan berbayar adalah $ 14 sebulan tetapi boleh menjadi hanya $ 5 sebulan dan sebanyak $ 25 sebulan.

Bolehkah anda mengedit laman Wix anda setelah anda menerbitkannya?

Ya, anda boleh mengedit laman web Wix anda setelah menerbitkannya dan perubahan akan disiarkan apabila anda selesai.

Apakah perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org?

WordPress.org adalah platform yang dihoskan sendiri pada platform hosting yang dipilih sebelumnya untuk membuat dan mengurus laman web. Ini adalah versi yang dibahas dalam artikel ini. WordPress.com serupa tetapi dihoskan untuk anda dan direka seperti pembangun laman web untuk kemudahan penggunaan.

Bagaimana WordPress berbeza dengan Wix?

Perbezaan terbesar antara Wix dan WordPress adalah bahawa Wix adalah perisian pembangun laman web drag-and-drop yang menangani semua aspek backend laman web anda dan WordPress adalah perisian mandiri yang anda pasang pada platform hosting yang telah anda pilih. Wix jauh lebih mudah digunakan semasa WordPress mempunyai keluk pembelajaran.

Rujukan dan kredit gambar:

 • Kingcrescent.com
 • Learnwoo.com
 • KongsiGate.com
 • MyVenturePad.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map