Wix vs. WordPress – kateri je pravi za vas (maj 2019)

Ko sem prvič začel ustvarjati spletna mesta, je bil to vse HTML. Če se kdo spomni teh dni, bi vedel, da je to zlati standard spletnega razvoja HTML. (Oprosti za glasbo, če si kliknil to povezavo.)


Od teh dni smo že daleč in zdaj se uporabniki soočajo z veliko izbiro. Vsepovsod se pojavljajo novi ustvarjalci spletnih mest, vendar sistem za upravljanje vsebine, ki ga uporablja večina ljudi, še vedno ostaja WordPress. Danes bomo primerjali tega velikana z drugim priljubljenim konkurentom – Wix.

logotip wix vs wordpress

Izkušnje bomo delili z Wixom in WordPressom, nato pa vam bomo dali nekaj vpogleda v to, katera je bolj primerna za vaše potrebe. Primerjali bomo številne različne vidike. Začnimo z nekaj statistikami:

WordPresss porabi skoraj 1/3 interneta, kot ga poznamo danes.

Razlog, zakaj ima WordPress velik tržni delež v internetu, je zato, ker vam lahko pomaga ustvariti neverjetno lastno spletno mesto.

Čeprav je WordPress kralj, ni popoln. Obstaja velika krivulja učenja in jo je težko uporabiti za začetnike.

Ljudje, ki ne želijo imeti veliko težav pri ustvarjanju svojega spletnega mesta, se lahko odločijo za uporabo spletnega graditelja ali sistema za upravljanje vsebine, kot je Wix. To se kaže tudi s slabostmi, ki jih ponuja.

Čeprav ima WordPress najbolj impresiven statut, ko gre za količino spletnih mest, ki ga uporabljajo – Wix ni brezglava. Wix je danes pomagal sestaviti približno 1% vseh spletnih strani na internetu. Ta številka se morda zdi poleg WordPressa majhna, vendar to pomeni desetine milijonov spletnih strani.

Wix vs. WordPress: Nizko navzdol

Uporabite WordPress če načrtujete izdelavo spletnega mesta in njegovo gojenje v celoti. Količina možnosti in storitev, ki so na voljo na spletnem mestu, izdelanem za WordPress, je neverjetna.

Uporabi Wix če potrebujete spletno mesto za osnovne namene in se ne želite ukvarjati z veliko krivuljo učenja, da bi spletno mesto prišlo do pripravljenega stanja. Vse kar morate storiti je, da ugotovite njihovo programsko opremo za graditelje.

WordPress – Vsaka prilagoditev na dosegu roke

Izdelava spletnega mesta lahko primerjamo s kuhanjem zrezka.

Pojdi naprej in Google, kako kuhati zrezek. Obstaja toliko možnosti. Lahko ga pečeš na žaru, lahko iščeš in vržeš v pečico, lahko uporabiš sous video, hudiča – lahko celo mikrovalovno pečico.

Ne mikajte zrezka.prilagoditev besedila

Vse te možnosti obstajajo pri izdelavi spletnega mesta z različnimi gradbeniki spletnih strani. Lahko tudi najamete nekoga, ki bo sestavil vaše spletno mesto – tako, kot bi šli v steakhouse in jim prisilili, da vam skuha zrezek tako, kot vam je všeč.

Recimo, da vas iz restavracije naredi zrezek. V tem scenariju uporabljajo sous video in nato seserejo vaš zrezek. To je ena najboljših metod za kuhanje zrezka in glavna metoda, uporabljena v večini restavracij s petimi zvezdicami.

Lahko greš ven in kupiš sous vide, si skuhaš zrezek, nato pa ga sam poiščeš v ponvi. V bistvu je priložnost, da naredite odličen zrezek, odvisna od vaše sposobnosti – vendar imate enaka orodja kot kuhar v restavraciji. Mogoče je celo narediti zrezek boljši od tega kuharja z enakimi orodji, če veste, kaj počnete.

To je tisto, kar je WordPress – za izdelavo spletnega mesta uporablja enaka orodja kot spletni razvijalec. Razvijalci lahko dodajo dodatne tehnike, s katerimi bo spletno mesto boljše od tistega, kar lahko storite – a s časom – se lahko te tehnike naučite (ali v Googlu) na WordPressu in ustvarite super spletno mesto.

WordPress vam omogoča zgradite najboljše spletno mesto z neomejenimi možnostmi in pomočjo. Lahko dosežete višine SEO, lahko uporabite odlične vtičnike, ki nadzorujejo varnost, in lahko spletno mesto prilagodite, kolikor želite..

Wix – vse prilagoditve narejene za vas

Uporaba Wixa v tem scenariju je nekako podobna uporabi žara za kuhanje zrezka.

CMS primerjava 2019

Wix lahko ustvari čudovito spletno mesto – tisto, ki je skoraj popolno. Težava je v tem, da svojega spletnega mesta ne boste mogli dvigniti na najvišjo višino. V številnih situacijah, ki morda niso tisto, kar iščete. Profesionalni spletni razvijalci ne uporabljajo Wix-a.

Wix je gradnik spletnih strani ki bo vse postavil za vas. Je preprost in enostaven za uporabo z majhno krivuljo učenja in ni treba porabiti več denarja kot cena nalepk na predlog in velika podpora.

Zrezki na žaru so okusni in jih je težko zmešati. Obstaja prostor za napake, a vse skupaj boste verjetno vsaj naredili v redu zrezek. Ne ponuja vam možnosti, da bi skuhali isti zrezek kot sous vide in odlične tehnike sečenja, vendar vam lahko kljub temu naredi okusen obrok, ki ustreza vašim potrebam, če ste sposobni žaru.

Uporaba

WordPress spletna mesta predstavljajo 14,7% najboljših 100 spletnih mest na svetu. Oglejte si seznam podjetij, ki uporabljajo WordPress.

Kar zadeva ustvarjalce spletnih strani ali sisteme za upravljanje vsebin – WordPress uporablja 52% časa. Wix uporabljamo že leta, po dolgem pregledu pa je naša izbira številka ena za graditelje spletnih strani, ki so rešitve “vse v enem”. Ni presenetljivo, da je po priljubljenosti CMS na drugem mestu le WordPress.

Kako nastaviti spletno mesto z Wixom in WordPressom

Koraki za uporabo Wix-a

 1. Pojdi do wix.com
 2. Prijavite se in izberite načrt
 3. Kupite svojo domeno
 4. Izdelajte svoje spletno mesto (nasvet: upoštevajte ta vodnik)

Koraki za uporabo WordPressa

 1. Izberite dobrega spletnega gostitelja (nasvet: preberite naše ocene najboljših ponudnikov spletnega gostovanja)
 2. Izberite načrt gostovanja
 3. Nakup ali izbiranje domene (odvisno od tega, ali je ta vključena v storitev gostovanja)
 4. Namestite WordPress
 5. Izberite temo
 6. Izberite brezplačno temo ali plačano temo
 7. Preberite, kako lahko uporabite novo temo za izdelavo spletnega mesta
 8. Namestite vtičnike in prilagodite svoje spletno mesto
  • Izberite brezplačne ali plačane vtičnike
  • Pred namestitvijo preučite vse različne možnosti
 9. Zataknite se trenutne teme in za pomoč uporabite CSS in HTML ali vtičnik
  • Veliko Googlinga za kopiranje in lepljenje kode (saj verjetno ne poznate HTML-ja)

Kot lahko poveš, uporaba WordPressa je nekoliko bolj zapletena kot uporaba Wixa. Lahko bi vrgel še nekaj korakov za oboje, toda to je v bistvu tisto, kar se lotite, ko izberete katero koli od teh možnosti.

Čeprav je Wix očitno bolj preprost – obstaja toliko stvari, ki jih ne morete storiti, ko uporabljate WordPress. V Wixu ste omejeni na njegovo funkcionalnost graditelja in Wix-jeve integracije, medtem ko je WordPress popolno nasprotje.

WordPress je odprtokodna platforma. Odprta je za uporabo in spreminjanje vseh. Vsak kadar koli lahko uporablja WordPress za ustvarjanje lastnih tem ali vtičnikov, ki jih lahko drugi brezplačno prenesejo ali v veliko primerih kupijo. Zato je skupnost WordPress tako množična in zakaj toliko ljudi uporablja WordPress.

Kdo bi uporabil katero

Če želite ustvariti povleci in spusti popolnoma prilagojeno spletno mesto s fantastično podporo strankam, potem morate uporabiti Wix. Obstaja majhna krivulja učenja, vendar so možnosti na dosegu roke široke. Ko obvladite Wix, je močno orodje, ki vam bo omogočilo, da prazno platno spremenite v umetniško delo in ne traja predolgo.

Wix je namenjen ljudem, ki želijo ustvariti edinstveno spletno mesto, ne da bi se morali ukvarjati z vsemi dodatnimi stvarmi, ki jih prinaša delovanje spletnega mesta.

WordPress je namenjen ljudem, ki resno razmišljajo o gradnji spletnega mesta. Obstaja toliko vidikov gojenja in trženja spletnega mesta in WordPress vam bo omogočil odličnost na vseh njihovih vidikih.

Če ste resni glede svojega spletnega mesta in si želite vzeti čas za učenje vseh vidikov, ki jih ustvarjate, potem uporabite WordPress. Možnosti so neskončne in priložnost, da ustvarite točno tisto, kar želite, je tam, da jih zajamete.

Teme WordPress vs. Teme Wix

V nasprotju s tem, kar si mnogi mislijo – za uporabo WordPress-a vam ni treba vedeti, kako kodirati. Številne teme omogočajo veliko funkcionalnosti, ki jih Wix ponuja z možnostjo nadaljnje prilagoditve s kodo.

Način gradnje mesta WordPress začne tako, da uporabnik izbere temo, ki jo bo uporabil. Teme so v bistvu to, kar je Wix builder. V nekaterih primerih lahko povlečete in spustite ali izberete element, ki ga želite dodati na svoje spletno mesto, nato pa ga lahko uredite z besedilom, slikami ali s čim drugim..

WordPress prihaja z veliko različnimi temami, ki so vgrajene v WordPress, ki omogočajo nekomu, da izdela osnovno spletno mesto. Preproste teme je mogoče povečati s kodo, vendar je spletno mesto zagotovo mogoče zgraditi brez uporabe kode.

Na vrhu proste teme obstajajo teme, ki jih lahko kupite in nato uporabite in ki ponujajo gradbeno izkušnjo, podobno kot Wix. Obstajajo podjetja, ki so ustvarila čudovito gradbeno izkušnjo, kot so Elegantne teme in Out of Sandbox.

Elegantne teme so ustvarile ustvarjalnik, ki vam omogoča, da posamezne elemente povlečete in spustite z enostavnimi funkcijami urejanja. Veliko je mogoče storiti v nekaj sekundah, brez časa za nalaganje.

strni in preimenuj-gif

Količina podpore in informacij o informacijah temelji izključno na temo, ki ste jo izbrali. Nekatere teme imajo obširne skupnosti, ki jim lahko pomagajo pri uporabi teme, medtem ko nekatere nimajo skoraj nobene pomoči.

Wix ima različne predloge in celo vgrajen inteligentni načrt inteligence, ki vam omogoča naj vzpostavijo glavo za izdelavo svojega spletnega mesta.

Ne glede na predlogo, ki jo izberete, če se boste odločili za uporabo ADI, boste spletno mesto zgradili v Wixovem ustvarjalcu. To pomeni, da imate omejene možnosti v primerjavi s številnimi temami na svetu za WordPress. Omejenost pa ne pomeni vedno malo. Možnosti v Wixu so osupljive v primerjavi z drugimi ustvarjalci spletnih strani.

Življenje v ekosistemu Wix ni vedno slabo, saj vedno poznate vrsto podpore, ki jo boste dobili, ko naletite na kakršne koli težave.

Rešitve za kodiranje, skupnost in iskanje

Za resnično lahko ustvarite točno spletno mesto, ki sedi v vaši glavi, se boste morali naučiti, kako kodirati. Dobra novica je to lahko ustvarite 97% spletnega mesta v svoji glavi, ne da bi se naučili kodirati. Teh 3% v vaši glavi verjetno ni potrebno.

Izbira ustrezne teme za vaše potrebe odvzame potrebo po kodiranju. Če izberete temo z veliko uporabniško bazo, bodo na voljo strani in strani forumov, ki bodo imeli kodo, pripravljeno za kopiranje in lepljenje v vašo temo, za tisto dodatno funkcijo, ki jo želite dodati.

Občasno se vam bo z uporabo kode zdelo nekaj, kar se zdi nemogoče, nato pa hitro iskanje po Googlu kasneje ugotovite, da obstaja vtičnik, ki opravlja točno tisto funkcijo, ki jo iščete.

To je lepota WordPress-a, skupnost je tam, da vam pomaga doseči karkoli.

Na Wixu, vas omejuje tisto, kar vam omogoča Wix. Obstaja velika skupnost in neverjetna baza znanja, s katero lahko ugotovite, kako doseči tisto, kar poskušate doseči. Težava je v tem, da če to ni v bazi znanja, ne bo način, kako to storiti.

Podpora za WordPress in Wix

Podpora na bazi znanjaOdlična stvar pri obeh platformi je, da je rešitev, če je težava v internetu.

Pri Wixu njihova baza znanja pokriva vse vidike njihove programske opreme in vse, kar potrebujete, je na voljo. Wix ima tudi neverjetno skupino za podporo. Odgovorijo hitro in dobil pomoč, ki jo potrebujete.

Po drugi strani WordPress uporablja toliko oblik uporabe z vsemi različnimi temami, vtičniki in aplikacijami, da je informacije nekoliko težje najti. Kot smo že omenili, na WordPressu deluje več milijonov spletnih strani. Milijoni ljudi prispevajo k neverjetni skupnosti, ki sestavlja WordPress.

To vodi do sto tisoč člankov pomoči na njihovem forumu – dobesedno – sto tisoč. Težko je najti tisto, kar iščeš, lepo pa je, da nekje obstaja verjetno tisto, kar potrebuješ.

Veliko ljudi se naveliča poskusiti, kako uresničiti določene naloge na WordPressu in najeti razvijalca, da dokonča svoje spletno mesto zanje.

Aplikacije za Wix in vtičniki WordPress

Wix ponuja skoraj 300 aplikacij za uporabo na vašem spletnem mestu Wix. Te aplikacije segajo od pomoči SEO do analitike do prodaje izdelkov Amazon.

Kar zadeva aplikacije, je Wix uspel sestaviti lep portfelj glavnih orodij, ki bodo mnogim lastnikom spletnih strani pomagali izboljšati svojo igro. V primerjavi z WordPressom je izbira v primerjavi z bledo.

Medtem ko 300 zveni kot solidna številka, je v primerjavi s številkami precej majhna 55.000+ dodatkov na voljo uporabnikom WordPress-a. Do jutri se bo na trgu WordPress pojavilo še več vtičnikov. Nihče ne potrebuje dostopa do več kot 50.000 vtičnikov.

Vendar pa, obstaja vtičnik za vse, kar bi si morda omislili. Vsi uporabniki jih pregledajo, če jih uporabniki dejansko uporabljajo in vam bodo dali veliko informacij. Presenetljivo je, če bi včasih našli tudi tisto, kar iščete.

SEO in bloganje

SEO je V redu na Wixu. Njihove funkcije SEO vključujejo samodejno ustvarjene zemljevide spletnih strani, pa tudi prilagodljive naslove strani in meta opise. Wix ponuja različna orodja za SEO, ki lahko pomagajo izboljšati SEO. Če načrtujete bloganje in optimizacijo SEO-ja, potem bo to delo namesto vas.

seo in bloganjeUporaba WordPress takoj ponuja več prednosti, ko gre za SEO. SEO orodja, ki jih ponuja Wix, popolnoma bledijo v primerjavi z vsemi možnostmi SEO vtičnikov, ki so vam na voljo na WordPressu.

Takoj, brez vtičnikov ali dodane teme, WordPress ponuja fantastične standardne funkcije. WordPress ima pravilno Oznaka HTML, SEO prijazen permalinks, naslovne oznake, naslovi, enostavno ustvarjanje vsebine, in optimizirane slike. Skoraj vse teme, ki so na voljo, so optimizirane tudi za SEO in ko jih seznanite s dodatkom ali dvema, boste dosegli višine SEO.

Wix je dobra izbira za bloganje za ljudi, ki so novi v svetu spletnih strani. Je enostaven in brez napora, tako kot večina Wixov. WordPress je namenjen ljudem, ki se želijo globoko potopiti v svet bloganja in se naučiti veliko o SEO.

WordPress vs cene Wix

Cene za Wix so preproste. Najpogostejša možnost je 14 dolarjev na mesec, ki vključujejo brezplačno domeno za eno leto in nekatere druge dobrote. Poleg tega lahko doplačate za e-poštni naslov, dodeljen vaši domeni prek Googla.

načrti za oblikovanje cen wix

Čeprav je cena Wixa preprosta, je prehod WordPressa vse prej kot to. WordPress sam je popolnoma brezplačen za uporabo. Vendar je prvi korak iskanje gostiteljske storitve, ki se lahko giblje v ceni. Naša najljubša storitev gostovanja, SiteGround, vam bo pričel za približno 4 USD na mesec.

Poleg storitve gostovanja se morate odločiti, ali želite plačati za temo in vtičnike. Veliko tem se lahko uporablja brezplačno, druge pa lahko stanejo več sto dolarjev. Najbolje ocenjene teme so običajno enkratno plačilo 100-200 dolarjev. Ko ga imaš – ga imaš za vse življenje. Obstaja tudi veliko vtičnikov, ki lahko zaračunajo enkratno ali mesečno.

Odvisno od tega, kaj poskušate storiti Wix in WordPress sta cenovno primerljivi. Včasih lahko prihranite veliko denarja in včasih boste zapravili več.

Obstaja tudi možnost najema razvijalca, kjer je nebo omejitev stroškov, povprečno spletno mesto pa je mogoče izdelati za približno 2000 dolarjev.

e-trgovina

WordPress in Wix ponujata odlične možnosti na svojih platformah za e-trgovino. Niti ena ni najboljša možnost – Shopify vzame to krono – ampak oba imata prepričljive razloge, zakaj bi jih uporabljali za trgovino e-trgovine.

Uporaba WordPressa za e-trgovino precej poveča težave. Veliko razvijalcev je na WordPressu postavilo spletno mesto za e-trgovino, vendar očitno resnično vedo, kaj počnejo.

E-trgovina spletna razv

Najboljši način uporabe WordPressa za e-trgovino je nastavitev WooCommerce. WooCommerce je eden najboljših vtičnikov WordPressa in je na začetku enostaven za uporabo. Ko uporabljate WooCommerce, morate upoštevati veliko dodatnih stvari, kot so plačilni načini, prometni davek in drugi naključni majhni vidiki vodenja trgovine z e-trgovino, o katerih večina ljudi ne razmišlja. Shopify skrbi za vse te stvari.

WordPress je bil narejen tako, da naredi vse, tako da e-trgovina dobro deluje na njem. Wix je bil zgrajen, da je gradnja lepega spletnega mesta enostavna. Če to povemo, dodajanje e-trgovine na vrh strani to do neke mere deluje.

Wix deluje dobro, če imate majhno knjižnico izdelkov. Prodaja pod pet izdelkov na Wixu je pravzaprav odlična. Težave se začnejo pojavljati, ko želite predstaviti svoje izdelke in zgraditi čudovito knjižnico izdelkov. Poleg tega obstajajo vidiki, kot so politika vračanja in pošiljanje e-poštnih sporočil, ki v storitvi Shopify ne obstajajo, ki ne obstajajo na Wixu.

Shopify je bil izdelan za e-trgovino, vsak vidik nastavitev, oblikovanja in izdelave programske opreme je zasnovan tako, da ustreza možnostim e-trgovine. Vtičniki in aplikacije v Wixu so dobri, vendar se ne primerjajo s tistimi, ki so na voljo pri Shopify.

Zaključek: Wix ali WordPress?

Če ste pripravljeni zares izdelati spletno mesto – da bi ga res prilagodili in razvili, je odločitev enostavna – uporabite WordPress. WordPress ni težaven s pravo temo in količina informacij, ki jih lahko poiščete na svetu, je neskončna. Ko boste končali z izdelavo spletnega mesta, se boste počutili kot strokovni spletni razvijalci.

Wix je boljši, če se ne zanimaš globoko. Želite nekaj preprostega in preprostega za uporabo, ki bo delo opravil.

Vedno obstaja tudi možnost najema razvijalca, da ustvari spletno mesto za vas. Če sem resno razmišljal o ustvarjanju in rasti spletnega mesta, sta edini dve možnosti, da WordPress uporabite zase ali najamete razvijalca. Za zapis bo ta razvijalec uporabljal WordPress.

Pogosta vprašanja

Kateri graditelj spletnih strani ima najboljši SEO? WordPress ali Wix?

WordPress je namenjen ljudem, ki si želijo vzeti čas, da se naučijo vsega o SEO in Blogging. Funkcije in nastavitve ter vtičniki na WordPressu omogočajo SEO na platformi boljši od katere koli druge platforme.

Koliko časa traja, da spletna mesta Wix postanejo aktivna?

To lahko traja do 48 ur, da se vaše spletno mesto z lastno domeno prikaže.

Koliko stane objava spletnega mesta Wix?

Spletno mesto na Wixu je lahko brezplačno objavljeno v tej obliki poimenovanja: username.wixsite.com/siteaddress. Če želite uporabiti domeno po meri in odkleniti veliko funkcij, boste morali izbrati plačljiv načrt. V povprečju plačani načrti znašajo 14 dolarjev na mesec, vendar lahko znašajo le 5 dolarjev na mesec in 25 dolarjev na mesec.

Ali lahko uredite svoje spletno mesto Wix, ko ga objavite?

Da, spletno mesto Wix lahko uredite, ko ga objavite, spremembe pa bodo objavljene, ko končate.

Kakšna je razlika med WordPress.com in WordPress.org?

WordPress.org je platforma, ki je vnaprej nameščena na gostovalni platformi, ki je bila predhodno izbrana za ustvarjanje in upravljanje spletnega mesta. To je različica, ki je zajeta v tem članku. WordPress.com je podoben, vendar je gostitelj za vas in zasnovan kot ustvarjalec spletnih strani za preprosto uporabo.

Po čem se WordPress razlikuje od Wixa?

Največja razlika med Wixom in WordPressom je v tem, da je Wix programska oprema za izdelavo spletnih strani za povleci in spusti, ki upravlja vse vidike vašega spletnega mesta, WordPress pa je samostojna programska oprema, ki jo namestite na izbrano platformo gostovanja. Wix je veliko lažje uporabljati, medtem ko ima WordPress krivuljo učenja.

Reference in sliki:

 • Kingcrescent.com
 • Learnwoo.com
 • ShareGate.com
 • MyVenturePad.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map