Wix vs. Shopify – Pemeriksaan Kebaikan dan Keburukan (2020)

Wix dan Shopify adalah dua pemain terbesar dalam permainan laman web eCommerce. Semasa menentukan tempat untuk membina kedai eCommerce anda, ini adalah dua pilihan hebat.


Hari ini – mari kita anggap anda sebagai Frodo dan eCommerce sebagai tugas anda untuk memusnahkan Cincin Satu. ��

Penyelesaian eCommerce kami ada untuk membantu anda. Mereka adalah rakan anda yang bertujuan untuk membantu anda membina laman web eCommerce.

everbodyneedsasam gifShopify seperti Samwise Gamgee. Ini mempunyai satu tujuan dalam hidup: Untuk membantu Frodo menghancurkan cincin itu. Salah satu tujuan Shopify di dunia ini adalah membantu orang membuat dan menyelenggara kedai eCommerce.

Wix seperti Merry dan Pippin. Mereka pasti mahu menolong Frodo menghancurkan gelang itu tetapi ada barang lain yang sedang berlaku. Terdapat bunga api dan ale di dunia. Juga mengenai manusia pokok raksasa.

Wix ingin membantu anda membina kedai eCommerce anda tetapi ia juga menumpukan pada banyak perkara lain.

Itu menimbulkan persoalan: Dengan siapa anda ingin mengikuti pengembaraan epik ini? Wix atau Shopify?

Pesaing

wix vs shopifyWix adalah pembangun laman web yang mempunyai setiap ciri yang boleh difikirkan oleh sesiapa sahaja. Tidak ada kekurangan apa yang boleh anda lakukan dengan Wix. Ini merangkumi eCommerce. Cara berfikir tentang Wix adalah pembangun laman web yang juga mempunyai fungsi eCommerce.

Shopify adalah penyelesaian eCommerce. Inilah yang dilakukan oleh Shopify. Ini wujud untuk membolehkan usahawan optimis peluang untuk membina kedai yang mereka mahukan sementara juga menawarkan sokongan dalam semua perkara kecil yang muncul dalam eCommerce.

TLDR;

Untuk tujuan eCommerce, 95% orang di luar sana mesti menggunakan Shopify. Satu-satunya masa anda harus menggunakan Wix adalah jika anda mempunyai perpustakaan kecil produk mudah dan menghargai kesederhanaan menggunakan pembangun laman web mereka berbanding fungsi eCommerce lain.

Wix berfungsi dengan baik untuk eCommerce untuk produk digital dan perpustakaan kecil kerana eCommerce bukan fungsi utamanya. Shopify ada untuk dibuat segala-galanya mengenai eCommerce berfungsi untuk perniagaan.

Persamaan antara Shopify dan Wix

Kedua-dua platform itu tidak serupa ketika benar-benar menggunakannya. Shopify adalah seperti WordPress lite kerana anda harus memilih tema untuk membina laman web anda dan terdapat banyak plugin dan aplikasi yang dapat digunakan.

Wix sangat berbeza dengan fungsi drag-and-drop yang disediakannya. Cara anda sebenarnya membina laman web di Shopify sangat bergantung pada tema apa yang anda gunakan di mana anda berpotensi menggunakan sistem drag-and-drop. Wix tidak seperti itu. Anda tidak mempunyai pilihan untuk fungsi kerana Wix membina fungsi.

Anda boleh menjual produk dengan mudah pada kedua-duanya dan membuat laman web yang indah di kedua-duanya dengan mudah. Di situlah berakhirnya persamaan gambaran besar.

Untuk siapa Wix

Wix adalah untuk seseorang yang ingin menjadikannya mudah dengan a pembina laman web. Membuat laman web yang indah adalah mudah di platform. Fungsi drag-and-drop membolehkan anda membuat apa sahaja yang dapat anda fikirkan dan adalah penyunting kanvas yang benar-benar kosong.

Anda harus menggunakan Wix untuk eCommerce jika anda menjual beberapa produk digital atau hanya sebilangan kecil produk fizikal. Menyesuaikan laman web di sekitar produk tersebut akan mudah dan akan membolehkan anda memberi tumpuan kepada reka bentuk laman web.

Untuk siapa Shopify

Shopify adalah untuk pengusaha lapar yang siap menjual barang mereka. Dunia eCommerce boleh menjadi luar biasa dan Shopify menjadikannya mudah.

Pepatah lama ialah, anda tidak tahu apa yang anda tidak tahu. Shopify menjadikan ini hampir bukan faktor kerana setiap ciri yang tersedia untuk anda dibuat untuk memperbaiki masalah di kedai e-dagang pada masa lalu.

Itulah keindahan Shopify. Itu diciptakan oleh keperluan oleh tiga lelaki Kanada yang mahukan kedai dalam talian. Mereka menyedari bahawa penyelesaian yang ada mengerikan dan bukannya mengeluh, mereka mengambil tindakan. Di sinilah anda mendapat faedah. Anda boleh menggunakan penyelesaian baru.

Kami juga menilai Shopify sebagai pencabar tertinggi dalam pertempuran kita untuk platform e-dagang terbaik.

Fungsi Wix Vs. Tema Shopify

Di Wix, editor adalah sesuatu yang boleh anda pilih dengan segera. Dengan kebebasan reka bentuk sepenuhnya terdapat beberapa ciri hebat dalam editor yang tidak dapat dilakukan di kebanyakan pembangun laman web dan sangat sukar untuk dibina ke dalam laman web yang dibina khas. Keupayaan Wix untuk membuang video dan animasi ke mana sahaja dan di mana sahaja adalah ciri peringkat seterusnya.

Keupayaan untuk melemparkan apa-apa di laman web anda dengan fungsi yang mudah digunakan dan tanpa perlu melakukan penyuntingan apa sahaja yang anda dapat dengan Wix.

Wix pasti lebih mudah untuk membina laman web yang indah dengan. Shopify dilengkapi dengan keluk pembelajaran sedangkan Wix tidak begitu. Terdapat pembangun terbina dalam di Shopify tetapi kebanyakan fungsi bangunan bergantung pada tema apa yang anda gunakan.

Terdapat sepuluh tema percuma di Shopify yang benar-benar dapat membuat laman web yang indah. Kegemaran kami untuk digunakan ialah Brooklyn, terbaik untuk kedai pakaian bersaiz sederhana, tetapi masing-masing sesuai untuk jenis kedai tertentu. Seseorang mengkhususkan diri dalam fotografi tepi-ke-tepi, yang satu bagus untuk crowdfunding, dan seseorang memberi tumpuan untuk mudah dilayari.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak fungsi ada beribu-ribu tema untuk membeli untuk Shopify. Terdapat sejumlah besar pembangun yang membuat tema untuk perkhidmatan hosting seperti Shopify, WordPress, dan BigCommerce. Yang terbaik dilengkapi dengan pangkalan pengetahuan yang hebat dan komuniti besar sendiri untuk membantu anda mengikut reka bentuk anda.

Fungsi eCommerce

Saya tidak mahu menjual Wix pendek. Ia berfungsi dengan baik sebagai platform eCommerce. Sekiranya Shopify tidak wujud, saya mungkin akan menyuruh semua orang menggunakan Wix kecuali mereka mahukan penyesuaian penuh dengan keluk pembelajaran raksasa.

Namun, kita hidup di dunia di mana Shopify memang wujud. Dengan itu datanglah pengetahuan bahawa Fungsi eCommerce dengan Shopify lebih unggul daripada Wix.

Mari saya mulakan dengan mengatakan kedua-dua tawaran perkhidmatan pengoptimuman mudah alih. Sebilangan tema lama Wix tidak tetapi anda mungkin tidak akan menggunakannya lagi.

Wix membolehkan anda melakukan pembayaran, menguruskan penghantaran, menguruskan cukai, menggunakan keranjang belanja, dan terus dikemas kini melalui e-mel. Fungsi ini lebih daripada cukup untuk banyak orang. Sekiranya hanya itu yang anda perlukan dengan beberapa produk, anda mesti menggunakan Wix. Ia jauh lebih mudah.

Sekiranya anda memerlukan lebih daripada itu, gunakan Shopify. Pengurusan inventori untuk Shopify adalah yang terbaik dalam perniagaan – menguruskan lebih dari 10 produk adalah biasanya sakit kepala pada Wix tetapi di Shopify memang senang.

Shopify demo gif

Shopify menawarkan semua yang dilakukan oleh Wix tetapi ia juga mempunyai penjualan berbilang saluran yang sangat mudah digunakan, laporan mendalam, banyak pilihan aplikasi, dan penyelesaian eCommerce kelas perusahaan. Perkara terbaik mengenai Shopify adalah aspek kecil yang tidak akan anda fikirkan yang anda perlukan tetapi anda mahukan. Semakin banyak anda menggunakan Shopify, semakin banyak yang anda akan dapati dan gunakan.

Sokongan dan Pangkalan Pengetahuan Pelanggan

Sejujurnya sukar untuk mendapatkan maklumat mengenai kedua-dua pangkalan pengetahuan platform ini. Itulah yang anda mahukan dari pangkalan pengetahuan. Sekiranya ada perkara yang anda ingin tahu mengenai kemungkinannya kedua-duanya akan mempunyai jawapan.

sokongan penggunaKedua-dua pasukan sokongan pelanggan sangat responsif juga. Tepi memang masuk ke Shopify di sini. Sekiranya anda menggunakan Shopify dan menghubungi pasukan sokongan pelanggan dan mendapati anda mempunyai pengalaman yang memuaskan dengan ejen sokongan pelanggan tersebut, anda boleh menghantar e-mel kepada mereka secara langsung selepas itu.

Dalam peringkat harga yang lebih tinggi, anda juga mempunyai ejen berdedikasi anda sendiri yang dapat anda kenali dan kembangkan. Selain itu, Shopify memberi anda a pembaca kad kredit percuma supaya anda dapat melakukan pembelian secara langsung dan menggunakan Shopify sebagai sistem POS anda.

Aspek hebat Shopify dan Wix yang lain adalah komuniti mereka. Mencari sesuatu di forum mereka hampir selalu membawa kembali topik perbincangan yang sudah membincangkan topik itu. Sekiranya anda tidak dapat menemuinya, anda selalu boleh bertanya sesuatu di sana.

SEO – Mana Yang Lebih Baik?

Wix dan Squarespace bukan penyelesaian terbaik dalam soal SEO tetapi mereka masih berfungsi dengan baik. Pilihan terbaik untuk itu ialah WordPress. Walau bagaimanapun, kedua-duanya menawarkan ciri dan keupayaan SEO yang membuat perbezaan.

vektor seoCiri SEO mereka merangkumi peta laman yang dihasilkan secara automatik serta judul halaman dan deskripsi meta. Kedua-dua pilihan ini membolehkan anda menggunakan pelbagai alat SEO. Sekiranya anda merancang untuk membuat blog dan mengoptimumkan SEO maka kedua-duanya akan berfungsi untuk anda.

Pada penghujung hari, kebanyakan pembangun laman web dan sistem pengurusan kandungan membenarkan penyesuaian SEO. Shopify membenarkan sedikit kebebasan dengan menyusun laman web anda.

Masalah utama dengan SEO di platform ini adalah bahawa anda tunduk pada keputusan apa pun yang mereka buat mengenai banyak aspek teknikal SEO. Itu tidak bermaksud laman web anda tidak dapat diperingkat dengan platform ini.

Blogging – Estetika atau Kesederhanaan?

Kedua-dua pilihan ini dilengkapi dengan blog terbina dalam kefungsian. Tinggal sedikit ke Shopify kerana menawarkan ciri penerbitan lanjutan seperti catatan berjadual.

Banyak fungsi blog yang terpasang di Shopify bagus tetapi estetika sebenarnya akan banyak berkaitan dengan tema yang anda gunakan.

Ciri blog Wix adalah ringkas tetapi mudah. Pilihan untuk blog berbanding Wix yang lain sangat tipis tetapi masih mungkin untuk membuat blog yang cantik.

Harga Wix vs Shopify Dibandingkan

Untuk setiap rancangan eCommerce yang ditawarkan Wix, anda mempunyai kemampuan untuk menerima pembayaran dalam talian tanpa komisen. Anda juga menerima lebar jalur tanpa had, domain percuma selama satu tahun, tanpa iklan, Google Analytics, baucar iklan $ 300, aplikasi penggalak laman, dan aplikasi pembentuk borang. Kos lain dengan Wix termasuk aplikasi berbayar.

Fungsi eCommerce yang anda terima dengan harga yang sama Shopify jauh lebih hebat daripada fungsi Wix.

Setiap peringkat harga untuk Shopify merangkumi produk tanpa had, sokongan 24/7, kemampuan menjual di saluran penjualan lain, pembuatan pesanan manual, kod diskaun, sijil SSL, pemulihan troli terbengkalai, pembayaran Shopify dengan analisis penipuan, aplikasi POS, perkakasan fizikal, dan pilihan aplikasi yang mantap. Kos lain yang berkaitan dengan Shopify adalah aplikasi berbayar, tema berbayar, dan pembelian domain. Shopify juga merangkumi tahap perusahaan khusus yang membolehkan lebih banyak penyesuaian untuk kedai besar.

Mengemasnya

Ketika membuat keputusan antara Shopify dan Wix, anda perlu fikirkan apa yang penting semasa menjual produk anda.

Adakah anda hanya ingin menjual beberapa perkara di laman web cantik yang penuh dengan kandungan? Wix mungkin untuk anda.

Adakah anda cuba memulakan empayar eCommerce di mana anda menjual berjuta-juta produk? Shopify mungkin akan menjadi pilihan yang tepat untuk anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan Shopify di Wix?

Ya, anda boleh menggunakan aplikasi Shopify di Wix. Namun, pada ketika itu anda akan membayar Shopify dan Wix yang tidak masuk akal.

Yang merupakan platform eCommerce terbaik?

Untuk fungsi eCommerce tulen, Shopify adalah platform eCommerce terbaik. Dengan itu, banyak kedai eCommerce berjaya dijalankan di platform lain.

Bagaimana saya membina laman web eCommerce?

Langkah pertama adalah memilih platform, seperti Shopify. Shopify memudahkan untuk menubuhkan kedai dengan tutorial.

Adakah Shopify membina laman web anda?

Tidak, anda perlu membina laman web anda atau membayar pembangun untuk membina laman web anda untuk anda. Shopify memang mempunyai rangkaian pereka yang boleh anda sewa untuk membina laman web anda dengan bayaran.

Awak juga mungkin menyukai:

  • Web Hosting Terbaik
  • Platform eCommerce Terbaik

Rujukan dan kredit gambar:

  • Web-Logics.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector