Wix срещу WordPress – кой е подходящ за вас (май 2019 г.)

Когато за пръв път започнах да създавам уебсайтове, всичко беше HTML. Ако някой си спомня тези дни, ще знаете, че това е златният стандарт за HTML уеб разработка. (Съжалявам за музиката, ако сте кликнали на тази връзка.)


Доста далеч сме от онези дни и сега потребителите са изправени пред множество възможности за избор. Навсякъде се появяват нови създатели на уебсайтове, но системата за управление на съдържанието, която повечето хора използват, остава да бъде WordPress. Днес ще сравним този гигант с друг популярен претендент – Wix.

лого на wix срещу wordpress

Ще споделим нашия опит както с Wix, така и с WordPress, след което ще ви дадем някаква представа коя от тях е по-подходяща за вашите нужди. Ще сравняваме множество различни аспекти. Да започнем с някои статистически данни:

WordPresss захранва почти 1/3 от интернет, както го познаваме днес.

Причината WordPress да притежава този голям дял от пазара в интернет е, защото може да ви помогне да създадете невероятен собствен уебсайт.

Въпреки че WordPress е крал, той не е перфектен. Има голяма крива на обучение и може да бъде трудно да се използва за начинаещи.

За хората, които не искат да срещат големи трудности при създаването на своя уебсайт, те могат да изберат да използват създател на уебсайтове всичко или едно или система за управление на съдържанието като Wix. Това идва с недостатъци с удобството, което предлага.

Въпреки че WordPress има най-впечатляващата статистика, когато става дума за количество уебсайтове, които го използват – Wix не е сует. Wix помогна за изграждането на около 1% от всички уебсайтове в интернет днес. Това число може да изглежда осезаемо до WordPress, но това представлява десетки милиони уебсайтове.

Wix срещу WordPress: The Low Down

Използвайте WordPress ако планирате да изградите уебсайт и да го развиете до пълния си потенциал. Количеството опции и услуги на уебсайта, изграден в WordPress, е потресаващо.

Използвайте Wix ако имате нужда от уебсайт за основни цели и не искате да се справите с голяма крива на обучение, за да приведете уебсайт в състояние и да работи. Всичко, което трябва да направите, е да разберете софтуера им за програмисти.

WordPress – всяко персонализиране на една ръка разстояние

Изграждането на уебсайт може да се сравни с готвенето на пържола.

Продължете напред и Google как да приготвите пържола. Има толкова много опции. Можете да го скара, можете да го търсите и да го хвърлите във фурната, можете да използвате sous vide, по дяволите – дори можете да го микровълнова.

Не микровълнявайте пържолата си.персонализиране на wordpress

Всички тези опции съществуват в рамките на изграждането на уебсайт с различни създатели на уебсайтове. Можете също така да наемете някого, който да изгради вашия уебсайт – нещо като да отидете до стек-хаус и да ги накарате да ви приготвят пържола по начина, по който ви харесва.

Да речем, че ресторант ви прави пържола. В този сценарий те използват sous vide и след това зарязват вашата пържола. Това е един от най-добрите методи за приготвяне на пържола и основният метод, използван в повечето петзвездни ресторанти.

Можете да излезете и да си купите sous vide, да си сготвите пържола, след което сами да я потърсите в тиган. По принцип възможността да направите страхотна пържола зависи от способностите ви – но имате същите инструменти като готвач в ресторант. Възможно е дори да направите пържола по-добра от този готвач със същите инструменти, ако знаете какво правите.

Това е WordPress – използва същите инструменти като уеб програмист, за да направи уебсайт. Разработчиците могат да добавят допълнителни техники, които правят уебсайта по-добър от това, което можете да правите – но с времето – можете да научите (или Google) тези техники в WordPress и да създадете страхотен уебсайт.

WordPress ви позволява да изградете възможно най-добрия уебсайт с безкрайни опции и помощ. Можете да достигнете височините на SEO, можете да използвате страхотни плъгини, които контролират сигурността и можете да персонализирате уебсайта си колкото искате.

Wix – Всички персонализиране са направени за вас

Използването на Wix в този сценарий е нещо като използване на скара за приготвяне на пържола.

CMS сравнение 2019

Wix може да създаде красив уебсайт – такъв, който е почти перфектен. Проблемът е, че няма да можете да вземете уебсайта си до най-високите височини. В много ситуации, които може да не са това, което търсите. Професионалните уеб разработчици не използват Wix.

Wix е a уебсайт строител това ще настрои всичко за вас. Той е лесен и лесен за използване, с малка крива на обучение и няма нужда да харчите повече пари от цената на стикера на шаблоните и страхотна поддръжка.

Печенето на пържола е вкусно и трудно се обърква. Има място за грешка, но като цяло най-вероятно ще направите поне добре пържола. Не ви предлага възможността да приготвите същата пържола като sous vide и страхотна техника за приготвяне, но все пак може да ви направи вкусна храна, която отговаря на вашите нужди, ако сте способен грил.

употреба

WordPress сайтовете съставляват 14,7% от топ 100 уебсайтове в света. Вижте списъка с компании, които използват WordPress.

Що се отнася до създателите на уебсайтове или системите за управление на съдържанието – WordPress се използва 52% от времето. Ние използваме Wix от години и след дълъг преглед е нашият избор номер едно за създателите на уебсайтове, които са решения „всичко в едно“. Не е изненадващо, че е на второ място само по WordPress по отношение на популярността на CMS.

Как да настроите уебсайт с Wix и WordPress

Стъпки към използването на Wix

 1. Отидете на wix.com
 2. Регистрирайте се и изберете план
 3. Купете вашия домейн
 4. Създайте уебсайт (съвет: следвайте това ръководство)

Стъпки към използването на WordPress

 1. Изберете добър уеб хост (съвет: четете нашите отзиви за най-добрите уеб хостинг доставчици)
 2. Изберете хостинг план
 3. Закупете или изберете вашия домейн (зависи дали това е включено в хостинг услугата)
 4. Инсталирайте WordPress
 5. Изберете тема
 6. Изберете безплатна тема или платена тема
 7. Научете как да използвате новата си тема за създаване на уебсайт
 8. Инсталирайте приставки, за да персонализирате вашия уебсайт
  • Изберете безплатни или платени приставки
  • Преди да инсталирате, направете проучване на всички различни опции
 9. Запленете се с текущата тема и опитайте да използвате CSS и HTML или плъгин, за да ви помогнем
  • Много Googling за копиране и поставяне на код (тъй като вероятно не знаете HTML)

Както можете да разберете, използването на WordPress е малко по-сложно от използването на Wix. Бих могъл да направя още няколко стъпки и за двете, но всъщност това е, което се захващате, когато избирате някоя от тези опции.

Въпреки че Wix очевидно е по-прост – има толкова много неща, които не можете да направите, когато използвате WordPress. В Wix сте ограничени от функционалността му на програмист и интегрирани от Wix интеграции, докато WordPress е пълната противоположност.

WordPress е платформа с отворен код. Това е отворено за всички да го използват и променят. Всеки по всяко време може да използва WordPress за създаване на свои собствени теми или плъгини, за да изтеглите безплатно безплатно или в много случаи за покупка. Ето защо общността на WordPress е толкова масивна и защо толкова много хора използват WordPress.

Кой би използвал кой

Ако искате да плъзнете и пуснете, за да създадете напълно персонализиран уебсайт с фантастична поддръжка на клиенти, тогава трябва да използвате Wix. Има малка крива на обучение, но възможностите на една ръка разстояние са обширни. След като се овладее Wix, това е мощен инструмент, който ще ви позволи да превърнете празно платно в произведение на изкуството и не отнема много време.

Wix е за хора, които искат да създадат уникален за тях уебсайт, без да се налага да се справят с всички допълнителни неща, които се предлагат при работа със уебсайт.

WordPress е за хора, които сериозно се занимават с изграждането на уебсайт. Има толкова много аспекти на отглеждане и маркетинг на уебсайт и WordPress ще ви даде възможностите да се отличите във всеки аспект от тях.

Ако се отнасяте сериозно към уебсайта си и искате да отделите време, за да научите всеки аспект от това, което създавате, използвайте WordPress. Възможностите са безкрайни и възможността да създадете точно това, което искате, е за вас да заснемете.

Теми за WordPress Vs. Wix теми

Противно на това, което много хора мислят – не е нужно да знаете как да кодирате, за да използвате WordPress. Много теми позволяват много от функционалностите, които Wix предлага с възможност за допълнително персонализиране с код.

Начинът, по който започва изграждането на WordPress сайт е с избирането на тема за използване от потребителя. Темите са основно това, което е строителят на Wix. Можете да плъзнете и пуснете в някои случаи или да изберете елемент, който да добавите към вашия сайт и след това можете да го редактирате с персонализиран текст, изображения или каквото е приложимо.

WordPress се предлага с голямо разнообразие от теми, изградени в WordPress, които позволяват на някого да изгради основен уебсайт. Простите теми могат да бъдат повишени с код, но определено уебсайт може да бъде изграден без използване на код.

На върха на безплатни теми има теми, които можете да закупите и след това да използвате, които предлагат строително изживяване, подобно на Wix. Има компании, които са създали красиво строително изживяване като Elegant Themes и Out of the Sandbox.

Elegant Themes създаде създател, който ви позволява да влачите и пускате конкретни елементи с лесни за използване функции за редактиране. Много може да се направи за секунди, без време за зареждане.

колапс-и-преименуване-GIF

Размерът на поддръжката и информацията за начина на работа се основава изцяло на избраната тема. Някои теми имат обширни общности, които могат да помогнат при използването на темата, докато някои почти нямат помощ.

Wix има различни шаблони и дори е изградил интелект за изкуствен дизайн, който ви позволява да има заглавие за изграждането на вашия уебсайт.

Който и шаблон да изберете, ако решите да използвате ADI, ще изграждате уебсайта си в Wix builder. Това означава, че имате ограничени възможности в сравнение с много теми в света за WordPress. Въпреки това, ограниченото не винаги означава малко. Опциите в Wix са потресаващи в сравнение с други създатели на уебсайтове.

Животът в екосистемата на Wix не винаги е лош, тъй като винаги знаете каква подкрепа ще получите, когато се сблъскате с някакви проблеми.

Кодиране, общност и намиране на решения

За да можете наистина да създадете точния уебсайт, който седи в главата ви, ще трябва да научите как да кодирате. Добрата новина е това можете да създадете 97% от уебсайта в главата си, без да се научите как да кодирате. Тези 3% в главата ви вероятно не са необходими.

Избирането на правилната тема за вашите нужди отнема необходимостта от кодиране. Ако изберете тема с голяма потребителска база, ще има страници и страници от форуми, които ще имат готов код за копиране и поставяне във вашата тема за тази допълнителна функция, която искате да добавите.

Понякога ще се случи нещо, което искате да направите, което изглежда невъзможно, без да използвате код, а след това бързо търсене в Google по-късно ще разберете, че има приставка, която изпълнява точната функция, която търсите.

Това е красотата на WordPress, общността е там, за да ви помогне да постигнете каквото и да било.

На Wix, сте ограничени от това, което ви позволява Wix. Има страхотна общност и невероятна база от знания, за да разберете как да постигнете това, което се опитвате да постигнете. Проблемът е, че ако не е в базата от знания, няма да има начин да го направите.

Поддръжка на WordPress срещу Wix

Подкрепа на базата знанияСтрахотното при двете платформи е, че ако имате проблем, резолюцията е в интернет.

С Wix тяхната база знания обхваща всички аспекти на техния софтуер и всичко, от което се нуждаете от помощ, е налице. Wix също има невероятен екип за поддръжка. Те отговарят бързо и ще ви помогнат за нужната помощ.

От друга страна, WordPress има толкова много форми на употреба с всички различни теми, плъгини и приложения, че информацията е малко по-трудна за намиране. Както споменахме по-рано, милиони уебсайтове се изпълняват на WordPress. Милиони хора допринасят за невероятната общност, която съставя WordPress.

Това води до стотици хиляди помощни статии на техния форум – буквално – стотици хиляди. Може да е трудно да намерите това, което търсите, но хубавото е, че това, което трябва, вероятно съществува някъде.

Много хора се уморяват от опитите да измислят как да изпълнят определени задачи на WordPress и да наемат програмист, който да завърши уебсайта им за тях.

Приложения за Wix и приставки за WordPress

Wix предлага почти 300 приложения, които да използвате на вашия уебсайт Wix. Тези приложения варират от SEO помощ до анализи до продажба на продукти на Amazon.

Що се отнася до приложенията, Wix успя да събере хубаво портфолио от основни инструменти, които ще помогнат на много собственици на уебсайтове да подобрят играта си. В сравнение с WordPress, селекцията бледнее в сравнение.

Въпреки че 300 звучи като солидно число, това е доста малко в сравнение с 55 000+ плъгини достъпна за потребителите на WordPress. До утрешния ден ще се появят още повече плъгини на пазара на WordPress. Никой не се нуждае от достъп до над 50 000 плъгини.

въпреки това, има приставка за всичко, което бихте могли да се сетите. Всички те се преглеждат от реални потребители, ако хората действително ги използват и ще ви дадат достатъчно количество информация, за която да решите. Може да се окаже непосилно да се опитате да намерите това, което търсите понякога.

SEO и блогове

SEO е глоба на Wix. Техните SEO функции включват автоматично генерирани Sitemaps, както и персонализируеми заглавия на страници и мета описания. Wix предлага различни SEO инструменти, които могат да помогнат за подобряване на SEO. Ако планирате блоговете и оптимизирането на SEO, тогава или ще работи за вас.

seo и блоговеИзползвайки WordPress веднага предлага няколко предимства, когато става дума за SEO. SEO инструментите, предлагани от Wix, са абсолютно бледи в сравнение с всички възможности за SEO плъгини, достъпни за вас в WordPress.

Веднага, без добавки или добавена тема, WordPress предлага фантастични стандартни функции. WordPress има правилно HTML маркиране, SEO приятелски Постоянните, тагове за заглавие, заглавията, лесно създаване на съдържание, и оптимизирани изображения. Почти всички налични теми са оптимизирани и за SEO и веднъж сдвоени с плъгин или две ще достигнете височините на SEO.

Wix е добър избор за блогове за хора, които са нови в света на уебсайтовете. Той е лесен и без усилия, както повечето от Wix. WordPress е за хора, които искат да се потопят дълбоко в света на блоговете и да научат много за SEO.

Цени за WordPress срещу Wix

Цените на Wix са ясни. Най-често срещаният вариант е $ 14 на месец, който включва безплатен домейн за една година, както и някои други екстри. На всичкото отгоре можете да доплатите за имейл адрес, присвоен на вашия домейн чрез Google.

wix ценови планове

Въпреки че ценообразуването на Wix е просто, преминаването на маршрута на WordPress е всичко друго. Самият WordPress е абсолютно безплатен за използване. Първата стъпка обаче е намирането на хостинг услуга, която може да варира в цената. Нашата любима хостинг услуга, SiteGround, ще ви пуска около $ 4 на месец, за да започнете.

Освен хостинг услуга, трябва да решите дали искате да платите за тема и плъгини. Много теми могат да се използват безплатно, но други могат да струват стотици долари. Най-добре оценените теми обикновено са еднократно плащане в размер на 100-200 долара. След като го имате – имате го за цял живот. Има също така много плъгини, които могат да начислят еднократна такса или месечна такса.

В зависимост от това какво се опитвате да направите Wix и WordPress са сравнително съпоставими по цена. Понякога можете да спестите много пари, а понякога ще се окажете, че харчите повече.

Има и опция за наемане на програмист, където небето е ограничението на разходите, но средният уебсайт може да бъде изграден за около 2000 долара.

е-търговия

WordPress и Wix предлагат страхотни опции на своите платформи за електронна търговия. Нито един от тях е най-добрият вариант – Shopify взема тази корона – но и двете имат убедителни причини защо бихте ги използвали за магазин за електронна търговия.

Използването на WordPress за електронна търговия увеличава трудностите доста малко. Много разработчици създават уебсайт за електронна търговия в WordPress, но очевидно наистина знаят какво правят.

Електронна търговия уеб разработка

Най-добрият начин да използвате WordPress за електронна търговия е да настроите WooCommerce. WooCommerce е един от най-добрите плъгини на WordPress и е лесен за използване в началото. Когато използвате WooCommerce, има много допълнителни неща, които трябва да измислите, като начини на плащане, данък върху продажбите и други случайни малки аспекти на управлението на магазин за електронна търговия, за които повечето хора не се сещат. Shopify се грижи за всички тези неща.

WordPress е създаден, за да направи всичко, така че електронната търговия да работи добре върху нея. Wix е създаден, за да направи лесно изграждането на красив уебсайт. Имайки предвид това, добавянето на електронна търговия до всичко това до известна степен работи.

Wix работи добре, ако имате малка продуктова библиотека. Продажбата под пет продукта на Wix всъщност е страхотна. Проблемите започват да възникват, когато искате да покажете своите продуктови линии и да изградите красива продуктова библиотека. На всичкото отгоре има аспекти като политика за връщане и имейл, които в Shopify са безпроблемни, които не съществуват в Wix.

Shopify е създаден за електронна търговия, всеки аспект от настройките, дизайна и версията на софтуера е изграден, за да побере опциите за електронна търговия. Плъгините и приложенията в Wix са добри, но не се сравняват с наличните за Shopify.

Заключение: Wix или WordPress?

Ако сте готови наистина да създадете уебсайт – за да персонализирате и да го развиете, тогава решението е лесно – използвайте WordPress. WordPress не е труден с подходящата тема и количеството информация в света, за да помогнете, е безкраен. Докато приключите със създаването на уебсайта си, ще се почувствате като експертен уеб разработчик.

Wix е по-добре, ако нямате интерес да направите дълбоко гмуркане. Искате нещо просто и лесно за използване, което да свърши работата.

Винаги има и възможност да наемете програмист, който да създаде уебсайт за вас. Ако се отнасях сериозно към създаването и отглеждането на уебсайт, единствените две възможности са да използвате WordPress за себе си или да наемете програмист. За протокола този разработчик ще използва WordPress.

ЧЗВ

Кой строител на уебсайтове има най-доброто SEO? WordPress или Wix?

WordPress е за хора, които искат да отделят време, за да научат всичко за SEO и Blogging. Характеристиките и настройките, както и приставките за WordPress, правят SEO на платформата по-добра от всяка друга платформа.

Колко време отнема уебсайтовете на Wix?

Може да отнеме до 48 часа, за да се появи уебсайтът ви със собствен домейн.

Колко струва публикуването на уебсайт на Wix?

Уебсайтът на Wix може да бъде публикуван безплатно под този формат на именуване: username.wixsite.com/siteaddress. За да използвате персонализиран домейн и да отключите много функция, ще трябва да изберете платен план. Средно платените планове са $ 14 на месец, но могат да достигнат до $ 5 на месец и до $ 25 на месец.

Можете ли да редактирате вашия сайт на Wix, след като го публикувате?

Да, можете да редактирате уебсайта си Wix, след като го публикувате и промените ще станат активни, когато приключите.

Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org?

WordPress.org е платформа, която се хоства на хостинг платформа, избрана предварително за създаване и управление на уебсайт. Това е версията, която е разгледана в тази статия. WordPress.com е подобен, но се хоства за вас и е проектиран като създател на уебсайт за лесна употреба.

По какво се различава WordPress от Wix?

Най-голямата разлика между Wix и WordPress е, че Wix е софтуер за създаване на уебсайтове за изтегляне и пускане, който обработва всички аспекти на задния сайт на вашия уебсайт, а WordPress е самостоятелен софтуер, който инсталирате на избраната от вас хостинг платформа. Wix е много по-лесен за използване, докато WordPress има крива на обучение.

Референции и графични кредити:

 • Kingcrescent.com
 • Learnwoo.com
 • ShareGate.com
 • MyVenturePad.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map