Вик вс. ВордПресс – Који је најприкладнији за вас (мај 2019)

Када сам први пут почео да правим веб странице, то је све био ХТМЛ. Ако се неко сећа ових дана, знали бисте да је ово златни стандард ХТМЛ веб развоја. (Извините за музику ако сте кликнули на ту везу.)


Дошли смо далеко од тих дана и сада смо корисници суочени са мноштвом избора. Посвуда се појављују нови градитељи веб страница, али систем за управљање садржајем који већина људи и даље користи треба да буде ВордПресс. Данас ћемо упоредити овог великана са другим популарним конкурентом – Вик.

вик вс вордпресс логотип

Поделит ћемо своја искуства и са Вик-ом и ВордПресс-ом, а затим ћемо вам дати увид у то који од њих је најприкладнији за ваше потребе. Упоредићемо мноштво различитих аспеката. Почнимо с неким статистикама:

ВордПрессс користи скоро 1/3 интернета какав данас знамо.

Разлог због којег ВордПресс поседује велики део тржишног удела на Интернету је тај што вам може помоћи да направите невероватну сопствену веб локацију.

Иако је ВордПресс краљ, није савршен. Постоји велика крива учења и почетницима је тешко користити.

За људе који не желе да имају великих потешкоћа приликом креирања веб странице, могу да одлуче да користе све-у-једном програмер веб страница или систем за управљање садржајем попут Вик-а. Ово се догађа са недостацима погодности које нуди.

Иако ВордПресс има најимпресивнији статиста када је у питању количина веб локација које га користе – Вик није безобразан. Вик је данас помогао да изгради око 1% свих веб локација на интернету. Тај број може изгледати мало поред ВордПресс-а, али то чини десетине милиона веб локација.

Вик вс. ВордПресс: Тхе Лов Довн

Користите ВордПресс ако планирате да направите веб страницу и искористите је до свог пуног потенцијала. Количина опција и услуга доступних на веб локацији која је изграђена за ВордПресс је запањујућа.

Користите Вик ако вам је потребна веб локација за основне сврхе и не желите да се бавите великом кривом учења да бисте веб локацију увели у исправни статус. Све што требате учинити је смислити њихов софтвер за изградњу.

ВордПресс – Свака прилагодба на дохват руке

Изградња веб странице може се упоредити са кувањем одрезака.

Само напред и Гоогле како да скува одрезак. Постоји толико много опција. Можете је пећи на роштиљу, можете је претраживати и бацити у рерну, можете користити соус видео, дођавола – чак можете и микроталасном пећницом.

Не пећите свој одрезак микровално.прилагођавање вордпресс-а

Све ове опције постоје у изради веб странице са разним програмерима веб локација. Такође можете унајмити некога да направи вашу веб страницу – попут изласка у шницлу и налажење да вам скува одрезак онако како желите..

Рецимо да вам ресторан прави одрезак. У овом сценарију користе соус видео, а затим вам сере одрезак. То је једна од најбољих метода за кување одрезака и главна метода која се користи у већини ресторана са пет звездица.

Можете изаћи и купити соус видео, скувати свој одрезак, а затим га сами потражити у тави. У основи, прилика да направите одличан одрезак зависи од ваше способности – али имате исти алат као и кувар у ресторану. Могуће је чак и да направите одрезак бољи од оног кувара с истим алатима ако знате шта радите.

То је оно што је ВордПресс – да бисте користили исте алате као веб програмер да бисте направили веб локацију. Програмери могу убацити додатне технике које веб локацију чине бољом од онога што можете да радите – али с временом – можете научити (или Гоогле) ове технике на ВордПресс-у и створити феноменалну веб локацију.

ВордПресс вам омогућава изградите најбољу могућу веб страницу са бесконачним опцијама и помоћи. Можете достићи висине СЕО-а, можете користити сјајне додатке који контролишу сигурност и можете прилагодити веб локацију колико год желите.

Вик – Све прилагодбе су за вас

Употреба Вик-а у овом сценарију налик је кориштењу роштиља за кување одрезака.

ЦМС упоређивање 2019

Вик може да направи прелепу веб страницу – ону која је скоро савршена. Проблем је у томе што нећете моћи да преузмете веб локацију на највећим висинама. У многим ситуацијама које можда нису оно што тражите. Професионални веб програмери не користе Вик.

Вик је веб буилдер који ће све да постави за вас. Једноставан је и лаган за употребу, са малом кривуљом учења и нема потребе да трошите више новца него цена налепница на шаблонама и велика подршка.

Роштиљ одрезак је укусан и тешко је забрљати. Има места за грешке, али све у свему вероватно ћете бар направити у реду одрезак. Не нуди вам прилику да скухате исти одрезак као соус виде и одличну технику сечења, али ипак вам може учинити укусан оброк који задовољава ваше потребе ако сте способни гриллер.

Употреба

ВордПресс веб локације чине 14,7% од првих 100 веб локација у свету. Погледајте листу компанија које користе ВордПресс.

Што се тиче градитеља веб страница или система за управљање садржајем – ВордПресс се користи 52% времена. Вик користимо годинама, а након дужег прегледа то је наш избор број један за програмере веб локација који су решења „све у једном“. Није изненађујуће што је друга по ВордПрессу по популарности ЦМС-а.

Како подесити веб локацију са Вик-ом и ВордПресс-ом

Кораци за коришћење Вик-а

 1. Иди на вик.цом
 2. Пријавите се и изаберите план
 3. Купите свој домен
 4. Израдите веб страницу (савет: следите овај водич)

Кораци за коришћење ВордПресс-а

 1. Изаберите доброг веб домаћина (савет: прочитајте наше критике најбољих веб хостинг провајдера)
 2. Изаберите план хостинга
 3. Купите или изаберите ваш домен (зависи од тога да ли је ово укључено у услугу хостинга)
 4. Инсталирајте ВордПресс
 5. Изаберите тему
 6. Изаберите бесплатну или плаћену тему
 7. Научите како да користите нову тему за прављење веб странице
 8. Инсталирајте додатке да бисте прилагодили веб локацију
  • Изаберите бесплатне или плаћене додатке
  • Пре инсталације истражите све различите опције
 9. Заглавите се са тренутном темом и покушајте да користите ЦСС и ХТМЛ или додатак да вам помогну
  • Пуно Гооглинг-а за копирање и лепљење кода (пошто вероватно не знате ХТМЛ)

Као што можете рећи, употреба ВордПресса мало је сложенија него употреба Вика. Могао сам да направим још неколико корака за оба, али ово је у основи оно што намеравате да бирате када одаберете било коју од ових опција.

Иако је Вик очигледно једноставнији – постоји толико много ствари које се не могу учинити када користите ВордПресс. У Вику сте ограничени на његове функције градитеља и Вик-ове интеграције док је ВордПресс потпуна супротност.

ВордПресс је платформа отвореног кода. Отворен је за свако коришћење и модификовање. Свако у било ком тренутку може да користи ВордПресс за креирање сопствених тема или додатака како би их други бесплатно преузели или у великом броју случајева купили. Због тога је ВордПресс заједница толико масовна и зашто толико људи користи ВордПресс.

Ко би користио који

Ако желите да превучете и испустите за креирање потпуно прилагођену веб локацију са фантастичном корисничком подршком, требало би да користите Вик. Постоји мала крива учења, али могућности на дохват руке су опсежне. Једном када се Вик савлада, то је моћан алат који ће вам омогућити да празно платно претворите у уметничко дело и неће вам предуго трајати.

Вик је намењен људима који желе да направе веб локацију која је јединствена за њих без да се баве свим додатним стварима које долазе са покретањем веб странице.

ВордПресс је за људе који озбиљно раде на изградњи веб странице. Постоји толико много аспеката узгоја и маркетинга веб странице и ВордПресс ће вам пружити могућности да се истакнете у сваком погледу од њих.

Ако озбиљно говорите о својој веб локацији и желите да одвојите време да научите сваки аспект онога што стварате, користите ВордПресс. Могућности су бескрајне и прилика да створите управо оно што желите постоји за вас.

ВордПресс теме вс. Вик теме

Супротно ономе што многи мисле – не морате да знате како да кодујете да бисте користили ВордПресс. Пуно тема омогућава пуно функционалности које Вик нуди уз могућност додатног прилагођавања кодом.

Начин изградње ВордПресс странице је тако што корисник бира тему коју ће користити. Теме су у основи оно што је Вик градитељ. Можете да превучете и испустите у неким случајевима или да изаберете елемент који ћете додати на вашу веб локацију, а затим је можете уређивати прилагођеним текстом, сликама или било шта што је применљиво.

ВордПресс долази са великим бројем тема које су изграђене у ВордПресс-у које омогућавају некоме да изгради основни веб сајт. Једноставне теме се могу повећати кодом, али веб локација се дефинитивно може изградити без коришћења кода.

На врху фрее тхемес постоје теме које можете да купите, а затим их употребите, а које нуде грађевинско искуство слично као Вик. Постоје компаније које су створиле прелепо грађевинско искуство попут Елегантних тема и Из песка.

Елегантне теме су створиле програм за прављење програма који вам омогућава да повучете и испустите одређене елементе уз једноставне функције уређивања. Много се може урадити у секунди без времена за утовар.

колапс-и-преименовање-гиф

Количина подршке и информација о начину рада заснована је искључиво на теми коју одаберете. Неке теме имају опсежне заједнице које могу да помогну при коришћењу те теме док неке немају готово никакву помоћ.

Вик има различите шаблоне и чак је уградио Интелигентни дизајн интелигенције који вам то омогућава имати наглавачке на изградњи ваше веб странице.

Без обзира који предложак одаберете ако одлучите да користите АДИ, градићете веб локацију у Вик буилдер-у. То значи да имате ограничене могућности у поређењу са многим темама у свету за ВордПресс. Ипак, ограничено не значи увек мало. Опције у Вик-у су запањујуће у поређењу са другим произвођачима веб локација.

Живјети у Вик екосуставу није увек лоше, као што увек знате врсту подршке коју ћете добити када наиђете на било које проблеме.

Кодирање, заједништво и проналажење решења

Да бисте заиста могли да направите тачан веб сајт који вам стоји у глави, мораћете да научите како да шифрирате. Добра вест је то можете да створите 97% веб локације у својој глави, а да не научите како да кодујете. Ти 3% у вашој глави вероватно нису потребни.

Одабир исправне теме за ваше потребе одузима потребу за шифрирањем. Ако одаберете тему са великом корисничком базом, постојаће странице и странице форума које ће имати код спреман за копирање и лепљење у вашу тему за ону додатну функцију коју желите да додате.

Повремено ће се догодити нешто што желите да учините, што се чини немогућим без коришћења кода, а затим брзом претрагом Гоогле-а касније сазнате да постоји додатак који врши тачну функцију коју тражите.

То је лепота ВордПресс-а, заједница је ту да вам помогне да постигнете било шта.

На Вику, ограничени сте оним што вам Вик дозвољава. Постоји сјајна заједница и невероватна база знања како бисте схватили како да постигнете оно што покушавате да постигнете. Проблем је ако то није у бази знања, неће постојати начин да то учините.

Подршка за ВордПресс и Вик

Подршка на бази знањаСјајна ствар обе ове платформе је да ако имате проблем, решење је на интернету.

Са Вик-ом њихова база знања покрива сваки аспект њиховог софтвера и све што вам је потребно за помоћ је тамо. Вик такође има невероватан тим за подршку. Они одговарају брзо и добиће вам помоћ која вам је потребна.

С друге стране, ВордПресс користи толико облика коришћења са свим различитим темама, додацима и апликацијама да је информације мало теже пронаћи. Као што је већ поменуто, милиони веб локација раде на ВордПрессу. Милиони људи доприносе невероватној заједници која чини ВордПресс.

То доводи до стотина хиљада чланака помоћи на њиховом форуму – буквално – стотина хиљада. Може бити тешко пронаћи оно што тражите, али лепо је то што вам вероватно негде постоји.

Много људи се заситила покушаја да смисли како да испуне одређене задатке на ВордПресс-у и ангажују програмера да заврши своју веб страницу.

Вик Аппс и ВордПресс додаци

Вик нуди скоро 300 апликација које се могу користити на вашој веб локацији. Ове апликације се крећу у распону од СЕО помоћи до аналитике до продаје Амазон производа.

Што се тиче апликација, Вик је успео да састави леп портфељ главних токова алата који ће помоћи многим власницима веб локација да побољшају своју игру. У поређењу са ВордПресс-ом, избор бледи у поређењу.

Иако 300 звучи као солидан број, прилично је мали у поређењу са 55.000+ додатака доступно корисницима ВордПресс-а. До сутрашњег дана, на ВордПресс тржишту ће се појавити још више додатака. Никоме није потребан приступ преко 50.000 додатака.

Међутим, постоји додатак за све што бисте се можда могли сјетити. Сви их прегледавају стварни корисници ако их људи стварно користе и дат ће вам добру количину информација о којима можете одлучити. Може бити неодољиво покушати да пронађете и оно што тражите повремено.

СЕО и блогање

СЕО је добро на Вику. Њихове СЕО карактеристике укључују аутоматски генерисане ситемапове, као и прилагодљиве наслове страница и мета описе. Вик нуди разне СЕО алате који могу да побољшају СЕО. Ако планирате да блогирате и оптимизујете СЕО, било који од њих ће успети за вас.

сео и блогањеКористећи ВордПресс одмах нуди неколико предности када је реч о СЕО-у. СЕО алати које нуди Вик апсолутно блед у поређењу са свим могућностима СЕО додатака који су вам доступни на ВордПресс-у.

Одмах, без додатака или додане теме, ВордПресс нуди фантастичне стандардне функције. ВордПресс има одговарајуће ХТМЛ маркуп, СЕО фриендли пермалинкс, титле ознаке, наслови, лако креирање садржаја, и оптимизоване слике. Готово све доступне теме су оптимизоване и за СЕО, а једном упареним са додатком или два достићи ћете висине СЕО.

Вик је добар избор за блогање за људе који су нови у свету веб страница. Лако је и без напора, као и већина Вик-а. ВордПресс је за људе који желе дубоко заронити у свет блогања и научити пуно о СЕО-у.

ВордПресс вс Вик цене

Цијене Вика су једноставне. Најчешћа опција је 14 УСД месечно који укључују бесплатни домен на годину дана као и неке друге доброте. Поред тога можете додатно платити за адресу е-поште додељену вашем домену путем Гоогле-а.

вик планови цена

Иако је цена за Вик једноставна, кретање ВордПресс руте је све само то. Сама ВордПресс је апсолутно бесплатна за коришћење. Међутим, први корак је проналазак хостинг услуге која може варирати у цијени. Наш омиљени хостинг услуга, СитеГроунд, покренуће вас око 4 УСД месечно за почетак.

Поред услуге хостинга, морате одлучити да ли желите да платите тему и додатке. Много тема се може користити бесплатно, али друге могу коштати стотине долара. Најбоље оцењене теме су обично једнократно плаћање у износу од 100 до 200 долара. Једном када га имате – имаћете га за цео живот. Такође постоји много додатака који могу наплатити једнократну накнаду или месечну накнаду.

Зависно од тога шта покушавате да урадите Вик и ВордПресс су по ценама релативно упоредиви. Понекад можете уштедети много новца, а понекад ћете потрошити више.

Постоји и могућност ангажовања програмера где је небо ограничење трошкова, али просечна веб локација може да се изгради за око 2.000 долара.

е-трговина

ВордПресс и Вик нуде велике могућности на својим платформама за е-трговину. Ни они нису најбоља опција – Схопифи узима ту круну – али обојица имају убедљиве разлоге зашто бисте их користили за продавницу е-трговине.

Коришћење ВордПресс-а за е-трговину прилично повећава потешкоће. Многи програмери су поставили веб локацију еЦоммерце на ВордПресс-у, али очигледно заиста знају шта раде.

Е-цоммерце веб дев

Најбољи начин за коришћење ВордПресс-а за е-трговину је постављање ВооЦоммерце. ВооЦоммерце је један од најбољих додатака на ВордПресс-у и лако га је користити у почетку. Када користите ВооЦоммерце има много додатних ствари које морате схватити, попут начина плаћања, пореза на промет и других случајних малих аспеката вођења е-трговине, о којима већина људи не размишља. Схопифи се брине за све те ствари.

ВордПресс је направљен да ради све како би е-трговина добро функционисала на њему. Вик је направљен да би олакшао изградњу лепе веб странице. Уз то речено, додавање е-трговине на врху тога делује у одређеној мери.

Вик добро функционише ако имате малу библиотеку производа. Продаја испод пет производа на Вик-у је заправо сјајна. Проблеми почињу да се јављају када желите да покажете своје линије производа и изградите прелепу библиотеку производа. Поврх тога постоје аспекти попут политике повратка и слања е-поште који су на Схопифију неприметни и не постоје на Вик-у.

Схопифи је направљен за е-трговину, сваки аспект поставки, дизајна и софтвера изграђен је за прилагођавање опција е-трговине. Додаци и апликације у Вику су добри, али се не упоређују са оним што је доступно за Схопифи.

Закључак: Вик или ВордПресс?

Ако сте спремни да стварно направите веб страницу – да бисте је заиста прилагодили и развили, онда је одлука лака – користите ВордПресс. ВордПресс није тежак са правом темом, а количина информација у свету за помоћ је бесконачна. Кад завршите са изградњом веб локације, осећаћете се као стручни програмер за веб.

Вик је бољи ако немате интереса за дубоким заронима. Желите нешто једноставно и лако за коришћење што посао може обавити.

Увек постоји опција ангажовања програмера да направи веб локацију за вас. Ако сам озбиљан у стварању и растућу веб страници, једине две могућности су коришћење ВордПресс-а за себе или ангажовање програмера. За запис ће тај програмер користити ВордПресс.

ФАК

Који градитељ веб страница има најбољи СЕО? ВордПресс или Вик?

ВордПресс је за људе који желе да одвоје време да науче све о СЕО и блогању. Карактеристике и подешавања, као и додаци на ВордПресс-у, чине СЕО на платформи супериорнијим за било коју другу платформу.

Колико времена треба да веб локације Вик постану активни?

Може потрајати до 48 сати да се ваша веб локација појави са властитим доменом.

Колико кошта објављивање веб локације Вик?

Веб локација на Вик-у може се бесплатно објавити под овим форматом именовања: усернаме.виксите.цом/ситеаддресс. Да бисте користили прилагођени домен и откључали много функција, мораћете да одаберете плаћени план. У просеку плаћени планови износе 14 УСД месечно, али могу износити само 5 УСД месечно и чак 25 УСД месечно.

Можете ли уредити своју Вик страницу након што је објавите?

Да, можете да измените Вик веб локацију након што је објавите, а измене ће почети да се објављују када завршите.

Која је разлика између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг?

ВордПресс.орг је платформа која се хостира на хостонској платформи која је претходно изабрана за креирање и управљање веб локацијама. Ово је верзија која је обрађена у овом чланку. ВордПресс.цом је сличан, али домаћин је за вас и осмишљен је као градитељ веб страница за једноставну употребу.

По чему се ВордПресс разликује од Вик-а?

Највећа разлика између Вик-а и ВордПресс-а је та што је Вик софтвер за прављење и пребацивање веб локација који обрађује све позадинске аспекте ваше веб локације, а ВордПресс је самосталан софтвер који инсталирате на хостинг платформу коју сте изабрали. Вик је много једноставнији за употребу док ВордПресс има криву учења.

Референце и сликовни кредити:

 • Кингцресцент.цом
 • Леарнвоо.цом
 • СхареГате.цом
 • МиВентуреПад.цом
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector