Как да осигурим достъпност за всяка онлайн аудитория

Към 2012 г. има приблизително 7,6 милиона уеб потребители с увреден слух, които са били активни онлайн, според Interactive Accessibility. 8,1 милиона потребители са имали зрителни увреждания, а 15,2 милиона са имали когнитивно, психическо или емоционално увреждане. С този набор от способности и уникални нужди, отговаряте ли адекватно на цялата аудитория на уебсайта си?


Contents

Защо има значение достъпността?

Може да мислите, че тъй като уебсайтът ви съдържа писан текст, видеоклипове и ясни опции на менюто, вие сте на ясно, когато става въпрос за поддържане на достъпност за всички потребители. Въпреки това над 57 милиона американци имат увреждане, което се отразява на способността им да се движат онлайн. Плюс това, това е само една държава на глобален пазар.

За да се съобразите с това „малцинство“, докато проектирате, публикувате и настройвате уебсайта си, е важно да разгледате всички ъгли на способности. С нагласата на по-голямо разнообразие и откритост, първият опит на вашия бизнес да достигне до клиенти, преди те дори да направят покупка.

Вашата аудитория вече е разнообразна и всички тези потребители имат различен опит с вашия сайт. Хората, които са глухи, взаимодействат по различен начин с медиите, отколкото хората, които слушат. Хората с ослепяване на цветовете ще реагират на изображения и текст по различен начин, отколкото някой, който вижда ясно всеки нюанс. Популациите, които страдат от травматично увреждане на мозъка, могат да изпитат задействане на емоции от изображения или видео съдържание.

Между стесняване на желаната от вас аудитория, създаване на маркетингови материали, отговарящи на посланията на марката на вашата компания, и създаване на уебсайт, който признава културните нужди на вашия пазар, вероятно сте пренебрегнали сегмента от посетители, които живеят с увреждане..

Достъпността има значение както за долния ред, така и за връзката ви с вашите клиенти. Предлагането на приспособим уебсайт, който взема предвид нуждите на другите, позиционира вашата компания като такава, която е наясно с разнообразието. Няма по-добър начин да покажете на клиентите, че се интересувате от техните нужди, отколкото да създадете уебсайт, който обслужва тези нужди.

Снимка от mantasmagorical Лицензиран под Morguefile

Какво означава достъпност?

Определението за достъпност обхваща способността за достигане или влизане, способността за лесно получаване или използване и способността за разбиране или оценяване. По отношение на достигането до аудитория с увреждания, правенето на уебсайта ви лесно за навигиране е първата стъпка.

За някой, който има зрително увреждане, твърде много текст ще спечели само безсилие. За посетителите на уебсайтове, които са с цветни слепи, четенето на текст, който се отклонява от стандартното черно на бяло, само ще ви спечели по-високи проценти на отпадане.

И така, как можете да приютите голяма част от това уникално малцинство? Ще разгледаме стъпките, които можете да предприемете, за да изградите уебсайта си въз основа на нуждите на клиентите си, включително хора с увреден слух, хора със зрителни увреждания, хора с аутизъм и хора с когнитивни увреждания или разстройства като посттравматично стресово разстройство (PTSD). Някои теми на WordPress за бизнес сайтове вече вземат предвид следното, но в момента са редки.

Дизайн на уебсайт с глухота в ума

В отговор на добронамерените уеб дизайнери, които правят общи препоръки за уебсайтове, които обслужват глухи посетители, Лиза Херрод от A List Apart твърди, че глухотата е повече от „противоположността“ на слепотата.

Въпреки че „глух или сляп“ може да изглежда съществен контраст, Херрод обяснява, че да бъдеш глух е много по-сложно преживяване, отколкото много хора, които го чуват. Първо, има разлика между човек, който е глух, и общността на глухите.

По същество думата глуха (с малка буква “d”) включва всеки човек, който е с увреден слух. Въпреки това, думата глухи (с главни букви „D“) обхваща цялата общност и култура на глухота, с които много глухи хора се идентифицират.

Вместо подмножество от категорията „инвалидност“, глухотата стои самостоятелно като отделна култура от тази на хората, които слушат. Въпреки че разговорният език може да се преведе на ASL (американски език на жестомимиката), ASL е съвсем различен език от говоримия английски.

Снимка на Anna Vander Stel на Unsplash

Стратегии за посрещане на глухи потребители

Какво означава културното отличие на глухотата за дизайнерите на уебсайтове и собствениците на бизнес? Това означава, че просто преписването на аудио съдържание не е достатъчно, за да достигне напълно глуха аудитория. С надписи и субтитри основното съобщение на медията може да се изкриви.

Докато надписите и субтитрите са положителна първа стъпка към достъпността, гарантирането, че съдържанието ви се превежда на ASL също е важно. Транскрибирането може да покрие основните положения, но преводът помага да предадете вашето съобщение по-точно.

Херрод предполага, че за да възприемат общността на глухите, собствениците на уебсайтове се фокусират върху глухотата като култура, а не като увреждане. Обърнете се към тази уникална култура по същия начин, както вие бихте използвали култура, която използва друг говорим език, на който не говорите свободно.

Следвайки съветите на Herrod относно писането в медиите и в мрежата, следните стратегии ще ви помогнат да направите уебсайта си по-достъпен за общността на глухите:

мултимедия

 • Опит за използване на тълкуватели на езика на знаците за видео медии
 • Използвайте транскрипцията и субтитрите като резервно копие или като основно средство, ако не са налични интерпретатори на езика на знаците
 • Включете транскрипция на звукови ефекти според случая

Писмено съдържание

 • Избягвайте синоними, жаргони и игра на думи, които могат да объркат хората, чийто първи език не е написан английски
 • Използвайте заглавия и подпозиции
 • Първо направете мнението си, след което го обяснете
 • Използвайте къси дължини на линиите
 • Включете маркирани списъци
 • Наемете активен глас
 • Дайте дефиниции с прости думи

Дизайн на уебсайтове за посетители със зрителни увреждания

Тъй като технологията се развива и разширява, помощните технологии растат също толкова бързо. Съвременният софтуер помага на хората със зрителни увреждания да навигират в уебсайтове, да пазаруват онлайн и дори да четат и съставят текстови съобщения.

Вие или вашият екип за графичен дизайн вероятно сте прекарали огромен период от време, пресъздавайки графики и оформление на уебсайта си. Вашата цветова схема, използването на шрифтове и включването на изображения допринасят за жизнеспособността на вашия уебсайт и следователно за вашия онлайн бизнес.

Но помислили ли сте какво виждат посетителите, когато не могат да видят? За много потребители на уебсайтове, които имат зрителни увреждания, уебсайт без подходящо помещение е безполезен. Ето как да промените уебсайта си, за да обхваща вместо да отхвърля посетителите със зрителни увреждания.

Снимка от DodgertonSkillhause Лицензиран под Morguefile

Стратегии за посрещане на посетители с увредено зрение

Американската фондация за слепи предлага да се предприемат различни стъпки, за да се погрижат за публиката, която не може да гледа стандартни уеб страници. За приобщаващо изживяване, ето техните предложени стратегии за осигуряване на достъп до вашия сайт.

Етикетиране на всички изображения

В идеалния случай ще използвате alt = тагове, независимо дали се стремите да приспособите аудитория с увредено зрение или не. Ако все още не сте се възползвали от този навик, използването на описания на изображения в алтернативното текстово поле на всяко изображение помага и за оптимизиране на страницата ви за търсачки..

След като добавите alt = тагове за всяко изображение, прегледайте уебсайта си без изображения и вижте дали описанията ви имат смисъл. Целта е да се създадат описания, които да са полезни на хората, използващи помощни технологии за „четене“ на уеб страници.

Структура на етикетната страница

Ако посетителите на уебсайтове използват помощни технологии, все още има ограничения за тези средства. Етикетирането на структурата на страницата ви позволява на посетителите да знаят къде се намират на страницата ви и какво предстои да кликнат върху нея.

Улеснете този процес, като използвате не само визуални сигнали за хора, които могат да ги видят, но и включете етикетиране чрез HTML за по-проста навигация. Всеки раздел на вашия уебсайт, който е визуално различен за акцент, трябва да получи акцент върху етикета за посетители, които са само слухови.

Използвайте ясни връзки

Много посетители на вашия уебсайт ще прочетат само текст на връзката, търсейки нещо конкретно. Дайте на посетителите, които със зрителни увреждания имат възможност да намерят връзките на уебсайта си без никакви предположения.

Ограничете не-HTML елементи за дизайн

Използването на творчески визуални украшения не обслужва добре всички аудитории и може да заглуши онлайн изживяване за посетители, които не могат да ги видят. Помислете за не-HTML елементи на вашия уебсайт и дали те са наистина необходими. Също така имайте предвид, че много потребители, които нямат зрение, могат също така да оценят по-чистата страница.

Снимка на Nick Karvounis на Unsplash

Дизайн на уебсайт за хора с когнитивни увреждания

Когнитивните увреждания включват различни състояния като синдром на Даун, травматична мозъчна травма (TBI), деменция, дислексия и нарушение на дефицита на вниманието (ADD). Дори посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) включва дългосрочни когнитивни ефекти, породени от психологическа травма.

Националният център по увреждания и достъп до образование (NCDAE) отбелязва, че 14,3 милиона американци на 15 и повече години имат психическо увреждане. В същото време основните аудитории изискват достъпни и отзивчиви онлайн изживявания, а достъпността изпълнява и двете цели.

Стратегии за посрещане на посетители с когнитивни увреждания

Трите основни предложения на NCDAE включват фокусиране върху начина, по който потребителите взаимодействат с уебсайт и колко отзивчив е на нуждите на посетителите. Като цяло вашият уебсайт не трябва да изисква твърде много работа от обществото. По-скоро трябва да се стремите към ефективност и ефективност във всеки компонент.

Използвайте отворен дизайн

Както отбелязва NCDAE, хората с увреждания в обучението може да имат проблеми с обработката на текст и цифри и да навигират в пространствен смисъл. Следователно, използването на ясен и непрекъснат дизайн, който подчертава важните навигационни функции (менюта и връзки) помага да се намали броят на стимулите в онлайн средата.

Четене на адрес и използваемост

Освен това, когато става дума за четимост, копието на вашия уебсайт трябва да се отнася до общата аудитория. В повечето случаи това означава ниво на четене около осми клас. Следователно, макар четливостта да се вземе предвид, когато коригирате вашия уебсайт за хора с ниска грамотност, от самото начало вече трябва да пишете към ниско ниво на разбиране.

Други методи за създаване на смилаемо съдържание, като например използване на заглавия и точки на куршуми, разработване на една идея за параграф и ограничаване на дължината на линията, всички обслужват аудитории с когнитивни увреждания, както и те обслужват общата аудитория.

Избягвайте абразивното аудио и видео

И накрая, едно уникално съображение за хората, които могат да страдат от тревожност или ПТСР, е използването на видео и аудио на страници, особено ако няма начин потребителите на сайта да поставят на пауза или да излязат от тях. Ако е възможно, избягвайте въвеждаща музика или видеоклипове, които автоматично възпроизвеждат и биха могли да хванат потребителите извън охрана.

Дизайн на уебсайтове за потребители с аутизъм

Условията за аутизъм попадат в категорията на когнитивните увреждания, но самият аутизъм печели собствена категория поради различията, присъстващи в общото състояние. Тъй като аутизмът варира от относително лек до тежък, специфичните нужди могат да варират за различните потребители.

Националното аутистично общество обаче препоръчва няколко основни стъпки за настаняване на потребители, които могат да имат сензорни и комуникационни предизвикателства, като и двете са общи за всички вариации на аутизма. Много от тези стъпки са от полза за типичната аудитория, както и за аудитории с други увреждания.

Приспособяване на сетивни нужди

Много хора с аутизъм са склонни да изпитват сензорни предизвикателства, когато са изправени пред „натоварена“ среда. Поддържането на уебсайта ви е прост помощ в навигацията, като се избягва преместването на графики или други елементи, избягва се прекаляване.

Направете уебсайта последователен

Постоянството и рутината често помагат на хората с аутизъм да поддържат ежедневните си навици без стрес. Следователно, уебсайт с отличителен дизайн на всяка страница може да ви е естетически приятен, но вероятно ще се окаже стрес за вашия посетител с аутизъм.

Използвайте прям език

Подобно на писането за глухи хора, писането на съдържание за хора с аутизъм също изисква избягване на метафоричен език и игра на думи. Опитайте се да не използвате език, който е двусмислен, включително думи с множество значения или синоними, чието значение не е ясно.

Заявете тестване на потребителя

Ако е възможно, включете хората с аутизъм в процеса на тестване, докато проектирате уебсайта си. Уверете се, че предлагате квартира за хората, които пътуват до вашето местоположение, за да се чувстват комфортно в обкръжението си. Това може да включва предварителна подготовка или посещения на местоположението, преди да започнете тестване, така че вашите участници да могат да свикнат с пространството.

Снимка на LiaLeslie Лицензиран под Morguefile

Ползи от повишаване на достъпността на уебсайтове

Задачата може да изглежда обезсърчително, ако уебсайтът ви вече е на живо, но предприемането на стъпки към по-голяма достъпност ще бъде от полза за вашата компания във времето. Днешната технология дава възможност на повече хора от всякога да обхващат и използват мрежата.

Като цяло, гарантирането, че уебсайтът ви е достъпен за разнообразна аудитория, се възползва повече от тези потребители, които имат увреждания. Хората с ограничен технологичен опит, хората, които имат устройства с нетипично форматиране или размери на екрана, и обществеността, която желае бърз, прост и действащ опит в уебсайта, всички ще се възползват от увеличаване на достъпността (като се има предвид, че скоростта на вашия сайт също зависи от това приличен доставчик на уеб хостинг – направихме отзиви за уеб хостинг за Канада, сравнение на уеб хостинг за Австралия и дори Великобритания).

Тъй като вашият целеви пазар вероятно включва хора с всякакви способности, няма причина да пренебрегвате тези конкретни групи при проектирането и прилагането на вашия уебсайт. Малко допълнителна работа сега означава по-висока възвръщаемост по-късно, когато хората, които лесно могат да използват вашия продукт или услуга, споделят с останалата част от онлайн общността.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map