Tutorial / Panduan cPanel pemula (2020)

Sekiranya anda baru sahaja mendaftar untuk pelayan web baru, kemungkinan ia akan berjalan di cPanel. Mengatakan bahawa seperti 90% daripada semua syarikat web hosting menggunakan cPanel tidak akan menjadi keterlaluan. Jadi di sinilah tutorial cPanel berikut dimainkan.


Di dalamnya, anda akan belajar:

 • ✅ cara menggunakan cPanel
 • ✅ cara mengkonfigurasi nama domain anda di cPanel
 • ✅ cara menyiapkan laman web anda dengan cPanel hanya dalam beberapa minit
 • ✅ dan banyak lagi

Mengapa anda mesti membaca tutorial cPanel ini?

 • Di sini di hostingfacts.com, menguji platform hosting yang berbeza adalah sesuatu yang kita lakukan untuk mencari nafkah. Kami tahu perkara ini.
 • Banyak panduan lain di web cenderung super teknikal, tetapi bukan panduan kami. Anda tidak memerlukan pengetahuan sebelumnya atau kemahiran pengurusan pelayan untuk belajar dengan kami.
 • Kami menulis tutorial cPanel ini dengan mempertimbangkan pemula.
 • Anda boleh menggunakan CTRL + F untuk mencari jawapan kepada soalan biasa.
 • Panduan ini dikemas kini untuk versi moden cPanel 2019.

Contents

Isi kandungan

1. cPanel – Asasnya
2. Pengenalan Pantas ke Antara muka cPanel
3. Mengemas kini Pilihan Anda (Kata Laluan, Kenalan, dll.)
4. Menguruskan Nama Domain (Menambah, Mengeluarkan, dll.)
5. Akaun dan Tetapan E-mel (Penapis Spam, Akaun E-mel Tambahan)
6. Menguruskan Fail Anda (melalui FTP)
7. Pangkalan data
8. Pemasangan Satu Klik (WordPress dan Lain-lain)
9. Menyandarkan Laman Web Anda
10. Memeriksa Statistik Anda

Sepanjang perjalanan, kami juga akan memberikan beberapa petua dan trik berguna yang akan menjadikan pengurusan laman web anda menjadi lebih mudah.

1. Tutorial cPanel – Asasnya

Pssst… Sekiranya anda sudah mengetahui apa itu cPanel dan anda telah log masuk, lompat ke bahagian seterusnya dengan mengklik di sini – anda tidak akan ketinggalan.

1.1. Apa itu cPanel?

�� Secara ringkas, panel kawalan di mana anda boleh menguruskan setiap elemen akaun hosting web anda.

Syarikat hosting web suka menjadikan cPanel tersedia untuk pelanggan mereka dengan beberapa sebab utama: ini adalah papan pemuka yang mudah digunakan, disenggara dengan baik dengan kemas kini, peningkatan dan langkah keselamatan yang kerap.

1.2. Apa yang Boleh Saya Lakukan di cPanel?

Banyak… cPanel adalah tempat anda akan datang:

 • Sambungkan nama domain ke hosting anda
 • Sediakan e-mel untuk laman web anda
 • Pasang WordPress (atau sistem pengurusan kandungan lain)
 • Sandarkan laman web anda
 • Muat naik fail ke pelayan anda
 • Periksa lebar jalur anda dan statistik penggunaan lain
 • Tukar pelbagai tetapan keselamatan
 • Pasang aplikasi tambah pada pelayan anda
 • Buat pangkalan data baru / urus yang sedia ada
 • Siapkan pelbagai pengoptimuman

Dan banyak lagi – kita betul-betul menggaru permukaan di sini. Namun, jangan terintimidasi. Walaupun cPanel menawarkan sejumlah besar ciri dan penyesuaian untuk dijaga, anda tidak semestinya memahaminya untuk mengurus laman web anda dengan berkesan. Kami akan merangkumi semua perkara dalam panduan ini.

1.3. Bagaimana Saya Log Masuk ke cPanel?

Sekiranya ini adalah kali pertama anda log masuk, penyedia hosting anda semestinya memberikan anda nama pengguna dan kata laluan yang diperlukan.

�� Sebilangan besar syarikat hosting mempunyai pautan ke cPanel anda setelah anda masuk ke akaun hosting anda.

Sebagai contoh, jika anda menghoskan laman web anda dengan SiteGround, anda dapat mengakses cPanel dari profil pengguna anda di tab “Akaun Saya”:

SiteGround cpanel

Sekiranya anda menggunakan Bluehost, pautan yang menuju ke cPanel sebenarnya adalah yang berlabel “Advanced”:

Bluehost cpanel

Sekiranya anda tidak dapat mencari pautan langsung di panel penyedia hosting anda, anda boleh menghubungi sokongan dan bertanya kepada mereka bagaimana mengakses cPanel, atau anda dapat mengendus dan cuba meneka alamat cPanel yang betul. Ini terdengar tidak masuk akal pada mulanya, tetapi sebenarnya sangat boleh dilakukan. Ini caranya:

Nyalakan penyemak imbas anda dan masukkan alamat laman web anda diikuti oleh: 2082 (untuk http) atau: 2083 (untuk https). Sebagai contoh:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

Atau:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

Anda kemudian akan diminta memasukkan nama pengguna dan kata laluan cPanel anda.

1.4. Bagaimana jika saya memerlukan lebih banyak pertolongan?

Panduan ini menerangkan semua asas dan memberi anda petunjuk langkah demi langkah untuk menangani beberapa tugas yang paling biasa seperti menyiapkan laman web, akaun e-mel, dan nama domain. Sekiranya anda memerlukan sedikit lebih banyak bantuan, cPanel mempunyai beberapa tutorial video sendiri di sini.

Terdapat juga BANYAK dokumentasi yang tersedia di setiap halaman dalam cPanel itu sendiri, biasanya disenaraikan di bahagian atas. Sebagai contoh:

dokumen cpanel

2. Pengenalan Pantas ke Antara muka cPanel

Setelah log masuk, anda akan melihat skrin yang serupa dengan ini:

Tutorial cPanel - papan pemuka

Ini adalah versi terbaru cPanel untuk tahun 2020. Ia menggunakan tema yang disebut “Paper Lantern”.

2.1. Antaramuka cPanel Saya Nampak Berbeza! Bagaimana sekarang?!

Pertama, jangan panik.

Untuk menukar gaya cPanel anda, cari bahagian “PREFERENCES” (biasanya dekat bahagian bawah) dan klik “Change Style”:

ubah gaya

Anda akan mempunyai beberapa pilihan di sana berdasarkan apa yang disediakan oleh tuan rumah anda. Dalam kes kami, pemilihan terdiri daripada gaya Basic, Dark, Light, dan Retro.

Untuk mengerjakan tema yang sama yang sedang kami kerjakan, pilih “Dasar” dengan mengklik butang “Terapkan” di sudut kanan atas di sebelah gaya. cPanel akan dimuat semula dengan gaya baru yang diterapkan.

2.2. Berkeliling Antaramuka cPanel

Bar navigasi

Anda boleh menemui bar navigasi di sudut kanan atas skrin. Di dalamnya, terdapat medan carian mudah, pautan ke pilihan pengguna anda, loceng pemberitahuan, dan pautan log keluar.

bar navigasi

 • Medan carian membolehkan anda mencari pilihan utama dalam cPanel. Sebenarnya, menggunakan medan carian adalah cara yang lebih cepat untuk menavigasi cPanel daripada mencuba melihat-lihat dan mendapatkan pilihan tertentu secara manual. Medan carian mula memberikan hasil dengan segera setelah anda menaip.
 • Dengan mengklik pada pautan pilihan pengguna, anda dapat mengubah kata sandi, bahasa, mengedit maklumat hubungan anda, dan anda juga dapat mengatur ulang tetapan halaman dengan satu klik.
 • Loceng pemberitahuan adalah apa yang kedengarannya – tempat di mana anda dapat melihat kemas kini penting mengenai persediaan hosting anda atau cPanel itu sendiri. Biasanya, cPanel menggunakan pemberitahuan untuk memberitahu anda mengenai berita, kemas kini kritikal, masalah keselamatan atau maklumat lain yang mesti diketahui.
 • Pautan log keluar cukup jelas – ingat untuk menggunakannya setiap kali anda selesai bekerja dengan cPanel.

Bar Carian

Satu medan carian tambahan – selain dari medan navigasi – kelihatan di bahagian paling atas halaman tepat di bawah bar navigasi.

Ini berfungsi sama, tetapi kali ini, daripada menunjukkan hasil di menu drop-down, ia akan menyaring bahagian tengah cPanel. Cukup tekan apa yang anda mahukan, dan cPanel akan mencarinya untuk anda.

carian cpanel

Bahagian sisi

Di sebelah kiri skrin, anda akan melihat bar sisi dengan beberapa ikon – nombor yang tepat bergantung pada apa yang disediakan oleh host anda untuk anda. Dalam kes kami, dari atas ke bawah, ini bermaksud Laman Utama, Statistik, Papan Pemuka, dan Pengurusan Pengguna.

Navigasi bar sisi cPanel

 • Rumah adalah halaman utama cPanel di mana anda boleh mengakses sebahagian besar fungsi.
 • Statistik tunjukkan kepada anda pelbagai nombor penting – berapa banyak akaun e-mel, akaun protokol pemindahan fail (FTP) dan nama domain yang anda miliki, serta berapa lebar jalur dan ruang cakera yang anda gunakan.
 • Papan pemuka adalah halaman rujukan cepat di mana anda akan mendapat pautan ke beberapa pautan yang paling biasa digunakan, serta sekilas pandang lebar jalur dan penggunaan ruang cakera anda, statistik mel dan banyak lagi.
 • Pengurusan pengguna adalah tempat anda boleh menambah atau membuang pengguna dari akaun cPanel anda. Anda juga dapat melihat akun e-mel mana yang telah Anda siapkan, serta siapa yang memiliki akses ke FTP dan disk web anda sekiranya anda berbagi akun dengan pengguna atau admin lain.

2.3. Menyusun semula Halaman Utama cPanel

Anda boleh meruntuhkan bahagian dengan mengklik tanda “-” di sudut kanan atas setiap bahagian laman utama untuk meminimumkannya.

cpanel reorg

Sekiranya anda mahu, anda juga boleh menyeret dan melepaskan seluruh bahagian untuk menyusunnya semula dan meletakkan bahagian yang paling biasa digunakan di bahagian atas.

3. Mengemas kini Keutamaan Anda

Semasa pertama kali masuk ke cPanel, pastikan anda mengunjungi bahagian “KEUTAMAAN” untuk mengemas kini maklumat hubungan anda dan menukar kata laluan anda.

keutamaan

Inilah cara melakukan langkah demi langkah ini:

3.1. Menukar Kata Laluan Anda

Kami sangat mengesyorkan menukar kata laluan anda sebaik sahaja anda log masuk ke cPanel untuk pertama kalinya.

Klik pada “Kata Laluan & Keselamatan”. Anda akan dibawa ke skrin ini:

perubahan lulus

Anda mesti memasukkan kata laluan lama anda sebelum memilih kata laluan baru.

Ketika menyiapkan kata laluan baru, anda boleh memanfaatkan Penjana Kata Laluan atau membuat sesuatu sendiri. Menggunakan Kata Laluan Penjana adalah cara yang tepat untuk digunakan, kerana ia akan memberikan kata laluan yang kuat dan selamat. Cukup klik butang dan biarkan penjana menguruskan yang lain:

lulus gen

Cara terbaik untuk menyimpan kata laluan itu adalah dengan menggunakan pengurus kata laluan (seperti LastPass – percuma). Dengan begitu, anda tidak perlu menghafal kata laluan. Tidak kira apa yang anda lakukan, JANGAN simpan kata laluan anda dalam fail Word atau sesuatu yang serupa di komputer anda – di mana ia dapat ditemui dengan mudah.

3.2. Mengemas kini Maklumat Perhubungan Anda

Salah satu perkara terpenting yang harus anda lakukan di cPanel ialah memberikan e-mel di mana anda boleh menerima kemas kini apabila diperlukan.

Mengapa langkah ini sangat penting:

 • Tanpa e-mel yang berfungsi di bahagian ini, cPanel tidak akan dapat berkomunikasi dengan anda sekiranya berlaku sesuatu yang penting dengan konfigurasi anda.
 • Anda juga mesti menetapkan alamat e-mel ke alamat yang tidak dilampirkan pada nama domain yang anda hoskan di cPanel ini; jika tidak, sekiranya berlaku apa-apa dengan konfigurasi anda, domain itu juga boleh dikompromikan, oleh itu tidak mungkin melakukan percubaan untuk berkomunikasi dengan anda.

Untuk menuju ke tetapan ini, klik “Maklumat Kontak” untuk mencapai layar berikut:

Maklumat perhubungan

Kami mengesyorkan agar semua kotak di bawah “Preferensi Kontak” dicentang, kerana semuanya adalah kemas kini yang dapat memberi amaran kepada anda mengenai aktiviti yang mencurigakan (mis. Orang lain mengubah kata laluan anda) atau masalah hosting (mis. Ruang cakera habis).

3.3. Menambah Pengguna Baru

Katakan anda mahu bekerja dengan seseorang untuk membantu anda mengurus laman web anda, atau anda mempunyai rakan niaga yang dipercayai yang juga memerlukan akses ke penyediaan hosting. Orang itu memerlukan profil pengguna mereka sendiri di cPanel.

Untuk melakukannya, klik pada ikon “Pengurus Pengguna” yang berada di bahagian “KEUTAMAAN” yang sama.

pengurus pengguna

Anda akan dibawa ke skrin berikut:

pengguna cpanel

Di bahagian itu, anda dapat melihat semua akaun yang kini disetel dalam cPanel anda. Terdapat tiga ikon di sebelah setiap akaun (anda dapat melihatnya dalam tangkapan skrin di atas):

 • ✉️ ikon sampul menunjukkan jika orang itu mempunyai akaun e-mel yang disiapkan dalam sistem – jika ikon berwarna maka ada akaun e-mel yang disiapkan; jika berwarna kelabu, maka tidak ada
 • Icon ikon trak menunjukkan jika orang itu mempunyai akaun FTP – sekali lagi, berwarna ya, dan kelabu tidak
 • Icon ikon cakera menunjukkan jika pengguna dapat menggunakan perkhidmatan cakera web yang merupakan sebahagian daripada cPanel

Anda boleh mengedit mana-mana pengguna di sana dengan mudah, menukar kata laluan mereka atau menghapusnya dengan pilihan yang tertera di bawah nama akaun.

Untuk menambahkan pengguna baru, klik pada butang “Tambah Pengguna” di sudut kanan atas:

tambah pengguna

Anda kemudian akan dibawa ke skrin berikut:

tambah pengguna 2

Anda akan menambahkan nama penuh pengguna, nama pengguna, domain yang harus dikaitkan dengan pengguna baru dan jika anda mahu, e-mel alternatif yang dapat dihubungi oleh pengguna. Anda juga akan diminta membuat kata laluan untuk pengguna.

Tepat di bawah bidang ini, anda akan menemui bahagian yang disebut “Perkhidmatan” di mana anda dapat mengurus beberapa tetapan utama. Menariknya, mereka sesuai dengan tiga ikon yang kami terangkan hanya beberapa perenggan di atas:

tambah pengguna 3

 • E-mel membolehkan anda mengaktifkan / mematikan akaun e-mel untuk pengguna baru dan juga menetapkan had untuk berapa banyak ruang yang dapat dimiliki oleh setiap akaun.
 • FTP membolehkan anda mengaktifkan / melumpuhkan akaun agar tidak dapat mengakses persediaan hosting anda melalui FTP. FTP dapat digunakan untuk memuat naik fail ke laman web anda. Anda dapat memilih direktori apa yang akan diakses pengguna baru, dan membatasi ruang yang dapat mereka gunakan.
 • Cakera Web kebenaran mesti dikhaskan untuk akaun pentadbir peringkat teratas anda sahaja. Akses tahap “Baca-Tulis” memberikan izin penuh kepada pengguna untuk melakukan apa sahaja yang mereka inginkan dalam direktori yang ditentukan (termasuk menghapus fail)! “Hanya Baca” hanya membenarkan membaca, memuat turun dan menyenaraikan fail.

Setelah selesai dengan pengaturan ini, klik “Buat” atau “Buat dan Tambahkan Pengguna Lain” di bagian bawah halaman tetapan.

4. Menguruskan Nama Domain

Bahagian “DOMAIN” cPanel adalah tempat anda pergi apabila anda ingin menambahkan nama domain baru (yang baru saja anda beli) ke akaun hosting anda, mengurus domain yang ada, dan juga menyiapkan subdomain.

domain

4.1. Menambah Nama Domain Baru

Untuk menambahkan nama domain ke cPanel anda (dan dengan demikian, pakej hosting anda), anda perlu mengklik “Addon Domains” di bahagian “DOMAINS” seperti di atas.

Domain addon adalah nama mewah untuk nama domain standard yang boleh anda gunakan untuk membuat laman web yang berfungsi sepenuhnya – yang bermaksud anda boleh menjadi tuan rumah beberapa nama domain dari panel kawalan yang sama.

Pada layar “Domain Addon”, anda akan diminta memasukkan nama domain baru anda dan beberapa parameter lain:

tambah domain

 • Nama Domain Baru – nama domain yang tepat yang anda daftarkan – tolak www. bahagian.
 • Subdomain – ini akan diisi secara automatik sebaik sahaja anda memasukkan nama domain baru anda ke medan di atas. Sebaiknya biarkan yang utuh. cPanel menggunakannya untuk beberapa perutean dalaman yang tidak mempunyai banyak kaitan dari sudut pandangan pengguna.
 • Akar Dokumen – lokasi di pelayan di mana fail domain baru anda akan berada. Ini juga diisi secara automatik. Sebaiknya ikuti tetapan yang disyorkan ini.

Klik “Tambah Domain” untuk menyelesaikannya.

4.2. Mengedit / Mengeluarkan Nama Domain

Pada layar “Domain Addon” yang sama, ada bagian yang disebut “Ubah Domain Addon” di mana anda dapat mengurus domain yang saat ini ditugaskan ke akaun anda – ini termasuk menguruskannya, menetapkan pengalihan, atau menghapus domain sepenuhnya.

domain addon

Penggunaan di sini sangat mudah. Terdapat pautan untuk membuang dan menguruskan pengalihan di sebelah kanan. Mengklik pada salah satu daripadanya akan menunjukkan panel tetapan lain di mana anda boleh mengesahkan penghapusan atau memasukkan destinasi yang ingin anda ubah hala domain ke.

4.3. Menguruskan Subdomain

Setiap kali anda menambahkan domain baru ke akaun anda (dilindungi di atas), cPanel juga akan membuat subdomain yang sesuai untuk digunakan. Inilah cara yang biasanya berfungsi, berdasarkan contoh:

Katakan nama akaun cPanel anda adalah john dan hosnya dipanggil greathost.com. Sekiranya demikian, domain pelayan utama anda akan menjadi john.greathost.com. Setelah anda menambahkan domain addon baru, katakanlah, johnsworld.com, cPanel juga akan membuat subdomain yang disebut johnsworld.john.greathost.com.

Sekarang, apa yang disayangkan mengenai penyediaan ini ialah subdomain baru ini sering menyimpan salinan karbon dari laman web biasa anda yang tersedia di bawah johnsworld.com. Dengan kata lain, anda mendapat laman web yang sama dua kali, di bawah dua alamat: johnsworld.com dan johnsworld.john.greathost.com.

Ini tidak sesuai dari sudut SEO. Untuk memperbaikinya, apa yang harus anda lakukan ialah mengarahkan subdomain baru ke domain standard anda. Untuk mengatakannya dengan cara lain, setelah melakukannya, sesiapa yang cuba pergi ke johnsworld.john.greathost.com akan diarahkan secara automatik ke johnsworld.com.

Begini caranya:

Pertama, klik pada “Subdomain” dari bahagian “DOMAIN”:

subdomain

Anda akan dibawa ke panel di mana anda dapat melihat semua subdomain semasa anda yang telah disiapkan.

Pada tahap ini, ruangan “Pengalihan” kemungkinan kosong.

subdomain pengalihan kosong

Untuk mengeditnya, klik pada pautan “Urus Redirection” di sebelah subdomain yang ingin anda edit. Pada skrin seterusnya, sediakan pengalihan dengan memasukkan nama domain penuh yang ingin anda ubah. Dalam contoh kami, itulah johnsworld.com. Klik “Simpan” apabila selesai.

pengalihan set subdomain

Membuat Subdomain Tersuai

Subdomain bukan sahaja menyebabkan ketidakselesaan kecil tetapi juga membiarkan anda mengembangkan kawasan tertentu di laman web anda dengan cara yang kreatif.

Sebagai contoh, jika anda ingin melancarkan blog baru sebagai sebahagian daripada laman web anda, pendekatan yang baik adalah melakukannya di bawah subdomain. Contohnya, jika laman web utama anda berada di johnsworld.com, maka anda boleh mempertimbangkan untuk melancarkan blog di bawah blog.johnsworld.com.

Dalam kes ini, blog hanyalah contoh. Anda mempunyai kebebasan sepenuhnya untuk memilih subdomain apa sahaja yang anda mahukan.

Anda boleh membuat subdomain tersuai pada skrin yang sama di mana anda mengurus yang ada. Isi sahaja borang di bahagian atas.

bentuk subdomain

 • Subdomain. Nama subdomain yang ingin anda tetapkan. Jauhkan pendek, dan gunakan hanya huruf, tanda hubung dan angka.
 • Domain. Domain induk untuk subdomain baru.
 • Akar Dokumen. Direktori / folder di pelayan tempat fail subdomain baru akan disimpan. Adalah amalan yang baik untuk memasukkan subdomain penuh anda di sana. Contoh: blog.johnsworld.com.

Klik “Buat” untuk menyelesaikan penyediaan subdomain.

5. Akaun dan Tetapan E-mel

Salah satu perkara hebat tentang menjaga nama domain anda dengan hos web berkemampuan cPanel adalah anda juga berpeluang membuat akaun e-mel khusus untuk domain tersebut.

Ini semua berlaku di bahagian “EMAIL” cPanel.

e-mel

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak alat di sana – dari membuat e-mel baru, menetapkan penyampai, autoresponden, menjaga spam, dan banyak lagi.

5.1. Menyiapkan Akaun E-mel

Secara semula jadi, ini adalah perkara pertama yang anda ingin lakukan. Untuk menambahkan akun e-mel baru ke domain Anda, klik “Akaun E-mel” untuk dibawa ke layar berikut (pastikan Anda berada di tab pertama – “Tambahkan Akaun E-mel”):

tambah e-mel

Dari atas ke bawah, berikut cara menyiapkan akaun baru anda:

 1. Dalam E-mel, masukkan alamat yang ingin dihubungi – misalnya, halo atau nama anda
 2. Dalam Domain, pilih nama domain yang betul dari medan drop-down. Sekiranya anda belum menambahkan nama domain anda ke cPanel, anda perlu melakukannya terlebih dahulu.
 3. Dalam Kata Laluan, buat kata laluan dan pastikan kata kunci itu selamat!
 4. Dalam Kuota Peti Mel, sesuaikan untuk memastikan e-mel anda dapat berfungsi dengan baik. Ingat: e-mel mengambil ruang di pelayan anda, jadi anda mungkin tidak mahu memberikan akses tanpa had kepada semua orang. Walau bagaimanapun, 1GB (= 1024MB) adalah minimum yang munasabah.
 5. Klik “Buat Akaun”

Setelah anda melakukan semua perkara di atas, anda akan melihat bahawa e-mel yang baru anda buat telah ditambahkan ke senarai akaun e-mel yang ada di tab “Akaun E-mel”:

e-mel yang ada

Anda boleh menguruskan setiap elemen akaun tersebut di kemudian hari – termasuk kata laluan, kuota, dan perincian lain.

5.2. Menggunakan E-mel Anda

Sekarang anda telah menyediakan akaun e-mel – bagaimana anda menggunakannya?

Anda mempunyai dua pilihan utama di sini:

 • Konfigurasikan e-mel dalam klien e-mel – seperti Gmail, Apple Mail, Outlook, dll.
 • Gunakan e-mel web

Mari mulakan dengan yang pertama:

Cara Mengkonfigurasi E-mel Anda Secara Lokal

Langkah ini bermula sedikit berlawanan dengan intuitif, tetapi tahan dengan kami. Oleh itu, untuk benar-benar mengkonfigurasi e-mel anda secara tempatan, pertama anda perlu mengklik pada pautan “Akses Webmail” yang kelihatan di sebelah alamat anda di tab “Akaun E-mel”:

e-mel web yang ada

Ini akan membawa anda ke panel baru. Sesampai di sana, tatal ke bawah ke bahagian berlabel “Skrip Konfigurasi Automatik Pelanggan Mail”. Anda akan melihat sesuatu seperti ini:

skrip konfigurasi e-mel

Terdapat pelbagai pautan berguna di sana, semuanya dengan arahan atau skrip konfigurasi siap untuk beberapa pelanggan e-mel yang paling popular. Sekiranya anda berada dalam senarai, klik pada pautan di sebelahnya dan selesaikan konfigurasi mengikut nasihat yang diberikan.

Sekiranya anda tidak dapat melihat pelanggan anda, atau anda ingin mengkonfigurasi e-mel anda secara manual, maka di bawah bahagian ini terdapat satu lagi yang berlabel “Tetapan Manual Pelanggan Mel”.

konfigurasi manual e-mel

Anda akan menemui semua maklumat yang anda perlukan di sana.

Mengakses mel Web anda

Pada ketika ini, mengakses mel web anda sangat mudah. Klik pada pautan “Akses Webmail” yang dapat dilihat di sebelah alamat anda di tab “Akaun E-mel”:

e-mel web yang ada

Setelah sampai, klik pada salah satu pelanggan mel web yang tersedia:

mel web

Anda akan segera dibawa ke peti masuk e-mel anda.

Sebagai alternatif, anda boleh mengakses mel web anda terus dari penyemak imbas web. Cukup arahkan ke http://YOURDOMAIN.com/webmail dan anda akan disambut oleh skrin ini:

Log masuk mel web

Masukkan alamat e-mel dan kata laluan, dan anda masuk.

5.3. Meneruskan E-mel Anda ke Alamat Lain

Katakan anda mahu agar e-mel anda yang sampai di [dilindungi e-mel] dihantar ke alamat lain yang sudah anda miliki – seperti [dilindungi e-mel].

Pertama, klik pada “Forwarders” untuk tiba di skrin ini:

penghantar

Dari sini, anda boleh membuat penghantar e-mel yang mudah atau penghantar yang lebih serius untuk keseluruhan nama domain anda. Kami akan bertahan dengan yang pertama di sini.

Untuk meneruskan e-mel anda, klik pada butang “Add Forwarder”. Anda akan melihat ini:

penghantar e-mel

Inilah maksud bidang ini:

 • Alamat ke Maju – di sini, masukkan hanya bahagian pengguna dari alamat e-mel yang ingin anda kirimkan. Sebagai contoh, jika e-mel anda [dilindungi e-mel] maka bahagian pengguna daripadanya adalah john
 • Domain – ini adalah bahagian domain dari alamat e-mel yang ingin anda kirimkan. Contohnya, jika e-mel anda [dilindungi e-mel] maka bahagian domain daripadanya adalah domain.com
 • Destinasi – anda mendapat dua pilihan di sini. Namun, untuk mengalihkan e-mel anda ke alamat lain yang ada dengan berkesan, pilih “Teruskan ke Alamat E-mel”. Di medan di bawah, masukkan alamat e-mel penuh di mana anda ingin mengalihkan mesej.

Klik “Add Forwarder” untuk menyiapkan semuanya.

5.4. Menetapkan Alamat Lalai

Alamat e-mel lalai adalah faedah menarik yang anda dapat semasa menghosting peti masuk e-mel anda sendiri – seperti yang anda lakukan dengan cPanel.

Pada asasnya, anda mempunyai kemampuan untuk menangkap e-mel masuk yang dihantar ke alamat e-mel yang tidak sah di bawah nama domain anda.

Maksudnya dalam praktiknya ialah anda boleh menggunakan alamat e-mel yang tidak ada semasa mendaftar untuk mendapatkan pelbagai alat / perkhidmatan / profil dalam talian dan masih ada e-mel yang anda sampaikan tanpa masalah.

Inilah contohnya; katakan anda hanya menyediakan satu alamat e-mel untuk nama domain anda, dan alamat [dilindungi e-mel]. Namun, semasa mendaftar ke Netflix, anda tidak mahu menggunakan alamat itu kerana anda bimbang ia akhirnya bocor ke web dan dijemput oleh spambots. Sekiranya demikian, anda hanya boleh menggunakan sesuatu seperti [dilindungi e-mel] dan tetap membuatnya berfungsi.

Inilah cara menyediakannya:

Klik “Alamat Lalai” dari bahagian “EMAIL” di cPanel:

alamat lalai

Anda akan melihat ini:

borang alamat lalai

 1. Pilih nama domain anda dari menu lungsur turun.
 2. Tandai kotak berlabel “Teruskan ke Alamat E-mel”.
 3. Masukkan alamat e-mel anda yang ada ke dalam kotak di bawah.
 4. Klik pada butang “Change”.

Anda telah siap sedia.

5.5. Menyiapkan Penapis Spam

Semua orang membenci spam, untungnya, dengan cPanel, anda dapat mencegahnya daripada memukul peti masuk anda.

Klik pada “Spam Filters” untuk melihat pilihan yang tersedia:

spam

Bergantung pada tetapan yang dibenarkan oleh host web anda, anda mungkin atau tidak dapat melakukan banyak perkara di bahagian ini. Penapis spam itu sendiri sering dihidupkan secara lalai dan anda tidak boleh melumpuhkannya (seperti dalam kes saya). Walau bagaimanapun, anda masih boleh memperbaik cara penapis berfungsi.

Pengaturan pertama yang perlu dipertimbangkan adalah yang dilabelkan “Hapus Spam Baru Secara Automatik”. Walaupun pada mulanya nampaknya idea yang baik, anda sebenarnya lebih baik meninggalkannya. Masalahnya di sini ialah anda dapat menemui banyak positif palsu dengan penapis spam – e-mel yang dinilai secara salah sebagai spam. Oleh itu, anda ingin sekali-sekala melihat-lihat folder spam anda dan melihat sekilas jika ada perkara yang memerlukan perhatian anda. Dengan penghapusan automatik dihidupkan, anda tidak akan mempunyai kemungkinan ini.

Di bawah “Konfigurasi Tambahan”, ada pautan untuk menunjukkan lebih banyak pilihan. Sebaik sahaja anda mengkliknya, anda akan melihatnya:

spam lebih banyak

Anda boleh bereksperimen dengan tetapan ini untuk memasukkan alamat e-mel tertentu secara manual atau menyenarai hitam. Mungkin merupakan idea yang baik untuk memasukkan semua e-mel dari syarikat anda atau kenalan penting lain dari rangkaian anda.

6. Menguruskan Fail Anda

Bahagian “FILES” cPanel adalah tempat anda untuk memuat naik fail, menyandarkan laman web anda dan menguruskan fail anda melalui FTP *.

fail

* FTP bermaksud Protokol Pemindahan Fail. Anda boleh menggunakan FTP untuk menguruskan fail yang berkaitan dengan laman web anda – sama ada itu bermaksud memuat naik, membaca atau mengambilnya. Apa yang anda perlukan untuk menggunakan FTP adalah aplikasi klien seperti FileZilla. Sebagai alternatif, cPanel juga menyediakan anda alat untuk menguruskan fail anda tanpa alat FTP. Kami akan membahasnya seterusnya.

6.1. Menggunakan Pengurus Fail

Ruang pertama yang anda ingin kenali dalam bahagian “FILES” ialah “Pengurus Fail”.

“Pengurus Fail” membolehkan anda mengurus semua fail laman web anda secara langsung dari dalam antara muka cPanel daripada menggunakan alat FTP pihak ketiga.

Klik pada ikon “Pengurus Fail” (terlihat pada tangkapan skrin di atas) untuk memulakan. Apa yang anda akan lihat ialah panel pusat “Pengurus Fail”. Ia akan kelihatan seperti ini:

pengurus fail

Di sinilah anda dapat mengurus semua fail di pelayan anda, oleh itu anda ingin meneruskan dengan berhati-hati EKSTREM ketika membuat perubahan.

Terdapat beberapa perkara cepat yang perlu ditunjukkan di skrin ini. Pertama, di sebelah kiri, anda akan menemui folder root (utama) dan beberapa sub-folder (anda dapat melihatnya dalam tangkapan skrin di atas).

Kemudian, di tengah-tengah skrin, anda akan melihat kandungan folder apa sahaja yang telah anda pilih.

Mengetahui perkara ini, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda mahu lakukan:

Buat Folder Baru

Untuk membuat folder baru, cukup klik pada butang “+ Folder” bersama dengan menu atas, seperti yang ditunjukkan di bawah:

Tambah folder

Anda kemudian akan diminta untuk menamakan folder baru anda dan memasukkan destinasi tempat folder tersebut akan dibuat.

cPanel nama folder baru

Setelah selesai, klik “Buat Folder Baru”, dan Anda sudah siap.

Memuat naik Fail Menggunakan Pengurus Fail

Untuk menambahkan fail – contohnya, fail video besar yang anda mahu orang dapat muat turun, atau foto berkualiti tinggi yang ingin anda gunakan di laman web anda – pertama sekali anda perlu mengklik folder di mana anda mahu muat naik fail ke.

Kemudian, klik pada butang “Muat Naik” yang ada di menu atas:

muat naik

Anda akan diminta untuk menyeret dan melepaskan fail yang ingin anda muat naik, atau hanya memilih fail dari pemacu tempatan anda:

memuat naik 2

�� Nota; Sekiranya perisian laman web anda membolehkan anda memuat naik fail dari antara muka penggunanya, lakukannya daripada pergi ke Pengurus Fail di cPanel. Oleh kerana anda akan menggunakan fail tersebut di laman web anda, lebih mudah untuk menguruskan hal-hal seperti itu – perisian laman web anda akan “melihat” fail tersebut dengan segera. Sekiranya anda memuat naik fail melalui Pengurus Fail atau FTP, itu mungkin tidak berlaku. WordPress berfungsi dengan baik dengan fail.

6.2. Akses Akaun FTP Utama Anda

Bergantung pada bagaimana host web anda menyediakan akaun cPanel anda, anda mungkin dapat log masuk ke akaun FTP utama anda menggunakan log masuk dan pas cPanel yang sama.

Untuk memeriksa apakah itu masalahnya, klik “FTP Accounts” dari bahagian “FILES”. Setelah sampai di sana, tatal ke bawah ke “Akaun FTP Khas”. Akaun FTP utama anda mesti ada.

ftp utama

Secara lalai, akaun FTP utama akan mempunyai akses ke folder root.

6.3. Menambah Akaun FTP Baru

Membuat akaun FTP baru adalah amalan yang baik ketika bekerja dengan cPanel dan melancarkan projek / laman web baru pada persediaan hosting anda.

Memiliki satu akaun per projek adalah titik permulaan yang baik. Ideanya adalah bahawa anda memberi akaun individu tersebut hanya akses ke folder tertentu yang perlu mereka akses – bukan ke pelayan web keseluruhan.

Untuk membuat akaun FTP baru, klik pada “Akaun FTP” dari bahagian “FILES”. Anda akan melihat skrin ini:

akaun ftp

Inilah cara untuk mengisi borang itu dan membuat akaun baru:

 • Log masuk. Ini adalah nama pengguna akaun baru.
 • Domain. Nama domain yang akan diberikan kepada akaun pengguna baru. Pilih dari menu lungsur.
 • Direktori. Ini menentukan tahap akses direktori akaun tertinggi FTP baru. Sekiranya anda membiarkannya kosong, pengguna akan mempunyai akses ke root. Sebaiknya masukkan direktori yang berkaitan dengan projek untuk tujuan akaun tersebut.
 • Kuota. Ruang maksimum yang dapat diambil oleh pengguna baru. Cuti terbaik di “Unlimited”.

Setelah anda mengklik “Buat Akaun FTP”, pengguna baru akan ditambahkan.

Anda boleh menguruskan akaun FTP yang ada di halaman yang sama, di bawah borang pengguna baru:

menguruskan pengguna ftp

7. Pangkalan data

Sebilangan besar laman web moden tidak boleh wujud tanpa pangkalan data berjalan dengan tenang di belakang tirai dan mengendalikan data laman web.

Dengan kata lain, semua kandungan laman web anda, semua halaman, semua catatan, dan semua data pengguna disimpan dalam pangkalan data.

Seperti yang anda harapkan sekarang, cPanel mempunyai modul yang cukup luas yang membolehkan anda membuat dan menguruskan pangkalan data.

7.1. Membuat Pangkalan Data

Sekiranya anda ingin membuat laman web moden menggunakan CMS, anda mesti membuat pangkalan data untuknya terlebih dahulu.

Bahagian “DATABASES” cPanel mempunyai beberapa pilihan:

pangkalan data

Yang paling penting, cPanel membolehkan anda bekerja dengan pangkalan data MySQL dan PostgreSQL. Untuk tujuan panduan ini, kami akan berpegang pada MySQL, tetapi bekerja dengan PostgreSQL hampir sama.

Untuk membuat pangkalan data baru, klik “MySQL Database Wizard” di bahagian “DATABASES” (lihat di atas).

Setelah sampai, anda boleh mula menyediakan pangkalan data baru anda.

Langkah 1: tetapkan nama untuk pangkalan data anda:

nama pangkalan data

Langkah 2: buat pengguna pangkalan data yang akan digunakan untuk mengakses pangkalan data (ini diperlukan untuk bekerja dengan pangkalan data di kemudian hari):

pengguna pangkalan data

Langkah 3: memberikan hak yang diperlukan kepada pengguna pangkalan data baru; lebih baik memilih pilihan yang berlabel “SEMUA KEISTIMEWAAN”, seperti:

keistimewaan pangkalan data

Langkah 4: selesai.

Pada peringkat ini, pangkalan data baru anda telah ditetapkan.

Untuk melihatnya, kembali ke halaman utama cPanel dan klik pada “MySQL Databases”.

7.2. Menguruskan Pangkalan Data

Untuk melihat semua pangkalan data anda, pergi ke “Pangkalan Data MySQL” dari bahagian “DATABASES” cPanel.

pangkalan data semasa

Setiap pangkalan data boleh dinamakan semula atau dihapus melalui pautan ke kanan.

Selain itu, anda juga boleh menguruskan pengguna pangkalan data anda di sana, sedikit lebih jauh di halaman.

pengguna pangkalan data semasa

8. Pemasangan Satu Klik (WordPress dan Lain-lain)

Perkara seterusnya yang akan kami tunjukkan dalam tutorial cPanel ini ialah cara memasang WordPress (dan aplikasi pelayan lain yang berguna). Ini akan mempercepat proses membina laman web anda dan berjalan.

Pertama, cari bahagian “PERISIAN” di cPanel anda, kemudian klik pada “Softaculous Apps Installer”:

perisian

Nama alat ini agak menipu kerana bukan hanya aplikasi yang dapat anda pasang tetapi juga sistem pengurusan kandungan.

Anda akan melihat skrin seperti berikut, LENGKAP aplikasi yang boleh anda pasangkan dengan menu berguna di sebelah kiri:

lembut

Seperti yang anda lihat, Softaculous mempunyai setiap aplikasi web yang dapat dibayangkan di sana. Semasa anda melihat bar sisi, terdapat pemasang untuk blog, microblog, forum, wiki, e-commerce, dan banyak lagi.

Anda boleh meluangkan masa dan melihat-lihat, melihat apa yang ada. Namun, untuk tujuan tutorial cPanel ini, kami akan membahas cara memasang platform laman web yang paling popular dan paling banyak digunakan – WordPress. Adakah anda tahu bahawa WordPress menjalankan lebih daripada 30% dari semua laman web? Sekali lagi, itu semua laman web.

8.1. Memasang WordPress

Memasang WordPress melalui Softaculous sangat mudah. Anda akan melihat logo WordPress sebagai pilihan pertama di bahagian tengah skrin. Letakkan kursor tetikus anda di atas ikon itu dan butang “Pasang” akan muncul. Klik padanya.

Anda akan melihat skrin seperti ini:

memasang WordPress secara lembut

Klik butang “Pasang Sekarang” berwarna biru untuk memulakan. Softaculous akan menunjukkan kepada anda bentuk berikut:

Borang pemasangan WordPress

Inilah yang perlu anda isi Softaculous sebelum pemasangan WordPress dapat dilakukan.

Bahagian “Persediaan Perisian”:

 • Pilih versi yang ingin anda pasang. Dianjurkan untuk selalu mencari yang terbaru (bilangan tertinggi).
 • Pilih Protokol. Terbaik untuk memilih https: // jika ada (ini membolehkan anda mengintegrasikan laman web anda dengan sijil SSL). Sekiranya tidak, http: // akan berlaku juga.
 • Pilih Domain. Ini adalah nama domain yang anda mahu tambahkan WordPress. Pilih dari senarai juntai bawah.
 • Dalam Direktori. Biarkan kosong jika anda menambahkan WordPress ke root domain anda – jika anda mahu ia tersedia di bawah YOURDOMAIN.com. Sekiranya anda menambahkan WordPress sebagai blog ke laman web yang sudah ada, anda ingin menetapkan direktori ke sesuatu seperti blog atau berita.

Bahagian “Tetapan Tapak”:

 • Nama Tapak. Masukkan nama yang menggambarkan nama laman web anda. Anda boleh mengubahnya kemudian dari dalam WordPress sendiri, jadi anda tidak perlu menghabiskan terlalu banyak masa untuk memikirkannya sekarang.
 • Penerangan Tapak. Anda boleh membiarkannya kosong buat masa ini. Anda boleh menyesuaikan tetapan ini dari dalam WordPress di kemudian hari.
 • Dayakan Multisite. Biarkan tidak dicentang. Ini adalah ciri yang berguna hanya jika anda merancang untuk menjalankan lebih daripada satu pemasangan WordPress pada domain yang sama – dalam konfigurasi berbilang laman web. Barang yang cukup maju.

Bahagian “Akaun Pentadbir”:

 • Nama Pengguna Pentadbir. Yang ini sangat penting! Tidak mengapa meninggalkan nama pentadbir sebagai pentadbir, walaupun anda mungkin mahu mengubahnya menjadi sesuatu yang lebih kompleks. Anda akan menjadi lebih selamat dengan nama pengguna seperti anjing-suka-suka-suka. Kenapa? Jauh lebih sukar untuk ditebak, oleh itu menyukarkan penggodam memasuki laman web anda.
 • Kata Laluan Pentadbir. Pastikan anda menggunakan kata laluan yang sangat kuat yang terdiri daripada huruf, angka, watak, dan huruf besar. Pemasang akan mencadangkan kata laluan yang selamat untuk anda. Anda juga boleh menggunakannya, tetapi ingat untuk menyimpannya ke pengurus kata laluan seperti LastPass. Dengan cara itu anda tidak perlu menghafalnya.
 • E-mel Pentadbir. Periksa semula jika ini betul.

Bahagian “Pilih Bahasa”:

Ini cukup jelas. Ikuti bahasa yang sesuai dengan sasaran pengguna laman web masa depan anda. Contohnya, jika anda berada di AS, dan anda ingin menyasarkan khalayak berbahasa Sepanyol, pilih bahasa WordPress sebagai bahasa Sepanyol.

Bahagian “Pilih Pemalam”:

Yang ini adalah pilihan. Sekiranya anda mahu, anda boleh memasang beberapa pemalam yang berguna terus dari Softaculous. Kami tidak akan membahasnya buat masa ini. Anda boleh memasang pemalam di kemudian hari.

Bahagian “Pilihan Lanjutan”:

Tidak perlu bersusah payah dengan pilihan lanjutan buat masa ini.

Bahagian “Pilih Tema”:

Bergantung pada penyediaan Softaculous tuan rumah anda, anda mungkin juga melihat pilihan untuk memilih tema WordPress yang akan dipasang di laman web anda tepat di luar gerbang.

Anda tidak perlu menyusahkan diri anda sekarang. Memilih tema adalah langkah penting, dan sebenarnya lebih mudah dilakukan di kemudian hari – setelah WordPress anda dipasang sepenuhnya. Pemilihan tema yang ditunjukkan oleh Softaculous adalah terhad kepada anda.

Jangan ragu untuk mengabaikan bahagian itu buat masa ini.

Setelah anda melalui semua pilihan ini, klik “Pasang” untuk menyelesaikan pemasangan.

Selepas satu minit, Softaculous akan memberitahu anda bahawa WordPress anda telah berjaya dipasang. Anda juga akan melihat pautan langsung yang boleh anda gunakan untuk log masuk ke pemasangan baru yang baru itu.

Biasanya, anda boleh log masuk ke pemasangan WordPress anda dengan pergi ke YOURDOMAIN.com/wp-admin/.

9. Menyandarkan Laman Web Anda

Sekiranya anda mempunyai telefon atau komputer mati pada anda, anda tahu betapa dahsyatnya jika anda belum membuat sandaran data anda.

Sekarang bayangkan perkara yang sama berlaku di laman web anda. Ini mungkin lebih teruk lagi kerana kemungkinan laman web anda adalah perniagaan anda.

Nasib baik, cPanel menjadikannya sangat mudah untuk mengelakkan tragedi ini tidak berlaku dengan memberi anda peluang untuk membuat sandaran laman web anda secara manual – bila-bila masa anda memilih.

�� Nota; Beberapa hos web akan mengendalikan sandaran untuk anda secara automatik. Hubungi penyedia hosting anda untuk memastikannya. Namun, belajar bagaimana membuat sandaran secara manual dapat membuktikan kemahiran yang berharga di masa depan.

Untuk memulakan sandaran, klik ikon “Backup Wizard” yang terdapat di bahagian “FILES” cPanel.

ahli sihir sandaran

Anda akan melihat skrin ini:

ahli sihir sandaran 2

Klik pada butang “Back Up” untuk memulakan proses backup. Anda akan ditunjukkan layar di mana anda mempunyai pilihan untuk memilih sama ada anda mahukan sandaran penuh (semua fail dan konfigurasi di laman web anda) atau sandaran separa (direktori rumah, pangkalan data MySQL, penerus e-mel & penapis).

Untuk menjadikannya lebih mudah, sandarkan keseluruhan akaun anda dan simpan ke cakera keras luaran atau lokasi lain yang selamat.

jenis sandaran

Setelah sandaran selesai, anda dapat memuat turunnya.

9.1. Periksa Ruang Cakera Anda

Beberapa persediaan hosting dilengkapi dengan ruang cakera yang tidak terhad, sementara yang lain meletakkan topi di suatu tempat. Anda boleh memeriksa berapa banyak ruang yang anda gunakan melalui cPanel.

�� Nota; Penting untuk memeriksa ruang cakera anda secara berkala untuk melihat bahagian laman web anda yang paling banyak menggunakan ruang, sehingga anda tahu di mana memampatkan atau menghapus fail yang tidak diperlukan jika anda kehabisan ruang.

Untuk mendapatkan gambaran umum penggunaan anda, lihat sekilas sebelah kanan cPanel. Anda akan melihat pelbagai maklumat mengenai berapa banyak ruang cakera yang anda gunakan, berapa banyak pangkalan data yang telah anda siapkan secara total, dan banyak lagi.

statistik penggunaan

Untuk mendapatkan tampilan yang lebih mendalam, klik pada ikon “Penggunaan Disk” dari bahagian “FILES”.

penggunaan cakera

Apa yang anda akan lihat adalah ringkasan yang bagus tentang berapa banyak ruang yang diambil oleh folder anda.

penggunaan cakera 2

Anda juga dapat melihat kuota atau had anda di sepanjang bahagian bawah jadual pertama – dalam kes ini, kuota dalam gambar di atas adalah 10,240MB (atau 10GB).

Penting untuk diperhatikan bahawa hanya kerana bar biru penuh tidak bermaksud anda telah menghabiskan semua ruang anda – semua angka yang dibentangkan adalah berkaitan dengan direktori terbesar.

10. Memeriksa Statistik Anda

Perkara terakhir yang perlu dilihat semasa anda melalui cPanel adalah bahagian berlabel “METRIK”.

sukatan

Anda boleh menemui banyak butiran menarik di sana, semuanya memberitahu anda mengenai status pelayan anda sekarang, jumlah lawatan yang anda lalui dan keseluruhan kesihatan penyediaan.

Setiap bahagian statistik ini menunjukkan jumlah nombor anda yang sedikit berbeza:

 • Pelawat, Akses Mentah, Awstats, Webalizer semua memberi tumpuan kepada jumlah pelawat yang diterima oleh laman web anda. Pembentangan berbeza antara setiap sub-bahagian ini.
 • Kesalahan kemukakan entri terbaru dalam log ralat laman web anda.
 • Lebar jalur membolehkan anda melihat penggunaan lebar jalur dari penyediaan hosting anda.
 • FTP Webalizer menunjukkan data mengenai semua lawatan melalui protokol FTP.
 • Penggunaan CPU dan Sambungan Serentak menunjukkan jumlah sumber daya mesin yang digunakan oleh persediaan hosting anda.

Selesai dan Selesai

�� Ini merangkum tutorial cPanel kami. Kami harap anda menganggapnya berguna. Anda kini memperoleh perspektif penuh tentang apa itu cPanel dan bagaimana menggunakannya ketika menyiapkan persekitaran hosting anda.

�� Oleh kerana laman web anda mungkin beroperasi sepenuhnya sekarang, yang tinggal hanyalah menyesuaikannya sedikit – dengan tema dan pemalam – dan kemudian mula membuat kandungan untuk memikat khalayak anda.

�� Adakah perkara lain yang ingin anda pelajari mengenai cPanel? Jangan teragak-agak untuk memberi komen di bawah atau menghubungi kami melalui halaman hubungan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map