6 Penyedia CDN Terbaik (Perbandingan 2020) |

Penyedia Rangkaian Penyampaian Kandungan Terbaik (CDN)

Perkhidmatan Rangkaian Penyampaian Kandungan, atau CDN secara ringkas, memberi tumpuan untuk menyampaikan kandungan anda lebih cepat kepada pengunjung laman web anda. Ia berfungsi dengan membuat salinan fail dalam rangkaian pelayan penyedia CDN (juga dikenal sebagai “tepi”). Pusat data lebih dekat dengan pengunjung yang membolehkan tindak balas lebih cepat dan masa muat yang lebih pendek antara laman web dan penyemak imbas.

Manfaat utama CDN adalah:

  • Penyampaian kandungan lebih cepat
  • Beban yang lebih rendah pada pelayan anda
  • Kebolehpercayaan dan masa kerja yang tinggi
  • Kos lebih rendah untuk lebar jalur
  • Mudah ditimbang

Semasa penyelidikan kami, kami mendapati bahawa kelajuan dan waktu rata-rata agak serupa antara penyedia, menurut CDNPerf. Oleh itu, perbezaan utama adalah ciri, liputan wilayah, dan kos rancangan.

Mari kita lihat beberapa penyedia CDN terbaik di luar sana.

6 Penyedia Rangkaian Penyampaian Kandungan Terbaik

1. StackPath CDN – Keseluruhan Terbaik

Halaman Depan StackPath CDNPelan bermula pada $ 10.00 / bln

Kelebihan StackPath:
+ Harga murah dan telus
+ Laman web dan permintaan tanpa had
+ Taburan yang layak dengan 45 PoP
+ Pemampatan GZip
+ IPv6 & HTTP / 2
+ DDoS & SSL peribadi percuma
+ Pilihan pembersihan segera
+ Sembang 24 jam, telefon, dan sokongan tiket
+ Percuma bulan pertama
Kekurangan StackPath:
– Lebar jalur terhad (1 TB / bln)
– Tidak ada PoP di Rusia atau Afrika

StackPath adalah CDN untuk pemula dan pemaju profesional. Struktur harga yang telus, penyediaan mudah, dan banyak ciri menjadikannya calon kuat untuk perkhidmatan CDN anda.

StackPath menawarkan platform cloud penuh dengan keselamatan terbina dalam, termasuk mitigasi DDoS, di seluruh produk dan perkhidmatannya. Anda boleh memilih dari a Pakej CDN sahaja atau beberapa Edge Delivery Bundle dengan Firewall Aplikasi Web (WAF), Sistem Nama Domain (DNS), dan pemantauan disertakan.

Mereka mempunyai 45 pusat data di seluruh dunia kecuali di Rusia dan benua Afrika. Semua lokasi Point of Presence (PoP) mereka disertakan dengan setiap pakej tanpa caj tambahan, dan juga dapat dipersempit ke wilayah tertentu.

Penyediaannya cukup intuitif dan mudah, dan ada juga pilihan untuk kawalan yang lebih maju. Anda boleh menghidupkan dan menjalankan CDN dengan cepat dan memperhatikan tetapannya kemudian.

Ciri utama rancangan CDN StackPath adalah Lebar jalur 1TB / bulan, laman web dan permintaan tanpa had, Sijil SSL Peribadi percuma setiap laman web, sokongan HTTP / 2, perlindungan iPv6, dan DDoS.

Anda juga akan mendapat akses ke pilihan pembersihan segera, peraturan khusus untuk cache dan pengalihan 301, analitik masa nyata, pemampatan GZip langsung, dan sokongan WebSocket.

Sokongan mereka ada untuk anda 24/7 melalui sembang, telefon, dan sokongan tiket percuma.

Gambaran keseluruhan harga:

Pelan langganan termurah mereka bermula dari $ 10 / bulan. Ini merangkumi semua ciri rancangan CDN sahaja, tetapi anda masih dibatasi dengan lebar jalur 1 TB / bulan.

Namun, bermula dari $ 20 / bulan, anda boleh mendapatkan pakej StackPath’s Edge dengan CDN dan keselamatan tambahan (WAF, DNS, dan pemantauan). Memandangkan faedah tambahan, ia pasti bernilai pelaburan.

Mereka akan mengenakan bayaran bulanan di muka pada kad kredit atau akaun PayPal anda, tetapi anda akan mendapat bulan pertama secara percuma untuk mencubanya.

2. Google Cloud CDN – Kehadiran Global yang Boleh dipercayai dan Dipercayai

Halaman Depan CDN Awan GoogleHarga berdasarkan penggunaan

Kelebihan CDN Awan Google:
+ Kehadiran global dengan 140 PoP
+ Platform Awan Google yang dipercayai
+ Bayar semasa awak hendak pergi
+ IP Anycast
+ IPv6 & HTTP / 2 & CEPAT
+ DDoS & SSL yang diuruskan oleh Google
+ Kuki dan URL yang ditandatangani
+ $ 300 kredit percuma
Kekurangan CDN Awan Google:
– Pembersihan kos tambahan
– Sokongan teknikal dikenakan bayaran tambahan

Google Cloud CDN mempunyai prestasi yang sangat baik dan banyak ciri berguna. CDN mereka dapat disatukan dengan mudah dengan produk cloud mereka yang lain, yang membolehkan anda mendapatkan pelbagai perkhidmatan yang mungkin anda perlukan. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan kosnya.

Google Cloud CDN adalah sebahagian daripada keluarga produk Google Cloud. Platform mereka menawarkan pelbagai jenis produk cloud, termasuk hosting web, penyimpanan, dan bahkan kemampuan AI dan pembelajaran mesin. Google Cloud terkenal dengan pemimpin industri, seperti PayPal, Twitter, Spotify, dan FedEx, untuk menamakan beberapa.

Infrastruktur mereka meliputi sebahagian besar dunia dengan 140 PoP, 67 zon, dan 200+ negara dan wilayah. Taman pelayan mereka yang besar juga membolehkan pengalaman pengimbangan beban yang baik.

Ciri-ciri utama CDN Awan Google merangkumi Anycast IP, sokongan IPv6, HTTP / 2 dan QUIC, perlindungan DDoS, SSL yang dikendalikan Google, kuki dan URL yang ditandatangani, dan pemantauan dan pembalakan bersepadu.

Selain itu, Google Cloud CDN membolehkan anda mendapatkan sumber dari pelbagai lokasi, termasuk asal-usul khusus, yang memberikan anda banyak fleksibiliti.

Sokongan Google Cloud adalah kelemahan ketara mereka sebagai sokongan percuma hanya menangani masalah penagihan. Untuk sokongan teknikal lebih lanjut, pakej Penjagaan Pelanggan bermula dari $ 100 / bulan setiap pengguna. Pilihan lain adalah mendapatkan langganan G Suite, yang merangkumi sokongan telefon dan e-mel 24/7 percuma.

Gambaran keseluruhan harga:

Google mengenakan bayaran lebar jalur keluar cache ($ 0,02 – $ 0,20 per GB berdasarkan tujuan dan penggunaan bulanan), cache mengisi lebar jalur ($ 0,04 – $ 0,15 per GB berdasarkan sumber dan destinasi), dan Permintaan HTTP / HTTPS ($ 0,0075 setiap 10,000 permintaan). Sebarang pembatalan cache yang anda buat juga akan dikenakan biaya tambahan $ 0,005 setiap pembatalan. Oleh itu, kos bulanan akan meningkat atau menurun berdasarkan peraturan penggunaan dan cache anda.

Semasa menulis ulasan ini, mereka menawarkan $ 300 kredit percuma, yang boleh anda gunakan untuk membina di Google Cloud sehingga 12 bulan. Selepas itu, anda boleh menetapkan kaedah pembayaran anda dengan kad kredit, kad debit atau akaun bank.

Anda juga boleh menganggarkan kemungkinan kos bulanan dengan kosnya kalkulator harga.

3. Imperva – Keselamatan yang kuat dengan CDN

Halaman Depan Imperva CDNHarga hanya dengan meminta sebut harga

Kelebihan Imperva:
+ Pemantauan lalu lintas masa nyata
+ Kehadiran global dengan 44 PoP
+ IPv6 & HTTP / 2
+ Perlindungan DDoS
+ Pilihan pembersihan segera
+ Sokongan e-mel dan telefon 24/7
+ Demo percuma
Kekurangan Imperva:
– Tiada SSL percuma
– CDN bukanlah pilihan yang berasingan
– Rancangan sukar ditingkatkan

Imperva adalah penyelesaian yang boleh dipercayai apabila anda mencari pakej keselamatan laman web dengan perkhidmatan CDN global sebagai tambahan. Mereka dapat menangani kandungan statik (gambar, JavaScript, fail CSS, dll.) Dan dinamik (kuki, pilihan pengguna, sepanduk paparan, dll.), Untuk memenuhi keperluan pelawat anda. Walau bagaimanapun, pakej mereka tidak begitu murah.

Imperva adalah sebuah syarikat yang fokus terutamanya pada keselamatan aplikasi dan data. Perkhidmatan CDN mereka ditambahkan ke pakej keselamatan mereka sebagai ciri tambahan. Selain CDN, paket mereka termasuk analisis serangan, Firewall Aplikasi Web (WAF), perlindungan diri aplikasi runtime, keamanan API, dan manajemen bot.

Kehadiran global mereka mencapai 44 pusat data berdaya tahan DDoS, yang merangkumi setiap benua utama.

Ciri utama CDN Imperva adalah Sokongan HTTP / 2 dan IPv6, pemantauan lalu lintas masa nyata, perlindungan DDoS, kemampuan pembersihan segera, pengimbangan beban lapisan 7 berasaskan awan, dan peraturan cache khusus. Anda juga akan mendapat akses ke Imperva Cloud Security Console untuk gambaran keseluruhan serangan dan peristiwa keselamatan di laman web anda, termasuk menguruskan akaun dan tetapan WAF anda.

Kelemahan yang ketara ialah anda tidak akan mendapat SSL dengan rancangan mereka. Anda juga tidak dapat menambahkan ciri tambahan atau menukar pakej dengan cepat. Anda perlu berhenti berlangganan pakej anda sekarang dan berhenti berlangganan ke rancangan baru dalam masa 30 hari.

Kakitangan sokongan mereka ada 24/7 melalui e-mel, telefon, atau melalui portal layan diri.

Gambaran keseluruhan harga:

Imperva tidak menawarkan CDN sebagai perkhidmatan yang berdiri sendiri. The CDN termasuk dalam pakej keselamatan FlexProtect mereka. Tidak ada senarai penagihan rasmi untuk rancangan mereka, dan anda boleh mendapatkan sebut harga khusus melalui pasukan penjualan mereka. Namun, semasa membuat penyelidikan, kami mengetahui bahawa mereka menggunakan sistem harga berdasarkan penggunaan 5 peringkat, dan sistem ini rancangan berharga sekurang-kurangnya beberapa ribu dolar setahun.

Tidak ada jaminan seperti standar dalam perniagaan Internet hari ini, tetapi anda dapat meminta demo percuma perkhidmatan mereka.

4. Rackspace CDN – Rangkaian Besar untuk Perusahaan Kecil Sederhana

Halaman Depan CDN RackspaceHarga berdasarkan penggunaan

Kelebihan Rackspace:
+ Rangkaian Akamai dengan 200+ PoP
+ Bayar semasa awak hendak pergi
+ Sokongan untuk kandungan masa untuk hidup (TTL)
+ Sokongan IPv6
+ DDoS & SSL dikongsi percuma
+ Pilihan pembersihan
+ Sokongan telefon dan e-mel 24/7
Kekurangan Rackspace:
– Tidak ada protokol HTTP / 2
– Had 10 domain
– Maksimum 8 KB untuk permintaan

Rackspace menawarkan pengalaman CDN yang serba boleh. Kerjasama mereka dengan Akamai memberi mereka akses ke rangkaian pelayan yang luas di seluruh dunia. Mereka juga sangat fleksibel dan dapat menyampaikan segala jenis konten yang anda perlukan, baik itu gambar, video, atau aplikasi interaktif.

CDN Rackspace dapat menyampaikan kandungan statik dan dinamik kepada pengunjung anda. Portofolio mereka terdiri daripada syarikat e-dagang, laman web, dan aplikasi web. Selain itu, mereka bahkan dapat menawarkan perkhidmatan hosting web jika anda mencari.

Mereka menggunakan rangkaian Akamai untuk menyampaikan data dan kandungan ke lebih dari 200 lokasi tepi seluruh dunia. Oleh kerana Akamai lebih ditujukan untuk melayani syarikat besar, Rackspace lebih fleksibel dan juga memenuhi keperluan syarikat pertengahan.

Pemasangan CDN sangat pantas melalui Rackspace Cloud Control Panel. Panel kawalan itu sendiri cukup mudah dikelilingi dan intuitif. Anda juga akan mendapat pilihan untuk menyiapkannya melalui REST API dan pengikat bahasa.

Ciri-ciri utama Rackspace CDN adalah fleksibiliti pelbagai asal, pengurangan IPv6, DDoS, SSL bersama, peraturan dan laporan caching tersuai, dan pilihan pembersihan.

Anda juga akan mendapat satu titik akhir global untuk mengakses API. Juga, Rackspace menyokong masa kandungan untuk ditayangkan, atau TTL, yang membolehkan anda menetapkan waktu tertentu untuk berapa lama kandungan disimpan dalam cache.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa had perkhidmatan mereka. Mereka mengizinkan maksimum 10 domain per paket layanan dan ukuran maksimum 8 KB untuk badan permintaan di API. Kekangan ini tidak boleh menjadi masalah bagi rata-rata pengguna yang ingin meningkatkan kelajuan laman web mereka.

Sokongan Rackspace ada 24/7 melalui telefon dan e-mel, dan arkibnya penuh dengan artikel panduan berguna.

Gambaran keseluruhan harga:

Caj Rackspace untuk CDN lebar jalur setiap bulan ($ 0,02- $ 0,27 per GB berdasarkan penggunaan) dan meminta bayaran setiap hari ($ 0,0075- $ 0,022 setiap 10,000 permintaan berdasarkan lokasi). Sama seperti Google Cloud CDN, kos bulanan akan meningkat atau berkurang berdasarkan peraturan penggunaan dan cache khusus.

5. Akamai – Terbaik untuk Syarikat Besar

Halaman Depan Akamai CDNHarga hanya dengan meminta sebut harga

Kelebihan Akamai:
+ Kehadiran global (~ 1700 rangkaian)
+ Fokus pada kandungan video mewah
+ Pemampatan GZip
+ IPv6 & HTTP / 2
+ DDoS & SSL dikongsi percuma
+ Pilihan pembersihan segera
+ Sembang langsung dan sokongan telefon 24/7
+ Percubaan percuma atas permintaan
Kekurangan Akamai:
– Sangat mahal
– Tidak termasuk pemantauan masa nyata
– Sukar disediakan

Akamai menawarkan perkhidmatan CDN berprestasi tinggi. Mereka lebih ditujukan kepada pengalaman video berkualiti tinggi dan memberikan syarikat besar kehadiran global.

Akamai adalah salah satu syarikat pertama yang mengembangkan perkhidmatan CDN. Hari ini, mereka adalah salah satu CDN yang paling banyak diedarkan di luar sana, yang melayani sekitar 30% dari semua lalu lintas Internet. Selain perkhidmatan CDN, mereka juga menawarkan perkhidmatan keselamatan siber dan cloud kepada pelanggan mereka.

Mereka mempunyai kehadiran di lebih dari 130 negara yang menjadi tuan rumah sebuah kekalahan ~ 1700 rangkaian. Mereka dapat menawarkan sistem penyampaian kandungan yang lebih cepat pada skala mana-mana wilayah di dunia.

Semua potensi itu datang dengan kerumitan tertentu. Oleh kerana mereka lebih banyak menjurus kepada perusahaan yang lebih besar, jangan berharap dapat mengatur sesuatu dengan mudah. Anda pasti memerlukan pakar IT di sisi anda atau seluruh pasukan mereka.

Akamai juga mempunyai senarai panjang ciri yang berbeza dengan perkhidmatan premium mereka. Beberapa ciri yang lebih ketara ialah sokongan untuk video atas permintaan dan video langsung, pembersihan segera, pemampatan GZip dengan cepat, sokongan untuk HTTP / 2 dan IPv6, perlindungan SSL bersama, perlindungan DDoS percuma, dan peraturan tersuai. Anda juga berpeluang membayar tambahan untuk sijil SSL tersuai.

Namun, mereka tidak memberikan statistik masa nyata dengan rancangannya dan mengharapkan anda membina sistem pemantauan anda secara dalaman. Di sisi terang, mereka mempunyai Sokongan telefon dan sembang langsung 24/7 untuk menolong anda.

Gambaran keseluruhan harga:

Tidak ada senarai harga rasmi dengan penyedia ini. Akamai menawarkan penyelesaian yang disesuaikan dengan harga untuk keperluan individu setiap pelanggan. Semasa penyelidikan kami, kami mendapati bahawa mereka rancangan perkhidmatan asas CDN bermula dari 1-1.5k sebulan. Untuk menerima sebut harga yang lebih tepat, hubungi terus pasukan jualan mereka.

Anda juga boleh minta percubaan percuma untuk menguji perkhidmatan mereka secara besar-besaran.

6. Sucuri – Keselamatan Besar dan CDN untuk Satu Laman Web

Halaman Depan CDN SucuriPelan bermula pada $ 199.99 / tahun

Kelebihan Sucuri:
+ Lebar jalur tidak terhad
+ Pemantauan keselamatan yang aktif
+ Rangkaian Anycast
+ Pemampatan GZip
+ IPv6 & HTTP / 2
+ DDoS & Mari Encrypt SSL
+ Jaminan wang dikembalikan 30 hari
Kekurangan Sucuri:
– 12 PoP
– Hanya satu laman web setiap rancangan
– Sokong hanya dengan tiket

Sucuri menawarkan pilihan CDN yang fleksibel untuk syarikat yang mengehos satu laman web. Semua rancangan mereka termasuk pemantauan keselamatan dan penghapusan perisian hasad untuk menjaga keselamatan laman web anda. Anda juga boleh memilih dari beberapa peringkat rancangan berdasarkan ukuran perniagaan anda.

Terutamanya, Sucuri adalah syarikat keselamatan laman web dan CDN. Selain CDN dan pakej keselamatan, mereka menawarkan untuk memperbaiki laman web yang diserang dan berunding mengenai masalah keselamatan.

Pelayan mereka meliputi Amerika Syarikat, Eropah, Asia, Australia, dan Brazil, dengan 12 PoP sama sekali. Ini adalah bilangan PoP terendah dalam senarai tinjauan kami, namun kehadirannya tetap kuat di hab Internet yang paling aktif.

Penyediaan CDN Sucuri agak mudah dan tidak memerlukan profesional untuk memulakannya. Namun, anda masih boleh meminta pertolongan jika anda tidak dapat mengatur sendiri, dan mereka dengan senang hati dapat membantu.

Salah satu kelebihan yang paling ketara dengan perkhidmatan mereka adalah pemantauan keselamatan aktif dan penghapusan perisian hasad, yang disertakan dengan setiap rancangan. Beberapa ciri lain yang terkenal ialah lebar jalur yang tidak terhad, rangkaian Anycast, perlindungan DDoS, Mari kita Encrypt SSL, sokongan HTTP / 2 dan IPv6, dan pemampatan GZip.

Kelemahan yang ketara adalah had untuk satu laman web setiap rancangan, tetapi anda tidak terhad kepada bilangan laman web di bawah laman web tersebut. Sisi negatif lain berbanding sebilangan pesaing mereka adalah kekurangan sokongan sembang dan e-mel, yang hanya dilengkapi dengan rancangan khusus. Mereka mempunyai Sistem tiket 24/7 untuk sokongan tersedia di semua pakej.

Gambaran keseluruhan harga:

Pelan langganan Sucuri CDN bermula pada $ 199.99 / tahun, yang tidak murah. Tetapi, memandangkan kos ini akan merangkumi pemantauan keselamatan dan menangani perisian hasad, kami akan mengatakan bahawa ia masih bernilai baik untuk wang anda.

Selain penyedia CDN lain yang telah kami tinjau dalam senarai ini, Sucuri adalah satu-satunya yang menawarkan Jaminan wang dikembalikan 30 hari.

Kesimpulannya

Berdasarkan kajian kami, semua penyedia CDN mempunyai prestasi dan kebolehpercayaan yang tinggi. Namun, terdapat penyelesaian yang berbeza di luar sana dari pakej keselamatan laman web khusus CDN sahaja. Bagi harga, pilihan bayar-seperti-pergi-pergi nampaknya paling fleksibel, tetapi rancangan tetap menawarkan lebih banyak ramalan dari segi kos.

Semoga semakan kami membuat anda berfikir ke arah yang betul semasa memilih perkhidmatan CDN yang paling sesuai untuk anda.

Melaksanakan CDN di Laman Web Anda

Berikut adalah beberapa sumber tambahan mengenai cara menambahkan CDN ke laman web anda:

Panduan Penyediaan StackPath CDN 

Panduan Penyediaan CDN Awan Google

Panduan Penyediaan Keselamatan Aplikasi Imperva Cloud 

Panduan Penyediaan Rackspace CDN 

Panduan Penyediaan Firewall Laman Web Sucuri

* Akamai tidak mempunyai tutorial rasmi untuk persediaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author