Perbandingan cPanel vs Plesk untuk Hosting Laman Web pada tahun 2020

cpanel vs pleskSekiranya anda seperti kebanyakan pemilik perniagaan dalam talian, anda mahukan kaedah paling mudah untuk mengurus laman web anda … sesuatu membantu anda menyelesaikan sesuatu dengan sedikit kesulitan.


Syukurlah, dua panel kawalan tertinggi, cPanel dan Plesk, menawarkan ciri-ciri yang menjadikan pentadbiran laman web sangat mudah.

Sekiranya anda pernah tertanya-tanya bagaimana mereka saling bertentangan, maka perbandingan cPanel vs Plesk ini sesuai untuk anda.

Bersedia untuk melihat siapa kita mahkota sebagai raja panel kawalan? ��

Mari selami.

Ciri-ciri Panel Kawalan Umum

Sebilangan besar panel kawalan hosting web harus menyediakan ciri-ciri berikut:

 • Pengurusan pangkalan data, selalunya MySQL atau PostgreQSL
 • Pengurusan sistem nama domain. Ini termasuk domain mel dan domain web
 • Pengurusan FTP
 • Pengurusan sandaran
 • Pengurusan sistem e-mel. Ini termasuk kuota e-mel, alamat e-mel, dan pencegahan spam
 • Akses dan pelaporan fail log
 • Pengurusan kunci pengguna SSH

Seperti kebanyakan produk hosting web di pasaran, terdapat peningkatan dan produk tahap premium untuk panel kawalan web.

Sebilangan besar produk ini bagus untuk mengembangkan perniagaan. Sekarang, mari kita lihat apa yang ditawarkan oleh cPanel dan Plesk kepada pelanggan mereka.

cPanel

logo cPanelcPanel adalah panel kawalan yang paling banyak digunakan sehingga kini. Ia menawarkan antara muka tahap pengguna yang intuitif dan antara muka pengurusan pelayan yang berfungsi.

Kedua-dua antara muka berfungsi dengan lancar dan menawarkan pengalaman hosting yang lancar sama ada anda pengurus laman web, pengguna akhir, atau penjual semula. cPanel dipercayai oleh pemain terbesar dalam industri hosting, termasuk HostGator, Bluehost, dan GoDaddy.

Walaupun cPanel hanya disokong oleh Linux, anda boleh mendapatkan sokongan Windows menggunakan persediaan virtualisasi dari kebanyakan host cPanel terkemuka.

Ciri-ciri utama merangkumi:

 • Keupayaan untuk mengatur kebanyakan CMS menggunakan pemasang intuitif
 • Sebilangan besar alat berguna, termasuk alat pangkalan data dan alat sandaran
 • Panel kawalan berasaskan Linux
 • Boleh digunakan bersama WHM untuk menghidupkan platform hosting

gambaran keseluruhan cpanel

cPanel komited untuk mendidik klien mereka dengan tujuan memperkasakan penyedia hosting, tanpa mengira ukuran operasi mereka.

Mereka menawarkan dokumentasi, tutorial video, dan pangkalan pengetahuan. cPanel mempunyai pelatih yang berdedikasi untuk menguruskan program latihan dalam talian percuma. Universiti cPanel boleh diakses oleh sesiapa sahaja.

cPanel dan WHM

Anda akan sering melihat cPanel disebut dengan WHM. cPanel adalah produk pelanggan. Ini bermaksud bahawa anda akan dapat melakukan perkara seperti mengedit fail laman web, menguruskan pangkalan data, dan membuat akaun e-mel baru.

WHM – yang boleh anda cuba di sini – adalah alat pentadbiran yang membolehkan anda menguruskan sejumlah akaun cPanel secara serentak. Ini bagus untuk sesiapa sahaja yang mempunyai lebih dari satu laman web (iaitu hampir semua orang) kerana mereka mungkin mempunyai lebih dari satu cPanel.

papan pemuka whm

Keistimewaan

Laman Web PHP Dan Ruby yang pantas

PHP7 yang digunakan bersama dengan PHP – FPM dan HTTP / 2 bermaksud anda akan mempunyai laman web yang pantas. Multi-PHP memudahkan pemilik laman untuk mengurus PHP – FPM dan PHP serta konfigurasi pilihan kumpulan hos maya dengan lebih baik. cPanel & WHM berfungsi 90 peratus lebih pantas. Sumber pelayan yang diperlukan kini kurang 30 peratus.

Setiap Laman Web Percuma Memperolehi Sijil SSL

Terima kasih kepada AutoSSL, setiap laman web yang dihoskan di cPanel & WHM boleh dikeluarkan sijil SSL percuma automatik. Prosesnya hanya memerlukan beberapa minit. Oleh kerana pengguna dapat memasang sijil menggunakan antara muka cPanel, penyedia hosting tidak memerlukan SSL perkhidmatan.

Pematuhan PCI Ringkas

Sebuah cPanel & Pelayan WHM boleh mematuhi PCI hanya dalam beberapa minit. Ini berkat tawaran mesra pengguna antara muka WHM.

Sekat Pelawat Berniat jahat secara automatik

cPHulk membolehkan pemilik laman web melindungi laman web mereka daripada penyerang dan pada masa yang sama membenarkan pengunjung yang sah memasuki laman web ini.

Anda dapat menyenarai hitam seluruh negara, akaun, atau alamat IP. Anda juga boleh memasukkan senarai putih menggunakan parameter yang sama. Anda dapat memantau serta menyekat percubaan log masuk ke cPanel, SSH, WHM, e-mel, dan FTP.

Ambil Jalan

cPanel dibina untuk semua orang. Persediaan mereka di seluruh dunia sangat mantap. Mereka memiliki infrastruktur, layanan pelanggan, dan produk berkualiti untuk menyediakan pelanggan mereka apa yang mereka perlukan.

Sama ada anda ingin membuat perubahan kecil pada jam 3 pagi atau anda mahukan perbaikan besar-besaran ke laman web anda, cPanel tersedia untuk membantu anda.

Plesk

logo pleskPlesk adalah panel kawalan yang direka untuk membantu anda melindungi, membina, dan menjalankan aplikasi dan laman web anda. Fokusnya adalah pada kesederhanaan dan kemudahan penggunaan. Plesk sedikit lebih muda daripada cPanel. cPanel dilancarkan pada tahun 1996, dan Plesk memasuki pasaran pada tahun 2001.

Plesk berkongsi sejumlah persamaan dengan cPanel & WHM. Walaupun cPanel terhad kepada Linux, Plesk adalah perkhidmatan lintas platform.

Ia boleh berfungsi di Linux, Windows, dan platform perkhidmatan lain. Plesk menawarkan fungsi pentadbiran dan pelanggan. Ini bermaksud bahawa Plesk menawarkan pengalaman, fleksibiliti, dan kawalan yang hebat.

Plesk digunakan oleh pemimpin dalam bidang hosting, termasuk Go Daddy, Amazon Web Services, Google, dan Docker.

Ciri-ciri Utama merangkumi:

 • Sokongan untuk pelayan Linux dan Windows
 • Menyokong dan menyediakan pemasang untuk kebanyakan CMS yang popular
 • Menyediakan ciri pengurusan akaun dan ciri pengurusan pelayan di luar kotak

papan pemuka plesk

Plesk menawarkan antara muka pengguna yang sedikit lebih bersih daripada apa yang anda dapat dengan cPanel. Walau bagaimanapun, ciri-ciri yang ditawarkan Plesk tidak jauh berbeza dari apa yang ditawarkan oleh cPanel.

Plesk baru-baru ini menjadi syarikat bebas. Mereka ditujukan untuk mengikuti perubahan berterusan yang dilihat di web.

Matlamat mereka adalah untuk mensasarkan individu yang baru menjadi tuan rumah dan juga pembangun inti keras. Idea mereka adalah untuk menjadikan pengurusan pelayan cekap namun mudah.

Mereka menggunakan pemasaran kandungan sebagai alat pengajaran untuk membantu pereka web memahami pentingnya bercerita, bagaimana menjalankan perniagaan dalam talian, dan pemasaran.

WebOps

Plesk membanggakan dirinya sebagai panel kawalan pelayan laman web yang lengkap. Ini bermaksud bahawa mereka menawarkan keselamatan laman web dan pelayan serta kemampuan untuk menguruskan lebih dari satu pelayan menggunakan satu panel kawalan.

Fleksibiliti, kepanjangan, dan kawalan bermaksud anda dapat membuat Plesk melakukan apa yang anda perlukan.

Keistimewaan

Keselamatan SSL Satu Klik

Walaupun anda baru menggunakan hosting, anda faham mengapa keselamatan SSL sangat penting. Sayangnya, boleh menjadi cabaran untuk menyiapkan dan mengikuti perkembangan terkini.

Terima kasih kepada perkhidmatan baru di pasaran, tidak ada sebab mengapa laman web anda tidak selamat. Plesk secara automatik memperoleh sijil dan mengkonfigurasi fail pangkalan data untuk hanya menampung akses HTTPS.

Ini bermaksud bahawa panel web anda dan semua laman web anda selamat. Anda juga akan mendapat perincian keselamatan ketika pelayan anda diserang, dan sijil akan diperbaharui secara automatik.

Selamatkan WordPress dengan sekali klik

Plesk akan membenarkan pelanggan hosting WordPress mempercayakan pengurusan keselamatan mereka. Dengan hanya satu klik, Plesk akan dapat memantau kemas kini pemalam, memasang patch keselamatan, dan menangani pembetulan pepijat untuk anda.

Integrasi Git

Banyak yang mengadu bahawa panel web tidak menawarkan sokongan untuk Git. Plesk membalas dengan menambahkan lanjutan Gitman mereka. Sambungan boleh digunakan dengan Plesk 12.5 ke atas.

katalog sambungan plesk

Integrasi Docker

Sejak Oktober 2016, Plesk telah memasukkan sokongan Docker. Terdapat katalog lebih dari 200,000 gambar Docker. Docker boleh dilancarkan terus dari Plesk tanpa menggunakan baris perintah.

OS / Host Agnostic

Plesk boleh dijalankan pada kebanyakan sistem operasi dan hampir menjadi tuan rumah agnostik. Plesk bahkan boleh dijalankan di dalam bekas Docker di Docker Hub. Ini adalah salah satu perbezaan terbesar yang akan anda lihat antara Plesk dan cPanel.

cPanel berbanding Plesk

Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa persamaan antara cPanel dan Plesk. Oleh itu, bagaimana anda memutuskan mana yang sesuai untuk anda? Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan:

 • Keserasian
 • Set Ciri
 • Pengalaman pengguna
 • Pilihan Harga dan Pelesenan
 • Sokongan

Jadual Perbandingan cPanel vs Plesk

Keserasian

CPanel hanya berfungsi dengan Linux. Oleh itu, jika anda menggunakan cPanel, anda harus menggunakan salah satu sistem operasi yang disokong berikut:

 • CenOS
 • CloudLinux
 • Red Hat Enterprise Linux
 • Amazon Linux

Plesk adalah program lintas platform yang dapat dijalankan menggunakan pelbagai sistem operasi, termasuk:

 • Debian
 • Ubuntu
 • CentOS
 • Red Hat Enterprise Linux
 • CloudLinux
 • Virtuozzo Linux
 • Pelayan Windows

Penting untuk diperhatikan bahawa anda perlu membeli pilihan Plesk untuk OS tertentu yang anda gunakan. Anda tidak boleh membeli hanya satu perisian dan kemudian menggunakannya pada beberapa mesin yang mempunyai sistem operasi yang berbeza.

Set Ciri

Seperti yang kami sebutkan, kedua-dua produk dilengkapi dengan ciri asas yang diperlukan untuk mengurus laman web dan pelayan anda. Extensibility adalah perbezaan utama antara kedua-dua produk.

Contohnya, dengan Plesk, anda boleh menggabungkan Git atau Docker dengan mudah. Namun, jika anda ingin menggunakan alat yang biasanya dikaitkan dengan WordPress atau Virtualmin, Plesk dan cPanel berfungsi.

Pengalaman pengguna

Kedua-dua cPanel dan Plesk mempunyai antara muka yang menarik, moden, dan mesra pengguna. Oleh itu, para pemula untuk pengurusan pelayan menganggap pendekatan yang diperkemas oleh Plesk lebih mudah digunakan. Ini tidak bermaksud bahawa cPanel sukar digunakan.

Plesk mengelompokkan ciri bersama, jadi anda tidak perlu mencari banyak pilihan sebelum mencari apa yang anda cari.

plesk Laman web & domain

Kedua-dua Plesk dan cPanel membolehkan anda mengakses panel kawalan untuk peranti mudah alih sama ada anda menggunakan Android atau IOS.

skrin cpanel pada peranti mudah alih

Harga dan Perlesenan

cPanel menawarkan tiga pilihan, mulai dari $ 15 sebulan hingga $ 45 sebulan. Anda boleh membayar secara bulanan atau tahunan, atau anda boleh membayar sehingga tiga tahun pada satu masa. Semakin lama jangka masa yang anda bayar di muka, semakin sedikit purata pembayaran bulanan anda.

jadual harga cpanel

Plesk menawarkan tiga pilihan bermula dari $ 4,17 sebulan dan naik hingga $ 29,17, bergantung pada pilihan yang anda pilih. Luangkan waktu untuk meninjau keterangan tentang apa yang Anda beli untuk memastikan bahawa anda mendapat pilihan yang tepat untuk anda.

jadual harga plesk

Sokongan

Kedua-dua syarikat menawarkan sokongan yang luar biasa. Plesk mempunyai meja bantuan yang tersedia 24 jam sehari tujuh hari seminggu.

cPanel mempunyai meja bantuan yang tersedia Isnin hingga Jumaat 6 pagi hingga 6 petang CST dan Sabtu dan Ahad 6 pagi hingga 4 petang CST.

Memilih antara Plesk dan cPanel

Panel kawalan hosting web yang anda pilih akan memainkan peranan besar dalam bagaimana anda berinteraksi dengan pelayan anda. Panel anda adalah yang memberi anda ciri-ciri yang anda perlukan untuk menguruskan projek anda. Bagi kebanyakan orang membaca panduan ini, kami mengesyorkan cPanel sebagai pilihan untuk mengurus rancangan hosting laman web anda.

Biasor Caveat: Semua pilihan utama kami untuk hosting web di Kanada bergantung pada cPanel untuk pengurusan pangkalan data, jadi kami mengesyorkan agar anda menggunakannya. Sebaliknya, Wix dan Squarespace – sering dianggap sebagai dua pembangun laman web terbaik hari ini – tidak dilengkapi panel kawalan seperti Plesk atau cPanel. Sebaliknya, ini adalah panel kawalan khusus yang direka khusus untuk perkhidmatan web mereka, dan dengan itu menawarkan sedikit cara penyesuaian.

cPanel sangat popular kerana mudah digunakan dan berfungsi dengan pelayan berasaskan Linux, yang menyokong sebahagian besar web. Plesk, sebaliknya, berfungsi pada Linux dan Windows. Ini adalah pilihan yang baik jika anda ingin tetap menggunakan panel kawalan yang sama ketika menggunakan beberapa pelayan.

Kami harap panduan ini bermanfaat dalam memberikan gambaran keseluruhan mengenai apa yang dibawa oleh Plesk dan cPanel. Pada pendapat anda, mana yang lebih baik? Sila kongsi komen anda dengan kami di bawah.

Lebih Banyak Panduan

 • Apache vs Nginx
 • Apakah Ejen Pengguna
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector