Penjelasan Pelbagai Jenis Web Hosting (Dikongsi, VPS, Dedicated)

Pelbagai jenis hosting web


Adakah anda memerlukan tempat untuk menempatkan laman web anda tetapi bingung dengan pelbagai jenis web hosting? Kemudian anda telah sampai ke tempat yang betul.

Mencari hos web yang tepat untuk diri sendiri bukanlah sesuatu yang mudah. Terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira. Walaupun anda telah melalui senarai hosting web terbaik kami, anda mungkin masih terjebak dengan beberapa tanda tanya mengenai jenis laman web yang sesuai untuk anda.

Untuk membantu anda, siaran ini akan memberi anda petunjuk mengenai apa itu web hosting dan jenis web hosting yang tersedia. Selepas itu, kami akan membincangkan pelbagai jenis hosting web secara terperinci termasuk cara kerjanya, kebaikan dan keburukan dan siapa yang paling sesuai untuk mereka.

Sedia? Kemudian mari kita mulakan.

Pertama Asas – Apa itu Web Hosting Tepat?

pelbagai jenis web hosting - Hosting dijelaskanPertama, mari kita jelaskan apa sebenarnya hosting web.

Sebenarnya sangat mudah. Apabila anda melihat laman web dalam penyemak imbas, anda boleh melakukannya kerana penyemak imbas telah memuat turun sejumlah fail yang diisi dengan kod dan menukar markup menjadi sesuatu yang sebenarnya dapat anda lihat.

Sama seperti di komputer anda, fail-fail ini disimpan di suatu tempat supaya anda dapat mengaksesnya. Namun, bukannya cakera keras anda, mereka menggunakan komputer lain, pelayan yang disebut.

Pelayan lebih hebat daripada komputer riba anda (sehingga mereka dapat mengurus banyak orang yang mengakses laman web pada masa yang sama), namun, ia terdiri daripada perkara yang sama seperti CPU, memori dan komponen lain. Ia bahkan mempunyai sistem operasi, biasanya berasaskan Linux.

Pemilik pelayan menyewanya kepada orang yang memiliki laman web yang anda lihat dan juga menyediakan beberapa perkhidmatan lain seperti pengurusan pelayan, sokongan, pengimbasan perisian hasad, sandaran dan sebagainya. Proses menyediakan infrastruktur ini untuk orang lain disebut web hosting. Orang yang melakukannya dipanggil penyedia hosting.

Semua jelas setakat ini? Hebat, kemudian mari kita selami lebih terperinci.

Apa Pelbagai Jenis Web Hosting Ada?

menunjukkan pelbagai jenis hosting web - dikongsi vs vps vs khusus

Web hosting lebih daripada satu perkara. Pertama sekali, kebanyakan host menawarkan banyak pakej perkhidmatan yang mungkin sangat berbeza dari segi harga dan apa yang anda dapat untuknya.

Walau bagaimanapun, salah satu keputusan pertama dan paling asas yang harus anda buat adalah memutuskan satu jenis hosting yang berbeza.

Walaupun terdapat cara yang berbeza untuk membezakan tawaran web hosting (ciri, tahap pengurusan), cara yang paling asas adalah melihat teknologi yang digunakan untuk pelayan.

Ini masuk akal kerana, seperti yang anda lihat di bawah, bahagian itu juga menentukan banyak faktor lain seperti prestasi, keselamatan, skalabilitas, dan tahap usaha di pihak anda.

Kerana ini membuat perbezaan seperti itu, alih-alih melihat syarikat dan harga terlebih dahulu, lebih baik anda fokus terlebih dahulu untuk mengetahui jenis web hosting yang mana yang sesuai untuk anda. Selepas itu, anda masih dapat melihat apa yang ada.

Berikut ini kami akan memeriksa empat jenis hosting yang paling biasa: shared, VPS, hosting khusus dan cloud. Oleh itu, anda tahu bagaimana membuat keputusan untuk diri anda sendiri.

1. Hosting Berkongsi – Terbaik untuk Pemula

Hosting Berkongsi

Hosting yang dikongsi adalah persis seperti apa. Dengan akaun hosting bersama, laman web anda terletak di pelayan yang sama dengan sekumpulan laman web lain.

Berapa banyak? Itu sangat bergantung pada penyediaan dan penyedia hosting anda. Walau bagaimanapun, tidak jarang laman web mempunyai ratusan malah ribuan yang lain.

Kelebihan

Kelebihan terbesar dari pilihan ini ialah anda juga berkongsi kos pelayan dengan banyak orang. Sekiranya penyedia hosting dapat menempatkan beberapa ratus atau ribu pelanggan semuanya dalam satu pelayan, ini membolehkan mereka menyebarkan kos operasi di antara banyak pihak.

Itulah sebabnya hosting bersama adalah yang paling berpatutan. Anda boleh memilikinya dengan harga semurah $ 2 / bulan dengan kos purata dalam julat $ 5- $ 10 / bulan. Hebat untuk orang yang mempunyai dana terhad dan mereka yang baru bermula.

Selain itu, dengan akaun hosting bersama, anda biasanya dijaga sepenuhnya dari segi persediaan. Terdapat sedikit yang perlu dikonfigurasi sehingga anda dapat menumpukan perhatian sepenuhnya untuk membina laman web anda.

Keburukan

Berkongsi pelayan dengan banyak pihak, bagaimanapun, juga merupakan kelemahan terbesar dalam pengaturan ini. Seperti disebutkan, pelayan adalah komputer dengan sumber daya seperti ruang cakera keras, kelajuan CPU, dan RAM.

VPS-vs-Dikongsi

Sumber ini terhad. Sama seperti komputer riba anda melambatkan apabila anda menjalankan terlalu banyak program sekaligus, begitu juga dengan mesin ini apabila ia terlalu banyak dilakukan.

Oleh kerana semua laman web di host bersama menuntut permintaan pada sumber pelayan, anda boleh menghadapi masalah jika salah satu daripadanya memonopoli semua daya pemprosesan melalui peningkatan lalu lintas atau kod yang salah. Ini membuat orang lain bersaing untuk selebihnya, menyebabkan waktu henti (yang bermaksud laman web anda tidak dapat dicapai) atau kelajuan pemuatan berkurang.

Ini adalah fenomena yang disebut “kesan buruk jiran” dan salah satu sebab utama hosting bersama adalah yang paling bermasalah dari pelbagai jenis hosting web. Walaupun banyak hos secara aktif cuba mengelakkan senario ini, adalah risiko yang anda ambil dengan penyediaan ini. Bagaimanapun, jika setiap pelanggan membayar $ 5 / bulan, adakah benar bernilai menghabiskan berjam-jam sokongan untuk satu pelanggan? Tidak juga.

Ini untuk siapa?

Jadi adakah hosting dikongsi menjadi idea yang baik? Ya! Ini sangat bagus untuk laman perumahan yang tidak mendapat banyak lalu lintas (belum), laman web brosur statik, laman pengembangan dan ujian, laman web peribadi atau laman web lain di mana waktu operasi tidak mengganggu.

Hosting bersama juga merupakan pilihan yang bagus jika anda mempunyai anggaran yang sangat ketat. Ini membolehkan perniagaan membuat kehadiran web walaupun mereka tidak berada dalam kedudukan terbaik untuk melakukannya. Oleh itu, hosting bersama adalah alat yang sangat penting untuk kesetaraan di web.

Beberapa hos yang paling terkenal dalam segmen ini adalah Bluehost, Siteground, dan InMotion Hosting.

Bacaan selanjutnya yang disyorkan: 8 Penyedia Web Hosting Murah Terbaik

2. VPS Hosting – Hosting Bersama peringkat seterusnya

Hosting VPS

VPS bermaksud Virtual Private Server. Ini adalah yang paling seimbang antara pelbagai jenis web hosting. Pelayan VPS masih merupakan persekitaran bersama, tetapi cara penyediaannya sangat berbeza.

Walaupun semua laman web di VPS berkongsi satu pelayan fizikal, ia menempatkan banyak mesin maya yang terpisah. Ini menjadikannya jalan tengah antara hosting bersama dan mendapatkan pelayan khusus anda sendiri.

Kelebihan

VPS jauh lebih dipercayai dan stabil daripada hosting bersama. Pertama sekali, biasanya terhad kepada 10-20 laman web setiap pelayan. Ini mengurangkan permintaan pada pelayan itu sendiri.

Walau bagaimanapun, peningkatan sebenarnya adalah bahawa semua sumber daya dibahagi sama rata dan tidak ada laman web yang dibenarkan melebihi jumlahnya. Sebaik sahaja anda mencapai had apa yang diberikan kepada anda, laman web anda mungkin akan hilang tetapi yang lain akan tetap stabil.

Ini dicapai melalui mesin maya yang membuat pemisahan dalam pelayan. Tambahan sederhana ini mengurangkan sebahagian besar kesan buruk dari jiran.

Manfaat besar lain dari pelayan VPS ialah mereka memberikan lebih banyak fleksibiliti dan membolehkan anda menyesuaikan persekitaran anda. Pada hos bersama, ini tidak mungkin kerana ia juga akan mengubah persediaan orang lain. Oleh kerana akaun anda terdapat dalam mesin maya, anda boleh membuat perubahan tanpa mempengaruhi orang lain.

Terakhir, VPS boleh diskalakan. Oleh kerana anda menjalankan mesin maya yang mengambil sebahagian peratusan sumber yang ada di pelayan, meningkatkan apa yang tersedia untuk anda tidak ada masalah sama sekali. Ini adalah keselesaan besar bagi pemilik perniagaan yang mengharapkan laman web mereka berkembang dan berkembang.

Keburukan

Tidak ada banyak kelemahan untuk jenis hosting ini. Yang paling penting, tentu saja, harganya lebih mahal daripada penyelesaian peringkat bawah anda. Oleh itu, jika anda mempunyai anggaran yang rendah, anda perlu mencari penyelesaian yang sesuai untuk anda secara wang.

Walau bagaimanapun, walaupun purata VPS berharga sekitar $ 50 / bulan (dan dapat mencapai skala hingga $ 200), VPS adalah mungkin untuk mendapatkan dari sekitar $ 20 / bulan. Tambahan, setelah anda mencapai eselon web hosting jenis ini, anda mungkin menjana wang yang mencukupi untuk menampung kos dengan mudah.

Perkara kedua mengenai hosting VPS adalah bahawa dengan kekuatan konfigurasi yang lebih banyak juga timbul tanggungjawab yang lebih besar. Sekiranya anda tidak tahu apa yang anda lakukan, adalah mungkin untuk membuang fail atau perisian penting tanpa menyedarinya. Jadi, untuk benar-benar memanfaatkannya, anda perlu mendapat pendidikan.

Ini untuk siapa?

Sekiranya anda mempunyai wang, kami mengesyorkan anda mengemas kini ke VPS secepat mungkin. Walaupun lebih mahal, bahkan tahap terendah biasanya jauh lebih baik daripada penyelesaian hosting bersama.

Selambat-lambatnya apabila anda mula mendapat jumlah lalu lintas yang layak, adakah anda harus bergerak? Namun, pastikan untuk memeriksa perincian tentang apa yang anda perolehi (yuran persediaan, daya CPU, memori, ruang penyimpanan, lebar jalur) sehingga anda tahu itulah yang anda perlukan.

Beberapa penyelesaian VPS yang terkenal dan dihormati ditawarkan oleh inMotion Hosting dan Dreamhost.

3. Dedicated Hosting – Untuk Liga Besar

Hosting khusus

Seperti namanya, hosting khusus bermaksud: anda mempunyai pelayan untuk anda sendiri. Ini memberikan banyak faedah tetapi juga dilengkapi dengan beberapa kelemahan.

Kelebihan

Pertama sekali, salah satu kelebihan utama hosting khusus adalah bahawa ia menolak semua masalah jiran buruk kerana tidak ada masalah. Tidak ada laman web lain yang dapat mencuri sumber daya anda, menimbulkan risiko keselamatan atau menyebabkan masalah lain. Ini membezakannya dengan pelbagai jenis hosting web yang telah kita bincangkan sebelumnya.

Di samping itu, kerana anda mendapat komputer sendiri, banyak syarikat membolehkan anda menyesuaikannya secara meluas. Anda mungkin dapat memilih OS, jumlah dan jenis memori dan elemen perkakasan lain. Ini memberi anda banyak kelenturan.

Keburukan

Sudah tentu, persediaan seperti ini mempunyai kos. Menyewa pelayan khusus tidak murah. Harga bermula dari $ 60 / bulan dan meningkat sehingga $ 350 + / bulan. Walau bagaimanapun, ketika perniagaan anda memerlukan pelayan khusus, anda mungkin dapat menanggung kosnya.

Selain itu, anda sebenarnya perlu mengetahui sedikit sebanyak mengenai komputer dan teknologi pelayan. Walaupun terdapat penyelesaian hosting khusus yang dikendalikan, anda masih perlu melakukan banyak perkara sendiri.

Di sisi lain, anda boleh mendapatkan perkhidmatan yang tidak terkawal di mana anda perlu memasang OS sendiri, apalagi semua alat yang diperlukan untuk menjalankan pelayan web, menyediakan pengimbasan keselamatan, penyingkiran perisian hasad dan sebagainya. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengambil pentadbir pelayan. Namun, itu membawa kos tambahan kepadanya.

Dengan pelayan khusus, anda memasukkan semua telur anda ke dalam satu bakul. Sekiranya perkakasannya gagal, laman web anda tidak berfungsi. Dalam pengaturan lain, modul lain dapat mengambil alih sekiranya berlaku kegagalan atau diganti secara automatik. Dengan pelayan khusus, terutamanya jika anda memantau sendiri, ini memerlukan masa lebih lama.

Ini untuk siapa?

Adakah sesiapa yang memerlukan hosting khusus? Itu boleh diperdebatkan. Dalam dunia hari ini dengan penggunaan cloud VPS, keperluan untuk mempunyai pelayan anda sendiri semakin menurun. Tentu, ia boleh mengambil lebih banyak hits daripada VPS tradisional, namun, dari segi skalabilitas, tidak ada yang dapat disediakan oleh sistem berasaskan awan (lebih banyak lagi di bawah).

Selain itu, VPS mewah boleh menjadi jauh lebih murah daripada pelayan khusus akhir dan juga lebih berkuasa. Jangan tertipu memikirkan bahawa berdedikasi adalah pilihan yang lebih maju hanya kerana anda adalah satu-satunya orang di pelayan. Lihat sumber yang ada untuk anda, itulah yang sangat penting.

Oleh itu, antara pelbagai jenis web hosting yang dibincangkan di sini, ini adalah yang paling tidak mungkin anda perlukan. Kami hanya mengatakan dua kali anda mesti memilih pelayan khusus adalah jika anda mempunyai keperluan khusus dari segi perkakasan atau anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas privasi data anda daripada di tempat lain.

Beberapa hos berdedikasi terbaik adalah LiquidWeb, GreenGeeks dan PickaWeb.

4. Cloud Hosting – Masa Depan Web Hosting

Pengehosan awan

Cloud hosting pada dasarnya sama dengan hosting VPS kerana anda juga mempunyai laman web anda di mesin maya.

Namun, bukannya satu pelayan fizikal, laman web anda adalah sebahagian daripada keseluruhan rangkaian komputer dari mana ia dapat menarik semua kuasa yang diperlukannya secara dinamik.

Jenis penyediaan ini menjadi lebih biasa. Beberapa syarikat bahkan tidak memanggil perkhidmatan VPS mereka lagi, seperti Cloud atau Cloud VPS.

Kelebihan

Salah satu kelebihan terbesar cloud hosting adalah skalabiliti. VPS tradisional boleh ditimbang, tetapi hanya pada titik tertentu. Ia dibatasi oleh kapasiti perkakasan yang digunakan. Pada pelayan dengan RAM 32GB, laman web anda tidak akan dapat mengakses 64GB jika diperlukan.

Ini tidak berlaku untuk sistem berasaskan awan. Daripada membahagikan satu komputer ke dalam beberapa mesin maya, ia menggabungkan beberapa komputer menjadi pelayan maya yang kuat yang kemudian dapat menyediakan sumbernya berdasarkan keperluan. Walau seberapa banyak yang diperlukan oleh laman web anda, itulah jumlahnya.

Selain itu, anda juga hanya ditagih untuk sumber yang sebenarnya anda gunakan. Ini boleh menjadi penyelesaian yang lebih baik daripada membayar harga tetap untuk pelayan khusus yang anda tidak pernah menggunakan keseluruhan kapasiti.

Jenis penyediaan ini juga bagus untuk keselamatan, terutamanya serangan DDoS. Dalam jenis peretasan tersebut, pelayan dibanjiri oleh banyak permintaan selari sehingga ia terhempas. Dalam rangkaian awan, anda dapat menyebarkan permintaan tersebut di antara banyak komputer yang berbeza dan mengurangkan kesannya jauh lebih baik daripada pada sistem pelayan tunggal.

Keburukan

Kelemahan utama cloud hosting adalah bahawa kos tidak selalu dapat diramalkan sepenuhnya. Banyak penyedia hosting awan berfungsi dengan gabungan harga tetap dan yuran bayar-sebagai-anda-pergi. Sekiranya anda mengalami lonjakan lalu lintas, ini dapat meningkatkan kos anda. Walaupun itu biasanya bermakna anda memperoleh pendapatan lebih baik dan, oleh itu, dapat menanggung kosnya, itu adalah sesuatu yang perlu diingat.

Ini untuk siapa?

cloud_hosting

Sistem awan sangat bagus jika anda ingin dapat meningkatkan skala laman web anda lebih jauh daripada sistem tradisional. Di masa depan, kemungkinan akan menggantikan pilihan bersama dan khusus kerana teknologi menjadi lebih maju.

Walaupun begitu, pada ketika ini, tidak ada perbezaan besar sama ada anda mencari VPS atau cloud hosting. Banyak syarikat yang menggantikan sistem biasa mereka dengan VPS berasaskan awan hanya kerana faedah yang ditawarkan kepada mereka juga. Jadi, walaupun anda menggunakan VPS sederhana, anda mungkin menggunakan cloud hosting tanpa mengetahui.

Beberapa hos terkenal yang menyediakan hosting awan adalah Dreamhost, Google Cloud Platform, Amazon Web Services, dan Linode.

Mana antara Jenis Web Hosting yang berbeza untuk anda?

Memilih pakej hosting boleh menjadi sangat sukar dan memerlukan banyak pertimbangan. Namun, langkah pertama adalah memahami pelbagai jenis hosting yang tersedia untuk anda. Semoga artikel ini memberi anda latar belakang untuk melakukannya.

Sekiranya anda baru memulakannya (seperti ketika membuat blog / laman web pertama anda), tidak mengapa menggunakan hosting bersama. Selalu ada kemungkinan untuk beralih ke persediaan yang lebih kuat kemudian. Hanya jika anda sudah mengetahui bahawa laman web anda mempunyai keperluan yang tidak dapat dipenuhi oleh hosting bersama sekiranya anda melihat pilihan lain dari awal.

Setelah anda membuat keputusan, masuk akal untuk melihat sekumpulan syarikat. Kami mengesyorkan untuk memeriksa hos tertinggi kami untuk mencari yang terbaik. Lihat apa yang ditawarkan dan bandingkan RAM, ruang cakera, penggunaan CDN, lebar jalur, dan sumber lain yang dapat diukur. Kemudian lihat apa-apa ciri tambahan yang anda perlukan.

Pada akhir proses, anda harus mempunyai 2-3 kegemaran dan pada tahap itu akan menjadi pilihan peribadi. Mungkin perbincangan pendek dengan sokongan – untuk mengukur pertolongan mereka – akan pergi jauh.

Perlukan bacaan lebih lanjut di web hosting? Lihat artikel seperti tempat mendaftar nama domain dan pilihan untuk pembangun laman web untuk membuat laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector