Lautan Digital – Adakah Penyedia Hosting & Pelayan Baik? (Kajian 2020)

Kajian DigitalOceanLaman Web DigitalOcean


Kami telah memantau laman web ujian hosting DigitalOcean kami sejak awal tahun 2018.

Kami telah menjadi pelanggan DigitalOcean yang berbayar sepanjang masa itu, dengan hati-hati memantau metrik penting sistem. Masa muat secara khusus, responsif perkhidmatan pelanggan, dan yang paling penting, waktu dan waktu henti.

Sejauh ini hasilnya menjanjikan, berikut adalah tinjauan mendalam kami tentang bagaimana mereka mengukur dengan orang lain di luar sana.

Melancarkan pelayan pertamanya pada tahun 2011, DigitalOcean adalah syarikat hosting awan Amerika yang menumpukan pada membantu pembangun melancarkan lebih banyak aplikasi dengan lebih cepat dan mudah.

Apa yang dimulakan sebagai sebuah syarikat pemula yang berpusat di New York City telah berkembang dengan pesat, mencapai basis pelanggan yang berjumlah lebih dari setengah juta pemaju.

Matlamat utama DigitalOcean adalah menggunakan pemacu keadaan pepejal, atau SSD, untuk membuat platform mesra pengguna yang akan membolehkan kekayaan pelanggan mereka memindahkan projek ke dan dari awan, meningkatkan pengeluaran dengan kepantasan dan kecekapan.

Adakah cukup baik suatu hari nanti diperingkat sebagai salah satu Perkhidmatan Hosting 10 Teratas kami?

Mari kita cari!

Kelebihan Menggunakan Hosting DigitalOcean

1. Waktu Rata-Rata yang Hebat 99.99%

Waktu operasi purata industri untuk perkhidmatan hosting awan adalah 99.94%.

DigitalOcean meniup keluar dari air (pun dimaksudkan) dengan 99,99% yang luar biasa.

Ini bermakna dari April 2018 hingga Mac 2019, DigitalOcean hanya mempunyai lapan gangguan yang semuanya bersamaan dengan hanya 43 minit.

Ini mengaitkan Bluehost sebagai masa operasi hosting yang paling dipercayai sehingga kini. Kami tidak boleh menjual betapa mengagumkannya. Sebilangan besar perkhidmatan teratas kami terdapat antara 99.96% dan 99.98% waktu operasi.

Statistik DigitalOcean 12 bulan terakhirWaktu operasi purata DigitalOcean 2018-2019 | Lihat statistik

Waktu operasi purata selama 12 bulan terakhir:

 • Waktu operasi purata Mac 2019: 100%
 • Waktu operasi purata Februari 2019: 100%
 • Waktu operasi purata Januari 2019: 99.98%
 • Waktu operasi purata Disember 2018: 100%
 • Waktu operasi purata November 2018: 100%
 • Waktu operasi purata Oktober 2018: 100%
 • Waktu operasi purata September 2018: 100%
 • Waktu operasi purata Ogos 2018: 100%
 • Waktu operasi purata Julai 2018: 99.94%
 • Waktu operasi purata Jun 2018: 100%
 • Waktu operasi purata Mei 2018: 100%
 • Waktu operasi purata April 2018: 100%

Seperti yang anda lihat, terdapat sedikit penurunan pada musim panas, dengan peratusan Waktu Perolehan terendah dicatat pada 99.94% pada bulan Julai. Tetapi sistem ini pulih pada bulan Ogos, tanpa pemadaman berlaku sepanjang bulan September, Oktober, November, atau Disember.

Itu adalah peningkatan ke arah yang betul. Anak panah terus bergerak ke atas, ini menunjukkan bahawa DigitalOcean berada di atas masalahnya.

2. Masa Beban Sepantas kilat

Uptime adalah statistik nombor satu yang perlu diperhatikan semasa memilih hos web.

Lagipun – setiap loceng dan peluit di planet ini tidak akan mengambil kira jumlah kacang jika laman web anda menghabiskan masa yang lama di luar talian.

Mendekati detik adalah kepantasan.

Laman web yang ketinggalan mungkin juga ‘down’, untuk semua maksud dan tujuan. Laman web yang lembap hampir tidak dapat digunakan. Lalu lintas anda tidak akan teragak-agak untuk melantun. Secara harfiah. Perbezaan hanya beberapa saat boleh menyebabkan anda hampir tiga perempat dari potensi lalu lintas laman web anda.

Kedengaran gila? Malangnya, tidak.

Penyelidikan pasaran menyatakan bahawa laman web yang tidak dapat memuat dalam masa lima saat boleh kehilangan lebih dari 74% lalu lintas laman web mudah alih.

Sebaliknya, penurunan masa muat ditunjukkan untuk meningkatkan penukaran lalu lintas dan penjualan lebih daripada 74%. Kami menyebutnya 74% gergaji. Apabila condong ke satu arah, anda akan mendapat keuntungan, dan ke arah lain, anda akan kalah.

Jadi, apa maksudnya untuk rakan kita DigitalOcean?

Perkara-perkara yang baik. Perkara yang benar-benar baik.

DigitalOcean tidak hanya pantas … ia adalah produk terpantas yang pernah kami kaji. Serius, ia meninggalkan program hosting teratas lain yang telah kami ulas.

Kelajuan muatan purata industri ialah 890ms.

Pada yang paling pantas, DigitalOcean bergerak dengan kelajuan luar biasa 218ms. Pada yang paling perlahan, ia adalah 496ms. Walaupun pada prestasi terendah, ia masih hampir 50% lebih cepat daripada purata industri.

Oleh itu, mari kita lihat bulan demi bulan untuk melihat prestasi DigitalOcean:

DigitalOcean statistik terperinci 12 bulan terakhirKelajuan purata DigitalOcean 2018-2019 | Lihat statistik

Itu adalah hosting pantas, dengan kelajuan rata-rata keseluruhan 357ms.

Bulan-bulan terakhir adalah perbandingan terpantas yang pernah kita lihat yang menjadikan DigitalOcean pesaing ke tempat pertama dalam keseluruhan kelajuan laman web. Pada masa ini, kelajuan terpantas milik A2 Hosting.

3. Ekosistem Produk Mesra Pembangun

DigitalOcean bukan sekadar kuda poni satu helah.

Sebenarnya, rangkaian produk mereka menawarkan banyak potensi untuk pemaju.

Apakah pelbagai pilihan yang ditawarkan oleh DigitalOcean? Gembira anda bertanya!

✅ Titisan

Droplets adalah platform pengkomputeran berskala yang dapat disesuaikan untuk memenuhi semua keperluan aplikasi perniagaan. Ini juga termasuk penyimpanan tambahan, pemantauan, dan keamanan lanjutan.

Titisan DigitalOcean

Anda boleh memilih antara titisan standard atau dioptimumkan dan kemudian menyesuaikan dengan isi hati anda. Titisan membiarkan penyelewengan melangkau pemasangan dan konfigurasi yang memakan masa untuk bergerak tepat ke arah penggunaan kod.

✅ Ruang

Walaupun Droplets adalah untuk penyebaran aplikasi, Spaces adalah mengenai penyimpanan objek sederhana.

Kami bercakap mengenai sistem keselamatan yang membolehkan anda menyimpan dan menyampaikan data kepada aplikasi dan pengguna akhir. Spaces beroperasi di bawah proses mudah, mewujudkan storan yang boleh dipercayai dengan UI drag-and-drop atau API.

Ruang DigitalOcean

Spaces boleh digunakan untuk menyimpan fail sandaran, blog web, analisis data, dan banyak lagi.

Perkhidmatan ini juga dapat ditingkatkan, sehingga Spaces anda dapat berkembang dengan syarikat anda. Apa lagi – Spaces boleh digabungkan dengan ciri DigitalOcean lain, atau boleh digunakan sendiri.

✅ Kubernetes

Kubernetes adalah produk yang akan dilancarkan oleh DigitalOcean pada akhir 2018.

Tidak banyak maklumat mengenainya, tetapi syarikat tersebut menyatakan di laman web rasminya bahawa Kubernetes adalah, “Direka untuk pemaju dan perniagaan yang menginginkan cara mudah untuk menyebarkan dan menguruskan beban kerja kontena di awan.”

Mereka kini menawarkan akses awal ke produk, yang dilengkapi dengan kluster Kubernetes percuma hingga September 2018.

4. Harga disesuaikan

Walaupun kami juga memilikinya di bawah Kekurangan kami, kami rasa sangat mengagumkan bahawa anda sebenarnya dapat menyesuaikan semua yang anda bayar – penyimpanan laman web anda, penggunaan CPU, lebar jalur, pangkalan data, memori, dan lain-lain. Ini benar-benar kelebihan jika anda seorang pengguna maju dan sudah mengetahui apa yang anda perlukan, apa tujuan anda, apa yang anda tidak perlukan, dll.

5. Sandaran Harian

DigitalOcean melakukan sandaran setiap hari dan anda sentiasa dapat memulihkan data sehingga 7 hari sebelumnya. Walaupun DigitalOcean mempunyai waktu operasi yang unggul, lebih baik selamat daripada menyesal!

6. Keselamatan yang baik

Data dan lalu lintas anda sentiasa terjamin. Ini adalah sesuatu yang tidak banyak ditekankan oleh hos lain atau bahkan tidak disediakan. DigitalOcean memastikan bahawa data anda dilindungi dari hujung ke hujung. Adalah kelebihan yang baik untuk menjauhkan hubungan dan virus yang tidak disengaja itu dari sistem laman web anda.

Secara lalai, DigitalOcean telah menambahkan enkripsi pada jilidnya. Sekiranya anda ingin menambahkan lapisan keselamatan tambahan, seperti kebanyakan ciri mereka, anda harus melalui tutorial, ikuti langkah-langkah dan mengetahui beberapa pengekodan untuk berjaya.

Kekurangan Menggunakan Hosting DigitalOcean

1. Untuk Pengguna Lanjutan (Jargon + Complex)

Tanda produk yang benar-benar hebat terletak pada kemampuannya untuk merangkum perkhidmatannya dalam istilah orang awam.

Ini adalah sesuatu yang syarikat teknologi, khususnya, sukar untuk membungkus kepala kolektif mereka.

Oleh itu, kebanyakan laman web dan platform teknologi cenderung penuh dengan jargon. Seperti dalam, “kata-kata atau ungkapan khas yang digunakan oleh profesi atau kumpulan tertentu dan sukar bagi orang lain untuk memahami”.

Apabila seseorang melihat produk teknologi seperti DigitalOcean, godaan untuk menggunakan bahasa berasaskan jargon menjadi jelas. Anda berhadapan dengan banyak data teknikal – seorang pakar di bidang ini akan terpaksa menulisnya kerana mereka mengetahuinya, dan bukan bagaimana rata-rata manusia dapat memahaminya.

Pilihan penskalaan DigitalOcean

Itu bukan masalah besar bagi pengguna berkuasa dan maju. Mereka akan mendapatkannya. Itu semua masuk akal.

Tetapi untuk pemula? Tiada peluang.

Ini adalah kawasan di mana DigitalOcean gagal secara mendadak. Salinan laman web ini diisi dengan istilah teknikal dan akronim tanpa penjelasan. Mereka jelas memasarkan produk mereka kepada pembangun secara khusus.

Oleh itu, orang lain akan berusaha mencari cara untuk memindahkan laman web, melancarkan, menyelenggara, atau bahkan mengembangkan laman web mereka.

Sebagai perbandingan, HostGator melakukan pekerjaan yang luar biasa dalam menyederhanakan bahasa laman web mereka menjadi istilah yang rata-rata dapat difahami oleh Jane atau Joe secara menyeluruh. Ini adalah produk yang mesra pengguna untuk pemula dan pengguna lanjutan.

Bukan seperti itu dengan DigitalOcean.

2. Kekurangan Ciri-ciri Asas yang Disediakan oleh Host Pengguna Lain

Sebilangan besar hos web yang telah kami kaji akan memasukkan ‘ekstra’ yang sama. Perkara seperti sandaran, mungkin CDN yang bagus, dan bahkan sijil SSL.

Tidak seperti yang lain, kerana DigitalOcean melayani orang ramai yang lebih maju, mereka tidak memasukkan banyak ciri asas yang akan disediakan atau dijaga oleh banyak host lain setelah mendaftar.

Perkara seperti:

 • Domain Nama domain percuma dengan hosting
 • ❌ Keupayaan untuk bahkan membeli nama domain
 • ❌ Migrasi laman web percuma

Maksud saya – mereka dapat menolong anda dengan beberapa perkara ini. Tetapi anda tidak boleh mengharapkan banyak perkhidmatan pegangan tangan semasa anda mendaftar.

Yang sebenarnya membawa kita ke titik seterusnya:

3. Sokongan Pelanggan Terhad

Sebilangan besar syarikat hosting menawarkan beberapa variasi sokongan 24/7.

Mungkin tidak selalu bagus, tapi sekurang-kurangnya itu sesuatu.

Malangnya, DigitalOcean tidak seperti itu. Sekiranya laman web anda tidak berfungsi di tengah malam (yang boleh menjadi bencana jika anda berurusan di pasar luar negeri), tidak ada yang boleh anda ajak bicara. Anda mesti pergi ke laman web mereka dan membuka tiket sokongan menggunakan borang dalam talian mereka.

Sokongan pelanggan DigitalOcean

Sekiranya kami mempunyai masalah, kami suka mempercayai syarikat yang akan menyediakan chatbot untuk kami berbincang (atau sekurang-kurangnya hotline sokongan).

Walaupun tidak 24 jam, kemampuan untuk berkomunikasi dengan manusia hidup secara real-time dalam waktu perniagaan lebih baik daripada borang hubungan dengan janji-janji yang samar-samar “Kami akan menghubungi anda sebentar lagi.”

Lebih-lebih lagi, borang hubungan mereka tidak berfungsi!

Kami cuba mengisinya dengan pertanyaan mengenai produk Kubernetes mereka, kerana laman web itu kelihatan agak kabur mengenai apa yang boleh dilakukannya.

Kami menerima mesej ralat.

Sokongan pelanggan DigitalOcean tidak bertindak balas

Oleh itu, kami harus menghantar e-mel kepada mereka secara langsung, menghantar soalan yang sama tepat, dan kami masih belum mendapat jawapan, sehari kemudian.

Anda bukan sahaja harus menjadi pengguna yang kuat untuk mengetahui produk mereka, tetapi nampaknya, anda juga harus menjadi orang yang baik untuk menyelesaikan masalah anda sendiri juga.

4. cPanel yang rumit

Seperti yang telah disebutkan, DigitalOcean pasti bukan untuk pemula. Pada asasnya, cPanel adalah apa yang anda perlukan untuk membina laman web anda pada masa ini (kecuali jika anda sesuai dengan bahasa pengaturcaraan).

DigitalOcean cPanel

Untuk DigitalOcean, sebagai permulaan, anda perlu menyediakan Titisan pilihan anda (pelayan DigitalOcean). Kemudian anda perlu memasang cPanel mengikuti panduan menyeluruh yang melibatkan memasukkan beberapa arahan kod (ya, anda harus mengetahui beberapa pengekodan), mendaftarkan akaun anda, memasang fail pelaksanaan, dan lain-lain.

Selain semua barang lain, anda perlu membeli hak dari pihak ketiga untuk menggunakan cPanel. Bayaran bulanan sebanyak $ 20 atau $ 15, jika anda tahu di mana mencarinya.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dengan pengekodan dan bagaimana menjadi pembangun sendiri, kami mencadangkan, anda sama ada menyewa pembangun (yang baik) atau mengelakkan DigitalOcean dan mencari penyelesaian yang sesuai dengan keperluan dan kemahiran anda lebih banyak.

Kebolehgunaan cPanel agak intuitif, tetapi sekali lagi – terdapat keluk pembelajaran dan pastinya bukan untuk pemula.

5. Harga Mahal (Secara Perbandingan)

Ada pepatah lama bahawa anda mendapat apa yang anda bayar. Pepatah ini biasanya digunakan untuk membincangkan barang murah yang tidak berfungsi. Sebaliknya berlaku di sini.

DigitalOcean adalah produk yang sangat berfungsi dengan kos yang tinggi.

Pertama, mari lihat Titisan:

Harga DigitalOcean

Seperti yang anda lihat, kami mempunyai Titisan Standard bermula dari $ 5 sebulan. Sekarang, ini hanya dilengkapi dengan memori 1GB. Harga naik dari sana, semakin tinggi dan lebih tinggi sehingga anda membayar $ 80 sebulan untuk lebih banyak perkhidmatan mewah.

Apabila anda melihat CPU Optimized Droplets, mereka mulai dari $ 20 dan akan mencapai $ 920 sebulan.

Melihat harga simpanan, tidak jauh lebih baik.

Harga storan DigitalOcean

Spaces, yang bermula dengan penyimpanan 250 GB, bermula pada $ 5 sebulan, yang – ditambah dengan tahap pertama Titik standard – akan menjadi $ 10 sebulan.

Mereka mempunyai banyak perkhidmatan tambahan lain. Setiap satu daripadanya akan menelan belanja sejumlah wang.

Ini adalah beberapa harga yang curam, terutamanya apabila anda menganggap bahawa banyak perkhidmatan bertaraf tinggi kami berharga $ 3 sebulan atau kurang.

Walaupun begitu, penting untuk diingat bahawa anda mendapat kelajuan dan prestasi yang tiada tandingan untuk harga yang lebih tinggi dengan DigitalOcean. Itu pasti sesuatu yang perlu dipertimbangkan.

Anda tidak hanya membayar hosting asas atau lebar jalur, di sini. Sekiranya anda memerlukannya, ini mungkin berlebihan.

Hanya jika anda mempunyai laman web dengan lalu lintas tinggi (atau beberapa daripadanya), ini akan menjadi sesuatu yang anda mahukan. Dan memerlukan.

6. Harga juga rumit

Sebaik sahaja anda memasuki rancangan harga, anda pasti akan pusing dengan semua pilihan dan kemungkinan yang boleh anda gunakan dan tingkatkan. Terdapat pelbagai kategori untuk lebar jalur, ruang, pelayan (kelajuan yang berbeza), CPU, pilihan keselamatan, dan lain-lain.

Ringkasnya – dengan DigitalOcean terdapat banyak cara untuk menjadikan bayaran bulanan anda benar-benar mahal. Sebilangan besar penyedia lain menawarkan 2-5 rancangan berbeza yang memberi anda gambaran keseluruhan yang baik tentang apa yang anda dapat. Dengan DigitalOcean anda boleh menyesuaikan semuanya sendiri. Ini boleh menjadi perkara yang baik, tetapi melainkan jika anda pengguna lanjutan (seperti yang disebutkan di atas), ia agak rumit dan memakan masa. Tambahan, seperti yang dinyatakan di bahagian sebelumnya, harganya agak curam dibandingkan dengan penyedia lain.

Adakah Kami Mengesyorkan DigitalOcean?

Ya …

… selagi anda seorang pemaju.

Sekiranya anda hanya orang biasa yang ingin melancarkan kehadiran web, terdapat lebih banyak produk yang mesra pengguna di luar sana yang akan menelan belanja lebih murah.

Bagi seseorang yang mengetahui jalan mereka di dunia teknologi, nampaknya tidak ada produk yang lebih cepat atau berprestasi lebih tinggi daripada DigitalOcean.

Isu dan harga sokongan pelanggan tidak senang dilakukan.

Sekiranya masa dan kelajuan adalah faktor terpenting bagi anda, DigitalOcean adalah antara pilihan terbaik di pasaran.

Adakah anda mempunyai pengalaman positif atau negatif dengan hosting DigitalOcean? Sekiranya anda melakukannya, sila berikan ulasan yang telus dan jujur!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector