Cara Migrasi WordPress.com ke WordPress.org

cara memindahkan wordpress.com ke wordpress.orgWalaupun WordPress.com adalah salah satu platform terbaik untuk pemula untuk memulakan blog dan membuat ruang dalam talian mereka sendiri, ia juga dilengkapi dengan beberapa batasan. WordPress.com membolehkan anda membuat akaun secara percuma, tetapi sisi lain dari kemampuan ini adalah bahawa anda jauh lebih terhad dari segi penyesuaian dan kawalan ke atas laman web anda berbanding dengan WordPress.org.


Sebagai contoh, laman WordPress.com mempunyai kemampuan terhad untuk mengewangkan kandungannya, anda tidak boleh memasang pelbagai pemalam untuk pengoptimuman SEO, e-commerce, dan banyak lagi, dan anda tidak boleh menggunakan iklan pihak ketiga dengan lalu lintas anda. Selain itu, anda mempunyai kawalan lebih sedikit terhadap sumber pelayan dan keselamatan yang diberikan ke laman web anda dengan blog WordPress.com.

Blog WordPress.org jauh lebih hebat, dari segi ruang pelayan dan pilihan penyesuaian. Itu kerana laman web WordPress.org atau dijalankan dengan akaun hosting WordPress (iaitu anda mendaftar untuk hosting khusus untuk laman web anda) dan hadir dengan nama domain sebenar. Dengan kata lain, ia mendapatkan sedikit harta tanah Internet daripada menyewa sesuatu yang murah.

Dalam panduan ini, kami akan membahas cara memindahkan dari WordPress.com WordPress.org dan menerangkan setiap langkahnya secara terperinci. Mari kita mulakan.

Tukar dari WordPress.com ke WordPress.org

Beralih dari WordPress.com WordPress.org tidaklah terlalu sukar atau rumit, terutamanya kerana platform WordPress sendiri menawarkan sebahagian besar atau semua alat yang anda perlukan untuk menyelesaikan prosesnya. Namun, ada beberapa langkah yang perlu anda laksanakan sendiri, tanpa bantuan platform WordPress, seperti mendapatkan perkhidmatan hosting web dan memutuskan domain.

Mari selami WordPress.com dan WordPress.org lebih jauh dan kaji bagaimana platform mereka berbeza antara satu sama lain.

Apa yang ditawarkan oleh WordPress.com

Walaupun mereka berkongsi nama yang sama, WordPress.com tidak begitu popular atau seefektif WordPress.org. Walau bagaimanapun, WordPress.com masih dibuat oleh salah satu pendiri WordPress: Matt Mullenweg. Ini hanya menambah kekeliruan bagi pemula dan menyebabkan ramai orang percaya bahawa WordPress.com menawarkan sejauh mana keseluruhan ciri dan kegunaan jenama.

WordPress.com terbahagi kepada 5 rancangan, mulai dari Percuma hingga VIP. Pelan ini mempunyai julat harga yang berbeza-beza, dengan setiap julat harga sesuai dengan langganan yang berbeza dan ciri tambahan atau pilihan penyesuaian. Kos langganan antara $ 48 setahun untuk rancangan Peribadi sehingga $ 5000 atau lebih sebulan untuk VIP kerana teknologi hosting awan khusus yang masuk ke dalam rancangan.

Namun, majoriti pengguna dan yang baru memulakan atau berpegang pada rancangan Percuma WordPress.com. Ini bukan sahaja sangat mudah untuk disiapkan tetapi juga membolehkan anda bereksperimen tanpa mempertaruhkan dompet anda. Walaupun tanpa langganan, WordPress.com memberi anda ruang penyimpanan 3 GB dan kemas kini serta sandaran automatik ke platform dan laman web anda. Sandaran adalah ciri yang bagus kerana ia menghalang anda daripada membina semula laman web anda dari awal sekiranya berlaku kerosakan.

Oleh itu, WordPress.com mempunyai batasan yang teruk yang menjadikan WordPress.org sebagai pilihan yang lebih menarik bagi pemilik perniagaan internet atau blogger yang serius.

Pelan Percuma Termasuk Iklan

Untuk permulaan, semua laman web percuma WordPress.com merangkumi iklan. Anda tidak menjana wang dari iklan ini kerana pelawat anda tidak mempunyai pilihan tidak untuk melihat mereka. Untuk blog atau kandungan bertema yang disesuaikan untuk pangkalan pengunjung tertentu, ini dapat mematikan pembaca anda, terutamanya iklan bertembung dengan kandungan anda. Anda harus meningkatkan ke pelan berbayar jika anda ingin menyingkirkan iklan umum ini.

Selain itu, anda tidak dapat menjual iklan anda sendiri, yang bermaksud pilihan pengewangan anda terhad. Memang, jika anda mempunyai laman web lalu lintas tinggi di tempat pertama, anda mungkin ingin menaik tarafnya terlebih dahulu, tetapi masih merupakan kelemahan yang ketara.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda juga tidak boleh memuat naik sebarang pemalam. Plug-in pada dasarnya adalah add-on yang berfungsi dengan platform WordPress dan menambah fungsi atau fungsi keselamatan yang berguna. Pengguna pelan percuma WordPress.com mendapat beberapa ciri “Jetpack” yang termasuk dalam kawalan laman web mereka, walaupun ini terhad berbanding dengan pilihan berbayar.

Laman web WordPress.com percuma juga sangat banyak terhad dari segi tema dan rupa. Banyak pengguna WordPress.com melihat banyak tema yang tersedia dari platform WordPress, hanya untuk menyedari bahawa mereka terkunci dari kebanyakan mereka kecuali mereka membayar tahap langganan pertama.

Akhirnya, pengguna WordPress.com untuk rancangan Percuma tidak mempunyai alat Google Analytics atau kemampuan penjejakan statistik. Secara keseluruhan, pilihan Percuma WordPress.com benar-benar baik sebagai platform blog hobi pemula; anda tidak boleh melakukan banyak perkara dengan alat yang ada.

Apa yang ditawarkan oleh WordPress.org

logo wordpress.comWordPress.org adalah platform yang digunakan oleh pemilik perniagaan dalam talian di blogger serius di seluruh dunia. Ini juga dilengkapi dengan rancangan percuma, walaupun Anda perlu membayar nama domain dan hosting web (yang pertama sering disertakan dengan yang terakhir). WordPress.org sebagai platform juga sumber terbuka, jadi boleh dipercayai oleh banyak komuniti dalam talian.

Tarikan utama WordPress.org adalah kawalan penuh yang diberikan kepada anda melalui laman web anda. Ini adalah salah satu platform laman web yang paling mudah digunakan yang pernah dibuat, yang merupakan sebahagian daripada apa yang menarik banyak orang ke platform tersebut. Ini membolehkan anda memanfaatkan penyebaran tema WordPress dalam alat penyesuaian untuk membolehkan anda benar-benar membuat laman web unik untuk pengunjung atau perniagaan dalam talian anda.

Pilihan Penyesuaian yang Hebat

Anda juga boleh menambahkan pemalam atau aplikasi WordPress ke laman web anda. Ini membolehkan anda menubuhkan kedai e-dagang, keselamatan yang lebih baik untuk pengunjung anda, alat media atau halaman paparan foto, dan banyak lagi. Terutama, anda harus memuat turun pemalam sandaran WordPress jika anda ingin mengekalkan integriti dan sejarah laman web anda daripada bergantung pada sandaran automatik, yang disediakan oleh pilihan WordPress.com secara percuma.

Anda secara asasnya boleh buat laman web apa sahaja yang anda bayangkan menggunakan platform WordPress.org berkat pilihan penyesuaiannya.

Memberi Anda Lebih Banyak Kawalan

Tetapi tarikan besar lain ke WordPress.org adalah pilihan dan potensi pengewangannya. Sekiranya anda ingin menjana wang dari perniagaan atau laman web dalam talian anda, pada dasarnya anda harus mendapatkan laman WordPress.org. Anda bukan sahaja dapat menjalankan iklan anda sendiri tanpa perlu berkongsi pendapatan dengan WordPress, tetapi anda juga dapat mengawal data dan alat penjejakan Google Analytics yang dikecualikan oleh laman web WordPress.com.

Ini membolehkan anda menyesuaikan kempen pemasaran, mengetahui iklan mana yang paling sukses dengan pangkalan pengguna anda, dan menentukan kandungan mana yang paling baik mendorong lalu lintas, seterusnya meningkatkan keuntungan anda.

Lebih baik lagi, laman web WordPress.org membolehkan anda membuat pilihan keahlian dan menjualnya untuk kandungan, jenis media tertentu, dan banyak lagi. Membangun perniagaan dalam talian dibuat lebih mungkin kerana alat ini, dan semuanya dapat dicapai oleh satu orang dengan daya tarikan dan wawasan kreatif yang mencukupi.

Satu-satunya kelemahan adalah mereka yang mempunyai kawalan sepenuhnya. Contohnya, anda bertanggungjawab untuk mengemas kini laman web anda, baik secara umum dan atas sebab keselamatan. Selain itu, anda perlu membayar hosting pelayan yang akan menjadi mahal kerana lalu lintas anda meningkat dan keperluan sumber pelayan anda meningkat dengan sewajarnya.

Namun, sebilangan besar individu mendapati bahawa laman web WordPress.org jauh lebih unggul daripada alternatif. Ini adalah pilihan terbaik jika anda serius dalam mengukir dan mengekalkan ruang dalam talian anda sendiri.

Mendapatkan Host Anda Sendiri

Langkah pertama untuk memindahkan laman WordPress.com anda ke WordPress.org melibatkan pembelian hosting Web WordPress. Mencari syarikat hosting Web WordPress cukup mudah: hanya pertanyaan Google yang sama dan anda akan mendapat banyak hasil dalam sekelip mata. Tetapi menentukan pilihan hosting Web WordPress yang terbaik agak sukar.

Apa Yang Perlu Diperhatikan

Untuk permulaan, anda mahukan syarikat yang mempunyai skalabiliti yang sangat baik dari segi sumber pelayan. Sumber-sumber ini adalah seperti penyimpanan (diukur dalam gigabait) dan lebar jalur, yang biasanya datang sebagai “tidak terhad” (walaupun terhad secara realistik jika laman web anda berkembang secara tiba-tiba). Skalabiliti penting kerana ia membolehkan anda menangani lebih banyak pengunjung bulanan dan mendapat keuntungan sepenuhnya daripada peningkatan lalu lintas secara tiba-tiba daripada perlu berebut dan meningkatkan langganan hosting anda dengan cepat.

keselamatan wordpressSeterusnya, cuba cari hosting Web WordPress syarikat yang menawarkan keselamatan yang baik. Keselamatan untuk laman web WordPress.org anda sebenarnya sangat penting, terutama pada era GDRP dan peraturan internet yang lain. Ringkasnya, pelawat ke laman web ingin mengetahui bahawa data mereka selamat.

Ini mungkin melibatkan pensijilan SSL, yang menetapkan asas keselamatan untuk laman web anda dan memberi ketenangan kepada pengunjung. Ini adalah keperluan jika anda ingin menjalankan kedai dalam talian dalam bentuk apa pun. Pensijilan SSL biasanya dikenakan bayaran bulanan, tetapi beberapa perkhidmatan hosting web WordPress termasuk pensijilan SSL sebagai bonus. Cari ini jika anda mahukan nilai maksimum wang.

Beberapa syarikat hosting web WordPress juga menyertakan sandaran sebagai salah satu ciri mereka. Ini adalah faedah tambahan yang sangat baik. Sistem perlindungan DDoS dan langkah-langkah antivirus lain juga merupakan perkara yang baik untuk diperhatikan.

Selepas keselamatan, selidiki apa yang ditawarkan oleh syarikat hosting Web WordPress dari segi perkhidmatan pelanggan. Syarikat hosting yang baik harus mempunyai beberapa cara untuk menjangkau pasukan khidmat pelanggan mereka, termasuk sokongan sembang telefon atau web.

Jenis Hosting

Akhirnya, pertimbangkan menaip hosting web WordPress yang ditawarkan syarikat. Sebilangan besar tawaran langganan akan dikongsi hosting web, yang bermaksud bahawa anda akan berkongsi ruang hosting web dari koleksi pelayan dengan “penyewa” lain. Ini biasanya berfungsi dengan baik untuk laman web bersaiz kecil hingga sederhana.

hosting wordpressTetapi anda mungkin menginginkan syarikat hosting web yang menawarkan hosting WordPress terkemuka. Ini bermaksud anda mendapat ruang pelayan sepenuhnya untuk diri sendiri dan tidak perlu berkongsi sumber pelayan dengan orang lain. Secara semula jadi, pilihan hosting ini agak mahal berbanding langganan yang dikongsi, tetapi mungkin berbaloi jika anda menjangkakan laman web anda akan berkembang dengan pesat.

Atau anda boleh menyiasat Hosting WordPress Cloud. Ini lebih baru daripada dua pilihan lain dan membolehkan anda menyimpan data pelayan anda di Cloud. Penyimpanan awan yang berkualiti meningkat dengan cepat berkat peningkatan kelajuan, keselamatan yang lebih baik, dan kemudahan penggunaan. Pelan ini boleh menjadi kecil atau mahal bergantung kepada penyedia.

Walau apa pun, jangan lupa untuk mempertimbangkan harga sebelum menyelesaikan pilihan hosting. Ingatlah untuk menambahkan kos bulanan rancangan hosting anda dengan rancangan WordPress.org yang akan anda laksanakan untuk anggaran perbelanjaan bulanan anda.

Memindahkan Pendaftar Domain

Semasa anda membuat laman WordPress.org, anda boleh memindahkan nama domain yang ada ke pangkalan data WordPress.org atau anda boleh memulakan dengan nama domain baru jika anda tidak terlalu melekat pada situs WordPress.com yang anda miliki saat ini.

Sekiranya anda memilih nama domain baru, anda boleh mencuba menggunakan nama utama laman web anda, walaupun ini mungkin tidak berfungsi bergantung pada seberapa konvensional nama tersebut. Bagaimanapun, nama domain tidak semestinya berkaitan dengan laman web utama; pilih sahaja sesuatu yang anda ingat dan mudah dikenali.

Untuk memindahkan domain anda dari WordPress.com ke host lain, pertama-tama anda boleh masuk ke akaun WordPress.com anda, kemudian uruskan domain dari tab Pengurusan Domain. Pilih laman web yang ingin anda pindahkan, dan laman web ini akan membawa anda ke halaman yang menyenaraikan maklumat dan pelbagai pilihannya.

A Butang Transfer Domain harus tersedia, yang akan membawa anda ke layar yang membolehkan anda memindahkan ke pendaftar domain atau pengguna lain, atau bahkan laman web lain. Jelas, pilih pemindahan ke pilihan pendaftar lain. Anda mungkin perlu membuka kunci domain anda dan menghapus perlindungan privasi. Lakukan apabila diminta dengan Tetapan Kemas Kini dan Lanjutkan.

Ini akan memberi anda kod pemindahan e-mel, yang kemudian anda dapat berikan ke antara muka WordPress.com.

Setelah semua ini, pergi ke laman web baru di WordPress.org dan tuntut nama domain.

Berhijrah Laman Web Sedia Ada

Dalam beberapa kes, dan bergantung pada perkhidmatan hosting web yang anda pilih, memindahkan laman WordPress.com anda ke WordPress.org adalah percuma. Dalam kes lain, mungkin dikenakan sedikit kos; pastikan untuk memeriksa ini sebelum memulakan proses pemindahan.

Langkah satu

kawasan admin wordpress

Untuk memulakan, anda perlu mengeksport data anda dari WordPress.com. Log masuk ke akaun WordPress.com anda dan pergi ke papan pemuka, kemudian klik pada pautan pentadbiran di sebelah kiri (dipanggil Pentadbir WP).

Kepala ke Alat, kemudian Eksport. Anda harus melihat dua pilihan: pemindahan percuma dan berpandu. Pilihan percuma adalah baik untuk tujuan kami kerana anda mempunyai panduan ini!

Skrin seterusnya akan menanyakan data apa yang ingin anda eksport ke laman web baru anda; dalam kebanyakan kes, kami menjangkakan anda mahu memindahkan semua kandungan anda tetapi anda juga boleh memindahkan halaman, catatan, media, dan kandungan lain yang dipisahkan oleh paparan kategori pada.

cara ekspoert wordpress.com

Mengklik skrin ini akan memuat turun fail XML ke komputer anda, yang merangkumi semua data yang akan anda eksport ke laman WordPress.org yang baru..

Langkah Kedua

Seterusnya, sudah tiba masanya untuk memasang WordPress di pelayan hosting web anda. Ini mungkin sudah selesai bergantung pada rancangan hosting WordPress yang anda pilih sebelumnya – beberapa melakukannya secara automatik sebagai bonus untuk langganan mereka. Walau bagaimanapun, hanya memerlukan beberapa klik.

Langkah Ketiga

Anda kemudian boleh log masuk ke kawasan pentadbiran laman web WordPress seperti yang anda lakukan sebelumnya, tetapi kali ini melalui pelayan penyedia hosting anda. Pergi ke Alat, kemudian Import dan cari butang bertanda Install sekarang di bawah pilihan WordPress. Ini menjalankan alat pengimportan WordPress automatik; yang perlu anda lakukan ialah klik pada butang “jalankan pengimport” setelah anda melihatnya muncul.

cara mengimport wordpress

Skrin akan meminta anda memuat naik fail XML yang anda muat turun sebelumnya. Muat naik ini dari mana sahaja anda menyimpannya (desktop adalah tempat yang mudah diingat).

Pengimport akan memberi anda pilihan untuk menetapkan kandungan ke profil pengguna semasa anda atau membiarkan anda membuat profil pengguna baru, serta pilihan untuk mengimport lampiran lama anda. Kami mengesyorkan untuk mengklik kotak itu, supaya fail gambar anda tetap berkaitan dengan catatan atau halaman yang betul.

Langkah Keempat

Sekarang yang perlu anda lakukan ialah mengklik Hantar butang, dan WordPress secara automatik akan memindahkan laman web lama anda ke platform WordPress.org yang baru. Perlu diingat bahawa laman web yang lebih besar dengan lebih banyak data akan mengambil masa lebih lama untuk berpindah sepenuhnya sementara laman web yang lebih kecil mungkin dilakukan dalam beberapa minit lagi.

Setelah pengimportan selesai, adalah idea yang baik untuk melayari laman web anda dan memastikan bahawa semuanya kelihatan seperti sebelumnya. Imej dan media lain sedikit menyakitkan semasa proses penghijrahan, jadi anda mungkin perlu mengacaukan perkara di sana-sini untuk mendapatkan kembali semuanya seperti dulu.

Pengalihan Lalu Lintas

Satu petua lain: jika anda mempunyai pengikut setia dengan laman WordPress.com anda, mungkin ada baiknya membayar yuran $ 13 per tahun kepada WordPress untuk mengalihkan lalu lintas lama dari laman WordPress.com anda ke lokasi WordPress.org baru anda. Ini dapat membantu anda mengekalkan tempat anda dalam kedudukan carian Google dan membantu anda menjaga lalu lintas anda ke tahap sebelumnya tanpa perlu membina khalayak baru dari awal atau pada tahap yang lebih perlahan. Ini dapat dicapai melalui Halaman Pengalihan Tapak WordPress.com, yang juga mengendalikan sebarang pembayaran

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector