Cara Mengurus Pangkalan Data WordPress dengan phpMyAdmin (2020)

Kebanyakan orang menganggap WordPress sebagai laman web dan pembangun kedai eCommerce yang mudah. Sejujurnya, sesiapa sahaja boleh menggunakan WordPress untuk membina pelbagai laman web bertema dan kedai dalam talian. Namun, anda mungkin tidak menyedari ketika anda mengklik pemasangan satu butang itu, anda sebenarnya membuat pangkalan data. Pangkalan data MySQL anda menyimpan laman web anda, dan dengan penjagaan dan penyelenggaraan yang betul, anda tidak perlu risau kehilangan laman web anda.


Dengan PMA, anda boleh menggunakan alat untuk membuat sandaran dan mengamankan pangkalan data ini. Kami melihat lebih dekat apa yang dilakukan pangkalan data MySQL WordPress dan bagaimana melindungi laman web anda dengan alat dan panduan untuk tugas umum PMA.

Cara Menggunakan phpMyAdmin

Sebelum mendapatkan butiran pangkalan data WordPress, ada baiknya menentukan beberapa istilah:

Apa itu Pangkalan Data MySQL WordPress?

MySQL bermaksud “bahasa pertanyaan berstruktur.” Ini menentukan sistem pengurusan pangkalan data sumber terbuka yang sebenarnya boleh anda jalankan menggunakan pertanyaan.

WordPress anda mempunyai pangkalan data MySQL yang dipasang setiap kali anda membuat pemasangan baru. Pangkalan data adalah salah satu daripada dua komponen penting untuk laman WordPress anda. Sekiranya WordPress adalah pintu gerbang dan antara muka untuk membina laman web, pangkalan data MySQL anda adalah nadi. Semua kandungan anda termasuk catatan, komen, halaman, gambar, dan sebagainya disimpan dalam pangkalan data.

bagaimana-untuk-menggunakan-php-untuk-memasukkan-data-ke-mysql-pangkalan data

Dengan setiap pemasangan, jadual standard baru dibuat untuk pangkalan data WP anda. Terdapat 11 jumlah jadual. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai plugin yang diperlukan untuk tema anda, anda akan mempunyai lebih banyak jadual. Walau bagaimanapun, fail pemasangan dilengkapi dengan jadual inti WordPress seperti berikut:

 •  wp_komen: semua komen laman web anda disimpan di sini.
 •  wp_commentmeta: ini termasuk “data meta” (seperti tajuk, kata kunci, dll) untuk komen anda di laman web ini.
 •  pautan_pautan: menyimpan maklumat yang anda masukkan ke dalam ciri pautan WordPress.
 •  wp_posting: ini merangkumi semua data untuk halaman, navigasi dan catatan.
 • wp_pilihan: ini merangkumi semua fail pentadbiran dan tetapan anda.
 • wp_postmeta: data meta untuk semua catatan anda.
 • wp_terma: kategori dan tag disimpan di sini.
 • wp_term_hubungan: semua maklumat yang berkaitan dengan jawatan dan taksonomi terdapat di sini.
 • wp_pengguna: anda boleh menyediakan pelbagai pengguna seperti pentadbir dan pengarang, dan maklumat mereka disimpan di sini.
 • wp_usermeta: ini adalah data meta pengguna.
 • wp_term_taxonomy: ini merangkumi taksonomi untuk jadual dalam wp-_terms.

Jadual ini pada dasarnya menyimpan semua data dan fail mentah yang dibina di laman web anda. Di sisi WordPress, anda boleh menggayakan, mengedit, dan memuat naik media. Jadual ini dibuat secara automatik semasa anda memasang fail pemasangan WordPress, jadi anda tidak perlu risau untuk mengkonfigurasi bahagian ini.

Apa itu phpMyAdmin, dan Mengapa Menggunakannya untuk Pengurusan Pangkalan Data WordPress?

Jadi mengapa anda menggunakan ini untuk mengawal pangkalan data MySQL anda? Dengan PMA, anda boleh membuat sandaran dan mengawal pangkalan data anda melalui alat, yang bermaksud anda tidak perlu menulis pertanyaan MySQL.

Berikut adalah ciri utama:

 •  Gunakan alat untuk mentadbir dan memantau pangkalan data anda dengan aplikasi web sumber terbuka yang berpusat di PHP.
 • Sesuai dengan pelbagai pelayan di kedua-dua sistem berasaskan Windows atau Linux.
 • Ubah titik nilai dalam pangkalan data anda
 • Klik dan jalankan tindakan dengan lancar untuk melakukan pertanyaan SQL yang mengawal dan melindungi pangkalan data anda dengan lebih berkesan
 •  Buat dan buang pangkalan data yang anda mahukan.
 • Sandarkan, eksport, dan import pangkalan data hanya dengan beberapa klik tetikus.

Hari ini, hampir semua host WordPress menyediakan pakej pentadbiran PHP ini dalam perisian cPanel, dan semua penyedia hosting cPanel juga melakukannya. Anda menerimanya sebagai sebahagian dari pakej hosting anda, dan dapat diakses melalui halaman produk atau tetapan akaun hosting anda. Walau bagaimanapun, jika anda menjalankan pelayan anda sendiri, maka anda akan menyediakan fail ini sendiri.

Walaupun anda tidak mempunyai pengetahuan mengenai persediaan pelayan dan baru mula belajar mengenai pangkalan data, anda boleh menggunakannya sebagai alat pentadbiran untuk pangkalan data MySQL anda. Walaupun terdapat banyak alat pentadbiran lain seperti ini, PMA juga berfungsi untuk platform pembangunan web lain seperti WampServer atau MAMP. Oleh itu, PMA sangat disarankan untuk WordPress kerana mudah disiapkan, mudah digunakan, dan disertakan dengan penyedia hosting web berkualiti tinggi.

Adakah Anda Perlu Tahu PHP untuk Bekerja Dengan PMA?

Jawapan ringkasnya adalah tidak! PMA ini ditulis dalam PHP, yang membolehkan anda berjalan dalam penyemak imbas web biasa anda. Semua tindakan pengurusan sudah ada di antara muka, jadi anda boleh mengklik dan menjalankan dengan mudah untuk melaksanakannya.

Mahu belajar PHP pula? Walaupun anda tidak perlu tahu menulis PHP untuk menggunakan PMA, anda mungkin ingin mempelajari PHP untuk lebih memahami dan menyesuaikan WordPress anda di kemudian hari. Inilah tutorial pemula yang hebat untuk memulakan.

Bagaimana anda mengakses PMA?

Sekiranya ini pertama kalinya anda belajar mengenai MySQL dan PMA untuk pengurusan pangkalan data, maka anda mungkin ingin menggunakan alat penyedia hosting untuk menyediakan dan mengurus pelayan WordPress anda. Setiap laman web memerlukan hosting, bukan? Apabila anda mendaftar dengan penyedia hosting, sama ada anda membeli tema WordPress atau menggunakan cPanel (atau Plesk) untuk memasang fail, anda akan membuat pangkalan data MySQL. Anda seharusnya dapat mengakses halaman utama pentadbiran PMA dalam cPanel, atau anda mungkin perlu mengklik produk hosting di bawah akaun hosting anda, kemudian klik “Urus” atau “Tetapan.”

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mendapatkan akses ke alat pengurusan pangkalan data anda, anda harus menghubungi penyedia hosting anda atau lihat halaman sokongan mereka.

Adakah anda pengguna lanjutan yang menyediakan pelayan dan pangkalan data anda sendiri? Sekiranya anda memasangnya sendiri, terdapat beberapa cara untuk menambahkannya ke pelayan anda. Anda boleh menggunakan panduan pemasangan untuk mendapatkan maklumat persediaan untuk setiap jenis pelayan.

Menggunakan phpMyAdmin untuk Mengurus Pangkalan Data WordPress Anda

Seperti yang anda simpulkan di atas, terdapat dua cara untuk mengatur pengurusan pangkalan data PMA f WP ini.

Cara yang paling biasa dan paling mudah untuk mengakses PMA adalah melalui akaun hosting anda. Dalam kes ini, alat ini mungkin dipasang pada pangkalan data MySQL anda. Anda biasanya perlu mengakses papan pemuka pengurusan akaun anda dan pergi ke halaman utama cPanel anda. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan ini, lebih baik menghubungi penyedia hosting anda melalui telefon. Mereka akan dapat memandu anda mengetahui cara mengakses alat pengurusan ini melalui halaman akaun penyedia hosting anda.

Cara kedua dan lebih rumit adalah dengan menjalankan pelayan anda sendiri dan memasang PMA secara manual, tetapi ini mudah dilakukan jika anda sudah biasa dengan penyediaan dan pengurusan pelayan. Sebagai contoh, anda boleh menyediakan pelayan Ubuntu menggunakan perkhidmatan. Yang anda perlukan hanyalah perintah apt-get di Linux atau gunakan alat Composer untuk pelayan Windows.

cPanel

Proses ini bergantung pada penyedia hosting anda. Biasanya, setelah anda log masuk ke laman web hosting anda, anda akan menemui produk hosting laman web anda, kemudian pilih pemasangan WordPress yang ingin anda kelola, dan klik pada “Manage” atau “Settings.” Ini mungkin membuka pautan ke alat, tetapi biasanya, anda akan diarahkan ke cPanel.

Catatan: Sekiranya anda belum pernah membuat pemasangan WordPress, anda perlu memasang WordPress terlebih dahulu untuk menyiapkan pangkalan data anda. Selalunya, PMA dipasang dengan pangkalan data MySQL anda. Berikut adalah panduan untuk memasang WordPress secara manual melalui cPanel.

Anda boleh mendapatkan PMA di bawah bahagian pangkalan data anda. Tangkapan skrin di atas menunjukkan di mana alat pengurusan ini wujud di laman utama cPanel moden (mulai tahun 2020).

Sebaik sahaja anda mengklik alat, ia akan melancarkan aplikasi dan membuka halaman yang akan kelihatan seperti ini:PhpMyAdmin

Anda boleh mula mengerjakan protokol pengurusan pangkalan data anda dengan segera, anda mungkin ingin mengubah beberapa tetapan Penampilan terlebih dahulu untuk antara muka. Lalai saya ini ditetapkan ke “pmahomme” dan mempunyai ukuran font “82%”, tetapi anda boleh menjadikan font lebih besar atau menukar warnanya jika akan memudahkan kerja dengan.

Nota: Tetapan penampilan hanya mengubah rupa dan bukan laman WordPress anda.

Empat Tugas Umum yang perlu dilakukan dengan phpMyAdmin

Tutorial berikut mempertimbangkan apa yang kebanyakan orang suka lakukan dengan pangkalan data MySQL anda termasuk:

 •  Periksa status WordPress anda: Anda dapat melihat semua lalu lintas, sambungan, percubaan yang gagal, dan statistik status lain di WordPress anda dengan PMA.
 •  Akses dan edit pangkalan data WP anda: Anda dapat mengedit kandungan, pos, dan maklumat keselamatan untuk laman web anda secara langsung melalui halaman utama alat.
 •  Menambah atau membuang pangkalan data WP Mungkin anda ingin menggunakan pelayan anda untuk membuat pemasangan baru, anda boleh membuat pangkalan data WP baru di sini atau anda boleh menghapusnya untuk menjimatkan sedikit ruang.
 •  Buat sandaran, eksport, dan import pangkalan data WP: Mungkin anda ingin menyediakan pangkalan data WP dari yang sudah ada, anda boleh menggunakan PMA untuk membuat sandaran fail WordPress anda dan mengimport pangkalan data sehingga anda tidak perlu risau kehilangan laman web anda.
 •  Mengoptimumkan pangkalan data WP anda: Jimat ruang dengan mengoptimumkan jadual terpecah dan pastikan laman web anda berjalan dengan pantas.
 • Tetapkan semula kata laluan pengguna dan tambahkan atau edit akaun pengguna
 • Lindungi pangkalan data WP anda: Kami menyediakan panduan dengan beberapa cara untuk menjadikan laman WordPress anda selamat daripada peretasan biasa.

Cara Memeriksa Status Pangkalan Data WP Anda

Status PhmMyAdmin

 •  Setelah masuk ke dalam alat pentadbiran, klik pada “Status” di bahagian atas menu anda.Pelayan MySQL yang diperiksa
 •  Anda kini dapat melihat semua maklumat lalu lintas dan sambungan untuk laman web anda. Anda juga boleh menggunakan sub-menu untuk mengakses maklumat mengenai proses lain, pertanyaan, pemantauan, dan banyak lagi. Sebaiknya gunakan angka-angka ini untuk melihat apakah laman web anda mempunyai waktu henti ketika offline dan jika anda memerlukan lebih banyak lebar jalur.

Cara Mengakses dan Mengedit Pangkalan Data WP Anda

Pemeriksaan Pangkalan Data di Papan Pemuka PhpMyAdmin

Anda dapat melihat semua pangkalan data yang tersedia di bar sisi atau dengan mengklik “Pangkalan Data” di bahagian atas menu anda. Dalam beberapa kes, anda akan melihat “wp” tercatat dalam nama pangkalan data. Ini adalah awalan utama untuk menunjukkan “WordPress.”

Sebaik sahaja anda mencari pangkalan data yang ingin anda edit, anda hanya perlu mengkliknya untuk melihat senarai jadual.

Jadual Pangkalan Data

Anda boleh mengedit mana-mana jadual, tetapi anda harus berhati-hati kerana jadual ini mengandungi fail untuk menjalani laman WordPress langsung. Anda harus selalu membuat sandaran pangkalan data terlebih dahulu, dan anda mungkin ingin membuat “pangkalan data ujian” di mana anda boleh bermain dengan tetapan dan mengedit pangkalan data tanpa bekerja di laman langsung.

Contoh: Mengakses dan Menyunting Catatan dalam PMA

Antaramuka Jadual Pangkalan Data

Anda boleh mengklik pada jadual wp_posts dan memilih “Browse” untuk melihat semua catatan yang anda buat. Setiap bahagian jawatan boleh diedit dari antara muka ini. Anda mungkin mahu mengklik siaran untuk mengubah kandungan dengan cepat, mengedit foto yang buruk, atau mengubah maklumat lain. Sekiranya anda mengklik “Jatuhkan” atau “Padam” pada siaran atau kandungannya, ia akan dikeluarkan dari pelayan.

Membuat Sandaran, Membuat, dan Menghapus Pangkalan Data WP dengan phpMyAdmin

Penghapusan

Memadamkan pangkalan data adalah bahagian termudah dalam panduan ini. Anda boleh pergi ke laman utama anda, klik pada “Pangkalan Data,” dan kemudian pilih pangkalan data yang ingin anda hapus. Di bahagian bawah, klik “Drop” untuk menghapus pangkalan data. Ini secara kekal membuang pangkalan data dari pelayan anda.
Pangkalan Data WP

Buat Pangkalan Data WP Baru

Membuat Pangkalan Data

Kembali ke tab “Pangkalan Data”. Sekiranya anda mempunyai pilihan untuk membuat pangkalan data, anda akan melihat “Buat pangkalan data” di bahagian atas halaman. Dalam beberapa kes, penyedia hosting anda mungkin tidak membenarkan anda menambahkan pangkalan data melalui PMA.

Anda boleh memasukkan sebarang nama untuk pangkalan data. Walau bagaimanapun, anda harus memilih nama yang memudahkan untuk mengenal pasti jika anda perlu kembali lewat. Klik “Buat” setelah anda memasukkan nama pangkalan data. Pangkalan data kosong dibuat dengan serta-merta oleh PMA.

Klik pada “Privileges – Tambahkan akaun pengguna”, kemudian masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk pentadbir WordPress yang baru. Di bidang nama host, pilih “Gunakan medan teks” dan ketik localhost sebagai namanya. Anda harus menyediakan kata laluan yang sangat selamat untuk pengguna ini.

Halaman Masuk Pangkalan Data

Seterusnya anda akan mengkonfigurasi penyediaan pangkalan data WP baru anda. Ini terletak di bawah “Pangkalan Data untuk akaun pengguna.” Pilih “Berikan semua keistimewaan pada pangkalan data ___” (____ adalah nama pangkalan data anda). Klik “Go” untuk menyelesaikan penyediaan akaun admin. Pemasang WordPress kemudian akan memuat dan meminta anda lebih banyak maklumat, termasuk nama pangkalan data, nama pengguna MySQL, kata laluan MySQL, dan maklumat akaun anda.

Catatan: Anda akan menggunakan nama pangkalan data kosong yang baru anda siapkan. Untuk log masuk MySQL, anda boleh kembali ke cPanel dan klik “MySQL” di bawah pangkalan data untuk mendapatkan maklumat log masuk anda. Sekiranya tidak tersedia di sini, anda mungkin perlu menghubungi penyedia hosting anda.

Bagaimana Menghubungkan Pangkalan Data?

Pada ketika ini, WordPress akan memasang fail yang anda perlukan secara automatik dan menyediakan laman web baru untuk anda.

Membuat Sandaran, Mengimport dan Mengeksport Pangkalan Data

Anda boleh mengeksport pangkalan data semasa dan mengimport pangkalan data melalui PMA. Ini adalah alat yang berguna jika anda ingin membuat sandaran pangkalan data WP atau memindahkan pangkalan data anda ke host lain secara manual. Anda boleh menggunakan klien FTP untuk melakukan ini atau anda boleh melakukannya secara langsung melalui PMA.

Mengeksport Pangkalan Data

Mengeksport Pangkalan Data

Dari halaman utama PMA, arahkan ke halaman “Eksport” di bahagian atas. Mengklik ini akan membuka alat eksport di mana anda dapat memilih eksport “Cepat” atau “Custom”. Pilihan “Pantas” merangkumi semua jadual pangkalan data anda pada masa ini. Ini adalah pilihan terpantas untuk membuat sandaran keseluruhan pangkalan data WP sekaligus.

 •  Pilih pilihan “Cepat” untuk membuat sandaran pangkalan data anda dengan serta-merta.
 •  Pilih “Custom” untuk memilih secara manual apa yang akan anda eksport.
 •  Pilih “SQL” di bawah “Format” dan kemudian klik “Pergi.”
 •  Dialog muncul meminta anda menyimpan fail ke komputer anda. Simpan sandaran anda dengan nama yang unik ke folder di komputer anda yang tidak akan anda lupakan.
 • Fail SQL yang mengandungi semua muat turun maklumat pangkalan data WP ke komputer anda.

Mengimport Pangkalan Data

Sekiranya anda perlu memindahkan pangkalan data ini ke pelayan baru atau laman web anda tidak berfungsi dan anda perlu memuat naik sandaran dengan cepat, anda boleh melakukannya melalui PMA.

Mengimport Pangkalan Data

 •  Untuk mengimport eksport pangkalan data yang anda simpan, cukup klik “Import” dari halaman utama PMA.
 •  Klik “Pilih Fail.” Cari fail pangkalan data yang ingin anda import dan muat naik. Salinan tepat pangkalan data anda kini terdapat di pelayan anda.

Semudah itu!

Mengoptimumkan Pangkalan Data WP Anda dengan phpMyAdmin

Setelah anda mempunyai laman web WordPress untuk sementara waktu, anda mungkin melihat jadual yang terpecah-pecah. Ini adalah pembuangan sisa memori yang meningkatkan penggunaan jalur lebar pangkalan data anda dan melambatkan masa pertanyaan anda. Pada dasarnya, sudah tiba masanya untuk mengoptimumkan!

MySQL membolehkan anda menggunakan perintah yang mengoptimumkan pangkalan data WP anda dalam beberapa saat. Anda hanya pergi ke PMA anda dan klik pada pangkalan data WP anda yang ingin anda ubah. Semua jadual akan muncul. Di bahagian bawah, klik “Periksa semua” dan kemudian di sebelah kanan itu, pilih dropdown dan klik “Optimalkan jadual.”

Bagaimana Memilih Jadual Optimumkan?

Setelah selesai, jadual anda akan disusun semula dan memori baru akan dibebaskan untuk digunakan. Di samping itu, laman WordPress anda mungkin berjalan lebih pantas.

Menguruskan Pengguna dan Kata Laluan WordPress dari phpMyAdmin

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan WordPress Anda di PMA

Adakah anda terlupa kata laluan ke akaun pentadbir anda di WordPress? Jangan takut! Anda boleh kembali ke halaman utama PMA, pilih pangkalan data WP untuk kata laluan yang betul, dan kemudian klik pada jadual “wp_users.”

Bagaimana Mencari Pengguna Pangkalan Data WP

Klik “Browse” untuk menunjukkan semua pengguna dan kata laluan. Anda boleh menukar kata laluan secara manual dari sini dengan mengklik “Edit” di sebelah kata laluan.

Tambahkan Pengguna Baru atau Ubah Nama Pengguna untuk WordPress di PMA

Sekiranya anda ingin mengedit atau menambahkan pengguna melalui PMA, arahkan ke jadual “wp_users” yang sama seperti yang dinyatakan dalam panduan di atas.

Untuk menukar nama pengguna:

 •  Klik “Browse” di sebelah “wp_users.”
 •  Senarai pengguna akan muncul, klik “Edit” di sebelah pengguna yang ingin anda ubah.
 •  Di sebelah “user_login”, anda boleh memasukkan nama pengguna baru secara manual.Papan Pemuka Pengguna WP Pangkalan Data

Untuk menambahkan pengguna baru:

 •  Pilih “Browse” di sebelah “wp_users.” Senarai pengguna anda akan dimuat. Di bahagian atas halaman, klik “Masukkan.”Menu Inser Pengguna Jadual Pangkalan Data WP
 •  Dari sini, anda akan mengisi semua ruang pada borang yang diperlukan untuk menubuhkan pengguna baru.
 •  ID: Ini dihasilkan secara automatik, jadi kosongkan.
 •  user_login: Ini adalah nama pengguna yang digunakan untuk log masuk.
 •  user_pass: Ini adalah kata laluan yang digunakan untuk log masuk ke WordPress anda.
 •  user_nicename: Sekiranya anda mahukan nama pengguna yang lebih mesra URL, anda boleh memasukkannya di sini. Ini mungkin digunakan jika nama pengguna anda mempunyai watak khas, tetapi anda mahukan URL dengan huruf sahaja.
 •  user_email: Masukkan alamat e-mel yang sah sehingga anda dapat mengakses e-mel akaun WordPress anda.
 •  user_url: Anda boleh membiarkan ini kosong atau memasukkan alamat URL laman WordPress anda.
 •  user_registered: Pilih CURRENT_TIME di lajur fungsi, sehingga secara automatik menambah waktu.
 •  user_activation_key: Biarkan kosong.
 •  user_status: Biarkan kosong.
 • display_name: Anda dapat memasukkan nama atau nama panggilan pengguna seperti yang akan dipaparkan pada catatan dan artikel di bidang pengarang.

Klik “Go” untuk menambah pengguna.

Mengubah Keistimewaan Pengguna dalam PMA untuk WordPress

Sebelum menukar hak pengguna, anda mesti mempunyai ID pengguna. Untuk mendapatkannya, anda akan menavigasi kembali ke jadual “wp_users” dan klik “Browse”. Kemudian, anda boleh memilih ID dari lajur.

Mengubah Keistimewaan Pengguna-ID
Untuk menukar hak pengguna, kemudian pergi ke “wp_usermeta” dari senarai jadual. Pilih “Semak Imbas.”

Menukar Keistimewaan Pengguna - WP Usermeta
Di bahagian atas, klik “Masukkan”. Ini memuatkan borang untuk menukar kebenaran. Gunakan panduan di bawah untuk menambahkan hak istimewa pentadbir.

Pilihan Masukkan Pangkalan Data

 •  umeta_id: Biarkan kosong. Ini secara automatik mengisi.
 •  user_id: Masukkan ID pengguna yang anda pilih lebih awal dari pengguna yang anda tambahkan.
 •  meta_key: Masukkan wp_capabilities dalam bidang ini. (Anda mungkin mempunyai awalan lain untuk jadual anda, jika ya, anda akan memasukkannya sebagai ganti wp.)
 •  meta_value: Masukkan kod bersiri berikut: a: 1: {s: 13: “pentadbir”; s: 1: “1 ″;}

Klik “Pergi untuk menyimpan perubahan anda dan tambahkan izin baru.

Cara Melindungi Pangkalan Data WP Anda di PMA

Walaupun setiap laman web rentan terhadap peretasan dan bot siber, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengelakkan diri anda terbuka sepenuhnya. Langkah-langkah ini akan menyukarkan penggodam menyusup ke laman web anda.

Ubah Awalan Pangkalan Data WP Anda

Sekarang, semua orang tahu bahawa awalan standard untuk pangkalan data WP adalah “wp.” Inilah sebabnya mengapa anda melihat wp_users atau wp_posts.

Anda boleh melakukan ini di PMA dengan menavigasi ke laman utama anda dan mengklik “SQL” di bahagian atas menu.

Menu SQL Pangkalan Data

Cari Dengan Menggunakan Pertanyaan SQL

Untuk pergi secara manual satu persatu dan menukar awalannya membosankan, jadi anda boleh menggunakan pertanyaan SQL untuk mempercepat. Kami telah menyediakan pertanyaan untuk anda gunakan di bawah. Anda boleh menyalin dan menampal ini ke dalam kotak SQL untuk menukar semua awalan ke wp_b123456 sebagai gantinya. Anda boleh mendapatkan nombor ini dan menukarnya ke awalan yang anda suka mengikuti format yang sama dengan wp_insertnumber.

RENAME table `wp_commentmeta` TO` wp_b123456_commentmeta`;
RENAME table `wp_comments` TO` wp_b123456_comments`;
RENAME table `wp_links` TO` wp_b123456_links`;
RENAME table `wp_options` TO` wp_b123456_options`;
RENAME jadual `wp_postmeta` KE` wp_b123456_postmeta`;
RENAME table `wp_posts` TO` wp_b123456_posts`;
RENAME table `wp_terms` TO` wp_b123456_terms`;
RENAME jadual `wp_termmeta` KE` wp_b123456_termmeta`;
RENAME table `wp_term_relationships` TO` wp_b123456_term_relationships`;
RENAME table `wp_term_taxonomy` KE` wp_b123456_term_taxonomy`;
RENAME jadual `wp_usermeta` KE` wp_b123456_usermeta`;
RENAME table `wp_users` TO` wp_b123456_users`;

Menukar Nama Pengguna dan Pas MySQL Anda

Pengguna dan kata laluan pangkalan data anda semestinya sukar ditebak. Ini bermaksud menambahkan watak khas atau menggunakan penjana kata laluan untuk memastikan kata laluan yang kuat. Di samping itu, anda tidak harus menyimpan kata laluan anda di folder pengurusan mana pun yang terbuka di komputer atau laman web anda melainkan jika kata kunci tersebut juga sangat selamat.

Gunakan Plugin Keselamatan WordPress Pihak Ketiga

Sekiranya anda bimbangkan keselamatan WordPress anda dan mahukan perlindungan tambahan, anda boleh menggunakan Sucuri. Ini adalah salah satu pemalam keselamatan WordPress teratas kerana sebenarnya memberitahu bahawa anda telah mencuba masuk ke dalam pangkalan data anda sebelum laman web anda pernah hilang.

Juga, tidak ada salahnya mendapatkan salah satu VPN terbaik untuk rangkaian peribadi anda untuk mengelakkan pencurian data.

Mengemasnya

Kami harap panduan ini memberi anda beberapa pandangan tentang cara menyiapkan, mengakses, dan mengoptimumkan phpMyAdmin (PMA) anda. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak panduan mengenai menavigasi dan mengamankan WordPress, jangan ragu untuk memberikan komen atau lihat penyelidikan dan analisis hosting web kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector