Cara Menghoskan Laman Web Sendiri Dari Rumah (Panduan 2020)

Cara Menghoskan Laman Web Anda Sendiri

Sering kali ketika orang ingin membuat laman web mereka sendiri, mereka tidak tahu di mana untuk memulakan apatah lagi bagaimana menjadi hos laman web mereka di rumah.


Sebilangan besar penduduk tidak pernah memikirkan bagaimana laman web berfungsi. Mereka hanya mengklik ikon Internet Explorer 2003 mereka dan menaip laman web.

Kami merindui awak IE.

Sekiranya anda berfikir untuk mengehoskan laman web dari rumah, kemungkinan anda memahami bagaimana pelayan dan hosting berfungsi secara umum. Anda kini mencari sempadan terakhir – peluang untuk mengawal sepenuhnya laman web anda dari awal. Malangnya, menghoskan laman web dari rumah dilengkapi dengan beberapa halangan seperti lebar jalur terhad dan bil elektrik yang besar. Menggunakan alamat IP yang dinamik dan bukan yang statik juga menimbulkan beberapa cabaran.

Terdapat dua pilihan untuk mengehoskan laman web dari rumah. Dua pilihan yang sama dimiliki oleh syarikat hosting besar di pelayan mereka. Pertama adalah Tingkap, kerana kebanyakan orang di rumah akan menggunakan mesin Windows. Seterusnya adalah Linux, yang merupakan platform hosting pilihan dalam kebanyakan kes.

Hoskan Laman Web di Windows

Oleh kerana kebanyakan anda mungkin membaca ini dari komputer peribadi anda dan menggunakan Windows sebagai sistem operasi anda, akan masuk akal bagi kebanyakan anda untuk memulakan dengan menggunakan PC anda sebagai pelayan anda.

Gunakan PC Anda sebagai Pelayan WAMP untuk Menghoskan Laman Web

Menggunakan program pemasangan WAMP adalah kaedah termudah untuk memulakan daripada memasang setiap pakej secara manual. Saya suka memikirkan pelayan WAMP membuat suara PacMan ketika mereka mula boot.

Langkah 1: Pasang Perisian Pelayan WAMP

WAMP bermaksud Windows, Apache, MySQL, dan PHP. Lebih mudah hanya menggunakan program pemasangan WAMP daripada menjalani dan memuat turun semuanya secara individu. Pakej WAMP Server yang bereputasi semuanya mempunyai versi pakej individu yang paling terkini.

Kami mengesyorkan menggunakan WampServer. Mereka menjadikannya senang dilakukan.

Langkah 2: Cara Menggunakan WampServer

Setelah perisian dipasang, direktori akan dibuat secara automatik.

Laluan harus dijumpai sebagai c: \ wamp \ www.

Di dalam direktori itu, anda akan dapat membuat subdirektori yang anda perlukan. Di sinilah anda boleh meletakkan fail HTML atau PHP. WampServer melabel subdirektori sebagai projek tetapi perisian WAMP lain mungkin memanggilnya sebagai sesuatu yang lain.

Langkah 3: Uji WampServer

Menguji pelayan adalah penting untuk memastikan tidak ada yang salah. Untuk melakukan ini, kita perlu membuat halaman HTML.

Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah meletakkan fail yang berlabel “info.php” dalam direktori www sebagai contoh. Yang harus anda lakukan ialah klik “www direktori” sekali di dalam WampServer.

Seterusnya, buat fail dan gunakan rentetan kod ini:

1 Ujian PHP

Selepas anda menyimpan fail, anda akan dapat melayari http: //localhost/info.php. Di sinilah anda akan melihat perincian pemasangan PHP anda.

Pada ketika ini, anda akan dapat membuat struktur fail HTML dan PHP bergantung pada apa yang anda perlukan.

Langkah 4: Konfigurasikan Pangkalan Data

Kebanyakan orang akan menggunakan semacam Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) dan kebanyakan orang yang menggunakan CMS akan menggunakan WordPress.

Ini bermaksud bahawa anda memerlukan Pangkalan data MySQL.

Anda boleh membuat pangkalan data MySQL yang anda mahukan – atau bermain-main dengan yang sedia ada. WordPress akan menyediakan pangkalan data baru untuk anda yang serasi dengan perisian mereka.

Apabila anda membuka skrin masuk phpMyAdmin, ia akan dibuka sebagai tetingkap penyemak imbas baru. Jangan ragu untuk meninggalkan nama pengguna pentadbir sebagai root. Terdapat juga tidak perlu menggunakan kata laluan.

Langkah 5: Jadikan Laman Web Umum

Agar orang benar-benar mengakses laman web anda, anda perlu mencari fail konfigurasi Apache. Fail ini mestilah httpd.conf dan anda boleh mencarinya dengan kembali ke menu WampServer dan memilih Apache. Seterusnya, anda boleh mengedit fail dengan memilih httpd.conf.

Anda mesti melihat dua baris:

1 Pesanan Tolak, Benarkan
2 Tolak dari semua.

Gantikan garis dengan:

1 Pesanan Benarkan, Tolak
2 Benarkan dari semua.

Seterusnya, anda perlu memulakan semula semuanya supaya ini berfungsi. Terdapat pilihan yang dinyatakan sebagai Mulakan Semula Semua Perkhidmatan dalam menu.

Semua orang harus dapat mengakses laman web anda sekarang selagi tidak ada permintaan penyekat firewall PC.

Langkah 6: Nama Domain

Sekiranya anda mengehoskan laman web ulasan daging lembu anda di rumah, anda mungkin mahu menamakan domain anda sebagai sesuatu yang menarik dan menggunakannya.

Mungkin beefjerkyathome.com?

Nama domain anda akan mempunyai alamat IP tertentu, untuk beefjerkyathome.com ini kami akan menggunakan 000.000.000.000. Cari fail C: \ Windows \ system32 \ drivers \ etc \ host dan tambahkan baris ini kepadanya: 000.000.000.000 beefjerkyathome.com.

Seterusnya, kita akan kembali ke fail httpd.conf untuk menambahkan hos maya. Anda akan mendapat baris selepas kata-kata, Host virtual. Ia akan kelihatan seperti ini:

1 # Host maya
Sertakan conf / extra / httpd-vhosts.conf

Langkah terakhir adalah menambahkan fail manual di direktori Apache. Yang harus anda buat hanyalah membuat fail Notepad dan menyimpannya ke C: \ wamp \ bin \ apache \ Apache-VERSION \ conf \ extra \.

Fail Notepad akan kelihatan seperti ini:

ServerAdmin [email protected]
DocumentRoot “c: \ wamp \ www”
Nama Pelayan mysite.local
ErrorLog “logs / beefjerkyathome.com.log”
CustomLog “log / beefjerkyathome.com-access.log” biasa

Anda perlu mulakan semula semua perkhidmatan lagi dan anda akan mempunyai laman web yang boleh diakses secara terbuka menggunakan nama domain anda.

Menghoskan Laman Web di Linux

Sejak Linux adalah perisian sumber terbuka ia menjadikannya lebih murah dan lebih mudah digunakan daripada pelayan Windows. Sebilangan besar orang tidak menggunakan Linux yang sebenarnya menyukarkan penyediaan pelayan Linux di rumah. Dengan itu, jika anda ingin menyelami dunia Linux inilah cara anda melakukannya.

Langkah 1: Pasang perisian LAMP

Untuk mula memasang perisian LAMP, buka terminal dan gunakan kod berikut:

sudo apt install apache2 mysql-server php libapache2-mod-php7.0

Anda akan diminta memasukkan kata laluan untuk pengguna root MySQL. Seterusnya, untuk memastikan semuanya mempunyai peluang untuk bekerja, anda perlu melakukannya mulakan semula pelayan web Apache.

Sekiranya anda mengubah konfigurasi global Apache pada bila-bila masa, pastikan untuk menggunakan arahan ini:

sudo /etc/init.d/apache2 mulakan semula

Langkah 2: Sahkan PHP

Untuk benar-benar memeriksa ini, anda perlu menggunakan fail PHP ujian di direktori root pelayan web yang boleh didapati di sini: / var / www / html /

Fail PHP yang digunakan adalah:

gema sudo “” > /var/www/html/info.php

Untuk mengetahui modul tambahan yang tersedia, gunakan baris arahan:

apt carian php | modul grep

Langkah 3: Periksa Pangkalan Data

Oleh kerana anda mungkin ingin menggunakan WordPress atau Sistem Pengurusan Kandungan yang serupa anda perlu menyemak MySQL. Walaupun, jika anda menggunakan Linux, anda mungkin ingin membuat kod laman web anda dari awal.

Untuk memeriksa sama ada MySQL berfungsi, gunakan arahan ini:

status perkhidmatan mysql

Seterusnya, anda akan menggunakan kelayakan yang anda taip lebih awal semasa MySQL pertama kali dipasang:

$ mysql -u root -p

[sekarang anda akan diminta kata laluan admin kami dan masukkan prompt mysql]

Untuk membuat pangkalan data baru, anda boleh menggunakan:

BUAT ujian DATABASE;

Ujian PENGGUNAAN;

Sekiranya anda menggunakan WordPress, ia akan membuat pangkalan data untuk anda secara automatik.

Langkah terakhir ialah mengkonfigurasi fail /etc/phpmyadmin/config.inc.php menggunakan langkah-langkah yang dijelaskan di sini.

Langkah 4: Konfigurasikan DNS

Anda perlu mengkonfigurasi Apache untuk menggunakan nama domain anda sendiri.

Langkah pertama adalah memastikan DNS mempunyai rekod A untuk nama domain anda. Siapa sahaja yang anda beli nama domain anda akan mempunyai alat untuk membantu anda menyiapkan rekod DNS dengan betul.

Setelah selesai, anda seharusnya dapat melihat sesuatu seperti ini menggunakan alat penggalian. Untuk meminta rekod A untuk www.beefjerkyathome.com, ketik:

$ gali www.beefjerkyathome.com A

;; BAHAGIAN JAWAPAN:
www.beefjerkyathome.com. 86400 DI A
000.000.000.000

;; SEKSYEN KEBENARAN:
beefjerkyathome.com. 86398 DI NS a.iana-servers.net.
beefjerkyathome.com. 86398 DI NS b.iana-servers.net.

Langkah 5: Konfigurasikan Apache

Langkah seterusnya adalah pastikan Apache dapat menerima permintaan dari domain kami dan direktori mana kandungannya berasal.

Direktori akan diperlukan untuk domain beefjerkyathome.com. Kami akan membuatnya dan kemudian membuat fail beefjerkyathome index.html. Kemudian kami akan bimbang tentang kebenaran sistem fail kami:

sudo mkdir -p /var/www/html/beefjerkyathome.com
sudo sh -c ‘echo “beefjerkyathome.com

Ini adalah laman web saya sendiri yang dihoskan beefjerkyathome.com

” > /var/www/html/beefjerkyathome.com/index.html
sudo chmod -R 755 /var/www/html/beefjerkyathome.com

Kita sekarang mesti buat fail Host Maya supaya Apache dapat mengenali domain kami.

sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/beefjerkyathome.com.conf
sudo nano /etc/apache2/sites-available/beefjerkyathome.com.conf

Kemudian kami menyunting fail agar kelihatan seperti ini.

ServerAdmin [email protected]
Nama Pelayan beefjerkyathome.com
ServerAlias ​​www.beefjerkyathome.com
DocumentRoot /var/www/html/beefjerkyathome.com
KesalahanLog $ {APACHE_LOG_DIR} /error.log
CustomLog $ {APACHE_LOG_DIR} /access.log digabungkan

Hampir di sana, konfigurasikan semula dan muatkan semula Apache.

sudo a2ensite beefjerkyathome.com.conf
perkhidmatan sudo tambah nilai apache2

Dengan pengangkatan berat hampir selesai yang harus anda lakukan ialah edit fail tempatan / etc / hosts. Lakukan ini dengan menambahkannya ke alamat IP dan nama domain anda:

000.000.000.000 beefjerkyathome.com

Kini internet boleh melayari beefjerkyathome.com dan dunia akan bergembira dengan pengetahuannya yang sangat baru.

Langkah 6: Pasang WordPress atau Sistem Pengurusan Kandungan Lain

Ini adalah masa anda akan memasang CMS yang anda rasa mahu gunakan. Kami mengesyorkan Wix atau WordPress.

Selepas memasang CMS, anda harus selesai.

Mengapa Lebih Berguna Menggunakan Perkhidmatan Hosting

Melihat betapa sakitnya pantat untuk melakukan ini dan betapa senangnya penggunaan perkhidmatan hosting semestinya membuat anda tertanya-tanya mengapa ada yang ingin melakukan ini.

Jelas, ia boleh menyeronokkan untuk melakukan ini sendiri dan pengalaman belajar sangat berbaloi. Dengan melakukan ini, anda akan memahami bagaimana laman web berfungsi dan bagaimana perkhidmatan hosting menjadi tuan rumah secara besar-besaran.

Apabila mempertimbangkan secara serius untuk mengembangkan laman web – mengehoskannya sendiri tidak begitu masuk akal.

Kecuali anda mempunyai perkakasan gila dan akses kepada tenaga yang tidak dimiliki oleh kebanyakan orang maka anda pasti ingin menggunakan perkhidmatan hosting terbaik.

Sambungan anda akan lebih perlahan, berurusan dengan konfigurasi DNS akan menjadi kesakitan berterusan, bil elektrik anda akan meroket, dan jika ada yang rosak, ia adalah sepenuhnya kepada anda.

Lebih masuk akal untuk melihat hosting khusus atau hosting VPS sebagai gantinya.

Pelayan Dedikasi Terbaik

Dengan pelayan yang berdedikasi, anda mendapat hampir semua faedah mengehoskan sesuatu sendiri tanpa perlu menyakitkan hati. Bukan itu sahaja, anda juga mendapat lebih banyak faedah kerana kelajuan dan masa kerja anda pasti akan menjadi lebih baik.

Masa Beban: 520 Cik
Waktu Masa: 99.9%

Dengan infrastruktur generasi seterusnya dan memanfaatkan Platform Awan Google untuk menggerakkan keseluruhan operasi, anda akan mempunyai kelajuan yang cepat dan waktu yang tinggi.

Keselamatan yang ditawarkan Kinsta adalah lebih baik dari apa sahaja yang boleh disatukan di rumah. Mereka memeriksa status setiap laman web mereka setiap dua minit. Laman web anda akan diperiksa 720 kali setiap hari untuk memastikan ia berjalan dan berjalan.

Hosting VPS Terbaik

Sekiranya anda bimbang tentang wang tetapi juga mahukan akses ke pelayan anda sendiri dan skalabilitas, host VPS mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda. Dengan VPS anda akan dapat ruang pelayan khusus anda sendiri dengan contoh OS yang unik.

Masa Beban: 2,232 Ms
Waktu Masa: 99%

Perkara yang hebat mengenai InMotion ialah ia merangkumi ciri premium yang luar biasa dalam tahap kos terendah mereka.

Ciri-ciri seperti pemacu SSD percuma, domain percuma, sandaran percuma, Akses SSH, ruang cakera tanpa had, sijil SSL percuma, dan sokongan pelanggan 24/7 semuanya menjadi standard. Selain itu, mereka mempunyai Jaminan pulangan wang penuh 90 hari.

InMotion Hosting adalah pilihan yang bagus jika anda mahukan strategi hibrid yang tidak merosakkan bank. Pilihan berprestasi tinggi yang menumpukan pada kebolehpercayaan dan kelebihan tanpa menghabiskan semua wang anda adalah sesuatu yang patut dipertimbangkan.

Kesimpulannya

Hanya kerana anda boleh menghoskan laman web sendiri tidak bermaksud anda seharusnya. Ia bernilai sebagai projek kecil yang menyeronokkan tetapi jika anda serius ingin membina dan mengembangkan laman web, hampir tidak masuk akal.

Terdapat banyak alternatif hebat untuk hosting dan tidak akan ada pening kepala ketika memastikan laman web anda tetap aktif dan berjalan dengan pantas.

Rujukan dan kredit gambar:

  • KeyStoneWebStudios.com
  • AmeraVant.com
  • SilverScopeMedia.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector