Cara Menggunakan Linux: Panduan Mudah untuk Pemula

Raksasa teknologi Microsoft baru-baru ini mengumumkan bahawa ia hampir mencapai pencapaian utama satu bilion peranti pengkomputeran yang menjalankan sistem operasi Windows 10, sehingga menguasai pangsa pasar terbesar dari segi desktop.


Linux, sebaliknya, hanya menggunakan 2% komputer desktop, walaupun merupakan sistem operasi keluarga yang paling popular di dunia. Bagaimana ia boleh berlaku?

Realiti Linux pada tahun 2020 adalah bahawa ia menguasakan sekitar 90% peranti pengkomputeran peribadi dan perusahaan di seluruh dunia, dan ini sebahagiannya kerana sistem operasi Android dan Chrome Google didasarkan pada kernel Linux, belum lagi bahawa Linux adalah platform pilihan untuk aplikasi pelayan, perkhidmatan web hosting, pusat data pengkomputeran awan, superkomputer, dan banyak rangkaian perusahaan.

Superkomputer Pleiades yang dikendalikan oleh NASA berjalan di Linux, begitu juga sistem kecerdasan buatan IBM Watson, yang secara khusus dikuasakan oleh SUSE Linux Enterprise Server 11.

Sekiranya anda telah mempertimbangkan untuk mencuba Linux, tetapi tidak pasti dari mana hendak memulakannya, yang pertama anda harus tahu ialah kemungkinan anda berada di pertengahan jalan kerana anda sudah biasa dengan dunia sistem operasi seperti Unix. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS, dan bahkan OS BlackBerry QNX adalah sistem seperti Unix.

Sebilangan besar pengguna telefon pintar Android dapat menggunakan iOS jika mereka beralih ke iPhone, dan hal yang sama dapat dikatakan mengenai pengguna macOS yang beralih ke Windows. Mereka mungkin tidak menikmati pengalaman sepenuhnya, tetapi mereka mempunyai pemahaman tentang fungsi yang hampir intuitif. Aspek Linux seperti Unix ini bermaksud bahawa anda akan cepat terbiasa setelah anda mencubanya.

Yang Tepat ialah Linux?

Linux adalah sistem operasi (OS) seperti Windows atau macOS, ia adalah platform yang menguruskan semua komponen perkakasan komputer anda. Ia membantu aplikasi perisian berkomunikasi dengan peranti pengkomputeran.

Pembangunan Linux bermula pada awal 1990-an. Linus Torvalds, seorang pelajar sains komputer Finland, memutuskan untuk membuat versi OS sendiri untuk PC yang dimilikinya pada masa itu, klon 486 yang dibina berdasarkan seni bina Intel x86.

Kernel Linux

Harus diingat bahawa Torvalds mulai mengembangkan kernel Linux, dan ini adalah tugas yang terus dia laksanakan hingga hari ini bersama dengan sokongan komuniti pengembangan sumber bebas dan terbuka. Kernel Linux adalah inti dari platform OS ini, yang pada Mac 2019Mengapa Anda Perlu Mempertimbangkan Menggunakan Linux? terdapat pada versi 5.0.5 Kernel adalah program penting yang dikodkan untuk mengawal segala yang berkaitan dengan OS dan fungsi peranti pengkomputeran.

Dengan mempertimbangkan perkara di atas, adalah penting untuk menjelaskan bahawa Linux adalah nama yang secara bergantian boleh merujuk kepada kernel atau keluarga OS. Oleh kerana Linux berada di tengah-tengah pergerakan Perisian Bebas dan Sumber Terbuka (FOSS), ada beberapa varian OS, yang kebanyakannya ditujukan untuk sistem desktop dan komputer riba, tetapi ada yang dikod dan diedarkan dengan mempertimbangkan peranti tertentu.

Android, misalnya, sangat sesuai untuk telefon pintar, tablet dan peranti lain yang dilengkapi dengan antara muka skrin sentuh. Chrome OS adalah varian Linux yang disusun untuk dijalankan pada komputer riba moden seperti Chromebook. Red Hat Enterprise Linux adalah OS komersial yang bertujuan untuk pelayan.

Ini semua distribusi Linux, sering disingkat menjadi “distro.” Untuk tujuan panduan ini, kami akan merujuk pengedaran desktop FOSS Linux, yang merupakan cara terbaik untuk memulakan. Sekurang-kurangnya, anda memerlukan desktop atau komputer riba, dan idealnya pemacu USB untuk menjalankan pengedaran Linux, yang mungkin tidak perlu anda pasangkan.

Seperti mana-mana OS, Linux mempunyai:

 • Pemuat but: Semasa anda memulakan komputer anda, Sistem Input / Output Asas (BIOS) mula berjalan melalui rentetan peristiwa untuk memastikan bahawa semua peralatan anda berfungsi dan dapat berkomunikasi dengan betul; kemudian mengarahkan perisian untuk menjalankan bootloader, yang memuatkan kernel ke dalam memori. Beberapa pengedaran Linux ringan seperti Puppy Linux memakan masa kurang dari 300 MB dan memuatkan kedua-dua kernel dan OS dari RAM. Pemuat but selesai apabila permintaan I / O seperti tetikus, papan kekunci, paparan video, audio, dan antara muka pengguna grafik berfungsi.
 • Daemon: Sebagai OS multitasking, Linux menggunakan daemon untuk berjalan di latar belakang menunggu permintaan dibuat. Sekiranya anda hanya menguji sebaran Linux, anda mungkin tidak menyedari daemon kerana mereka adalah proses latar belakang yang serupa dengan yang anda lihat di Windows Task Manager atau monitor aktiviti macOS.
 • Shell: Banyak pengedaran Linux membolehkan pengguna mengakses shell OS melalui antara muka baris perintah (CLI) yang dapat dikendalikan melalui aplikasi terminal. Perintah CLI berasaskan teks dapat digunakan untuk berkomunikasi dengan kernel, dan ini adalah sesuatu yang menakutkan beberapa pengguna Linux yang berpotensi, tetapi serupa dengan menaip CMD dari Menu Mula Windows dan memasukkan perintah yang mengingatkan pada era DOS. Kami akan kembali ke perintah shell dan CLI kemudian dalam panduan ini.
 • Pelayan grafik: Di sinilah anda mendapat GUI seperti Windows yang biasa digunakan oleh semua orang. Sebilangan besar pengedaran Linux menggunakan X Window System, juga dikenali sebagai X11 atau X, yang menangani semua elemen grafik di skrin kerana berkaitan dengan pergerakan tetikus atau skrin sentuh pengguna. Beberapa pengedaran Linux, terutama versi yang lebih ringan, masuk ke lingkungan seperti terminal yang mendorong pengguna untuk mengetik perintah “xwin” untuk melancarkan GUI; ini mirip dengan Windows 3.1x awal era 16-bit, yang membuat pengguna masuk ke DOS dan memerlukan perintah “win” untuk mengakses GUI.
 • Persekitaran desktop: Inilah bahagian yang paling dikenali oleh setiap pengguna. Dalam landskap Linux, terdapat banyak persekitaran untuk dipilih. Sama dengan sistem bahasa reka bentuk Windows seperti Aero dan Metro, dan antara muka pengguna MacOS Aqua, Linux mempunyai banyak varian seperti KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity, dan lain-lain.

Banyak persekitaran desktop Linux meniru Windows untuk tujuan mempermudah pengguna, tetapi kerana mereka adalah sistem sumber terbuka, mereka dapat dikonfigurasi untuk meniru sistem GUI Apple, dan ini sering terjadi pada KDE.

Dalam beberapa kes, persekitaran desktop dapat diubah untuk tujuan tertentu. Salah satu contohnya ialah desktop Sugar OS, yang berfungsi sebagai platform pendidikan untuk kanak-kanak.

Memilih Pengedaran Linux untuk Uji

Sehingga kini, terdapat lebih dari 600 pengedaran Linux untuk dipilih, kebanyakannya bebas dipasang, dan kebanyakannya berdasarkan distro utama berikut:

 • Lengkungan
 • Debian
 • openSUSE
 • Slackware

Setelah puluhan tahun pengembangan Linux, kata sepakat untuk pendatang baru adalah bermula dengan pengedaran berasaskan Debian. Debian sering disebut sebagai “sistem operasi sejagat” yang benar kerana ia dapat dipasang pada hampir semua peranti pengkomputeran dengan konfigurasi yang tepat.

Anda mungkin tidak mahu memilih pengedaran berasaskan Slackware kecuali jika anda bekerja dengan perkakasan yang sangat lama, dan pengedaran berasaskan Arch cenderung lebih teknikal. Dengan ini, cadangan berikut adalah berdasarkan Debian.

 • Linux Mint kini merupakan salah satu pengedaran yang paling popular. Ia mempunyai salah satu persekitaran desktop yang paling bersih di pasaran, gabungan elemen Windows dan macOS. Untuk pengguna baru, Mint hadir dengan banyak pilihan. Ia berfungsi sama dengan Windows 7/10 dengan Start Menu dan proses pemilihan aplikasi. Ia sangat pantas dan serasi dengan pelbagai perkakasan, walaupun pada komputer lama, lebih disukai 64-bit. Bagi mereka yang beralih dari Windows ke Linux, ini adalah pilihan terbaik.
 • Ubuntu juga merupakan pilihan yang baik untuk pengguna Windows yang ingin menukarnya. Ubuntu seperti “cucu yang keren” yang pernah ke sana, melakukan itu, dan masih hidup dan menendang. Ubuntu dibina sebagai platform sejagat, dibina untuk pengguna biasa dan bukan hanya berteknologi. Bagi seseorang yang memulakannya, Ubuntu sangat bagus; ditambah, terdapat banyak dokumentasi bermanfaat dan sokongan masyarakat dalam bentuk forum dan komuniti web lain.
 • Puppy Linux adalah pengedaran berasaskan Ubuntu yang disusun dan dikemas secara khusus untuk menghidupkan semula perkakasan lama. Pengedaran ringan ini dapat dijalankan pada RAM, yang bermaksud bahawa keseluruhan fungsi OS tidak memerlukan pemasangan cakera keras. Windows Netbook lama yang berhenti menerima sokongan bertahun-tahun yang lalu boleh dikemas kini dengan Puppy Linux, dan OS ini juga sesuai untuk pengguna yang hanya ingin merasakan bagaimana Linux berjalan pada perkakasan mereka. Pilihan yang serupa adalah SliTaz, yang boleh dijalankan dari pakej dengan berat kurang dari 200 MB.

Dari segi aplikasi yang berguna, pengedaran Linux seperti Mint dan Ubuntu dibungkus dengan perisian yang berguna seperti LibreOffice untuk produktiviti (seperti Microsoft Office, tetapi percuma), Firefox untuk melayari web, VLC untuk memainkan fail video dan audio, GIMP untuk penyuntingan gambar, Pidgin untuk pesanan segera, Audacity untuk penyuntingan audio, dan lain-lain.

Yang paling penting, kebanyakan distro Linux bersambung ke repositori FOSS di mana beratus-ratus aplikasi boleh dimuat turun dan dipasang bersama dengan semua pergantungan yang diperlukan.

Uji Memandu Linux

Aspek pengagihan Linux yang rapi adalah anda dapat membawanya ke drive uji sebelum memutuskan untuk menjadikannya OS utama anda. Ini mungkin kerana kebanyakan distro Linux menyokong fungsi “live CD”, yang bermaksud kernel, pelayan grafik, persekitaran desktop, dan aplikasi dapat di-boot dari media yang dapat ditanggalkan seperti pemacu USB. Dalam banyak kes, pengedaran Linux juga dapat diuji dalam mesin maya, tetapi kaedah terbaik adalah menggunakan pemacu kilat USB.

Distro utama seperti Mint dan Ubuntu dapat diuji dengan mengunjungi halaman muat turun mereka terlebih dahulu dan mencari fail ISO yang tepat untuk diuji:

 • Muat turun Ubuntu
 • Muat turun mint

Disarankan pemacu USB dengan simpanan sekurang-kurangnya 2 GB; jika tidak, anda mungkin ingin menguji pengedaran yang lebih ringan yang masih mempunyai ciri penuh:

 • Muat turun SliTaz
 • Muat turun Puppy Linux

Oleh kerana USB anda akan menjadi peranti pengkomputeran, anda harus memastikannya diformat dengan betul sebelum anda memuat turun dan memasang pengedaran. Masukkan USB dengan gambar ISO ke dalam desktop atau komputer riba anda sebelum memulakan semula; anda mungkin perlu menetapkan keutamaan boot BIOS anda ke USB, dan ini dapat dicapai dengan menekan salah satu kekunci berikut:

 • ESC
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Apabila utiliti persediaan BIOS muncul, gunakan kekunci anak panah untuk menavigasi ke menu keutamaan but dan tetapkan USB sebagai peranti teratas dan cakera keras sebagai pilihan kedua. Simpan tetapan BIOS baru anda, biarkan komputer dimulakan semula, dan ikuti arahan di skrin.

Komponen Linux utama yang biasanya anda akan lihat semasa sesi USB langsung termasuk:

 • Pengurus paparan untuk log masuk.
 • Pengurus tetingkap untuk mengendalikan aplikasi anda.
 • Seorang pengurus yang juga mengendalikan tingkap, panel, menu, antara muka dash dan aplikasi teras.

Sebaik sahaja anda menyelesaikan proses boot, anda akan melihat persekitaran desktop. Sama seperti Windows, hampir setiap varian Linux akan mempunyai persekitaran desktop.

Selepas beberapa minit, anda akan dapat dengan mudah mencari bar tugas, kawasan pemberitahuan, menu aplikasi, tempat menukar tetapan, waktu / tarikh, dan sebagainya.

Menggunakan Aplikasi Terminal Linux

Pengguna yang lebih cenderung secara teknikal dapat memperbaikinya dengan menguji sebaran Linux terminal sahaja seperti Tiny Core Linux atau mini-Debian.

Melakukan ini akan boot OS terus ke CLI dan tanpa elemen GUI. Pada dasarnya, anda akan melihat terminal, dari mana anda boleh menaip perintah teks seperti:

 • jentera – menunjukkan jalan direktori semasa anda berada.
 • ls – memaparkan senarai fail dalam direktori semasa.
 • cd – pindah ke direktori lain.
 • mkdir – membuat folder baru dalam direktori semasa.
 • sentuhan – membuat fail kosong baru selagi peluasan jenis fail ditentukan, contohnya: new.txt.
 • mv – memindahkan fail dari satu direktori ke direktori lain. Perintah ini juga dapat digunakan untuk menamakan semula fail; dalam kes new.txt, “mv new second” akan menghasilkan fail yang dinamakan semula sebagai second.txt.
 • rm – memadam fail.
 • rmdir – memadam direktori setelah fail dibersihkan.
 • lelaki – ini adalah perintah yang paling berguna untuk pemula kerana memberikan penerangan dan maklumat mengenai perintah Linux.
 • apropos – perintah berguna lain yang lebih senang daripada “lelaki” kerana anda dapat menentukan topik. Katakan anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hierarki sistem fail Linux. Dalam kes ini, anda boleh menaip hierarki apropos untuk memaparkan halaman manual Linux yang merangkumi kata “hierarki.”

Hierarki Sistem Fail Linux

Semasa anda menavigasi pemasangan Linux secara langsung atau tetap, anda ingin melihat standard hierarki sistem failnya. Dalam OS berasaskan Debian seperti Ubuntu, ia mungkin kelihatan seperti ini:

 • / tong sampah – di mana kebanyakan pengguna bermula.
 • / but – di mana kernel tinggal.
 • / dev – di mana pemacu peranti berada.
 • /dan lain-lain – di mana fail konfigurasi untuk semua pengguna dapat dijumpai.
 • / rumah – di mana folder tersuai harus disimpan.
 • / lib – di mana perpustakaan dan dependensi dinamik disimpan, dan tidak boleh disentuh.
 • / media – di mana media tetap dan boleh tanggal, termasuk mesin maya, dirujuk.
 • / mnt – di mana dipasang media tetap dan dilepas ditunjukkan.
 • / memilih – di mana pakej perisian tambahan disimpan selepas pemasangan.
 • / proc – serupa dengan / lib, ia harus dibiarkan begitu sahaja.
 • / akar – di sinilah pengguna boleh menyimpan fail dan melaksanakan perintah peringkat tinggi.
 • / lari – sistem fail sementara.
 • / sbin – mirip dengan root, di sinilah perintah superuser dijalankan.
 • / srv – di mana data FTP dan HTTP berada.
 • / sys – memberikan maklumat kernel.
 • / tmp – sistem fail sementara yang lain.
 • / usr – tempat aplikasi yang dipasang oleh pengguna disimpan.
 • / var – sistem fail sementara yang lain, yang secara khusus digunakan oleh aplikasi internet seperti penyemak imbas web.

Menavigasi Sistem Fail Linux

Sebilangan besar distro Linux yang dikemas dengan pelayan grafik akan membawa anda ke GUI desktop, yang dalam banyak kes akan menyerupai Windows atau macOS.

Dengan desktop seperti Mate, LXDE dan KDE Plasma, anda dapat melihat di bahagian bawah atau atas skrin untuk mencari ikon yang menyerupai butang menu Mula Windows. Mengklik atau mengetuk elemen ini akan memaparkan pilihan navigasi berlabel yang akan menunjuk ke folder Bin, Root, Home, Usr, atau Mnt.

Desktop Gnome terbaru agak intuitif, berkat ikon skeuomorphic yang menggambarkan item seperti kabinet pemfailan, pemacu cakera atau komputer. Mengklik elemen grafik ini akan membuka direktori dan folder ke tetingkap mereka sendiri, sehingga membuat navigasi terasa sangat mirip dengan macOS dan Windows. Desktop Unity yang terdapat di banyak pengedaran Ubuntu juga menyajikan ikon intuitif untuk navigasi folder.

Dari dalam lingkungan CLI yang disediakan oleh aplikasi terminal Linux, navigasi selalu dimulakan dengan perintah pwd, yang akan mengembalikan jalan di mana anda berada saat ini, misalnya:

jentera

/ rumah /

Anda boleh menggunakan perintah ls untuk menampilkan semua fail dalam folder yang anda masukkan. Selanjutnya, perintah cd membolehkan anda menukar direktori, seperti ini:

cd / rumah / muat turun

jentera

/ rumah / muat turun

Daripada menaip keseluruhan jalan, anda juga boleh membuat cd ke folder dalam jalur semasa anda:

jentera

/ rumah /

muat turun cd

jentera

/ muat turun

Untuk naik satu tahap dari jalan semasa anda, cukup ketik cd..

cd..

jentera

/ rumah /

Memindahkan Fail Di Seluruh Direktori Linux

Selama anda berada di lingkungan desktop, setiap tetingkap yang menampilkan direktori menjadi pengurus file, yang bermaksud anda membuka banyak folder untuk menyeret dan melepaskan fail. Di terminal Linux, perintah mv dapat digunakan untuk memindahkan fail.

Katakan fail yang ingin anda pindahkan dinamakan “projek” dan kini disimpan di folder rumah / muat turun. Untuk memindahkannya ke folder documents1 dalam direktori yang sama, anda boleh mengetik:

mv / rumah / muat turun / projek / rumah / muat turun / dokumen1

Anda juga boleh menggunakan * argumen wildcard dengan perintah mv. Untuk memindahkan semua lagu anda dari folder / home / muat turun ke / home / muat turun / muzik, ketik berikut:

mv /home/download/*.mp3 / rumah / muat turun / muzik

Menamakan semula Fail dari Command Line

Menu konteks klik kanan terdapat di kebanyakan desktop Linux, yang bermaksud anda boleh menamakan semula fail dengan mengklik ikonnya sekali dengan butang tetikus kanan. Dalam lingkungan CLI, penamaan semula dapat dilakukan dengan mv, perintah yang sama digunakan untuk memindahkan fail.

Katakan anda mempunyai fail bernama new.txt, yang anda mahu namakan semula menjadi “kedua”. Perintah anda adalah:

mv baru kedua

Perlu diingat bahawa contoh di atas akan berfungsi selagi fail.txt baru terletak di jalan yang sedang anda jalani. Linux tidak akan memaksa anda untuk menavigasi ke jalan tertentu untuk melaksanakan perintah mv untuk tujuan penamaan semula. Sekiranya anda menentukan jalan, mv akan melakukan seperti yang anda nyatakan. Mari kita anggap new.txt terletak di / home / download / folder, dan anda mahu menamakannya menjadi second.txt, menggunakan arahan ini:

mv / rumah / muat turun / baru / rumah / muat turun / saat

Proses dan Tugas Linux

Banyak alat dan utiliti sistem dikemas dalam kebanyakan distribusi Linux yang menampilkan desktop GUI, dan selalu termasuk pengurus tugas yang serupa dengan yang digunakan di Windows.

Monitor Sistem Gnome, sebagai contoh, adalah salah satu sebab terbaik untuk memilih distribusi Linux dengan desktop ini. Cara memaparkan proses yang sedang berjalan dan pelbagai pilihan yang ditawarkannya untuk pengurusan menjadikannya alat yang sangat kuat.

Semua maklumat yang dipaparkan oleh Gnome System Monitor dan pengurus tugas GUI lain berasal dari shell Linux, yang bermaksud bahawa anda dapat melihatnya dan mengatasinya dengan perintah terminal CLI seperti:

 • bahagian atas – ini seperti perintah ls, kecuali bahawa ia memaparkan proses berjalan yang disusun berdasarkan berapa banyak sumber pengkomputeran yang mereka gunakan. Anda juga boleh mencuba htop. Sekiranya sudah terpasang di distro Linux anda, ia akan memaparkan proses dengan cara seperti GUI tetapi masih dalam terminal.
 • ps – mirip dengan perintah teratas, ps memaparkan proses yang sedang berjalan, tetapi ia mendapat dua argumen: -A dan grep. Sekiranya anda menjalankan sesi Firefox, misalnya, anda dapat melihat semua proses yang digunakan oleh penyemak imbas sumber terbuka ini.
 • pstree – ini adalah kaedah separa grafik untuk memaparkan proses Linux dalam format pohon bersarang.
 • bunuh – seperti yang diharapkan, ini mengirimkan isyarat ke kernel untuk membunuh proses tertentu. Untuk berjaya menggunakan kill, ia harus diikuti dengan nomor ID proses yang dikeluarkan oleh sistem, yang dapat ditunjukkan oleh salah satu perintah yang disenaraikan di atas.
 • pkill – apabila anda ingin menghentikan semua proses yang dipanggil oleh aplikasi yang sedang berjalan, perintah pkill akan melakukannya, dan ia akan menerima nama aplikasi. Semasa anda menaip pkill firefox, semua proses yang digunakan oleh penyemak imbas ini akan dihentikan. Killall adalah cara lain untuk menggunakan pkill.
 • xkill – dalam beberapa kes, perintah pkill mungkin tidak menghentikan GUI aplikasi yang sedang berjalan, tetapi perintah xkill akan mengurus semua jendela kosong yang melayang di sekitar.

Memahami Kebenaran Linux

Sama seperti sistem operasi Windows, Linux memberikan pengalaman akaun berbilang pengguna. Mod keselamatan lalainya merangkumi langkah-langkah untuk mencegah pengguna mengakses fail milik akaun lain.

Untuk mengetahui kebenaran yang anda miliki semasa pemasangan, anda perlu melancarkan aplikasi terminal dan ketik:

ls -l

Perintah di atas akan memaparkan senarai fail dalam format panjang. Ini membolehkan anda melihat kebenaran yang diberikan ke akaun anda. Lajur pertama di sebelah kiri memaparkan rentetan watak yang sesuai dengan kebenaran membaca, menulis dan pelaksanaan.

Sekiranya anda melihat ‘rwx’ sebelum nama akaun pengguna anda di lajur pertama, ini bermakna anda dapat (r) membaca, (w) menulis dan e (x) mengeluarkan fail yang dimaksud. Sekiranya mana-mana watak rwx telah diganti dengan watak “-”, ini bermakna kebenarannya hilang. Sekiranya akaun dikunci dengan kata laluan, ada kemungkinan besar yang akan anda lihat – bukannya rwx.

Kebenaran boleh diberikan, diubah dan diuruskan dari CLI dengan perintah chmod, tetapi anda harus menjadikan diri anda sebagai superuser terlebih dahulu. Dalam banyak pengedaran Linux berasaskan Debian seperti Ubuntu, anda mungkin harus menetapkan kata laluan akaun root sebelum menggunakan chmod, dan anda boleh melakukannya seperti berikut:

sudo adduser * di sini anda taip nama pengguna anda ”

Kata Laluan:

Apabila diminta, anda menyediakan kata laluan selamat anda sendiri. Sekarang anda boleh menukar mod dengan perintah chmod, berikut adalah contoh:

chmod u + rwx projek.txt

Contoh di atas menambah kebenaran membaca, menulis dan melaksanakan untuk pengguna semasa berkenaan dengan fail teks bernama “projek.” Untuk membuang kebenaran, argumen + dapat diubah menjadi -. Kaedah pengurusan kebenaran yang lebih cekap, sekurang-kurangnya di distro berasaskan Debian, adalah memasang utiliti Eiciel, yang menyediakan kaedah GUI yang mudah difahami.

Menyambung ke Internet

Mampu menyambung ke internet langsung dari kelawar adalah salah satu sebab anda ingin berpegang pada distro desktop utama seperti Ubuntu dan Mint, yang telah disusun dengan versi terkini pemacu kad rangkaian.

Wizard konfigurasi yang dibungkus dengan pengedaran ini sangat berkesan untuk mengesan kad dan peranti rangkaian, dan dalam beberapa kes, mereka bahkan menawarkan pilihan untuk membuat rangkaian peribadi maya untuk meningkatkan privasi dan keselamatan terhadap serangan siber yang paling biasa.

Menambah Lebih Banyak Perisian ke Linux

Apabila anda ingin menambahkan lebih banyak perisian ke sebaran Linux anda, yang perlu anda lakukan ialah menavigasi ke pusat perisian atau pengurus pakej anda. Di Ubuntu, anda juga dapat memulai sesi terminal dan menggunakan perintah berikut untuk mendapatkan versi terbaru penyemak imbas web Firefox:

sudo apt-get kemas kini

sudo apt-get install firefox

Sebelum Windows 10 dan munculnya Microsoft Store, pengedaran desktop Linux sering dianggap unggul kerana ciri pusat perisian mereka.

Suite Pejabat

Salah satu titik pertikaian utama terhadap Linux adalah kekurangan suite pejabat yang canggih. Pengguna Windows telah dimanjakan oleh Microsoft Office dan tidak mahu beralih daripadanya. Kenyataannya adalah bahawa ada suite pejabat yang berfungsi hebat di Linux dan menyediakan fungsi yang sama tanpa kos overhed yang berkaitan dengan Microsoft Office.

ApacheOpenOffice

Ketika datang ke suite pejabat perisian percuma, OpenOffice Apache adalah salah satu yang terbaik. Ia dibangun di atas landasan yang sama dengan Microsoft Office dengan perisian pemproses kata, spreadsheet, dan persembahan yang kukuh. Sebenarnya, fail boleh digunakan secara bergantian antara OpenOffice dan Microsoft Office.

Dokumen Google

Suite pejabat perisian percuma ini telah meningkatkan permainannya dalam beberapa tahun terakhir dan kini menjadi pesaing kuat untuk kegunaan peribadi atau perniagaan. Ini bukan perisian yang dilokalkan, melainkan pilihan berasaskan awan.

Anda boleh melakukan hampir semua perkara dalam Dokumen Google yang anda boleh lakukan di Microsoft Office tetapi tidak dihalang oleh keperluan memuat turun dan memasangnya di setiap peranti yang anda gunakan. Hampir semua penyedia storan awan berfungsi di Linux, sama seperti yang dilakukan pada Windows atau Mac OSX.

Pejabat365

Sekiranya anda yakin hidup tidak bernilai tanpa Microsoft Office, anda boleh mengakses Office365 melalui penyemak imbas web anda. Ia tidak percuma, tetapi ini membolehkan anda terus menggunakan Microsoft Office semasa bekerja di Linux.

Mengapa Anda Perlu Mempertimbangkan Menggunakan Linux?

 • Dengan pengedaran Linux yang betul, anda dapat menghidupkan semula stesen kerja atau komputer riba lama hingga tahun 2020. Sebagai contoh, Windows XP masih beroperasi pada mesin lama tetapi pasukan IT telah meninggalkannya sepenuhnya, yang bermaksud tidak ada kemas kini keselamatan. Sebilangan distro Linux, sebaliknya, terus mengekalkan keselamatan yang direka khusus untuk perkakasan lama.
 • Linux mempunyai fungsi yang mungkin sesuai dengan sebilangan pengguna. Ketika Windows 8 dan 10 diperkenalkan, tidak semua orang gembira dengan antara muka yang sangat berbeza. Sementara itu, distro Linux menampilkan GUI yang lebih mirip dengan Windows 7, yang semestinya menarik bagi beberapa pengguna yang selesa dengan cara lama menggunakan komputer.
 • Linux sangat selamat. Windows telah banyak melakukan untuk dunia teknologi. namun dalam soal keselamatan, Linux telah membina reputasi yang lebih baik. Linux tidak mempunyai sejarah virus atau kerentanan yang begitu luas yang sering melanda Windows.
 • Linux terkenal dengan prestasi. Jika dibandingkan dengan Windows, banyak guru teknologi melihat kadar prestasi yang lebih tinggi dengan Linux. Adalah mungkin untuk mengeluarkan lebih banyak dari Linux, terutama ketika datang ke versi pelayan. Keseluruhan kestabilan dan kebolehpercayaan pelayan adalah antara banyak sebab Linux mungkin sesuai dengan anda.
 • Linux sangat penting dalam melindungi privasi, sesuatu yang telah menjadi dilema di kalangan gergasi teknologi. Komuniti distro FOSS Linux nampaknya menghargai privasi dan perlindungan peribadi lebih baik daripada Google dan Microsoft.

Pemikiran Akhir

Pada akhirnya, Linux adalah alat teknologi yang sangat diremehkan. Terlalu banyak orang yang takut meninggalkan Linux kerana “kerumitannya”, tidak mempunyai pilihan perisian yang mencukupi, dan kurangnya sokongan komersial, tetapi semuanya terbukti sebagai salah tanggapan.

Linux berfungsi dengan baik, jika tidak lebih baik daripada Windows, terutama untuk peranti lama di mana patch keselamatan dan kemas kini telah lama diabaikan oleh penyedia arus perdana. Walaupun terdapat kurva pembelajaran yang berkaitan dengan Linux, setelah anda melewati bonggol utama, semudah jatuh dari kuda.

Sekarang, mari kita kaji semula idea utama yang diliputi dalam panduan ini dengan cepat:

 • Apa Itu Linux
 • Elemen kernel Linux
 • Distro Linux terbaik
 • Cara menyediakan dan menggunakan Linux
 • Perintah Linux penting
 • Kebenaran dan akses akaun
 • Menyambung ke Internet
 • Menambah aplikasi dan perisian Linux

Sama seperti Windows, anda harus belajar mencari aplikasi, membuka dan menutup program, menyambung ke internet, mencetak dokumen, pada dasarnya proses pembelajaran yang sama yang diperlukan untuk Linux.

Sebaik sahaja anda mencuba Linux, anda akan melihat bahawa ia tidak begitu rumit seperti yang sering dibuat. Sebenarnya, anda boleh menganggapnya sebagai varian Windows atau macOS yang lain, walaupun lebih selamat, lebih stabil, dan kurang menginginkan sumber.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map