Cara Mempercepat Laman Web WordPress (Tanpa Mengubah Web Host)

Apakah Faedah Mempercepat Laman Web?

Sebagai pemilik laman web, kesan kelajuan laman web anda terhadap lalu lintas, penukaran, dan pendapatan tidak boleh diremehkan. Kelajuan juga sangat penting semasa melayari web melalui peranti mudah alih. Sebagai contoh, penyelidikan Google menunjukkan bahawa 53% pelawat laman web mudah alih meninggalkan halaman yang memakan masa lebih dari tiga saat untuk dimuat.


Banyak kajian lain telah diterbitkan mengenai kesan kelajuan laman web. Sebagai contoh, satu kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa kelewatan satu saat dalam memuatkan laman web dapat mengurangkan paparan halaman sebanyak 11%, menurunkan pelanggan dengan memuaskan sebanyak 16%, dan memakan 7% dari kadar penukaran yang didambakan.

Penting juga untuk diperhatikan Google kini menggunakan kelajuan laman web sebagai faktor ranking.

Ringkasnya, mempunyai laman web yang perlahan akan memberi kesan negatif kepada perkara berikut:

 • Paparan lalu lintas dan halaman
 • Penukaran
 • Jualan
 • Imej dan persepsi jenama dalam fikiran pelawat anda

Oleh kerana menjadi tujuan kami untuk menjadikan hostingfacts.com sebagai sumber utama untuk membina laman web yang berjaya, kami memutuskan untuk menyiapkan panduan tentang cara meningkatkan kelajuan laman web anda. Berikut adalah 21 cara untuk meningkatkan kelajuan laman web anda:

Anda akan belajar:

KEMASKINI: Sebelum anda mula mengoptimumkan laman web anda untuk memuat lebih cepat, ada dua perkara yang harus anda pertimbangkan:

Pertama, pergi dan periksa masa muat laman web semasa anda melalui Pingdom atau Google PageSpeed ​​Insights. Ini membantu anda membandingkan perubahan kelajuan setelah mengubah laman web anda.HostingFacts kepantasan pingdom

Maklumat halamanpenghalaman laman web HostingFacts

Kedua, pastikan anda membuat sandaran laman web anda kerana beberapa kaedah memerlukan tweak / mengedit fail yang boleh merosakkan laman web anda. Inilah cara membuat sandaran laman web WordPress dan inilah cara membuat sandaran yang lain…

Sedia? Mari kita mulakan dengan LANGKAH 1:

1. Keluarkan Plugin dan Tambahan yang Tidak Perlu

Plugin dan add-on yang tidak diperlukan dapat mengurangkan kelajuan laman web anda sebanyak A, dan sangat penting untuk memberi perhatian kepada mereka jika anda menggunakan blog CMS seperti WordPress, Joomla atau Drupal.

Kajian kes yang baik mengenai kesan pemalam pada kelajuan laman web menunjukkan bagaimana ia dapat meningkatkan kelajuan laman web dari 4,23 saat hingga 1,33 saat. Semasa menganalisis laman web, didapati bahawa pemalam menyumbang kepada 86% masa muat laman web

Sangat penting untuk diperhatikan bahawa ini bukan hanya mengenai jumlah pemalam yang telah anda pasang di laman web anda tetapi juga mengenai kualiti; laman web dengan 50 pemalam boleh dimuat jauh lebih pantas daripada laman web dengan 10 pemalam sekiranya laman web dengan pemalam yang lebih sedikit mempunyai pemalam yang jelek; secara amnya, anda ingin mengelakkan pemalam yang memuat banyak skrip dan gaya, pemalam yang melakukan banyak permintaan jauh dan pemalam yang menambah pertanyaan pangkalan data tambahan ke setiap halaman di laman web anda.

Memang, pemalam membantu meningkatkan fungsi laman web anda, tetapi juga penting untuk menggunakan pemalam hanya jika anda yakin bahawa ia benar-benar diperlukan.

Sekiranya anda pengguna WordPress, anda mungkin mahu memasang P3 (Plugin Performance Profiler);

Prestasi_3

Plugin ini akan mengimbas semua plugin WordPress anda untuk mencari hambatan, dan ini akan memberi anda laporan supaya anda dapat melihat bagaimana setiap plugin mempengaruhi prestasi laman web anda.

2. Hadkan dengan ketara, atau Buang, Butang Berkongsi Sosial di Laman Web Anda

Sekiranya anda yakin bahawa anda perlu mempunyai 100 butang perkongsian sosial di laman web anda, fikirkan semula; sukar untuk menentukan penyelidikan yang memberikan peningkatan besar dalam trafik laman web kerana mempunyai butang perkongsian sosial (jika ada, terlalu banyak butang perkongsian sosial akan membingungkan pembaca anda), tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa laman web yang perlahan mengurangkan lalu lintas.

Sebilangan besar butang perkongsian sosial menggunakan JavaScript, dan ini boleh menjadi sangat menyusahkan ketika berkaitan dengan prestasi; terdapat kes berulang di Facebook, atau beberapa laman media sosial lain, gangguan yang memberi kesan ketara kepada kelajuan laman web orang yang memasang butang kongsi mereka.

Penyelesaiannya adalah dengan menghadkan / membuang butang perkongsian sosial, atau mengkonfigurasinya agar dimuat secara tidak segerak sehingga gangguan dari laman media sosial tertentu tidak akan melambatkan laman web anda.

butang perkongsian sosial

3. Muatkan Kod Analitis dan Rangkaian Iklan secara serentak

Kod penjejakan analitik dan kod rangkaian iklan juga dapat menghalang kelajuan laman web anda dengan ketara, terutamanya jika pelayan jauh lambat atau turun; anda boleh mengelakkan masalah ini dengan mudah dengan mengkonfigurasi semua kod penjejakan anda untuk menggunakan penghantaran tidak segerak; dengan cara ini, gangguan atau kelewatan pelayan dengan rangkaian Iklan atau perkhidmatan analisis anda tidak akan melambatkan laman web anda.

4. Dayakan Tajuk Tamat Tempoh

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi seberapa pantas laman web, tetapi masa tindak balas pelayan banyak menyumbang kepada kelajuan laman web; semakin banyak permintaan dibuat ke pelayan anda, semakin lambat laman web anda dimuat.

Expired Header memberitahu penyemak imbas pelawat anda kapan meminta fail tertentu dari pelayan anda berbanding cache penyemak imbas mereka; jika Expires Headers dikonfigurasi sehingga penyemak imbas pelawat anda hanya meminta fail sekali dalam sebulan, dan fail tersebut telah disimpan di cache mereka dari lawatan baru-baru ini, maka penyemak imbas mereka tidak akan meminta fail itu lagi sehingga sebulan berakhir. Ini seperti pedang bermata dua untuk meningkatkan kelajuan laman web kerana ia membatasi jumlah permintaan HTTP pada pelayan anda dan pada masa yang sama mengurangkan beban pada pelayan anda kerana fail yang sama tidak akan diminta berulang kali.

Sekiranya anda ingin menerapkan Expires Header di laman web anda, tutorial oleh GTmetrix ini menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukannya.

5. Aktifkan Caching

Caching memastikan pengalaman yang lebih cepat bagi pengguna laman web anda dengan menyimpan versi laman web anda di penyemak imbas mereka dan memberikan versi tersebut sehingga laman web anda dikemas kini atau sehingga anda memerintahkannya untuk menyegarkan versi laman web anda yang dilayaninya.

Terdapat pelbagai cara untuk membolehkan cache laman web bergantung pada platform apa yang anda gunakan; untuk WordPress, anda boleh memasang pemalam berikut:

 • Jumlah Cache W3
 • Cache Super W3

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih maju, teruskan dan beli WP Rocket (mungkin yang terbaik!). Untuk Drupal, anda boleh mengikuti sumber ini.

Berikut adalah lebih banyak tutorial mengenai cara mengaktifkan cache untuk laman web anda:

 • Cara Mengoptimumkan Laman Web Anda Dengan HTTP Caching
 • Artikel GTmetrix mengenai Leverage penyemak imbas penyemak imbas

6. Gunakan Rangkaian Penyampaian Kandungan (CDN)

Sebilangan besar laman web dihoskan di pelayan di AS, dan sementara laman web ini pada umumnya akan lebih cepat untuk orang di AS atau orang yang berkunjung dengan perkhidmatan VPN AS, laman web anda akan lebih lambat untuk orang dari bahagian lain di dunia. CDN menyelesaikan masalah ini dengan menyebarkan fail laman web anda di rangkaian pelayan di lokasi yang berlainan di dunia sehingga seseorang yang cuba dikunjungi dari India akan dilayan dari pelayan di Asia dan bukannya dari pelayan di Eropah. Ini akan menyebabkan peningkatan yang ketara dalam kelajuan laman web anda.

Untuk menentukan seberapa berkesan CDN, Matthew Woodward melakukan eksperimen dan mendapati bahawa menggunakan CDN dapat meningkatkan kelajuan laman web hingga 60%.

Berikut adalah beberapa pilihan CDN terbaik untuk anda:

 • Cloudflare (rancangan percuma mereka cukup bagus!)
 • KeyCDN (patut dicuba)

7. Dapatkan Host Web yang Lebih Baik

Senarai penyedia hosting web terpantasMaaf, tetapi kami hanya perlu membuangnya di sini …

Sekiranya semua yang anda lakukan untuk menjadikan laman web anda lebih cepat tidak berfungsi, atau anda hanya melihat sedikit, perbezaan yang signifikan dalam kelajuan laman web daripada mengikuti amalan terbaik, mungkin sudah waktunya untuk mengubah hos web anda.

Dalam sebuah artikel untuk Smashing Magazine, Marcus Taylor mendedahkan bagaimana host web yang digunakan mempengaruhi kelajuan laman web dua pelanggannya; kedua-dua pelanggan mempunyai laman web yang serupa tetapi penyedia hosting yang berbeza. Salah satu pelanggan menghoskan pelayan khusus yang boleh dipercayai sementara hos yang lain menggunakan pelayan yang murah, hasilnya adalah perbezaan besar dalam masa tindak balas laman web; masa respons DNS klien pada pelayan khusus adalah 7 milisaat sementara masa tindak balas klien pada pelayan murah ialah 250 milisaat. Tidak ada tweak atau plugin yang dapat mengatasi perbezaan tersebut!

Host web anda sangat penting dalam hal kelajuan laman web anda, jadi pilihlah sesuatu yang baik dari ulasan hosting kami di sini. Namun, menurut ujian dan analisis kami di hostingfacts.com, ketiga-tiga penyedia hosting tersebut harus menjadi yang terpantas (<400ms):

 1. A2 Hosting 320ms
 2. Hostinger 363ms
 3. Bluehost 380ms

Oleh itu, melainkan jika anda telah menggunakan pembangun laman web (seperti Wix misalnya) untuk membina laman web anda, lakukan penyelidikan anda untuk mencari hos terbaik untuk laman web anda.

8. Tema Laman Web Anda

Seberapa besar kesan tema laman web anda mempunyai kelajuan di lokasi? Banyak! Julian Fernandes dapat mengambil masa muat turun laman webnya dari 630ms ke 172ms hanya dengan menukar tema; ini adalah laman web yang sama, dengan host yang sama, dan tidak ada yang lain yang berubah kecuali tema laman web dan ini menghasilkan peningkatan besar dalam masa memuatkan laman web.

Malah konfigurasi pelayan terbaik tidak akan menyimpan laman web anda jika anda menggunakan tema yang jelek dengan kod kembung; pastikan anda juga mempertimbangkan prestasi ketika mencari tema laman web, bukan hanya estetika.

9. Pasang Google PageSpeed ​​pada Pelayan Andakelajuan halaman google

Modul PageSpeed ​​adalah modul pelayan sumber terbuka dari Google yang secara automatik mengoptimumkan kelajuan laman web anda; ia membuat pengubahsuaian pada pelayan dan fail anda, mengikuti amalan terbaik prestasi laman web, tanpa memerlukan anda melakukan perkara lain.

Sekiranya anda mahir teknologi, anda boleh memasang sendiri Google PageSpeed. Sekiranya anda tidak mahir teknologi, anda boleh meminta tuan rumah / pembangun web anda memasangnya untuk anda.

10. Mengoptimumkan dan Mengurangkan Ukuran Gambar

Gambar yang tidak dioptimumkan boleh menjadi sangat berat, dan sebagai hasilnya, gunakan banyak sumber pelayan dan mengambil masa lebih lama untuk dimuat; jika ukuran rata-rata gambar di laman web anda ialah 1mb atau 2mb +, anda perlu melakukan kerja yang serius. Anda dapat mengurangkan ukuran gambar anda dengan ketara sambil memastikan kualitinya tidak terjejas secara negatif dengan menggunakan alat berikut:

 • WP Smush (untuk pengguna WordPress)
 • Pengoptimum Imej EWWW (untuk pengguna WordPress)
 • Kraken (untuk semua orang – Drupal dan Joomla)

11. Aktifkan Pemampatan Gzip

Anda mungkin telah mencuba memampatkan fail di komputer anda dan anda telah melihat pengurangan saiz yang besar ini; fail 60mb boleh dimampatkan hanya 5mb. Pemampatan Gzip berfungsi dengan cara yang sama, tetapi untuk laman web; Gzip secara automatik memampatkan fail laman web anda ke dalam fail zip, mengurangkan secara drastik ukuran fail anda dan meningkatkan kelajuan laman web anda sebagai hasilnya.pemampatan gzip

Dalam artikel Smashing Magazine yang kami rujuk sebelumnya, laman web menjadi 68KB menjadi 13KB semata-mata kerana Gzip diaktifkan.

Sekiranya anda ingin mengaktifkan pemampatan Gzip di laman web anda, panduan GTmetrix ini adalah tempat yang baik untuk memulakan.

12. Optimumkan Pangkalan Data Anda secara berkala

Ini adalah kaedah yang sering diabaikan tetapi sangat ampuh untuk meningkatkan kelajuan laman web anda; sangat berkesan jika anda menggunakan WordPress atau CMS mana pun yang sangat bergantung pada penggunaan pangkalan data.

Beberapa CMS dan pemalam yang anda pasang banyak bergantung pada pangkalan data anda untuk menyimpan data; ini meningkatkan data yang tersimpan dalam pangkalan data anda semasa anda menggunakan CMS / plugin, menjadikan laman web anda perlahan-lahan. Ini terutama berlaku untuk pemalam yang menyimpan log, statistik dan data pengguna. Ini juga berlaku jika anda menggunakan WordPress dan mengaktifkan semakan post, pingback, dan trackback.

Anda boleh membuat laman web anda lebih cepat dengan membersihkan pangkalan data anda secara berkala, proses yang dapat automatik dengan plugin WP-Optimize jika anda menggunakan WordPress, atau secara manual (untuk platform lain) dengan mengikuti tutorial ini.

13. Minimumkan Fail Javascript dan CSS

Sekiranya laman web anda menggunakan banyak fail JavaScript dan CSS, ada kemungkinan besar laman web anda memberitahu penyemak imbas pelawat anda untuk memperlakukan fail-fail ini secara individu; ini membawa kepada banyak permintaan yang akhirnya mempengaruhi kelajuan laman web anda secara negatif. Meminimumkan fail JavaScript dan CSS mengurangkan bilangan fail JavaScript dan CSS individu, dengan memilikinya di satu tempat, sehingga meningkatkan kelajuan laman web anda dengan ketara.

14. Gabungkan Gambar Latar Anda ke Gambar Sprite

Semakin banyak permintaan yang dibuat oleh penyemak imbas pengguna ke pelayan anda, semakin lambat laman web anda untuk pengguna tersebut; kebanyakan templat laman web terdiri daripada pelbagai gambar latar, dan ini akhirnya menghasilkan beberapa permintaan yang berbeza setiap kali pengunjung cuba memuatkan laman web. Penyelesaiannya adalah dengan menggabungkan gambar-gambar tersebut menjadi satu sehingga penyemak imbas pelawat hanya perlu meminta satu gambar ketika cuba memuatkan laman web anda; ini dapat dicapai dengan gambar Sprite.

Dengan menggabungkan gambar latar ke sprite gambar, anda dapat mengurangkan overhead permintaan, jumlah bait muat turun penyemak imbas pelawat dan kelewatan yang disebabkan oleh perjalanan ulang-alik yang dibuat semasa pelayan anda memuat turun sumber lain. Ini akan membawa kepada laman web yang lebih pantas.

Anda boleh menggunakan SpriteMe untuk menggabungkan gambar anda menjadi sprite, atau anda boleh mengikuti cadangan dalam artikel Majalah Smashing ini.

15. Dayakan HTTP Keep-Alive

Biasanya, apabila penyemak imbas web pelawat cuba meminta fail dari pelayan web anda, ia akan mengambil setiap fail secara berasingan; dengan kata lain, sambungan ditutup apabila fail telah diraih dan kemudian dibuka semula untuk meminta fail baru. Ini menggunakan lebih banyak pemproses, rangkaian, dan memori dan akhirnya mengarah ke laman web yang lebih lambat jika terdapat banyak beban pada pelayan anda. Mengaktifkan HTTP tetap hidup memastikan bahawa semua permintaan fail ke pelayan anda akan dibuat melalui satu sambungan terbuka, yang mengarah ke laman web yang lebih pantas untuk pengguna anda dengan menghadkan bilangan sambungan ke pelayan anda.

Anda boleh mengaktifkan hidup dengan menyalin dan menampal kod di bawah ke dalam fail .htaccess anda:

Header set Connection tetap hidup

Sebagai alternatif, anda boleh mengikuti arahan ini bergantung pada pelayan anda.

16. Betulkan Semua Pautan Rusak di Laman Web Anda

Walaupun pautan yang terputus di dalam kandungan anda tidak akan mempengaruhi kelajuan laman web anda, walaupun ia dapat membuat pengalaman pengguna yang buruk, pautan yang terputus dalam URL JavaScript, CSS dan Imej anda dapat menjadikan laman web anda lebih perlahan; pastikan untuk mengimbas aspek laman web anda untuk mendapatkan pautan yang rosak dan memperbaikinya sebelum mereka menghantar pengguna anda pergi.

17. Elakkan Pautan Panas Imej

Pautan panas gambar, juga dikenali sebagai “pautan sebaris” adalah tindakan menghubungkan ke gambar di laman web orang lain, dan bukannya memuatkan gambar di pelayan anda sendiri. Di permukaan, ini seolah-olah tindakan yang akan menjimatkan banyak lebar jalur, terutamanya jika anda mempunyai laman web dengan lalu lintas tinggi, tetapi sebenarnya dapat menjadikan laman web anda benar-benar lambat jika laman web yang menghosting gambar yang anda pautkan panas mengalami waktu henti atau lambat.

Sama ada gambar di dalam kandungan anda atau gambar sepanduk untuk iklan anda, pastikan untuk menghosting gambar anda terlebih dahulu di laman web anda sebelum memautkannya.

18. Hadkan Bilangan Permintaan Luaran

Untuk memastikan laman web berfungsi sepenuhnya, anda harus bergantung pada fail dan sumber dari laman web lain; sebagai hasilnya, anda harus menyematkan video, persembahan, dan fail multimedia yang lain. Walaupun ini tidak semestinya buruk, jika terlalu banyak atau jika anda meminta fail luaran dari laman web yang lambat, ia boleh memberi kesan pada waktu muat laman web anda.

Cuba hadkan jumlah permintaan luaran yang akan dibuat oleh laman web anda; jika boleh, hoskan sebanyak mungkin fail di pelayan anda. Untuk fail lain, biarkan laman web anda memintanya dari laman web yang sangat dipercayai.

19. Gunakan CMS yang Boleh dipercayai

CMS anda adalah kerangka laman web anda; jika anda menggunakan HTML sederhana atau CMS yang popular dan boleh dipercayai seperti WordPress atau Drupal, anda pasti baik-baik saja. Namun, jika anda menggunakan CMS yang kurang popular atau sesuatu yang anda buat sendiri, anda berisiko mempunyai laman web yang perlahan; pastikan anda menjalankan ujian yang sesuai dan buat kajian yang tepat untuk memastikan CMS cepat dan boleh dipercayai sebelum menggunakannya.

20. Gunakan Pemecut PHP

PHP mengurangkan keperluan untuk terus memasukkan maklumat yang sama di laman web anda sepanjang masa tetapi dapat menambahkan masa memuatkan laman web anda. Anda boleh mencuba mengganti fail PHP dengan fail HTML statik jika mungkin, atau menggunakan pemecut PHP untuk menjadikan laman web anda lebih pantas jika banyak bergantung pada PHP.

Entri Wikipedia ini merangkumi senarai beberapa pemecut PHP yang boleh anda gunakan.

21. Cegah Orang Lain daripada Memautkan Imej Anda dengan Panas

Sama seperti pentingnya untuk mengelakkan pautan panas gambar orang lain, anda juga harus menghalang orang lain untuk memautkan gambar anda sendiri.

Apabila orang memautkan gambar anda, mereka pada dasarnya mencuri lebar jalur anda kerana permintaan akan dibuat ke pelayan anda setiap kali pembaca mereka melihat gambar di laman web mereka. Anda boleh mencegahnya dengan mematikan pautan panas gambar yang dihoskan di pelayan anda.

Artikel mengenai Hongkiat ini akan mengajar anda cara mencegah pautan panas gambar anda, dan alat ini akan membantu anda menghasilkan fail .htaccess secara automatik yang menghalang gambar anda dari pautan panas.

Giliran Anda – Uji Kelajuan Laman Web Anda

Uji kelajuan laman web andaSetelah melaksanakan cadangan di atas, anda harus terus maju dan menguji kelajuan laman web anda untuk melihat apakah ada perbezaan (tinggalkan komen di bawah jika anda melihat perbezaannya). Berikut adalah cadangan utama kami untuk menguji kelajuan laman web anda:

Ujian Kelajuan Laman Web Pingdom: Dengan alat ini, anda harus bertujuan untuk mengurangkan waktu muat laman serta pengurangan permintaan pelayan. Alat ini juga membandingkan kelajuan laman web anda dengan laman web lain dalam talian.

GTMetrix: Alat ini menganalisis kelajuan laman web anda menggunakan Google Pagespeed Insights dan Yslow dan memberi anda penilaian dari A hingga F. Ia juga menawarkan cadangan penambahbaikan.

Penganalisis Halaman Web: Alat ini memberi anda maklumat mengenai ukuran halaman dan masa muat turun laman web anda, dan ia memberikan cadangan bagaimana meningkatkan masa muat laman web anda..

Wawasan Google Pagespeed: Anda harus menjaringkan skor lebih dekat ke 100. Ia juga mempunyai alat ujian kelajuan mudah alih yang boleh anda gunakan.

Yslow: Alat ini menganalisis kelajuan laman web anda berdasarkan peraturan Yahoo! untuk prestasi laman web.

Ujian Halaman Web: Semakin dekat skor anda dengan 100, semakin cepat laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector