Cara Membuat Sandaran & Memulihkan WordPress dengan Selamat ��️

Panduan untuk Sandaran percuma, mudah dan selamat untuk WordPress.


Sama ada laman WordPress anda adalah perniagaan, kedai dalam talian, atau blog, ada satu ciri yang selalu diperlukannya: keperluan untuk disandarkan!

Di era ketika penggodaman, perisian hasad, dan kerusakan pelayan semuanya berisiko meningkat, sandaran laman web telah menjadi keperluan, dan bukan sekadar pilihan. Tanpa pemalam sandaran yang baik, semua kerja keras yang anda lakukan di WordPress anda sentiasa dalam bahaya hilang.

Untuk mana-mana laman web yang bernilai garam, ini bukanlah risiko yang wajar diambil. Tetapi untungnya bagi anda, terdapat banyak plugin WordPress yang berkesan, sederhana, dan percuma yang akan membuat sandaran laman web anda dan memberi anda perlindungan yang anda perlukan.

Dalam 2 tahun kebelakangan ini, 91% pelayan yang mengejutkan mengalami penutupan yang tidak dirancang, menghapus ribuan laman web tanpa sandaran. Laman web perniagaan terjejas teruk, kehilangan (rata-rata) puluhan ribu dolar pendapatan. Apabila penyelesaian untuk kerugian seperti ini percuma, anda sebenarnya tidak mampu untuk membuat sandaran! Nasib baik, kami di sini untuk menunjukkan kepada anda cara membuat plugin ini berfungsi untuk anda dan laman web anda.

Backup Guard: Perlindungan Langsung

sandaran wordpress berpindah

Sekiranya anda ingin menyelesaikan sandaran anda secepat dan sesederhana mungkin, jangan cari plugin Backup Guard percuma.

Pengawal Sandaran: Gambaran Keseluruhan

Sebagai salah satu plugin WordPress yang paling banyak digunakan dan dinilai tinggi, jelas bahawa sistem sandaran mudah ini berfungsi. Adalah perkara yang jarang berlaku untuk mencari keupayaan sandaran dan pemulihan dalam pakej ringkas dan percuma. Beberapa ciri utamanya termasuk:

 • Sandaran manual tanpa had
 • Pilihan sandaran tersuai: fail, pangkalan data, atau kedua-duanya
 • Fail sandaran serasi Dropbox
 • Pemulihan cepat dan mudah
 • Pilihan untuk membatalkan proses sandaran
 • Sokongan Laman Web Pelbagai WordPress

Sekiranya ini terdengar seperti sistem yang sesuai untuk anda, maka carilah cara mendapatkannya, dan cara menggunakannya.

1. Backup Guard: Pemasangan

Anda boleh memasang Backup guard dengan mudah dari papan pemuka WordPress. Cari di tab Pemalam, kemudian muat turun dan pasang. Apabila muat turun dan pemasangan selesai, pastikan dihidupkan (Menggunakan butang Aktifkan) dan anda sudah siap untuk memulakan.

spesifikasi pemalam sandaran

2. Pengawal Sandaran: Sandaran

Langkah pertama sandaran adalah Backup dalam plugin penjaga sandaran dan mengklik butang Sandaran, anda dapat meneka. Dari sini anda perlu memberi nama sandaran anda dan memilih jenis penuh atau tersuai.

sandaran penjaga sandaran

Pilihan tersuai membolehkan anda memilih antara mencadangkan fail atau pangkalan data anda, jadi pilih mana yang sesuai dengan anda. Kedua-duanya adalah cadangan kami, tetapi jika ruang penyimpanan menjadi masalah, masuk akal untuk mencuba mengurangkan jumlah data.

Sandaran juga boleh dimuat ke Cloud melalui pautan Dropbox. Untuk menetapkannya, pergi ke Backup Guard > Awan dan klik butang ON.

Ini akan mengarahkan anda ke laman web Dropbox secara automatik di mana anda akan diminta untuk membenarkan pemalamnya. Klik Benarkan, dan anda akan diarahkan kembali ke WordPress dengan pengesahan sambungan.

akses pengawal sandaran

Di halaman contoh, kami telah memilih sandaran penuh dan menyebutnya sebagai Uji Cadangan, tetapi nasihat kami adalah menggunakan bulan dan tahun yang sesuai untuk tajuk sandaran anda, yang membolehkan anda melacak data dengan mudah.

Apabila semuanya disiapkan dengan pilihan yang anda inginkan, klik butang Sandaran. Apabila sandaran selesai, cukup muat turun dan simpan ke lokasi pilihan anda.

3. Pengawal Sandaran: Sandaran Berjadual

Walaupun Backup Guard ini cukup mudah untuk membuat backup secara manual, menggunakan fitur penjadualan plugin memberikan semua keamanan, dengan usaha yang jauh lebih sedikit.

Untuk menjadualkan sandaran ini, pergi ke Backup Guard > Jadualkan, kemudian alihkan suis ON dan beri nama jadual anda. Seterusnya, anda perlu memilih frekuensi sandaran, ada pilihan antara jam, harian, mingguan atau bulanan, jadi pilih mana yang anda fikirkan paling sesuai dengan keperluan laman web anda. Yang terbaik untuk mencuba adalah memadankan frekuensi sandaran dengan frekuensi pengeposan kandungan, tetapi dalam contoh ini, milik kita telah ditetapkan ke mingguan.

Sandaran Berjadual Penjaga Sandaran

Langkah terakhir adalah memilih sandaran penuh atau khusus, sama seperti di bahagian sandaran manual. Setelah anda melakukan ini dan berpuas hati dengan jadual sandaran, klik Simpan, dan anda sudah selesai!

4. Pengawal Sandaran: Pemulihan

Tidak perlu risau jika atas sebab apa pun yang anda perlukan untuk memulihkannya, prosesnya mudah dan mudah. Di tab pengawal sandaran, pergi ke bahagian Sandaran. Ini akan memberi anda senarai lengkap semua sandaran yang disimpan, cukup pilih yang anda mahu pulihkan dan klik ikon pemulihan hijau.

Apabila proses selesai, periksa semuanya telah pulih sepenuhnya, dan laman web anda akan disandarkan dan siap.

Backup-with-Backup-Guard

Pengawal Sandaran… Pro

Backup guard juga mempunyai versi premium: Backup Guard Pro. Terdapat rancangan keahlian Perak, Emas, dan Platinum. Tambahan dalam rancangan ini termasuk:

 • Pemilihan fail sandaran, dengan pilihan untuk mengecualikan fail tertentu
 • Penjejakan e-mel pada sandaran Berjadual
 • Liputan pelbagai laman web (sehingga 10)
 • Perkhidmatan Laman / domain yang boleh dicampuradukkan
 • Perlindungan perkhidmatan simpanan berbilang
 • Pelbagai sandaran berjadual
 • Dan banyak lagi

Pelan berbayar bermula dari $ 12.50 dan merangkumi sokongan dan kemas kini selama setahun. Pelan Platinum baru-baru ini separuh daripada harga, dan semestinya patut dicari untuk sesiapa sahaja yang mahukan perlindungan sandaran utama untuk laman web WordPress mereka.

UpdraftPlus: Yang Terbaik di Pasaran

Kekuatan Backup Guard terletak pada kesederhanaan dan kesederhanaannya, tetapi bagi seseorang yang memerlukan lebih banyak ruang untuk manuver dan kemampuan untuk menyesuaikan diri, rancangan percuma dapat terasa sedikit terbatas. Di sinilah UpdraftPlus, dan fleksibiliti yang lebih besar, masuk.
updraftplus

UpdraftPlus: Gambaran Keseluruhan

Dengan lebih dari 2 juta pemasangan aktif dan dengan penarafan 5 bintang, Updraft plus mungkin merupakan sandaran WordPress percuma yang paling popular, dan kerap muncul di bahagian atas dalam kebanyakan ulasan perbandingan. Seperti pelindung sandaran, ia menawarkan sandaran dan pemulihan, tetapi dengan beberapa ciri utama yang memberikan kelebihan:

 • Jadual Sandaran automatik
 • Pelbagai pilihan storan, seperti Dropbox, Cloud dll.
 • Ciri laman web boleh disandarkan sebagai entiti penyimpanan yang berasingan
 • Sistem penjadualan yang lebih automatik, sandaran yang gagal dijadualkan semula
 • Pilihan sandaran atas elemen laman web tertentu
 • Keupayaan untuk mengawal di mana elemen sandaran yang terpisah disimpan
 • Pemulihan cepat dan sederhana, keperluan pelayan rendah

1. UpdraftPlus: Pemasangan

UpdraftPlus boleh didapati di papan pemuka WordPress, pergi ke Plugins > Tambahkan baru dan cari UpdraftPlus, kemudian klik Pasang. Apabila dipasang, klik butang Aktifkan, pemalam kemudian memberi anda lawatan singkat mengenai tetapan dan pilihannya.

cari pemalam updraftplus

2. UpdraftPlus: Menyandarkan

Di bahagian Tetapan UpdraftPlus, anda akan menjumpai menu yang disebut UpdraftPlus Backup / Restore. Terdapat butang sandaran biru, tekan untuk memulakan sandaran manual anda.

Pemulihan sandaran UpdraftPlus

Anda akan diberi pilihan untuk memulihkan fail, pangkalan data, atau keduanya; pilih pilihan dan kemudian klik Sandarkan Sekarang. Dalam contoh ini, kami telah memilih kedua-duanya.

Ini akan membuat sandaran laman web anda di pelayan jauh, akan diberikan tarikh penciptaannya sebagai nama, jadi akan mudah dicari kemudian.

3. Menjadualkan Sandaran

Sama seperti Backup Guard, UpdraftPlus membolehkan anda menjalankan sandaran berjadual. Anda boleh mendapatkan pilihan untuk melakukannya di tab Setting UpdraftPlus, tetapi anda akan mempunyai pilihan tambahan untuk menjalankan jadual sandaran berasingan untuk Fail dan Pangkalan Data.

Pilihan ini membolehkan anda menyesuaikan perkhidmatan sandaran dengan keperluan laman web anda, dan yang terbaik untuk anda bergantung pada faktor-faktor seperti frekuensi pengeposan dan kadar kemas kini.

Sandarkan Laman Web WordPress dengan UpdraftPlus

Setelah jadual ditetapkan, anda harus memilih lokasi penyimpanan. Pilih lokasi, fail yang akan disertakan, dan kemudian tekan Simpan. Munculan akan muncul dan membolehkan anda membenarkan sambungan, dan setelah selesai, penjadualan akan mula berlaku.

4. UpdraftPlus: Pemulihan.

Memulihkan dengan UpdraftPlus menawarkan lebih banyak pilihan dan pilihan bagaimana memulihkannya. Walau bagaimanapun, struktur keseluruhan tidak terlalu rumit, jadi anda tidak perlu merasa gentar dengan semua pilihan yang ada!

Untuk mula memulihkan sandaran, kembali ke tab Sandaran / Pulihkan untuk senarai semua sandaran sebelumnya. Dari ini, kemudian pilih sandaran yang ingin anda pulihkan.

Klik butang pulihkan, dan anda akan diberi peluang untuk memilih apa yang hendak dipulihkan; sistem yang fleksibel membolehkan anda mengembalikan aspek tertentu dari laman WordPress anda, seperti tema, pemalam, atau fail dll.

Apabila anda memilih perkara yang hendak dipulihkan, klik butang pulihkan dan biarkan prosesnya berjalan. Dengan pemulihan selesai, anda juga dapat memuat turun fail log. Adalah bijak untuk melakukannya, dan sekiranya ada masalah, fail ini akan memudahkan pasukan sokongan UpdraftPlus untuk membantu.

Pemulihan-Successul-UpdraftPlus

UpdraftPlus … Premium

UpdraftPlus juga menawarkan versi premium yang lebih komprehensif, untuk laman web yang lebih besar dengan jumlah dan variasi kandungan yang lebih besar untuk ditangani, ini mungkin lebih sesuai. Ciri tambahan termasuk:

 • Sandaran kandungan yang ditentukan
 • Penghijrahan Laman Web Ringkas
 • Keserasian berbilang tempat
 • Sandaran merangkumi kandungan bukan WordPress
 • Sokongan percuma dari juruteknik
 • Storan 1GB pada UpdraftVault
 • Pelbagai jenis aplikasi platform penyimpanan yang lebih besar, seperti Amazon S3, Rackspace, OneDrive, dan banyak lagi
 • Pilihan pangkalan data yang diperluas
 • Dan banyak lagi

Dengan harga $ 70.00, pelan premium adalah harga yang lebih curam daripada Backup guard Pro, namun plugin UpdraftPlus menawarkan lebih banyak utiliti ke laman web anda. Dan untuk banyak laman web, ciri tambahan pastinya bernilai tambahan.

Plugin mana yang lebih baik untuk Backup Up WordPress: Backup Guard atau UpdraftPlus?

Kedua-dua pilihan memberikan ketenangan fikiran, keselamatan, dan utiliti yang diperlukan dari plugin sandaran. Walaupun masing-masing menjalankan tugasnya dengan baik, terdapat perbezaan penting yang akan mempengaruhi yang terbaik untuk anda.

Untuk produk yang ringkas dan mudah yang memerlukan sedikit input untuk menjalankan tugasnya dengan baik, Backup Guard adalah pilihan utama. Ia sangat sesuai untuk laman web yang lebih kecil dengan kadar kandungan yang lebih perlahan, penyediaan yang mudah dan proses yang tidak rumit akan memberi anda perkhidmatan yang baik.

Sebaliknya, jika laman web anda lebih berat, rumit, dan memerlukan penyelenggaraan yang lebih khusus, maka UpdraftPlus merupakan pilihan yang sesuai untuk anda. Keupayaan plugin untuk menawarkan penjadualan sandaran yang berbeza untuk pelbagai ciri laman web, dan secara percuma, menjadikannya sumber penting untuk laman web yang lebih aktif.

Sandaran Manual: Pemalam tidak diperlukan.

Atas pelbagai sebab, anda mungkin merasakan pemalam bukan untuk anda atau laman web anda, atau mungkin ada sebab mengapa pemalam tidak tersedia untuk anda. Sekiranya ini berlaku, masih belum ada alasan untuk tidak membuat sandaran. Sekiranya anda tahu cara membuat sandaran secara manual, anda masih dapat mengamankan laman web anda tanpa memerlukan pemalam, jadi bagaimana caranya untuk melakukannya.

Apabila membuat sandaran secara manual, prosesnya dua kali ganda, dan anda perlu membuat sandaran fail Pangkalan Data dan Laman. Untuk memulakan, sediakan folder desktop untuk menyimpan sandaran, dengan dua subset untuk pangkalan data dan fail laman masing-masing. Sekali lagi, kami sarankan untuk menamakan folder tersebut tarikh sandaran untuk menjimatkan masa anda mencarinya kemudian! Twitter

Dalam tutorial ini, contohnya adalah dari pelayan cPanel. Walau bagaimanapun, kebanyakan sistem pelayan mempunyai format yang serupa, dan jika anda menggunakan pelayan yang berbeza maka tidak mungkin ada banyak perbezaan. Cari perkataan dan jalan yang serupa dan anda tidak perlu menghadapi masalah mencari data dan fail yang anda perlukan untuk sandaran.

Pada pelayan cPanel, anda akan menemui Pangkalan Data di bahagian phpMyAdmin, dan fail akan berada di Konsol pengurus fail.

Sandaran manual: Mengeksport Pangkalan Data

Anda pertama sekali perlu log masuk ke antara muka pentadbir cPanel (atau pelayan lain yang anda gunakan). Oleh itu, kemungkinan besar anda akan menggunakan sistem pangkalan data cPanel MySQL, kerana ini adalah standard untuk laman WordPress.

Masuk ke sistem MySQL dan anda akan menemui Pangkalan Data Laman Web, klik kanan dan tekan pilihan phpMyAdmin (sekali lagi, ini adalah standard WordPress). Anda akan diarahkan ke tab phpMyAdmin baru, di sebelah kiri akan terdapat senarai semua laman web yang telah anda pautkan ke pelayan ini.

Pilih laman web yang anda mahu sandarkan dan anda akan disertakan dengan dropdown, jadual, pilih ‘eksport’.

pangkalan data eksport

Ini akan membawa anda ke konsol eksport dengan beberapa pilihan bagaimana untuk meneruskan, pilih kaedah eksport: pilihan cepat dan format: SQL. Selepas ini, klik Go dan muat turun akan berterusan, pastikan anda memindahkannya ke subfolder Pangkalan Data di folder sandaran anda supaya anda dapat melacaknya.

Terdapat beberapa kes di mana muat turun tidak akan automatik, dan sebaliknya akan memaparkan semua komponen dalam konsol dalam talian. Sekiranya ini berlaku, salin saja dan tampal ke folder IDE dan pindahkan ke folder Sandaran anda.

Apabila anda membuat sandaran pangkalan data, langkah seterusnya adalah fail laman web.

Sandaran manual: Mengeksport Fail Laman

Terdapat dua kaedah utama untuk mengeksport fail laman web, yang lebih umum digunakan adalah melalui cPanel, tetapi untuk beberapa laman web mungkin lebih sesuai menggunakan FTP.

Kami akan menerangkan kedua-dua kaedah tersebut dan anda boleh menentukan yang terbaik untuk anda.

Mengeksport Fail Tapak: kaedah cPanel

Untuk memulakan dengan kaedah cPanel, masuk ke papan pemuka pelayan dan cari pilihan pengurus fail.

Dari sini, cari folder public.html dan klik padanya, ini akan memberi anda pilihan untuk memampatkan.

Tab akan dibuka mengenai bagaimana anda ingin memampatkan fail, pilih pilihan arkib .zip. Selepas ini, sahkan pemampatan dengan menekan Compress File.

Apabila proses selesai, anda akan melihat folder bernama public_html.zip, memuat turunnya dan memindahkannya ke folder fail laman web yang anda buat sebelumnya, dan fail anda akan disandarkan!

Jangan lupa hapus fail .zip yang tersisa di pelayan setelah selesai, jika tidak, anda akan membuang ruang pelayan yang berharga!

Sekiranya atas sebab apa pun kaedah ini tidak sesuai untuk anda, jalan seterusnya anda adalah FTP.

Mengeksport Fail Tapak: Kaedah FTP

Kaedah FTP, kependekan dari protokol Pemindahan fail, sedikit lebih rumit, tetapi tidak terlalu membiasakan diri. Anda memerlukan perkhidmatan pelanggan untuk kaedah ini, pilihan percuma yang baik adalah FileZilla atau Cyberduck, sama ada boleh dipasang dengan mudah terus dari laman web mereka.

Apa yang diizinkan oleh perkhidmatan pelanggan ini adalah antara muka secara langsung antara fail laman web langsung dan komputer anda, yang merupakan asas kaedah FTP.

Untuk demonstrasi ini, kami telah memuat turun FileZilla, dan langkah pertama anda adalah mendapatkan salah satu pelanggan.

FTP: menyambung ke pelayan laman web

Langkah pertama jika mencari maklumat masuk FTP anda, anda memerlukannya untuk membuka sambungan FileZilla ke pelayan.

Perinciannya boleh didapati dalam fail cPanel, cari bahagian akaun FTP, dan ia mesti ada, jika ini tidak berlaku, anda perlu menghubungi syarikat tuan rumah pelayan.

Apabila anda mempunyai butiran ini, buka FileZilla. Anda akan disajikan dengan format dua panel, kiri akan mewakili komputer anda, dan kanan pelayan yang anda sambungkan / sambungkan.

Untuk membuat sambungan berfungsi, perlu membuat fail > Pengurus tapak. Tab baru akan muncul, klik laman baru dan anda akan diminta memberikan nama kepada pelayan laman web yang anda sambungkan.

Untuk menyambung, pilih dulu jenis log masuk biasa, dan kemudian isi butiran pelayan, seperti hos (domain), Nama pengguna dan kata laluan. Apabila anda telah melakukan ini dan menyambung, butiran akan disimpan, jadi anda tidak perlu risau untuk memasukkannya setiap kali anda mahu akses ke pelayan melalui FileZilla.

Apabila anda semua tersambung, cari panel Laman jauh, ini mengandungi semua fail dan folder laman web. Terdapat menu lungsur turun di mana anda akan menemui fail yang disebut public¬_html, fail ini adalah koleksi lengkap semua fail laman web, dan apa yang akan anda eksport sebagai sandaran.

FTP: Mengeksport fail WordPress

Dengan menggunakan antara muka sebelah kiri (yang disambungkan ke fail komputer tempatan anda), cari folder sandaran fail laman web yang anda buat sebelumnya.

Dari sini, semudah menyeret dan melepaskan folder public_html dari antara muka kanan ke fail laman web di sebelah kiri. Ini akan memulakan proses muat turun, yang berbeza-beza mengikut masa bergantung pada kelajuan sambungan.

Membuat sandaran secara manual pastinya merupakan proses yang berbeza daripada menggunakan pemalam, dan walaupun terasa lebih rumit, itu adalah kemahiran yang berharga untuk dimiliki. Sekiranya atas sebab apa pun plugin yang anda gunakan tiba-tiba tidak disokong, anda boleh dengan mudah mengetahui ada penyelesaian cadangan untuk sandaran anda!

Kesimpulannya

Menyandarkan laman web WordPress adalah satu perubahan kecil dan mudah dibuat, tetapi dalam persekitaran dalam talian sekarang ini menjadi suatu keperluan. Menurut statistik baru-baru ini, hampir 90% laman web WordPress mempunyai kelemahan yang ketara terhadap penggodaman; dan pemalam sandaran adalah satu-satunya cara untuk melindungi diri daripada perkara ini.

Cadangan akan memberi anda ketenangan fikiran, keamanan, dan peluang untuk bangkit kembali dengan cepat sekiranya berlaku kerugian. Tidak ada alasan untuk membuat sandaran laman web anda, dan tidak pernah menjadi halangan untuk melakukannya.

Oleh itu, jangan tunggu sehingga anda harus mengatakan, “Saya harap saya disandarkan!”, Muat turun salah satu pemalam yang disebutkan di sini (atau lakukan secara manual!) Dan sandarkan WordPress anda.

Juga, jika anda tertanya-tanya bagaimana menukar hos web untuk laman WordPress anda, lihat panduan kami tentang itu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector