15 Penjana Domain Terbaik untuk 2020 |

Memilih nama domain tidaklah mudah. Anda mahukan alamat laman web yang tidak dapat dilupakan dan bermakna sekaligus menerangkan tentang jenama anda. Tetapi walaupun anda telah mendapat sesuatu yang menarik dan sesuai dengan jenama anda, anda mungkin mendapati bahawa domain .com sudah diambil. Itu hanya membawa anda kembali ke papan gambar, yang bermaksud lebih banyak sakit kepala.


Tetapi tidak perlu selamanya untuk muncul dengan nama domain hebat yang sudah tersedia. Cubalah salah satu daripada 15 penjana domain teratas ini, yang tidak disenaraikan dalam urutan tertentu, dan selamatkanlah rambut anda.

Sekiranya anda belum mempunyai nama domain, anda boleh mendapatkannya di bawah:

 • Domain.com (kos domain: $ 9,99 untuk 1 tahun – gunakan kupon “HOSTFACTS” untuk mendapat potongan 20% dari pembelian pertama)
 • Cari pendaftar domain lain di sini.

15 Penjana Nama Domain Percuma Terbaik

HostPapa # 1

Penjana nama domain HostPapa

HostPapa kebanyakan terkenal dengan perkhidmatan hosting webnya, tetapi juga membantu pengguna mencari dan memindahkan nama domain. Ia tidak mempunyai penjana nama domain, tetapi jika anda mencari nama domain atau kata kunci yang dikehendaki dengan carian domain mereka, HostPapa akan memberitahu anda jika ada dan anda juga akan diberi ratusan alternatif (utama, negara – nama domain khusus, premium) dan peluasan berbeza untuk dipilih.

# 2 Namecheap

Penjana nama domain NameCheap

Namecheap membantu anda mencari nama domain perniagaan anda dengan penjana bernama Beast Mode. Pertama, mulakan dengan memasukkan hingga 5000 domain atau kata kunci. Kemudian, pilih jenis TLD yang ingin anda sertakan dalam carian anda. Anda boleh menambah pilihan mengikut kategori atau memilih semua TLD yang tersedia. Beast Mode juga mempunyai banyak penapis untuk menyempitkan hasil carian anda, seperti:

 • Julat harga
 • Gunakan Peretasan Domain
 • Jatuhkan Vokal Terakhir
 • Kata majmuk
 • Tunjukkan Domain Premium
 • Sembunyikan Domain yang Tidak Tersedia

Penjana Namecheap juga membolehkan anda menambahkan awalan / akhiran yang akan mencadangkan alternatif untuk domain yang sudah didaftarkan atau untuk kos tinggi. Secara keseluruhan, generator Namecheap adalah alat yang bagus untuk mencari nama domain yang sesuai untuk perniagaan anda.

# 3 Carian Domain Lean

penjana domain tanpa lemak

Mulakan dengan satu kata kunci, dan kemudian cari pilihan domain anda di Lean Domain Search. Hasil carian anda akan menunjukkan ratusan, jika bukan ribuan, idea nama domain. Semua hasil tersedia untuk domain .com. Dengan alat ini, anda juga boleh:

 • Tapis mengikut abjad, mengikut panjang, atau mengikut populariti
 • Simpan nama domain kegemaran anda
 • Jejak sejarah carian anda
 • Kongsi hasil carian anda
 • Cari idea anda sendiri dengan segera untuk melihat apakah idea itu tersedia

Sekiranya anda mempunyai idea kata kunci yang ingin anda gunakan tetapi memerlukan beberapa idea baru untuk domain penuh, ini adalah alat untuk digunakan. Setiap kali kami mencuba idea nama domain, Lean Domain Search adalah laman web pertama yang dikunjungi.

# 4 Bust a Nama

hancurkan penjana nama domain nama

Bust a Name mempunyai banyak alat penyaringan untuk membantu anda mencari nama domain berkualiti yang memenuhi keperluan khusus anda. Mulakan dengan menapis kata kunci, dan kemudian pilih pilihan seperti “bermula” atau “berakhir” dengan kata kunci anda. Kemudian, tapis mengikut sifat semula jadi yang anda mahukan domain tersebut, dan pilih had watak anda. Anda juga dapat memilih untuk menunjukkan domain yang diambil serta menyaring mengikut pelanjutan, seperti .com, .net, dan .org. Di bahagian bawah halaman, anda juga akan melihat cadangan untuk kata kunci yang serupa untuk dicuba.

Sekiranya anda tidak mempunyai kata kunci, cubalah butang “Buat Domain Rawak” untuk mencetuskan idea atau mengambil nama yang tersedia. Sekiranya anda menjumpai domain yang anda suka, simpan untuk kemudian, atau beli melalui pautan ke pendaftar domain seperti GoDaddy dan Namecheap. Anda juga boleh menjalankan carian domain di laman web ini jika nama yang anda fikirkan ada.

# 5 Penjana Nama Perniagaan Shopify

Penjana nama perniagaan ShopifyWalaupun nama alat ini menunjukkan bahawa itu hanya untuk menghasilkan nama perniagaan, Penjana Nama Perniagaan Shopify sebenarnya memberikan idea nama domain yang tersedia. Mulakan dengan memilih kata kunci yang anda mahu domain anda sertakan, dan anda akan mendapat ratusan cadangan. Walaupun laman web ini mendorong anda untuk membuat kedai Shopify menggunakan nama domain yang mereka sarankan, anda boleh pergi ke tempat lain untuk membeli alamat web. Cadangan menggunakan peluasan .com.

# 6 Nameboy

Penjana domain Nameboy

Nameboy membantu anda mencari nama domain yang tersedia berdasarkan kata kunci yang anda pilih. Masukkan hingga dua kata kunci, dan Nameboy akan segera menghantar senarai nama domain yang dicadangkan. Carta mereka memudahkan untuk menentukan sambungan mana yang diambil dan yang mana yang masih boleh anda dapatkan. Sebagai contoh, walaupun hostingfacts.com diambil, pengguna lain masih boleh membeli HostingFacts.net.

Anda juga dapat melihat nama domain mana yang tersedia untuk dijual semula dan membenarkan cadangan kata hubung atau kata kunci berima. Alat ini berfungsi dengan baik jika anda sudah mempunyai idea tentang kata kunci apa yang ingin anda gunakan tetapi mencari cadangan mengenai pelbagai variasinya.

# 7 NameStall

penjana nama domain namestall

NameStall menawarkan pelbagai alat untuk membantu anda dalam carian domain anda. Mulakan dengan alat penjana nama domain mereka, yang akan membantu anda mencari berdasarkan kata kunci dan penapis lain, termasuk:

 • Sebahagian daripada ucapan
 • Kata kunci popular
 • Perkataan Bahasa Inggeris asas
 • Kategori industri

Anda juga boleh memilih sama ada anda mahukan kata kunci anda di awal atau akhir domain anda atau jika anda mahukan tanda hubung di alamat web anda. Akhirnya, pilih peluasan yang ingin anda saring. Anda akan menerima senarai pilihan yang telah diambil dan belum didaftarkan. Klik pautan “daftar” di sebelah yang anda mahu pilih.

NameStall juga dilengkapi alat cadangan nama domain yang serupa serta alat carian domain segera, senarai nama domain berjenama, dan alat carian kata kunci dengan bayaran tinggi.

# 8 Teka-teki Domain

domainpuzzlerDomain Puzzler adalah alat mudah dengan banyak pilihan. Mulakan dengan versi “mudah”, dan masukkan kata kunci ideal anda, pilih peluasan domain anda, dan cari idea. Perkara yang menarik tentang penjana nama domain ini ialah anda boleh memasukkan banyak kata kunci berbanding hanya satu atau dua seperti alat lain dalam senarai ini, dan ia akan menggabungkan kata kunci anda ke dalam variasi yang berbeza. Tambahkan hasil ke senarai kegemaran anda, atau cuba carian yang lebih maju. Anda juga boleh menggunakan alat untuk membandingkan kedudukan halaman dari nama domain yang berbeza.

# 9 Nama Mesh

NamaMesh

Nama Mesh berfungsi dengan baik apabila anda mempunyai beberapa kata kunci dalam fikiran. Pilih 2-3 kata kunci, dan masukkan ke dalam kotak carian. Kemudian, buat senarai anda! Alat ini akan menyampaikan idea berdasarkan kategori seperti:

 • Biasa
 • Baru
 • Pendek
 • Sama
 • SEO

Sebaik sahaja anda mencari kata kunci, anda dapat menyaring hasil berdasarkan peluasan domain, domain tidak berdaftar, dan panjang maksimum. Name Mesh juga akan mencadangkan carian kata kunci lain untuk anda.

# 10 Bot Domain

penjana domainsbot

Bot Domain adalah alat cadangan domain dan alat carian domain. Mulakan dengan mencari kata kunci, dan anda akan menemui idea yang tersedia berdasarkan kata kunci tersebut, kata kunci gabungan, atau kata kunci yang serupa. Jika tidak, cari nama domain yang anda mahukan. Sekiranya tersedia, anda boleh membeli melalui pautan ke pelbagai pendaftar domain. Anda juga akan melihat cadangan mengenai nama domain yang serupa. Tapis mengikut peluasan dan bahasa, atau tambahkan sinonim, awalan, atau akhiran anda sendiri.

# 11 Panabee

penjana domain panabee

Panabee adalah alat carian nama domain, penjana nama perniagaan, dan penjana nama domain. Mulakan dengan dua kata kunci, dan cari cadangan nama domain. Sekiranya nama domain yang anda inginkan diambil, anda boleh mengunjungi GoDaddy, di mana anda dapat melihat sambungan domain lain yang tersedia.

Sekiranya anda tidak menyukai apa yang anda lihat, Panabee akan memberikan istilah berkaitan yang boleh anda cari. Selain menunjukkan nama domain yang tersedia, Panabee juga menunjukkan kepada anda apakah nama domain ideal anda digunakan sebagai nama pengguna media sosial.

# 12 Stesen Nama

Stesen Nama

Mulakan dengan Name Station dengan mendaftar untuk akaun percuma, yang boleh anda lakukan dengan menggunakan e-mel atau akaun Facebook anda. Dengan alat ini, anda akan mendapat akses ke:

 • Penjana nama domain
 • Pemeriksa ketersediaan segera
 • Pertandingan nama awam
 • Cadangan kata kunci

Tapis berdasarkan pelanjutan, panjang nama dan banyak lagi. Sekiranya anda tidak mempunyai idea kata kunci, cuba cari idea oleh industri anda. Laman web ini dilihat dapat dilihat di TechCrunch, Mashable, SEOMoz, dan lain-lain, jadi perlu disemak.

# 13 Carian Domain Segera

Carian Domain Segera

Pencarian Domain Segera adalah alat yang berfungsi dengan baik jika anda sudah mempunyai nama domain. Mulakan dengan menaip idea anda, dan alat ini akan memberitahu anda sama ada ia diambil atau tidak. Sekiranya ada, mereka akan mencadangkan alternatif yang ada pada masa ini. Mereka juga akan memberitahu anda yang mana yang akan dilelong. Anda boleh membeli melalui pautan di laman web yang akan membawa anda terus ke GoDaddy untuk menyelesaikan pembelian anda. Sekiranya domain tersebut diambil, anda boleh mengikuti pautan untuk mencari siapa yang memiliki laman web tersebut atau untuk menyewa ejen untuk membantu anda membuat tawaran di domain tersebut.

# 14 Saya Mahukan Nama Saya

IWantMyName

Saya Mahukan Nama Saya serupa dengan Pencarian Domain Segera kerana ia berfungsi dengan baik jika anda sudah mempunyai nama. Masukkan alamat yang anda mahukan, dan Saya Mahu Nama Saya akan memberi tahu anda jika itu sudah siap untuk diambil. Sekiranya tidak, mereka akan menunjukkan kepada anda pilihan alternatif dan harganya. Anda juga boleh menapis dengan menyembunyikan domain yang tidak tersedia.

# 15 Geek Webhosting

penjana nama geeks webhosting

Webhosting Geeks adalah alat penjana nama yang membantu anda mencari nama yang unik untuk perniagaan anda. Anda boleh menambahkan beberapa kata kunci ke bar carian dan menambah penapis untuk hasil yang lebih spesifik. Contohnya, anda boleh memilih tempat nama perniagaan anda diletakkan – pada awal, tengah atau akhir domain. Anda juga boleh menetapkan had panjang domain (5-30 huruf). Webhosting Geeks memberi anda pilihan untuk mencari dari nama domain .com, .net, .org, .us, .ca, .au, dan .co.uk yang tersedia.

Dengan 15 penjana nama domain ini, anda tidak akan menghadapi masalah dengan nama domain yang tersedia yang menggambarkan perniagaan anda dengan baik. Ada yang kita terlepas? Tinggalkan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map