15 Cara Mempercepat Laman Web Anda

Salah satu perkara terburuk yang boleh berlaku pada laman web anda ialah kehilangan pelanggan kerana masalah yang dapat dicegah sepenuhnya. Statistik dari kajian Google Page Load Time 2017 menunjukkan bahawa satu saat dapat membuat perbezaan besar dalam jumlah lalu lintas dan kepuasan pelanggan anda.


Hanya dalam satu saat:

 • Paparan halaman anda boleh berkurang sebanyak 11 peratus ��
 • Tahap kepuasan pelanggan boleh turun 16 peratus ��
 • Anda boleh mengalami penurunan kadar penukaran sebanyak 7 peratus ��

Sepanjang setahun, kelewatan satu saat itu boleh menyebabkan penurunan pendapatan $ 2.5 juta untuk perniagaan yang rata-rata berjumlah $ 100,000 dalam jualan harian.

Pendek kata, kependaman adalah musuh prestasi laman web dan kepuasan pengguna. Lima puluh tiga peratus pengguna menyatakan bahawa mereka akan meninggalkan laman web yang memakan masa lebih dari tiga saat untuk dimuat.

Apa itu Latensi dan Mengapa Penting?

Terdapat tiga komponen yang menyumbang kepada kelajuan penghantaran data: lebar jalur, latensi, dan throughput. Bersama dengan kandungan dan pengekodan yang dioptimumkan, elemen-elemen ini saling berkaitan. Masalah dengan satu akan mempengaruhi yang lain.

gambar yang menunjukkan kependaman dan kelajuan rangkaianLebar jalur adalah saluran paip di mana data anda bergerak. Lebar jalur yang sempit mengurangkan jumlah maklumat yang bergerak melalui saluran paip itu pada waktu tertentu. Ini membawa kepada masalah dengan latensi dan mempengaruhi throughput.

Laman web kependaman ditakrifkan sebagai masa yang diperlukan untuk maklumat untuk membuat perjalanan pergi balik dari pelayar ke pelayan dan kembali ke pengguna lagi. Throughput adalah jumlah data yang bergerak melalui pelayan dalam jangka masa yang ditetapkan.

Ini adalah keseimbangan latensi optimum (rendah) dan lebar jalur (tinggi) yang membawa kepada penyampaian yang cekap dan hasil yang lebih baik. Sekiranya baki itu tidak menguntungkan, masa muat halaman laman web anda akan lebih perlahan dan penghantaran data ditangguhkan.

Apa yang menyumbang kepada kadar kependaman yang tinggi?

 • Penyebaran. Ini adalah jangka masa yang diperlukan untuk paket data bergerak dari satu sumber ke sumber yang lain.
 • Medium penghantaran. Kami telah menempuh perjalanan yang panjang sejak zaman dial up, tetapi media pemindahan masih mempengaruhi kependaman. Bahkan kemajuan teknologi seperti gentian optik dan WAN mempunyai batasan fizikal yang mempengaruhi kelajuan penghantaran kandungan.
 • Penghala. Apa yang dapat kita lakukan dengan klik tetikus atau dengan mengetik URL menjadikan rangkaian peristiwa yang membolehkan kita mengakses internet. Di mata pengguna biasa, permintaan dibuat dan dihormati dengan kelajuan cahaya. Namun, ini bergantung pada kemampuan penghala kita untuk menganalisis header paket dan maklumat lain dengan betul.

Semakin banyak rangkaian diedarkan, semakin banyak paket harus beralih dari router ke router. Ini menyumbang kepada kependaman tinggi.

 • Penyimpanan. Kelewatan berlaku setiap kali paket data berjaya atau disimpan. Prosesnya jika lebih rumit oleh jumlah suis dan jambatan yang dihadapi antara permintaan dan penyampaian penyemak imbas awal. Lihat yang berkaitan – storan awan terbaik
 • Memformat Cara anda mengkonfigurasi fail dan menguruskan pangkalan data WordPress akan mempengaruhi bagaimana arahan dan kod dibaca dan diproses. Kod yang bersih, ramping dan elegan membawa kepada kecekapan dan kepantasan.
 • Jenis dan saiz fail. Adalah wajar bahawa fail yang lebih kecil dan pemformatan yang lebih mudah akan melintasi rangkaian dengan lebih pantas dan cekap. Laman web yang berat pada grafik dan media kaya lain adalah kandungan yang kelihatan lebih berantakan, dan ini mempengaruhi seberapa cepat halaman dapat dimuat sepenuhnya. Itulah sebabnya penting memampatkan fail laman web anda.

Kelebihan Mengoptimumkan Laman Web Anda

Sama ada anda memutuskan untuk menggunakan pembangun laman web berkualiti tinggi, menyewa pereka web, atau membina laman web anda sendiri, dengan mempertimbangkan keselamatan dan kepantasan mengikut reka bentuk akan meningkatkan penampilan dan penghantaran kandungan anda. Ini membantu dengan Pengoptimuman SEO dan memberikan yang lebih baik pengalaman pengguna (UX).

Kajian menunjukkan bahawa memerlukan masa sehingga 22 saat untuk laman web mudah alih memuatkan halaman pendaratan rata-rata. Bayangkan kelebihan anda dalam persaingan jika anda dapat mengurangkan masa muat anda hingga tujuh saat atau kurang.

15 Cara Anda Boleh Meningkatkan Kelajuan Web Anda Hari Ini

Pelayan hari ini dapat memberikan masa muat yang berukuran dalam milisaat dan bukannya beberapa saat. Selain mengawal teknologi yang menyampaikan kandungan web anda kepada pengunjung, anda dapat menerapkan sejumlah perubahan dan perubahan untuk memastikan pemuatan halaman yang konsisten dan cepat serta keseluruhan UX yang lebih memuaskan.

Berikut adalah 15 cara untuk meningkatkan kelajuan laman web anda, dan ini sama sekali tidak akan mengurangkan kualiti kandungan anda atau estetika laman anda.

1. Dayakan Pemampatan Fail

Pemampatan fail bukanlah perkara baru. Kami semua menemui fail yang terlalu besar untuk diunduh yang dapat kami akses setelah dikompres. Idea yang sama dapat membantu memuat turun laman web anda dengan lebih cepat dengan menggunakan pemampatan Gzip.

Untuk melakukan ini dengan memasang plugin pemampatan untuk sistem pengurusan kandungan anda atau secara manual melalui fail .htaccess. Ini akan berfungsi untuk CSS, JS, XML, dan HTML dengan menambahkan kod berikut:

AddOutputFilterByType DEFLATE teks / dataran
AddOutputFilterByType DEFLATE teks / html
AddOutputFilterByType DEFLATE teks / xml
AddOutputFilterByType DEFLATE teks / css
Aplikasi AddOutputFilterByType DEFLATE / xml
Aplikasi AddOutputFilterByType DEFLATE / xhtml + xml
AddOutputFilterByType DEFLATE aplikasi / rss + xml
Aplikasi / javascript AddOutputFilterByType DEFLATE
Aplikasi AddOutputFilterByType DEFLATE / x-javascript

2. Keluarkan Plugin dan Sambungan Tidak Perlu

Semasa pertama kali membina laman web anda, menggoda untuk memasang dan mencuba sejumlah pemalam, Sebilangannya hebat, tetapi banyak lagi akhirnya mengumpulkan habuk di direktori kami. Jadikannya peraturan untuk segera mencopot pemasangan plugin dan tambahan atau pelanjutan lama, tidak perlu, atau tidak disokong. Melumpuhkannya mungkin merupakan pilihan yang lebih mudah, tetapi itu boleh menyebabkan masalah keselamatan dan membuat anda berisiko mengalami pelanggaran dan eksploitasi.

Untuk keselamatan laman web yang memfokuskan untuk memasang hanya plugin WordPress terbaik semasa membuang yang tidak perlu juga sangat penting.

3. Mengoptimumkan HTTP

Terdapat dua cara untuk meningkatkan masa muat halaman melalui pengoptimuman HTML. Yang pertama adalah untuk meminimumkan permintaan HTTP anda. Anda boleh melakukannya dengan beberapa cara:

 • Gunakan CSS dan bukannya gambar jika boleh
 • Gabungkan fail CSS, JS, dan HTML untuk mengelakkan kembung dan kelebihan
 • Reka bentuk halaman yang bersih dan ringkas dengan elemen yang lebih sedikit
 • Dayakan cache
 • Kurangkan jumlah pengalihan dengan membersihkan halaman lama dan pautan yang rosak

Cara kedua untuk mengoptimumkan HTML adalah dengan mengaktifkan Keep-Alive. Biasanya, setiap permintaan fail memulakan tindakan yang berasingan. Dengan mengaktifkan HTML Keep-Alive, anda membuat satu sambungan terbuka yang kekal sehingga semua permintaan penyemak imbas dipenuhi. Salin sedikit kod ini ke dalam fail .htaccess anda, dikelilingi oleh tag pembuka dan penutup yang sesuai:

IfModule mod_headers.c
Header set Connection tetap hidup
SekiranyaModul

4. Pasang Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN)

Rangkaian penghantaran kandungan (CDN) mengurangkan masa muat halaman dengan cara yang sama seperti pelayan. Rangkaian ini tersebar ke pelbagai tempat di dunia, yang membolehkan seseorang di lokasi geografi tersebut mengakses laman web anda lebih dekat dengan rumah.

Banyak perkhidmatan hosting termasuk CDN sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka, jadi periksa ketersediaan sebelum anda masuk dengan sesiapa sahaja. Lihat berkaitan – CDN Kanada terbaik

5. Aktifkan Caching

Caching meninggalkan salinan halaman web anda di penyemak imbas pengguna sehingga halaman disegarkan dan kandungannya diperbaharui. Ini bermaksud permintaan dan halaman HTTP lebih sedikit untuk dimuat. Apabila anda mengaktifkan cache, anda dapat mengurangkan masa muat halaman sebanyak 1.5 saat. Dalam era di mana setiap detik penting, itu sangat besar.

Caching dalam WP boleh diaktifkan dengan plugin Rocket atau melalui salah satu plugin percuma seperti WP3 Total Cache atau Super Cache. Mereka yang menggunakan HTML dapat mengaktifkan cache melalui Etag, Expire, atau kaedah lain. Pengguna Drupal dapat melakukan pengaktifan cache dengan mengikuti arahan ini.

6. Minimumkan Kod JS dan CSS

Anda boleh meningkatkan masa muat halaman anda dengan mengurangkan jumlah pengekodan yang diperlukan untuk melakukan tindakan. Mulakan dengan membuat fail yang terpisah untuk JS dan CSS, dan kemudian berusaha untuk mengurangkan ruang kosong, menghapus komen yang tidak perlu, dan menggabungkan fail atau baris arahan sedapat mungkin. Sekiranya anda tidak pasti cara terbaik meminimumkan kod tanpa membuat masalah lain, terdapat alat pengurangan yang akan mengenal pasti dan membetulkan pengekodan kembung.

7. Menggunakan Pemuatan Fail JS dan CSS Asinkron

Setelah kod anda ramping dan cekap, anda dapat mengubah cara fail dimuat ke halaman anda melalui pemuatan asinkron. Ini mengubah bagaimana kandungan dimuat ke halaman anda dengan melakukannya dengan lebih berkesan.

Anda lihat, kebanyakan penyemak imbas menangani permintaan dengan memuatkan halaman mengikut urutan, satu demi satu. Ini dikenali sebagai memuatkan halaman segerak. Setiap kali penyemak imbas menemui halaman yang segerak, ia menghentikan semua aktiviti lain sehingga halaman semasa dimuat sepenuhnya. Dengan pemuatan tidak segerak, penyemak imbas anda dapat menangani beberapa permintaan secara serentak, yang bermaksud masa muat turun laman web sama sekali lebih pendek.

Sebilangan besar sistem pengurusan kandungan mempunyai mekanisme untuk membolehkan pemuatan fail CSS dan JS yang tidak segerak. Sebagai contoh, WordPress mempunyai tab “Static Files” pada plugin Rocket mereka yang akan membolehkan anda mengaktifkan fungsi ini dengan mencentang kotak yang sesuai di bahagian “Render-blocking CSS / JS”. Pengguna bukan WP boleh mengaktifkannya di JS dengan menggunakan atribut async atau defer. Untuk CSS, cuba gaya penulisan untuk skrin pertama di html untuk membolehkan pemuatan halaman pertama secara tidak segerak.

Pemuatan JavaScript yang ditangguhkan dapat menghasilkan hasil yang sama, dan dapat diaktifkan di bahagian yang sama dari panel WP Rocket dengan pilihan pemuatan. Sekiranya anda menjalankan laman web dalam HTML, anda boleh menangguhkan pemuatan JS dengan membuat panggilan ke fail luaran sebelum tag badan pada kod anda seperti ini:

8. Mengoptimumkan Fail Gambar

Salah satu babi sumber dan pangkalan data terbesar adalah gambar. Pasti, foto akan menambah kandungan anda, tetapi terlalu banyak juga akan mempengaruhi kelajuan dan menjauhkan lalu lintas. Sekiranya anda mesti memasukkan gambar di laman web anda, pilih satu atau dua, kurangkan ukuran failnya dan taipkan kepada sesuatu yang lebih cekap seperti .jpeg, atau jadikan gambar menjadi kolaj dan bukannya galeri gambar yang berasingan. Anda juga boleh memindahkannya ke platform yang dibuat untuk gambar, seperti InstaGram, dan pautan mudah ke platform itu dari laman web anda.

Hal yang sama berlaku untuk konten video, yang dapat dialihkan ke saluran YouTube. Kedua-dua penyelesaian ini juga akan membantu SEO, kerana anda dapat mengoptimumkannya secara berasingan dengan menggunakan kombinasi tag alt untuk mengindeks gambar dan kandungan video dan SEO di halaman untuk pengoptimuman halaman secara keseluruhan. Salah satu kegemaran kami adalah Optimizilla.

9. Lumpuhkan Hotlinking dan Hadkan Saham Media Sosial

Bercakap mengenai media sosial dan gambar, anda boleh mematikan pautan panas di laman web anda dan mengehadkan perkongsian media sosial. Cadangan kedua nampaknya bertentangan dengan semua yang anda tahu mengenai bukti sosial, jangkauan, dan penglibatan, tetapi anda dapat menemui keseimbangan yang akan menyokong kehadiran media sosial anda tanpa mempengaruhi prestasi.

Ini membawa kita kepada masalah pautan panas. Pautan panas adalah sedikit teknologi yang membolehkan orang lain mengambil kandungan anda dan menggunakannya di laman web atau platform media sosial mereka sendiri. Ini juga secara tidak sengaja meningkatkan penggunaan sumber anda.

Daripada memautkan ke gambar atau kandungan di laman web lain, atau membiarkan anda dicuri, muat turun dan simpan di pelayan anda. Ini mungkin kelihatan tidak menarik, tetapi pautan ke kandungan laman web lain mungkin mempunyai akibat yang tidak disengajakan untuk membiarkan prestasi laman web orang lain yang berpotensi kurang baik mempengaruhi anda sendiri.

10. Kurangkan Skrip Luaran

Menambah skrip luaran vi Kod JS meningkatkan jumlah permintaan HTTP, yang menurunkan kelajuan laman web. Beberapa skrip luaran diperlukan, jadi anda tidak perlu menghapuskannya sepenuhnya. Pingdom membolehkan anda menguji setiap pautan luaran untuk menentukan yang menyebabkan masalah.

Sebelum menambahkan pautan luaran ke kandungan web anda, pastikan laman web sumber boleh dipercayai atau anda boleh membawa masalah mereka pulang ke platform anda.

11. Cari dan Betulkan Pautan Pecah

Sebarang pautan yang terputus yang diakhiri dengan pengalihan atau mesej ralat boleh mempengaruhi UX. Walau bagaimanapun, petua ini merujuk kepada pautan yang terdapat dalam fail gambar, JS, atau CSS anda. Cari dan uji pautan di tajuk fail CSS anda dan di URL sumber JavaScript. Anda boleh mencarinya secara manual, dengan memeriksa log pelayan, atau dengan menggunakan alat periksa pautan.

12. Optimumkan Pangkalan Data Anda

Penyimpanan fail yang besar pasti menyumbang kepada prestasi yang perlahan. Anda mahukan catatan lengkap setiap tindakan untuk tujuan keselamatan, tetapi setiap kali pemalam atau ciri lain menyimpan data, data tersebut akan bertambah dalam pangkalan data anda. Bayangkan semua pingback tersebut, komen spam atau tidak perlu, dan semakan post semakan semakin meningkat, dan anda mempunyai idea yang baik mengenai masalah ini.

pengoptimuman pangkalan data

Untuk mengelakkan masalah ini, lakukan sandaran biasa diikuti dengan pembersihan untuk menyingkirkan data yang berlebihan tanpa mengalami akibat yang tidak diingini.

13. Gunakan Tema Ringan

Anda akan kagum dengan perbezaannya dengan menukar tema anda dari sesuatu yang kikuk dan sarat dengan kod ke kerangka ringan. Sekiranya laman web anda kelihatan perlahan dan semua elemen lain baik, cuba gunakan tema yang lebih baru dan lebih ringan. Ini bermaksud menyelami sejarah persembahan tema dengan lebih mendalam daripada hanya mencari sesuatu yang kelihatan cantik.

Seperti pemalam, pastikan untuk menyahpasang tema lama daripada melumpuhkannya.

14. Pilih Sistem Pengurusan Kandungan yang Baik

Sistem pengurusan kandungan (CMS) sangat penting untuk mengekalkan kelajuan dan prestasi yang boleh dipercayai. Yang paling popular sejauh ini adalah WordPress, tetapi ada juga Joomla, Drupal, dan banyak lagi yang lain. Mereka menawarkan kelebihan pengoptimuman kandungan dan ketersediaan plugin atau ciri yang meningkatkan prestasi.

15. Pilih Perkhidmatan Hosting Anda Dengan Memerhatikan Prestasi

Mungkin menggoda untuk mencari perkhidmatan hosting yang murah. Lagipun, roti dan mentega anda ada di platform anda, bukan? Walau bagaimanapun, mengoptimumkan semua komponen lain yang menyumbang kepada prestasi yang cekap tidak akan menjadi masalah sekiranya platform hosting anda tidak berkualiti.

Ini bermaksud bukan hanya memilih rancangan yang akan membolehkan anda menangani lonjakan dan pertumbuhan lalu lintas, tetapi juga mencari penyedia dengan teknologi untuk menyokong prestasi. Rancangan hosting bersama tidak apa-apa jika anda baru memulakan dan menggunakan lebih banyak kandungan statik. Walau bagaimanapun, kelajuan dan ketersediaan sumber anda kadang-kadang bergantung kepada mempunyai jiran yang baik.

Sekiranya boleh, pilihlah rangkaian peribadi maya yang berkualiti (VPN) atau a pelayan khusus. Ini akan memberi anda sumber, simpanan, dan ketersediaan yang diperlukan untuk mengurangkan waktu henti dan latensi.

Jangan Lupa Mengenai Ujian dan Penilaian yang sedang berlangsung

Mengetahui apa yang hendak diubah dan kapan bergantung kepada mengetahui masalah apa yang mempengaruhi masa muat halaman dan kelajuan penghantaran kandungan secara keseluruhan. Beberapa perkhidmatan hosting mempunyai alat yang boleh anda gunakan untuk mengukur prestasi laman web. Terdapat juga sejumlah kaedah dan alat yang boleh anda gunakan untuk mengukur kependaman dan masa muat halaman.

Tidak kira kaedah atau alat yang anda gunakan, pastikan untuk menguji dari pelbagai lokasi. Oleh itu, pelayan yang terletak lebih jauh dari sumber akan mengambil masa lebih lama untuk menyampaikan kandungan. Pengujian geo dari sebilangan lokasi akan membantu anda mengukur kadar kependaman. Semasa menjalankan ujian kelajuan, lakukan kedua-duanya dengan CDN anda diaktifkan dan dilumpuhkan. Ini akan membantu anda menilai keberkesanan CDN anda dan teknologi lain.

bagaimana cdn berfungsi

Salah satu alat ujian kelajuan yang paling biasa dan berkesan adalah Pingdom. Alat dalam talian percuma ini adalah cara mudah untuk menentukan pelbagai masalah dengan prestasi dan kelajuan laman web. Anda hanya memasukkan URL dan lokasi pelayan anda ke dalam kotak carian dan tekan “Mula Uji”. Anda juga boleh membeli langganan premium untuk pengujian mendalam mengenai jenis masa dan kandungan dari lebih dari 70 lokasi pelayan.

Ini adalah contoh ujian ping menggunakan DNS awam Google:

$ ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 bait data
64 bait dari 8.8.8.8: icmp_seq = 0 ttl = 56 masa = 54.524 ms
64 bait dari 8.8.8.8: icmp_seq = 1 ttl = 56 masa = 43.423 ms
64 bait dari 8.8.8.8: icmp_seq = 2 ttl = 56 masa = 50.773 ms

Alat traceroute akan mengesan perjalanan paket dari pelayan ke pelayan, mengukur laluan dari penyemak imbas ke hos dan mengenal pasti sebarang masalah atau masalah lain.

Berikut adalah contoh laporan arahan traceroute menggunakan Google DNS yang sama:

$ traceroute 8.8.8.8
traceroute hingga 8.8.8.8 (8.8.8.8), 64 hop maksimum, 52 bait paket
1 192.168.0.1 (192.168.0.1) 6.632 ms 9.659 ms 10.089 ms
2 10.89.0.1 (10.89.0.1) 29.867 ms 14.293 ms 30.259 ms
3 blk-212-126-117.eastlink.ca (173.212.126.117) 20.677 ms 19.575 ms 20.155 ms
4 ns-hlfx-dr002.ns.eastlink.ca (24.215.102.161) 30.093 ms 29.371 ms 30.796 ms
5 ns-hlfx-br002.ns.eastlink.ca (24.215.102.221) 29.540 ms 29.516 ms 29.989 ms
6 ns-hlfx-br001.ns.eastlink.ca (24.215.102.9) 26.678 ms 29.203 ms 30.787 ms
7 google.eastlink.ca (24.215.101.10) 49.027 ms 49.196 ms 90.601 ms
8 209.85.241.127 (209.85.241.127) 49.999 ms
72.14.239.75 (72.14.239.75) 48.939 ms
72.14.235.169 (72.14.235.169) 46.823 ms
9 google-public-dns-a.google.com (8.8.8.8) 49.465 ms 45.436 ms 43.772 ms

Bercakap tentang Google, mereka juga mempunyai alat percuma untuk menguji laman web untuk masalah kelajuan dan prestasi. Anda boleh mengakses Wawasan PageSpeed ​​mereka di sini.

Pengujian bukan operasi satu kali. Laman web anda harus dipantau sepanjang waktu menggunakan automasi dan beberapa alat yang tersedia untuk ujian prestasi dan kelajuan. agar hasilnya mempunyai makna. Ini akan membantu anda mengenal pasti sebarang masalah sebelum mereka menjadi masalah yang mahal.

Pemikiran Akhir

Apabila rangkaian menjadi lebih sesak dan diedarkan, latensi menjadi lebih mungkin. Matlamat kami adalah untuk memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk meningkatkan prestasi dan kelajuan laman web anda. Selain memilih perkhidmatan hosting web terbaik untuk keperluan dan anggaran anda, mengoptimumkan kandungan anda dan cara penyampaiannya akan banyak membantu menghilangkan banyak penyebab downtime dan prestasi yang perlahan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector