Guia Tutorial per a principiants cPanel (2020)

Si acabeu d’inscriure-vos a un nou servidor web, és probable que s’executi a cPanel. Dir que una cosa com el 90% de totes les empreses d’allotjament web utilitzen cPanel no seria una superació. És aquí que entra en joc el següent tutorial de cPanel.


En ell, aprendràs:

 • ✅ com utilitzar cPanel
 • ✅ com configurar el vostre nom de domini en cPanel
 • ✅ com podeu configurar el vostre lloc web amb cPanel en pocs minuts
 • ✅ i molt més

Per què heu de llegir aquest tutorial cPanel?

 • Aquí, a hostingfacts.com, provar diferents plataformes d’allotjament és una cosa que fem per guanyar-se la vida. Sabem aquestes coses.
 • Moltes altres guies del web solen ser super-tècniques, però no les nostres. No necessiteu cap coneixement previ ni habilitats de gestió del servidor per aprendre amb nosaltres.
 • Vam escriure aquest tutorial de cPanel tenint en compte el principiant.
 • Podeu utilitzar CTRL + F per trobar respostes a preguntes habituals.
 • Aquesta guia està actualitzada per a versions modernes de cPanel 2019.

Contents

Taula de continguts

1. cPanel – Els fonaments bàsics
2. Introducció ràpida a la interfície del cPanel
3. Actualització de les preferències (contrasenyes, contactes, etc.)
4. Gestió de noms de domini (addició, eliminació, etc.)
5. Comptes de correu electrònic i configuració (filtres de correu brossa, comptes de correu electrònic addicionals)
6. Gestió dels vostres fitxers (mitjançant FTP)
7. Bases de dades
8. Instal·lacions d’un sol clic (WordPress i altres)
9. Còpia de seguretat del vostre lloc web
10. Comprovar les estadístiques

Al llarg del camí, també us oferirem alguns consells i trucs útils que us facilitaran la gestió del vostre lloc web.

1. Tutorial de cPanel – Els fonaments

Pssst … Si ja sabeu què és cPanel i heu accedit, aneu a la secció següent fent clic aquí – no us perdreu res..

1.1. Què és cPanel?

�� En termes senzills, és un tauler de control on podeu gestionar tots els elements del vostre compte d’allotjament web.

A les empreses d’allotjament web els agrada posar cPanel a disposició dels seus clients per algunes raons clau: és un quadre de comandament senzill d’utilitzar, està ben cuidat amb actualitzacions periòdiques, millores i mesures de seguretat..

1.2. Què puc fer a cPanel?

Molt … cPanel és on vindreu:

 • Connecteu els noms de domini al vostre allotjament
 • Configura missatges de correu electrònic per al lloc
 • Instal·leu WordPress (o un altre sistema de gestió de contingut)
 • Fes una còpia de seguretat del lloc web
 • Carregueu fitxers al servidor
 • Comproveu l’amplada de banda i altres estadístiques d’ús
 • Canvieu diversos paràmetres de seguretat
 • Instal·leu aplicacions addicionals al vostre servidor
 • Crear bases de dades noves / gestionar les existents
 • Configura diverses optimitzacions

I molt més: simplement rascem la superfície aquí. No es deixarà intimidar. Si bé cPanel t’ofereix un gran volum de funcions i personalitzacions a tenir en compte, no hauràs d’entendre-les totes per poder gestionar el teu lloc web de manera eficaç. Abordarem tot aquesta guia.

1.3. Com puc iniciar la sessió a cPanel?

Si és la primera vegada que inicieu la sessió, el proveïdor d’allotjament hauria d’haver-vos proporcionat el nom d’usuari i la contrasenya necessaris.

�� La majoria de les empreses d’allotjament tenen enllaços al vostre cPanel un cop que us heu iniciat al vostre compte d’allotjament.

Per exemple, si allotgeu el vostre lloc amb SiteGround, podeu accedir a cPanel des del vostre perfil d’usuari a la pestanya “Els meus comptes”:

SiteGround cpanel

Si esteu amb Bluehost, l’enllaç que porta a cPanel és realment l’etiquetat “Avançat”:

Cpanel Bluehost

Si no trobeu un enllaç directe al tauler del proveïdor d’allotjament, podeu contactar amb l’assistència i demanar-los com accedir a cPanel, o bé podeu fer una mica d’arrebossat i intentar endevinar l’adreça cPanel correcta. Al principi això sona malsonant, però realment és realitzable. Aquí és com:

Activeu el navegador i introduïu la vostra adreça web seguida de: 2082 (per a http) o bé: 2083 (per a https). Per exemple:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

O:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

Aleshores, se us demanarà que introduïu el vostre nom d’usuari i contrasenya de cPanel.

1.4. I si necessito més ajuda?

Aquesta guia explica tots els conceptes bàsics i us ofereix instruccions pas a pas per abordar algunes de les tasques més habituals com configurar llocs web, comptes de correu electrònic i noms de domini. Si necessiteu una mica més d’ajuda, cPanel té aquí alguns tutorials de vídeo.

També hi ha un munt de documentació disponible a totes les pàgines de cPanel, que es mostren normalment a la part superior. Per exemple:

cpanel docs

2. Introducció ràpida a la interfície del cPanel

Un cop us heu iniciat amb la sessió, haureu de veure una pantalla similar a aquesta:

Tutorial de cPanel - quadre de comandament

Aquesta és la versió més recent de cPanel per al 2020. Utilitza un tema anomenat “Lanterna de Paper”.

2.1. La meva interfície de cPanel té un aspecte diferent. Ara que?!

Primer, no tinguis pànic.

Per canviar l’estil del vostre cPanel, cerqueu la secció “PREFERÈNCIES” (normalment es troba a la part inferior) i feu clic a “Canvia l’estil”:

canviar d’estil

Hi haurà algunes opcions en funció del que el teu amfitrió posa a la seva disposició. En el nostre cas, la selecció comprèn els estils Basic, Dark, Light i Retro.

Per treballar en el mateix tema que treballem, trieu “Basic” fent clic al botó “Aplica” a la cantonada superior dreta al costat de l’estil. cPanel es tornarà a carregar amb el nou estil aplicat.

2.2. Com desplaçar-se per la interfície cPanel

Barra de navegació

Podeu trobar la barra de navegació a la part superior dreta de la pantalla. Hi ha un camp de cerca senzill, un enllaç a les preferències de l’usuari, una campana de notificacions i l’enllaç de sessió.

barra de navegació

 • El camp de cerca us permet trobar les opcions clau dins de cPanel. En realitat, l’ús del camp de cerca és una manera molt més ràpida de navegar per cPanel que d’intentar navegar i accedir manualment a una determinada opció. El camp de cerca comença a presentar-vos els resultats immediatament a mesura que escriviu.
 • Feu clic a l’enllaç de preferències d’usuari, podeu canviar la vostra contrasenya, l’idioma, editar la informació de contacte i també podeu restablir la configuració de la pàgina amb un sol clic.
 • El timbre de les notificacions és exactament el que sona: un lloc on es poden veure actualitzacions essencials sobre la configuració de l’allotjament o el propi cPanel. Normalment, cPanel utilitza notificacions per informar-vos sobre notícies, actualitzacions crítiques, preocupacions sobre seguretat o altra informació que cal conèixer.
 • L’enllaç de desconnexió és prou explicatiu: recordeu utilitzar-lo cada cop que hàgiu acabat de treballar amb cPanel.

Barra de cerca

Un camp de cerca addicional, a part del de la barra de navegació, és visible a la part superior de la pàgina just a sota de la barra de navegació.

Aquesta funciona de manera semblant, però aquesta vegada, en comptes de mostrar-vos resultats dins d’un menú desplegable, filtrarà la part central de cPanel. N’hi ha prou de fer un cop d’ull al que heu passat, i cPanel el creareu.

cerca de cpanel

Barra lateral

A la part esquerra de la pantalla, veureu una barra lateral amb un parell d’icones: el nombre exacte depèn del que el vostre amfitrió posa a la vostra disposició. En el nostre cas, de dalt a baix, es mostren la pàgina d’inici, estadístiques, tauler de control i gestió d’usuaris.

Navegació per la barra lateral cPanel

 • Inici és la pàgina principal de cPanel on podeu accedir a la majoria de les funcions.
 • Estadístiques us mostra una varietat de números importants: quants comptes de correu electrònic, comptes de protocol de transferència de fitxers (FTP) i noms de domini que teniu, així com la quantitat de banda de banda i l’espai de disc que utilitzeu.
 • El quadre de comandament és una pàgina de referència ràpida on trobareu enllaços a alguns dels enllaços més utilitzats, així com una ullada en breu a la vostra amplada de banda i a l’ús d’espai de disc, estadístiques de correu i més.
 • Gestió d’Usuaris és on podeu afegir o eliminar usuaris del vostre compte de cPanel. També podeu veure quins comptes de correu electrònic heu configurat, així com qui té accés al vostre FTP i al disc web en cas que compartiu un compte amb altres usuaris o administradors..

2.3. Reorganització de la pàgina d’inici de cPanel

Podeu reduir les seccions fent clic al signe “-” que hi ha a l’extrem superior dret de cada secció de la pàgina principal per minimitzar-lo.

cpanel reorg

Si voleu, també podeu arrossegar i deixar anar seccions senceres per reorganitzar-les i situar-ne les més utilitzades a la part superior.

3. Actualització de les preferències

Quan inicieu la sessió per primera vegada a cPanel, assegureu-vos que visiteu la secció “PREFERÈNCIES” per actualitzar la vostra informació de contacte i canviar la vostra contrasenya..

preferències

A continuació, us detallem com fer aquest pas:

3.1. Canviar la vostra contrasenya

Recomanem canviar la vostra contrasenya tan bon punt inicieu la sessió a cPanel per primera vegada.

Feu clic a “Contrasenya & Seguretat ”. Se us portarà a aquesta pantalla:

canvi de passada

Haureu d’introduir la vostra contrasenya antiga abans de triar-ne una de nova.

Quan es tracta de configurar una nova contrasenya, podeu aprofitar el generador de contrasenyes o bé fer alguna cosa pel vostre compte. És probable que l’ús del generador de contrasenyes sigui el camí correcte, ja que us donarà una contrasenya segura i segura. Només cal fer clic al botó i deixar que el generador tingui cura de la resta:

passar gen

La millor manera de desar aquesta contrasenya és utilitzar un gestor de contrasenyes (com LastPass – gratuït). D’aquesta manera, no haureu de memoritzar la contrasenya. No importa el que facis, no guardeu la contrasenya en un fitxer de Word o en alguna cosa semblant al vostre ordinador, on es pot descobrir fàcilment.

3.2. Actualització de la informació de contacte

Una de les coses més importants que heu de fer a cPanel és proporcionar un correu electrònic on pugueu rebre les actualitzacions quan ho necessiteu.

Per què aquest pas és crucial:

 • Sense un correu electrònic de funcionament definit en aquesta secció, cPanel no podrà comunicar-se amb vosaltres si hauria de passar res significatiu amb la vostra configuració.
 • També heu de definir l’adreça de correu electrònic a una que no estigui adjunta a cap nom de domini allotjat en aquest cPanel; altrament, en cas que passi alguna cosa amb la vostra configuració, aquest domini també es podria veure compromès, per tant, és impossible fer qualsevol intent de comunicació amb tu.

Per accedir a aquesta configuració, feu clic a “Informació de contacte” per accedir a la pantalla següent:

informació de contacte

Us recomanem que estiguin marcades totes les caselles amb “Preferències de contacte”, ja que són totes les actualitzacions que us podrien alertar sobre activitats sospitoses (per exemple, algú que canvia la vostra contrasenya) o un problema d’allotjament (per exemple, s’utilitza espai de disc).

3.3. Afegir un usuari nou

Suposem que voleu treballar amb algú per ajudar-vos a gestionar els vostres llocs web o que teniu un soci comercial de confiança que també necessita accés a la configuració de l’allotjament. Aquesta persona requerirà el seu propi perfil d’usuari a cPanel.

Per fer-ho, feu clic a la icona “Administrador d’usuaris” que es troba a la mateixa secció “PREFERÈNCIES”.

gestor d’usuaris

Se us portarà a la pantalla següent:

usuaris de cpanel

En aquesta secció, podreu veure tots els comptes actualment configurats al vostre cPanel. Hi ha tres icones al costat de cada compte (es pot veure a la captura de pantalla de dalt):

 • ✉️ la icona del sobre indica si la persona té un compte de correu electrònic configurat al sistema; si la icona està acolorida, hi ha un compte de correu electrònic configurat; si està gris, no n’hi ha
 • �� la icona del camió indica si la persona té un compte FTP: de nou, acolorida per sí, i grisada per no
 • �� la icona del disc indica si l’usuari pot utilitzar els serveis de disc web que formen part de cPanel

Podeu editar fàcilment qualsevol usuari que hi ha, canviar la seva contrasenya o suprimir-les amb les opcions que figuren a sota del nom del compte.

Per afegir un nou usuari, feu clic al botó “Afegeix un usuari” a l’extrem superior dret:

afegir usuari

Aleshores, se us portarà a la pantalla següent:

afegir usuari 2

Afegireu el nom complet de l’usuari, el nom d’usuari, el domini amb el qual s’hauria d’associar el nou usuari i, si voleu, un correu electrònic alternatiu al qual es pot accedir. També se us demanarà que creeu una contrasenya per a l’usuari.

Just a sota d’aquests camps, trobareu una secció anomenada “Serveis” on podeu tenir cura d’un grapat de configuracions de clau. Curiosament, corresponen a les tres icones que hem descrit només un parell de paràgrafs anteriors:

afegir l'usuari 3

 • Correu electrònic us permet activar / desactivar els comptes de correu electrònic per al nou usuari i també establir un límit per a la quantitat d’espai que pot tenir cada compte.
 • FTP us permet habilitar / desactivar els comptes per poder accedir a la configuració d’allotjament mitjançant FTP. FTP es pot utilitzar per carregar fitxers al vostre lloc web. Podeu triar a quin directori tindrà accés el nou usuari i limitar l’espai al qual pugui utilitzar.
 • Disc web Els permisos només s’han de reservar per als vostres comptes d’administració de primer nivell. L’accés a nivell “de lectura i escriptura” proporciona a l’usuari els permisos complets per fer gairebé tot allò que desitgi dins del directori especificat (inclòs l’eliminació de fitxers)! Només en lectura, es permet llegir, descarregar i llistar fitxers.

Quan hàgiu acabat amb aquests paràmetres, feu clic a “Crea” o a “Crea i afegeix un altre usuari” a la part inferior de la pàgina de configuració..

4. Gestió de noms de domini

La secció “DOMAINS” de cPanel és el lloc ideal per a afegir un nom de domini nou (el que acabeu de comprar) al vostre compte d’allotjament, gestionar els vostres dominis existents, així com configurar subdominis.

dominis

4.1. Afegir un nom de domini nou

Per afegir un nom de domini al vostre cPanel (i, per tant, al vostre paquet d’allotjament), haureu de fer clic a “Addon dominis” a la secció “DOMAINS” mostrada anteriorment..

Un domini addon és un nom fantàstic per a un nom de domini estàndard que podeu utilitzar per crear un lloc web totalment funcional, és a dir, podeu allotjar diversos noms de domini des del mateix tauler de control.

A la pantalla “Dominis addon”, se us demanarà que introduïu el vostre nom de domini nou més un parell d’altres paràmetres:

afegir domini

 • Nou nom de domini – el nom de domini exacte que heu registrat, menys el www. part.
 • Subdomini : S’emplenarà automàticament un cop hàgiu introduït el nom del vostre domini nou al camp anterior. El millor és deixar-ho intacte. cPanel ho fa servir per a alguns encaminaments interns que no tinguin gaire rellevància des del punt de vista dels usuaris.
 • Arrel del document – la ubicació al servidor on es trobaran els fitxers del domini nou. També s’emplena automàticament. El millor és complir amb aquesta configuració recomanada.

Feu clic a “Afegir domini” per finalitzar.

4.2. Edició / eliminació d’un nom de domini

En la mateixa pantalla de “dominis addon”, hi ha una secció anomenada “Modificar el domini addon” on podeu tenir cura de tots els dominis assignats actualment al vostre compte, inclosa la seva gestió, establir redireccions o eliminar tots els dominis..

dominis addon

L’ús aquí és senzill. Hi ha enllaços per eliminar i gestionar les redireccions a la dreta. Feu clic a qualsevol d’ells us mostrarà un altre tauler de configuració on podreu confirmar la supressió o introduir la destinació a la qual voleu redirigir el domini..

4.3. Gestió de subdominis

Cada vegada que afegiu un domini nou al vostre compte (tractat anteriorment), cPanel també crearà un subdomini corresponent per anar al costat. A continuació, es mostra com funciona normalment, a partir d’un exemple:

Suposem que el nom del vostre compte cPanel és John i l’amfitrió es diu greathost.com. En aquest cas, el vostre domini principal del servidor serà john.greathost.com. Un cop afegiu un nou domini addon, per exemple, johnsworld.com, cPanel també crearà un subdomini anomenat johnsworld.john.greathost.com.

Ara, el lamentable d’una configuració d’aquest tipus és que aquest nou subdomini sovint conté una còpia en carboni del lloc web normal que es troba disponible a johnsworld.com. En altres paraules, obteniu el mateix lloc web disponible dues vegades, sota dues adreces: johnsworld.com i johnsworld.john.greathost.com.

Això no és ideal des del punt de vista de SEO. Per solucionar-ho, el que heu de fer és redirigir aquest nou subdomini al vostre domini estàndard. Per dir-ho d’una altra manera, després de fer-ho, qui intenti anar a johnsworld.john.greathost.com serà redirigit automàticament a johnsworld.com.

A continuació, us detallem com fer-ho:

Primer, feu clic a “Subdominis” a la secció “DOMAINS”:

subdominis

Se us dirigirà a un plafó on podreu veure tots els vostres subdominis actuals configurats.

En aquesta fase, la columna “Redirecció” probablement sigui buida.

redireccionament en blanc dels subdominis

Per editar-ho, feu clic a l’enllaç “Gestiona la redirecció” al costat del subdomini que voleu editar. A la pantalla següent, configureu la redirecció introduint el nom de domini complet al qual vulgueu redireccionar. En el nostre exemple, aquest és johnsworld.com. Feu clic a “Desa” quan hagi acabat.

redirecció de conjunt del subdomini

Creació de subdominis personalitzats

Els subdominis no només consisteixen a causar molèsties menors, sinó també a permetre ampliar determinades àrees del vostre lloc de manera creativa.

Per exemple, si voleu llançar un nou bloc com a part del vostre lloc web, un bon enfocament és fer-ho sota un subdomini. Per exemple, si el vostre lloc web principal es troba, de nou, a johnsworld.com, podríeu considerar la possibilitat de llançar un bloc sota blog.johnsworld.com.

En aquest cas, el bloc no és més que un exemple. Vostè té plena llibertat per triar el subdomini que desitgi.

Podeu crear un subdomini personalitzat a la mateixa pantalla on us heu ocupat de gestionar els existents. Només heu d’omplir el formulari que es troba a la part superior.

forma de subdomini

 • Subdomini. El nom del subdomini que voleu definir. Manteniu-lo curt i utilitzeu només lletres, guions i números.
 • Domini. El domini principal del nou subdomini.
 • Arrel del document. El directori / carpeta del servidor on es guardaran els fitxers del nou subdomini. És una bona pràctica introduir-hi el subdomini complet. Exemple: blog.johnsworld.com.

Feu clic a “Crea” per finalitzar la configuració del subdomini.

5. Comptes i configuració de correu electrònic

Una de les coses més importants per mantenir el vostre nom de domini amb un amfitrió web habilitat per a cPanel és que també podreu crear comptes de correu electrònic personalitzats per a aquest domini..

Tot això passa a la secció “EMAIL” de cPanel.

correu electrònic

Com veieu, hi ha moltes eines allà mateix: des de crear nous missatges de correu electrònic, establir reenviadors, respostes automàtiques, tenir cura del correu brossa i molt més.

5.1. Configuració d’un compte de correu electrònic

Naturalment, això és el primer que voldreu fer. Per afegir un nou compte de correu electrònic al vostre domini, feu clic a “Comptes de correu electrònic” per anar a la pantalla següent (assegureu-vos que esteu a la primera pestanya – “Afegir compte de correu electrònic”):

afegir correu electrònic

De dalt a baix, aquí teniu la forma de configurar el compte nou:

 1. Dins Correu electrònic, introduïu l’adreça a la qual voleu accedir, per exemple, hola o el vostre nom
 2. Dins Domini, seleccioneu el nom de domini adequat al camp desplegable. Si encara no heu afegit el vostre nom de domini a cPanel, haureu de fer-ho primer.
 3. Dins Contrasenya, creeu una contrasenya i assegureu-vos que sigui segura!
 4. Dins Quota de la bústia, ajusteu-vos perquè el vostre correu electrònic funcioni correctament. Recordeu-ho: els correus electrònics ocupen espai al vostre servidor, de manera que és possible que no vulgueu donar accés a tots els usuaris il·limitat. Tanmateix, 1 GB (= 1024 MB) és un mínim raonable.
 5. Feu clic a “Crea un compte”

Un cop hàgiu fet totes les qüestions anteriors, us adonareu que el correu electrònic que heu creat s’ha afegit a la llista dels comptes de correu electrònic existents a la pestanya “Comptes de correu electrònic”:

correus electrònics existents

Més endavant podeu gestionar tots els elements d’aquest compte, inclosos la contrasenya, la quota i altres detalls.

5.2. Ús del vostre correu electrònic

Ara que heu creat un compte de correu electrònic, com l’utilitzeu??

Aquí teniu dues opcions principals:

 • Configura el correu electrònic en un client de correu electrònic, com ara Gmail, Apple Mail, Outlook, etc.
 • Utilitzeu correu electrònic

Comencem amb el primer:

Com configurar el correu electrònic localment

Aquest pas comença una mica contraintuitiu, però suporteu-nos. Per tant, per configurar el correu electrònic realment, primer heu de fer clic a l’enllaç “Accés al correu web” que es mostra al costat de la vostra adreça a la pestanya “Comptes de correu electrònic”:

Correu electrònic de correu electrònic existent

Això us portarà a un panell nou. Un cop allà, desplaceu-vos cap a la secció amb els scripts de configuració automàtica del client de correu. Veureu una cosa així:

scripts de configuració de correu electrònic

Hi ha una varietat d’enllaços útils, tots ells amb instruccions o scripts de configuració preparats per a alguns dels clients de correu electrònic més populars. Si el vostre és a la llista, només cal que feu clic a l’enllaç que hi ha al costat i finalitzeu la configuració segons els consells que us doneu.

Si no podeu veure el vostre client o voleu configurar el correu electrònic manualment, a sota d’aquesta secció hi ha un altre amb l’etiqueta “Configuració del manual del client de correu”..

configuració manual de correu electrònic

Hi trobareu tota la informació que necessiteu.

Accés al vostre correu web

En aquest moment, és molt fàcil accedir al correu electrònic. Feu clic a l’enllaç “Accés al correu web” que es pot veure al costat de la vostra adreça a la pestanya “Comptes de correu electrònic”:

Correu electrònic de correu electrònic existent

Un cop allà, feu clic a un dels clients de correu electrònic disponibles:

correu electrònic

Se us portarà immediatament a la safata d’entrada de correu electrònic.

De forma alternativa, podeu accedir al vostre correu electrònic directament des d’un navegador web. Només cal que aneu a http://YOURDOMAIN.com/webmail i us serà rebut per aquesta pantalla:

Iniciar sessió al correu web

Introduïu l’adreça de correu electrònic i la contrasenya i hi aneu.

5.3. Reenviament del correu electrònic a una altra adreça

Suposem que voleu que els vostres correus electrònics arribin a [protegit per correu electrònic] els reenvieu a una altra adreça que ja teniu, com ara [correu electrònic protegit].

Primer, feu clic a “Reenviadors” per sortir a la pantalla:

remitents

A partir d’aquí, podeu crear un simple reenviador de correu electrònic o un reenviador més seriós per al vostre nom de domini sencer. Ens quedarem amb els anteriors.

Per reenviar el vostre correu electrònic, feu clic al botó “Afegir reenviador”. Això ho veurà:

reenviaments de correu electrònic

Aquí teniu el significat d’aquests camps:

 • Adreça a Reenviament – aquí, introduïu només la part d’usuari de l’adreça de correu electrònic que voleu reenviar. Per exemple, si el vostre correu electrònic està [protegit per correu electrònic], la part d’usuari d’aquest és john
 • Domini – aquesta és la part de domini de l’adreça de correu electrònic que voleu reenviar. Per exemple, si el vostre correu electrònic està [protegit per correu electrònic], la part de domini del mateix és domain.com
 • Destinació – aquí teniu dues opcions. Tanmateix, per redirigir el correu electrònic cap a una altra adreça existent, seleccioneu “Reenvia a l’adreça de correu electrònic”. Al camp següent, introduïu l’adreça de correu electrònic completa on voleu redirigir els missatges.

Feu clic a “Afegir reenviador” per configurar-ho tot.

5.4. Configuració d’una adreça predeterminada

Les adreces de correu electrònic predeterminades són un avantatge interessant que obteniu en allotjar-vos vosaltres mateixos les bústies de correu electrònic, com ho feu amb cPanel..

Bàsicament, podeu agafar qualsevol correu electrònic que s’envia a una adreça de correu electrònic no vàlida amb el vostre nom de domini.

El que això significa a la pràctica és que podeu utilitzar adreces de correu electrònic inexistents quan us registreu per a diverses eines / serveis / perfils en línia i que els correus electrònics no tinguin cap problema.

Aquí teniu un exemple; diguem que teniu una sola adreça de correu electrònic configurada per al vostre nom de domini i que està [protegida per correu electrònic]. Tanmateix, quan us registreu a Netflix, no voldreu utilitzar aquesta adreça ja que esteu preocupats que, eventualment, es filtrin a la xarxa i que el rebin per correu brossa. En aquest cas, només podeu fer servir com a [correu electrònic protegit per correu electrònic] i continuar funcionant.

Aquí teniu la manera de configurar:

Feu clic a “Adreça predeterminada” a la secció “EMAIL” de cPanel:

adreça predeterminada

Això ho veurà:

formulari d’adreça per defecte

 1. Seleccioneu el vostre nom de domini al menú desplegable.
 2. Marqueu la casella amb el nom de “Reenvia a l’adreça de correu electrònic”.
 3. Introduïu la vostra adreça de correu electrònic existent al quadre següent.
 4. Feu clic al botó “Canvia”.

Ja estàs ben definit.

5.5. Configuració de filtres de correu brossa

Tothom odia el correu brossa, per sort, amb cPanel, podeu evitar que no arribi a la vostra safata d’entrada.

Feu clic a “Filtres anti-correu brossa” per veure les opcions disponibles:

correu brossa

En funció de la configuració que permet el vostre host web, podeu o no poder fer molt en aquesta secció. Els filtres de correu brossa solen estar predeterminats i no els podeu desactivar (com és el meu cas). Tot i això, podeu afinar el funcionament dels filtres.

El primer valor que cal considerar és l’etiquetat “Elimina automàticament el nou correu brossa”. Tot i que al principi pot semblar una bona idea, en realitat és millor deixar-ho. El problema aquí és que podeu trobar molts falsos positius amb filtres de correu brossa (correus electrònics que són falsos classificats com a correu brossa). Per tant, voleu fer una ullada a la carpeta de correu brossa de tant en tant i fer una ullada ràpida si hi ha alguna cosa que requereixi la vostra atenció. Amb la supressió automàtica activada, no tindreu aquesta possibilitat.

A “Configuracions addicionals”, hi ha un enllaç per mostrar més opcions. Un cop hi facis clic, veuràs això:

brossa més

Podeu experimentar amb aquesta configuració per fer una llista blanca o llista negra de certes adreces de correu electrònic. Probablement sigui una bona idea llistar al públic tots els correus electrònics de la vostra empresa o qualsevol altre contacte crucial de la vostra xarxa.

6. Administració dels vostres fitxers

La secció “ARXIUS” de cPanel és el lloc ideal per carregar fitxers, fer còpies de seguretat del vostre lloc web i gestionar els vostres fitxers mitjançant FTP *.

Fitxers

* El FTP significa Protocol de transferència d’arxius. Podeu utilitzar FTP per gestionar els fitxers associats amb el vostre lloc web, tant si voleu pujar-los, llegir-los o recuperar-los. Tot el que necessiteu fer servir FTP és una aplicació client com FileZilla. De forma alternativa, cPanel també us ofereix eines per gestionar els vostres fitxers sense una eina FTP. Ja ho abastarem a continuació.

6.1. Utilitzant el Gestor de fitxers

El primer espai que voldreu conèixer a la secció “ARXIUS” és el “Gestor de fitxers”..

El “Gestor de fitxers” us permet gestionar tots els fitxers del vostre lloc directament des de la interfície de cPanel en lloc d’haver d’utilitzar una eina FTP de tercers..

Feu clic a la icona “Administrador de fitxers” (visible a la captura de pantalla superior) per començar. El que veuràs és el tauler central del “Gestor de fitxers”. Semblarà així:

Gestor d'arxius

Aquí és on podeu tenir cura de tots els fitxers del servidor, per tant, voldreu procedir amb precaució EXTREME quan feu canvis.

Hi ha un parell de coses ràpides a destacar en aquesta pantalla. Primer, a l’esquerra, trobareu la vostra carpeta arrel (principal) i algunes subcarpetes (podeu veure a la captura de pantalla de dalt).

A la meitat de la pantalla, veureu el contingut de la carpeta que heu seleccionat.

En saber-ho, aquí hi ha algunes coses que potser voldreu fer:

Creeu una nova carpeta

Per crear una nova carpeta, simplement feu clic al botó “+ Carpeta” juntament amb el menú superior, com es mostra a continuació:

afegir carpeta

A continuació, se us demanarà que nomeneu la carpeta nova i que introduïu la destinació on es crearà la carpeta.

Nou nom de carpeta cPanel

Quan hagueu acabat, feu clic a “Crea una carpeta nova” i ja ho heu definit.

Carregueu un fitxer mitjançant File Manager

Per afegir un fitxer (per exemple, un fitxer de vídeo gran que voleu que la gent pugui descarregar o una foto de qualitat completa que vulgueu utilitzar al vostre lloc) primer haureu de fer clic a la carpeta on voleu pengeu el fitxer a.

A continuació, només cal que feu clic al botó “Carrega” que es troba al menú superior:

penjar

Se us demanarà que arrossegueu i deixeu anar el fitxer que voleu carregar o seleccioneu simplement el fitxer des de la unitat local:

penja 2

�� Nota; Si el programari del vostre lloc web us permet pujar fitxers des de la seva interfície d’usuari, feu-ho en lloc d’anar al gestor de fitxers de cPanel. Com que utilitzareu aquests fitxers al vostre lloc, és més senzill gestionar les coses així: el vostre lloc web “veurà” el fitxer immediatament. Si pengeu un fitxer mitjançant el Gestor de fitxers o FTP, potser no serà el cas. WordPress funciona molt bé amb fitxers.

6.2. Accediu al vostre compte FTP principal

Depenent de com hagi configurat el vostre amfitrió web, podreu iniciar la sessió al vostre compte FTP principal mitjançant el mateix accés i passar el vostre cPanel..

Per comprovar si aquest és el cas, feu clic a “Comptes FTP” a la secció “FITXES”. Un cop allà, desplaceu-vos cap avall cap a “Comptes especials FTP”. El vostre compte FTP principal hauria d’estar-hi.

ftp principal

De manera predeterminada, el compte FTP principal tindrà accés a la carpeta arrel.

6.3. Addició d’un nou compte FTP

La creació de nous comptes FTP és una bona pràctica quan es treballa amb cPanel i s’inicien nous projectes / llocs web a la vostra configuració d’allotjament.

Tenir un compte per projecte és un bon punt de partida. La idea és que concediu a aquests comptes individuals només accés a la carpeta específica a la qual necessiten accedir, no a tot el servidor web.

Per crear nous comptes FTP, feu clic a “Comptes FTP” a la secció “FITXES”. Veureu aquesta pantalla:

comptes ftp

A continuació, es mostra com omplir aquest formulari i crear un compte nou:

 • Iniciar Sessió. Aquest és el nom d’usuari del nou compte.
 • Domini. El nom de domini al qual s’assignarà el nou compte d’usuari. Trieu des del menú desplegable.
 • Directori. Això defineix el nivell més alt d’accés de directoris al nou compte FTP. Si deixeu aquest blanc, l’usuari tindrà accés a l’arrel. El millor és introduir el directori associat al projecte per al qual es fa compte.
 • Quota. L’espai màxim que pot ocupar el nou usuari. Millor permís a “Il·limitat”.

Un cop faci clic a “Crea un compte FTP”, s’afegirà el nou usuari.

Podeu gestionar els vostres comptes FTP existents a la mateixa pàgina, a sota del nou formulari d’usuari:

gestionar usuaris ftp

7. Bases de dades

La majoria de llocs web moderns no poden existir sense que una base de dades funcioni tranquil·lament per darrere de les cortines i gestioni les dades del lloc web.

Dit d’una altra manera, el contingut del vostre lloc web, totes les pàgines, totes les publicacions i totes les dades d’usuari es conserven a la base de dades.

Com és d’esperar, cPanel compta amb un mòdul força extens que permet crear i gestionar bases de dades.

7.1. Creació d’una base de dades

Si voleu configurar un lloc web modern amb un CMS, primer haureu de crear una base de dades.

La secció “DATABASES” de cPanel té un bon nombre d’opcions disponibles:

bases de dades

El més important, cPanel permet treballar tant amb bases de dades MySQL com PostgreSQL. Amb la finalitat d’aquesta guia, seguirem amb MySQL, però treballar amb PostgreSQL és gairebé el mateix.

Per crear una nova base de dades, feu clic a “Assistent de bases de dades MySQL” a la secció “DATABASES” (vegeu més amunt).

Un cop allà, podeu començar a configurar la nova base de dades.

Pas 1: establiu un nom per a la vostra base de dades:

nom de la base de dades

Pas 2: creeu un usuari de base de dades que s’utilitzarà per accedir a la base de dades (això és necessari per poder treballar després amb la base de dades):

usuari de la base de dades

Pas 3: assigna els privilegis requerits a aquest nou usuari de base de dades; el millor és seleccionar l’opció amb l’etiqueta “TOTS ELS PRIVILEGIS”, així:

privilegis de base de dades

Pas 4: fet.

En aquesta fase, s’ha establert la nova base de dades.

Per veure-ho, torneu a la pàgina principal de cPanel i feu clic a “Bases de dades MySQL”.

7.2. Gestió de bases de dades

Per veure totes les vostres bases de dades, aneu a “Bases de dades MySQL” a la secció “DATABASES” de cPanel.

bases de dades actuals

Cada base de dades es pot canviar de nom o eliminar mitjançant els enllaços a la dreta.

A més, també podeu gestionar els usuaris de la vostra base de dades, una mica més avall de la pàgina.

usuaris actuals de la base de dades

8. Instal·lacions d’un sol clic (WordPress i altres)

El següent que us mostrarem en aquest tutorial de cPanel és com instal·lar WordPress (i altres aplicacions útils per al servidor). D’aquesta manera SERIAMENT accelerarà el procés d’execució del vostre lloc web.

Primer, localitzeu la secció “PROGRAMARI” al PC, després feu clic a “Instal·lador d’aplicacions softaculoses”:

programari

El nom d’aquesta eina és una mica enganyós, ja que no només són aplicacions que podeu instal·lar, sinó també sistemes de gestió de contingut.

Veureu una pantalla com la següent, una gran quantitat d’aplicacions que podeu instal·lar amb un menú pràctic a l’esquerra:

softaculous

Com veieu, Softaculous té totes les aplicacions web imaginables allà. A la vista de la barra lateral, hi ha instal·ladors per a blocs, microblogs, fòrums, wikis, comerç electrònic i molt més.

Podeu dedicar-vos a la vostra estona i mirar al vostre voltant per veure què hi ha disponibles. Tot i així, amb l’objectiu d’aquest tutorial cPanel, anem a tractar sobre com instal·lar la plataforma de llocs web més popular i àmpliament utilitzada de tots ells: WordPress. Sabíeu que WordPress gestiona més del 30% de tots els llocs web? De nou, això és tot els llocs web.

8.1. Instal·lació de WordPress

Instal·lar WordPress mitjançant Softaculous és molt senzill. Veureu el logotip de WordPress com la primera opció a la part central de la pantalla. Poseu el cursor sobre la icona i apareixerà el botó “Instal·lar”. Feu clic a sobre.

Veureu una pantalla com aquesta:

softaculous instal·la WordPress

Feu clic al botó blau “Instal·la ara” per començar. Softaculous us mostrarà la següent forma:

Formulari d’instal·lació de WordPress

Aquí teniu el que Softaculous necessita que completeu abans de poder realitzar una instal·lació de WordPress.

La secció “Configuració del programari”:

 • Trieu la versió que voleu instal·lar. Es recomana anar sempre per la darrera versió disponible (el nombre més alt).
 • Trieu Protocol. Millor escollir https: // si està disponible (això us permet integrar el vostre lloc amb un certificat SSL). Si no, http: // també ho farà.
 • Trieu un domini. Aquest és el nom de domini que voleu afegir WordPress. Trieu de la llista desplegable.
 • Al Directori. Deixeu-ho en blanc si afegiu WordPress al vostre arrel de domini, si voleu que estigui disponible a YOURDOMAIN.com. Si afegiu WordPress com a bloc a un lloc ja existent, voldreu configurar el directori a quelcom com a bloc o notícies.

La secció “Configuració del lloc”:

 • Nom del lloc. Introduïu un nom que reflecteixi el nom del vostre lloc. Més endavant podeu canviar-ho des de WordPress mateix, de manera que ara no necessiteu passar massa temps per pensar-hi.
 • Descripció del lloc. Ja podeu deixar aquest espai en blanc. Més endavant podeu ajustar aquesta configuració des de WordPress.
 • Activa diversos llocs web. Deixa sense marcar. Aquesta és una característica útil només si teniu previst executar més d’una instal·lació de WordPress al mateix domini, en una configuració de diversos llocs. Coses força avançades.

La secció “Compte d’administrador”:

 • Nom d’usuari d’administrador. Aquest és molt important! Està perfectament deixar el nom de l’administrador com a administrador, tot i que potser voldreu canviar-lo per quelcom més complex. Seràs molt més segur amb un nom d’usuari com el meu gos-li agrada-caure. Per què? És excepcionalment més difícil d’endevinar, per tant, és més difícil que els pirates informàtics entrin al vostre lloc.
 • Contrasenya d’administrador. Assegureu-vos que utilitzeu una contrasenya molt forta que consta de lletres, números, caràcters i majúscules. L’instal·lador us suggerirà una contrasenya segura. També podríeu anar amb això, però recordeu guardar-lo en un gestor de contrasenyes com LastPass. Així no haureu de memoritzar-lo.
 • Correu electrònic d’administrador. Comproveu si aquest és correcte.

La secció “Tria l’idioma”:

Això és força explicatiu. Aneu amb l’idioma que s’adapta al públic objectiu del vostre futur lloc web. Per exemple, si esteu als Estats Units i voleu orientar-vos a un públic de parla espanyola, seleccioneu l’idioma de WordPress com a espanyol.

La secció “Selecciona plugins”:

Aquest és opcional. Si voleu, podeu instal·lar alguns complements útils des de Softaculous. No hi entrarem per ara. Podeu instal·lar plugins més fàcilment.

La secció “Opcions avançades”:

No és necessari molestar amb cap de les opcions avançades de moment.

La secció “Selecciona tema”:

En funció de la configuració de Softaculous, també podeu veure l’opció de triar un tema de WordPress que s’instal·larà al vostre lloc just fora de la porta.

No cal que us molesteu amb això ara. L’elecció d’un tema és un pas important, i és més fàcil fer-ho més endavant, un cop instal·lat el vostre WordPress completament. La selecció del tema que us mostra Softaculous és limitada.

No dubteu en ignorar aquesta secció per ara.

Un cop hagueu passat totes aquestes opcions, feu clic a “Instal·la” per finalitzar la instal·lació.

Al cap d’un minut o menys, Softaculous us informarà que el vostre WordPress s’ha instal·lat correctament. També veureu enllaços directes que podeu utilitzar per iniciar la sessió a la nova instal·lació nova.

Normalment, podeu iniciar la sessió a la vostra instal·lació de WordPress si aneu a YOURDOMAIN.com/wp-admin/.

9. Còpia de seguretat del vostre lloc web

Si mai heu mort un telèfon o un ordinador, ja sabeu el devastador si no heu creat la còpia de seguretat de les vostres dades.

Imagineu el mateix que passa amb el vostre lloc web. Potser és encara pitjor, ja que és molt probable que el vostre lloc web sigui el vostre negoci.

Per sort, cPanel fa que sigui increïblement fàcil que passi aquesta tragèdia donant-vos l’oportunitat de fer una còpia de seguretat del vostre lloc manualment – en qualsevol moment que trieu.

�� Nota; Alguns host web gestionen de manera automàtica les còpies de seguretat. Consulteu el vostre proveïdor d’allotjament per assegurar-vos. No obstant això, aprendre a fer còpies de seguretat manualment pot demostrar una valuosa habilitat en el futur.

Per iniciar una còpia de seguretat, feu clic a la icona “Assistent de còpia de seguretat” que es troba a la secció “ARXIUS” de cPanel.

assistent de còpia de seguretat

Veureu aquesta pantalla:

assistent de còpia de seguretat 2

Feu clic al botó “Còpia de seguretat” per iniciar el procés de còpia de seguretat. Se us mostrarà una pantalla on tingueu l’opció de triar si voleu una còpia de seguretat completa (tots els fitxers i configuracions dels vostres llocs web) o còpies de seguretat parcials (directori inicial, bases de dades MySQL, reenviadors de correu electrònic & filtres).

Per facilitar-ho, feu una còpia de seguretat de tot el vostre compte i deseu-lo en un disc dur extern o en una altra ubicació segura.

tipus de còpia de seguretat

Un cop finalitzada la còpia de seguretat, podreu descarregar-la.

9.1. Comproveu el vostre espai de disc

Algunes configuracions d’allotjament disposen d’espai de disc il·limitat, mentre que d’altres posen una capella en algun lloc. Podeu comprovar la quantitat d’aquest espai que utilitzeu mitjançant cPanel.

�� Nota; És important revisar periòdicament l’espai del vostre disc per veure quines parts del vostre lloc web ocupen el màxim espai, de manera que sabeu on comprimir o eliminar els fitxers innecessaris si us quedeu sense espai.

Per obtenir una visió general del vostre ús, només cal fer una ullada a la barra lateral dreta de cPanel. Veureu informació diversa sobre la quantitat d’espai de disc que consumiu, la quantitat de bases de dades que heu configurat en total i molt més.

estadístiques d’ús

Per obtenir un aspecte més detallat, feu clic a la icona “Ús del disc” a la secció “FITXES”.

ús del disc

El que veuràs és un bon resum de l’espai que ocupen les diferents carpetes.

ús del disc 2

També podeu veure la vostra quota o el límit a la part inferior de la primera taula. En aquest cas, la quota de la imatge superior és de 10.240MB (o 10 GB).

És important tenir en compte que només perquè la barra blava està plena no vol dir heu utilitzat tot el vostre espai: totes les xifres presentades es relacionen amb el directori més gran.

10. Comprovar les estadístiques

L’últim que val la pena mirar-ho a mesura que travesseu cPanel és la secció amb l’etiqueta “MÈTRICS”.

mètriques

Podeu trobar molts detalls interessants, tot informant-vos sobre l’estat actual del vostre servidor, el nombre de visites que realitzeu i la salut general de la configuració..

Cadascuna d’aquestes seccions estadístiques presenta un número lleugerament diferent en els vostres números:

 • Els visitants, Accés en brut, Awstats, Webalitzador tots se centren en el nombre de visitants que els vostres llocs web han rebut. La presentació varia entre cadascuna d’aquestes subseccions.
 • Errors presenteu les entrades més recents als registres d’errors del vostre lloc web.
 • Ample de banda us permet veure l’ús de l’ample de banda de la configuració d’allotjament.
 • Webalizer FTP us mostra dades sobre totes les visites a través del protocol FTP.
 • CPU i ús simultani de la connexió us mostra el volum de recursos de màquina consumits per la configuració de l’allotjament.

Fet i Fet

�� Resumeix el nostre tutorial de cPanel. Esperem que us hagi resultat útil. Ara heu obtingut una perspectiva completa sobre què és cPanel i com utilitzar-lo per configurar el vostre entorn d’allotjament.

�� Ja que el vostre lloc web probablement estigui completament operatiu, només queda el que us queda per personalitzar-lo una mica, amb temes i complements, i començar a crear contingut per captivar el vostre públic..

�� Hi ha alguna cosa que us agradi més informació sobre cPanel? No dubteu a comentar a continuació ni ens adreceu-nos a la pàgina de contacte.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map