Cara Memastikan Kebolehcapaian bagi Setiap Penonton Dalam Talian

Sehingga 2012, terdapat kira-kira 7.6 juta pengguna web dengan masalah pendengaran yang aktif dalam talian, menurut Interactive Accessibility. 8.1 juta pengguna mengalami gangguan penglihatan, dan 15.2 juta mengalami gangguan kognitif, mental, atau emosi. Dengan pelbagai kemampuan dan keperluan unik ini, adakah anda memenuhi keperluan khalayak laman web anda dengan secukupnya?


Mengapa Kebolehcapaian Itu Penting?

Anda mungkin berpendapat bahawa kerana laman web anda mempunyai teks tertulis, klip video, dan pilihan menu yang jelas, anda pasti akan jelas dalam hal menjaga aksesibilitas untuk semua pengguna. Walau bagaimanapun, lebih dari 57 juta orang Amerika mempunyai kecacatan yang mempengaruhi kemampuan mereka untuk menavigasi dalam talian. Tambahan, ini hanya satu negara di pasaran global.

Untuk mengakomodasi “minoritas” ini semasa anda merancang, menerbitkan, dan mengubah suai laman web anda, penting untuk melihat semua sudut kemampuan. Dengan sikap kepelbagaian yang lebih besar dan fikiran terbuka, percubaan pertama perniagaan anda untuk menjangkau pelanggan bermula sebelum mereka membuat pembelian.

Penonton anda sudah beragam, dan pengguna tersebut semua mempunyai pengalaman yang berbeza dengan laman web anda. Orang yang pekak berinteraksi secara berbeza dengan media daripada orang yang mendengar. Orang yang mempunyai buta warna akan bertindak balas terhadap gambar dan teks secara berbeza daripada seseorang yang melihat setiap warna dengan jelas. Populasi yang mengalami kecederaan otak traumatik mungkin mengalami emosi yang mencetuskan dari gambar atau kandungan video.

Di antara mempersempit khalayak yang anda inginkan, membuat bahan pemasaran yang sesuai dengan mesej jenama syarikat anda, dan melancarkan laman web yang mengakui keperluan budaya pasaran anda, anda mungkin terlepas pandang segmen pengunjung yang hidup dengan kecacatan.

Kebolehcapaian penting untuk anda dan hubungan anda dengan pelanggan anda. Menawarkan laman web yang sesuai yang mempertimbangkan keperluan orang lain menjadikan syarikat anda sebagai salah satu yang mengetahui kepelbagaian. Tidak ada cara yang lebih baik untuk menunjukkan kepada pelanggan bahawa anda mementingkan keperluan mereka daripada merancang laman web yang melayani keperluan tersebut.

Foto oleh mantasmagorical Berlesen di bawah Morguefile

Apa Makna Kebolehcapaian?

Definisi kebolehaksesan meliputi kemampuan untuk mencapai atau masuk, kemampuan untuk memperoleh atau menggunakan dengan mudah, dan kemampuan untuk memahami atau menghargai. Dari segi menjangkau khalayak kurang upaya, menjadikan laman web anda mudah dilayari adalah langkah pertama.

Bagi seseorang yang mempunyai masalah penglihatan, terlalu banyak teks hanya akan menimbulkan kekecewaan. Bagi pelawat laman web yang buta warna, membaca teks yang menyimpang dari hitam putih standard hanya akan memberi anda kadar pentalan yang lebih tinggi.

Jadi, bagaimana anda dapat menampung sebahagian besar minoriti unik ini? Kami akan merangkumi langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk membina laman web anda berdasarkan kehendak pelanggan anda, termasuk orang-orang yang kurang pendengaran, orang-orang dengan masalah penglihatan, orang-orang dengan autisme, dan orang-orang yang mempunyai kecacatan atau gangguan kognitif seperti Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). Beberapa tema WordPress untuk laman web perniagaan telah mempertimbangkan perkara berikut, tetapi ia jarang berlaku pada masa ini.

Reka Bentuk Laman Web dengan Pekak dalam Fikiran

Sebagai tindak balas kepada pereka web yang baik membuat cadangan menyeluruh untuk laman web yang melayani pengunjung pekak, Lisa Herrod di A List Apart berpendapat bahawa pekak lebih daripada sekadar “kebalikan” kebutaan.

Walaupun “pekak atau buta” mungkin kelihatan kontras penting, Herrod menjelaskan bahawa menjadi pekak adalah pengalaman yang jauh lebih kompleks daripada yang difahami oleh banyak orang pendengaran. Pertama, terdapat perbezaan antara orang yang pekak dan masyarakat Pekak.

Pada dasarnya, perkataan pekak (dengan huruf kecil “d”) merangkumi mana-mana orang yang sukar mendengar. Namun, kata Pekak (dengan huruf besar “D”) merangkumi seluruh masyarakat dan budaya pekak yang banyak dikenali oleh orang Pekak.

Daripada subkumpulan kategori “kecacatan”, pekak berdiri sendiri sebagai budaya yang terpisah dari budaya orang yang mendengar. Walaupun bahasa lisan boleh diterjemahkan ke dalam ASL (American Sign Language), ASL adalah bahasa yang sama sekali berbeza daripada bahasa Inggeris lisan.

Foto oleh Anna Vander Stel di Unsplash

Strategi untuk Menyambut Pengguna Pekak

Apa yang dimaksudkan dengan perbezaan budaya pekak bagi pereka laman web dan pemilik perniagaan? Ini bermaksud bahawa mentranskripsikan kandungan audio tidak cukup untuk menjangkau khalayak pekak sepenuhnya. Dengan kapsyen dan sari kata, mesej yang mendasari media mungkin menjadi tersimpang.

Walaupun kapsyen dan sari kata adalah langkah pertama yang positif menuju kebolehaksesan, memastikan bahawa kandungan anda diterjemahkan ke dalam ASL juga penting. Transkripsi mungkin merangkumi asas, tetapi terjemahan membantu menyampaikan mesej anda dengan lebih tepat.

Herrod menunjukkan bahawa untuk merangkul komuniti Pekak, pemilik laman web memberi tumpuan kepada Pekak sebagai budaya dan bukannya orang kurang upaya. Manjakan budaya unik ini dengan cara yang sama seperti budaya yang menggunakan bahasa lisan yang lain yang anda tidak boleh bercakap dengan lancar.

Mengikuti nasihat Herrod mengenai penulisan media dan web, strategi berikut akan membantu menjadikan laman web anda lebih mudah diakses oleh komuniti Pekak:

Multimedia

  • Percubaan untuk menggunakan jurubahasa bahasa isyarat untuk media video
  • Gunakan transkripsi dan sari kata sebagai sandaran atau sebagai kaedah utama jika jurubahasa bahasa isyarat tidak tersedia
  • Sertakan transkripsi kesan bunyi yang sesuai

Kandungan Bertulis

  • Elakkan sinonim, slanga, dan permainan kata yang boleh mengelirukan orang yang bahasa pertamanya tidak ditulis bahasa Inggeris
  • Gunakan tajuk dan tajuk utama
  • Buat pandangan anda terlebih dahulu, kemudian jelaskan
  • Gunakan panjang garis pendek
  • Sertakan senarai berpoin
  • Gunakan suara yang aktif
  • Berikan definisi dengan istilah mudah

Reka Bentuk Laman Web untuk Pelawat yang Bermasalah Penglihatan

Apabila teknologi berkembang dan berkembang, teknologi bantu berkembang dengan pantas. Perisian moden menolong orang yang cacat penglihatan untuk menavigasi laman web, membeli-belah dalam talian, dan bahkan membaca dan menyusun pesanan teks.

Anda atau pasukan reka bentuk grafik anda mungkin menghabiskan banyak masa untuk mengasah grafik dan susun atur laman web anda. Skema warna, penggunaan fon, dan penggabungan gambar anda semua menyumbang kepada daya maju laman web anda dan oleh itu perniagaan dalam talian anda.

Tetapi adakah anda telah mempertimbangkan apa yang dilihat oleh pengunjung ketika mereka tidak dapat melihatnya? Bagi banyak pengguna laman web yang mempunyai masalah penglihatan, laman web tanpa penginapan yang sesuai tidak berguna. Inilah cara mengubah laman web anda untuk merangkul dan bukannya menolak pengunjung dengan masalah penglihatan.

Foto oleh DodgertonSkillhause Berlesen di bawah Morguefile

Strategi untuk Menyambut Pelawat yang Bermasalah Penglihatan

The American Foundation for the Blind menyarankan mengambil pelbagai langkah untuk memenuhi khalayak yang tidak dapat melihat halaman web standard. Untuk pengalaman inklusif, berikut adalah strategi yang disarankan untuk menjadikan laman web anda dapat diakses.

Labelkan Semua Imej

Sebaik-baiknya, anda akan menggunakan tag alt = sama ada anda bertujuan untuk menampung khalayak yang cacat penglihatan atau tidak. Namun, jika anda belum menerapkan kebiasaan ini, menggunakan keterangan gambar di medan teks alternatif pada setiap gambar membantu mengoptimumkan halaman anda untuk mesin pencari juga.

Setelah anda menambahkan tag alt = untuk setiap gambar, lihat laman web anda tanpa gambar dan lihat apakah keterangan anda masuk akal. Tujuannya adalah untuk membuat keterangan yang bermanfaat bagi orang yang menggunakan teknologi bantu untuk “membaca” halaman web.

Struktur Halaman Label

Sekiranya pelawat laman web menggunakan teknologi bantu, masih ada batasan untuk kaedah ini. Melabel struktur halaman anda membolehkan pengunjung mengetahui di mana mereka berada di halaman anda dan perkara yang ingin mereka klik.

Memudahkan proses ini dengan menggunakan bukan hanya petunjuk visual untuk orang yang dapat melihatnya, tetapi juga menggabungkan pelabelan melalui HTML untuk navigasi yang lebih mudah. Mana-mana bahagian laman web anda yang berbeza secara visual untuk penekanan harus menerima penekanan label untuk pengunjung auditori sahaja.

Gunakan Pautan Hapus

Ramai pelawat ke laman web anda hanya akan membaca teks pautan, mencari sesuatu yang spesifik. Beri pelawat yang mempunyai masalah penglihatan untuk mencari pautan di laman web anda tanpa sebarang tekaan.

Hadkan Elemen Reka Bentuk Bukan HTML

Menggunakan hiasan visual yang kreatif tidak dapat melayani semua penonton dengan baik, dan dapat merungkai pengalaman dalam talian bagi pengunjung yang tidak dapat melihatnya. Pertimbangkan elemen bukan HTML di laman web anda dan adakah elemen tersebut benar-benar diperlukan. Juga pertimbangkan bahawa banyak pengguna yang tidak cacat penglihatan mungkin juga menghargai halaman yang lebih bersih.

Foto oleh Nick Karvounis di Unsplash

Reka Bentuk Laman Web untuk Orang Kurang Upaya Kognitif

Kecacatan kognitif merangkumi pelbagai keadaan seperti Down Syndrome, Traumatic Brain Injury (TBI), Dementia, Disleksia, dan Attention Deficit Disorder (ADD). Malah Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) melibatkan kesan kognitif jangka panjang yang disebabkan oleh trauma psikologi.

Pusat Kebangsaan untuk Orang Kurang Upaya dan Akses kepada Pendidikan (NCDAE) menyatakan bahawa 14.3 juta orang Amerika 15 ke atas mempunyai kecacatan mental. Pada masa yang sama, khalayak arus perdana menuntut pengalaman dalam talian yang dapat diakses dan responsif, dan aksesibilitas memenuhi kedua-dua tujuan tersebut.

Strategi untuk Menyambut Pelawat dengan Kurang Upaya Kognitif

Tiga cadangan utama NCDAE termasuk memberi tumpuan kepada bagaimana pengguna berinteraksi dengan laman web dan bagaimana responsif laman web terhadap keperluan pelawat. Secara amnya, laman web anda tidak boleh menuntut terlalu banyak pekerjaan daripada orang ramai. Sebaliknya, anda harus berusaha untuk kecekapan dan keberkesanan dalam setiap komponen.

Gunakan Reka Bentuk Terbuka

Seperti yang dicatat oleh NCDAE, orang yang mengalami masalah pembelajaran mungkin menghadapi masalah memproses teks dan nombor dan menavigasi dalam ruang. Oleh itu, menggunakan reka bentuk yang jelas dan tidak rapi yang menyoroti ciri navigasi penting (menu dan pautan) membantu mengurangkan bilangan rangsangan dalam persekitaran dalam talian.

Kebolehbacaan dan Kebolehgunaan Alamat

Selain itu, mengenai pembacaan, salinan di laman web anda harus ditujukan kepada khalayak umum. Dalam kebanyakan kes, ini bermaksud tahap bacaan sekitar kelas lapan. Oleh itu, walaupun kebolehbacaan adalah pertimbangan ketika menyesuaikan laman web anda untuk orang yang celik huruf rendah, anda semestinya sudah menulis ke tahap pemahaman yang rendah dari awal.

Kaedah lain untuk membuat kandungan yang dapat dicerna, seperti menggunakan tajuk dan titik peluru, menguraikan satu idea per perenggan, dan mengehadkan panjang baris, semua melayani penonton dengan kecacatan kognitif dan juga melayani khalayak umum.

Elakkan Audio dan Video yang Abrasif

Akhirnya, satu pertimbangan unik bagi orang yang mungkin mengalami kegelisahan atau gangguan PTSD adalah penggunaan video dan audio di halaman, terutama jika tidak ada cara bagi pengguna laman web untuk menjeda atau keluar dari ciri tersebut. Sekiranya boleh, elakkan muzik perkenalan atau video yang dimainkan secara automatik dan dapat membuat pengguna lengah.

Reka Bentuk Laman Web untuk Pengguna dengan Autisme

Keadaan autisme tergolong dalam kategori kecacatan kognitif, tetapi autisme sendiri memperoleh kategorinya sendiri kerana variasi yang ada pada keadaan keseluruhan. Kerana autisme berkisar dari agak ringan hingga berat, keperluan khusus mungkin berbeza untuk pengguna yang berbeza.

Walau bagaimanapun, The National Autistic Society mengesyorkan beberapa langkah asas untuk menampung pengguna yang mungkin mempunyai cabaran deria dan komunikasi, yang keduanya biasa dengan semua variasi autisme. Sebilangan besar langkah ini memberi manfaat kepada khalayak biasa, serta khalayak kurang upaya yang lain.

Menampung Keperluan Deria

Banyak orang dengan autisme cenderung mengalami cabaran deria ketika berhadapan dengan persekitaran yang “sibuk”. Menjaga laman web anda sebagai alat bantu navigasi yang sederhana, sambil mengelakkan pergerakan grafik atau elemen lain mengelakkan rangsangan berlebihan.

Jadikan Laman Web Konsisten

Konsistensi dan rutin sering membantu orang yang menderita autisme untuk mengekalkan tabiat harian mereka tanpa tekanan. Oleh itu, laman web dengan reka bentuk yang tersendiri di setiap halaman mungkin menyenangkan anda secara estetik, tetapi kemungkinan akan memberi tekanan kepada pengunjung anda dengan autisme.

Gunakan Bahasa Lurus

Seperti menulis untuk orang yang pekak, menulis kandungan untuk orang dengan autisme juga memerlukan mengelakkan bahasa kiasan dan permainan kata. Cuba jangan menggunakan bahasa yang tidak jelas, termasuk kata-kata dengan pelbagai makna atau sinonim yang maknanya tidak jelas.

Memohon Ujian Pengguna

Sekiranya boleh, libatkan orang dengan autisme dalam proses ujian anda semasa anda merancang laman web anda. Pastikan anda menawarkan tempat tinggal bagi orang yang berkunjung ke lokasi anda untuk merasa selesa di persekitaran mereka. Ini mungkin termasuk persiapan awal atau lawatan ke lokasi sebelum anda memulakan ujian sehingga peserta anda dapat terbiasa dengan ruang tersebut.

Foto oleh LiaLeslie Berlesen di bawah Morguefile

Faedah Meningkatkan Kebolehcapaian Laman Web

Tugas itu mungkin kelihatan menakutkan jika laman web anda sudah disiarkan, tetapi mengambil langkah ke arah akses yang lebih besar akan memberi keuntungan kepada syarikat anda dari masa ke masa. Teknologi hari ini membolehkan lebih ramai orang untuk merangkul dan menggunakan web.

Secara keseluruhan, memastikan bahawa laman web anda dapat diakses oleh pelbagai khalayak lebih banyak manfaat daripada pengguna yang mempunyai kecacatan. Orang dengan pengalaman teknologi yang terhad, orang yang mempunyai peranti dengan format atau ukuran skrin yang tidak biasa, dan orang ramai yang menginginkan pengalaman laman web yang cepat, sederhana, dan dapat ditindaklanjuti semua akan mendapat keuntungan dari peningkatan aksesibilitas (ingat bahawa kelajuan laman web anda juga bergantung pada penyedia hosting web yang baik – kami telah melakukan tinjauan hosting web untuk Kanada, perbandingan hosting web untuk Australia, dan juga UK).

Oleh kerana pasaran sasaran anda mungkin merangkumi orang-orang dari semua kemampuan, tidak ada alasan untuk mengabaikan kumpulan tertentu ketika merancang dan melaksanakan laman web anda. Sedikit kerja tambahan sekarang bermaksud pulangan yang lebih tinggi kemudian, apabila orang yang dapat menggunakan produk atau perkhidmatan anda dengan mudah berkongsi dengan komuniti dalam talian yang lain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector