Πώς να προσαρμόσετε το WordPress

Λογότυπο WordPressΠίσω στις κακές παλιές μέρες, χρειάστηκε να γνωρίζετε το HTML για να σχεδιάσετε έναν ιστότοπο. Καθώς ο ιστός έγινε πιο προηγμένος και περίπλοκος, πρέπει να μάθετε και το Javascript.


Ένας τρόπος να το αποφύγετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Ένα CMS, όπως το WordPress ή το Wix, κάνει τη βαριά ανύψωση για εσάς. Μέσω της χρήσης θεμάτων, ενός προγράμματος επεξεργασίας WYSIWYG και προεγκατεστημένων widget, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο επαγγελματικής εμφάνισης χωρίς να γράψετε ούτε μια γραμμή κώδικα.

Το WordPress είναι, μακράν, το πιο δημοφιλές CMS στον κόσμο. Από τον Μάρτιο του 2020, χρησιμοποιείται από πάνω από το 35% των ιστότοπων. Αλλά γιατί είναι τόσο δημοφιλές?

Η απάντηση είναι ότι Το WordPress έχει επιτύχει την τέλεια ισορροπία μεταξύ προσαρμογής και ευκολίας χρήσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προεπιλεγμένο θέμα και να δημιουργήσετε έναν γρήγορο και βρώμικο ιστότοπο ιστολογίου. Ή μπορείτε να εγκαταστήσετε πρόσθετα και να δημιουργήσετε έναν πραγματικά επαγγελματικό ιστότοπο.

Εδώ, θα συζητήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την προσαρμογή του ιστότοπού σας στο WordPress. Θα μιλήσουμε για βασικές ρυθμίσεις, θέματα και γραφικά στοιχεία. Θα μιλήσουμε επίσης για πιο προηγμένες λειτουργίες, όπως προσθήκες, αναλυτικά στοιχεία και άλλα ενσωματωμένα εργαλεία.

Σημείωση: Εάν είστε σε θέση να χειριστείτε τον σχεδιασμό και την προσαρμογή μόνοι σας, θα μειώσετε σημαντικά το κόστος ανάπτυξης του ιστότοπού σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά!

Προσαρμογή του WordPress 101

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε τον ιστότοπό σας στο WordPress. Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το WordPress δεν είναι εταιρεία φιλοξενίας. Είναι απλώς ένα CMS. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιλέξετε τον δικό σας κεντρικό υπολογιστή και να καταχωρήσετε το δικό σας όνομα τομέα. Πολλοί κεντρικοί υπολογιστές προσφέρουν ποιοτική φιλοξενία WordPress, με προεγκατεστημένο το WordPress στον διακομιστή σας.

προσαρμογή wordpress

Μόλις ρυθμίσετε την κατάσταση φιλοξενίας, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι προσαρμογής ενός ιστότοπου WordPress:

 • Επιλογή θέματος
 • Προσθήκη γραφικών στοιχείων
 • Προσθήκη μενού

Θα μιλήσουμε για τις τρεις αυτές επιλογές αργότερα σε βάθος, αλλά εδώ είναι η ουσία της:

Θέματα καθορίστε τη διάταξη και το σχήμα χρωμάτων του ιστότοπού σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια βασική μορφή ιστολογίου, μια συλλογή εικόνων και άλλους κοινούς τύπους σελίδων. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε ένα διαφορετικό θέμα για την αρχική σας σελίδα, για να δώσετε στον ιστότοπό σας μια πιο ξεχωριστή εμφάνιση.

Widgets είναι εργαλεία, που συνήθως βρίσκονται στην πλευρική γραμμή, που παρέχουν προστιθέμενη αξία. Τα τυπικά widget περιλαμβάνουν συνδέσμους κοινωνικών μέσων ή φόρμα εγγραφής μέσω email.

Μενού διευκολύνετε τους επισκέπτες να περιηγηθούν στον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα κατάστημα επισκευής αυτοκινήτων. Ενδέχεται να έχετε ένα μενού στο επάνω μέρος της σελίδας με συνδέσμους σε μέρη, υπηρεσίες, έναν χάρτη Google της τοποθεσίας σας και μια σελίδα “επικοινωνήστε μαζί μας”.

Εκτός από αυτές τις επιλογές, υπάρχουν και άλλοι, πιο προηγμένοι τρόποι προσαρμογής του ιστότοπού σας. Ένα από αυτά είναι για να δημιουργήσετε ένα επικαλυπτόμενο φύλλο στυλ (CSS). Το CSS σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε γραμματοσειρές, χρώματα και μεγέθη γραμματοσειρών για διαφορετικά στυλ κειμένου. Επομένως, αντί να ρυθμίζετε χειροκίνητα μεγέθη και χρώματα γραμματοσειράς για κάθε σελίδα, μπορείτε να δημιουργήσετε προεπιλεγμένες επιλογές για κεφαλίδες, υποκεφαλίδες και απλό κείμενο και να τις επιλέξετε γρήγορα και εύκολα.

Μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες κεφαλίδες για τον ιστότοπό σας στο WordPress. Μια προσαρμοσμένη κεφαλίδα θα συνδέσει ολόκληρο τον ιστότοπό σας. Κάθε σελίδα θα μοιάζει με μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, ακόμα κι αν το θέμα είναι διαφορετικά.

Μπορείτε να προσαρμόσετε πλήρως το WordPress?

Όταν σκέφτεστε το WordPress, πιθανότατα σκέφτεστε ένα blog ή άλλο ιστότοπο προσανατολισμένο στο περιεχόμενο. Πράγματι, χρησιμοποιείται από εταιρείες τόσο διάσημες όσο οι Flickr, LinkedIn και BBC America. Ας υποθέσουμε όμως ότι θέλετε να ενσωματώσετε πιο προηγμένες λειτουργίες, όπως φόρουμ, bots συνομιλίας πελατών ή ηλεκτρονικού εμπορίου; Το WordPress δεν υποστηρίζει εγγενώς καμία από αυτές τις εφαρμογές.

Ευτυχώς, υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες προσθήκες που προσθέτουν λειτουργικότητα στον ιστότοπό σας. Αυτό το πλούσιο οικοσύστημα περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις δυνατότητες ιστού που μπορείτε να φανταστείτε. Επομένως, εάν θέλετε να προσθέσετε μια σελίδα φόρουμ ή ηλεκτρονικού εμπορίου στον ιστότοπό σας, είναι σίγουρα δυνατό.

εγκατάσταση plugin wordpress

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτά τα πρόσθετα δεν κλιμακώνονται καλά. Έχουν σχεδιαστεί για ιστότοπους μικρού και μεσαίου μεγέθους και οι μεγαλύτεροι ιστότοποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλο και πιο περίπλοκες λάσπες για να διατηρήσουν την απόδοση. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως θελήσετε να εξετάσετε ένα πιο προηγμένο CMS με περισσότερες εγγενείς λειτουργίες.

Και πάλι, εάν ο ιστότοπός σας έχει γίνει τόσο μεγάλος που έχετε ξεπεράσει το WordPress, αυτό είναι ένα καλό πρόβλημα.

Γενικές ρυθμίσεις WordPress

Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε τον ιστότοπό σας, το WordPress θα σας ζητήσει να διαμορφώσετε τις βασικές σας ρυθμίσεις, όπως το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και άλλες βασικές ρυθμίσεις διακομιστή. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας στο WordPress είναι ασφαλής, καθώς το να κάνετε λάθος τις βασικές ρυθμίσεις σας μπορεί να σας αφήσει ευάλωτους στους χάκερ.

προστασία με κωδικό πρόσβασηςΠριν ακόμη συνδεθείτε, το WordPress θα σας ζητήσει να δημιουργήσετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Και ποτέ, ποτέ χρησιμοποιήστε το “admin” ως όνομα χρήστη σας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που οι hackers θα προσπαθήσουν να μαντέψουν, καθώς πολλοί δημιουργοί δεν το αλλάζουν ποτέ.

Μόλις συνδεθείτε, θα δείτε τον πίνακα ελέγχου, όπου θα κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σας. Στην αρχή, το ταμπλό είναι λίγο γεμάτο. Υπάρχουν πολλά widget στην οθόνη, αλλά δεν είναι όλα απαραίτητα για όλους τους χρήστες.

Υπάρχει ένας μικρός σύνδεσμος στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης που λέει “Ρυθμίσεις οθόνης”. Κάντε κλικ σε αυτό και μπορείτε να απενεργοποιήσετε μεμονωμένα widget. Τα γραφικά στοιχεία «Καλώς ήλθατε», «Γρήγορη πρόχειρη» και «Εκδηλώσεις και ειδήσεις WordPress» θα πρέπει να είναι τα πρώτα που θα ακολουθήσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ αυτές τις δυνατότητες.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο σύνδεσμο “Ρυθμίσεις” στην αριστερή πλευρά της σελίδας και κάντε κλικ στο σύνδεσμο για “Γενικές ρυθμίσεις”.

Εκεί, θα δείτε τις πιο βασικές επιλογές ιστότοπου. Τα δύο πρώτα κουτιά σάς επιτρέπουν να εισαγάγετε έναν τίτλο και μια ετικέτα για τον ιστότοπό σας. Ο τίτλος του ιστότοπου θα εμφανίζεται στις καρτέλες του προγράμματος περιήγησης, ενώ ο τίτλος και ο τίτλος θα εμφανίζονται στο πάνω μέρος της σελίδας σε πολλά θέματα WordPress. Δεδομένου ότι αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που θα δουν πολλοί άνθρωποι όταν επισκέπτονται τον ιστότοπό σας, είναι καλή ιδέα να τους σκεφτείτε.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εισαγάγετε τη διεύθυνση WordPress. Αυτός πρέπει να είναι ο τομέας που έχετε εγγραφεί στον ιστότοπό σας. Το WordPress θα κοιτάξει αυτόματα στον κατάλογο του WordPress για να βρει την αρχική σας σελίδα. Εάν η αρχική σας σελίδα είναι διαφορετική – για παράδειγμα, εάν φιλοξενείται σε άλλον διακομιστή – εισαγάγετε αυτήν τη διεύθυνση URL στο πλαίσιο “Διεύθυνση ιστότοπου”. Ωστόσο, για τους περισσότερους ιστότοπους, η διεύθυνση WordPress και η διεύθυνση ιστότοπου πρέπει να είναι ίδιες.

γενικές ρυθμίσεις του πίνακα ελέγχου wordpress

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη διεύθυνση email διαχείρισης. Από προεπιλογή, θα είναι η διεύθυνση διαχειριστή για τον ιστότοπό σας. Εάν έχετε έναν άλλο λογαριασμό email όπως το Gmail, μπορείτε να εισαγάγετε αυτές τις πληροφορίες εδώ.

πώς να επιλέξετε το ρόλο του χρήστη στις γενικές ρυθμίσεις του wordpress

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή είναι μια καλή ιδέα, καθώς οι χάκερ θα δυσκολευτούν να μαντέψουν αυτές τις πληροφορίες. Στη χειρότερη περίπτωση, η κατοχή μιας διεύθυνσης email διαχειριστή που δεν βρίσκεται στον διακομιστή WordPress θα διευκολύνει την επαναφορά του κωδικού πρόσβασης διαχειριστή WordPress.

Στο κάτω μέρος της σελίδας, μπορείτε να επιλέξετε τη ζώνη ώρας, τη μορφή ημερομηνίας, τη μορφή ώρας και τη γλώσσα του ιστότοπου. Αυτές είναι ως επί το πλείστον επιλογές διαχείρισης και δεν θα επηρεάσουν την εμπειρία χρήστη.

Ποικιλία διαφορετικών ρόλων χρηστών

Υπάρχει μια ακόμη επιλογή για την οποία πρέπει να μιλήσουμε: ο νέος προεπιλεγμένος ρόλος του χρήστη. Ακολουθεί μια γρήγορη αναδρομή στο τι σημαίνουν:

 • Σούπερ διαχειριστής δίνει στον χρήστη όλες τις δυνατότητες διαχείρισης στον ιστότοπο, καθώς και οποιουσδήποτε άλλους ιστότοπους στο ίδιο δίκτυο. Εάν δεν χρησιμοποιείτε δίκτυο, αυτή η ρύθμιση δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.
 • διαχειριστής δίνει στον χρήστη όλες τις επιλογές διαχείρισης που έχετε. Για τους περισσότερους ιστότοπους, θα θέλατε να είστε ο μόνος διαχειριστής. Ωστόσο, εάν εκτελείτε έναν ιστότοπο με έναν αξιόπιστο συνεργάτη, θα θέλετε να τον κάνετε διαχειριστή.
 • ο Συντάκτης Ο ρόλος επιτρέπει στον χρήστη να δημοσιεύει και να επεξεργάζεται οποιαδήποτε ανάρτηση στον ιστότοπο. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν εργάζεστε σε ένα έργο συνεργασίας με άλλους συνεργάτες. Ουσιαστικά, μπορούν να επεξεργαστούν το περιεχόμενο του ιστότοπου, αλλά όχι τη συνολική μορφή ή τις λειτουργίες ασφαλείας.
 • Συντάκτης επιτρέπει σε έναν χρήστη να δημοσιεύει και να επεξεργάζεται τυχόν αναρτήσεις που έχει δημιουργήσει. Ωστόσο, δεν θα μπορούν να επεξεργαστούν περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από άλλους χρήστες.
 • ΕΝΑ Συνεισφέρων μπορεί να γράψει δημοσιεύσεις. Ωστόσο, δεν μπορούν να τα δημοσιεύσουν. Οτιδήποτε έχουν γράψει θα πρέπει να δημοσιευτεί από έναν συντάκτη ή διαχειριστή.
 • ΕΝΑ Συνδρομητής μπορεί να διαχειριστεί μόνο το δικό του προφίλ.

Γενικά, θα θέλατε να ορίσετε τον προεπιλεγμένο ρόλο χρήστη σε “Συνδρομητής”. Μόλις κάποιος έχει λογαριασμό στον διακομιστή σας, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τις εξουσίες διαχείρισης για να αλλάξετε το ρόλο του. Εάν έχετε περισσότερους από λίγους χρήστες, ο ευκολότερος τρόπος για να τους διαχειριστείτε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο τρίτων όπως το phpMyAdmin.

Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε κάποια από αυτές τις ρυθμίσεις αργότερα, είναι εύκολο να το κάνετε. Απλώς μεταβείτε στη σελίδα Γενικές ρυθμίσεις και πραγματοποιήστε τις αλλαγές που χρειάζεστε.

Προσαρμογή θεμάτων WordPress

Τώρα που έχετε διαμορφώσει τις βασικές ρυθμίσεις σας, ήρθε η ώρα να προσαρμόσετε την εμφάνιση και την αίσθηση του ιστότοπού σας. Το πρώτο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία είναι η επιλογή ενός θέματος WordPress. Υπάρχουν δύο τύποι θεμάτων: δωρεάν θέματα και premium θέματα. Αρχικά, ας δούμε πώς να εγκαταστήσουμε ένα δωρεάν θέμα.

Από τον πίνακα ελέγχου σας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο “Εμφάνιση” στην αριστερή πλευρά και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Θέματα”. Εκεί, θα δείτε μια οθόνη με πλακάκια όλων των θεμάτων που είναι αποθηκευμένα στον διακομιστή σας.

πώς να αλλάξετε το θέμα wordpress

Εάν φιλοξενείτε σε έναν αποκλειστικό διακομιστή WordPress, θα υπάρχουν ήδη πολλές επιλογές. Εάν δεν είστε, ή εάν θέλετε να επιλέξετε μια διαφορετική εμφάνιση, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα νέο θέμα.

Το δωρεάν θέμα ενδέχεται να μην είναι η ασφαλέστερη επιλογή

Υπάρχουν πολλά αποθετήρια θεμάτων WordPress στον Ιστό. Αλλά όπως λέει και η παροιμία, «αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι». Πολλά από αυτά τα “δωρεάν” θέματα είναι ενσωματωμένα σε προγράμματα παρακολούθησης διαφημίσεων ή ακόμη και σε κακόβουλα προγράμματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιστότοπού σας.

Για να παραμείνετε ασφαλείς, το καλύτερο μέρος για να βρείτε ένα θέμα είναι να επιλέξετε ένα από το επίσημο αποθετήριο WordPress. Από εκεί, μπορείτε να αναζητήσετε θέματα για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Επιλέξτε ένα παιχνιδιάρικο θέμα για το ιστολόγιο κηπουρικής σας ή ένα πιο κουμπωμένο θέμα για το επαγγελματικό σας ιστολόγιο.

επίσημο αποθετήριο θεμάτων wordpress

Μόλις βρείτε αυτό που σας αρέσει, απλώς πατήστε το κουμπί “Λήψη”. Θα αποθηκευτεί στον υπολογιστή σας ως αρχείο .zip. Από εκεί, επιστρέψτε στη σελίδα θεμάτων του πίνακα ελέγχου του WordPress και πατήστε το κουμπί στην κορυφή με την ένδειξη “Προσθήκη νέου”. Επιλέξτε το αρχείο .zip του θέματος και θα μεταφορτωθεί στον διακομιστή σας.

Επιλέξτε το θέμα σας και θα έχετε μερικές επιλογές. Αρχικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στο «Λεπτομέρειες & Προεπισκόπηση », η οποία θα σας δώσει μια ζωντανή ματιά στο θέμα σε δράση, με κάποιο κείμενο πλήρωσης και εικόνες. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς φαίνεται, χωρίς να τη δημοσιεύσετε στον Ιστό. Εάν είστε ευχαριστημένοι, απλώς κάντε κλικ στην επιλογή “Ενεργοποίηση” και το θέμα θα προβληθεί.

θέμα προεπισκόπησης wordpress

Το WordPress έχει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας θεμάτων που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε χειροκίνητα το θέμα σας. Ακόμα κι αν είστε άνετοι με HTML, PHP και CSS, μην το χρησιμοποιείτε. Το WordPress σας προειδοποιεί ακόμη και να μην το κάνετε. Ο λόγος είναι ότι μπορείτε να διακόψετε μόνιμα τον ιστότοπό σας, επομένως θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά το θέμα και να ξεκινήσετε από το μηδέν. Επιπλέον, τυχόν αλλαγές θα χαθούν με μελλοντικές ενημερώσεις θέματος.

Εάν θέλετε να τροποποιήσετε το θέμα σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε μια προσθήκη για επεξεργασία θέματος. Για παράδειγμα, το Elementor είναι ένας εξαιρετικός, ασφαλής επεξεργαστής WYSIWYG που δεν θα καταστρέψει τον ιστότοπό σας. Υπάρχουν επίσης άλλες διαθέσιμες επιλογές τρίτων, όπως το Gutenberg.

Εάν θέλετε πραγματικά να επεξεργαστείτε το θέμα με μη αυτόματο τρόπο, θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα θυγατρικό θέμα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το θέμα σας δεν θα σπάσει από μελλοντικές ενημερώσεις. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν θα ενημερωθεί καθόλου. Εάν το θέμα έχει πρόβλημα ασφαλείας που αργότερα διορθώνεται, θα χάσετε τη λύση.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες Ιστού έχουν πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των smartphone τους. Για να παρέχετε μια καθαρή, άνετη εμπειρία για αυτά τα άτομα, θα θελήσετε να επιλέξετε ένα θέμα με απόκριση σχεδίασης. Προτού προχωρήσετε περισσότερο, απλώς δημιουργήστε μια εικονική σελίδα και εκτελέστε την μέσω της δοκιμής φιλικής προς κινητά της Google.

Θέματα Premium WordPress

Εκτός από τα δωρεάν θέματα, υπάρχουν πολλές εταιρείες που πωλούν premium θέματα. Εκτός από την παροχή μιας ευρύτερης ποικιλίας επιλογών, τα premium θέματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Πιο συχνές ενημερώσεις προγραμματιστών που σας προσφέρουν καλύτερη ασφάλεια
 • Συμβατότητα με τα πιο πρόσφατα πρότυπα WordPress, HTML, PHP και CSS
 • Υποστήριξη πελατών από το WordPress για την αντιμετώπιση σφαλμάτων και προσαρμογής

Μόλις κατεβάσετε ένα premium θέμα, απλώς εγκαταστήστε το με τον ίδιο τρόπο που θα εγκαταστήσατε ένα δωρεάν θέμα. Το αν αυτό αξίζει ή όχι, η δαπάνη εξαρτάται από εσάς.

Ρύθμιση προσθηκών WordPress

πρόσθετα wordpressΑν θέλετε να υπερβείτε τη βασική λειτουργικότητα του WordPress, θα πρέπει να επωφεληθείτε από τις προσθήκες. Οι προσθήκες είναι επιπλέον εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας του ιστότοπού σας, τη δημιουργία αυτόματων αντιγράφων ασφαλείας και ακόμη και την ενίσχυση της απόδοσης του ιστότοπού σας.

Το μειονέκτημα των προσθηκών είναι ότι τους παρέχετε πρόσβαση στα δεδομένα του ιστότοπού σας. Ως αποτέλεσμα, μια ελαττωματική προσθήκη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιστότοπού σας. Πριν εγκαταστήσετε μια προσθήκη, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει κριτικές σε έναν ιστότοπο τρίτου μέρους για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει γνωστά ελαττώματα ασφαλείας. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε μια ασφαλή προσθήκη είναι να χρησιμοποιήσετε το επίσημο αποθετήριο WordPress.

Όπως και η εγκατάσταση ενός θέματος, για να εγκαταστήσετε μια προσθήκη, θα πρέπει πρώτα να το κατεβάσετε. Θα γίνει λήψη μιας προσθήκης ως αρχείο .zip, το οποίο θα πρέπει να αποσυμπιέστε για να μπορέσετε να το ανεβάσετε.

Μόλις το κάνετε αυτό, ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου του WordPress, επιλέξτε το μενού “Πρόσθετα” και κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη νέου”. Στο επάνω μέρος της οθόνης, θα δείτε ένα κουμπί με την ένδειξη “Μεταφόρτωση προσθήκης”. Επιλέξτε αυτό το κουμπί, ανεβάστε την προσθήκη σας και είστε έτοιμοι να το διαμορφώσετε.

πώς να ανεβάσετε το πρόσθετο wodpress

Όταν η προσθήκη εγκατασταθεί επιτυχώς, θα δείτε μια προτροπή για τη διαμόρφωσή της. Οι περισσότερες προσθήκες WordPress είναι προεπιλεγμένες, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να δείτε τις επιλογές. Δεδομένου ότι οι επιλογές διαφέρουν έντονα μεταξύ διαφορετικών προσθηκών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τη σελίδα υποστήριξης της προσθήκης σας εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές ρυθμίσεις.

Είναι δύσκολο να δώσετε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τα πρόσθετα που χρειάζεστε, καθώς ο ακριβής τύπος εξαρτάται από τον τύπο του ιστότοπου που χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά που πρέπει να εγκαταστήσετε αμέσως από το ρόπαλο.

 • Το Yoast έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αυξήσετε την κατάταξη του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης. Διαθέτει μια ποικιλία ενσωματωμένων εργαλείων που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε περιεχόμενο φιλικό στη μηχανή αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των σωστών λέξεων-κλειδιών για συνδέσμους. Η premium έκδοση παρέχει ακόμη συμβουλές για επιπλέον λέξεις-κλειδιά που θα συμπεριληφθούν στο κείμενό σας.
 • Το Akismet είναι απαραίτητο εάν ο ιστότοπός σας επιτρέπει σχόλια. Είναι ένα φίλτρο κατά των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που εξαλείφει γνωστούς συνδέσμους ανεπιθύμητων μηνυμάτων για να διατηρεί καθαρή την ενότητα σχολίων.
 • Το Duplicator διευκολύνει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τον ιστότοπό σας στο WordPress. Εκτελέστε ένα αντίγραφο ασφαλείας προτού κάνετε σημαντικές αλλαγές. Εάν οι αλλαγές σας προκαλέσουν διακοπή λειτουργίας του ιστότοπου, απλώς επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας και θα συνδεθείτε ξανά στο διαδίκτυο. Το Duplicator μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εύκολη μετεγκατάσταση του ιστότοπού σας από έναν κεντρικό υπολογιστή στον άλλο.

Πρόσθετα Premium WordPress

Όπως με τα θέματα, δεν είναι όλα τα πρόσθετα WordPress δωρεάν. Μερικές φορές, πρέπει να πληρώσετε για ένα πρόσθετο premium. Αυτό μπορεί να είναι είτε εφάπαξ κόστος είτε μηνιαία συνδρομή. Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι λαμβάνετε καλύτερη υποστήριξη, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πρόσθετα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Εάν πρόκειται να εγκαταστήσετε ένα premium πρόσθετο, εγκαταστήστε το Defender Security. Αυτή η προσθήκη επιτρέπει έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων για διαχειριστές, καθώς και πολλές άλλες δυνατότητες ασφαλείας. Είναι δωρεάν για τις πρώτες 30 ημέρες και κοστίζει μηνιαία χρέωση από εκείνο το σημείο και μετά.

Ένα άλλο καλό premium plugin είναι το Hummingbird. Σας βοηθά να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για να τον φορτώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Βελτιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα της προσωρινής αποθήκευσης του προγράμματος περιήγησης. Όπως το Defender Security, το Hummingbird έρχεται με μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών.

Ανεξάρτητα από το ποια πρόσθετα premium αγοράζετε, μπορείτε να τα εγκαταστήσετε ακριβώς όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε δωρεάν προσθήκη.

Πώς να προσθέσετε μοναδικό περιεχόμενο στο WordPress

Σε αυτό το σημείο, έχετε δημιουργήσει τις βασικές ρυθμίσεις του ιστότοπού σας, έχετε δημιουργήσει το θέμα σας και έχετε επιλέξει προσθήκες για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και SEO. Αλλά ξέρετε τι δεν έχετε κάνει ακόμα; Στην πραγματικότητα δημιούργησε οποιοδήποτε περιεχόμενο. Ας το διορθώσουμε.

Για να δημιουργήσετε μια νέα ιστοσελίδα, μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου του WordPress και επιλέξτε το μενού “Σελίδες”. Εκεί, θα δείτε δύο επιλογές: “Όλες οι σελίδες” και “Προσθήκη νέας”. Από προεπιλογή, το WordPress θα δημιουργήσει μια σελίδα πολιτικής απορρήτου, καθώς και μια σελίδα δείγματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως sandbox για να ξεγελάσετε. Αυτές θα είναι ορατές στο μενού Όλες οι σελίδες.

Για να δημιουργήσετε μια νέα σελίδα, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη νέου.

πώς να προσθέσετε νέα σελίδα στο wordpress

Σε αυτό το σημείο, θα δείτε μια κενή σελίδα στο θέμα που έχετε επιλέξει. Ανάλογα με το θέμα σας, θα μπορείτε να εισαγάγετε έναν τίτλο, διαφορετικά ο τίτλος και ο τίτλος της σελίδας σας ενδέχεται να προπληρωθούν. Κάτω, θα μπορείτε να εισαγάγετε το κείμενό σας ή να τοποθετήσετε τις εικόνες σας.

Εάν έχετε εγκαταστήσει το Yoast – και θα πρέπει – θα δείτε ένα πλαίσιο στο κάτω μέρος του παραθύρου για να εισαγάγετε την εστιακή φράση. Πληκτρολογήστε τη φράση σας στο πλαίσιο και Το Yoast θα σας βοηθήσει αυτόματα να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας καθώς γράφετε.

Για τους περισσότερους ιστότοπους, θα θέλατε λίγες σελίδες στο ελάχιστο: η αρχική σας σελίδα, η σελίδα “σχετικά” και η σελίδα “επαφή”.

Και πάλι, αυτό είναι ένα ελάχιστο. Στην πράξη, θα θέλατε επιπλέον σελίδες προσαρμοσμένες στον σκοπό του ιστότοπού σας.

Για παράδειγμα, εάν εκτελείτε κομμωτήριο, μπορεί να θέλετε μια ενότητα γκαλερί που να δείχνει τα τελευταία σας αποτελέσματα. Ίσως να μπορείτε ακόμη και να το μετατρέψετε σε προσφορά για τακτικούς πελάτες. «Επιτρέψτε μου να σας εμφανίσω στον ιστότοπό μου και να πάρω ένα δωρεάν κούρεμα» μπορεί να προχωρήσει πολύ.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο παράδειγμα, εάν εκτελείτε ένα κατάστημα αυτοκινήτων, ίσως θέλετε μια σελίδα “υπηρεσιών” με τιμές για κοινές υπηρεσίες.

Ενημερώστε τακτικά το ιστολόγιό σας

Και, προφανώς, εάν εκτελείτε ένα ιστολόγιο, θα θέλατε αναρτήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, φροντίστε να ενημερώνετε τακτικά. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χάσετε οπαδούς από το να σταματήσετε το ιστολόγιο για ενάμιση μήνα.

Ανάλογα με τον τύπο περιεχομένου που δημοσιεύετε, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική διάταξη. Για παράδειγμα, αν δημοσιεύετε πολλές φωτογραφίες, ίσως θέλετε να προσθέσετε μια συλλογή φωτογραφιών. Από την άλλη πλευρά, εάν απλώς κάνετε blogging, απλό κείμενο με ένα ελκυστικό banner θα λειτουργήσει μια χαρά.

πώς να προσθέσετε μια γκαλερί στο wordpress

Μιλώντας για ένα banner, αυτή τη στιγμή είναι πιθανώς η κατάλληλη στιγμή να προσθέσετε ένα λογότυπο ιστότοπου, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη. Για να το κάνετε αυτό, απλώς μεταβείτε στο μενού “Κεφαλίδα” του θέματος και κάντε κλικ στο “Επιλογή λογότυπου” για μεταφόρτωση. Στην ιδανική περίπτωση, το λογότυπο θα πρέπει να είναι σε μορφή PNG ή WebP, το οποίο θα επιτρέπει στο φόντο να εμφανίζεται μέσω τυχόν κενών. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι το λογότυπό σας θα αντικαταστήσει τον τίτλο του ιστότοπου στα περισσότερα θέματα.

Σε παρόμοια σημείωση, θα πρέπει να επιλέξετε ένα εικονίδιο ιστότοπου. Αυτή είναι η μικρή εικόνα που εμφανίζεται σε μια καρτέλα του προγράμματος περιήγησης, καθιστώντας εύκολη τη διάκριση από άλλες καρτέλες. Όπως και με ένα λογότυπο, μια μορφή PNG ή WebP είναι ιδανική, εκτός εάν το εικονίδιο σας είναι ένα τέλειο τετράγωνο. Μπορείτε να επιλέξετε το εικονίδιο του ιστότοπού σας με τον ίδιο τρόπο όπως το λογότυπό σας, από το μενού “Ταυτότητα ιστότοπου” του θέματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Widget WordPress

Τα Widget σας επιτρέπουν επεκτείνετε τη λειτουργικότητα του ιστότοπού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε ημερολόγιο, συνδέσμους κοινωνικών μέσων ή εγγραφή μέσω email. Στα περισσότερα θέματα, τα widget θα εμφανίζονται στην πλαϊνή γραμμή του ιστότοπού σας, αν και ορισμένα θέματα θα τοποθετήσουν widget στο κάτω μέρος της σελίδας.

widgets wordpress

Για να διαμορφώσετε τα widget σας, επιστρέψτε από το μενού Θέμα και κάντε κλικ στο μενού Εμφάνιση. Από εκεί, επιλέξτε “Widgets”. Ανάλογα με το θέμα σας, θα δείτε μια ποικιλία πιθανών τοποθεσιών widget. Μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποια προεγκατεστημένα widget ως μέρος του θέματός σας.

πώς να προσθέσετε ένα widget στο wordpress

Μπορείτε απλά να μεταφέρετε και να αποθέσετε widget σε διαφορετικές τοποθεσίες για να τα μετακινήσετε στη σελίδα, προσαρμόζοντας περαιτέρω την εμφάνιση και την αίσθηση του ιστότοπού σας.

Εάν δεν σας αρέσει ένα widget που είναι ήδη εγκατεστημένο, απλώς κάντε κλικ στο βέλος στο όνομα του widget και κάντε κλικ στο “Διαγραφή”. Αυτό θα το καταργήσει εντελώς από τη σελίδα σας.

Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε επιπλέον widget για να βελτιώσετε τον ιστότοπό σας. Για να το κάνετε αυτό, απλώς επιλέξτε τα από την αριστερή πλευρά του μενού widget και σύρετέ τα στην επιθυμητή περιοχή της σελίδας σας.

Σε αντίθεση με τα θέματα και τις προσθήκες, δεν μπορείτε να προσθέσετε widget απευθείας στη σελίδα σας. Τούτου λεχθέντος, το WordPress διαθέτει πολλά προεπιλεγμένα widget, και τα περισσότερα θέματα περιλαμβάνουν επιπλέον widget.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε widget μέσω μιας προσθήκης. Για να το κάνετε αυτό, βρείτε ένα πρόσθετο που διαθέτει το widget που θέλετε και, στη συνέχεια, προσθέστε το με τον ίδιο τρόπο που θα προσθέσατε οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο. Μόλις εγκατασταθεί η προσθήκη, επιστρέψτε στο μενού Widgets και το widget θα πρέπει να είναι διαθέσιμο.

Επιλέξτε Widgets ανάλογα με τον ιστότοπό σας

Ανάλογα με τον τύπο του ιστότοπου που δημιουργείτε, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά γραφικά στοιχεία. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι που πρέπει να είναι χρήσιμοι για σχεδόν οποιονδήποτε ιστότοπο. Ακολουθεί μια γρήγορη μείωση:

 • Σύνδεσμοι κοινωνικών μέσων – για τους περισσότερους ιστοτόπους, αυτοί είναι μη εγκεφαλικοί. Το να κάνετε τους ανθρώπους να μοιράζονται το περιεχόμενό σας σε Facebook, Twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικών μέσων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την προβολή σας.
 • Ένα widget “Πρόσφατες δημοσιεύσεις” – Δεν χρησιμοποιούν όλοι οι ιστότοποι ένα από αυτά. Αλλά είναι μια εξαιρετική δυνατότητα για ιστολόγια. Εάν κάποιος βρήκε την ανάρτησή σας μέσω μιας αναζήτησης Google, γιατί να μην του δώσετε έναν εύκολο τρόπο να κολλήσετε και να διαβάσετε περισσότερα?
 • Ένα widget εγγραφής email – Εάν οι χρήστες συμπαθούν το περιεχόμενό σας, είναι καλή ιδέα να τους ενθαρρύνετε να λαμβάνουν ενημερώσεις. Ένα πρόσθετο όπως το WPForms διευκολύνει τη συλλογή διευθύνσεων email και άλλων πληροφοριών.
 • Ένα widget ημερολογίου – Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για κοινοτικούς οργανισμούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το γραφικό στοιχείο για να ενημερώσετε τα άτομα για επερχόμενες ειδικές εκδηλώσεις ή έρανους.
 • Ένα widget διαφήμισης – Προσέξτε με αυτά. Από τη μία πλευρά, η διαφήμιση μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε χρήματα από τον ιστότοπό σας. Από την άλλη πλευρά, περισσότερες από μία διαφημίσεις μπορούν να κάνουν τον ιστότοπό σας να φαίνεται γεμάτο και να απενεργοποιεί τους χρήστες.

Πώς να επεξεργαστείτε τα μενού του WordPress

Τώρα που έχετε περιεχόμενο, ήρθε η ώρα να κάνετε την πλοήγησή σας εύκολη. Για να το κάνετε αυτό, θα θέλετε να προσθέσετε ένα μενού. Μεταβείτε στην ενότητα “Εμφάνιση” του πίνακα ελέγχου σας και κάντε κλικ στο σύνδεσμο “Μενού”.

πώς να επεξεργαστείτε τα μενού wordpress

Μην ανησυχείτε για το όνομα του μενού. Είστε ο μόνος που θα το δει. Τούτου λεχθέντος, εάν ο ιστότοπός σας θα διαθέτει περισσότερα από ένα μενού, ίσως θέλετε διαφορετικά ονόματα να τα διακρίνουν. Για τους περισσότερους ιστότοπους, αυτή είναι μια κακή ιδέα – περισσότερα από ένα μενού γεμίζουν μόνο τη σελίδα.

Κάντε κλικ στο “Δημιουργία μενού” και η επόμενη οθόνη θα σας ρωτήσει πού πρέπει να τοποθετηθεί το μενού. Για τους περισσότερους ιστότοπους, αυτό θα βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Η επιλογή “Κινητό” σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε την τοποθεσία του μενού σε μια κινητή συσκευή. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα μενού πλευρικής γραμμής στον ιστότοπο του επιτραπέζιου υπολογιστή σας, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε ένα κορυφαίο μενού για ευκολότερη χρήση από κινητό.

Μην ανησυχείτε για το πλαίσιο ελέγχου που αναφέρει “Αυτόματη προσθήκη νέων σελίδων ανώτερου επιπέδου σε αυτό το μενού”. Αυτή η επιλογή οδηγεί σε ακατάστατα, ατημέλητα μενού με τις σελίδες εκτός λειτουργίας. Θα θέλατε προσθέστε μη αυτόματα σελίδες καθώς δημιουργούνται.

Στην επόμενη οθόνη, θα μπορείτε να προσθέσετε σελίδες στο μενού σας. Μόλις κάνετε κλικ στο “Προσθήκη στο μενού”, θα δείτε μια άλλη οθόνη που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη σειρά μενού. Τακτοποιήστε τις σελίδες όπως θέλετε.

Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε μεμονωμένες επιλογές μενού και να εισαγάγετε επιπλέον σελίδες ως δευτερεύουσες επιλογές. Για παράδειγμα, εάν η φροντίδα σκυλάκι σας προσφέρει υπηρεσίες περιποίησης και πεζοπορίας, μπορείτε να τοποθετήσετε και τις δύο αυτές σελίδες στο κύριο μενού “Υπηρεσίες”. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια καθαρή εμφάνιση και να αποφύγετε την ακαταστασία του βασικού μενού του ιστότοπού σας.

Είναι επίσης σημαντικό να μην βασίζεστε μόνο στο μενού σας για πλοήγηση. Η διασύνδεση διαφορετικών σελίδων ιστότοπου μπορεί να διευκολύνει την πλοήγηση των χρηστών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας, μαζί με την κατάταξή σας.

Ενσωματώσεις WordPress

Συγχαρητήρια! Δημιουργήσατε τον ιστότοπό σας!

Αλλά δεν έχετε τελειώσει ακόμα. Τώρα πρέπει να ενσωματώσετε ορισμένα εργαλεία ανάλυσης για να κατανοήσετε την επισκεψιμότητά σας. Αυτό έχει μερικά οφέλη.

Πρώτον, σας επιτρέπει να καταλάβετε πώς οι άνθρωποι βρίσκουν τον ιστότοπό σας και πόσο καιρό μένουν.

Δεύτερον, σας δίνει πληροφορίες για το είδος του περιεχομένου που οδηγεί την επισκεψιμότητά σας. Ιστολόγια; Γκαλερί φωτογραφιών; Ενημερωτικές σελίδες; Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε περαιτέρω τον ιστότοπό σας για να βελτιώσετε την επισκεψιμότητα στον ιστό.

Ανάλυση

λογότυπο google analyticsΤο πιο δημοφιλές εργαλείο ανάλυσης WordPress είναι το Google Analytics και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί. Το Google είναι μακράν η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στον ιστό, επομένως θέλετε να κατανοήσετε την απόδοση αναζήτησης του ιστότοπού σας στο Google προτού εργαστείτε σε οτιδήποτε άλλο.

Αλλά το Google Analytics έχει πολλά να προσφέρει. Μπορούν να σας πουν πώς φτάνουν οι επισκέπτες στον ιστότοπό σας. Το βρίσκουν στο google; Σε άλλους ιστότοπους όπως το Facebook; Ή το επισκέπτονται απευθείας; Η γνώση αυτών των πληροφοριών θα σας ενημερώσει πώς οδηγείτε την κυκλοφορία, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα.

Περισσότερα εργαλεία & Παραδείγματα

Το Google Analytics δεν σας λέει όλα όσα ίσως θέλετε να γνωρίζετε. Για παράδειγμα, ίσως θελήσετε να μάθετε την ηλικία και το φύλο ανάλυση των επισκεπτών σας. Σε αυτήν την περίπτωση, σκεφτείτε ένα πιο προηγμένο εργαλείο όπως το ExactMetrics. Το ExactMetrics δεν είναι φθηνό, αλλά σας δίνει ακόμη πιο βαθιά εικόνα για τους επισκέπτες σας από το Google Analytics.

Ίσως θέλετε επίσης να αυτοματοποιήσετε ορισμένες από τις λειτουργίες του ιστότοπού σας. Το Zapier Automation κάνει ακριβώς αυτό. Με αυτό το πρόσθετο, μπορείτε να μοιράζεστε αυτόματα νέες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορεί να εξαλείψει κάποια από την ταλαιπωρία που έρχεται με τη μη αυτόματη ανάρτηση κάθε καθημερινής ανάρτησης ιστολογίου σε πολλούς ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector