Οδηγίες προσβασιμότητας ιστότοπου του Καναδά

Από το 2020, περίπου 34,56 εκατομμύρια Καναδοί σερφάρονται στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή. Η χώρα έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαθεσιμότητας, με 96 τοις εκατό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Είτε είστε blogger ή έμπορος ηλεκτρονικού εμπορίου, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας διατηρεί τη συμμόρφωση με τους νόμους προσβασιμότητας του Καναδά και ότι είναι χρήσιμο και προσβάσιμο για όποιον θέλει να επισκεφτεί τις σελίδες σας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρείτε τις κατευθυντήριες γραμμές από το στάδιο του σχεδιασμού και στο οποίο θα παρέχεται στα άτομα με ειδικές ανάγκες ίση πρόσβαση στον ιστότοπό σας. Η Βελτιστοποίηση ιστότοπου, συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης αρχείων ιστότοπου, της αποδοτικότητας φιλοξενίας και της συνολικής εμπειρίας χρήστη, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπο που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να βλέπουν, να ακούνε, να κατανοούν και να αλληλεπιδρούν ή να συνεισφέρουν στο περιεχόμενό σας.

Ενώ βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την καλύτερη διαθέσιμη φιλοξενία ιστοσελίδων θα λύσετε πολλά προβλήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να μάθετε να κάνετε μόνοι σας:

Τι είναι η προσβασιμότητα στον ιστότοπο και γιατί είναι σημαντικό?

Η προσβασιμότητα είναι ένα μέσο διασφάλισης μιας εξαιρετικής εμπειρίας χρήστη (UX), αλλά υπερβαίνει αυτό. Η προσβασιμότητα στον ιστότοπο καλύπτει άτομα με μόνιμες αναπηρίες λόγω διαταραχών στην όραση, την ακοή και την ομιλία, τις νευρολογικές παθήσεις και εκείνους που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ποικίλων μέσων που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την κανονική αλληλεπίδραση.

Συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων συστημάτων και συσκευών με μικρότερες οθόνες που δεν χρησιμοποιούν πληκτρολόγια.

Όταν ο ιστότοπός σας έχει σχεδιαστεί με την τήρηση των οδηγιών πρόσβασης, βοηθά επίσης εκείνους που είναι προσωρινά άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, άτομα που ζουν σε τοποθεσίες με προβλήματα συνδεσιμότητας και άτομα με περιορισμούς κατάστασης, όπως άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστές ή άλλες συσκευές σε χώρους με πολλά αντηλιά ή περιορισμούς στο περιεχόμενο ήχου.

Infographic σχετικά με τη σημασία της προσβασιμότητας του ιστότοπου

Πηγή: DMA.org.uk

Ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο μυαλό είναι εξαιρετικά επωφελές για τη συγκέντρωση πιστού κοινού.

Προκειμένου το Διαδίκτυο να είναι πραγματικά ανοιχτό και χρησιμοποιήσιμο από οποιονδήποτε, Η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για προσβασιμότητα είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, είναι ο νόμος στον Καναδά, όπου περισσότερα από έξι εκατομμύρια άτομα άνω των 15 ετών ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί κανονισμοί που καλύπτουν την προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτοί οι νόμοι ισχύουν για οποιεσδήποτε δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού υλικού και του περιεχομένου ιστότοπου, με ορισμένους να ισχύουν αυστηρά στα ψηφιακά μέσα. Στόχος μας είναι να σας παρέχουμε μια επισκόπηση των οδηγιών προσβασιμότητας και της νομοθεσίας για τους Καναδούς και, στη συνέχεια, να καλύψετε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας πραγματικά διαθέσιμο σε ολόκληρο το κοινό σας, παραμένοντας παράλληλα στη νομική συμμόρφωση.

Απλοποιημένοι νόμοι για την προσβασιμότητα στον Καναδά στον Ιστό

Ακόμα και πριν από την έλευση της ψηφιακής εποχής, οι Καναδοί με αναπηρία προστατεύονταν από διάφορα νομοθετικά κείμενα. Πολλοί από αυτούς τους νόμους παραμένουν στα βιβλία σε όλες τις επαρχίες, αν και έχουν ενημερωθεί και τροποποιηθεί για να εφαρμοστούν περισσότερο στις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών.

Υπήρξαν επίσης ορισμένοι νέοι νόμοι που δημιουργήθηκαν για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Καναδοί έχουν πρόσβαση στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Μία από τις πρώτες παγκόσμιες νομοθεσίες μας έρχεται μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία τροποποιείται συνεχώς με την πάροδο των ετών για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες ανά τον κόσμο έχουν την ίδια πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

προσβασιμότητα στον ιστότοπο διάφορες πτυχές

πηγή: newtarget.com

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή της διασφάλισης της πρόσβασης σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τη φυσική τους ικανότητα, να έχουν ίση πρόσβαση στην τεχνολογία. Ο νόμος περί αποκατάστασης του 1973 ενημερώθηκε το 1998. Το τμήμα 508 απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να κάνουν την ίδια ηλεκτρονική και πληροφορική τεχνολογία (EIT) που απολαμβάνουν οι άλλοι πολίτες των ΗΠΑ όπως είναι άμεσα διαθέσιμα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εάν ο ιστότοπός σας έχει πρόσβαση εκτός του Καναδά, είναι καλή ιδέα να κοιτάξετε πάνω από αυτήν τη λίστα ελέγχου 508 για να βεβαιωθείτε ότι η κωδικοποίηση, τα πρόσθετα και τα σενάρια σας πληρούν τα πρότυπα που ορίζονται σε αυτήν την τροποποίηση. Είναι ανεπίσημο, αλλά βασίζεται στις 508 οδηγίες που ορίζονται στο νόμο.

Για να μην ξεπεραστούν από τους γείτονές μας στο νότο, οι καναδικοί νομοθέτες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν δημιουργήσει τα δικά μας σύνολα κανόνων και προτύπων προσβασιμότητας. Ένα από τα πρώτα είναι μια τροποποίηση του Καναδικού Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1985, ο οποίος τροποποιήθηκε το 2016 για να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο.

Προσβασιμότητα για Νόμους Οντάριοι με Αναπηρίες (AODA)

Στο πλαίσιο αυτής της πράξης, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του Οντάριο με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, είτε ιδιωτικούς είτε μη κερδοσκοπικούς, σχολεία και οργανισμούς του δημόσιου τομέα πρέπει είτε να δημιουργήσουν ή να ανανεώσουν περιεχόμενο ιστότοπου για να πληρούν τις οδηγίες WCAG 2.0 Level A – AA έως την 1η Ιανουαρίου, 2021. Το περιεχόμενο ορίζεται ως οποιοδήποτε κείμενο, εικόνες, βίντεο ή ήχος.

Ερχόμενος το 2020, το AODA θα απαιτήσει επίσης σημαντικές αλλαγές για τη σταδιακή εισαγωγή σε νέους ή υπάρχοντες δημόσιους, σχολικούς και επιχειρηματικούς ιστότοπους έως το 2025. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Δημιουργία προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού υλικού
 • Δημιουργία προσβάσιμου βίντεο που περιλαμβάνει λεζάντες για άτομα με προβλήματα ακοής και περιγραφές για μαθητές και προσωπικό με προβλήματα όρασης
 • Καθιστώντας προσβάσιμο όλο το υλικό της σχολικής βιβλιοθήκης
 • Δημιουργία προσβάσιμων μηχανισμών και φορμών ανατροφοδότησης
 • Δημιουργία προσβάσιμων υλικών έκτακτης ανάγκης κατόπιν αιτήματος

Οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι είναι προσβάσιμα όλα τα εγχειρίδια εκπαίδευσης, οι εσωτερικές επικοινωνίες, οι αξιολογήσεις και οι πληροφορίες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Η μη συμμόρφωση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα πρόστιμα από 200 έως 15.000 $, ανάλογα με την ιδιοκτησία / περιβάλλον του ιστότοπου και τη σοβαρότητα της μη συμμόρφωσης.

Πρόσβαση στον Καναδά Νόμο (Bill C-81)

Ένα από τα νεότερα νομοθετικά κείμενα, αυτή η πράξη προτάθηκε από τον Υπουργό Επιστημών και Αθλητισμού και Ατόμων με Αναπηρίες το 2018. Σκοπός είναι να παρέχει καθοδήγηση για προγραμματιστές και σχεδιαστές ιστοσελίδων και να προωθήσει την ένταξη για πολίτες και κατοίκους με αναπηρία.

Ψηφίστηκε στις 21 Ιουνίου 2019 μετά τη Royal Assent και βασικά ακολουθεί τις ίδιες απαιτήσεις με το WCAG. Οι κυρώσεις για μη τήρηση και τήρηση αυτών των οδηγιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως 250.000 $.

Προσβασιμότητα για το Manitobans Act (AMA)

Το AMA εγκρίθηκε από την επαρχία το 2013 για να εξασφαλίσει τον ίδιο τύπο προστασίας και πρόσβασης με τη νομοθεσία του Οντάριο. Είναι βασισμένο σε πέντε σύνολα προτύπων που απαιτούν από τους δημιουργούς ιστότοπων, τους εκδότες και τις επιχειρήσεις να παρέχουν προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες Manitobans.

Αυτά περιλαμβάνουν το μέγεθος της εκτύπωσης, χρώμα αντίθεση, και τη χρήση γλωσσών που συμβαδίζουν με τα AODA και WCAG.

Νόμος προσβασιμότητας της Νέας Σκοτίας

Αυτή η πράξη ψηφίστηκε στο 2017, αλλά τμήματα αυτής είναι ακόμη υπό ανάπτυξη. Η Nova Scotia ακολουθεί μια προσέγγιση «πρωτοπόρων παραδειγμάτων», καθιστώντας όλους τους κρατικούς ιστότοπους συμβατούς με τα πρότυπα WCAG. Διαφέρουν από άλλες επαρχίες εφαρμόζοντας ένα χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης που εξαρτάται από τις απαιτήσεις καθενός από τα 12 πρότυπα WCAG.

Η ποινή για παράλειψη συμμόρφωσης είναι πρόστιμο που θα μπορούσε να φτάσει το υψηλότερο 250.000 $. Η επαρχία θα προσφέρει επίσης επιχορηγήσεις σε προγραμματιστές ιστού για να τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να αποφύγουν κυρώσεις.

Σχετικοί λογαριασμοί, νόμοι και κανονισμοί

Οι Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού 2.0 (WCAG 2.0) είναι ένα σύνολο προτύπων που προορίζονται να βοηθήσουν τους προγραμματιστές ιστού και τους τεχνικούς σχεδιασμού να ενσωματώσουν σημεία προσβασιμότητας για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε περιεχόμενο. Είναι βασισμένο σε τέσσερις αρχές, αντιληπτές, λειτουργικές, στιβαρές και κατανοητές, που διέπουν 12 πρότυπα για προσβάσιμο web design.

ψηφιακά εικονίδια προσβασιμότητας

Υπάρχουν επίσης μερικές νομοθετικές πράξεις στις εργασίες που καλύπτουν άλλες επαρχίες. Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι το British Columbi Accessibility Act (Bill M 219), ο οποίος βασίζεται σε κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάζονται στη στρατηγική προσβασιμότητας 2024.

Η πρώτη ανάγνωση αυτής της πράξης έγινε τον Μάιο του 2018, αλλά δεν είναι ακόμη νόμος. Ακολουθώντας τα τακούνια άλλων καναδικών επαρχιών, οι περισσότεροι άλλοι εργάζονται για τους δικούς τους κανόνες προσβασιμότητας και νομοθεσίες.

Βέλτιστες πρακτικές για να κάνετε τον ιστότοπό σας πιο προσβάσιμο

Η πρόσβαση στο περιεχόμενο ιστού σε όλους όσους θα μπορούσαν να επωφεληθούν ή να απολαύσουν τη χρήση του αποτελεί ανησυχία για όλους από τον ΟΗΕ έως τις τοπικές κυβερνήσεις και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Κατά τη δημιουργία ενός ιστότοπου, δημιουργείτε πρόσβαση στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας υποστηρίζει εργαλεία και συσκευές προσβασιμότητας, παρέχει μια πιο ικανοποιητική εμπειρία, βοηθά στην καθιέρωση επωνυμίας και ενισχύει την αφοσίωση των πελατών.

Παρέχει επίσης ένα θεμέλιο για την κοινωνική ένταξη που βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές να απολαμβάνουν την ίδια τεχνολογία με τους υπόλοιπους από εμάς.

Ένα από τα ζητήματα με τις οδηγίες προσβασιμότητας είναι η δυσκολία δημιουργίας ενός τυποποιημένου συνόλου πρωτοκόλλων και διαδικασιών που θα επιτρέπουν στον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να χρησιμοποιούν άνετα την τεχνολογία.

Αυτό οδήγησε μερικούς από τους μεγαλύτερους καινοτόμους τεχνολογίας μας να ενώνονται και δημιούργησαν ένα ενιαίο σύνολο προτύπων για να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα σε μια σειρά συσκευών και υπολογιστικών περιβαλλόντων.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι εξυπηρετείτε όλους τους πιθανούς επισκέπτες του ιστότοπού σας, είμαστε υπερήφανοι που παρέχουμε ορισμένες οδηγίες και βέλτιστες πρακτικές για την ενσωμάτωση της προσβασιμότητας στον ιστότοπό σας.

Infographic προσβασιμότητα στον Ιστό

Πηγή: library.triton.edu

Τυπογραφία και αναγνωσιμότητα

Αυτό είναι το κυρίαρχο και αναμφισβήτητα σημαντικότερο στοιχείο του σχεδιασμού ιστοσελίδων. Η επιλογή του μεγέθους της γραμματοσειράς και του χρώματος, της διάταξης και της συνολικής οργάνωσης μπορεί να διευκολύνει την ανάγνωση και την πλοήγηση σε έναν ιστότοπο για άτομα με προβλήματα όρασης. Οι ακόλουθες οδηγίες κειμένου βασίστηκαν στο WebAIM και δημιουργήθηκαν για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση του WCAG:

 • Κολλήστε με μία ή δύο ευανάγνωστες, μεγάλες γραμματοσειρές
 • Χρησιμοποιήστε πραγματικό κείμενο αντί να το θάβετε μέσα σε γραφικά
 • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων γραμματοσειράς και φόντου
 • Χρησιμοποιήστε σχετικά σχετικά μεγέθη γραμματοσειρών και αποφύγετε μικρές, φανταχτερές ή λεπτές γραμματοσειρές
 • Περιορίστε τις παραλλαγές όπως γραμματοσειρές CAPS, έντονες γραμματοσειρές ή πλάγιους χαρακτήρες
 • Μην χρησιμοποιείτε κείμενο που αναβοσβήνει ή κινείται
 • Αποφύγετε τη χρήση μόνο μεγέθους γραμματοσειράς, χρώματος ή στυλ για να μεταφέρετε την έννοια του κειμένου

Κατασκευή προσβάσιμων επικεφαλίδων

Οι κεφαλίδες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρέχετε στο περιεχόμενό σας δομή που είναι εύκολο να ακολουθηθεί για επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Βελτιώνει τη ροή και την αναγνωσιμότητα, και παρέχει στους αναγνώστες σαφείς επιλογές κατεύθυνσης και πλοήγησης.

Ο οργανισμός W3 έχει δημιουργήσει μια οδηγία για τη δημιουργία κεφαλίδων HTML που καλύπτει το μέγεθος, τη βέλτιστη τοποθέτηση και τη χρήση. Η μεγαλύτερη κεφαλίδα θα πρέπει να δεσμευτεί για την κορυφή της σελίδας, με διαβαθμίσεις, διαδοχικά μεγέθη που επισημαίνουν παραγράφους και ενότητες.

Διάταξη περιεχομένου, χρώματα και εικόνες

Το Color Blindness μπορεί να καταστήσει δύσκολο ακόμη και τον πιο κομψά σχεδιασμένο ιστότοπο, αν δεν λαμβάνεται προσεκτικά υπόψη κατά την επιλογή ενός συνδυασμού χρωμάτων. Δεν υπάρχει καμία μορφή τύφλωσης χρώματος, επομένως δεν πρέπει να υπάρχει λύση ενός μεγέθους.

Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας για τη διασφάλιση μιας ουσιαστικής εμπειρίας επιλέξτε κείμενο που ξεχωρίζει καλά στο παρασκήνιο, και χρησιμοποιήστε σκούρα χρώματα έναντι ελαφρύτερων αποχρώσεων.

Αυτή είναι μια περίπτωση όπου η χρήση ενός εργαλείου για τη μέτρηση της αντίθεσης είναι χρήσιμη. Θα βρείτε ένα στην ενότητα πόρων παρακάτω. Οι εικόνες πρέπει να είναι καλώς μεγέθους, να χρησιμοποιούνται σπάνια και να περιλαμβάνουν σε alt-text για σωστή ευρετηρίαση και περιγραφικούς σκοπούς. Κάντε οποιοδήποτε περιεχόμενο μπορεί να αλλάξει μέγεθος σε οποιονδήποτε τύπο οθόνης χωρίς να επηρεαστεί η διάταξη ή η λειτουργικότητα.

βελτιστοποίηση εικόνων για προσβασιμότητα

πηγή: kinsta.com/blog/

Όσον αφορά τη διάταξη, είναι ένας καλός κανόνας για όλους τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν μικρό μπλοκ κειμένου που και γραμματοσειρά καλής διαμέτρου, να ενσωματώνουν άφθονο κενό χώρο και να χρησιμοποιούν λίστες κουκκίδων και κεφαλίδες για να χωρίζουν και να ορίζουν το περιεχόμενο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση πινάκων, εκτός εάν απαιτούνται απολύτως για τον τύπο περιεχομένου σας.

Περιλαμβάνει προσβάσιμο περιεχόμενο βίντεο

Όσον αφορά το βίντεο, υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς εξέτασης: λεζάντα, περιγραφές, και μεταγραφές. Οι υπότιτλοι θα πρέπει να συγχρονίζονται με τις λέξεις που αναφέρονται στο βίντεο, πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που ακούγονται από εκείνους που δεν έχουν απώλεια ακοής και η πρόσβαση πρέπει να πραγματοποιείται με ένα απλό κουμπί εναλλαγής.

Αποφύγετε την προσθήκη βίντεο με δυνατότητα αυτόματης αναπαραγωγής, καθώς τα άτομα με προβλήματα όρασης ενδέχεται να μην μπορούν να βρουν μηχανισμό για να σταματήσουν την αναπαραγωγή.

Τυχόν μεταγραφές πρέπει να βρίσκονται κάτω από την οθόνη προβολής βίντεο και να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης να έχει πραγματική αναπαράσταση του περιεχομένου βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι η διατύπωση θα πρέπει να είναι ακριβής και τυχόν σημαντικές ενέργειες ή ενδείξεις πρέπει να περιλαμβάνονται στο αντίγραφο.

αυτοματοποιημένες ειδήσεις μεταγραφής βίντεο

πηγή: telestream.net

Οι ηχητικές περιγραφές επιτρέπουν στα τυφλά άτομα με προβλήματα όρασης να απολαμβάνουν την ουσία του περιεχομένου βίντεο. Τυχόν ενέργειες ή παραστάσεις που δεν αφηγούνται θα πρέπει να περιγράφονται με σαφή και συνοπτικό τρόπο που μεταφέρει οποιεσδήποτε ενέργειες που συμβαίνουν στο βίντεο.

Διασφάλιση προσβασιμότητας πληκτρολογίου

Μία από τις πιο βασικές μεθόδους εισαγωγής είναι το πληκτρολόγιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ιστότοπός σας είναι πραγματικά προσβάσιμος, βεβαιωθείτε ότι κανένα από τα περιεχόμενα δεν μπορεί να πλοηγηθεί μόνο μέσω ποντικιού.

Η προσβασιμότητα πληκτρολογίου υποστηρίζεται δημιουργώντας κείμενο και άλλους τομείς πλοήγησης που ευθυγραμμίζονται με τη λειτουργία καρτέλας, οι οποίες μπορούν να μετριάσουν τα προβλήματα με τη χρήση κουμπιών ή μενού χωρίς ποντίκι. Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε κάθε ιστοσελίδα σας αποσυνδέοντας το ποντίκι σας και προσπαθώντας να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και λειτουργίες.

Δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων

Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του ιστότοπου περιλαμβάνει έγγραφα ή κάποια μορφή κειμένου, και υπάρχουν πολλά ψηφιακά παραγόμενα έγγραφα που χρειάζονται οι Καναδοί για τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αρχεία PDF και άλλοι τύποι εγγράφων είναι προσβάσιμα, πρέπει:

 • Να είστε σαφείς και συνοπτικοί
 • Χρησιμοποιήστε κεφαλίδες και άλλες μορφοποιήσεις που βελτιώνουν τη ροή
 • Κατασκευάστε το περιεχόμενο σε μορφή λίστας όποτε είναι δυνατόν
 • Γλώσσες ετικετών που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους αναγνώστες οθόνης να καθορίσουν τη σωστή στίξη
 • Ενσωμάτωση alt-text για αναγνώριση εικόνων

Σχεδιασμός προσβάσιμων φορμών

Σχεδόν όλοι οι ιστότοποι περιλαμβάνουν μορφές κάποιου είδους, είτε ζητάτε από τους επισκέπτες να εγγραφούν στον ιστότοπό σας, να δημιουργήσουν λογαριασμό, να εκδώσουν εισιτήρια γραφείου βοήθειας ή να πουλήσουν εμπορεύματα. Όταν προσθέτετε φόρμες στο περιεχόμενό σας, βεβαιωθείτε ότι τα πεδία είναι αρκετά μεγάλα ώστε να διακρίνονται, ότι κάθε ενότητα φέρει σαφή ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι τυχόν ετικέτες βρίσκονται δίπλα στο κατάλληλο πεδίο.

Οι οδηγίες και άλλες βοηθητικές πληροφορίες πρέπει να είναι εύκολο στην εύρεση, την κατανόηση και την ανάγνωση.

Πόροι για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του ιστότοπου

Εκτός από τις οδηγίες σχετικά με τη δημιουργία και το σχεδιασμό ιστότοπων, υπάρχουν αρκετοί πόροι για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να διατηρήσουν τη συμμόρφωσή τους, ενώ παράλληλα δημιουργούν αισθητικά ευχάριστους, λειτουργικούς ιστότοπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλους.

 • Προσβάσιμα έγγραφα με MS Word: Δεδομένου ότι είναι μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές επεξεργασίας δεδομένων, αυτός ο οδηγός σας δείχνει πώς να διασφαλίσετε ότι τα έγγραφα του Word πληρούν τις οδηγίες προσβασιμότητας. Υπάρχει επίσης ένας οδηγός για τη μετατροπή των εγγράφων του Word σε μορφή PDF χωρίς απώλεια προσβασιμότητας και οδηγοί για το Adobe Acrobat Pro, το InDesign και την επιδιόρθωση μη προσβάσιμων αρχείων Adobe PDF.
 • Σχεδιασμός ιστότοπων για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης: Αυτός ο οδηγός παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για τη χρήση SEO για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, το σχεδιασμό για αναγνώστες οθόνης και τον τρόπο δημιουργίας περιεχομένου για τους τυφλούς χρώματος.
 • Εργαλείο προσβασιμότητας κύματος: Όταν θέλετε να αξιολογήσετε με ακρίβεια τον ιστότοπό σας για ζητήματα προσβασιμότητας, αυτά τα εργαλεία θα σας βοηθήσουν.
 • Πρόγραμμα προβολής προσβασιμότητας: Με αυτό το εργαλείο, οι προγραμματιστές μπορούν να προβάλλουν και να ελέγχουν δεδομένα API από προγράμματα περιήγησης για να επιβεβαιώσουν πώς αυτές οι πληροφορίες μεταφέρουν βοηθητική τεχνολογία.
 • W3C Wiki: Η ενότητα σχετικά με τη δοκιμή προσβασιμότητας παρέχει οδηγίες σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν δοκιμές προσβασιμότητας και πώς πρέπει να γίνει για καλύτερα αποτελέσματα.
 • Έλεγχος αντίθεσης WebAIM: Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να δοκιμάζετε χρώματα προσκηνίου και φόντου για να βεβαιωθείτε ότι πληρούν τα πρότυπα αντίθεσης για το WCAG 2.0.
 • DigitalGOV 508 Προσβάσιμα βίντεο: Δείχνει τον τρόπο χρήσης ενός προγράμματος αναπαραγωγής βίντεο που συμμορφώνεται με το 508.
 • NVDA (NonVisual Desktop Access): Αυτό είναι ένα δωρεάν εργαλείο χρηστικότητας προσωπικού που είναι παρόμοιο με το εργαλείο VoiceOver για Mac.
 • Εργαλεία προγραμματιστή προσβασιμότητας: Μια επέκταση Chrome για προγραμματιστές που ελέγχουν για προβλήματα προσβασιμότητας ιστότοπου.
 • Προσβασιμότητα περιεχομένου Ιστού και Ιστός για κινητά: Αυτός είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για τον έλεγχο της προσβασιμότητας σε πλατφόρμες για κινητά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τον Οδηγό βέλτιστων πρακτικών για το κινητό Web.

Τελικές σκέψεις

Συμμόρφωση σημαίνει ενσωμάτωση της προσβασιμότητας στο σχέδιό σας από την αρχή. Ωστόσο, ο σχεδιασμός για προσβασιμότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν. Όλες οι προτάσεις και οι βέλτιστες πρακτικές που περιγράφονται παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν στον ιστότοπό σας ανά πάσα στιγμή.

Υπόδειξη: Οι περισσότεροι κατασκευαστές ιστοτόπων με υψηλή βαθμολογία παρακολουθούν στενά την προσβασιμότητα. Εάν δεν έχετε εμπειρία με τη διαχείριση backend, σας συνιστούμε να ελέγξετε το εν λόγω λογισμικό πριν προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες και οι σύνδεσμοι προς πόρους θα σας βοηθήσουν να παράγετε το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο και διάταξη και να μπορείτε να το απολαύσετε όποιος ταξιδεύει στις σελίδες σας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author