Πώς να χρησιμοποιήσετε το Linux: Απλός οδηγός για αρχάριους

Ο γίγαντας της τεχνολογίας Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη του μεγαλύτερου ορόσημου ενός δισεκατομμυρίου υπολογιστικών συσκευών που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα Windows 10, διορίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την άποψη των επιτραπέζιων υπολογιστών.


Το Linux, από την άλλη πλευρά, τροφοδοτεί μόλις το 2% των επιτραπέζιων υπολογιστών, αν και είναι η πιο δημοφιλής οικογένεια λειτουργικών συστημάτων στον κόσμο. Πως είναι αυτό δυνατόν?

Η πραγματικότητα του Linux το 2020 είναι ότι τροφοδοτεί περίπου το 90% των προσωπικών και εταιρικών υπολογιστικών συσκευών σε όλο τον κόσμο, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα λειτουργικά συστήματα Android και Chrome της Google βασίζονται στον πυρήνα του Linux, για να μην αναφέρουμε ότι το Linux είναι η πλατφόρμα επιλογή για εφαρμογές διακομιστή, υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων, κέντρα δεδομένων υπολογιστικού νέφους, υπερυπολογιστές και πολλά εταιρικά δίκτυα.

Ο υπερυπολογιστής Pleiades που λειτουργεί από τη NASA λειτουργεί σε Linux, όπως και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης IBM Watson, το οποίο τροφοδοτείται ειδικά από τον SUSE Linux Enterprise Server 11.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε το Linux, αλλά δεν είστε σίγουροι για το πού να ξεκινήσετε, το πρώτο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι πιθανότατα βρίσκεστε στα μισά του δρόμου επειδή είστε ήδη εξοικειωμένοι με τον κόσμο των λειτουργικών συστημάτων που μοιάζουν με Unix. Τα Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS, ακόμη και το BlackBerry QNX OS είναι συστήματα τύπου Unix.

Οι περισσότεροι χρήστες smartphone Android είναι σε θέση να πάρουν το χτύπημα του iOS εάν αλλάξουν σε iPhone και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τους χρήστες macOS που μεταβαίνουν σε Windows. Μπορεί να μην απολαμβάνουν πλήρως την εμπειρία, αλλά έχουν μια σχεδόν διαισθητική κατανόηση της λειτουργικότητας. Αυτή η όψη που μοιάζει με Unix του Linux σημαίνει ότι θα το συνηθίσετε γρήγορα μόλις το δοκιμάσετε.

Αυτό που είναι ακριβώς το Linux?

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα (OS) όπως τα Windows ή το macOS, είναι μια πλατφόρμα που διαχειρίζεται όλα τα στοιχεία υλικού του υπολογιστή σας. Βοηθά τις εφαρμογές λογισμικού να επικοινωνούν με υπολογιστικές συσκευές.

Η ανάπτυξη του Linux χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Linus Torvalds, ένας Φινλανδός φοιτητής επιστήμης υπολογιστών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του έκδοση ενός λειτουργικού συστήματος για έναν υπολογιστή που είχε τότε, έναν κλώνο 486 χτισμένος πάνω στην αρχιτεκτονική Intel x86.

Ο πυρήνας του Linux

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Torvalds ξεκίνησε να αναπτύσσει τον πυρήνα Linux, και αυτό είναι ένα έργο που συνεχίζει να εκτελεί μέχρι σήμερα μαζί με την υποστήριξη της κοινότητας ελεύθερης και ανοιχτής πηγής. Ο πυρήνας Linux είναι ο πυρήνας αυτής της πλατφόρμας OS, η οποία από τον Μάρτιο του 2019 Γιατί πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης Linux; είναι στην έκδοση 5.0.5 Ο πυρήνας είναι ένα κρίσιμο πρόγραμμα που κωδικοποιείται με σκοπό τον έλεγχο όλων σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα και τη λειτουργικότητα των υπολογιστικών συσκευών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το Linux είναι ένα όνομα που μπορεί εναλλακτικά να αναφέρεται στον πυρήνα ή στην οικογένεια λειτουργικών συστημάτων. Δεδομένου ότι το Linux βρίσκεται στην καρδιά της κίνησης του Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (FOSS), υπάρχουν αρκετές παραλλαγές λειτουργικού συστήματος, οι περισσότερες από τις οποίες προσανατολίζονται σε συστήματα επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών, αλλά ορισμένες κωδικοποιούνται και διανέμονται με συγκεκριμένες συσκευές.

Το Android, για παράδειγμα, είναι ιδανικό για smartphone, tablet και άλλες συσκευές εξοπλισμένες με διεπαφές οθόνης αφής. Το Chrome OS είναι μια παραλλαγή Linux που έχει δημιουργηθεί για χρήση σε μοντέρνους φορητούς υπολογιστές, όπως τα Chromebook. Το Red Hat Enterprise Linux είναι ένα εμπορικό λειτουργικό σύστημα που προορίζεται για διακομιστές.

Αυτές είναι όλες οι διανομές Linux, συχνά συντομεύονται σε “διανομές”. Για τους σκοπούς αυτού του οδηγού, θα αναφέρουμε τις διανομές επιφάνειας εργασίας FOSS Linux, οι οποίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε. Τουλάχιστον, θα χρειαστείτε έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή, και ιδανικά μια μονάδα USB για να εκτελέσετε μια διανομή Linux, την οποία ίσως να μην χρειαστεί καν να εγκαταστήσετε.

Όπως με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, το Linux έχει:

 • Bootloader: Όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή σας, το Βασικό Σύστημα Εισόδου / Εξόδου (BIOS) ξεκινά να εκτελείται μέσω μιας σειράς συμβάντων για να βεβαιωθείτε ότι όλος ο εξοπλισμός σας λειτουργεί και μπορεί να επικοινωνήσει σωστά. Στη συνέχεια κατευθύνει το λογισμικό να εκτελέσει το bootloader, ο οποίος φορτώνει τον πυρήνα στη μνήμη. Ορισμένες ελαφριές διανομές Linux όπως το Puppy Linux καταλαμβάνουν λιγότερο από 300 MB και φορτώνουν τόσο τον πυρήνα όσο και το λειτουργικό σύστημα από τη μνήμη RAM. Το bootloader ολοκληρώνεται όταν λειτουργούν αιτήματα εισόδου / εξόδου όπως ποντίκι, πληκτρολόγιο, οθόνη βίντεο, ήχος και γραφικές διεπαφές χρήστη.
 • Δαίμονες: Ως λειτουργικό σύστημα πολλαπλών εργασιών, το Linux χρησιμοποιεί δαίμονες για εκτέλεση στο παρασκήνιο περιμένοντας να γίνουν αιτήματα. Εάν δοκιμάζετε μόνο μια διανομή Linux, ενδέχεται να μην γνωρίζετε τους δαίμονες, καθώς είναι διαδικασίες παρασκηνίου παρόμοιες με αυτές που βλέπετε στη Διαχείριση εργασιών των Windows ή στην οθόνη δραστηριότητας macOS.
 • Κέλυφος: Πολλές διανομές Linux επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο κέλυφος του OS μέσω μιας διεπαφής γραμμής εντολών (CLI) που μπορεί να διαχειριστεί μέσω μιας εφαρμογής τερματικού. Οι εντολές CLI που βασίζονται σε κείμενο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία με τον πυρήνα, και αυτό είναι κάτι που τρομάζει μερικούς πιθανούς χρήστες Linux, αλλά είναι παρόμοιο με την πληκτρολόγηση CMD από το μενού Έναρξη των Windows και την εισαγωγή εντολών που θυμίζουν την εποχή του DOS. Θα επιστρέψουμε στις εντολές κελύφους και CLI αργότερα σε αυτόν τον οδηγό.
 • Διακομιστής γραφικών: Αυτό είναι όπου παίρνετε το GUI που μοιάζει με Windows που είναι συνηθισμένοι σε όλους. Οι περισσότερες διανομές Linux χρησιμοποιούν το X Window System, επίσης γνωστό ως X11 ή X, το οποίο χειρίζεται όλα τα γραφικά στοιχεία στην οθόνη καθώς σχετίζονται με τις κινήσεις του ποντικιού ή της οθόνης αφής του χρήστη. Ορισμένες διανομές Linux, ιδίως οι ελαφρύτερες εκδόσεις, ξεκινούν σε περιβάλλον τύπου τερματικού που ζητά από τους χρήστες να πληκτρολογήσουν την εντολή “xwin” για να ξεκινήσουν το GUI. Αυτό είναι παρόμοιο με τις πρώτες ημέρες των Windows 3.1x της εποχής των 16-bit, οι οποίες εκκίνησαν τους χρήστες στο DOS και απαιτούσαν την εντολή “win” για πρόσβαση στο GUI.
 • Περιβάλλον επιφάνειας εργασίας: Αυτό είναι το κομμάτι με το οποίο όλοι οι χρήστες είναι πιο εξοικειωμένοι. Στο τοπίο Linux, υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα για να διαλέξετε. Παρόμοια με τα συστήματα σχεδιασμού γλωσσών των Windows, όπως το Aero και το Metro, και το περιβάλλον εργασίας χρήστη του MacOS, το Linux έχει πολλές παραλλαγές όπως KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity και άλλα.

Πολλά περιβάλλοντα επιτραπέζιου Linux μιμούνται τα Windows με σκοπό να διευκολύνουν τους χρήστες, αλλά επειδή είναι συστήματα ανοιχτού κώδικα, μπορούν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να εξομοιώνουν συστήματα GUI της Apple και αυτό συμβαίνει συχνά με το KDE.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας μπορούν να μετατραπούν για συγκεκριμένους σκοπούς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επιφάνεια εργασίας Sugar OS, η οποία χρησιμεύει ως εκπαιδευτική πλατφόρμα για παιδιά.

Επιλογή διανομής Linux για δοκιμή

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 600 διανομές Linux για να διαλέξετε, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ελεύθερες να εγκατασταθούν και οι περισσότερες βασίζονται στις ακόλουθες κύριες διανομές:

 • Αψίδα
 • Ντέμπιαν
 • openSUSE
 • Slackware

Μετά από δεκαετίες ανάπτυξης του Linux, η συναίνεση για τους νεοεισερχόμενους είναι να ξεκινήσει με μια διανομή που βασίζεται στο Debian. Το Debian αναφέρεται συχνά ως ένα πραγματικό «καθολικό λειτουργικό σύστημα» επειδή μπορεί να εγκατασταθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή με τη σωστή διαμόρφωση.

Μπορεί να μην θέλετε να επιλέξετε μια διανομή που βασίζεται σε Slackware, εκτός εάν εργάζεστε με πολύ παλιό υλικό και οι διανομές που βασίζονται σε Arch τείνουν να είναι πιο τεχνικές. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ακόλουθες προτάσεις βασίζονται στο Debian.

 • Linux νομισματοκοπείο αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές. Διαθέτει ένα από τα καθαρότερα περιβάλλοντα της επιφάνειας εργασίας στην αγορά, έναν ωραίο συνδυασμό στοιχείων Windows και macOS. Για νέους χρήστες, το Mint έρχεται γεμάτο με πολλές επιλογές. Λειτουργεί παρόμοια με τα Windows 7/10 με το μενού Έναρξη και τη διαδικασία επιλογής εφαρμογών. Είναι πολύ γρήγορο και συμβατό με μια ποικιλία υλικού, ακόμη και σε παλαιότερους υπολογιστές, κατά προτίμηση 64-bit. Για όσους κάνουν τη μετάβαση από Windows σε Linux, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.
 • Ubuntu είναι επίσης μια καλή επιλογή για τους χρήστες των Windows που θέλουν να κάνουν την εναλλαγή. Το Ubuntu είναι σαν το «δροσερό παππού» που ήταν εκεί, το έκανε αυτό, και είναι ακόμα ζωντανό και κλοτσιές. Το Ubuntu βασίζεται σε μια καθολική πλατφόρμα, χτισμένη για μέσους χρήστες και όχι μόνο για τεχνικούς. Για κάποιον που ξεκινά, το Ubuntu είναι υπέροχο. Επιπλέον, υπάρχει ένας τόνος χρήσιμης τεκμηρίωσης και υποστήριξης κοινότητας με τη μορφή φόρουμ και άλλων κοινοτήτων ιστού.
 • Κουτάβι Linux είναι μια διανομή που βασίζεται στο Ubuntu που έχει καταρτιστεί και συσκευαστεί για να αναζωογονήσει το παλιό υλικό. Αυτή η ελαφριά διανομή μπορεί να εκτελεστεί σε RAM, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρη η λειτουργικότητα του λειτουργικού συστήματος δεν απαιτεί εγκατάσταση σκληρού δίσκου. Τα παλαιότερα Netbook των Windows που σταμάτησαν να λαμβάνουν υποστήριξη πριν από χρόνια μπορούν να ενημερωθούν με το Puppy Linux και αυτό το λειτουργικό είναι επίσης ιδανικό για χρήστες που θέλουν απλώς να πάρουν μια γεύση για το πώς λειτουργεί το Linux στο υλικό τους. Μια παρόμοια επιλογή θα ήταν SliTaz, το οποίο μπορεί να εκτελεστεί από ένα πακέτο βάρους κάτω των 200 MB.

Όσον αφορά τις χρήσιμες εφαρμογές, οι διανομές Linux όπως το Mint και το Ubuntu είναι συσκευασμένες με χρήσιμο λογισμικό όπως το LibreOffice για παραγωγικότητα (όπως το Microsoft Office, αλλά δωρεάν), το Firefox για περιήγηση στο Web, το VLC για την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο και ήχου, το GIMP για επεξεργασία εικόνας, Pidgin για ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, Audacity για επεξεργασία ήχου και άλλα.

Το καλύτερο από όλα, οι περισσότερες διανομές Linux συνδέονται σε αποθετήρια FOSS όπου μπορούν να ληφθούν και να εγκατασταθούν εκατοντάδες εφαρμογές μαζί με όλες τις απαιτούμενες εξαρτήσεις.

Δοκιμή οδήγησης Linux

Μια τακτοποιημένη πτυχή των διανομών Linux είναι ότι μπορείτε να τις πάρετε για δοκιμαστική μονάδα πριν αποφασίσετε να τις κάνετε το κύριο λειτουργικό σας σύστημα. Αυτό είναι εφικτό επειδή οι περισσότερες διανομές Linux υποστηρίζουν τη λειτουργία “ζωντανού CD”, που σημαίνει ότι ο πυρήνας, ο διακομιστής γραφικών, το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας και οι εφαρμογές μπορούν να εκκινηθούν από αφαιρούμενα μέσα όπως μονάδες USB. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διανομές Linux μπορούν επίσης να δοκιμαστούν σε εικονικές μηχανές, αλλά η καλύτερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε μονάδες flash USB.

Σημαντικές διανομές όπως το Mint και το Ubuntu μπορούν να δοκιμαστούν με την πρώτη επίσκεψη στις σελίδες λήψης τους και αναζητώντας το σωστό αρχείο ISO για δοκιμή:

 • Λήψη του Ubuntu
 • Λήψη νομισματοκοπείου

Συνιστώνται μονάδες USB με χώρο αποθήκευσης τουλάχιστον 2 GB. Διαφορετικά, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε ελαφρύτερες διανομές που εξακολουθούν να είναι πλήρεις δυνατότητες:

 • Λήψη SliTaz
 • Λήψη Puppy Linux

Δεδομένου ότι το USB θα γίνει υπολογιστική συσκευή, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι έχει μορφοποιηθεί σωστά πριν κάνετε λήψη και εγκατάσταση της διανομής. Τοποθετήστε το USB με την εικόνα ISO στον επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή σας πριν από την επανεκκίνηση. Ίσως χρειαστεί να ορίσετε την προτεραιότητα εκκίνησης του BIOS σε USB και αυτό μπορεί να επιτευχθεί πατώντας ένα από τα ακόλουθα πλήκτρα:

 • ESC
 • ΣΤ1
 • F2
 • F8
 • F10

Όταν εμφανιστεί το βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης του BIOS, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να μεταβείτε στο μενού προτεραιότητας εκκίνησης και ορίστε το USB ως την κορυφαία συσκευή και το σκληρό δίσκο ως δεύτερη επιλογή. Αποθηκεύστε τις νέες ρυθμίσεις του BIOS, αφήστε τον υπολογιστή να επανεκκινήσει και ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη.

Τα κύρια στοιχεία του Linux που συνήθως θα δείτε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνεδρίας USB περιλαμβάνουν:

 • Ένας διαχειριστής οθόνης για σύνδεση.
 • Ένας διαχειριστής παραθύρων για τον χειρισμό των εφαρμογών σας.
 • Ένας διαχειριστής που χειρίζεται επίσης παράθυρα, πίνακες, μενού, διασυνδέσεις παύλας και βασικές εφαρμογές.

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία εκκίνησης, θα δείτε το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας. Ακριβώς όπως τα Windows, οι περισσότερες παραλλαγές του Linux θα έχουν περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Μετά από λίγα λεπτά, θα πρέπει να μπορείτε εύκολα να βρείτε τη γραμμή εργασιών, την περιοχή ειδοποιήσεων, το μενού εφαρμογών, πού να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, την ώρα / ημερομηνία και ούτω καθεξής.

Χρήση της εφαρμογής Linux Terminal

Οι χρήστες που έχουν πιο τεχνική κλίση μπορούν να διατηρήσουν τα πράγματα ακόμα πιο απλά, δοκιμάζοντας μια διανομή Linux μόνο για τερματικά, όπως το Tiny Core Linux ή το mini-Debian.

Κάνοντας αυτό θα εκκινήσει το λειτουργικό σύστημα απευθείας στο CLI και χωρίς στοιχεία GUI. Στην ουσία, θα κοιτάξετε ένα τερματικό, από το οποίο μπορείτε να πληκτρολογήσετε εντολές κειμένου όπως:

 • pwd – δείχνει τη διαδρομή του τρέχοντος καταλόγου στον οποίο βρίσκεστε.
 • είναι – εμφανίζει μια λίστα αρχείων στον τρέχοντα κατάλογο.
 • CD – μετακίνηση σε άλλο κατάλογο.
 • mkdir – δημιουργεί έναν νέο φάκελο στον τρέχοντα κατάλογο.
 • αφή – δημιουργεί νέα κενά αρχεία αρκεί να καθορίζεται η επέκταση τύπου αρχείου, για παράδειγμα: new.txt.
 • mv – μεταφέρει αρχεία από τον έναν κατάλογο στον άλλο. Αυτή η εντολή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μετονομασία αρχείων. Στην περίπτωση του new.txt, το “mv new second” θα έχει ως αποτέλεσμα το αρχείο να μετονομαστεί σε second.txt.
 • rm – διαγράφει αρχεία.
 • rmdir – διαγράφει τους καταλόγους μετά την εκκαθάριση των αρχείων.
 • άνδρας – αυτή είναι η πιο χρήσιμη εντολή για αρχάριους, επειδή παρέχει περιγραφές και πληροφορίες σχετικά με τις εντολές Linux.
 • επίκαιρος – μια άλλη χρήσιμη εντολή που είναι ακόμη πιο βολική από το “man” επειδή μπορείτε να καθορίσετε θέματα. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιεραρχία του συστήματος αρχείων Linux. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ιεραρχία apropos για να εμφανίσετε σελίδες με το εγχειρίδιο Linux που περιλαμβάνουν τη λέξη «ιεραρχία».

Ιεραρχία συστήματος αρχείων Linux

Όταν πλοηγείστε στο Linux ζωντανή ή μόνιμη εγκατάσταση, θα θελήσετε να ρίξετε μια ματιά στο πρότυπο ιεραρχίας του συστήματος αρχείων του. Σε ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Debian όπως το Ubuntu, μπορεί να μοιάζει με αυτό:

 • /αποθήκη – από όπου ξεκινούν οι περισσότεροι χρήστες.
 • /μπότα – όπου ζει ο πυρήνας.
 • / dev – όπου βρίσκονται τα προγράμματα οδήγησης συσκευών.
 • /και τα λοιπά – όπου μπορούν να βρεθούν τα αρχεία διαμόρφωσης για όλους τους χρήστες.
 • /Σπίτι – όπου πρέπει να αποθηκεύονται προσαρμοσμένοι φάκελοι.
 • / lib – όπου διατηρούνται δυναμικές βιβλιοθήκες και εξαρτήσεις και δεν πρέπει να αγγίζονται.
 • /μεσο ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – όπου αναφέρονται σταθερά και αφαιρούμενα μέσα, συμπεριλαμβανομένων εικονικών μηχανών.
 • / mnt – όπου υποδεικνύεται συναρμολογημένο σταθερό και αφαιρούμενο μέσο.
 • /επιλέγω – όπου αποθηκεύονται πρόσθετα πακέτα λογισμικού μετά την εγκατάσταση.
 • / proc – παρόμοιο με το / lib, θα πρέπει να μείνει μόνο του.
 • /ρίζα – εδώ είναι όπου ο υπερχρήστης μπορεί να αποθηκεύει αρχεία και να εκτελεί εντολές υψηλού επιπέδου.
 • /τρέξιμο – ένα προσωρινό σύστημα αρχείων.
 • / sbin – Παρόμοιο με το root, εδώ εκτελούνται οι εντολές superuser.
 • / srv – όπου βρίσκονται τα δεδομένα FTP και HTTP.
 • / sys – παρέχει πληροφορίες για τον πυρήνα.
 • / tmp – ένα άλλο προσωρινό σύστημα αρχείων.
 • / usr – όπου αποθηκεύονται οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί από το χρήστη.
 • / var – ένα άλλο προσωρινό σύστημα αρχείων, που χρησιμοποιείται ειδικά από εφαρμογές Διαδικτύου, όπως προγράμματα περιήγησης ιστού.

Πλοήγηση στο σύστημα αρχείων Linux

Οι περισσότερες διανομές Linux συσκευασμένες με διακομιστή γραφικών θα σας εκκινήσουν απευθείας στο GUI της επιφάνειας εργασίας, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θα μοιάζει με Windows ή macOS.

Με επιτραπέζιους υπολογιστές όπως Mate, LXDE και KDE Plasma, μπορείτε να κοιτάξετε στο κάτω μέρος ή στην κορυφή της οθόνης για να βρείτε ένα εικονίδιο που μοιάζει με το κουμπί μενού Έναρξη των Windows. Κάνοντας κλικ ή πατώντας σε αυτό το στοιχείο θα εμφανιστεί μια επιλογή πλοήγησης με ετικέτα που θα οδηγεί είτε στο φάκελο Bin, Root, Home, Usr ή Mnt.

Η τελευταία επιφάνεια εργασίας του Gnome είναι αρκετά διαισθητική, χάρη στα skeuomorphic εικονίδια που απεικονίζουν στοιχεία όπως αρχειοθήκες, μονάδες δίσκου ή υπολογιστές. Κάνοντας κλικ σε αυτά τα γραφικά στοιχεία θα ανοίξουν οι κατάλογοι και οι φάκελοι στα δικά τους παράθυρα, κάνοντας έτσι την πλοήγηση να μοιάζει πολύ με τα macOS και τα Windows. Η επιφάνεια εργασίας Unity που βρίσκεται σε πολλές διανομές του Ubuntu παρουσιάζει επίσης διαισθητικά εικονίδια για πλοήγηση φακέλων.

Από το περιβάλλον CLI που παρέχεται από μια εφαρμογή τερματικού Linux, η πλοήγηση ξεκινά πάντα με την εντολή pwd, η οποία θα επιστρέψει τη διαδρομή στην οποία βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα:

pwd

/Σπίτι/

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή ls για να εμφανίσετε όλα τα αρχεία στο φάκελο στον οποίο βρίσκεστε. Επιπλέον, η εντολή cd σάς επιτρέπει να αλλάζετε καταλόγους, όπως αυτό:

cd / home / λήψη

pwd

/ σπίτι / λήψη

Αντί να πληκτρολογείτε ολόκληρες διαδρομές, μπορείτε επίσης να κάνετε cd σε ένα φάκελο στην τρέχουσα διαδρομή σας:

pwd

/Σπίτι/

λήψη cd

pwd

/Κατεβάστε

Για να ανεβείτε ένα επίπεδο από την τρέχουσα διαδρομή σας, απλώς πληκτρολογήστε cd..

CD..

pwd

/Σπίτι/

Μετακίνηση αρχείων σε όλους τους καταλόγους Linux

Όσο βρίσκεστε σε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, κάθε παράθυρο που εμφανίζει έναν κατάλογο γίνεται διαχειριστής αρχείων, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγετε πολλούς φακέλους για μεταφορά και απόθεση αρχείων. Σε ένα τερματικό Linux, η εντολή mv μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αρχείων.

Ας υποθέσουμε ότι το αρχείο που θέλετε να μετακινήσετε ονομάζεται “έργο” και προς το παρόν είναι αποθηκευμένο στον φάκελο home / download. Για να το μετακινήσετε στον φάκελο documents1 στον ίδιο κατάλογο, μπορείτε να πληκτρολογήσετε:

mv / home / download / project / home / download / documents1

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε * ορίσματα μπαλαντέρ με την εντολή mv. Για να μετακινήσετε όλα τα τραγούδια σας από το φάκελο / home / download στο / home / download / music, πληκτρολογήστε τα εξής:

mv /home/download/*.mp3 / home / λήψη / μουσική

Μετονομασία αρχείων από τη γραμμή εντολών

Τα μενού περιβάλλοντος με δεξί κλικ υπάρχουν στους περισσότερους επιτραπέζιους υπολογιστές Linux, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να μετονομάσετε αρχεία κάνοντας κλικ στα εικονίδια τους μία φορά με το δεξί κουμπί του ποντικιού. Μέσα στο περιβάλλον CLI, η μετονομασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με mv, την ίδια εντολή που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση αρχείων.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα αρχείο με το όνομα new.txt, το οποίο θα θέλατε να μετονομάσετε σε “δεύτερο”. Η εντολή σας θα ήταν:

mv νέο δευτερόλεπτο

Λάβετε υπόψη ότι το παραπάνω παράδειγμα θα λειτουργήσει όσο το αρχείο new.txt βρίσκεται στη διαδρομή στην οποία βρίσκεστε. Το Linux δεν θα σας αναγκάσει να πλοηγηθείτε σε μια συγκεκριμένη διαδρομή για να εκτελέσετε την εντολή mv για μετονομασία. Εάν καθορίσετε διαδρομές, το mv θα κάνει όπως υποδεικνύετε. Ας υποθέσουμε ότι το new.txt βρίσκεται στο / home / download / folder και θέλετε να το μετονομάσετε σε second.txt, χρησιμοποιώντας αυτήν την εντολή:

mv / home / download / new / home / download / second

Διαδικασίες και εργασίες Linux

Πολλά εργαλεία συστήματος και βοηθητικά προγράμματα διατίθενται μέσα στις περισσότερες διανομές Linux που διαθέτουν επιτραπέζιους υπολογιστές GUI και περιλαμβάνουν πάντοτε έναν διαχειριστή εργασιών παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται στα Windows.

Το Gnome System Monitor, για παράδειγμα, είναι ένας από τους καλύτερους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιλέξετε διανομές Linux με αυτήν την επιφάνεια εργασίας. Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζει τις τρέχουσες διαδικασίες και οι διάφορες επιλογές που προσφέρει για τη διαχείριση το καθιστούν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο.

Όλες οι πληροφορίες που εμφανίζονται από το Gnome System Monitor και άλλους διαχειριστές εργασιών GUI προέρχονται από το κέλυφος Linux, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα δείτε και να τα χειριστείτε με εντολές τερματικού CLI όπως:

 • μπλουζα – αυτό είναι σαν την εντολή ls, εκτός από το ότι εμφανίζει τις τρέχουσες διεργασίες ταξινομημένες κατά πόρους υπολογιστικούς πόρους που χρησιμοποιούν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το htop. Εάν είναι ήδη εγκατεστημένο στη διανομή Linux, θα εμφανίζει διαδικασίες με τρόπο που μοιάζει με GUI αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του τερματικού.
 • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ – Παρόμοια με την κορυφαία εντολή, το ps εμφανίζει διαδικασίες που εκτελούνται, αλλά ωφελείται από δύο ορίσματα: -Α και grep. Εάν εκτελείτε μια περίοδο λειτουργίας Firefox, για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε όλες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από αυτό το πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα.
 • pstree – αυτός είναι ένας ημι-γραφικός τρόπος εμφάνισης διαδικασιών Linux σε μορφή nestled tree.
 • σκοτώνω – όπως αναμενόταν, αυτό στέλνει ένα σήμα στον πυρήνα για να σκοτώσει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Για να χρησιμοποιήσετε επιτυχώς το kill, πρέπει να ακολουθείται από τον αριθμό ID της διαδικασίας που εκδίδεται από το σύστημα, ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται από οποιαδήποτε από τις παραπάνω εντολές..
 • pkill – όταν θέλετε να σταματήσετε όλες τις διαδικασίες που επικαλείται μια τρέχουσα εφαρμογή, η εντολή pkill θα το κάνει και θα αποδεχτεί το όνομα της εφαρμογής. Όταν πληκτρολογείτε pkill firefox, όλες οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από αυτό το πρόγραμμα περιήγησης θα σταματήσουν. Το Killall είναι ένας άλλος τρόπος για να επικαλεστεί το pkill.
 • xkill – σε ορισμένες περιπτώσεις, η εντολή pkill ενδέχεται να μην σταματήσει το GUI μιας εφαρμογής που εκτελείται, αλλά η εντολή xkill θα φροντίσει για τυχόν κενά παράθυρα που κυμαίνονται γύρω.

Κατανόηση των δικαιωμάτων του Linux

Παρόμοιο με το λειτουργικό σύστημα των Windows, το Linux παρέχει μια εμπειρία λογαριασμού πολλών χρηστών. Η προεπιλεγμένη λειτουργία ασφαλείας περιλαμβάνει μέτρα για την αποτροπή πρόσβασης των χρηστών σε αρχεία που ανήκουν σε άλλους λογαριασμούς.

Για να ανακαλύψετε τα δικαιώματα που έχετε κατά την εγκατάσταση, θα πρέπει να ξεκινήσετε την εφαρμογή τερματικού και να πληκτρολογήσετε:

ls -l

Η παραπάνω εντολή θα εμφανίσει μια λίστα αρχείων σε μεγάλη μορφή. Αυτό σας επιτρέπει να δείτε τα δικαιώματα που έχουν εκχωρηθεί στον λογαριασμό σας. Η πρώτη στήλη στα αριστερά εμφανίζει μια σειρά χαρακτήρων που αντιστοιχούν στα δικαιώματα ανάγνωσης, εγγραφής και εκτέλεσης.

Εάν δείτε το «rwx» πριν από το όνομα λογαριασμού χρήστη στην πρώτη στήλη, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε (r) ead, (w) rite και e (x) να εκτελέσετε το εν λόγω αρχείο. Εάν κάποιος από τους χαρακτήρες rwx έχει αντικατασταθεί από χαρακτήρα “-“, αυτό σημαίνει ότι λείπει η άδεια. Στην περίπτωση ενός λογαριασμού που είναι κλειδωμένος με κωδικό πρόσβασης, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να δείτε – αντί για rwx.

Μπορείτε να εκχωρήσετε, να αλλάξετε και να διαχειριστείτε τα δικαιώματα από το CLI με την εντολή chmod, αλλά θα πρέπει πρώτα να κάνετε τον εαυτό σας ως υπερχρήστη. Σε πολλές διανομές Linux που βασίζονται στο Debian όπως το Ubuntu, ίσως χρειαστεί να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης root λογαριασμού πριν χρησιμοποιήσετε το chmod και μπορείτε να το κάνετε ως εξής:

sudo adduser * εδώ πληκτρολογείτε το όνομα χρήστη σας “

Κωδικός πρόσβασης:

Όταν σας ζητηθεί, ρυθμίζετε έναν δικό σας ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Τώρα μπορείτε να αλλάξετε τρόπους με την εντολή chmod, εδώ είναι ένα παράδειγμα:

chmod u + rwx project.txt

Το παραπάνω παράδειγμα προσθέτει δικαιώματα ανάγνωσης, εγγραφής και εκτέλεσης για τον τρέχοντα χρήστη σχετικά με το αρχείο κειμένου με το όνομα “έργο”. Για να αφαιρέσετε δικαιώματα, το όρισμα + μπορεί να αλλάξει σε -. Μια πιο αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης δικαιωμάτων, τουλάχιστον σε διανομές που βασίζονται στο Debian, είναι η εγκατάσταση του βοηθητικού προγράμματος Eiciel, το οποίο παρέχει μια μέθοδο GUI που είναι κατανοητή.

Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Η δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο απευθείας από το ρόπαλο είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα θέλατε να μείνετε σε μεγάλες διανομές επιφάνειας εργασίας, όπως το Ubuntu και το Mint, τα οποία έχουν συνταχθεί με ενημερωμένες εκδόσεις προγραμμάτων οδήγησης καρτών δικτύου.

Οι οδηγοί διαμόρφωσης που είναι συσκευασμένοι με αυτές τις διανομές είναι εκπληκτικά αποτελεσματικοί στην ανίχνευση καρτών και συσκευών δικτύου και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν ακόμη και την επιλογή δημιουργίας εικονικής ιδιωτικής δικτύωσης για αυξημένη προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας έναντι των πιο κοινών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Προσθήκη περισσότερου λογισμικού στο Linux

Όταν θέλετε να προσθέσετε περισσότερο λογισμικό στη διανομή Linux, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στο κέντρο λογισμικού ή στον διαχειριστή πακέτων. Στο Ubuntu, μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε μια περίοδο λειτουργίας τερματικού και να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή για να λάβετε την πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος περιήγησης ιστού Firefox:

sudo apt-get ενημέρωση

sudo apt-get εγκαταστήστε το firefox

Πριν από τα Windows 10 και την έλευση του Microsoft Store, οι διανομές επιτραπέζιων υπολογιστών Linux θεωρούνταν συχνά ανώτερες λόγω της δυνατότητας του κέντρου λογισμικού.

Office Σουίτες

Ένα σημαντικό σημείο διαμάχης κατά του Linux είναι η έλλειψη μιας εξελιγμένης σουίτας γραφείου. Οι χρήστες των Windows έχουν χαλάσει από το Microsoft Office και δεν θέλουν να κάνουν τη μετάβαση από αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σουίτες γραφείου που λειτουργούν εξαιρετικά στο Linux και παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα χωρίς τα γενικά έξοδα που σχετίζονται με το Microsoft Office.

ApacheOpenOffice

Όσον αφορά τις δωρεάν σουίτες γραφείου, το OpenOffice του Apache είναι ένα από τα καλύτερα. Είναι βασισμένο στην ίδια βάση με το Microsoft Office με λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, υπολογιστικό φύλλο και παρουσίαση. στην πραγματικότητα, τα αρχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά μεταξύ του OpenOffice και του Microsoft Office.

Έγγραφα Google

Αυτή η σουίτα γραφείου δωρεάν λογισμικό έχει ενισχύσει το παιχνίδι της τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον ένας ισχυρός υποψήφιος για προσωπική ή επαγγελματική χρήση. Αυτό δεν είναι ένα τοπικό λογισμικό, αλλά μια επιλογή που βασίζεται σε σύννεφο.

Μπορείτε να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε στα Έγγραφα Google που μπορείτε στο Microsoft Office, αλλά δεν περιορίζονται από την ανάγκη λήψης και εγκατάστασης σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε. Σχεδόν όλοι οι πάροχοι αποθήκευσης cloud λειτουργούν σε Linux, όπως κάνουν σε Windows ή Mac OSX.

Office365

Σε περίπτωση που είστε πεπεισμένοι ότι η ζωή δεν αξίζει να ζήσετε χωρίς το Microsoft Office, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Office365 μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού. Δεν είναι δωρεάν, αλλά σας επιτρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Microsoft Office ενώ εργάζεστε στο Linux.

Γιατί πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Linux?

 • Με τη σωστή διανομή Linux, μπορείτε να επαναφέρετε έναν παλιό σταθμό εργασίας ή φορητό υπολογιστή έως το 2020. Τα Windows XP, για παράδειγμα, εξακολουθούν να λειτουργούν σε παλαιότερα μηχανήματα, αλλά η ομάδα πληροφορικής το έχει εγκαταλείψει εντελώς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενημερώσεις ασφαλείας. Ορισμένες διανομές Linux, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να διατηρούν ασφάλεια ειδικά σχεδιασμένη για παλαιότερο υλικό.
 • Το Linux διαθέτει λειτουργικότητα που μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε ορισμένους χρήστες. Όταν εισήχθησαν τα Windows 8 και 10, δεν ήταν όλοι ενθουσιασμένοι με την εντελώς διαφορετική διεπαφή. Εν τω μεταξύ, οι διανομές Linux διαθέτουν GUI που μοιάζουν περισσότερο με τα Windows 7, τα οποία θα πρέπει να είναι ελκυστικά σε ορισμένους χρήστες που είναι άνετοι με τους παλιούς τρόπους χρήσης ενός υπολογιστή.
 • Το Linux είναι εξαιρετικά ασφαλές. Τα Windows έχουν κάνει πολλά για τον τεχνολογικό κόσμο. Ωστόσο, όσον αφορά την ασφάλεια, το Linux έχει δημιουργήσει καλύτερη φήμη. Το Linux δεν έχει τόσο εκτεταμένο ιστορικό ιών ή τρωτών σημείων που συχνά μαστίζουν τα Windows.
 • Το Linux είναι γνωστό για την απόδοση. Σε σύγκριση με τα Windows, πολλοί γκουρού τεχνολογίας βλέπουν υψηλότερα ποσοστά απόδοσης με το Linux. Είναι δυνατό να αποσυμπιέσετε περισσότερο το Linux, ειδικά όταν πρόκειται για εκδόσεις διακομιστή. Συνολικά, η σταθερότητα και η αξιοπιστία του διακομιστή είναι από τους πολλούς λόγους που το Linux πιθανότατα θα σας ταιριάζει.
 • Το Linux είναι μεγάλο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, κάτι που έχει γίνει δίλημμα στους τεχνολογικούς γίγαντες. Η κοινότητα διανομής FOSS Linux φαίνεται ότι εκτιμά καλύτερα το προσωπικό απόρρητο και την προστασία από την Google και τη Microsoft.

Τελικές σκέψεις

Τελικά, το Linux είναι ένα τεράστιο υποτιμημένο εργαλείο τεχνολογίας. Πάρα πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν μακριά από το Linux λόγω της «πολυπλοκότητάς του», που δεν έχουν αρκετές επιλογές λογισμικού και την έλλειψη εμπορικής υποστήριξης, αλλά όλα αυτά έχουν αποδειχθεί ότι είναι παρανοήσεις.

Το Linux λειτουργεί εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα από τα Windows, ειδικά για παλαιότερες συσκευές όπου οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και οι ενημερώσεις έχουν παραμεληθεί από καιρό από τους κύριους παρόχους. Και ενώ υπάρχει μια καμπύλη εκμάθησης που σχετίζεται με το Linux, μόλις ξεπεράσετε την κύρια εξομάλυνση, θα είναι τόσο εύκολη όσο η πτώση ενός αλόγου.

Τώρα, ας ανακεφαλαιώσουμε γρήγορα τις κύριες ιδέες που καλύπτονται σε αυτόν τον οδηγό:

 • Τι είναι το Linux
 • Στοιχεία του πυρήνα Linux
 • Οι καλύτερες διανομές Linux
 • Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε το Linux
 • Σημαντικές εντολές Linux
 • Άδειες και πρόσβαση σε λογαριασμό
 • Σύνδεση στο Διαδίκτυο
 • Προσθήκη εφαρμογών και λογισμικού Linux

Όπως και με τα Windows, έπρεπε να μάθετε πώς να βρίσκετε εφαρμογές, να ανοίγετε και να κλείνετε προγράμματα, να συνδέεστε στο Διαδίκτυο, να εκτυπώνετε ένα έγγραφο, ουσιαστικά την ίδια διαδικασία εκμάθησης που θα απαιτείται για το Linux.

Μόλις δοκιμάσετε το Linux, θα δείτε ότι δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο είναι συνήθως. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να το θεωρήσετε ως μια άλλη παραλλαγή των Windows ή του macOS, αν και είναι πιο ασφαλής, πιο σταθερή και λιγότερο πεινασμένη για πόρους.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector