Οδηγός / Οδηγός για αρχάριους cPanel (2020)

Εάν μόλις εγγραφείτε για έναν νέο διακομιστή ιστού, είναι πιθανό να εκτελεστεί στο cPanel. Το να λέμε ότι κάτι σαν το 90% όλων των εταιρειών φιλοξενίας ιστοσελίδων χρησιμοποιεί το cPanel δεν θα ήταν υπερβολή. Εδώ λοιπόν μπαίνει το ακόλουθο σεμινάριο cPanel.


Σε αυτό, θα μάθετε:

 • ✅ πώς να χρησιμοποιήσετε το cPanel
 • ✅ πώς να διαμορφώσετε το όνομα τομέα σας στο cPanel
 • ✅ πώς να ρυθμίσετε τον ιστότοπό σας με το cPanel σε λίγα μόνο λεπτά
 • ✅ και άλλα

Γιατί πρέπει να διαβάσετε αυτό το σεμινάριο cPanel?

 • Εδώ στο hostingfacts.com, η δοκιμή διαφορετικών πλατφορμών φιλοξενίας είναι κάτι που κάνουμε για τα προς το ζην. Γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα.
 • Πολλοί άλλοι οδηγοί στον ιστό τείνουν να είναι υπερ-τεχνικοί, αλλά όχι δικοί μας. Δεν χρειάζεστε προηγούμενες γνώσεις ή δεξιότητες διαχείρισης διακομιστή για να μάθετε μαζί μας.
 • Έχουμε γράψει αυτό το σεμινάριο cPanel με γνώμονα τον αρχάριο.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το CTRL + F για να βρείτε απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις.
 • Αυτός ο οδηγός ενημερώνεται για τις σύγχρονες εκδόσεις του cPanel 2019.

Contents

Πίνακας περιεχομένων

1. cPanel – Τα βασικά
2. Μια γρήγορη εισαγωγή στη διεπαφή cPanel
3. Ενημέρωση των προτιμήσεών σας (κωδικοί πρόσβασης, επαφές κ.λπ.)
4. Διαχείριση ονομάτων τομέα (Προσθήκη, κατάργηση κ.λπ.)
5. Λογαριασμοί και ρυθμίσεις email (φίλτρα ανεπιθύμητων μηνυμάτων, πρόσθετοι λογαριασμοί email)
6. Διαχείριση των αρχείων σας (μέσω FTP)
7. Βάσεις δεδομένων
8. Εγκαταστάσεις με ένα κλικ (WordPress και άλλα)
9. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας
10. Έλεγχος των στατιστικών σας

Στην πορεία, θα σας δώσουμε επίσης χρήσιμες συμβουλές και κόλπα που θα διευκολύνουν τη διαχείριση του ιστότοπού σας.

1. Εκμάθηση cPanel – Τα βασικά

Pssst… Αν γνωρίζετε ήδη τι είναι το cPanel και έχετε συνδεθεί, μεταβείτε στην επόμενη ενότητα κάνοντας κλικ εδώ – δεν θα χάσετε τίποτα.

1.1. Τι είναι το cPanel?

�� Με απλούς όρους, Είναι ένας πίνακας ελέγχου όπου μπορείτε να διαχειριστείτε κάθε στοιχείο του λογαριασμού φιλοξενίας ιστού σας.

Οι εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων θέλουν να κάνουν το cPanel διαθέσιμο στους πελάτες τους για μερικούς βασικούς λόγους: είναι ένας απλός στη χρήση πίνακας ελέγχου, διατηρείται καλά με τακτικές ενημερώσεις, βελτιώσεις και μέτρα ασφαλείας.

1.2. Τι μπορώ να κάνω στο cPanel?

Πολύ… Το cPanel είναι όπου θα έρθετε:

 • Συνδέστε τα ονόματα τομέα στη φιλοξενία σας
 • Ρυθμίστε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον ιστότοπό σας
 • Εγκαταστήστε το WordPress (ή άλλο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου)
 • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας
 • Ανεβάστε αρχεία στον διακομιστή σας
 • Ελέγξτε το εύρος ζώνης και άλλα στατιστικά χρήσης
 • Αλλάξτε διάφορες ρυθμίσεις ασφαλείας
 • Εγκαταστήστε πρόσθετες εφαρμογές στον διακομιστή σας
 • Δημιουργήστε νέες βάσεις δεδομένων / διαχειριστείτε υπάρχουσες
 • Ρυθμίστε διάφορες βελτιστοποιήσεις

Και πολύ περισσότερα – πραγματικά απλώς χτυπάμε την επιφάνεια εδώ. Ωστόσο, μην φοβάστε. Παρόλο που το cPanel σας προσφέρει έναν τεράστιο όγκο λειτουργιών και προσαρμογών που πρέπει να φροντίσετε, δεν χρειάζεται να τα καταλάβετε όλα για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον ιστότοπό σας. Θα καλύψουμε τα πάντα σε αυτόν τον οδηγό.

1.3. Πώς μπορώ να συνδεθώ στο cPanel?

Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που συνδέεστε, ο πάροχος φιλοξενίας σας θα πρέπει να σας παρέχει το απαραίτητο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.

�� Οι περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας έχουν συνδέσμους προς το cPanel μόλις συνδεθείτε στον λογαριασμό φιλοξενίας σας.

Για παράδειγμα, εάν φιλοξενείτε τον ιστότοπό σας με το SiteGround, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο cPanel από το προφίλ χρήστη σας στην καρτέλα “Οι λογαριασμοί μου”:

SiteGround cpanel

Εάν είστε με το Bluehost, ο σύνδεσμος που οδηγεί στο cPanel είναι στην πραγματικότητα αυτός που φέρει την ένδειξη “Advanced”:

Bluehost cpanel

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν άμεσο σύνδεσμο στο πλαίσιο του παρόχου φιλοξενίας σας, μπορείτε είτε να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη και να τους ρωτήσετε πώς να αποκτήσουν πρόσβαση στο cPanel, είτε μπορείτε να κάνετε κάποια περιπλάνηση και να προσπαθήσετε να μαντέψετε τη σωστή διεύθυνση cPanel. Αυτό ακούγεται υπερβολικά στην αρχή, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εφικτό. Δείτε πώς:

Ενεργοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας και εισαγάγετε τη διεύθυνση του ιστότοπού σας ακολουθούμενο από: 2082 (για http) ή: 2083 (για https). Για παράδειγμα:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

Ή:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας cPanel.

1.4. Τι γίνεται αν χρειάζομαι περισσότερη βοήθεια?

Αυτός ο οδηγός εξηγεί όλα τα βασικά στοιχεία και σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο κοινές εργασίες, όπως τη δημιουργία ιστότοπων, λογαριασμών email και ονομάτων τομέα. Εάν χρειάζεστε λίγο περισσότερη βοήθεια, το cPanel έχει μερικά δικά του εκπαιδευτικά βίντεο εδώ.

Υπάρχουν επίσης πολλά έγγραφα διαθέσιμα σε κάθε σελίδα στο ίδιο το cPanel, που συνήθως αναφέρονται στην κορυφή. Για παράδειγμα:

έγγραφα cpanel

2. Μια γρήγορη εισαγωγή στη διεπαφή cPanel

Μόλις συνδεθείτε, θα δείτε μια οθόνη παρόμοια με αυτήν:

Tutorial cPanel - ταμπλό

Αυτή είναι η νεότερη έκδοση του cPanel για το 2020. Χρησιμοποιεί ένα θέμα που ονομάζεται “Paper Lantern”.

2.1. Η διεπαφή cPanel μου φαίνεται διαφορετική! Και τώρα τι?!

Πρώτα, μην πανικοβληθείτε.

Για να αλλάξετε το στυλ του cPanel σας, βρείτε την ενότητα “ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ” (είναι συνήθως κοντά στο κάτω μέρος) και κάντε κλικ στο “Αλλαγή στυλ”:

αλλάξτε στυλ

Θα έχετε μερικές επιλογές εκεί βάσει του τι διατίθεται ο οικοδεσπότης σας. Στην περίπτωσή μας, η επιλογή περιλαμβάνει τα βασικά, σκοτεινά, ελαφριά και ρετρό στυλ.

Για να εργαστείτε στο ίδιο θέμα με το οποίο εργαζόμαστε, επιλέξτε “Βασικό” κάνοντας κλικ στο κουμπί “Εφαρμογή” στην επάνω δεξιά γωνία δίπλα στο στυλ. Το cPanel θα φορτώσει ξανά με το νέο στυλ που εφαρμόζεται.

2.2. Περιήγηση στη διεπαφή cPanel

Μπάρα πλοήγησης

Μπορείτε να βρείτε τη γραμμή πλοήγησης στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Σε αυτό, υπάρχει ένα απλό πεδίο αναζήτησης, ένας σύνδεσμος προς τις προτιμήσεις των χρηστών σας, ένα κουδούνι ειδοποιήσεων και ο σύνδεσμος αποσύνδεσης.

μπάρα πλοήγησης

 • Το πεδίο αναζήτησης σάς επιτρέπει να βρείτε τις βασικές επιλογές στο cPanel. Στην πραγματικότητα, η χρήση του πεδίου αναζήτησης είναι ένας πολύ πιο γρήγορος τρόπος περιήγησης στο cPanel από το να προσπαθείτε να περιηγηθείτε και να φτάσετε σε μια συγκεκριμένη επιλογή χειροκίνητα. Το πεδίο αναζήτησης αρχίζει να σας παρουσιάζει αποτελέσματα αμέσως καθώς πληκτρολογείτε.
 • Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο προτιμήσεων χρήστη, μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης, τη γλώσσα, να επεξεργαστείτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και μπορείτε επίσης να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις σελίδας με ένα κλικ.
 • Το κουδούνι ειδοποιήσεων είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – ένα μέρος όπου μπορείτε να δείτε βασικές ενημερώσεις σχετικά με τη ρύθμιση φιλοξενίας ή το ίδιο το cPanel. Συνήθως, το cPanel χρησιμοποιεί ειδοποιήσεις για να σας ενημερώνει σχετικά με ειδήσεις, κρίσιμες ενημερώσεις, ανησυχίες ασφαλείας ή άλλες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.
 • Ο σύνδεσμος αποσύνδεσης είναι αρκετά αυτονόητος – θυμηθείτε να τον χρησιμοποιείτε κάθε φορά που έχετε τελειώσει την εργασία με το cPanel.

Μπαρα αναζήτησης

Ένα επιπλέον πεδίο αναζήτησης – εκτός από αυτό στη γραμμή πλοήγησης – είναι ορατό στο επάνω μέρος της σελίδας ακριβώς κάτω από τη γραμμή πλοήγησης.

Αυτό λειτουργεί αρκετά παρόμοια, αλλά αυτή τη φορά, αντί να σας δείχνετε αποτελέσματα μέσα σε ένα αναπτυσσόμενο μενού, θα φιλτράρετε το κεντρικό τμήμα του cPanel. Απλά τρυπήστε αυτό που σας ενδιαφέρει και το cPanel θα το σκάψει για εσάς.

αναζήτηση cpanel

Πλευρική γραμμή

Στην αριστερή πλευρά της οθόνης σας, θα δείτε μια πλαϊνή μπάρα με μερικά εικονίδια – ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από το τι διαθέτει ο οικοδεσπότης σας. Στην περίπτωσή μας, από πάνω προς τα κάτω, ισχύουν για το σπίτι, τη στατιστική, τον πίνακα ελέγχου και τη διαχείριση χρηστών.

Πλοήγηση πλευρικής γραμμής cPanel

 • Σπίτι είναι η κύρια σελίδα του cPanel όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις περισσότερες από τις λειτουργίες.
 • Στατιστική να σας δείξει μια σειρά σημαντικών αριθμών – πόσους λογαριασμούς email, λογαριασμούς πρωτοκόλλου μεταφοράς αρχείων (FTP) και ονόματα τομέα που έχετε, καθώς και πόσο εύρος ζώνης και χώρο στο δίσκο χρησιμοποιείτε.
 • Το ταμπλό είναι μια σελίδα γρήγορης αναφοράς όπου θα βρείτε συνδέσμους προς ορισμένους από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους συνδέσμους, καθώς και με μια ματιά στο εύρος ζώνης και τη χρήση του χώρου στο δίσκο, τα στατιστικά αλληλογραφίας και άλλα.
 • Διαχείριση χρηστών είναι το σημείο όπου μπορείτε να προσθέσετε ή να καταργήσετε χρήστες από το λογαριασμό σας στο cPanel. Μπορείτε επίσης να δείτε ποιοι λογαριασμοί email έχετε ρυθμίσει, καθώς και ποιοι έχουν πρόσβαση στο FTP και στον δίσκο ιστού σας σε περίπτωση που μοιράζεστε έναν λογαριασμό με άλλους χρήστες ή διαχειριστές.

2.3. Αναδιοργάνωση της αρχικής σελίδας του cPanel

Μπορείτε να συμπτύξετε ενότητες κάνοντας κλικ στο σύμβολο “-” στην επάνω δεξιά γωνία κάθε αρχικής σελίδας για να την ελαχιστοποιήσετε.

cpanel reorg

Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να μεταφέρετε και να αποθέσετε ολόκληρες ενότητες για να τις αναδιοργανώσετε και να τις τοποθετήσετε πιο συχνά στην κορυφή.

3. Ενημέρωση των προτιμήσεών σας

Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά στο cPanel, βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφτεί την ενότητα “ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ” για να ενημερώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

προτιμήσεις

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό βήμα προς βήμα:

3.1. Αλλαγή του κωδικού πρόσβασής σας

Σας συνιστούμε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας μόλις συνδεθείτε στο cPanel για πρώτη φορά.

Κάντε κλικ στο «Κωδικός πρόσβασης & Ασφάλεια”. Θα μεταφερθείτε σε αυτήν την οθόνη:

αλλαγή αλλαγής

Θα πρέπει να εισαγάγετε τον παλιό κωδικό πρόσβασης πριν επιλέξετε έναν νέο.

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου κωδικού πρόσβασης, μπορείτε είτε να επωφεληθείτε από το Password Generator είτε να δημιουργήσετε κάτι δικό σας. Η χρήση του Generator Password είναι πιθανότατα ο σωστός τρόπος, καθώς θα σας δώσει έναν ισχυρό και ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Απλώς κάντε κλικ στο κουμπί και αφήστε τη γεννήτρια να φροντίσει τα υπόλοιπα:

πέρασε το γονίδιο

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε αυτόν τον κωδικό πρόσβασης είναι να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (όπως το LastPass – χωρίς χρέωση). Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να απομνημονεύσετε τον κωδικό πρόσβασης. Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, ΜΗΝ αποθηκεύετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε ένα αρχείο Word ή κάτι παρόμοιο στον υπολογιστή σας – όπου θα μπορούσε εύκολα να εντοπιστεί.

3.2. Ενημέρωση των στοιχείων επικοινωνίας σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε στο cPanel είναι να παρέχετε ένα email όπου μπορείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις όταν χρειάζεται.

Γιατί αυτό το βήμα είναι κρίσιμο:

 • Χωρίς ένα λειτουργικό email σε αυτήν την ενότητα, το cPanel δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας σε περίπτωση που συμβεί κάτι σημαντικό με τη διαμόρφωσή σας.
 • Πρέπει επίσης να ορίσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια διεύθυνση που δεν είναι συνημμένη σε οποιοδήποτε όνομα τομέα που φιλοξενείτε σε αυτό το cPanel. Διαφορετικά, σε περίπτωση που συμβεί κάτι με τη διαμόρφωσή σας, αυτός ο τομέας ενδέχεται επίσης να παραβιαστεί, οπότε είναι αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας μαζί σας.

Για να μεταβείτε σε αυτές τις ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο “Στοιχεία επικοινωνίας” για να μεταβείτε στην ακόλουθη οθόνη:

στοιχεία επικοινωνίας

Σας συνιστούμε να έχετε επιλέξει όλα τα πλαίσια στην ενότητα “Προτιμήσεις επαφής”, καθώς είναι όλες οι ενημερώσεις που θα μπορούσαν να σας ειδοποιήσουν για ύποπτες δραστηριότητες (π.χ. κάποιος άλλος που αλλάζει τον κωδικό πρόσβασής σας) ή πρόβλημα φιλοξενίας (π.χ. εξαντλημένος χώρος στο δίσκο).

3.3. Προσθήκη νέου χρήστη

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να συνεργαστείτε με κάποιον που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τους ιστότοπούς σας ή ότι έχετε έναν αξιόπιστο συνεργάτη που χρειάζεται επίσης πρόσβαση στη ρύθμιση φιλοξενίας. Αυτό το άτομο θα απαιτήσει το δικό του προφίλ χρήστη στο cPanel.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εικονίδιο “Διαχείριση χρηστών” που βρίσκεται στην ίδια ενότητα “ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ”.

διαχειριστής χρηστών

Θα μεταφερθείτε στην ακόλουθη οθόνη:

χρήστες cpanel

Σε αυτήν την ενότητα, μπορείτε να δείτε όλους τους λογαριασμούς που έχουν οριστεί στο cPanel σας. Υπάρχουν τρία εικονίδια δίπλα σε κάθε λογαριασμό (μπορείτε να τα δείτε στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης):

 • ✉️ το εικονίδιο φακέλου υποδεικνύει εάν το άτομο έχει ρυθμίσει έναν λογαριασμό email στο σύστημα – εάν το εικονίδιο είναι χρωματισμένο τότε υπάρχει ένας λογαριασμός email. αν είναι γκρίζο, τότε δεν υπάρχει
 • �� το εικονίδιο φορτηγού υποδεικνύει εάν το άτομο έχει λογαριασμό FTP – και πάλι, χρωματισμένο για ναι και γκριζαρισμένο για όχι
 • �� το εικονίδιο δίσκου υποδεικνύει εάν ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες δίσκου ιστού που αποτελούν μέρος του cPanel

Μπορείτε εύκολα να επεξεργαστείτε οποιονδήποτε χρήστη εκεί, να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης ή να τον διαγράψετε με τις επιλογές που αναφέρονται κάτω από το όνομα λογαριασμού.

Για να προσθέσετε έναν νέο χρήστη, κάντε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη χρήστη” στην επάνω δεξιά γωνία:

πρόσθεσε χρήστη

Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε στην ακόλουθη οθόνη:

προσθήκη χρήστη 2

Θα προσθέσετε το πλήρες όνομα του χρήστη, το όνομα χρήστη, τον τομέα με τον οποίο θα πρέπει να συσχετιστεί ο νέος χρήστης και, αν θέλετε, ένα εναλλακτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο μπορεί να προσεγγιστεί ο χρήστης. Θα σας ζητηθεί επίσης να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για τον χρήστη.

Ακριβώς κάτω από αυτά τα πεδία, θα βρείτε μια ενότητα με την ονομασία “Υπηρεσίες” όπου μπορείτε να φροντίσετε για μερικές βασικές ρυθμίσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι αντιστοιχούν στα τρία εικονίδια που περιγράψαμε μόνο μερικές παραγράφους παραπάνω:

προσθήκη χρήστη 3

 • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τους λογαριασμούς email για τον νέο χρήστη και επίσης να ορίσετε ένα όριο για το χώρο που μπορεί να έχει κάθε λογαριασμός.
 • FTP σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τους λογαριασμούς από το να έχετε πρόσβαση στη ρύθμιση φιλοξενίας μέσω FTP. Το FTP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή αρχείων στον ιστότοπό σας. Μπορείτε να επιλέξετε σε ποιον κατάλογο θα έχει πρόσβαση ο νέος χρήστης και να περιορίσετε το χώρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει.
 • Δίσκος Ιστού Τα δικαιώματα πρέπει να δεσμεύονται μόνο για τους λογαριασμούς διαχειριστή ανώτερου επιπέδου. Η πρόσβαση σε επίπεδο “Ανάγνωση-Εγγραφή” παρέχει στον χρήστη πλήρη δικαιώματα για να κάνει σχεδόν ό, τι θέλει στον καθορισμένο κατάλογο (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής αρχείων)! Το “Μόνο για ανάγνωση” επιτρέπει μόνο την ανάγνωση, τη λήψη και την καταχώριση αρχείων.

Όταν ολοκληρώσετε αυτές τις ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο “Δημιουργία” ή “Δημιουργία και Προσθήκη άλλου χρήστη” στο κάτω μέρος της σελίδας ρυθμίσεων.

4. Διαχείριση ονομάτων τομέα

Η ενότητα “DOMAINS” του cPanel είναι το σημείο όπου θέλετε να προσθέσετε ένα νέο όνομα τομέα (αυτό που μόλις αγοράσατε) στον λογαριασμό φιλοξενίας σας, να διαχειριστείτε τους υπάρχοντες τομείς σας, καθώς και να ρυθμίσετε υποτομείς.

τομείς

4.1. Προσθήκη νέου ονόματος τομέα

Για να προσθέσετε ένα όνομα τομέα στο cPanel (και επομένως, το πακέτο φιλοξενίας σας), θα πρέπει να κάνετε κλικ στο “Addon Domains” στην ενότητα “DOMAINS” που εμφανίζεται παραπάνω.

Ένας τομέας addon είναι ένα φανταχτερό όνομα για ένα τυπικό όνομα τομέα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε έναν πλήρως λειτουργικό ιστότοπο – που σημαίνει ότι μπορείτε να φιλοξενήσετε πολλά ονόματα τομέα από τον ίδιο πίνακα ελέγχου.

Στην οθόνη “Addon Domains”, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το νέο σας όνομα τομέα καθώς και μερικές άλλες παραμέτρους:

προσθήκη τομέα

 • Νέο όνομα τομέα – το ακριβές όνομα τομέα που έχετε εγγραφεί – μείον το www. μέρος.
 • Υποτομέας – αυτό θα συμπληρωθεί αυτόματα μόλις εισαγάγετε το νέο σας όνομα τομέα στο παραπάνω πεδίο. Είναι καλύτερο να το αφήσετε άθικτο. Το cPanel το χρησιμοποιεί για κάποια εσωτερική δρομολόγηση που δεν έχει μεγάλη συνάφεια από την άποψη του χρήστη.
 • Ρίζα εγγράφου – η τοποθεσία στον διακομιστή όπου θα βρίσκονται τα αρχεία του νέου σας τομέα. Αυτό συμπληρώνεται επίσης αυτόματα. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε αυτές τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Κάντε κλικ στο “Προσθήκη τομέα” για να ολοκληρώσετε.

4.2. Επεξεργασία / αφαίρεση ονόματος τομέα

Στην ίδια οθόνη “Addon Domains”, υπάρχει μια ενότητα που ονομάζεται “Τροποποίηση τομέα Addon” όπου μπορείτε να φροντίσετε τυχόν τομείς που έχουν εκχωρηθεί αυτήν τη στιγμή στον λογαριασμό σας – αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση τους, τη ρύθμιση ανακατευθύνσεων ή την πλήρη κατάργηση τομέων.

τομείς addon

Η χρήση εδώ είναι απλή. Υπάρχουν σύνδεσμοι για την κατάργηση και τη διαχείριση των ανακατευθύνσεων στα δεξιά. Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά θα εμφανιστεί ένας άλλος πίνακας ρυθμίσεων όπου μπορείτε να επιβεβαιώσετε τη διαγραφή ή να εισαγάγετε τον προορισμό στον οποίο θέλετε να ανακατευθύνετε τον τομέα.

4.3. Διαχείριση υποτομέων

Κάθε φορά που προσθέτετε έναν νέο τομέα στο λογαριασμό σας (καλύπτεται παραπάνω), το cPanel θα δημιουργεί επίσης έναν αντίστοιχο υποτομέα για να το ακολουθήσετε. Δείτε πώς λειτουργεί συνήθως, με βάση ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι το όνομα λογαριασμού cPanel είναι john και ο κεντρικός υπολογιστής ονομάζεται greathost.com. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κύριος τομέας του διακομιστή σας θα είναι john.greathost.com. Μόλις προσθέσετε έναν νέο τομέα addon, ας πούμε, johnsworld.com, το cPanel θα δημιουργήσει επίσης έναν υποτομέα που ονομάζεται johnsworld.john.greathost.com.

Τώρα, αυτό που είναι ατυχές για μια τέτοια ρύθμιση είναι ότι αυτός ο νέος υποτομέας διαθέτει συχνά ένα αντίγραφο άνθρακα του κανονικού ιστότοπού σας που είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση johnsworld.com. Με άλλα λόγια, έχετε τον ίδιο ιστότοπο διαθέσιμο δύο φορές, σε δύο διευθύνσεις: johnsworld.com και johnsworld.john.greathost.com.

Αυτό δεν είναι ιδανικό από άποψη SEO. Για να το διορθώσετε, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ανακατευθύνετε αυτόν τον νέο υποτομέα στον τυπικό τομέα σας. Για να το πω με άλλο τρόπο, αφού το κάνετε αυτό, όποιος προσπαθήσει να μεταβεί στο johnsworld.john.greathost.com θα ανακατευθυνθεί αυτόματα στο johnsworld.com.

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό:

Αρχικά, κάντε κλικ στο “Υποτομείς” από την ενότητα “DOMAINS”:

υποτομείς

Θα μεταφερθείτε σε ένα πλαίσιο όπου μπορείτε να δείτε όλους τους τρέχοντες υποτομείς σας που έχουν ρυθμιστεί.

Σε αυτό το στάδιο, η στήλη “Ανακατεύθυνση” είναι πιθανώς κενή.

κενή ανακατεύθυνση υποτομέων

Για να το επεξεργαστείτε, κάντε κλικ στο σύνδεσμο “Διαχείριση ανακατεύθυνσης” δίπλα στον υποτομέα που θέλετε να επεξεργαστείτε. Στην επόμενη οθόνη, ρυθμίστε την ανακατεύθυνση εισάγοντας το πλήρες όνομα τομέα στο οποίο θέλετε να ανακατευθύνετε. Στο παράδειγμά μας, αυτό είναι johnsworld.com. Κάντε κλικ στο “Αποθήκευση” όταν τελειώσετε.

ανακατεύθυνση συνόλου υποτομέων

Δημιουργία προσαρμοσμένων υποτομέων

Οι υποτομείς δεν αφορούν μόνο την πρόκληση μικρών ενοχλήσεων αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας συγκεκριμένων περιοχών του ιστότοπού σας με δημιουργικό τρόπο.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ξεκινήσετε ένα νέο ιστολόγιο ως μέρος του ιστότοπού σας, μια καλή προσέγγιση είναι να το κάνετε κάτω από έναν υποτομέα. Για παράδειγμα, εάν ο κύριος ιστότοπός σας είναι, πάλι, στο johnsworld.com, τότε θα μπορούσατε να ξεκινήσετε ένα blog κάτω από το blog.johnsworld.com.

Σε αυτήν την περίπτωση, το blog είναι απλώς ένα παράδειγμα. Έχετε πλήρη ελευθερία να επιλέξετε όποιο υποτομέα θέλετε.

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν προσαρμοσμένο υποτομέα στην ίδια οθόνη με την οποία φροντίσατε να διαχειριστείτε τους υπάρχοντες. Απλώς συμπληρώστε τη φόρμα που βρίσκεται στην κορυφή.

φόρμα υποτομέα

 • Υποτομέας. Το όνομα του υποτομέα που θέλετε να ορίσετε. Κρατήστε το σύντομο και χρησιμοποιήστε μόνο γράμματα, παύλες και αριθμούς.
 • Τομέα. Ο γονικός τομέας για τον νέο υποτομέα.
 • Ρίζα εγγράφου. Ο κατάλογος / φάκελος στο διακομιστή όπου θα διατηρούνται τα αρχεία του νέου υποτομέα. Είναι καλή πρακτική να εισαγάγετε εκεί ολόκληρο τον υποτομέα σας. Παράδειγμα: blog.johnsworld.com.

Κάντε κλικ στο “Δημιουργία” για να ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του υποτομέα.

5. Λογαριασμοί και ρυθμίσεις email

Ένα από τα σπουδαία πράγματα για τη διατήρηση του ονόματος domain σας με έναν κεντρικό υπολογιστή ιστού με δυνατότητα cPanel είναι ότι έχετε επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας προσαρμοσμένων λογαριασμών email για αυτόν τον τομέα.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην ενότητα “EMAIL” του cPanel.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά εργαλεία εκεί – από τη δημιουργία νέων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη ρύθμιση προώθησης, αυτόματων ανταποκριτών, τη διαχείριση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και πολλά άλλα.

5.1. Δημιουργία λογαριασμού email

Φυσικά, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε. Για να προσθέσετε έναν νέο λογαριασμό email στον τομέα σας, κάντε κλικ στο “Λογαριασμοί email” για να μεταβείτε στην ακόλουθη οθόνη (βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην πρώτη καρτέλα – “Προσθήκη λογαριασμού email”):

προσθήκη email

Από πάνω προς τα κάτω, δείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τον νέο σας λογαριασμό:

 1. Σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, εισαγάγετε τη διεύθυνση στην οποία θέλετε να επικοινωνήσετε – για παράδειγμα, γεια ή το όνομά σας
 2. Σε Τομέα, επιλέξτε το κατάλληλο όνομα τομέα από το αναπτυσσόμενο πεδίο. Εάν δεν έχετε προσθέσει ακόμα το όνομα τομέα σας στο cPanel, θα πρέπει πρώτα να το κάνετε.
 3. Σε Κωδικός πρόσβασης, δημιουργήστε έναν κωδικό πρόσβασης και βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής!
 4. Σε Όριο γραμματοκιβωτίου, προσαρμόστε για να βεβαιωθείτε ότι το email σας μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Θυμηθείτε: τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καταλαμβάνουν χώρο στον διακομιστή σας, επομένως μπορεί να μην θέλετε να δώσετε σε όλους απεριόριστη πρόσβαση. Ωστόσο, το 1GB (= 1024MB) είναι ένα λογικό ελάχιστο.
 5. Κάντε κλικ στο “Δημιουργία λογαριασμού”

Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω, θα παρατηρήσετε ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόλις δημιουργήσατε έχει προστεθεί στη λίστα των υπαρχόντων λογαριασμών email στην καρτέλα “Λογαριασμοί email”:

υπάρχοντα email

Μπορείτε να διαχειριστείτε κάθε στοιχείο αυτού του λογαριασμού αργότερα – συμπεριλαμβανομένου του κωδικού πρόσβασης, του ορίου και άλλων λεπτομερειών.

5.2. Χρήση του email σας

Τώρα που έχετε δημιουργήσει έναν λογαριασμό email – πώς τον χρησιμοποιείτε?

Έχετε δύο κύριες επιλογές εδώ:

 • Διαμορφώστε το email σε ένα πρόγραμμα-πελάτη email – όπως το Gmail, το Apple Mail, το Outlook κ.λπ..
 • Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο:

Πώς να ρυθμίσετε τοπικά το email σας

Αυτό το βήμα ξεκινά λίγο αντίθετο, αλλά αντέξτε μαζί μας. Έτσι, για να διαμορφώσετε πραγματικά το email σας τοπικά, πρέπει πρώτα να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο “Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Web” που είναι ορατός δίπλα στη διεύθυνσή σας στην καρτέλα “Λογαριασμοί email”:

υπάρχοντα emails webmail

Αυτό θα σας οδηγήσει σε ένα νέο πάνελ. Μόλις φτάσετε εκεί, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα με την ένδειξη “Σενάρια αυτόματης διαμόρφωσης πελάτη αλληλογραφίας”. Θα δείτε κάτι τέτοιο:

σενάρια διαμόρφωσης email

Υπάρχει μια σειρά χρήσιμων συνδέσμων, όλοι με οδηγίες ή έτοιμα σενάρια διαμόρφωσης για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς πελάτες email. Εάν η δική σας είναι στη λίστα, απλώς κάντε κλικ στο σύνδεσμο δίπλα της και ολοκληρώστε τη διαμόρφωση σύμφωνα με τις συμβουλές που δίνονται.

Εάν δεν μπορείτε να δείτε τον πελάτη σας ή θέλετε να διαμορφώσετε το email σας με μη αυτόματο τρόπο, τότε κάτω από αυτήν την ενότητα υπάρχει ένα άλλο με την ετικέτα “Mail Client Manual Settings”.

μη αυτόματη διαμόρφωση email

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε εκεί.

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο

Σε αυτό το σημείο, η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας είναι πολύ εύκολη. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο “Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Web” που είναι ορατός δίπλα στη διεύθυνσή σας στην καρτέλα “Λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”:

υπάρχοντα emails webmail

Μόλις φτάσετε εκεί, κάντε κλικ σε έναν από τους διαθέσιμους πελάτες webmail:

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Θα μεταφερθείτε αμέσως στα εισερχόμενά σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο απευθείας από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Απλώς μεταβείτε στη διεύθυνση http://YOURDOMAIN.com/webmail και θα σας υποδεχτεί αυτή η οθόνη:

Σύνδεση μέσω email στο Web

Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον κωδικό πρόσβασης, και έχετε εισέλθει.

5.3. Προώθηση του email σας σε άλλη διεύθυνση

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φτάνουν στο [email protected] να προωθηθούν σε άλλη διεύθυνση που έχετε ήδη – όπως [email protected].

Αρχικά, κάντε κλικ στο “Forwarders” για να φτάσετε σε αυτήν την οθόνη:

αποστολείς

Από εδώ, μπορείτε είτε να δημιουργήσετε έναν απλό προωθητή email είτε έναν πιο σοβαρό προωθητή για ολόκληρο το όνομα τομέα σας. Θα κολλήσουμε με το πρώτο εδώ.

Για να προωθήσετε το email σας, κάντε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη προώθησης”. Θα το δείτε αυτό:

προωθητές email

Να τι σημαίνουν αυτά τα πεδία:

 • Διεύθυνση προς προώθηση – εδώ, εισαγάγετε μόνο το τμήμα χρήστη της διεύθυνσης email που θέλετε να προωθήσετε. Για παράδειγμα, εάν το email σας είναι [email προστατευμένο], τότε το τμήμα χρήστη είναι john
 • Τομέα – αυτό είναι το τμήμα τομέα της διεύθυνσης email που θέλετε να προωθήσετε. Για παράδειγμα, εάν το email σας [προστατεύεται μέσω email], τότε το τμήμα τομέα αυτού είναι domain.com
 • Προορισμός – έχετε δύο επιλογές εδώ. Ωστόσο, για να ανακατευθύνετε αποτελεσματικά το email σας σε μια άλλη υπάρχουσα διεύθυνση, επιλέξτε “Προώθηση διεύθυνσης email”. Στο παρακάτω πεδίο, εισαγάγετε την πλήρη διεύθυνση email όπου θέλετε να ανακατευθύνετε τα μηνύματα.

Κάντε κλικ στο “Add Forwarder” για να ρυθμίσετε τα πάντα.

5.4. Ρύθμιση προεπιλεγμένης διεύθυνσης

Οι προεπιλεγμένες διευθύνσεις email είναι ένα ενδιαφέρον προνόμιο που λαμβάνετε όταν φιλοξενείτε μόνοι σας τα εισερχόμενα email σας – όπως κάνετε με το cPanel.

Βασικά, έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε τυχόν εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται σε μη έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το όνομα τομέα σας.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανύπαρκτες διευθύνσεις email όταν εγγραφείτε σε διάφορα διαδικτυακά εργαλεία / υπηρεσίες / προφίλ και εξακολουθείτε να έχετε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς πρόβλημα.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα. ας υποθέσουμε ότι έχετε ρυθμίσει μόνο μία διεύθυνση email για το όνομα τομέα σας και είναι [προστατευμένη από email]. Ωστόσο, κατά την εγγραφή σας στο Netflix, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη διεύθυνση, καθώς ανησυχείτε ότι ενδέχεται τελικά να διαρρεύσει στον ιστό και να παραληφθεί από ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε κάτι όπως [προστατεύεται μέσω email] και εξακολουθείτε να το κάνετε να λειτουργεί.

Δείτε πώς μπορείτε να το ρυθμίσετε:

Κάντε κλικ στο “Προεπιλεγμένη διεύθυνση” από την ενότητα “EMAIL” στο cPanel:

προεπιλεγμένη διεύθυνση

Θα το δείτε αυτό:

προεπιλεγμένη φόρμα διεύθυνσης

 1. Επιλέξτε το όνομα τομέα σας από το αναπτυσσόμενο μενού.
 2. Επιλέξτε το πλαίσιο με την ένδειξη “Προώθηση διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”.
 3. Εισαγάγετε την υπάρχουσα διεύθυνση email σας στο παρακάτω πλαίσιο.
 4. Κάντε κλικ στο κουμπί “Αλλαγή”.

Είσαι έτοιμος.

5.5. Ρύθμιση φίλτρων ανεπιθύμητων

Όλοι μισούν τα ανεπιθύμητα μηνύματα, ευτυχώς, με το cPanel, μπορείτε να το εμποδίσετε να μην χτυπήσει ποτέ τα εισερχόμενά σας.

Κάντε κλικ στο “Spam Filters” για να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές:

ανεπιθυμητη αλληλογραφια

Ανάλογα με τις ρυθμίσεις που επιτρέπει ο οικοδεσπότης Ιστού σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε πολλά σε αυτήν την ενότητα. Τα ίδια τα φίλτρα spam είναι συχνά ενεργοποιημένα από προεπιλογή και δεν μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε (όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μου). Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να ρυθμίσετε τον τρόπο λειτουργίας των φίλτρων.

Η πρώτη ρύθμιση που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αυτή με την ένδειξη “Αυτόματη διαγραφή νέου ανεπιθύμητου”. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα στην αρχή, προτιμάτε να αφήσετε αυτήν την ιδέα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλά ψευδώς θετικά με φίλτρα ανεπιθύμητων μηνυμάτων – μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν βαθμολογηθεί ψευδώς ως ανεπιθύμητα. Επομένως, θέλετε να μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στον φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων σας κάθε φορά και να ρίξετε μια γρήγορη ματιά εάν κάτι εκεί απαιτεί την προσοχή σας. Με την αυτόματη διαγραφή ενεργοποιημένη, δεν θα έχετε αυτήν τη δυνατότητα.

Στην ενότητα “Πρόσθετες διαμορφώσεις”, υπάρχει ένας σύνδεσμος για την εμφάνιση περισσότερων επιλογών. Μόλις κάνετε κλικ σε αυτό, θα δείτε αυτό:

spam περισσότερο

Μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτές τις ρυθμίσεις για μη αυτόματη λίστα επιτρεπόμενων ή μαύρη λίστα συγκεκριμένων διευθύνσεων email. Ίσως είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εταιρεία σας ή άλλες σημαντικές επαφές από το δίκτυό σας.

6. Διαχείριση των αρχείων σας

Η ενότητα “FILES” του cPanel είναι το σημείο όπου μπορείτε να ανεβάσετε αρχεία, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας και να διαχειριστείτε τα αρχεία σας μέσω FTP *.

αρχεία

* Το FTP σημαίνει πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το FTP για να διαχειριστείτε τα αρχεία που σχετίζονται με τον ιστότοπό σας – είτε αυτό σημαίνει μεταφόρτωση, ανάγνωση ή ανάκτησή τους. Το μόνο που χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε το FTP είναι μια εφαρμογή πελάτη όπως το FileZilla. Εναλλακτικά, το cPanel σας παρέχει επίσης εργαλεία για τη διαχείριση των αρχείων σας χωρίς εργαλείο FTP. Θα το καλύψουμε στη συνέχεια.

6.1. Χρήση του Διαχειριστή αρχείων

Ο πρώτος χώρος που θέλετε να εξοικειωθείτε με την ενότητα “FILES” είναι ο “File Manager”.

Η “Διαχείριση αρχείων” σάς επιτρέπει να διαχειρίζεστε όλα τα αρχεία των ιστότοπών σας απευθείας από τη διεπαφή cPanel αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο FTP τρίτου μέρους.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο “Διαχείριση αρχείων” (ορατό στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης) για να ξεκινήσετε. Αυτό που θα δείτε είναι ο κεντρικός πίνακας του “File Manager”. Θα μοιάζει κάπως έτσι:

διαχείριση αρχείων

Εδώ μπορείτε να φροντίσετε όλα τα αρχεία στον διακομιστή σας, επομένως θα πρέπει να προχωρήσετε με EXTREME προσοχή όταν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Υπάρχουν μερικά γρήγορα πράγματα που πρέπει να επισημάνετε σε αυτήν την οθόνη. Αρχικά, στα αριστερά, θα βρείτε τον ριζικό σας (κύριο) φάκελο και μερικούς υποφακέλους (μπορείτε να το δείτε στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης).

Στη συνέχεια, στο μέσο της οθόνης, θα δείτε τα περιεχόμενα του φακέλου που έχετε επιλέξει.

Γνωρίζοντας αυτό, ακολουθούν μερικά πράγματα που ίσως θέλετε να κάνετε:

Δημιουργήστε έναν νέο φάκελο

Για να δημιουργήσετε έναν νέο φάκελο, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί “+ Φάκελος” μαζί με το επάνω μενού, όπως φαίνεται παρακάτω:

προσθήκη φακέλου

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να ονομάσετε τον νέο σας φάκελο και να εισαγάγετε τον προορισμό όπου θα δημιουργηθεί ο φάκελος.

cPanel νέο όνομα φακέλου

Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο “Δημιουργία νέου φακέλου” και είστε έτοιμοι.

Μεταφόρτωση αρχείου χρησιμοποιώντας τη Διαχείριση αρχείων

Για να προσθέσετε ένα αρχείο – για παράδειγμα, ένα μεγάλο αρχείο βίντεο που θέλετε να μπορούν να κάνουν λήψη οι χρήστες ή μια φωτογραφία πλήρους ποιότητας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στον ιστότοπό σας – θα πρέπει πρώτα να κάνετε κλικ στο φάκελο όπου θέλετε ανεβάστε το αρχείο στο.

Στη συνέχεια, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί “Μεταφόρτωση” που βρίσκεται στο επάνω μενού:

μεταφόρτωση

Θα σας ζητηθεί να μεταφέρετε και να αποθέσετε το αρχείο που θέλετε να ανεβάσετε ή απλά να επιλέξετε το αρχείο από την τοπική μονάδα δίσκου:

μεταφόρτωση 2

�� Σημείωση; Εάν το λογισμικό του ιστότοπού σας σάς επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία από τη διεπαφή χρήστη του, κάντε το αντί να μεταβείτε στη Διαχείριση αρχείων στο cPanel. Δεδομένου ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτά τα αρχεία στον ιστότοπό σας ούτως ή άλλως, είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο – το λογισμικό του ιστότοπού σας θα “δει” το αρχείο αμέσως. Εάν ανεβάσετε ένα αρχείο μέσω του Διαχειριστή αρχείων ή του FTP, αυτό μπορεί να μην ισχύει. Το WordPress λειτουργεί πολύ καλά με αρχεία.

6.2. Αποκτήστε πρόσβαση στον κύριο λογαριασμό σας FTP

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ο οικοδεσπότης Ιστού σας έχει ρυθμίσει τον λογαριασμό σας cPanel, ενδέχεται να μπορείτε να συνδεθείτε στον κύριο λογαριασμό σας FTP χρησιμοποιώντας την ίδια σύνδεση και κάρτα πρόσβασης cPanel.

Για να ελέγξετε αν συμβαίνει αυτό, κάντε κλικ στο “Λογαριασμοί FTP” από την ενότητα “FILES”. Μόλις φτάσετε εκεί, μετακινηθείτε προς τα κάτω στους «Ειδικούς λογαριασμούς FTP». Ο κύριος λογαριασμός σας FTP πρέπει να είναι εκεί.

κύριο ftp

Από προεπιλογή, ο κύριος λογαριασμός FTP θα έχει πρόσβαση στον ριζικό φάκελο.

6.3. Προσθήκη νέου λογαριασμού FTP

Η δημιουργία νέων λογαριασμών FTP είναι μια καλή πρακτική όταν εργάζεστε με το cPanel και ξεκινάτε νέα έργα / ιστότοπους στη ρύθμιση φιλοξενίας.

Το να έχετε έναν λογαριασμό ανά έργο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η ιδέα είναι ότι δίνετε στους συγκεκριμένους λογαριασμούς πρόσβαση μόνο στον συγκεκριμένο φάκελο στον οποίο χρειάζονται πρόσβαση – όχι σε ολόκληρο τον διακομιστή ιστού.

Για να δημιουργήσετε νέους λογαριασμούς FTP, κάντε κλικ στο “Λογαριασμοί FTP” από την ενότητα “FILES”. Θα δείτε αυτήν την οθόνη:

λογαριασμοί ftp

Δείτε πώς μπορείτε να συμπληρώσετε αυτήν τη φόρμα και να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό:

 • Σύνδεση. Αυτό είναι το όνομα χρήστη του νέου λογαριασμού.
 • Τομέα. Το όνομα τομέα στον οποίο θα εκχωρηθεί ο νέος λογαριασμός χρήστη. Επιλέξτε από το αναπτυσσόμενο μενού.
 • Ευρετήριο. Αυτό καθορίζει το υψηλότερο επίπεδο πρόσβασης στον κατάλογο του νέου λογαριασμού FTP. Εάν το αφήσετε κενό, ο χρήστης θα έχει πρόσβαση στη ρίζα. Είναι καλύτερο να εισαγάγετε τον κατάλογο που σχετίζεται με το έργο για το οποίο προορίζεται ο λογαριασμός.
 • Ποσοστό. Ο μέγιστος χώρος που μπορεί να καταλάβει ο νέος χρήστης. Καλύτερη άδεια στο “Unlimited”.

Μόλις κάνετε κλικ στο “Δημιουργία λογαριασμού FTP”, ο νέος χρήστης θα προστεθεί.

Μπορείτε να διαχειριστείτε τους υπάρχοντες λογαριασμούς FTP στην ίδια σελίδα, κάτω από τη νέα φόρμα χρήστη:

διαχείριση χρηστών ftp

7. Βάσεις δεδομένων

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ιστότοποι δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς μια βάση δεδομένων να τρέχει ήσυχα πίσω από τις κουρτίνες και να χειρίζεται τα δεδομένα του ιστότοπου.

Με άλλα λόγια, όλο το περιεχόμενο του ιστότοπού σας, όλες οι σελίδες, όλες οι αναρτήσεις και όλα τα δεδομένα χρήστη διατηρούνται στη βάση δεδομένων.

Όπως θα περίμενε κανείς, το cPanel διαθέτει μια αρκετά εκτεταμένη ενότητα που σας επιτρέπει να δημιουργείτε και να διαχειρίζεστε βάσεις δεδομένων.

7.1. Δημιουργία βάσης δεδομένων

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε οποιονδήποτε σύγχρονο ιστότοπο χρησιμοποιώντας CMS, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων για αυτόν.

Η ενότητα “ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ” του cPanel διαθέτει πολλές διαθέσιμες επιλογές:

βάσεις δεδομένων

Το πιο σημαντικό, το cPanel σάς επιτρέπει να εργάζεστε με βάσεις δεδομένων MySQL και PostgreSQL. Για τους σκοπούς αυτού του οδηγού, θα εμμείνουμε στη MySQL, αλλά η συνεργασία με το PostgreSQL είναι σχεδόν η ίδια.

Για να δημιουργήσετε μια νέα βάση δεδομένων, κάντε κλικ στο “MySQL Database Wizard” στην ενότητα “ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ” (δείτε παραπάνω).

Μόλις φτάσετε εκεί, μπορείτε να ξεκινήσετε τη ρύθμιση της νέας βάσης δεδομένων σας.

Βήμα 1: ορίστε ένα όνομα για τη βάση δεδομένων σας:

όνομα βάσης δεδομένων

Βήμα 2: δημιουργήστε έναν χρήστη βάσης δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση στη βάση δεδομένων (αυτό απαιτείται για να εργαστείτε με τη βάση δεδομένων αργότερα):

χρήστης βάσης δεδομένων

Βήμα 3: εκχωρήστε τα απαιτούμενα δικαιώματα σε αυτόν τον νέο χρήστη βάσης δεδομένων. είναι καλύτερο να ορίσετε την επιλογή με την ονομασία “ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ”, όπως:

προνόμια βάσης δεδομένων

Βήμα 4: Ολοκληρώθηκε.

Σε αυτό το στάδιο, η νέα βάση δεδομένων σας έχει ρυθμιστεί.

Για να το δείτε, επιστρέψτε στην κύρια σελίδα του cPanel και κάντε κλικ στο “MySQL Databases”.

7.2. Διαχείριση βάσεων δεδομένων

Για να δείτε όλες τις βάσεις δεδομένων σας, μεταβείτε στην ενότητα “Βάσεις δεδομένων MySQL” από την ενότητα “ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ” του cPanel.

τρέχουσες βάσεις δεδομένων

Κάθε βάση δεδομένων μπορεί να μετονομαστεί ή να διαγραφεί μέσω των συνδέσμων προς τα δεξιά.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τους χρήστες της βάσης δεδομένων σας εκεί, λίγο πιο κάτω από τη σελίδα.

τρέχοντες χρήστες βάσης δεδομένων

8. Εγκαταστάσεις με ένα κλικ (WordPress και άλλα)

Το επόμενο πράγμα που θα σας δείξουμε σε αυτό το σεμινάριο cPanel είναι πώς να εγκαταστήσετε το WordPress (και άλλες χρήσιμες εφαρμογές διακομιστή). Αυτό θα επιταχύνει ΣΟΒΑΡΑ τη διαδικασία αναβάθμισης και λειτουργίας του ιστότοπού σας.

Αρχικά, εντοπίστε την ενότητα “ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ” στο cPanel και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Softaculous Apps Installer”:

λογισμικό

Το όνομα αυτού του εργαλείου είναι λίγο παραπλανητικό, καθώς δεν είναι μόνο εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε αλλά και συστήματα διαχείρισης περιεχομένου.

Θα δείτε μια οθόνη όπως η ακόλουθη, ΠΛΗΡΕΣ εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε με ένα εύχρηστο μενού στα αριστερά:

απαλός

Όπως μπορείτε να δείτε, η Softaculous διαθέτει κάθε εφαρμογή ιστού που μπορεί να φανταστεί εκεί. Καθώς ρίχνετε μια ματιά στην πλευρική γραμμή, υπάρχουν προγράμματα εγκατάστασης για ιστολόγια, microblogs, φόρουμ, wikis, ηλεκτρονικό εμπόριο και πολλά άλλα.

Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο και να κοιτάξετε γύρω, να δείτε τι είναι διαθέσιμο. Ωστόσο, για τους σκοπούς αυτού του σεμιναρίου cPanel, θα καλύψουμε τον τρόπο εγκατάστασης της πιο δημοφιλούς και ευρέως χρησιμοποιούμενης πλατφόρμας ιστοτόπου από όλα – WordPress. Γνωρίζατε ότι το WordPress εκτελεί περισσότερο από το 30% όλων των ιστότοπων; Και πάλι, αυτό είναι όλα οι ιστότοποι.

8.1. Εγκατάσταση του WordPress

Η εγκατάσταση του WordPress μέσω του Softaculous είναι εξαιρετικά απλή. Θα δείτε το λογότυπο του WordPress ως την πρώτη επιλογή στο κεντρικό τμήμα της οθόνης. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από αυτό το εικονίδιο και θα εμφανιστεί το κουμπί “Εγκατάσταση”. Κάντε κλικ σε αυτό.

Θα δείτε μια οθόνη σαν αυτήν:

εγκαταστήστε το WordPress

Κάντε κλικ στο μπλε κουμπί “Εγκατάσταση τώρα” για να ξεκινήσετε. Το Softaculous θα σας δείξει την ακόλουθη φόρμα:

Φόρμα εγκατάστασης WordPress

Εδώ είναι αυτό που χρειάζεται η Softaculous για να συμπληρώσετε προτού εκτελεστεί εγκατάσταση του WordPress.

Η ενότητα «Ρύθμιση λογισμικού»:

 • Επιλέξτε την έκδοση που θέλετε να εγκαταστήσετε. Συνιστάται να αναζητάτε πάντα το πιο πρόσφατο διαθέσιμο (ο υψηλότερος αριθμός).
 • Επιλέξτε Πρωτόκολλο. Καλύτερα να επιλέξετε https: // εάν είναι διαθέσιμο (αυτό σας επιτρέπει να ενσωματώσετε τον ιστότοπό σας με πιστοποιητικό SSL). Εάν όχι, το http: // θα το κάνει επίσης.
 • Επιλέξτε τομέα. Αυτό είναι το όνομα τομέα που θέλετε να προσθέσετε το WordPress. Επιλέξτε από την αναπτυσσόμενη λίστα.
 • Στον κατάλογο. Αφήστε αυτό κενό εάν προσθέτετε το WordPress στη ρίζα του τομέα σας – εάν θέλετε να είναι διαθέσιμο στο YOURDOMAIN.com. Εάν προσθέτετε το WordPress ως ιστολόγιο σε έναν ήδη υπάρχοντα ιστότοπο, θα θέλατε να ορίσετε τον κατάλογο σε κάτι όπως ιστολόγιο ή ειδήσεις.

Η ενότητα “Ρυθμίσεις ιστότοπου”:

 • Ονομα ιστοσελίδας. Εισαγάγετε ένα όνομα που αντικατοπτρίζει το όνομα του ιστότοπού σας. Μπορείτε να το αλλάξετε αργότερα μέσα από το ίδιο το WordPress, οπότε δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολύ χρόνο για να το σκεφτείτε τώρα.
 • Περιγραφή ιστότοπου. Μπορείτε να το αφήσετε κενό για τώρα. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτήν τη ρύθμιση από μέσα στο WordPress αργότερα.
 • Ενεργοποίηση Multisite. Αφήστε μη επιλεγμένο. Αυτή είναι μια λειτουργία χρήσιμη μόνο αν σκοπεύετε να εκτελέσετε περισσότερες από μία εγκαταστάσεις WordPress στον ίδιο τομέα – σε μια διαμόρφωση πολλών ιστότοπων. Αρκετά προηγμένα πράγματα.

Η ενότητα “Λογαριασμός διαχειριστή”:

 • Όνομα χρήστη διαχειριστή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Είναι εντάξει να αφήσετε το όνομα διαχειριστή ως διαχειριστή, αν και ίσως θέλετε να το αλλάξετε σε κάτι πιο περίπλοκο. Θα είστε πολύ πιο ασφαλείς με ένα όνομα χρήστη όπως το my-dog-likes-cuddles. Γιατί; Είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο να μαντέψει κανείς, επομένως καθιστά πιο δύσκολο για έναν εισβολέα να εισέλθει στον ιστότοπό σας.
 • Κωδικός πρόσβασης διαχειριστή. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν πολύ ισχυρό κωδικό πρόσβασης που αποτελείται από γράμματα, αριθμούς, χαρακτήρες και κεφαλαία γράμματα. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα προτείνει έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης για εσάς. Ίσως επίσης να πάτε με αυτό, αλλά θυμηθείτε να το αποθηκεύσετε σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως το LastPass. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να το απομνημονεύσετε.
 • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαχειριστή. Ελέγξτε ξανά εάν αυτό είναι σωστό.

Η ενότητα “Επιλογή γλώσσας”:

Αυτό είναι αρκετά αυτονόητο. Πηγαίνετε με τη γλώσσα που ταιριάζει με το κοινό-στόχο του μελλοντικού ιστότοπού σας. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στις ΗΠΑ και θέλετε να στοχεύσετε ένα ισπανόφωνο κοινό, επιλέξτε τη γλώσσα WordPress ως Ισπανικά.

Η ενότητα “Επιλογή προσθηκών”:

Αυτό είναι προαιρετικό. Εάν θέλετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποια εύχρηστα πρόσθετα απευθείας από το Softaculous. Δεν πρόκειται να το κάνουμε προς το παρόν. Μπορείτε να εγκαταστήσετε πρόσθετα αργότερα πολύ εύκολα.

Η ενότητα “Επιλογές για προχωρημένους”:

Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με κάποια από τις προηγμένες επιλογές προς το παρόν.

Η ενότητα “Επιλογή θέματος”:

Ανάλογα με τη ρύθμιση του Softaculous του κεντρικού υπολογιστή σας, ενδέχεται επίσης να δείτε την επιλογή να επιλέξετε ένα θέμα WordPress που θα εγκατασταθεί στον ιστότοπό σας έξω από την πύλη.

Δεν χρειάζεται να ενοχλείτε με αυτό τώρα. Η επιλογή ενός θέματος είναι ένα σημαντικό βήμα και είναι πραγματικά πιο εύκολο να το κάνετε αργότερα – αφού το WordPress σας έχει εγκατασταθεί πλήρως. Η επιλογή θέματος που σας δείχνει το Softaculous είναι περιορισμένη.

Μη διστάσετε να αγνοήσετε αυτήν την ενότητα προς το παρόν.

Αφού περάσετε όλες αυτές τις επιλογές, κάντε κλικ στο “Εγκατάσταση” για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση.

Μετά από ένα λεπτό περίπου, η Softaculous θα σας ενημερώσει ότι το WordPress σας έχει εγκατασταθεί με επιτυχία. Θα δείτε επίσης απευθείας συνδέσμους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε σε αυτήν τη νέα νέα εγκατάσταση.

Συνήθως, μπορείτε να συνδεθείτε στην εγκατάσταση του WordPress μεταβαίνοντας στο YOURDOMAIN.com/wp-admin/.

9. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας

Εάν είχατε ποτέ ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή σε εσάς, ξέρετε πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι εάν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας.

Τώρα φανταστείτε το ίδιο να συμβαίνει στον ιστότοπό σας. Αυτό είναι ίσως ακόμη χειρότερο, καθώς είναι πολύ πιθανό ο ιστότοπός σας να είναι δική σας επιχείρηση.

Ευτυχώς, το cPanel καθιστά απίστευτα εύκολο να αποτρέψει την εμφάνιση αυτής της τραγωδίας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας με μη αυτόματο τρόπο – όποτε επιλέξετε.

�� Σημείωση; Ορισμένοι οικοδεσπότες Ιστού θα χειρίζονται αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας για εσάς. Επικοινωνήστε με τον πάροχο φιλοξενίας σας για να βεβαιωθείτε. Ωστόσο, η εκμάθηση πώς να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας με το χέρι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη δεξιότητα στο μέλλον.

Για να ξεκινήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας, κάντε κλικ στο εικονίδιο “Backup Wizard” που βρίσκεται στην ενότητα “FILES” του cPanel.

εφεδρικός οδηγός

Θα δείτε αυτήν την οθόνη:

εφεδρικός οδηγός 2

Κάντε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας” για να ξεκινήσετε τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Θα εμφανιστεί μια οθόνη όπου θα έχετε την επιλογή να επιλέξετε αν θέλετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας (όλα τα αρχεία και τις διαμορφώσεις στους ιστότοπούς σας) ή μερικών αντιγράφων ασφαλείας (αρχικός κατάλογος, βάσεις δεδομένων MySQL, προωθητές email & φίλτρα).

Για να το κάνετε πιο εύκολο, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρου του λογαριασμού σας και αποθηκεύστε τον σε εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε άλλη ασφαλή τοποθεσία.

εφεδρικός τύπος

Μόλις ολοκληρωθεί το αντίγραφο ασφαλείας, θα μπορείτε να το κατεβάσετε.

9.1. Ελέγξτε το χώρο του δίσκου σας

Ορισμένες ρυθμίσεις φιλοξενίας συνοδεύονται από απεριόριστο χώρο στο δίσκο, ενώ άλλες τοποθετούν κάπου. Μπορείτε να ελέγξετε πόσος χώρος που χρησιμοποιείτε μέσω του cPanel.

�� Σημείωση; Είναι σημαντικό να ελέγχετε περιοδικά τον χώρο του δίσκου σας για να δείτε ποια τμήματα του ιστότοπού σας καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, ώστε να γνωρίζετε πού να συμπιέσετε ή να διαγράψετε περιττά αρχεία εάν εξαντλείται ο χώρος.

Για να λάβετε μια γενική επισκόπηση της χρήσης σας, απλώς ρίξτε μια ματιά στη δεξιά πλευρική γραμμή του cPanel. Θα δείτε διάφορες πληροφορίες σχετικά με το πόσο χώρο στο δίσκο καταναλώνετε, πόσες βάσεις δεδομένων έχετε ρυθμίσει συνολικά και πολλά άλλα.

στατιστικά χρήσης

Για να δείτε μια πιο εμπεριστατωμένη εμφάνιση, κάντε κλικ στο εικονίδιο “Χρήση δίσκου” από την ενότητα “ΑΡΧΕΙΑ”.

χρήση δίσκου

Αυτό που θα δείτε είναι μια ωραία περίληψη του χώρου που καταλαμβάνουν οι διαφορετικοί σας φάκελοι.

χρήση δίσκου 2

Μπορείτε επίσης να δείτε το όριο ή το όριό σας στο κάτω μέρος του πρώτου πίνακα – σε αυτήν την περίπτωση, το όριο στην παραπάνω εικόνα είναι 10.240MB (ή 10 GB).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο και μόνο επειδή η μπλε γραμμή είναι γεμάτη δεν σημαίνει έχετε εξαντλήσει όλο το χώρο σας – όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετίζονται με τον μεγαλύτερο κατάλογο.

10. Έλεγχος των στατιστικών σας

Το τελευταίο πράγμα που αξίζει να δείτε καθώς περνάτε από το cPanel είναι η ενότητα με τίτλο “METRICS”.

μετρήσεις

Μπορείτε να βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες εκεί, που σας ενημερώνουν για την τρέχουσα κατάσταση του διακομιστή σας, τον αριθμό των επισκέψεων που λαμβάνετε και τη συνολική κατάσταση της εγκατάστασης.

Κάθε μία από αυτές τις ενότητες στατιστικών παρουσιάζει μια ελαφρώς διαφορετική λήψη των αριθμών σας:

 • Επισκέπτες, Ακατέργαστη πρόσβαση, Ουστάς, Webalizer όλα εστιάζουν στον αριθμό των επισκεπτών που έχουν οι ιστότοποί σας. Η παρουσίαση διαφέρει μεταξύ καθεμίας από αυτές τις υποενότητες.
 • Σφάλματα παρουσιάστε τις πιο πρόσφατες καταχωρίσεις στα αρχεία καταγραφής σφαλμάτων του ιστότοπού σας.
 • εύρος ζώνης σας επιτρέπει να δείτε τη χρήση εύρους ζώνης της εγκατάστασης φιλοξενίας σας.
 • Webalizer FTP σας δείχνουν δεδομένα για όλες τις επισκέψεις μέσω του πρωτοκόλλου FTP.
 • CPU και ταυτόχρονη σύνδεση σας δείχνει τον όγκο των μηχανημάτων που καταναλώνονται από τη ρύθμιση φιλοξενίας.

Έγινε και έγινε

�� Αυτό συνοψίζει το σεμινάριο cPanel. Ελπίζουμε να το βρείτε χρήσιμο. Τώρα έχετε αποκτήσει μια πλήρη προοπτική για το τι είναι το cPanel και πώς να το χρησιμοποιήσετε κατά τη ρύθμιση του περιβάλλοντος φιλοξενίας σας.

�� Δεδομένου ότι ο ιστότοπός σας είναι πιθανώς πλήρως λειτουργικός μέχρι τώρα, το μόνο που μένει είναι να το προσαρμόσετε λίγο – με θέματα και προσθήκες – και στη συνέχεια να ξεκινήσετε τη δημιουργία περιεχομένου για να σαγηνεύσετε το κοινό σας.

�� Υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να μάθετε για το cPanel; Μη διστάσετε να σχολιάσετε παρακάτω ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας επικοινωνίας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map