Kako zagotoviti dostopnost za vsako spletno občinstvo

Po letu 2012 je bilo v spletu približno 7,6 milijona uporabnikov spleta z okvaro sluha, ki so bili aktivni prek spleta. 8,1 milijona uporabnikov je imelo okvaro vida, 15,2 milijona pa kognitivne, umske ali čustvene okvare. Ali s to paleto sposobnosti in edinstvenimi potrebami ustrezno poskrbite za celotno občinstvo svojega spletnega mesta?


Zakaj je dostopnost pomembna?

Morda boste pomislili, da je zaradi ohranjanja dostopnosti za vse uporabnike vaše spletno mesto napisano besedilo, video posnetke in jasne možnosti menija. Vendar ima več kot 57 milijonov Američanov invalidnost, ki vpliva na njihovo sposobnost za navigacijo po spletu. Poleg tega je to le ena država na svetovnem trgu.

Če želite pri oblikovanju, objavljanju in ogledu svojega spletnega mesta prilagoditi to manjšino, je pomembno, da si ogledate vse vidike sposobnosti. Z večjo raznolikostjo in odprtostjo se začne prvi poskus vašega podjetja pri doseganju kupcev, preden sploh opravijo nakup..

Vaša publika je že raznolika, vsi uporabniki pa imajo različne izkušnje z vašim spletnim mestom. Ljudje gluhi komunicirajo z mediji drugače kot ljudje, ki slišijo. Ljudje z barvno slepoto bodo na slike in besedilo reagirali drugače kot nekdo, ki vsako senco vidi izrazito. Pri prebivalcih, ki trpijo zaradi travmatične poškodbe možganov, se lahko pojavijo čustva iz slikovnih ali video vsebin.

Med zožitvijo predvidene publike, ustvarjanjem trženjskih materialov, ki ustrezajo sporočilom vaše blagovne znamke, in uvedbo spletnega mesta, ki priznava kulturne potrebe vašega trga, ste verjetno spregledali segment obiskovalcev, ki živijo z invalidnostjo..

Dostopnost je pomembna tako za vašo spodnjo vrstico kot za odnos s strankami. Ponudba prilagodljivega spletnega mesta, ki upošteva potrebe drugih, vaše podjetje postavlja kot tisto, ki se zaveda raznolikosti. Ni boljšega načina, da pokažete strankam, da jim je mar za njihove potrebe, kot oblikovanje spletnega mesta, ki ustreza tem potrebam.

Fotografija avtorja Mantasmagorical Licencirano pod Morguefile

Kaj pomeni dostopnost?

Opredelitev dostopnosti zajema zmožnost doseganja ali vstopa, sposobnost lažjega pridobivanja ali uporabe ter sposobnost razumevanja ali cenitve. Kar zadeva doseganje ciljne publike, je prvi korak do lažjega krmarjenja po vašem spletnem mestu.

Za nekoga, ki ima slabovidnost, bo preveč besedila prineslo samo frustracije. Če boste obiskali spletno mesto z barvnimi slepi, boste z branjem besedila, ki odstopa od standardne črno-bele barve, le višje odšteli.

Kako lahko torej prilagodite velik del te edinstvene manjšine? Pokrivali bomo korake, ki jih lahko izvedete za izdelavo svojega spletnega mesta glede na potrebe vaših strank, vključno z naglušnimi ljudmi, osebami z okvaro vida, osebami z avtizmom in osebami s kognitivnimi motnjami ali motnjami, kot je post travmatična stresna motnja (PTSP). Nekatere teme programa WordPress za poslovna mesta že upoštevajo naslednje, vendar so trenutno redke.

Oblikovanje spletnih strani z gluhostjo v umu

Kot odgovor na dobronamerne spletne oblikovalce, ki pripravljajo splošna priporočila za spletna mesta, ki služijo gluhim obiskovalcem, Lisa Herrod na A List Apart trdi, da je gluhost več kot “nasprotje” slepote.

Čeprav se “gluh ali slep” morda zdi bistven kontrast, Herrod pojasnjuje, da je biti gluh veliko bolj zapletena izkušnja, kot jo razumejo mnogi slišijoči. Prvič, obstaja razlika med gluho osebo in skupnostjo gluhih.

Beseda gluha (z malo črko “d”) v bistvu vključuje vsako osebo, ki je naglušna. Vendar beseda gluhi (z velikimi črkami „D“) zajema celotno skupnost in kulturo gluhosti, s katerimi se mnogi gluhi poistovetijo.

Gluhost je namesto podskupine kategorije „invalidnost“ samostojna kultura kot kultura slišečih ljudi. Medtem ko se govorjeni jezik lahko prevaja v ASL (ameriški znakovni jezik), je ASL popolnoma drugačen jezik kot govorjeni angleški jezik.

Fotografija Anna Vander Stel na Unsplash

Strategije za sprejem gluhih uporabnikov

Kaj kulturno razlikovanje gluhosti pomeni za oblikovalce spletnih strani in lastnike podjetij? Pomeni, da preprosto prepisovanje zvočnih vsebin ni dovolj, da bi v celoti dosegli gluho občinstvo. Z napisi in podnapisi se lahko sporočilo medijev izkrivlja.

Čeprav so napisa in podnapisi pozitiven prvi korak k dostopnosti, je prav tako pomembno, da se vaša vsebina prevede v ASL. Prepisovanje lahko zajema osnove, vendar prevod pomaga, da bo vaše sporočilo natančneje dostavljeno.

Herrod predlaga, da se lastniki spletnih strani, da bi sprejeli skupnost gluhih, osredotočajo na gluhost kot na kulturo in ne na invalidnost. S to edinstveno kulturo poskrbite enako kot vi kulturo, ki uporablja drug govorjeni jezik, ki ga ne govorite tekoče.

Naslednje strategije bodo po Herrodovih nasvetih o pisanju medijev in spleta pomagale narediti vaše spletno mesto dostopnejše za skupino gluhih:

Večpredstavnost

  • Poskus uporabe tolmačev znakovnega jezika za video medije
  • Prepisovanje in podnapise uporabite kot rezervno ali osnovno sredstvo, če tolmači znakovnega jezika niso na voljo
  • Po potrebi vključite prepis zvočnih učinkov

Pisna vsebina

  • Izogibajte se sopomenkam, slengu in igranju besed, ki lahko zmedejo ljudi, katerih prvi jezik ni napisan angleščina
  • Uporabljajte naslove in tarifne podštevilke
  • Najprej povejte svoje mnenje in nato pojasnite
  • Uporabite kratke dolžine črt
  • Vključi seznam s črkami
  • Zaposlite aktiven glas
  • Opredelite jih preprosto

Oblikovanje spletnih strani za obiskovalce z vidnimi okvarami

Ko se tehnologija razvija in širi, asistenčna tehnologija raste prav tako hitro. Sodobna programska oprema ljudem z motnjami vida pomaga pri krmarjenju po spletnih straneh, nakupovanju po spletu in celo branju in sestavljanju besedilnih sporočil.

Vi ali vaša ekipa za grafično oblikovanje ste verjetno porabili ogromno časa za hojo grafike in postavitve spletnega mesta. Vaša barvna shema, uporaba pisave in vključitev slik prispevajo k uspešnosti vašega spletnega mesta in s tem k vašemu spletnemu poslovanju.

Ali ste pomislili, kaj obiskovalci »vidijo«, ko jih ne morejo videti? Za številne uporabnike spletnih strani, ki imajo okvare vida, je spletna stran brez ustreznih namestitev neuporabna. Tukaj je opisano, kako spremeniti svoje spletno mesto tako, da ne bo zavračalo obiskovalcev z motnjami vida.

Avtor fotografije DodgertonSkillhause z licenco pod Morguefile

Strategije za sprejem obiskovalcev s slabovidnostjo

Ameriška fundacija za slepe predlaga, da se na različne načine poslušajo občinstva, ki si ne morejo ogledati standardnih spletnih strani. Za vključujočo izkušnjo so tukaj predlagane strategije, kako narediti spletno mesto dostopno.

Označi vse slike

V idealnem primeru boste uporabljali oznake alt = ne glede na to, ali nameravate sprejeti občinstvo z okvaro vida ali ne. Če pa te navade še niste sprejeli, uporaba opisov slik v polju z nadomestnim besedilom na vsaki sliki pomaga tudi pri optimizaciji vaše strani za iskalnike..

Ko dodate alt = oznake za vsako sliko, si oglejte spletno mesto brez slik in preverite, ali so vaši opisi smiselni. Cilj je ustvariti opise, ki bodo v pomoč ljudem, ki uporabljajo pomožno tehnologijo za »branje« spletnih strani.

Struktura strani z oznako

Če obiskovalci spletnih strani uporabljajo podporno tehnologijo, še vedno obstajajo omejitve teh sredstev. Z oznako strukture vaše strani obiskovalci vedo, kje so na vaši strani in na kaj bodo kliknili.

Olajšajte ta postopek z uporabo ne samo vizualnih znakov za ljudi, ki jih lahko vidijo, ampak tudi vključite označevanje prek HTML-ja za preprostejšo navigacijo. Vsak odsek vašega spletnega mesta, ki je vizualno ločen po poudarkih, mora imeti oznako za obiskovalce, ki so samo slušni.

Uporabite Počisti povezave

Številni obiskovalci vašega spletnega mesta bodo prebrali le besedilo povezave in iskali nekaj specifičnega. Obiskovalcem, ki imajo težave z vidom, omogočite, da najdejo povezave na svojem spletnem mestu brez kakršnih koli ugibanj.

Omejite elemente oblikovanja, ki niso HTML

Uporaba vizualnih okraskov ne služi vsem občinstvom in lahko zmede spletno izkušnjo za obiskovalce, ki jih ne morejo videti. Upoštevajte elemente, ki niso HTML, na vašem spletnem mestu in ali so resnično potrebni. Upoštevajte tudi, da lahko mnogi uporabniki, ki nimajo slabovidnosti, cenijo tudi čistejšo stran.

Fotografijo Nick Karvounis na Unsplash

Oblikovanje spletnih strani za osebe s kognitivnimi sposobnostmi

Kognitivne invalidnosti vključujejo različna stanja, kot so Downov sindrom, travmatične možganske poškodbe (TBI), demenca, disleksija in motnja pomanjkanja pozornosti (ADD). Celo post travmatična stresna motnja (PTSP) vključuje dolgoročne kognitivne učinke, ki jih prinaša psihološka travma.

Nacionalni center za invalidnost in dostop do izobraževanja (NCDAE) ugotavlja, da ima 14,3 milijona Američanov, starih 15 let in več, duševne prizadetosti. Obenem glavna publika zahteva dostopne in odzivne spletne izkušnje, dostopnost pa izpolnjuje oba cilja.

Strategije za sprejem obiskovalcev s kognitivnimi sposobnostmi

Tri glavne predloge programa NCDAE vključujejo osredotočanje na to, kako uporabniki komunicirajo na spletnem mestu in kako se spletna stran odziva na potrebe obiskovalcev. Na splošno vaše spletno mesto ne sme zahtevati preveč dela od javnosti. Namesto tega bi si morali prizadevati za učinkovitost in uspešnost v vsaki komponenti.

Uporabite Odprto zasnovo

Kot ugotavlja NCDAE, imajo lahko osebe z motnjami pri učenju težave z obdelavo besedila in številk ter z navigacijo v prostorskem smislu. Zato uporaba jasnega in nestrpnega dizajna, ki poudarja pomembne navigacijske funkcije (menije in povezave), pomaga zmanjšati število dražljajev v spletnem okolju.

Bralnost in uporabnost naslova

Ko gre za berljivost, mora kopija na vašem spletnem mestu obravnavati splošno občinstvo. V večini primerov to pomeni stopnjo branja okrog osmega razreda. Čeprav je berljivost pomembna pri prilagajanju spletnega mesta osebam z nizko pismenostjo, bi morali že od začetka pisati proti nizki stopnji razumevanja.

Druge metode ustvarjanja prebavljive vsebine, na primer uporaba naslovov in točk, opis ene zamisli na odstavek in omejevanje dolžine vrstice, vse služijo občinstvu s kognitivnimi ovirami in služijo splošni publiki.

Izogibajte se abrazivnim avdio in video

Nenazadnje je za ljudi, ki lahko trpijo zaradi anksioznosti ali PTSD motenj, uporaba videa in zvoka na straneh, zlasti če uporabniki spletnega mesta ne morejo začasno ustaviti ali zapreti teh funkcij. Če je mogoče, se izogibajte uvodni glasbi ali videoposnetkom, ki se samodejno predvajajo in bi uporabnike lahko ujeli brez varovanja.

Oblikovanje spletnih strani za uporabnike z avtizmom

Pogoji avtizma spadajo v kategorijo kognitivnih invalidnosti, vendar sam avtizem zasluži svojo kategorijo zaradi različnosti, ki je prisotna v splošnem stanju. Ker se avtizem giblje od sorazmerno blagega do hudega, se lahko pri različnih uporabnikih specifične potrebe razlikujejo.

Kljub temu Nacionalno avtistično društvo priporoča nekaj osnovnih korakov za sprejem uporabnikov, ki imajo morda senzorične in komunikacijske izzive, oboje pa je skupno pri vseh različicah avtizma. Mnogi od teh korakov koristijo tako občinstvu kot občinstvu z drugimi invalidnostmi.

Prilagodite senzorične potrebe

Mnogi ljudje z avtizmom imajo težave s čutnimi izzivi, ko se srečujejo z “zasedenimi” okolji. Ohranjanje preprostega pripomočka pri navigaciji, izogibanje premikam grafike ali drugih elementov pa preprečuje pretiravanje.

Naj bo spletno mesto dosledno

Doslednost in rutina ljudem z avtizmom pogosto pomagajo ohranjati svoje dnevne navade brez stresa. Zato vas lahko spletno mesto z značilnim dizajnom na vsaki strani estetsko privlači, vendar bo verjetno obiskovalec z avtizmom stresno.

Uporabi naravnost jezik

Tako kot pisanje za gluhe osebe se tudi pri pisanju vsebine za osebe z avtizmom zahteva izogibanje metaforičnemu jeziku in igranju besed. Ne uporabljajte dvoumnega jezika, vključno z besedami z več pomeni ali sopomenkami, katerih pomen ni jasen.

Zahtevajte testiranje uporabnika

Če je mogoče, vključite osebe z avtizmom v postopek testiranja, ko oblikujete spletno mesto. Poskrbite, da boste ponudili namestitev za ljudi, ki potujejo na vašo lokacijo, da se počutijo udobno v svojem okolju. To lahko vključuje predhodno pripravo ali obisk lokacije pred začetkom testiranja, tako da se bodo vaši udeleženci navadili na prostor.

Avtor fotografije LiaLeslie z licenco pod Morguefile

Prednosti povečanja dostopnosti spletnega mesta

Naloga se lahko zdi zastrašujoča, če je vaše spletno mesto že v živo, toda sprejetje ukrepov za večjo dostopnost bo sčasoma koristilo vašemu podjetju. Današnja tehnologija omogoča večjemu številu ljudi kot kadar koli prej in za uporabo spleta.

Na splošno zagotavljanje, da je vaše spletno mesto dostopno različnim občinstvom, koristi več kot uporabnikom s posebnimi potrebami. Ljudje z omejenimi tehnološkimi izkušnjami, ljudje, ki imajo naprave z netipičnim oblikovanjem ali velikostmi zaslona, ​​in javnost, ki si želijo hitre, preproste in uporabne izkušnje s spletnimi stranmi, bodo imeli koristi od povečanja dostopnosti (ne pozabite, da je hitrost vašega spletnega mesta odvisna tudi od uporabe dostojen ponudnik spletnega gostovanja – naredili smo preglede spletnega gostovanja za Kanado, primerjavo spletnega gostovanja za Avstralijo in celo Združeno kraljestvo).

Ker vaš ciljni trg verjetno vključuje ljudi vseh sposobnosti, ni razloga, da bi pri oblikovanju in izvajanju spletnega mesta spregledali te posebne skupine. Nekaj ​​dodatnega dela zdaj pomeni višji donos pozneje, ko ljudje, ki z lahkoto uporabljajo vaš izdelek ali storitev, delijo z ostalo spletno skupnostjo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector