Учебник / Ръководство за начинаещи cPanel (2020)

Ако току-що сте се регистрирали за нов уеб сървър, има вероятност той да се стартира на cPanel. Да кажем, че нещо като 90% от всички уеб хостинг компании използват cPanel не би било преувеличение. Това е мястото, където следващото ръководство за cPanel влиза в игра.


В него ще научите:

 • ✅ как да използвате cPanel
 • ✅ как да конфигурирате името на вашия домейн в cPanel
 • ✅ как да настроите вашия уебсайт с cPanel само за минути
 • ✅ и повече

Защо трябва да четете този урок за cPanel?

 • Тук на hostingfacts.com тестване на различни хостинг платформи е нещо, което правим за прехраната. Ние знаем тези неща.
 • Много други ръководства в мрежата обикновено са супер-технически, но не са наши. Не се нуждаете от предварителни знания или умения за управление на сървър, за да се обучавате с нас.
 • Написахме този урок за cPanel с новостите.
 • Можете да използвате CTRL + F, за да намерите отговори на често задавани въпроси.
 • Това ръководство е актуализирано за съвременни версии на cPanel 2019.

Contents

Съдържание

1. cPanel – Основите
2. Бързо въвеждане в cPanel интерфейс
3. Актуализиране на вашите предпочитания (пароли, контакти и т.н.)
4. Управление на имена на домейни (добавяне, премахване и т.н.)
5. Имейл акаунти и настройки (Спам филтри, допълнителни имейл акаунти)
6. Управление на вашите файлове (чрез FTP)
7. Бази данни
8. Инсталирания с едно щракване (WordPress и други)
9. Архивиране на уебсайта ви
10. Проверка на вашите статистики

По пътя ще ви дадем и някои полезни съвети и трикове, които ще улеснят управлението на уебсайта ви.

1. cPanel Урок – Основите

Pssst … Ако вече знаете какво е cPanel и сте влезли в системата, преминете към следващата секция, като щракнете тук – няма да пропуснете нищо.

1.1. Какво е cPanel?

С прости думи, това е контролен панел, където можете да управлявате всеки елемент от вашия уеб хостинг акаунт.

Уеб хостинг компаниите искат да предоставят cPanel на разположение на своите клиенти по няколко основни причини: това е лесно за използване табло за управление, добре поддържано с редовни актуализации, подобрения и мерки за сигурност.

1.2. Какво мога да направя в cPanel?

Много … cPanel е мястото, където ще дойдете:

 • Свържете имена на домейни с вашия хостинг
 • Настройте имейли за вашия сайт
 • Инсталиране на WordPress (или друга система за управление на съдържанието)
 • Архивирайте уебсайта си
 • Качете файлове на вашия сървър
 • Проверете вашата честотна лента и други статистически данни за използването
 • Променете различни настройки за защита
 • Инсталирайте добавки на вашия сървър
 • Създайте нови бази данни / управлявайте съществуващите
 • Настройте различни оптимизации

И още много – ние наистина просто надраскваме повърхността. Не се страхувайте обаче. Въпреки че cPanel ви предлага огромен обем от функции и персонализиране, за които да се грижите, всъщност не е нужно да ги разбирате всички, за да управлявате вашия уебсайт ефективно. Ще разгледаме всичко в това ръководство.

1.3. Как да вляза в cPanel?

Ако това е първото ви влизане, вашият хостинг доставчик трябва да ви е предоставил необходимото потребителско име и парола.

�� Повечето хостинг компании имат връзки към вашия cPanel, след като влезете в хостинг акаунта си.

Например, ако хоствате вашия сайт с SiteGround, можете да получите достъп до cPanel от потребителския си профил в раздела „Моите акаунти“:

SiteGround cpanel

Ако сте с Bluehost, връзката, водеща към cPanel, всъщност е тази, означена като „Advanced“:

Bluehost cpanel

Ако не можете да намерите директна връзка в панела на вашия хостинг доставчик, можете или да се свържете с поддръжката и да ги попитате как да имат достъп до cPanel, или можете да направите някои смъркане наоколо и да опитате да отгатнете правилния адрес на cPanel. В началото това звучи нагледно, но всъщност е много възможно. Ето как:

Запалете браузъра си и въведете адреса на вашия уебсайт, последван от: 2082 (за http) или: 2083 (за https). Например:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

Или:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

След това ще бъдете помолени да въведете вашето cPanel потребителско име и парола.

1.4. Ами ако имам нужда от повече помощ?

Това ръководство обяснява всички основи и ви дава стъпка по стъпка инструкции за справяне с някои от най-често срещаните задачи като настройка на уебсайтове, имейл акаунти и имена на домейни. Ако имате нужда от малко повече помощ, cPanel има свои собствени видео уроци тук.

На всяка страница в самия cPanel има много документи, обикновено посочени отгоре. Например:

cpanel документи

2. Бързо въвеждане в cPanel интерфейс

След като влезете, трябва да видите екран, подобен на този:

cPanel Tutorial - табло за управление

Това е най-новата версия на cPanel за 2020 г. Използва тема, наречена „Paper Lantern“.

2.1. Моят cPanel интерфейс изглежда различно! Сега какво?!

Първо, не изпадайте в паника.

За да промените стила на вашия cPanel, намерете секцията „ПРЕФЕРЕНЦИИ“ (обикновено е близо до дъното) и кликнете върху „Промяна на стила“:

промяна на стила

Там ще имате няколко възможности за избор въз основа на това, което хостът ви предоставя на разположение. В нашия случай селекцията се състои от стилове Basic, Dark, Light и Retro.

За да работим по същата тема, по която работим, изберете „Основни“, като щракнете върху бутона „Приложи“ в горния десен ъгъл до стила. cPanel ще се презареди с новия приложен стил.

2.2. Как да заобиколите cPanel интерфейса

Навигационна лента

Можете да намерите лентата за навигация в горния десен ъгъл на екрана. В него има просто поле за търсене, връзка към вашите потребителски предпочитания, звънец за известия и връзка за излизане.

навигационна лента

 • Полето за търсене ви позволява да намерите ключовите опции в cPanel. Всъщност използването на полето за търсене е много по-бърз начин да се ориентирате около cPanel, отколкото да се опитвате да разглеждате и да стигнете до определена опция ръчно. Полето за търсене започва да ви представя резултати веднага, докато пишете.
 • Като щракнете върху връзката на предпочитанията на потребителите, можете да промените вашата парола, език, да редактирате информацията за контактите си, а също така можете да нулирате настройките на страницата с едно щракване.
 • Звънецът за известия е точно това, което звучи – място, където можете да видите съществени актуализации за вашата хостинг настройка или самия cPanel. Обикновено cPanel използва известия, за да ви информира за новини, критични актуализации, проблеми със сигурността или друга информация, която трябва да знаете.
 • Връзката за излизане е доста обяснима – не забравяйте да я използвате всеки път, когато приключите да работите с cPanel.

Лента за търсене

Едно допълнително поле за търсене – освен това в лентата за навигация – се вижда в самата горна част на страницата точно под навигационната лента.

Този работи доста подобно, но този път, вместо да ви показва резултати в падащо меню, ще филтрирате централната част на cPanel. Просто пробийте това, което търсите, и cPanel ще го разкопае вместо вас.

cpanel търсене

Sidebar

В лявата част на екрана ще видите странична лента с няколко икони – точният брой зависи от това, което хостът ви предоставя за вас. В нашия случай, отгоре надолу, те представляват начало, статистика, табло и управление на потребителите.

cPanel странична лента навигация

 • У дома е основната страница на cPanel, където можете да получите достъп до повечето функции.
 • Статистика показват ви редица важни числа – колко имейл акаунти, протоколи за прехвърляне на файлове (FTP) акаунти и имена на домейни имате, както и колко честотна лента и дисково пространство използвате.
 • Таблото за управление е бърза справочна страница, където ще намерите връзки към някои от най-често използваните връзки, както и преглед на вашата честотна лента и използване на дисковото пространство, статистически данни за пощата и други.
 • Управление на потребители е мястото, където можете да добавяте или премахвате потребители от вашия cPanel акаунт. Можете също да видите кои имейл акаунти сте настроили, както и кой има достъп до вашия FTP и уеб диск, в случай че споделяте акаунт с други потребители или администратори.

2.3. Реорганизиране на началната страница на cPanel

Можете да свиете секции, като кликнете върху знака „-“ в горния десен ъгъл на всяка секция на началната страница, за да го сведете до минимум.

cpanel reorg

Ако искате, можете също да плъзнете и пуснете цели секции, за да ги реорганизирате и да поставите най-често използваните в близост до върха.

3. Актуализиране на вашите предпочитания

Когато за първи път влезете в cPanel, не забравяйте да посетите секцията „ПРЕФЕРЕНЦИИ“, за да актуализирате вашата информация за контакт и да промените паролата си.

предпочитания

Ето как да направите това стъпка по стъпка:

3.1. Промяна на паролата ви

Силно препоръчваме да промените паролата си веднага след като влезете в cPanel за първи път.

Кликнете върху „Парола & Сигурност”. Ще бъдете отведени на този екран:

преминете промяна

Ще трябва да въведете старата си парола, преди да изберете нова.

Когато става въпрос за настройка на нова парола, можете или да се възползвате от Генератора на пароли или да измислите нещо самостоятелно. Използването на генератора на пароли вероятно е правилният път, тъй като ще ви даде силна и сигурна парола. Просто кликнете върху бутона и оставете генератора да се погрижи за останалото:

преминат ген

Най-добрият начин да запазите тази парола е да използвате мениджър на пароли (като LastPass – безплатно). По този начин не е нужно да запомняте паролата. Независимо какво правите, НЕ запазвайте паролата си в Word файл или нещо подобно на компютъра си – където може лесно да бъде открит.

3.2. Актуализиране на вашата контактна информация

Едно от най-важните неща, които трябва да направите в cPanel, е да предоставите имейл, където можете да получавате актуализации, когато е необходимо.

Защо тази стъпка е от решаващо значение:

 • Без работещ имейл, зададен в този раздел, cPanel няма да може да комуникира с вас, ако нещо значително се случи с вашата конфигурация.
 • Трябва също да зададете имейл адреса на такъв, който не е прикачен към никое име на домейн, който хоствате в този cPanel; в противен случай, в случай, че нещо се случи с вашата конфигурация, този домейн също може да бъде компрометиран, което прави всеки опит за комуникация с вас невъзможен.

За да стигнете до тези настройки, щракнете върху „Информация за връзка“, за да стигнете до следния екран:

Информация за връзка

Препоръчваме да поставите всички квадратчета под „Предпочитания за контакти“, тъй като те са всички актуализации, които могат да ви предупредят за подозрителни дейности (напр. Някой друг да промени паролата ви) или проблем с хостинга (напр. Използваното дисково пространство).

3.3. Добавяне на нов потребител

Да речем, че искате да работите с някой, който да ви помогне да управлявате уебсайтовете си, или имате надежден бизнес партньор, който също се нуждае от достъп до настройката на хостинга. Това лице ще изисква собствен потребителски профил в cPanel.

За целта кликнете върху иконата „Мениджър на потребители“, която е в същата секция „ПРЕФЕРЕНЦИИ“.

потребител мениджър

Ще бъдете отведени до следния екран:

потребители на cpanel

В този раздел можете да видите всички акаунти, които в момента са зададени във вашия cPanel. Има три икони до всеки акаунт (можете да ги видите на екрана по-горе):

 • Icon иконата на плика показва дали лицето има създаден имейл акаунт в системата – ако иконата е цветна, тогава има създаден имейл акаунт; ако е сиво, тогава няма
 • Icon иконата на камиона показва дали човекът има FTP акаунт – отново оцветен за да и оцветен в сиво за не
 • Icon иконата на диска показва дали потребителят може да използва услугите на уеб диска, които са част от cPanel

Можете лесно да редактирате всеки потребител там, да промените паролата им или да ги изтриете с опциите, изброени под името на акаунта.

За да добавите нов потребител, щракнете върху бутона „Добавяне на потребител“ в горния десен ъгъл:

добавете потребител

След това ще бъдете отведени до следния екран:

добавете потребител 2

Ще добавите пълното име на потребителя, потребителското име, домейна, с който трябва да бъде свързан новият потребител, и ако искате, алтернативен имейл, до който може да се достигне. Ще бъдете помолени да създадете парола за потребителя.

Точно под тези полета ще намерите раздел, наречен „Услуги“, където можете да се погрижите за няколко ключови настройки. Интересното е, че те съответстват на трите икони, които описахме само няколко параграфа по-горе:

добавете потребител 3

 • електронна поща ви позволява да активирате / деактивирате имейл акаунти за новия потребител и също така да зададете лимит за това колко място може да има всеки акаунт.
 • FTP ви позволява да активирате / деактивирате акаунти да имат достъп до вашата хостинг настройка чрез FTP. FTP може да се използва за качване на файлове на вашия уебсайт. Можете да изберете до каква директория новият потребител ще има достъп и да ограничите пространството, което могат да използват.
 • Уеб диск разрешенията трябва да са запазени само за вашите административни акаунти от най-високо ниво. Достъпът на ниво „четене и запис“ дава на потребителя пълни разрешения да правят почти всичко, което пожелаят в указаната директория (включително изтриване на файлове)! „Само за четене“ позволява само четене, изтегляне и списъци с файлове.

Когато приключите с тези настройки, щракнете върху „Създаване“ или „Създаване и добавяне на друг потребител“ в долната част на страницата с настройки.

4. Управление на имена на домейни

Секцията „ДОМЕЙНИ“ на cPanel е вашето място, когато искате да добавите ново име на домейн (това, което току-що сте закупили) към вашия хостинг акаунт, да управлявате съществуващите си домейни, както и да настроите поддомейни.

домейни

4.1. Добавяне на ново име на домейн

За да добавите име на домейн към вашия cPanel (и по този начин вашия хостинг пакет), ще трябва да кликнете върху „Addon Domains“ в секцията „DOMAINS“, показана по-горе.

Addon домейн е фантастично име за стандартно име на домейн, което можете да използвате за създаване на напълно функционален уебсайт – което означава, че можете да хоствате множество имена на домейни от един и същ контролен панел.

На екрана „Добавяне на домейни“ ще бъдете помолени да въведете новото си име на домейн плюс няколко други параметъра:

добавете домейн

 • Ново име на домейн – точното име на домейн, което сте регистрирали – минус www. част.
 • Под-домейн – това ще бъде попълнено автоматично, щом въведете новото си име на домейн в полето по-горе. Най-добре е да оставите това непокътнато. cPanel използва това за някои вътрешни маршрутизации, които нямат голямо значение от потребителска гледна точка.
 • Корен на документа – местоположението на сървъра, където ще бъдат файловете на новия ви домейн. Това също се попълва автоматично. Най-добре е да се придържате към тези препоръчани настройки.

Кликнете върху „Добавяне на домейн“, за да завършите.

4.2. Редактиране / премахване на име на домейн

На същия този екран „Addon Domains“ има раздел, наречен „Промяна на Addon Domain“, където можете да се грижите за всички домейни, които понастоящем са присвоени на вашия акаунт – това включва управление на тях, настройване на пренасочвания или премахване на домейни напълно.

addon домейни

Използването тук е просто. Вдясно има връзки за премахване и управление на пренасочванията. Щракването върху някой от тях ще ви покаже друг панел с настройки, където можете да потвърдите изтриването или да въведете местоназначението, към което искате да пренасочите домейна.

4.3. Управление на поддомейни

Всеки път, когато добавите нов домейн към вашия акаунт (обхванат по-горе), cPanel също ще създаде съответния поддомейн, който да върви заедно. Ето как обикновено става това въз основа на пример:

Да речем, че името на вашия акаунт в cPanel е Джон, а хостът се казва greathost.com. В този случай основният ви домейн сървър ще бъде john.greathost.com. След като добавите нов домейн addon, да речем, johnsworld.com, cPanel също ще създаде поддомейн, наречен johnsworld.john.greathost.com.

Сега, това, което е жалко за такава настройка, е, че този нов поддомейн често съдържа копие от нормалния ви уебсайт, който е на разположение под johnsworld.com. С други думи, получавате един и същ уебсайт два пъти под два адреса: johnsworld.com и johnsworld.john.greathost.com.

Това не е идеално от SEO гледна точка. За да коригирате това, това, което трябва да направите, е да пренасочите този нов поддомейн към стандартния си домейн. Да го кажа по друг начин, след като направи това, който се опита да отиде на johnsworld.john.greathost.com, автоматично ще бъде пренасочен към johnsworld.com.

Ето как да направите това:

Първо щракнете върху „Поддомейни“ от секцията „ДОМЕЙНИ“:

поддомейни

Ще бъдете отведени до панел, където можете да видите всички ваши текущи поддомейни, които са били настроени.

На този етап колоната „Пренасочване“ вероятно е празна.

поддомейни празно пренасочване

За да го редактирате, щракнете върху връзката „Управление на пренасочване“ до поддомена, който искате да редактирате. На следващия екран настройте пренасочването, като въведете пълното име на домейн, към което искате да пренасочите. В нашия пример това е johnsworld.com. Кликнете върху „Запазване“, когато сте готови.

пренасочване на поддомейни

Създаване на персонализирани поддомейни

Поддомейните са не само за причиняване на малки неудобства, но и за това, че ви позволяват да разширите определени области на вашия сайт по творчески начин.

Например, ако искате да стартирате нов блог като част от вашия уебсайт, добър подход е да го направите под поддомейн. Например, ако основният ви уебсайт отново е на johnsworld.com, тогава можете да помислите за стартиране на блог под blog.johnsworld.com.

В този случай блогът е само пример. Имате пълна свобода да избирате какъв поддомейн искате.

Можете да създадете персонализиран поддомен на същия екран, където сте се погрижили да управлявате съществуващите. Просто попълнете формата, която е в горната част.

субдоменна форма

 • Под-домейн. Името на поддомена, който искате да зададете. Дръжте го кратко и използвайте само букви, тирета и цифри.
 • домейн. Родителският домейн за новия поддомейн.
 • Корен на документа. Директорията / папката на сървъра, в която ще се съхраняват файловете на новия поддомейн. Добра практика е да въведете пълния си поддомейн там. Пример: blog.johnsworld.com.

Кликнете върху „Създаване“, за да финализирате настройката на поддомейна.

5. Изпратете имейл акаунти и настройки

Едно от страхотните неща за запазването на името на домейна ви с уеб хост с активиран cPanel е, че вие ​​също получавате възможността да създадете персонализирани имейл акаунти за този домейн.

Всичко това се случва в секцията „EMAIL“ на cPanel.

електронна поща

Както можете да видите, има много инструменти там – от създаване на нови имейли, задаване на препращащи, автоматични отговори, грижи за спам и други.

5.1. Настройка на имейл акаунт

Естествено, това е първото нещо, което ще искате да направите. За да добавите нов имейл акаунт към домейна си, щракнете върху „Акаунти за имейл“, за да бъдете отведен на следния екран (уверете се, че сте в първия раздел – „Добавяне на имейл акаунт“):

добавете имейл

От горе до долу ето как да настроите новия си акаунт:

 1. в електронна поща, въведете адреса, до който искате да се достигне – например, здравей или вашето име
 2. в домейн, изберете правилното име на домейн от падащото поле. Ако все още не сте добавили името на домейна си в cPanel, първо трябва да го направите.
 3. в парола, създайте парола и се уверете, че е сигурна!
 4. в Квота за пощенска кутия, коригирайте, за да сте сигурни, че имейлът ви може да работи правилно. Запомнете: имейлите заемат място на вашия сървър, така че може да не искате да давате неограничен достъп на всички. Въпреки това, 1GB (= 1024MB) е разумен минимум.
 5. Кликнете върху „Създаване на акаунт“

След като направите всичко по-горе, ще забележите, че току-що създаденият имейл е добавен към списъка на съществуващите имейл акаунти в раздела „Профили по имейл“:

съществуващи имейли

Можете да управлявате всеки елемент от този акаунт по-късно – включително паролата, квотата и други подробности.

5.2. Използване на имейла ви

Сега, когато сте създали имейл акаунт – как да го използвате?

Имате две основни опции тук:

 • Конфигурирайте имейла в имейл клиент – като Gmail, Apple Mail, Outlook и т.н..
 • Използвайте уеб поща

Да започнем с първото:

Как да конфигурирате локално имейла си

Тази стъпка започва малко противоположно, но имайте предвид. Така че, за да конфигурирате локално имейла си, първо трябва да кликнете върху връзката „Access Webmail“, която се вижда до вашия адрес в раздела „Акаунти за имейл“:

съществуващи имейли уеб поща

Това ще ви отведе до нов панел. След като преминете там, превъртете надолу до секцията, озаглавена „Скриптове за автоматично конфигуриране на пощенски клиенти“. Ще видите нещо подобно:

скриптове за конфигуриране на имейл

Там има редица полезни връзки, всички с инструкции или готови конфигурационни скриптове за някои от най-популярните имейл клиенти. Ако вашето е в списъка, просто щракнете върху връзката до него и завършете конфигурацията според дадените съвети.

Ако не можете да видите вашия клиент или искате да конфигурирате електронната си поща ръчно, под този раздел е още един, озаглавен „Настройки за ръчно изпращане на клиент“.

конфигурация за електронна поща

Ще намерите цялата необходима информация там.

Достъп до вашата уеб поща

В този момент достъпът до вашата електронна поща е много лесен. Кликнете върху връзката „Access Webmail“, която се вижда до вашия адрес в раздела „Профили по имейл“:

съществуващи имейли уеб поща

След като отидете там, кликнете върху един от наличните клиенти за уеб поща:

уеб-базирана поща

Ще бъдете отведени във вашата пощенска кутия веднага.

Като алтернатива можете да получите достъп до вашата електронна поща направо от уеб браузър. Просто отворете http://YOURDOMAIN.com/webmail и ще бъдете посрещнати от този екран:

Вход в уеб пощата

Въведете имейл адреса и паролата и сте в.

5.3. Препращане на имейла ви до друг адрес

Да речем, че искате имейлите ви, които пристигат на [имейл защитени], да бъдат препратени на друг адрес, който вече притежавате – като [имейл защитена].

Първо, кликнете върху „Спедитори“, за да стигнете до този екран:

спедитори

От тук можете или да създадете обикновен препращащ имейл или по-сериозен експедитор за цялото си име на домейн. Ще се придържаме към бившия тук.

За да препратите имейла си, кликнете върху бутона „Добавяне на препращане“. Ще видите това:

имейл спедитори

Ето какво означават тези полета:

 • Адрес до Напред – тук въведете само потребителската част на имейл адреса, който искате да препратите. Например, ако вашият имейл е [защитен чрез имейл], тогава потребителската част от него е john
 • домейн – това е частта от домейна на имейл адреса, който искате да препратите. Например, ако имейлът ви е [защитен чрез имейл], частта от него е домейн.com
 • Дестинация – тук получавате две опции. За да пренасочите ефективно имейла си към съществуващ друг адрес, изберете „Препращане към имейл адрес“. В полето по-долу въведете пълния имейл адрес, където искате да пренасочите съобщенията.

Кликнете върху „Add Forwarder“, за да настроите всичко.

5.4. Настройване на адрес по подразбиране

Имейл адресите по подразбиране са интересен бонус, който получавате, когато сами хоствате имейл пощенските кутии – както правите с cPanel.

По принцип имате възможност да улавяте всеки входящ имейл, който се изпраща на невалиден имейл адрес под името на вашия домейн.

Това означава на практика, че можете да използвате несъществуващи имейл адреси, когато се регистрирате за различни онлайн инструменти / услуги / профили и все пак тези имейли да стигнат до вас няма проблем.

Ето пример; да речем, че имате само един имейл адрес, настроен за името на вашия домейн, и той е [защитен по имейл]. Въпреки това, когато се регистрирате за Netflix, не искате да използвате този адрес, тъй като се притеснявате, че евентуално може да изтече в мрежата и да ви вземе от спам ботове. В такъв случай можете просто да използвате нещо като [защитено по имейл] и все пак да го направите.

Ето как да настроите това:

Кликнете върху „По подразбиране адрес“ от секцията „EMAIL“ в cPanel:

адрес по подразбиране

Ще видите това:

форма на адрес по подразбиране

 1. Изберете името на вашия домейн от падащото меню.
 2. Поставете отметка в квадратчето с надпис „Препращане към имейл адрес“.
 3. Въведете съществуващия имейл адрес в полето по-долу.
 4. Кликнете върху бутона „Промяна“.

Готов си.

5.5. Настройване на спам филтри

Всички мразят спама, за щастие, с cPanel, можете да го предпазите от това, че някога е попаднал във вашата пощенска кутия.

Кликнете върху „Спам филтри“, за да видите наличните опции:

спам

В зависимост от настройките, които вашият уеб хост позволява, можете или не можете да направите много в този раздел. Самите филтри за спам често са включени по подразбиране и не можете да ги деактивирате (както е в моя случай). Все пак можете да прецизирате как работят филтрите.

Първата настройка, която трябва да вземете предвид, е тази с етикет „Автоматично изтриване на нов спам“. Макар че в началото може да изглежда добра идея, всъщност е по-добре да оставите тази. Проблемът тук е, че можете да срещнете много фалшиви позитиви със спам филтри – имейли, които са фалшиво класифицирани като спам. Следователно, вие искате да можете да поглеждате в папката си със спам от време на време и да имате бърз поглед, ако нещо там изисква вашето внимание. С включеното автоматично изтриване няма да имате тази възможност.

Под „Допълнителни конфигурации“ има връзка, която да показва повече опции. След като щракнете върху него, ще видите това:

спам повече

Можете да експериментирате с тези настройки, за да ръчно да въведете бели списъци или да включите в черен списък определени имейл адреси. Вероятно е добра идея да включите в бели списъци всички имейли от вашата компания или други важни контакти от вашата мрежа.

6. Управление на вашите файлове

Секцията „FILES“ на cPanel е вашето място за качване на файлове, архивиране на уебсайта ви и управление на вашите файлове чрез FTP *.

файлове

* FTP означава Протокол за прехвърляне на файлове. Можете да използвате FTP за управление на файловете, свързани с вашия уебсайт – независимо дали това означава качване, четене или изтегляне. Всичко, което трябва да използвате FTP, е клиентско приложение като FileZilla. Като алтернатива, cPanel ви предоставя и инструменти за управление на вашите файлове без FTP инструмент. Ще покрием това следващо.

6.1. Използване на File Manager

Първото пространство, с което ще искате да се запознаете в секцията „ФАЙЛОВЕ“, е „Файлов мениджър“.

„Мениджърът на файлове“ ви позволява да управлявате всички файлове на вашите сайтове директно от интерфейса на cPanel, вместо да се налага да използвате FTP инструмент на трети страни.

Кликнете върху иконата “File Manager” (видима на екрана по-горе), за да започнете. Това, което ще видите, е централният панел на „Мениджъра на файлове“. Ще изглежда така:

файлов мениджър

Тук можете да се грижите за всички файлове на вашия сървър, следователно ще искате да продължите с ЕКСТРЕМНО внимание, когато правите някакви промени.

Има няколко бързи неща, които трябва да посочите на този екран. Първо отляво ще намерите вашата основна (главна) папка и някои подпапки (можете да видите това на екрана по-горе).

След това в средата на екрана ще видите съдържанието на папката, която сте избрали.

Знаейки това, ето няколко неща, които може да искате да направите:

Създайте нова папка

За да създадете нова папка, просто кликнете върху бутона „+ Папка“ заедно с горното меню, както е показано по-долу:

добави папка

След това ще бъдете помолени да посочите новата си папка и да въведете местоназначението, където папката ще бъде създадена.

cPanel ново име на папка

Когато сте готови, кликнете върху „Създаване на нова папка“ и сте готови.

Качване на файл с помощта на File Manager

За да добавите файл – например голям видео файл, който искате хората да могат да изтеглят, или пълноценна снимка, която искате да използвате на вашия сайт – първо ще трябва да кликнете върху папката, в която искате да качете файла в.

След това просто кликнете върху бутона „Качване“, който е в горното меню:

качване

Ще бъдете помолени да плъзнете и пуснете файла, който искате да качите, или просто изберете файла от вашия местен диск:

качване 2

�� Забележка; Ако софтуерът на уебсайта ви позволява да качвате файлове от потребителския му интерфейс, направете това, вместо да отидете до File Manager в cPanel. Тъй като все пак ще използвате тези файлове на сайта си, е по-лесно да управлявате нещата по този начин – софтуерът на уебсайта ви ще „вижда“ файла веднага. Ако качите файл чрез File Manager или FTP, това може да не е така. WordPress работи много добре с файлове.

6.2. Достъп до основния си FTP акаунт

В зависимост от начина, по който уеб хостът ви е настроил вашия cPanel акаунт, може да сте в състояние да влезете в основния си FTP акаунт, като използвате същия вход и пропуск cPanel..

За да проверите дали това е така, щракнете върху „FTP акаунти“ от секцията „ФАЙЛОВЕ“. След като преминете там, превъртете надолу до „Специални FTP акаунти“. Основният ви FTP акаунт трябва да е там.

основен ftp

По подразбиране основният FTP акаунт ще има достъп до главната папка.

6.3. Добавяне на нов FTP акаунт

Създаването на нови FTP акаунти е добра практика при работа с cPanel и стартиране на нови проекти / уебсайтове във вашата хостинг настройка.

Наличието на един акаунт на проект е добра отправна точка. Идеята е да предоставите на тези отделни акаунти достъп само до конкретната папка, до която имат нужда – не до целия уеб сървър.

За да създадете нови FTP акаунти, кликнете върху „FTP акаунти“ от секцията „ФАЙЛОВЕ“. Ще видите този екран:

ftp акаунти

Ето как да попълните този формуляр и да създадете нов акаунт:

 • Влизане. Това е потребителското име на новия акаунт.
 • домейн. Името на домейна, на което ще бъде зададен новият потребителски акаунт. Изберете от падащото меню.
 • указател. Това определя най-високото ниво на достъп до директория на новия FTP акаунт. Ако оставите това празно, потребителят ще има достъп до корен. Най-добре е да въведете директорията, свързана с проекта, за който е акаунтът.
 • квота. Максималното пространство, което новият потребител може да заеме. Най-добър отпуск в „Неограничен“.

След като щракнете върху „Създаване на FTP акаунт“, новият потребител ще бъде добавен.

Можете да управлявате съществуващите си FTP акаунти на същата страница, под новия потребителски формуляр:

управлявайте ftp потребители

7. Бази данни

Повечето съвременни уебсайтове не могат да съществуват без база данни да работи тихо зад завесите и да обработва данните на уебсайта.

С други думи, цялото съдържание на вашия уебсайт, всички страници, всички публикации и всички потребителски данни се съхраняват в базата данни.

Както бихте очаквали до момента, cPanel има доста обширен модул, който ви позволява да създавате и управлявате бази данни.

7.1. Създаване на база данни

Ако искате да настроите всеки съвременен уебсайт с помощта на CMS, първо трябва да създадете база данни за него.

Секцията „DATABASES“ на cPanel има няколко налични опции:

бази данни

Най-важното е, че cPanel ви позволява да работите както с MySQL, така и с PostgreSQL бази данни. За целите на това ръководство ще се придържаме към MySQL, но работата с PostgreSQL е почти същото.

За да създадете нова база данни, щракнете върху „Помощник на MySQL база данни“ в секцията „ДАННИ“ (вижте по-горе).

Веднъж там можете да започнете да настройвате новата си база данни.

Етап 1: задайте име на вашата база данни:

име на база данни

Стъпка 2: създайте потребител на база данни, който ще бъде използван за достъп до базата данни (това е необходимо, за да работите с базата данни по-късно):

потребител на база данни

Стъпка 3: възлага необходимите привилегии на този нов потребител на база данни; най-добре е да изберете опцията, означена с „ВСИЧКИ ПРИВИЛЕГИИ“, така:

привилегии за база данни

Стъпка 4: Свършен.

На този етап е зададена новата ви база данни.

За да го видите, върнете се на главната страница на cPanel и кликнете върху „MySQL Бази данни“.

7.2. Управление на бази данни

За да видите всичките си бази данни, отидете на „MySQL Бази данни“ от секцията „DATABASES“ на cPanel.

текущи бази данни

Всяка база данни може да бъде преименувана или изтрита чрез връзките вдясно.

Освен това можете да управлявате и потребителите на вашата база данни там, малко по-надолу по страницата.

текущи потребители на база данни

8. Инсталирания с едно щракване (WordPress и други)

Следващото нещо, което ще ви покажем в този урок за cPanel, е как да инсталирате WordPress (и други полезни сървърни приложения). Това СЕРИОЗНО ще ускори процеса на стартиране и работа на уебсайта Ви.

Първо намерете секцията „СОФТУЕР“ във вашия cPanel, след което щракнете върху „Инсталатор на Softaculous Apps“:

софтуер

Името на този инструмент е малко измамно, тъй като не само приложения, които можете да инсталирате, но и системи за управление на съдържанието.

Ще видите екран като следните, ПЪЛНИ приложения, които можете да инсталирате с удобно меню отляво:

Softaculous

Както можете да видите, Softaculous има всяко уеб приложение, което може да се представи там. Като погледнете страничната лента, има инсталатори за блогове, микроблоги, форуми, уикита, електронна търговия и много други.

Можете да отделите време и да се огледате, да видите какво е на разположение. Въпреки това, за целите на този урок cPanel, ще разгледаме как да инсталирате най-популярната и широко използвана уебсайт платформа от всички тях – WordPress. Знаете ли, че WordPress управлява повече от 30% от всички уебсайтове? Отново, това е всичко уебсайтовете.

8.1. Инсталиране на WordPress

Инсталирането на WordPress чрез Softaculous е супер просто. Ще видите логото на WordPress като първа опция в средната част на екрана. Поставете курсора на мишката върху тази икона и ще се появи бутона „Инсталиране“. Кликнете върху него.

Ще видите екран като този:

softaculous инсталирайте WordPress

Щракнете върху синия бутон „Инсталиране сега“, за да започнете. Softaculous ще ви покаже следната форма:

WordPress форма за инсталиране

Ето какво Ви трябва да попълните Softaculous, преди да може да се извърши инсталация на WordPress.

Секцията „Настройка на софтуер“:

 • Изберете версията, която искате да инсталирате. Препоръчва се винаги да се търси най-новата налична (най-голямата).
 • Изберете Протокол. Най-добре е да изберете https: //, ако е наличен (това ви позволява да интегрирате вашия сайт със SSL сертификат). Ако не, http: // също ще направи така.
 • Изберете Домейн. Това е името на домейна, което искате да добавите WordPress. Изберете от падащия списък.
 • В указателя. Оставете това празно, ако добавяте WordPress към корена на вашия домейн – ако искате той да е достъпен под YOURDOMAIN.com. Ако добавяте WordPress като блог към вече съществуващ сайт, ще искате да зададете директорията на нещо като блог или новини.

Разделът „Настройки на сайта“:

 • Име на сайта. Въведете име, което отразява това, което се нарича вашия сайт. Можете да промените това по-късно от самия WordPress, така че няма нужда да отделяте много време за размисъл.
 • Описание на сайта. Можете да оставите това празно за сега. Можете да коригирате тази настройка от WordPress по-късно.
 • Активиране на мултисайта. Оставете без проверка. Тази функция е полезна само ако планирате да стартирате повече от една инсталация на WordPress в същия домейн – в конфигурация на много сайтове. Доста напреднали неща.

Секцията „Администраторски акаунт“:

 • Потребителско име на администратор. Този е МНОГО важен! Идеално е да оставите името на администратора като администратор, въпреки че може да искате да го промените на нещо по-сложно. Ще бъдете много по-сигурни с потребителско име като my-dog-like-cuddles. Защо? Изключително по-трудно е да се досетите, следователно е по-трудно хакерът да проникне във вашия сайт.
 • Административна парола. Уверете се, че използвате много силна парола, състояща се от букви, цифри, знаци и главни букви. Инсталаторът ще предложи сигурна парола за вас. Можете също така да продължите с това, но не забравяйте да го запишете в мениджър на пароли като LastPass. По този начин не е нужно да го запомняте.
 • Администраторски имейл. Проверете два пъти дали това е правилно.

Секцията „Изберете език“:

Това е доста самообоснователно. Отидете с езика, който съответства на целевата аудитория на вашия бъдещ уебсайт. Например, ако сте в САЩ и искате да се насочите към испаноезична аудитория, изберете езика на WordPress като испански.

Секцията „Избор на приставки (и)“:

Този е незадължителен. Ако искате, можете да инсталирате някои удобни плъгини направо от Softaculous. Засега няма да се занимаваме с това. Можете да инсталирате плъгини по-късно много лесно.

Разделът „Разширени опции“:

Засега няма нужда да се занимавате с някоя от разширените опции.

Секцията „Избор на тема“:

В зависимост от настройката на вашия домакин на Softaculous, може да видите и опцията да изберете тема на WordPress, която да бъде инсталирана на вашия сайт веднага от портата.

Няма нужда да се занимавате с това сега. Изборът на тема е важна стъпка и всъщност е по-лесно да се направи по-късно – след като вашата WordPress бъде напълно инсталирана. Изборът на тема, който Softaculous показва, че сте ограничен.

Чувствайте се свободни да игнорирате този раздел засега.

След като преминете през всички тези опции, кликнете върху „Инсталиране“, за да завършите инсталацията.

След около минута Softaculous ще ви уведоми, че вашата WordPress е инсталирана успешно. Ще видите също директни връзки, които можете да използвате, за да влезете в тази нова инсталация.

Обикновено можете да влезете в инсталирането на WordPress, като отидете на YOURDOMAIN.com/wp-admin/.

9. Архивиране на уебсайта ви

Ако някога сте умрели телефон или компютър, знаете колко опустошително може да бъде, ако не сте направили резервно копие на данните си.

Сега си представете същото, което се случва с вашия уебсайт. Това може би е още по-лошо, тъй като е много вероятно уебсайтът ви да е ваш бизнес.

За щастие, cPanel прави невероятно лесно да не се случи тази трагедия, като ви дава шанс да архивирате ръчно сайта си – по всяко време, когато изберете.

�� Забележка; Някои уеб хостове ще се справят автоматично с архивирането. Консултирайте се с вашия доставчик на хостинг услуги, за да се уверите. И все пак научаването как да архивирате ръчно архивирането може да се окаже ценно умение в бъдеще.

За да стартирате архивиране, щракнете върху иконата „Съветник за архивиране“, която е в секцията „ФАЙЛОВЕ“ на cPanel.

съветник за архивиране

Ще видите този екран:

съветник за архивиране 2

Кликнете върху бутона „Резервно копие“, за да започнете процеса на архивиране. Ще ви се покаже екран, на който имате възможност да изберете дали искате пълно архивиране (всички файлове и конфигурации на уебсайтовете ви) или частично архивиране (начална директория, бази данни MySQL, препращащи имейли & филтри).

За да го направите по-лесно, архивирайте целия си акаунт и го запишете на външен твърд диск или на друго сигурно място.

тип резервно копие

След като резервното копие завърши, ще можете да го изтеглите.

9.1. Проверете дисковото си пространство

Някои хостинг настройки идват с неограничено дисково пространство, докато други поставят капачка някъде. Можете да проверите каква част от това пространство използвате чрез cPanel.

�� Забележка; Важно е периодично да проверявате дисковото си пространство, за да видите кои части от уебсайта ви заемат най-много място, така че да знаете къде да компресирате или изтривате ненужни файлове, ако ви липсва място.

За да получите общ преглед на вашето използване, просто хвърлете поглед в дясната странична лента на cPanel. Ще видите различна информация за това колко дисково пространство консумирате, колко бази данни сте настроили общо и още.

статистика за използване

За да получите по-задълбочен вид, кликнете върху иконата “Disk Usage” от секцията “FILES”.

използване на диска

Това, което ще видите, е хубаво обобщение за това колко място заемат различните ви папки.

използване на диска 2

Можете също да видите квотата или ограничението си в долната част на първата таблица – в този случай квотата в изображението по-горе е 10 240 MB (или 10 GB).

Важно е да се отбележи, че само защото синята лента е пълна не означава използвали сте цялото си пространство – всички представени фигури са относителни към най-голямата директория.

10. Проверка на вашите статистики

Последното нещо, което си струва да разгледате, докато преминавате през cPanel, е разделът, озаглавен „МЕТРИКА“.

метрика

Можете да намерите много интересни подробности там, като всички ви информират за текущото състояние на вашия сървър, броя посещения, които получавате и цялостното здравословно състояние на настройката.

Всеки от тези раздели на статистиката представя малко по-различно възприемане на вашите номера:

 • Посетителите, Суров достъп, Awstats, Webalizer всички се фокусират върху броя на посетителите, които вашите уебсайтове получават. Презентацията варира между всеки от тези подраздели.
 • грешки представете най-новите записи в дневниците за грешки на уебсайта си.
 • Bandwidth ви позволява да видите използването на трафик на вашата хостинг настройка.
 • Webalizer FTP да ви покаже данни за всички посещения чрез FTP протокол.
 • Използване на процесор и едновременно свързване ви показва обема на машинните ресурси, консумирани от вашата хостинг настройка.

Съставено и готово

Това обобщава нашия урок за cPanel. Надяваме се, че сте го намерили за полезно. Вече придобихте пълна перспектива за това какво представлява cPanel и как да го използвате при настройване на вашата хостинг среда.

�� Тъй като вашият уебсайт вероятно вече работи напълно, остава само да го персонализирате малко – с теми и плъгини – и след това да започнете да създавате съдържание, за да плените аудиторията си.

�� Има ли нещо друго, което бихте искали да научите за cPanel? Не се колебайте да коментирате по-долу или да се свържете с нас чрез страницата за контакти.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector