Разяснени различни видове уеб хостинг (споделен, VPS, посветен)

Различни видове уеб хостинг


Имате ли нужда от място за съхраняване на вашия уеб сайт, но сте объркани от различните видове уеб хостинг? Тогава сте попаднали на правилното място.

Намирането на подходящия уеб хост за себе си не е лесно. Има много фактори, които трябва да вземете под внимание. Дори и да сте минали през нашия списък с най-добър уеб хостинг, все пак може да сте останали с някои въпросителни кой тип уебсайт е най-подходящият за вас.

За да ви помогне с това, тази публикация ще ви даде пример за това какво е уеб хостинг и какви видове уеб хостинг са налични. След това ще обсъдим подробно различните видове уеб хостинг, включително как работят, плюсове и минуси и за кого са най-подходящи.

Готов? Тогава нека започнем.

Първо основите – какво точно представлява уеб хостингът?

различни видове уеб хостинг - обяснен хостингПърво, да изясним какво представлява дори уеб хостингът.

Всъщност е доста просто. Когато преглеждате уебсайт в браузър, можете да го направите, защото браузърът е изтеглил множество файлове, пълни с код и е превърнал маркирането в нещо, което всъщност можете да видите.

Точно както на вашия компютър, тези файлове се съхраняваха някъде, за да имате достъп до тях. Въпреки това, вместо на твърдия ви диск, те бяха на друг компютър, така наречения сървър.

Сървърите са по-мощни от вашия лаптоп (така че могат да управляват много хора, които имат достъп до уебсайта по едно и също време), но той е съставен от същите неща като процесор, памет и други компоненти. Той дори има операционна система, обикновено базирана на Linux.

Собственикът на сървъра го отдава под наем на лицето, което притежава уебсайта, който преглеждате, а също така предоставя някои други услуги като управление на сървъра, поддръжка, сканиране на злонамерен софтуер, архивиране и т.н. Процесът на предоставяне на тази инфраструктура за други се нарича уеб хостинг. Лицето, което го прави, се нарича хостинг доставчик.

Всичко ясно досега? Охладете, тогава нека се потопим в повече подробности.

Какви различни видове уеб хостинг съществуват?

показва различни видове уеб хостинг - споделен срещу vps vs посветен

Уеб хостингът е повече от едно нещо. На първо място, повечето домакини предлагат множество пакети услуги, които може да са силно различни по отношение на цената и това, което получавате за нея.

Въпреки това, едно от първите и най-основни решения, които трябва да вземете, е да вземете решение за един от различните видове хостинг.

Въпреки че има различни начини за разграничаване на офертите за уеб хостинг (функции, ниво на управление), най-основните начини са да се разгледа технологията, използвана за сървъра.

Това има смисъл, защото, както ще видите по-долу, тази част определя и много други фактори като производителност, сигурност, мащабируемост и ниво на усилие от ваша страна.

Тъй като това прави такава разлика, вместо да разглеждате първо компаниите и цените, по-добре е първо да се съсредоточите върху това да разберете кой от различните видове уеб хостинг е подходящият вид за вас. След това все още можете да разгледате какво е на разположение.

По-долу ще разгледаме отблизо четири от най-често срещаните видове хостинг: споделен, VPS, посветен и облачен хостинг. Така че знаете как да вземете решението за себе си.

1. Споделен хостинг – най-добро за начинаещи

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е точно това, което звучи. С споделен хостинг акаунт, вашият сайт се намира на същия сървър, както и куп други уебсайтове.

Колко са куп? Това наистина зависи от вашата настройка и хостинг доставчик. Не е необичайно обаче сайтът да се помещава със стотици и дори хиляди други.

Професионалисти

Най-голямото предимство на тази опция е, че вие ​​също споделяте цената на един сървър с много хора. Ако хостинг доставчикът може да постави няколко стотин или хиляди клиенти всички на един сървър, това им позволява да разпределят оперативните разходи между много страни.

Ето защо споделеният хостинг е най-достъпният. Можете да го имате за толкова евтини, колкото $ 2 / месец със средната цена в диапазона $ 5- $ 10 / месец. Страхотно за хора с ограничени средства и тези, които тепърва започват.

Освен това със споделен хостинг акаунт обикновено се грижите напълно за настройката. Има много малко за конфигуриране, така че да можете да се концентрирате напълно върху изграждането на уебсайта си.

Против

Споделянето на сървъра с много страни обаче е и най-големият недостатък на това споразумение. Както споменахме, сървърът е компютър с ресурси като пространство на твърдия диск, скорост на процесора и оперативна памет.

VPS-срещу-Shared

Тези ресурси са ограничени. Точно както вашият лаптоп се забавя, когато стартирате твърде много програми наведнъж, така и тези машини, когато имат твърде много работа.

Тъй като всички уебсайтове на споделен хост поставят търсене на ресурсите на сървъра, можете да се сблъскате с проблеми, ако един от тях премести цялата мощност на обработка чрез увеличен трафик или дефектен код. Това оставя всички останали да се състезават за останалите, което води до престой (което означава, че уебсайтът ви не е достъпен) или намалена скорост на зареждане.

Това е феномен, наречен „ефект на лош съсед“ и една от основните причини споделеният хостинг е най-проблематичната от различните видове уеб хостинг. Въпреки че много хостове активно се опитват да избегнат този сценарий, рискът поемате с тази конкретна настройка. В крайна сметка, ако всеки клиент плаща 5 долара на месец, наистина ли си струва да отделя часове за поддръжка на един клиент? Не точно.

За кого е?

Така че споделеният хостинг винаги ли е добра идея? Да! Може да бъде чудесно за жилищни сайтове, които не получават много трафик (все още), статични сайтове за брошури, сайтове за разработка и тестване, лични сайтове или други уебсайтове, където продължителността на работа не е голяма труда.

Споделеният хостинг също е чудесен вариант, ако сте с много малък бюджет. Тя позволява на предприятията да създават присъствие в мрежата, дори ако те не са в най-добрата позиция за това. Като такъв споделен хостинг е изключително важен инструмент за равенство в мрежата.

Някои от най-известните хостове в този сегмент са Bluehost, Siteground и InMotion хостинг.

Препоръчително допълнително четене: 8-те най-добри доставчици на евтини уеб хостинг услуги

2. VPS хостинг – споделен хостинг от следващо ниво

VPS хостинг

VPS означава Virtual Private Server. Той е най-добре балансиран сред различните видове уеб хостинг. VPS сървърът все още е споделена среда, но начинът на неговото настройване е много различен.

Докато всички сайтове на VPS споделят един физически сървър, той разполага с множество отделни виртуални машини. Това го прави нещо като средно място между споделен хостинг и получаване на собствен собствен посветен сървър.

Професионалисти

VPS е много по-надежден и стабилен от споделения хостинг. На първо място, обикновено е ограничен до 10-20 уебсайта на сървър. Това намалява самото търсене на сървъра.

Истинското подобрение обаче е, че всички ресурси са разделени равномерно и не се допуска уебсайт, който да надвишава партидата му. След като натиснете лимита на това, което ви е възложено, вашият сайт може да падне, но останалите ще останат стабилни.

Това се постига чрез виртуални машини, които създават раздяла в рамките на сървъра. Това просто допълнение смекчава повечето от ефекта на лошия съсед.

Друго голямо предимство на VPS сървърите е, че те предоставят повече гъвкавост и ви позволяват да персонализирате вашата среда. При споделените хостове това не е възможно, тъй като би променило и настройката на всички останали. Тъй като акаунтът ви се съдържа във виртуална машина, можете да правите промени, без да засягате другите.

И накрая, VPS е мащабируем. Тъй като използвате виртуална машина, която отнема някакъв процент от наличните ресурси на сървъра, увеличаването на достъпното за вас изобщо не е проблем. Това е голямо удобство за собствениците на бизнес, които очакват сайтовете им да се разрастват и процъфтяват.

Против

Няма твърде много недостатъци за този тип хостинг. Най-голямото нещо е, разбира се, че струва повече от вашите решения от по-ниско ниво. Така че, ако сте с малък бюджет, трябва да намерите решение, което да работи за вас парично.

Въпреки това, докато средните VPS струват около $ 50 / месец (и могат да достигнат до $ 200), VPS може да се получи от около $ 20 / месец. Плюс това, след като ударите по-високите ешелони от този тип уеб хостинг, вероятно печелите достатъчно пари, за да покриете лесно разходите.

Второ нещо за VPS хостинга е, че с повече конфигурационна мощност идва и повече отговорност. Ако не знаете какво правите, е възможно да премахнете важни файлове или софтуер, без да знаете. Така че, за да се възползвате наистина от това, трябва да се образовате.

За кого е?

Ако имате парите, препоръчваме ви да актуализирате до VPS възможно най-скоро. Въпреки че е по-скъпо, дори най-ниският подредба обикновено е много по-добър от всяко споделено хостинг решение.

Най-късно, когато започнете да получавате прилични количества трафик, трябва ли да направите ход? Въпреки това, не забравяйте да проверите подробностите за това, което получавате (такси за настройка, мощност на процесора, памет, място за съхранение, честотна лента), така че да знаете, че е това, от което се нуждаете.

Някои известни и уважавани VPS решения се предлагат от InMotion Hosting и Dreamhost.

3. Специализиран хостинг – за големите лиги

Специализиран хостинг

Както вече подсказва името, посветен хостинг просто означава това: имате сървър всичко за себе си. Това осигурява множество предимства, но също така има доста недостатъци.

Професионалисти

На първо място, едно от основните предимства на посветен хостинг е, че той отменя всички проблеми с лошите съседи, просто защото няма такива. Никой друг уебсайт не може да открадне ресурсите ви, да представлява риск за сигурността или да причини други проблеми. Това го отличава от различните видове уеб хостинг, за които сме говорили преди.

Освен това, тъй като получавате компютър сами, много компании ви позволяват да го персонализирате широко. Може да можете да изберете операционната система, количеството и вида на паметта и други хардуерни елементи. Това ви дава голяма гъвкавост.

Против

Разбира се, този вид настройка идва с разходи. Наемането на специален сървър не е евтино. Цените започват от $ 60 / месец и стигат чак до $ 350 + / месец. В момента, в който вашият бизнес се нуждае от специализиран сървър, вероятно бихте могли да поемете разходите.

В допълнение към това всъщност трябва да знаете доста за компютрите и сървърната технология. Въпреки че има управлявани специализирани хостинг решения, все пак ще трябва да направите много самостоятелно.

От крайната страна на нещата бихте могли да получите напълно неуправляема услуга, в която ще трябва сами да инсталирате ОС, камо ли всички инструменти, необходими за стартиране на уеб сървър, осигуряване на сканиране на сигурността, премахване на зловреден софтуер и така нататък. Освен това можете да наемете администратор на сървър. Това обаче му носи допълнителни разходи.

Също така, със специален сървър, вие слагате всичките си яйца в една кошница. Ако хардуерът му се откаже, сайтът ви е аут. При други договорености, други модули могат да поемат в случай на повреда или да бъдат заменени автоматично. При специализирани сървъри, особено ако ги наблюдавате сами, това може да отнеме повече време.

За кого е?

Някой има ли нужда от посветен хостинг? Това е спорно. В днешния свят, в който облачният VPS се захваща, нуждата от собствен сървър намалява. Разбира се, може да отнеме много повече посещения от традиционния VPS, но по отношение на мащабируемостта, той не е близо до нещо, което една облачна система би могла да предостави (повече за това по-долу).

Освен това, VPS от висок клас може да бъде много по-евтин от специализиран сървър от нисък клас, а също и много по-мощен. Не се заблуждавайте, че мислите, че посвещаването е по-напреднал вариант, само защото вие сте единственият човек на сървъра. Вижте вместо това ресурсите, които са ви на разположение, това е наистина важното.

Така че, сред различните видове уеб хостинг, обсъдени тук, този е най-малко вероятно да се нуждаете. Единственият два пъти, който бихме казали, че определено трябва да отидете за специализиран сървър, е ако имате високоспециализирани нужди от хардуер или искате много повече контрол върху поверителността на вашите данни, отколкото където и да е другаде.

Някои от най-добрите специализирани хостове са LiquidWeb, GreenGeeks и PickaWeb.

4. Облачен хостинг – Бъдещето на уеб хостинга

Облачен хостинг

Облачният хостинг по същество е същият като VPS хостинг по това, че имате и вашия сайт на виртуална машина.

Въпреки това, вместо един физически сървър, вашият сайт е част от цяла мрежа от компютри, от които той може да извлече динамично цялата необходима енергия.

Този тип настройки стават все по-често срещани. Някои компании дори не се обаждат на VPS за услугите си, например Cloud или Cloud VPS.

Професионалисти

Едно от най-големите предимства на облачния хостинг е мащабируемостта. Традиционният VPS може да бъде мащабиран, но само до определен момент. Тя е ограничена от капацитета на хардуера, на който е включена. На сървър с 32 GB RAM, сайтът ви никога няма да има достъп до 64 GB, ако е необходимо.

Това не е така за облачна система. Вместо да раздели един компютър на няколко виртуални машини, той комбинира няколко компютъра в мощен виртуален сървър, който след това може да предостави ресурсите си при необходимост. Колкото и да е необходим вашият сайт, това може да се получи.

В допълнение към това, вие също се таксувате само за ресурсите, които всъщност използвате. Това може да бъде по-добро решение от плащането на фиксирана цена за специален сървър, от който никога не използвате целия капацитет.

Този тип настройка е добра и от съображения за сигурност, особено DDoS атаки. При тези видове хакове сървърът е затрупан от множество паралелни заявки, докато не се срине. В облачна мрежа можете да разпространявате тези заявки между много различни компютри и да смекчите ефекта им много по-добре, отколкото във всяка система с един сървър.

Против

Основният недостатък на облачния хостинг е, че разходите не винаги са напълно предвидими. Много доставчици на хостинг услуги в облак работят с комбинация от фиксирани цени и такси за изплащане. В случай, че усетите скокове на трафика, това може да увеличи разходите ви значително. Въпреки че това обикновено означава, че печелите по-добре и следователно можете да поемете разходите, това е нещо, което трябва да имате предвид.

За кого е?

cloud_hosting

Облачните системи са чудесни, ако искате да можете да мащабирате уебсайта си много по-далеч от традиционните системи. В бъдеще това вероятно ще замени споделени и посветени опции, тъй като технологията става по-напреднала.

Това каза, че в този момент няма огромна разлика дали търсите VPS или облачен хостинг. Много компании така или иначе заменят обичайната си система с VPS базиран на облаци, просто заради предимствата, които предлага и на тях. Така че, дори да отидете на прост VPS, може да използвате облачен хостинг, без да знаете.

Някои добре познати хостове, които предоставят облачен хостинг, са Dreamhost, Google Cloud Platform, Amazon Web Services и Linode.

Кой от различните видове уеб хостинг е за вас?

Изборът на хостинг пакет може да бъде доста труден и отнема много внимание. Първата стъпка обаче е разбирането на различните видове хостинг, достъпни за вас. Да се ​​надяваме, че тази статия ви даде предисторията да го направите.

Ако тепърва започвате (като например при създаването на първия си блог / сайт), напълно е добре да отидете с споделен хостинг. Винаги е възможно да прехвърлите по-мощна настройка по-късно. Само ако вече знаете, че вашият сайт има нужди, които споделеният хостинг не може да изпълни, трябва да разгледате други опции от първа стъпка.

След като вземете решение, има смисъл да разгледате куп компании. Препоръчваме да проверите нашите най-високо оценени домакини, за да намерите най-добрите. Вижте какво се предлага и сравнете оперативната памет, дисковото пространство, използването на CDN, честотната лента и други измерими ресурси. След това разгледайте всички необходими функции.

В края на процеса трябва да имате 2-3 фаворита, в който момент той ще се сведе до личните предпочитания. Може би кратката беседа с подкрепа – за да прецените тяхната полезност – ще измине дълъг път.

Нуждаете се от допълнително четене на уеб хостинг? Разгледайте статии като къде да регистрирате име на домейн и опции за създаване на уебсайт за създаване на вашия сайт.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector