Как да управлявате WordPress бази данни с phpMyAdmin (2020)

Повечето хора мислят за WordPress като обикновен създател на уебсайт и електронна търговия. Истина е, че всеки може да използва WordPress за създаване на различни тематични уебсайтове и онлайн магазини. Въпреки това може да не осъзнаете, когато щракнете върху тази инсталация с един бутон, вие всъщност създавате база данни. Вашата база данни MySQL съхранява вашия уебсайт и при правилна грижа и поддръжка никога не трябва да се притеснявате от загубата на уебсайта си.


С PMA можете да използвате инструменти за архивиране и обезопасяване на тази база данни. Разглеждаме по-подробно какво прави базата данни на WordPress MySQL и как да защитим уебсайта си с инструменти и ръководство за общи задачи на PMA.

Contents

Как да използвате phpMyAdmin

Преди да се запознаете с подробностите за базите данни на WordPress, помага да се дефинират няколко термина:

Какво е WordPress MySQL база данни?

MySQL означава „структуриран език на заявките“. Това определя системата за управление на база данни с отворен код, която всъщност можете да стартирате, като използвате заявки.

Вашият WordPress има инсталирана база данни MySQL, когато създавате нова инсталация. Базата данни е един от двата ключови компонента за вашия WordPress сайт. Ако WordPress е портал и интерфейс за изграждане на уебсайт, вашата база данни MySQL е сърцето. Цялото ви съдържание, включително публикации, коментари, страници, изображения и т.н., се съхранява в базата данни.

как за използване-PHP-към-вложка данни в MySQL--база данни

С всяка инсталация се създават нови стандартни таблици за вашата WP база данни. Има общо 11 таблици. Ако обаче имате плъгини, необходими за вашата тема, ще имате повече таблици. Инсталационните файлове обаче идват с основните WordPress таблици, както следва:

 •  wp_comments: всички коментари на вашия сайт се съхраняват тук.
 •  wp_commentmeta: това включва „метаданните“ (като заглавие, ключови думи и т.н.) за вашите коментари на сайта.
 •  wp_links: съдържа информация, която сте въвели във функцията за връзка с WordPress.
 •  wp_posts: това включва всички данни за страници, навигация и публикации.
 • wp_options: това включва всички ваши файлове за администрация и настройки.
 • wp_postmeta: мета данни за всичките ви публикации.
 • wp_terms: категориите и маркерите се съхраняват тук.
 • wp_term_relationships: цялата информация, свързана с публикации и таксономии, е тук.
 • wp_users: можете да настроите различни потребители като администратори и автори и тяхната информация се съхранява тук.
 • wp_usermeta: това са метаданните на потребителя.
 • wp_term_taxonomy: това включва таксономиите за таблици в рамките на wp-_terms.

Тези таблици основно съхраняват всички необработени данни и файлове, върху които е изграден уебсайтът ви. От страна на WordPress можете да стилизирате, редактирате и качвате медии. Тези таблици се създават автоматично, когато инсталирате инсталационните файлове на WordPress, така че няма нужда да се притеснявате от конфигурирането на тази част.

Какво е phpMyAdmin и защо да го използвате за управление на база данни на WordPress?

Така че защо използвате това за контрол на вашата база данни MySQL? С PMA можете да архивирате и контролирате своята база данни чрез инструменти, което означава, че не е нужно да изписвате MySQL заявки.

Ето основните характеристики:

 •  Използвайте инструменти за администриране и наблюдение на вашите бази данни с уеб-приложение с отворен код, базирано в PHP.
 • Съвместим с множество сървъри както в Windows, така и в Linux базирани системи.
 • Променете всяка стойностна точка във вашата база данни
 • Безпроблемно щракване и изпълнение на действия за изпълнение на SQL заявки, които контролират и защитет вашите бази данни по-ефективно
 •  Създайте и премахнете всяка база данни, която искате.
 • Архивиране, експортиране и импортиране на бази данни само с няколко кликвания на мишката.

Днес почти всички хостове на WordPress предоставят този PHP административен пакет в рамките на софтуера cPanel, както и всички cPanel хостинг доставчици. Можете да ги получите като част от вашия хостинг пакет и те могат да бъдат достъпни чрез страниците с продукти или настройки на вашия хостинг акаунт. Ако обаче използвате свой собствен сървър, тогава вие сами ще настроите тези файлове.

Дори и да нямате познания за настройката на сървъра и току-що започнахте да научавате за бази данни, можете да използвате това като административен инструмент за вашата база данни MySQL. Въпреки че има много други административни инструменти като този, PMA работи и за други платформи за уеб разработки като WampServer или MAMP. Като такъв, PMA е силно препоръчителен за WordPress, тъй като е лесен за настройване, лесен за използване и е включен с повечето висококачествени уеб хостинг доставчици.

Трябва ли да знаете PHP, за да работите с PMA?

Краткият отговор е не! Този PMA е написан на PHP, което ви позволява да стартирате в нормалния си уеб браузър. Всички действия за управление вече съществуват в рамките на интерфейс, така че можете лесно да щракнете и да стартирате, за да изпълните всяко от тях.

Искате ли да научите PHP все пак? Въпреки че не е необходимо да знаете как да пишете PHP, за да използвате PMA, може да искате да научите PHP за по-добро разбиране и персонализиране на WordPress на по-късна дата. Ето един страхотен урок за начинаещи, за да започнете.

Как да получите достъп до PMA?

Ако за първи път научавате за MySQL и PMA за управление на база данни, тогава вероятно искате да използвате инструментите на доставчика на хостинг услуги, за да настроите и управлявате вашия сървър WordPress. Всеки уебсайт има нужда от хостинг, нали? Когато се регистрирате с хостинг доставчик, независимо дали купувате тема на WordPress или използвате cPanel (или Plesk) за инсталиране на файловете, ще създадете MySQL база данни. Трябва да имате достъп до административната начална страница на PMA в рамките на cPanel или може да се наложи да щракнете върху хостинг продукта под вашия хостинг акаунт, след което щракнете върху „Управление“ или „Настройки“.

Ако имате проблеми с достъпа до вашите инструменти за управление на бази данни, трябва да се свържете с вашия хостинг доставчик или да разгледате страницата им за поддръжка.

Вие сте напреднал потребител, който настройва свой собствен сървър и бази данни? Ако го инсталирате самостоятелно, има няколко начина да го добавите към вашия сървър. Можете да използвате ръководства за инсталиране, за да получите информация за настройка за всеки тип сървър.

Използване на phpMyAdmin за управление на вашата база данни WordPress

Както може да се направи извод по-горе, има по същество два начина да настроите това управление на базата данни на PMA f WP.

Най-често срещаният и лесен начин за достъп до PMA е чрез вашия хостинг акаунт. В този случай инструментът вероятно е инсталиран във вашата база данни MySQL. Обикновено трябва да получите достъп до таблото за управление на вашия акаунт и да отидете на началната си страница cPanel. Ако имате проблеми с това, най-добре е да се свържете с вашия хостинг доставчик по телефона. Те ще могат да ви преведат как да получите достъп до този инструмент за управление чрез страницата на акаунта на вашия хостинг доставчик.

Вторият и по-сложен начин е като стартирате свой собствен сървър и инсталирате PMA ръчно, но това е лесно да направите, ако сте запознати с настройката и управлението на сървъра. Например, можете да настроите Ubuntu сървър с помощта на услуга. Всичко, от което се нуждаете, е командата apt-get на Linux или да използвате инструмента Composer за Windows сървър.

Cpanel

Този процес зависи от вашия хостинг доставчик. Обикновено, след като влезете в своя уебсайт за хостинг, ще намерите вашия хостинг продукт, след това изберете инсталацията на WordPress, която искате да управлявате, и щракнете върху „Управление“ или „Настройки“. Това може да отвори връзка към инструмента, но обикновено ще бъдете насочени към cPanel.

Забележка: Ако никога не сте инсталирали инсталация на WordPress, тогава първо трябва да инсталирате WordPress, за да настроите вашите бази данни. През повечето време PMA се инсталира с вашата база данни MySQL. Ето ръководство за ръчно инсталиране на WordPress чрез cPanel.

Можете да намерите PMA в раздела с вашата база данни. Снимката по-горе показва къде съществува този инструмент за управление в съвременната начална страница на cPanel (от 2020 г.).

След като щракнете върху инструмента, той ще стартира приложението и ще отвори страница, която трябва да изглежда така:PhpMyAdmin

Можете да започнете работа по протоколите за управление на вашата база данни веднага, може да искате първо да промените някои от настройките на Appearance за интерфейса. По подразбиране това е зададено на “pmahomme” и има размер на шрифта “82%”, но можете да увеличите шрифта или да промените цветовете, ако това ще улесни работата с.

Забележка: Настройките на външния вид просто променят външния вид, а не вашия сайт WordPress.

Четири често срещани задачи с phpMyAdmin

Следните уроци обсъждат какво повечето хора обичат да правят с вашите бази данни MySQL, включително:

 •  Проверете състоянието на вашия WordPress: Можете да видите целия трафик, връзки, неуспешни опити и други статистически данни на вашия WordPress с PMA.
 •  Достъп и редактиране на вашата WP база данни: Можете да редактирате съдържание, публикация и информация за сигурност за вашия сайт директно през началната страница на инструмента.
 •  Добавяне или премахване на WP база данни Може би искате да използвате вашия сървър за настройка на нова инсталация, можете да създадете нова WP база данни тук или можете да премахнете такава, за да спестите малко място.
 •  Архивиране, експортиране и импортиране на WP база данни: Може би искате да настроите WP база данни от такава, която вече съществува, можете да използвате PMA за архивиране на вашите WordPress файлове и импортиране на база данни, така че никога да не се притеснявате от загубата на уебсайта си.
 •  Оптимизиране на вашата WP база данни: Спестете място, като оптимизирате фрагментирани таблици и гарантирате, че вашият сайт работи бързо.
 • Нулирайте потребителските пароли и добавете или редактирайте потребителски акаунти
 • Защитете вашата WP база данни: Ние предоставяме ръководство с няколко начина да направите сайта си WordPress безопасен срещу обикновени хакове.

Как да проверите състоянието на вашата WP база данни

Състояние на PhmMyAdmin

 •  След като влезете в административния инструмент, щракнете върху „Статус“ в горната част на менюто.Проверен MySQL Server
 •  Вече можете да видите цялата информация за трафика и връзката за вашия уебсайт. Можете също да използвате подменюто за достъп до информация за други процеси, заявки, наблюдение и др. Най-добре е да използвате тези цифри, за да видите дали уебсайтът ви е имал престой, когато е офлайн и ако се нуждаете от повече честотна лента.

Как да получите достъп и редактирате вашата WP база данни

Проверка на базата данни в таблото за управление на PhpMyAdmin

Можете да видите всички налични бази данни на страничната лента или като щракнете върху „Бази данни“ в горната част на менюто. В някои случаи ще видите „wp“, отбелязано в името на базата данни. Това е основният префикс за обозначаване на „WordPress.“

След като намерите базата данни, която искате да редактирате, просто трябва да кликнете върху нея, за да видите списък с таблици.

Таблица на базата данни

Можете да редактирате всяка таблица, но трябва да бъдете внимателни, тъй като тези таблици съдържат файлове, за да живеят на живо WordPress сайт на живо. Винаги трябва първо да създадете резервно копие на базата данни и може да искате да създадете „тестова база данни“, в която да играете с настройки и да редактирате бази данни, без да работите в сайта на живо.

Пример: Достъп и редактиране на публикации в PMA

Интерфейс на базата данни

Можете да кликнете върху таблицата wp_posts и да изберете „Преглед“, за да видите всички публикации, които сте направили. Всяка част от публикацията може да бъде редактирана от този интерфейс. Може да искате да кликнете върху публикация, за да промените бързо съдържанието, да редактирате лоша снимка или да промените друга информация. Ако щракнете върху „Пусни“ или „Изтрий“ върху публикация или нейното съдържание, тя ще бъде премахната от сървъра.

Архивиране, създаване и премахване на WP бази данни с phpMyAdmin

заличаване

Изтриването на база данни е най-лесната част от това ръководство. Можете просто да отидете на началната си страница, да кликнете върху „Бази данни“ и след това да изберете базата данни, която искате да изтриете. В долната част щракнете върху „Пуснете“, за да изтриете базата данни. Това премахва трайно базата данни от вашия сървър.
WP база данни

Създайте нова WP база данни

Създаване на база данни

Върнете се в раздела „Бази данни“. Ако имате възможност да създадете бази данни, в горната част на страницата ще видите „Създаване на база данни“. В някои случаи вашият доставчик на хостинг услуги може да не ви позволи да добавяте бази данни чрез PMA.

Можете да въведете всяко име за базата данни. Трябва обаче да изберете име, което улеснява идентифицирането, ако трябва да се върнете късно. Щракнете върху „Създаване“, след като въведете името на базата данни. Празна база данни незабавно се създава от PMA.

Кликнете върху „Привилегии – Добавяне на потребителски акаунт“, след което въведете потребителско име и парола за нов администратор на WordPress. В полето за име на хост изберете „Използване на текстово поле“ и въведете localhost като име. Трябва да зададете много сигурна парола за този потребител.

Страница за вход в базата данни

След това ще конфигурирате настройката на вашата нова WP база данни. Това се намира в „База данни за потребителски акаунт.“ Изберете „Предоставяне на всички привилегии в ___ база данни“ (____ е името на вашата база данни). Кликнете върху „Отиди“, за да завършите настройката на администраторския акаунт. След това инсталаторът на WordPress ще се зареди и ще ви поиска повече подробности, включително името на базата данни, вашето потребителско име за MySQL, вашата парола за MySQL и информацията за вашия акаунт.

Забележка: Ще използвате името на празната база данни, която току-що сте създали. За влизане в MySQL можете да се върнете в cPanel и да кликнете върху „MySQL“ в базите данни, за да получите вашата информация за вход. Ако не е наличен тук, може да се наложи да се свържете с вашия хостинг доставчик.

Как да свържете база данни?

На този етап WordPress автоматично ще инсталира необходимите файлове и ще настрои вашия нов сайт за вас.

Архивиране, импортиране и експортиране на бази данни

Можете да експортирате текущите си бази данни и да импортирате бази данни чрез PMA. Това е удобен инструмент, ако искате да архивирате WP база данни или да преместите вашата база данни на друг хост ръчно. Можете да използвате FTP клиент, за да направите това или можете да го направите директно чрез PMA.

Експортиране на база данни

Експортиране на база данни

От главната страница на PMA отворете страницата „Експорт“ в горната част. Щракването върху това отваря инструмента за експортиране, където можете да изберете експорт „Бърз“ или „Персонализиран“. Опцията „Бързо“ включва всички таблици на вашата база данни в момента. Това е най-бързият вариант за архивиране на цяла WP база данни наведнъж.

 •  Изберете опцията „Бързо“, за да направите незабавно архивиране на вашата база данни.
 •  Изберете „Персонализиран“, за да изберете ръчно това, което ще експортирате.
 •  Изберете „SQL“ под „Формат“ и след това щракнете върху „Отиди“.
 •  Появява се диалогов прозорец с молба да запазите файла на вашия компютър. Запишете резервното си копие с уникално име в папка на вашия компютър, която няма да забравите.
 • SQL файлът, съдържащ цялата ви WP база данни, изтегля на вашия компютър.

Импортиране на база данни

Ако трябва да мигрирате тази база данни на нов сървър или уебсайтът ви се понижава и трябва бързо да качите резервно копие, можете да го направите чрез PMA.

Импортиране на база данни

 •  За да импортирате запазения експорт на база данни, просто щракнете върху „Импортиране“ от началната страница на PMA.
 •  Кликнете върху „Избор на файл“. Намерете файла на базата данни, който искате да импортирате, и го качете. Точно копие на вашата база данни вече се намира на вашия сървър.

Това е толкова лесно!

Оптимизиране на вашата WP база данни с phpMyAdmin

След като сте имали вашия сайт за WordPress известно време, може да видите фрагментирани таблици. Това са сметища за отпадъци, които увеличават използването на пропускателната способност на вашата база данни и забавят вашите заявки. По същество е време за оптимизация!

MySQL ви позволява да използвате команда, която оптимизира вашата WP база данни за секунди. Просто отидете на вашия PMA и кликнете върху вашата WP база данни, която искате да промените. Ще се покажат всички таблици. В долната част щракнете върху „Проверете всички“ и след това вдясно от това изберете падащото меню и кликнете върху „Оптимизиране на таблицата“.

Как да изберете оптимизиране на таблицата?

След като приключите, вашите таблици ще бъдат дефрагментирани и трябва да се освободи нова памет за използване. В допълнение, вашият WordPress сайт може да работи по-бързо.

Управление на потребители и пароли за WordPress от phpMyAdmin

Как да възстановите паролата си за WordPress в PMA

Забравихте ли паролата си към вашия администраторски акаунт в WordPress? Никога не се страхувайте! Можете да се върнете на началната страница на PMA, да изберете WP базата данни за правилната парола и след това щракнете върху таблицата „wp_users.“

Как да намерите WP потребител на база данни

Кликнете върху „Преглед“, за да покажете на всички потребители и пароли. Можете да промените ръчно паролите от тук, като щракнете върху „Редактиране“ до паролата.

Добавете нов потребител или променете потребителското име за WordPress в PMA

Ако искате да редактирате или добавите потребители чрез PMA, отворете същата таблица „wp_users“, както е отбелязано в горното ръководство.

За да промените потребителско име:

 •  Кликнете върху „Преглед“ до „wp_users“.
 •  Ще се появи списък с потребители, щракнете върху „Редактиране“ до потребителя, който искате да промените.
 •  До „user_login“ можете ръчно да въведете новото потребителско име.Табло на потребителя на базата данни WP

За да добавите нов потребител:

 •  Изберете „Преглед“ до „wp_users“. Списъкът ви с потребители ще се зареди. В горната част на страницата щракнете върху „Вмъкване“.Вмъкване на меню на потребителя на WP-базата данни
 •  Оттук ще попълните всички полета във формата, необходими за създаване на нов потребител.
 •  ИД: Това се генерира автоматично, така че оставете празно.
 •  user_login: Това е потребителското име, което се използва за влизане.
 •  user_pass: Това е паролата, използвана за влизане във вашия WordPress.
 •  user_nicename: Ако искате по-удобно потребителско име за URL адрес, можете да въведете такова тук. Това може да се използва, ако вашето потребителско име има специални символи, но искате URL адрес само с букви.
 •  user_email: Въведете валиден имейл адрес, така че да имате достъп до имейлите на акаунта си в WordPress.
 •  user_url: Можете да оставите това празно или да въведете URL адреса на вашия WordPress сайт.
 •  user_registered: Изберете CURRENT_TIME в колоната с функции, така че автоматично добавя времето.
 •  user_activation_key: Оставете празно.
 •  user_status: Оставете празно.
 • display_name: Можете да въведете името или псевдонима на потребителя, както би било показано на публикации и статии в полето на автора.

Кликнете върху „Отиди“, за да добавите потребителя.

Промяна на потребителските привилегии в PMA за WordPress

Преди да промените потребителските привилегии, трябва вече да имате идентификационния номер на потребителя. За да получите това, ще се върнете обратно в таблицата „wp_users“ и щракнете върху „Преглед“. След това можете да изберете идентификационния номер от колоната.

Промяна на потребителски привилегии-ID
За да промените привилегиите на потребителя, след това отидете на „wp_usermeta“ от списъка с таблици. Изберете „Преглед“.

Промяна на потребителските привилегии - WP Usermeta
Кликнете върху „Вмъкване“ в горната част. Това зарежда формата за промяна на разрешенията. Използвайте ръководството по-долу, за да добавите администраторски права.

Опция за вмъкване на база данни

 •  umeta_id: Оставете празно. Това автоматично се попълва.
 •  user_id: Въведете потребителския идентификатор, който сте избрали по-рано от потребителя, който сте добавили.
 •  meta_key: Въведете wp_capa sposobnosti в това поле. (Може да имате друг префикс за таблиците си, ако е така, бихте въвели тази вместо wp.)
 •  meta_value: Въведете следния сериен код: a: 1: {s: 13: “administrator”; s: 1: “1 ″;}

Кликнете върху „Отиди, за да запазите промените си и добавете новите разрешения.

Как да защитим вашата WP база данни в PMA

Въпреки че всеки сайт е податлив на хакове и кибер ботове, има няколко мерки, които можете да предприемете, за да не се допуснете да бъдете напълно отворени. Тези стъпки ще затруднят хакерите да проникнат във вашия сайт.

Променете вашия префикс за база данни на WP

Досега всички знаят, че стандартният префикс за WP бази данни е „wp.“ Ето защо виждате wp_users или wp_posts.

Можете да направите това в PMA, като отворите до началната си страница и кликнете върху „SQL“ в горната част на менюто.

SQL Меню за база данни

Търсене с помощта на SQL заявка

Ръчното преминаване един по един и промяна на префиксите е досадно, така че можете да използвате SQL заявка, за да ускорите нещата. Подготвихме запитване, което можете да използвате по-долу. Можете да копирате и поставите това в полето SQL, за да промените всички префикси вместо wp_b123456. Можете да намерите този номер и да го промените във всеки префикс, който харесвате, като следвате същия формат като wp_insertnumber.

RENAME таблица `wp_commentmeta` TO` wp_b123456_commentmeta`;
RENAME таблица `wp_comments` ДО` wp_b123456_comments`;
RENAME таблица `wp_links` TO` wp_b123456_links`;
RENAME таблица `wp_options` TO` wp_b123456_options`;
RENAME таблица `wp_postmeta` TO` wp_b123456_postmeta`;
RENAME таблица `wp_posts` TO` wp_b123456_posts`;
RENAME таблица `wp_terms` ДО` wp_b123456_terms`;
RENAME таблица `wp_termmeta` TO` wp_b123456_termmeta`;
RENAME таблица `wp_term_relationships` TO` wp_b123456_term_relationships`;
RENAME таблица `wp_term_taxonomy` TO` wp_b123456_term_taxonomy`;
RENAME таблица `wp_usermeta` TO` wp_b123456_usermeta`;
RENAME таблица `wp_users` ДО` wp_b123456_users`;

Промяна на вашето потребителско име и парола за MySQL

Потребителят и паролата на вашата база данни трябва да бъдат изключително трудни за гадаене. Това означава добавяне на специални символи или използване на генератор на пароли, за да се гарантира силна парола. Освен това не трябва да държите паролата си в която и да е папка за управление, отворена на вашия компютър или уебсайт, освен ако не е също така защитена.

Използвайте приставка за сигурност на WordPress на трета страна

Ако се притеснявате за сигурността си в WordPress и искате допълнителна защита, можете да използвате Sucuri. Това е един от най-добрите приставки за сигурност на WordPress, защото всъщност уведомява, че имате опити да проникнете в базата си данни, преди уебсайтът ви някога да се понижи.

Също така, няма да навреди да се сдобиете с един от най-добрите VPN за вашата лична мрежа, за да избегнете кражба на данни.

Опаковане

Надяваме се, че това ръководство ви даде някаква информация за настройката, достъпа и оптимизирането на вашия phpMyAdmin (PMA). Ако някога се нуждаете от повече насоки относно навигацията и осигуряването на WordPress, не се колебайте да оставите коментар или да разгледате нашите уеб хостинг изследвания и анализи.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map