Как да използвате Linux: Просто ръководство за начинаещи

Технологичният гигант Microsoft наскоро обяви, че е много близо до постигането на основния етап от един милиард изчислителни устройства, работещи под операционната система Windows 10, като по този начин командва най-големия пазарен дял по отношение на настолните компютри.


Linux, от друга страна, захранва само 2% от настолните компютри, въпреки че това е най-популярното семейство на операционни системи в света. Как може да бъде?

Реалността на Linux през 2020 г. е, че тя захранва около 90% от персонални и корпоративни компютърни устройства по целия свят и това е отчасти защото операционните системи Android и Chrome на Google са базирани на ядрото на Linux, да не говорим, че Linux е платформата на избор за сървърни приложения, уеб хостинг услуги, облачни изчислителни центрове за данни, суперкомпютри и много корпоративни мрежи.

Суперкомпютърът Pleiades, управляван от NASA, работи на Linux, както и системата за изкуствен интелект на IBM Watson, която е захранвана специално от SUSE Linux Enterprise Server 11.

Ако обмисляте да опитате с Linux, но не сте сигурни откъде да започнете, първото, което трябва да знаете, е че вероятно сте на половината път там, защото вече сте запознати със света на подобните на Unix операционни системи. Windows, macOS, Android, iOS, Chrome OS и дори BlackBerry QNX OS са подобни на Unix системи.

Повечето потребители на смартфони с Android са в състояние да се закачат на iOS, ако преминат към iPhone и същото може да се каже и за потребителите на macOS, които преминават към Windows. Те може да не се насладят напълно на изживяването, но имат почти интуитивно разбиране на функционалността. Този подобен на Unix аспект на Linux означава, че бързо ще свикнете с него, след като го изпробвате.

Какво точно е Linux?

Linux е операционна система (ОС), подобно на Windows или macOS, това е платформа, която управлява всички хардуерни компоненти на вашия компютър. Той помага на софтуерните приложения да комуникират с компютърни устройства.

Разработването на Linux е от началото на 90-те години. Линус Торвалдс, финландски студент по компютърни науки, реши да създаде своя собствена версия на операционна система за компютър, който той притежаваше по това време, 486 клон, изграден на Intel x86 архитектура.

Linux ядрото

Трябва да се отбележи, че Torvalds започна разработването на ядрото на Linux и това е задача, която той продължава да изпълнява и до днес, заедно с подкрепата на общността за свободен и отворен код за развитие. Ядрото на Linux е ядрото на тази OS платформа, която от март 2019 г. Защо трябва да обмислите използването на Linux? е на версия 5.0.5 Ядрото е критична програма, кодирана с цел контрол на всичко, свързано с ОС и функционалността на изчислителните устройства.

Имайки предвид горното, важно е да се изясни, че Linux е име, което може взаимозаменяемо да се отнася до ядрото или към семейството на ОС. Тъй като Linux е в основата на движението за свободен и отворен код (FOSS), има доста варианти на ОС, повечето от тях са насочени към настолни и преносими системи, но някои от тях са кодирани и разпространени с конкретни устройства предвид.

Android например е идеален за смартфони, таблети и други устройства, оборудвани с интерфейс на сензорен екран. Chrome OS е вариант на Linux, компилиран да работи на модерни лаптопи като Chromebook. Red Hat Enterprise Linux е комерсиална ОС, предназначена за сървъри.

Това са всички Linux дистрибуции, често съкратени до „distros“. За целите на това ръководство ще се позоваваме на настолните дистрибуции на FOSS Linux, които са най-добрият начин да започнете. Като минимум, ще ви е необходим десктоп или лаптоп и в идеалния случай USB устройство, за да стартирате дистрибуция на Linux, която може би дори не трябва да инсталирате.

Както при всяка ОС, Linux има:

 • Bootloader: Когато стартирате компютъра, основната система за вход / изход (BIOS) започва да работи през последователност от събития, за да се увери, че цялото ви оборудване работи и може да комуникира правилно; след това насочва софтуера за изпълнение на зареждащия инструмент, който зарежда ядрото в паметта. Някои леки Linux дистрибуции като Puppy Linux заемат по-малко от 300 MB и зареждат както ядрото, така и ОС от RAM. Зареждащият механизъм завършва след като I / O заявките като мишка, клавиатура, видео дисплей, аудио и графичен потребителски интерфейс са функционални.
 • Демони: Като многозадачна операционна система Linux използва демони, за да работи във фонов режим, в очакване на исканията да бъдат направени. Ако тествате само дистрибуция на Linux, може да не сте запознати с демони, тъй като те са фонови процеси, подобни на тези, които виждате в Windows Task Manager или монитора на активността на macOS.
 • Shell: Много дистрибуции на Linux позволяват на потребителите да имат достъп до обвивката на ОС чрез интерфейс на командния ред (CLI), който може да се управлява чрез приложение за терминал. Текстово базирани CLI команди могат да се използват за комуникация с ядрото и това е нещо, което плаши някои потенциални потребители на Linux, но е подобно на въвеждане на CMD от менюто Start Windows и въвеждане на команди, напомнящи ерата на DOS. Ще се върнем към командите shell и CLI по-късно в това ръководство.
 • Графичен сървър: Тук получавате графичния интерфейс, подобен на Windows, с който всички са свикнали. Повечето дистрибуции на Linux използват X Window System, известна също като X11 или X, която обработва всички графични елементи на екрана, тъй като се отнасят за движенията на мишката или сензорния екран на потребителя. Някои дистрибуции на Linux, особено по-леките версии, се зареждат в среда, подобна на терминал, която подтиква потребителите да въведат командата „xwin“, за да стартират GUI; това е подобно на ранните Windows 3.1x дни от 16-битовата ера, които стартираха потребители в DOS и изискват командата “win” за достъп до GUI.
 • Работна среда: Това е парчето, с което всеки потребител е най-запознат. В ландшафта на Linux има много среди за избор. Подобно на езиковите системи за дизайн на Windows като Aero и Metro и потребителския интерфейс на Aqua на macOS, Linux има много варианти като KDE, MATE, Cinnamon, GNOME, Xfce, Unity и други.

Много Linux настолни среди емулират Windows с цел улесняване на потребителите, но тъй като те са с отворен код, те могат да бъдат конфигурирани да емулират Apple GUI системи и това често се случва с KDE.

В някои случаи настолните среди могат да бъдат трансформирани за конкретни цели. Един такъв пример е работният плот на Sugar OS, който служи като образователна платформа за деца.

Избор на Linux дистрибуция за тестване

Към днешна дата има над 600 Linux дистрибуции за избор, повечето от които са безплатни за инсталиране и повечето от тях се основават на следните основни дистрибуции:

 • арка
 • Debian
 • OpenSuSE
 • Slackware

След десетилетия на Linux разработката, консенсусът за новодошлите е да се започне с дистрибуция, базирана на Debian. Debian често се нарича истинска “универсална операционна система”, защото може да бъде инсталиран на почти всяко компютърно устройство с правилната конфигурация.

Може да не искате да изберете дистрибуция, базирана на Slackware, освен ако не работите със много стар хардуер и дистрибуциите на базата на Arch обикновено са по-технически. Имайки това предвид, следните препоръки са базирани на Debian.

 • Linux Mint в момента е една от най-популярните дистрибуции. Той има една от най-чистите десктоп среди на пазара, приятна комбинация от елементи на Windows и macOS. За нови потребители, Mint се зарежда с множество опции. Тя функционира подобно на Windows 7/10 с менюто “Старт” и процеса на избор на приложение. Той е много бърз и съвместим с разнообразен хардуер, дори и на по-стари компютри, за предпочитане 64-битов. За тези, които правят преминаване от Windows към Linux, това е най-добрият вариант.
 • Ubuntu също е добра опция за потребителите на Windows, които искат да направят превключването. Ubuntu е като „готият дядо“, който е бил там, направил това и все още е жив и рита. Ubuntu е създаден като универсална платформа, създадена за средни потребители, а не само за техници. За някой, който започва, Ubuntu е страхотен; плюс, има тона полезна документация и поддръжка на общността под формата на форуми и други уеб общности.
 • Puppy Linux е дистрибуция, базирана на Ubuntu, специално компилирана и пакетирана, за да върне към живот стария хардуер. Това леко разпределение може да работи на RAM, което означава, че цялата функционалност на ОС не изисква инсталация на твърд диск. По-старите Windows Netbooks, които спряха да получават поддръжка преди години, могат да бъдат актуализирани с Puppy Linux, а тази ОС е идеална и за потребители, които просто искат да опитат как Linux работи на техния хардуер. Подобна опция би била SliTaz, който може да се стартира от пакет с тегло под 200 MB.

По отношение на полезните приложения, дистрибуциите на Linux като Mint и Ubuntu са пакетирани с полезен софтуер като LibreOffice за производителност (като Microsoft Office, но безплатен), Firefox за уеб сърфиране, VLC за възпроизвеждане на видео и аудио файлове, GIMP за редактиране на изображения и др. Pidgin за незабавни съобщения, Audacity за аудио редактиране и други.

Най-хубавото е, че повечето Linux дистрибутори се свързват с FOSS хранилища, където стотици приложения могат да бъдат изтеглени и инсталирани заедно с всички необходими зависимости.

Тест за управление на Linux

Прецизен аспект на дистрибуциите на Linux е, че можете да ги вземете за пробно устройство, преди да решите да ги превърнете в основна ОС. Това е възможно, тъй като повечето Linux дистрибутори поддържат „живи CD“ функционалности, което означава, че ядрото, графичният сървър, работната среда и приложенията могат да се зареждат от сменяеми носители, като USB устройства. В много случаи Linux дистрибуциите могат да бъдат тествани и във виртуални машини, но най-добрият метод е да използвате USB флаш устройства.

Основни дистрибутори като Mint и Ubuntu могат да бъдат тествани, като първо посетите техните страници за изтегляне и търсите правилния ISO файл за тестване:

 • Ubuntu изтегляне
 • Изтегляне на мента

Препоръчват се USB устройства с поне 2 GB памет; в противен случай може да искате да тествате по-леки дистрибуции, които все още са пълнофункционални:

 • SliTaz изтегляне
 • Puppy Linux изтегляне

Тъй като вашият USB ще се превърне в компютърно устройство, ще искате да се уверите, че е правилно форматиран, преди да изтеглите и инсталирате дистрибуцията. Поставете USB с ISO изображението на вашия работен плот или лаптоп, преди да рестартирате; може да се наложи да зададете приоритета на зареждането на вашия BIOS на USB и това може да се постигне чрез натискане на един от следните клавиши:

 • ESC
 • F1
 • F2
 • F8
 • F10

Когато се появи помощната програма за настройка на BIOS, използвайте клавишите със стрелки, за да отидете до менюто с приоритет при зареждане и задайте USB като най-горното устройство и твърдия диск като втора опция. Запишете новите си настройки на BIOS, позволете на компютъра да се рестартира и следвайте подканите на екрана.

Основните компоненти на Linux, които обикновено ще видите по време на USB сесия на живо, включват:

 • Дисплей мениджър за влизане.
 • Мениджър на прозорци за работа с вашите приложения.
 • Мениджър, който също обработва прозорци, панели, менюта, тире интерфейси и основни приложения.

След като приключите процеса на зареждане, трябва да видите средата на работния плот. Подобно на Windows, повечето варианти на Linux ще имат работна среда.

След няколко минути лесно ще можете да намерите лентата на задачите, областта за уведомяване, менюто на приложението, къде да промените настройките, часа / датата и т.н..

Използване на приложението Linux Terminal

Потребителите, които са по-склонни към техническа гледна точка, могат да запазят нещата още по-опростени, като изпробват само терминална дистрибуция на Linux като Tiny Core Linux или mini-Debian.

Това ще стартира операционната система право в CLI и без GUI елементи. По същество ще гледате терминал, от който можете да въвеждате текстови команди като:

 • хората с увреждания – показва пътя на текущата директория, в която се намирате.
 • LS – показва списък с файлове в текущата директория.
 • CD – преместване в друга директория.
 • защитен режим – създава нова папка в текущата директория.
 • докосване – създава нови празни файлове, стига да е указано разширението на типа файл, например: new.txt.
 • MV – прехвърля файлове от една директория в друга. Тази команда може да се използва и за преименуване на файлове; в случай на new.txt, „mv new second“ ще доведе до файла, преименуван като second.txt.
 • RM – изтрива файлове.
 • RMDIR – изтрива директории, след като са били изчистени от файлове.
 • мъж – това е най-полезната команда за начинаещи, защото предоставя описания и информация за Linux команди.
 • уместен – друга полезна команда, която е дори по-удобна от „man“, защото можете да зададете теми. Да речем, че искате да научите повече за йерархията на файловата система на Linux. В този случай можете да въведете apropos йерархия за показване на страници с ръководство за Linux, които включват думата „йерархия.“

Linux йерархия на файловата система

Когато навигирате в Linux или постоянна инсталация на Linux, ще искате да разгледате стандарта на йерархията на неговата файлова система. В ОС, базирана на Debian, като Ubuntu, може да изглежда така:

 • / бин – откъдето стартират повечето потребители.
 • / обувка – където живее ядрото.
 • / сътрудничество – където пребивават драйверите на устройството.
 • / и т.н. – където могат да бъдат намерени конфигурационните файлове за всички потребители.
 • /У дома – където трябва да се съхраняват персонализирани папки.
 • / ИЪ – където се съхраняват динамични библиотеки и зависимости и не трябва да се докосват.
 • / медии – където са посочени фиксирани и сменяеми носители, включително виртуални машини.
 • / MNT – където е посочена монтирана неподвижна и подвижна среда.
 • /избирам – където след инсталирането се съхраняват допълнителни софтуерни пакети.
 • / Proc – подобно на / lib, трябва да се остави на мира.
 • / корен – тук суперпотребителят може да съхранява файлове и да изпълнява команди от високо ниво.
 • / серия – временна файлова система.
 • / sbin – подобно на root, тук се изпълняват команди за суперподдръжка.
 • / SRV – където FTP и HTTP пребивават.
 • / сис – предоставя информация за ядрото.
 • / TMP – друга временна файлова система.
 • / ЮЕсАр – където се съхраняват инсталираните от потребителя приложения.
 • / Var – друга временна файлова система, използвана специално от интернет приложения като уеб браузъри.

Навигация на файловата система на Linux

Повечето дистрибутори на Linux, пакетирани с графичен сървър, ще ви заредят направо в графичния интерфейс на работния плот, който в много случаи ще наподобява Windows или macOS.

С настолни компютри като Mate, LXDE и KDE плазма можете да погледнете в долната или горната част на екрана, за да намерите икона, наподобяваща бутона на менюто Windows Start. Кликването или докосването на този елемент ще изведе опция за навигация с етикет, която ще насочва към папката Bin, Root, Home, Usr или Mnt.

Най-новият работен плот на Gnome е доста интуитивен, благодарение на скауоморфните икони, които изобразяват елементи като картотеки, дискови устройства или компютри. Кликването върху тези графични елементи ще отвори директории и папки в техните собствени прозорци, като по този начин навигацията ще се чувства много подобна на macOS и Windows. Десктопът Unity, който се намира в много дистрибуции на Ubuntu, също представя интуитивни икони за навигация в папките.

В средата на CLI, предоставена от приложението за терминал на Linux, навигацията винаги започва с командата pwd, която ще върне пътя, където се намирате в момента, например:

хората с увреждания

/У дома/

Можете да използвате командата ls за показване на всички файлове в папката, в която се намирате. Освен това командата cd ви позволява да променяте директории, като тази:

CD / начало / изтегляне

хората с увреждания

/ Начало / изтегляне

Вместо да пишете цели пътеки, можете също да CD в папка в рамките на текущия ви път:

хората с увреждания

/У дома/

изтегляне на CD

хората с увреждания

/Изтегли

За да се придвижите нагоре на едно ниво от текущия си път, просто напишете cd..

CD..

хората с увреждания

/У дома/

Преместване на файлове в Linux директории

Докато сте в среда на работния плот, всеки прозорец, който показва директория, се превръща в файлов мениджър, което означава, че отваряте множество папки, за да влачите и пускате файлове. В терминал Linux командата mv може да се използва за прехвърляне на файлове.

Да кажем, че файлът, който искате да преместите, е наречен „проект“ и понастоящем се съхранява в папката за начало / изтегляне. За да го преместите в папката документи1 в същата директория, можете да въведете:

mv / начало / изтегляне / проект / начало / изтегляне / документи1

Можете също да използвате * заместващи аргументи с командата mv. За да преместите всичките си песни от папка / home / download / в / home / download / music, въведете следното:

mv /home/download/*.mp3 / начало / изтегляне / музика

Преименуване на файлове от командния ред

Контекстните менюта с десния бутон присъстват в повечето настолни компютри на Linux, което означава, че можете да преименувате файлове, като кликнете върху иконите им веднъж с десния бутон на мишката. В CLI средата преименуването може да се извърши с mv, същата команда, използвана за преместване на файлове.

Да кажем, че имате файл с име new.txt, който искате да преименувате на „втори“. Вашата команда ще бъде:

mv нова секунда

Имайте предвид, че примерът по-горе ще работи, докато файлът new.txt се намира в пътя, в който се намирате в момента. Linux няма да ви принуди да преминете към конкретен път, за да изпълните командата mv за преименуване. Ако посочите пътища, mv ще направи както посочите. Да предположим, че new.txt се намира в / home / download / папката и искате да го преименувате на second.txt, като използвате тази команда:

mv / начало / изтегляне / ново / начало / изтегляне / секунда

Linux процеси и задачи

Много системни инструменти и помощни програми се пакетират в повечето Linux дистрибуции, които разполагат с GUI десктопи, и те неизменно включват мениджър на задачи, подобен на този, използван в Windows.

Например, Gnome System Monitor е една от най-добрите причини да изберете Linux дистрибуции с този работен плот. Начинът, по който показва протичащите процеси и различните опции, които предлага за управление, го правят много мощен инструмент.

Цялата информация, показвана от Gnome System Monitor и други мениджъри на GUI задачи, идва от обвивката на Linux, което означава, че можете да ги преглеждате и да ги обработвате с терминални команди CLI като:

 • връх – това е като командата ls, с изключение на това, че тя показва работещи процеси, сортирани по това колко изчислителни ресурси използват. Можете също да опитате htop. Ако той вече е инсталиран във вашия Linux дистрибутор, той ще показва процесите по графичен начин, но все още в терминала.
 • к.с. – подобно на горната команда, ps показва протичащи процеси, но се възползва от два аргумента: -A и grep. Ако например провеждате сесия на Firefox, можете да видите всички процеси, използвани от този браузър с отворен код.
 • pstree – това е полу-графичен начин за показване на Linux процесите в сгушен дървесен формат.
 • убийство – както се очаква, това изпраща сигнал до ядрото да убие конкретен процес. За да използвате успешно kill, той трябва да бъде последван от идентификационния номер на процеса, издаден от системата, който може да бъде показан от всяка от командите, изброени по-горе.
 • pkill – когато искате да спрете всички процеси, извикани от работещо приложение, командата pkill ще направи това и ще приеме името на приложението. Когато въведете pkill firefox, всички процеси, използвани от този браузър, ще бъдат спрени. Killall е друг начин да се позове на pkill.
 • xkill – в някои случаи командата pkill може да не спре GUI на работещо приложение, но командата xkill ще се погрижи за всички празни прозорци, плаващи наоколо.

Разбиране на Linux Разрешения

Подобно на операционната система Windows, Linux осигурява преживяване на акаунт за много потребители. Режимът му на защита по подразбиране включва мерки за предотвратяване на достъп на потребителите до файлове, принадлежащи към други акаунти.

За да откриете разрешенията, които имате при инсталирането, ще трябва да стартирате приложението на терминала и да въведете:

л-л

Командата по-горе ще покаже списък с файлове в дълъг формат. Това ви позволява да видите разрешенията, присвоени на вашия акаунт. Първата колона вляво показва низ от символи, които съответстват на разрешенията за четене, запис и изпълнение.

Ако видите „rwx“ преди името на потребителския си акаунт в първата колона, това означава, че можете (r) ead, (w) rite и e (x) да извадите въпросния файл. Ако някой от rwx символите е заменен с символ – -, това означава, че разрешението липсва. В случай на акаунт, който е заключен с парола, има добър шанс, който ще видите – вместо rwx.

Разрешенията могат да се задават, променят и управляват от CLI с командата chmod, но първо ще трябва да си направите суперпотребител. В много базирани на Debian Linux дистрибуции като Ubuntu, може да се наложи да зададете парола за корен акаунт, преди да използвате chmod, и можете да направите това, както следва:

sudo adduser * тук въвеждате потребителското си име ”

парола:

При бърза настройка задавате своя собствена сигурна парола. Сега можете да промените режимите с командата chmod, ето един пример:

chmod u + rwx project.txt

Примерът по-горе добавя разрешения за четене, запис и изпълнение за текущия потребител по отношение на текстовия файл, наречен „проект“. За да премахнете разрешенията, аргументът + може да бъде променен на -. По-ефективен метод за управление на разрешения, поне в дистрибутивите, базирани на Debian, е инсталирането на помощната програма Eiciel, която предоставя метод за графичен интерфейс, който е лесен за разбиране.

Свързване към Интернет

Възможността да се свържете с интернет веднага прилепът е една от причините да искате да се придържате към основни настолни дистрибутори като Ubuntu и Mint, които са компилирани с актуализирани версии на драйвери за мрежови карти.

Съветниците за конфигурация, опаковани с тези дистрибуции, са невероятно ефективни при откриване на мрежови карти и устройства, а в някои случаи дори предлагат възможност за настройване на виртуална частна мрежа за повишена поверителност и сигурност срещу най-често срещаните кибер атаки.

Добавяне на повече софтуер към Linux

Когато искате да добавите повече софтуер към вашата дистрибуция на Linux, всичко, което трябва да направите, е да отидете до вашия софтуерен център или мениджър на пакети. В Ubuntu можете също да стартирате терминална сесия и да използвате следната команда, за да получите най-новата версия на уеб браузъра Firefox:

sudo apt-get update

sudo apt-get install firefox

Преди Windows 10 и появата на Microsoft Store, дистрибуциите на настолни компютри на Linux често се считаха за по-добри поради функцията на техния софтуерен център.

Офис апартаменти

Основен спор срещу Linux е липсата на сложен офис пакет. Потребителите на Windows са разглезени от Microsoft Office и не искат да превключат от него. Реалността е, че има офис пакети, които работят чудесно в Linux и осигуряват същата функционалност без режийните разходи, свързани с Microsoft Office.

ApacheOpenOffice

Що се отнася до безплатните офис пакети, OpenOffice на Apache е един от най-добрите. Той е изграден на същата основа, на която Microsoft Office е със солиден текстов процесор, електронна таблица и софтуер за представяне. Всъщност, файловете могат да се използват взаимозаменяемо между OpenOffice и Microsoft Office.

Гугъл документи

Този безплатен офисен пакет засили играта си през последните години и сега е солиден състезател за лична или бизнес употреба. Това не е локализиран софтуер, а по-скоро облачна опция.

Можете да правите почти всичко в Google Документи, което можете в Microsoft Office, но не сте ограничени от необходимостта да го изтеглите и инсталирате на всяко устройство, което използвате. Почти всички доставчици на съхранение в облак работят на Linux, точно както при Windows или Mac OSX.

Office365

В случай, че сте убедени, че животът не си струва да живеете без Microsoft Office, можете да получите достъп до Office365 чрез уеб браузъра си. Не е безплатно, но ви позволява да продължите да използвате Microsoft Office, докато работите в Linux.

Защо трябва да обмислите използването на Linux?

 • С правилната дистрибуция на Linux можете да върнете старата работна станция или лаптоп към живот и в 2020 г. Windows XP, например, все още работи на по-стари машини, но ИТ екипът го е изоставил изцяло, което означава, че няма актуализации за сигурност. Някои Linux дистрибуции, от друга страна, продължават да поддържат сигурност, специално разработена за по-стар хардуер.
 • Linux има функционалност, която може да подхожда по-добре на някои потребители. Когато бяха представени Windows 8 и 10, не всички бяха възхитени от рязко различния интерфейс. Междувременно, Linux distros разполага с графични интерфейси, които приличат повече на Windows 7, което би трябвало да е привлекателно за някои потребители, удобни за старите начини на използване на компютър.
 • Linux е изключително сигурен. Windows направи много за технологичния свят. но що се отнася до сигурността, Linux изгради по-добра репутация. Linux няма толкова обширна история на вируси, нито уязвимости, които често са поразили Windows.
 • Linux е известен с производителността си. В сравнение с Windows, много техни гуру виждат по-висока производителност при Linux. Възможно е да се изтръгне повече от Linux, особено когато става въпрос за сървърни версии. Цялостната стабилност и надеждност на сървъра са сред многото причини Linux вероятно ще ви допадне.
 • Linux е голям за защита на поверителността, нещо, което се превърна в дилема сред технологичните гиганти. Изглежда, че общността на дистрибуторите на FOSS Linux цени личната поверителност и защита по-добре от Google и Microsoft.

Заключителни мисли

В крайна сметка Linux е изключително недооценен технологичен инструмент. Твърде много хора са изплашени от Linux поради „сложността му“, липсата на достатъчно софтуерни опции и липсата на търговска поддръжка, но всички те се оказаха погрешни схващания.

Linux се представя също толкова добре, ако не и по-добре от Windows, особено за по-стари устройства, където защитните кръпки и актуализации отдавна са пренебрегвани от основните доставчици. И докато има крива на обучение, свързана с Linux, след като преминете на основната гърбица, ще бъде толкова лесно, колкото да паднете от кон.

Сега, нека бързо обобщим основните идеи, обхванати в това ръководство:

 • Какво е Linux
 • Елементи на ядрото на Linux
 • Най-добрите Linux дистрибуции
 • Как да настроите и използвате Linux
 • Важни Linux команди
 • Разрешения и достъп до акаунта
 • Свързване с интернет
 • Добавяне на Linux приложения и софтуер

Точно както с Windows, вие трябваше да научите как да намерите приложения, да отваряте и затваряте програми, да се свързвате с интернет, да отпечатвате документ, по същество същия процес на обучение, който ще е необходим за Linux.

След като опитате с Linux, ще видите, че той наистина не е толкова сложен, колкото често се прави. Всъщност можете да мислите за това като друг вариант на Windows или macOS, макар и по-сигурен, по-стабилен и по-малко гладен за ресурси.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector