cPanel спрямо Plesk сравнение за хостинг уебсайтове през 2020 г.

cpanel vs pleskАко сте като повечето собственици на онлайн бизнес, искате абсолютният най-лесен метод за управление на уебсайтовете ви … нещо ви помага да свършите нещата с минимални караници.


За щастие, двата най-високо оценени контролни панела, cPanel и Plesk, предлагат функции, които правят администрирането на уебсайта невероятно просто.

Ако някога сте се чудили как те се подреждат един срещу друг, тогава това сравнение на cPanel срещу Plesk е за вас.

Готови ли сме да видим кого коронясваме за крал на контролния панел? ��

Нека се потопим.

Общи функции на контролния панел

Повечето контролни панели за уеб хостинг трябва да предоставят следните функции:

 • Управление на база данни, често MySQL или PostgreQSL
 • Управление на системата с имена на домейни. Това ще включва пощенски домейни и уеб домейни
 • FTP управление
 • Управление на архивирането
 • Управление на електронната поща. Това ще включва квоти за електронна поща, имейл адреси и предотвратяване на спам
 • Достъп до файлове и докладване на файлове
 • SSH управление на потребителски ключове

Както при повечето уеб хостинг продукти на пазара, има надстройки и продукти на първокласно ниво за уеб контролни панели.

Много от тези продукти са чудесни за разширяване на бизнеса. Сега, нека да разгледаме какво cPanel и Plesk предлагат на своите клиенти.

Cpanel

CPanel-логоcPanel е най-използваният контролен панел до момента. Той може да се похвали с интуитивен интерфейс на потребителско ниво и функционален интерфейс за управление на сървъра.

И двата интерфейса работят безпроблемно и предлагат гладко хостинг изживяване, независимо дали сте мениджър на сайт, краен потребител или дистрибутор. cPanel се доверява на най-големите играчи в хостинг индустрията, включително HostGator, Bluehost и GoDaddy.

Въпреки че cPanel се поддържа само от Linux, можете да получите поддръжка на Windows с помощта на виртуализация, създадена от повечето водещи хостове на cPanel.

Основните характеристики включват:

 • Възможността да настроите повечето CMS, използвайки интуитивни инсталатори
 • Голям брой полезни инструменти, включително инструменти за бази данни и инструменти за архивиране
 • Контролният панел е базиран на Linux
 • Може да се използва заедно с WHM за захранване на хостинг платформа

cpanel преглед

cPanel се ангажира да обучава своите клиенти с цел да даде възможност на хостинг доставчиците, независимо от размера на тяхната работа.

Те предлагат документация, видео уроци и бази от знания. cPanel има специализирани обучители, които управляват безплатни онлайн програми за обучение. cPanel University може да получи достъп от всеки.

cPanel и WHM

Често ще видите cPanel, споменат с WHM. cPanel е клиентската страна на продукта. Това означава, че ще можете да правите неща като редактиране на файлове на уебсайтове, да управлявате бази данни и да създавате нови имейл акаунти.

WHM – който можете да изпробвате тук – е административен инструмент, който ви позволява да управлявате едновременно няколко cPanel акаунта. Това е чудесно за всеки с повече от един уебсайт (т.е. почти всички), защото вероятно имат повече от един cPanel.

whm табло

Специални функции

Бързи уеб сайтове за PHP и Ruby

PHP7, използван заедно с PHP – FPM и HTTP / 2, означава, че ще имате бърз уебсайт. Multi-PHP улеснява собствениците на сайтове за по-добро управление на PHP – FPM и PHP, както и конфигуриране на опции за пул на виртуални хостове. Cpanel & WHM работят с 90 процента по-бързо. Необходимите ресурси на сървъра сега са с 30 процента по-малко.

Всеки уебсайт получава безплатен SSL сертификат

Благодарение на AutoSSL, всеки уебсайт, хостван на cPanel & WHM може да бъде издаден автоматичен безплатен SSL сертификат. Процесът отнема само няколко минути. Тъй като потребителите могат да инсталират сертификатите чрез cPanel интерфейс, хостинг доставчиците няма да се нуждаят от услуга SSL.

Просто PCI съответствие

CPanel & WHM сървърът може да бъде съвместим с PCI само за няколко минути. Това е благодарение на приятелския потребителски интерфейс, който WHM предлага.

Автоматично блокирайте злонамерените посетители

cPHulk позволява на собствениците на сайтове да защитават сайтовете си от нападатели, като същевременно позволяват на законните посетители достъп до сайта.

Можете да поставите на черен списък цели държави, акаунти или IP адреси. Можете също така да направите бял списък, като използвате същите параметри. Вие сте в състояние да наблюдавате, както и да блокирате опитите за влизане в cPanel, SSH, WHM, имейл и FTP.

The Take Away

cPanel е изграден за всички. Световната им настройка е здрава. Те разполагат с инфраструктура, обслужване на клиенти и качествени продукти, за да предоставят на клиентите си това, от което се нуждаят.

Независимо дали искате да направите малка промяна в 3 часа сутринта или искате да направите основен ремонт на вашия сайт, cPanel е на разположение, за да ви помогне.

Plesk

plesk логоPlesk е контролен панел, който е предназначен да ви помогне да защитите, изградите и стартирате вашите приложения и уебсайтове. Акцентът му е върху простотата и лекотата на използване. Plesk е малко по-млад от cPanel. cPanel беше пуснат през 1996 г., а Plesk попадна на пазара през 2001 година.

Plesk споделя редица прилики с cPanel & WHM. Докато cPanel е ограничен до Linux, Plesk е кросплатформена услуга.

Може да работи на Linux, Windows и други обслужващи платформи. Plesk предлага както клиентска, така и административна функционалност. Това означава, че Plesk предлага мощен опит, гъвкавост и контрол.

Plesk се използва от лидери в хостинг областта, включително Go Daddy, Amazon Web Services, Google и Docker.

Основни характеристики включват:

 • Поддръжка за Linux и Windows сървъри
 • Поддържа и предоставя инсталатори за по-голямата част от популярните CMS
 • Предоставя функции за управление на акаунти и функции за управление на сървъри извън кутията

табло за управление на plesk

Plesk предлага потребителски интерфейс, който е малко по-изчистен от това, което получавате с cPanel. Функциите, които Plesk предлага, обаче не се различават много от това, което предлага cPanel.

Наскоро Plesk стана независима компания. Те са посветени да бъдат в крак с постоянните промени, които се наблюдават в мрежата.

Тяхната цел е да се насочат към индивиди, които са нови за хостинга, както и към твърди разработчици. Идеята им е да направят ефективното управление на сървъри, но лесно.

Те използват маркетинга на съдържанието като средство за преподаване, за да помогнат на уеб дизайнерите да разберат важността на разказването на истории, как да управляват бизнес онлайн и маркетинг.

WebOps

Plesk се гордее с това, че е пълен контролен панел на сървъра за сървъри. Това означава, че те предлагат силна сигурност на уебсайтове и сървъри, както и възможност за управление на повече от един сървър с помощта на един контролен панел.

Гъвкавостта, разширяемостта и контрола означават, че можете да накарате Plesk да прави точно това, което трябва да направи.

Специални функции

SSL сигурност с едно щракване

Дори и да сте нови в хостинга, вие разбирате защо SSL сигурността е толкова важна. За съжаление, създаването и поддържането на актуалността може да бъде предизвикателство.

Благодарение на новите услуги на пазара, няма причина сайтът ви да бъде необезпечен. Plesk автоматично получава сертификат и конфигурира файлове на базата данни, за да се настани само HTTPS достъп.

Това означава, че вашият уеб панел и всички ваши сайтове са защитени. Ще получите и данни за сигурността, когато сървърът ви е атакуван, а сертификатите ще бъдат автоматично подновени.

Защитете WordPress с едно щракване

Plesk ще позволи на хостинг клиенти на WordPress да им поверят тяхното управление на сигурността. Само с едно щракване Plesk ще може да наблюдава актуализациите на приставките, да инсталира кръпки за сигурност и да обработва корекции на грешки вместо вас.

Git Integration

Мнозина се оплакаха, че уеб панелите не предлагат поддръжка за Git. Плеск отговори, като добави разширението им на Gitman. Разширението може да се използва с Plesk 12.5 и нагоре.

каталог на разширения за plesk

Докер интеграция

От октомври 2016 г. Plesk включва поддръжка на Docker. Има каталог с повече от 200 000 изображения на Докер. Docker може да се стартира директно от Plesk, без да се използва командния ред.

OS / Host Agnostic

Plesk може да работи на повечето операционни системи и на практика е домакин агностик. Plesk може дори да се пуска в контейнер на Docker на Docker Hub. Това е една от най-големите разлики, които ще видите между Plesk и cPanel.

cPanel срещу Plesk

Както можете да видите, има редица прилики между cPanel и Plesk. И така, как да решите кой е подходящ за вас? Трябва да се вземат предвид няколко фактора:

 • Съвместимост
 • Функционален набор
 • Потребителски опит
 • Опции за цена и лицензиране
 • поддържа

cPanel спрямо Plesk сравнителна таблица

Съвместимост

CPanel работи само с Linux. Така че, ако използвате cPanel, трябва да използвате една от следните поддържани операционни системи:

 • CenOS
 • CloudLinux
 • Red Hat Enterprise Linux
 • Amazon Linux

Plesk е кросплатформена програма, която може да работи с множество операционни системи, включително:

 • Debian
 • Ubuntu
 • CentOS
 • Red Hat Enterprise Linux
 • CloudLinux
 • Virtuozzo Linux
 • Windows Server

Важно е да се отбележи, че ще трябва да закупите опция Plesk за конкретната ОС, която използвате. Не можете да закупите само един софтуерен пакет и след това да го използвате на множество машини, които имат различни операционни системи.

Функционален набор

Както споменахме, и двата продукта се предлагат с основните функции, необходими за управление на вашия уебсайт и вашия сървър. Разширяемостта е основната разлика между двата продукта.

Например, с Plesk можете лесно да интегрирате Git или Docker. Ако обаче искате да използвате инструменти, които обикновено са свързани с WordPress или Virtualmin, и Plesk, и cPanel работят.

Потребителски опит

Както cPanel, така и Plesk имат атрактивни, модерни и удобни за потребителя интерфейси. Като се има предвид, новаците в управлението на сървъри намират облекчения подход, предлаган от Plesk, за по-лесен за използване. Това не означава, че cPanel е труден за използване все пак.

Plesk групи работят заедно, така че не е нужно да търсите през куп опции, преди да намерите това, което търсите.

страница на уебсайтове и домейни plesk

Както Plesk, така и cPanel ви позволяват да получите достъп до контролния панел за мобилни устройства, независимо дали използвате Android или IOS.

cpanel екрани на мобилни устройства

Цени и лицензиране

cPanel предлага три опции, вариращи от $ 15 на месец до $ 45 на месец. Можете да плащате месечно или годишно или можете да плащате до три години наведнъж. Колкото по-дълъг е периодът, който плащате за авансово плащане, толкова по-малко се оказва средното месечно плащане.

cpanel таблица за ценообразуване

Plesk предлага три опции, които започват от $ 4.17 на месец и стигат до $ 29.17, в зависимост от опциите, които изберете. Отделете време, за да прегледате описанията на това, което купувате, за да сте сигурни, че получавате правилната опция за вас.

plesk ценова таблица

поддържа

И двете компании предлагат огромна подкрепа. Plesk разполага с обслужващо бюро, което е на разположение 24 часа на ден седем дни в седмицата.

cPanel има помощно бюро, достъпно от понеделник до петък от 6 до 18 ч. CST и от събота и неделя от 6 до 16 ч. CST.

Избор между Plesk и cPanel

Избраният от вас контролен панел за уеб хостинг ще играе голяма роля за това как взаимодействате със вашия сървър. Вашият панел е това, което ви предоставя функциите, които ще трябва да управлявате проекта си. За повечето хора, които четат това ръководство, препоръчваме cPanel като опция за управление на хостинг плана на вашия уебсайт.

Caveat biasor: Всички наши най-добри избори за уеб хостинг в Канада разчитат на cPanel за управление на базата данни, затова ви препоръчваме да отидете с тях. За разлика от тях, Wix и Squarespace – често се считат за двама от най-добрите създатели на уебсайтове днес – не идват с контролен панел като Plesk или cPanel. По-скоро това е персонализиран контролен панел, създаден специално за техните уеб услуги и по този начин предлага малко по начин за персонализиране.

cPanel е много популярен, тъй като е лесен за използване и работи със Linux базирани сървъри, които захранват по-голямата част от мрежата. Plesk, от друга страна, работи както на Linux, така и на Windows. Това е добра опция, ако искате да останете с подобен контролен панел, когато използвате няколко сървъра.

Надяваме се това ръководство да ви е от полза, като ви даде преглед на това, което Plesk и cPanel представят на масата. Според вас кой от тях е по-добър? Моля, споделете вашите коментари с нас по-долу.

Още водачи

 • Apache срещу Nginx
 • Какво представляват потребителските агенти
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map