5 най-добри блог платформи, прегледани за 2020 г. (платени и безплатни)

Готови сте да стъпите в света на блоговете?


Тогава е по-добре да започнете пътуването си по правилния път, като изберете най-добрата блог платформа… Избраната от вас блог платформа ще повлияе на качеството на вашия блог (и колко ще се насладите на пътуването в блоговете.)

Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи …

Днес в интернет има над един милиард блогове, а броят на наличните блог платформи затруднява избора само на един.

Това ръководство ще ви помогне да определите коя платформа за блогове е подходяща за вас, като сравнявате техните предимства и недостатъци.

Предполагаме, че сте нов блогър, който желае лесна за използване и настройка платформа за блогове. Искате платформа, която ще расте с вас с нарастването на вашия опит и публика.

Избирането на грешна платформа за блогове в началото ще доведе до предизвикателства в бъдеще, особено ако се надявате да използвате блога си като начин да спечелите пари.

Готови ли сте да започнете? Нека се потопим.

Нашият избор № 1: Wix

Wix е нашата номер едно тъй като е интуитивен, има редица уроци и е лесен за начинаещи.

кутия с лого на wix

Посетете Wix.com

Професионалисти:
 • Лесно адаптивни с помощта на шаблони и приложения на трети страни
 • Не се изискват умения за кодиране. Изградете вашия сайт с инструменти за влачене и пускане
 • Лесна и бърза настройка
Недостатъци:
 • Безплатният акаунт показва WIX брандиране и реклами на вашия сайт
 • Ограничен брой безплатни приложения на трети страни
 • След като бъде избран, шаблон не може да бъде променен

WIX се откроява от другите създатели на уебсайтове. Те са изградили своята марка предимно от уста на уста от 2006 г. Те са създали продукт, който е интуитивен и универсален, но лесен за използване за нови блогъри които търсят платформа за влачене и пускане. Това е създател на уебсайтове, включващ всичко.

WIX ви позволява да създавате вашия сайт, заедно с вашия блог, използвайки техните инструменти, софтуер и сървъри. Административният панел на Wix ви дава достъп до вашия сайт. Други решения за изграждане на сайтове изискват да инсталирате, изтеглите и управлявате отделните части на вашия Wix отделно.

Wix може да се сравни с отдаването под наем на апартамент за разлика от закупуването на къща. Вие сте в състояние да персонализирате ядрото и външния вид на сайта.

Но инфраструктурата, сигурността и строителството се грижат от собственика на имота, който в този сценарий е Wix. Има компромис между удобството и контрола.

След повече от 14 месеца преглед на Wix на моя собствен сайт и много от сайтовете на нашите клиенти, чувствам това той постига перфектния баланс на дизайна, характеристиките и цените.

Цени за Wix

Безплатният план на Wix е за онези, които нямат нищо против да имат структуриран адресът на сайта им по този начин: http://yourwebsite.wix.com/yourwebsite. Безплатният план позволява неограничени страници и типове страници. Ограничени сте за съхранение и функции.

цените на уикс

Платените планове варират от 5- $ 25. Планът за $ 5 Connect Domain включва 1 GB честотна лента, 500 MB съхранение и възможност за свързване с вашия домейн.

ВИП планът е 25 долара на месец. Това включва неограничена честотна лента, 20 GB памет, професионален преглед на сайта, онлайн магазин, безплатен домейн и други функции. Плащането може да се извърши с помощта на всяка основна кредитна карта.

Приложението за блогове Wix улеснява добавянето на блогове към вашия уебсайт, който ще бъде поддържа се на мобилни устройства. Wix предоставя поддръжка на клиенти чрез имейл и телефон, за да отговори на всички въпроси, които може да имате.

Wix изпълнява обещанието си да бъде 100 процента удобен за уеб дизайнери и блогъри, направени сами. Липсата на гъвкавост може да бъде предизвикателство за професионалните разработчици (за кого препоръчваме Squarespace), но за начинаещите, които искат да развият своя блог, смятаме, че Wix представлява най-доброто от това, което в момента е на пазара.

Нашият избор номер 2: WordPress

WordPress е вторият ни избор, защото е прост, безплатен и лесен за поддръжка.

Кутия с лого на WordPress

Посетете WordPress.com

Професионалисти:
 • Пълен контрол върху вашия уебсайт
 • Добавете функции, включително онлайн магазини, членство и форуми
 • Хиляди безплатни и премиум WordPress теми
 • Повече от 45 000 безплатни приставки
 • WordPress работи добре със SEO
Недостатъци:
 • Сравнително стръмна крива на обучение за управление на вашия блог
 • Вие сте отговорни за архивирането и сигурността

WordPress, за разлика от нашия първи избор Wix, изисква допълнително познание, за да проектирате първия си блог. Много по-лесно е от това да се научиш да кодираш, но не е с плъзгане и пускане.

Преди да продължим много по-напред с нашия преглед, искахме да обясним разликата между WordPress.org спрямо WordPress.com.

Тематична поддръжка
 • WordPress.org предлага пълна поддръжка на теми. Можете да използвате, променяте и персонализирате комерсиални и безплатни теми. Можете да направите всичко, което искате с вашия сайт.
 • WordPress.com ограничава вашите теми до тези, които присъстват в момента в хранилището на WordPress. Съществуващите теми не могат да бъдат персонализирани, нито можете да качвате персонализирани теми.
Плъгини
 • WordPress.org ви позволява да увеличите максимално силата на WordPress като CMS. Можете да качвате и персонализирате всеки плъгин, който искате.
 • WordPress.com не позволява добавки от всякакъв вид. Има някои функции, подобни на плъгини, които са вградени в платформата.
Цени на WordPress.com

ценообразуване на wordpress

 • WordPress.org изисква да закупите хостинг и да платите, за да регистрирате вашия домейн с услуга на трета страна.
 • WordPress.com позволява блогове безплатно и осигурява до 3 GB място за съхранение. Не можете да персонализирате своя домейн и сте ограничени до поддомейни. WordPress ще показва реклами на вашия сайт.
Осигуряването
 • WordPress.org ви позволява да продавате реклами, ако изберете на вашия сайт. Можете да запазите 100 процента от това, което печелите от вашия сайт.
 • WordPress.com не ви позволява да продавате реклами на вашия сайт. Ако вашият сайт има 25 000 или повече месечни показвания на страници, има опция за споделяне на приходи.
Брандинг
 • WordPress.org не ви принуждава да брандирате вашия сайт с нищо от WordPress. Можете, ако искате, но е чисто по избор.
 • WordPress.com изисква от вас да покажете връзката „захранвано от“ на вашия сайт. Освен това WordPress ще показва реклами на вашия сайт, без да ви осигурява приходи.

Това са няколко от разликите между WordPress.com и WordPress.org. Други разлики включват как платформите използват SEO, анализи, електронна търговия и поддръжка.

WordPress.com и WordPress.org предоставят на блогърите несравнима поддръжка от уроците, които предлагат сайтовете, както и огромна общност от потребители, които искат да помогнат на другите потребители с въпроси или притеснения.

С цялата налична информация новите блогъри могат бързо да достигнат скорост и да започнат да персонализират сайта си с малко и никакви проблеми.

Нашият номер 3 Избор: Medium.com

Medium.com е избраният от нас номер три заради лесната му употреба. Той е чудесен вариант за безплатна платформа за блогове.

кутия със средно логоПрофесионалисти:
 • Лекота на употреба
 • Не се изисква кодиране
 • Не се изисква настройка
 • Фокусирайте се върху писането, а не върху дизайна на уебсайт
 • Свързва ви с онлайн писателска общност
Недостатъци:
 • Ограничени функции
 • Medium.com притежава вашата аудитория. Ако загубите блога си, вашата аудитория върви с него
 • Монетизацията не е опция чрез реклами

Medium.com е платформа, която позволява на авторите да споделят прозрения от 2012 г. Тя позволява на съдържанието ви да достигне до голяма аудитория. Medium.com е описан като Twitter в дълъг формат.

Едно бонус, което предлагат е възможност за импортиране на блогово съдържание от всяка точка на Интернет. След като бъде внесена, вие можете да я редактирате свободно.

Още по-добре вашите социални медии да ви следват в Medium.com. Свързването на вашия Medium акаунт със сайтове като Facebook и Twitter автоматично ви свързва с приятели, които използват Medium.

Medium ви показва колко читатели имате. Той ви казва кои от тях го правят докрай. Някои издатели се обръщат към Medium.com като начин да намерят нови сътрудници за своите сайтове.

как работи средният

Medium е без API. Последователите, които имате, са законни, като добавят повече достоверност към написаното.

Medium не е подходящата платформа за сложно и техническо писане. Блогерите, които се фокусират върху обучението в живота, предприемачеството и политиката, може да се справят по-добре.

За разлика от WordPress, не притежавате нищо в Medium.com. Medium Corporation може да ви затвори по своя преценка. Те могат да закрият вашия акаунт по ваше желание и могат да променят ценовите планове.

Използването на Medium не отглежда вашата марка толкова, колкото расте на Medium. Когато пишете, вие по същество промотирате Medium.com.

Ако сте популярен писател, хората ще си спомнят написаното от вас и ще запомнят, че са го намерили в Medium.com, но те няма да запомня името ви така, както те биха ви написали в собствения си домейн или акаунт в социалните медии. Точно обратното е вярно със сайтове като WordPress.

Medium.com е безплатен. Той може да увеличи експозицията ви, но има сериозни ограничения. Считаме, че си струва цената, която плащате за него.

Нашият избор на номер 4: Blogger

Blogger е стара платформа, която се бори да отговори на нуждите на съвременните блогъри.

кутия с лого на блогърПрофесионалисти:
 • Безплатно е
 • Лесна за настройка и управление
 • Възползвайте се от сигурността и надеждността на Google
Недостатъци:
 • Ограничени функции
 • Ограничени шаблони и възможности за дизайн
 • Актуализациите са редки
 • Google може да анулира или спре вашия блог по свое усмотрение

Blogger, дядото на блоговете, е основан от Евън Уилямс през 90-те. По-късно Евън Уилямс открива Twitter и Medium. Недоволството на Мат Мълленвег към Blogger го накара да започне WordPress. Blogger се счита за остарял и пълен със забравена технология от мнозина.

Вече притежаван от Google, Blogger е напълно безплатен. Неговата всеобхватна природа ви дава всичко необходимо. Още, писателите трябва да търгуват контрола за удобство.

Blogger се фокусира върху блоговете (… duh); има малко възможности за управление на съдържанието, вградена в платформата. Не е изненадващо, че най-голямото оплакване на Blogger е, че той няма функции, което кара писателите бързо да надхвърлят платформата.

Google разглежда Blogger като задкулисна мисъл. Обслужването и поддръжката на клиентите, които предлагат, е по-малко от звездното. Всяко отстраняване на проблеми, което може да се наложи, ще идва от форуми за поддръжка или търсене на видеоклипове в YouTube.

блогър в google сайтове

Blogger е платформа, която отказва да се развива. Единственият им фокус е блоговете. Други сайтове ви позволяват да популяризирате съдържанието си чрез социални медии.

Въпреки това, изглежда, Blogger се задоволява да върши нещата по начина, по който винаги ги е правил. Това не е задължително лошо, ако фокусът ви е просто блогване. Но ако искате звънците да присъстват в други платформи, те просто не съществуват тук.

Google поддържа Blogger повече от десетилетие. Няма признаци, че скоро ще изчезне. въпреки това, Google има репутация, че убива продуктите си по прищявка. Понастоящем Blogger не е, нито някога е бил приоритет за Google. Непрекъснато ще бъде застрашен от закриване.

Тъй като съдържанието ви се хоства на блог платформа на Google, трябва да се придържате към политиката на Google за съдържание. Политиката е либерална (и става все по-либерална всяка година …), но повече от един блогър е виждал блога им да бъде спрян заради произволното прилагане на Google.

Ако вашият блог е по тема, която може да се счита за противоречива, трябва да помислите два пъти, преди да инвестирате времето и енергията си в писане на платформа, над която нямате пълен контрол над.

Възможно е да има малка аудитория, която се възползва от използването на Blogger. Въпреки това смятаме, че не е подходящо за повечето блогъри.

Нашият номер 5 Избор: Tumblr

Tumblr е платформа за микроблогинг, която включва някои функции на социалната мрежа.

кутия с лого на tumblrПрофесионалисти:
 • Лесен за използване
 • Лесна за интегриране на компоненти на социалните медии
 • Улеснявайте използването на изображения, видеоклипове, GIF файлове и т.н..
Недостатъци:
 • Ограничени функции
 • Лош избор на теми
 • Трудно е да архивирате блога си
 • Трудни за внос или износ проекти

Tumblr е предназначен за по-млади клиенти. Таблото за управление трябва да е интуитивно, но изисква сериозна крива на обучение. Блогът е подчинен на мултимедия.

tumblr оформлениеНа текстово-базираното съдържание липсват сериозни опции и инструменти. Като начинаещ може да се насладите на някои от предлаганите артистични инструменти. Вашият блог може да изглежда привлекателен, но ще липсват звънчета и свирки, с които са свикнали вашите читатели.

Инструментите за оптимизация на търсачките не присъстват с тази услуга. Това е основен недостатък, особено ако виждате блога си като бъдещ източник на приходи. Tumblr може да се похвали с непрекъснато нарастваща база за членство. Това, което те не пропускат да споменат, са труповете на хора, които напускат услугата всеки месец, когато разберат, че липсват инструментите, необходими за успех на блоговете.

Не смятаме, че Tumblr е добър вариант, особено за новите писатели. Не искате разочарованието да ви накара да се откажете изцяло от блоговете.

Препоръчваме ви да погледнете нашия номер 1 за избор Wix. Той ви предоставя всички инструменти, от които се нуждаете, за да създадете атрактивен блог. Той е лесен за използване и интуитивен.

заключение

В световен мащаб има повече от 400 милиона блогове. Хората се обръщат към блогове, за да намерят общност, която споделя същите им идеали, интереси, надежди и стремежи. Ако търсите да започнете свой собствен блог, вие започвате огромно пътешествие, което има редица ползотворни ползи.

Преди да започнете блоговете, трябва да изберете правилната блог платформа. Искате избраната от вас платформа да бъде лесна за използване, достъпна, мощна и да работи безпроблемно със социалните медии. За нашите пари, Wix е отговорът.

Надяваме се, че сте харесали да четете нашия пост. Нов блогър ли си? Какви платформи сте използвали? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу. До следващия път.

Когато сте готови да надстроите блога си, ще ви трябва добър хост. Вижте нашето ръководство за най-добрия уеб хостинг за канадски блогъри, за да видите кой взема тортата.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector