Kezdő cPanel bemutatója / útmutató (2020)

Ha éppen feliratkozott egy új webszerverre, akkor valószínű, hogy a cPanelön fog futni. Ha azt mondanánk, hogy az összes webtárhely-szolgáltató cég 90% -a cPanelt használ, nem lenne túlértékelés. Tehát itt kerül a játék a következő cPanel bemutatóra.


Ebben megtanulod:

 • ✅ a cPanel használata
 • ✅ hogyan konfigurálhatja a domain nevet a cPanelben
 • ✅ hogyan állíthatja be weboldalát a cPanel segítségével mindössze percek alatt
 • ✅ és így tovább

Miért olvassa el ezt a cPanel oktatóprogramot??

 • Itt, a hostfacts.com webhelyen, a különböző tárhely-platformok tesztelését megtesszük a megélhetés érdekében. Tudjuk ezt a cuccot.
 • Sok más útmutató az interneten általában szuper-technikai, de nem a miénk. Nincs szükség előzetes ismeretekre vagy szerverkezelési ismeretekre ahhoz, hogy megtanulja velünk.
 • Ezt a cPanel-oktatóanyagot az újszülött szem előtt tartásával írtuk.
 • A CTRL + F billentyűkombinációval választ találhat a gyakran felmerülő kérdésekre.
 • Ez az útmutató a cPanel 2019 modern verzióihoz frissítve.

Contents

Tartalomjegyzék

1. cPanel – az alapok
2. A cPanel interfész gyors bevezetése
3. A preferenciák (jelszavak, névjegyek, stb.) Frissítése
4. Domain nevek kezelése (hozzáadás, eltávolítás stb.)
5. E-mail fiókok és beállítások (Spam szűrők, További e-mail fiókok)
6. Fájlok kezelése (FTP-n keresztül)
7. Adatbázisok
8. Egy kattintással történő telepítések (WordPress és társai)
9. A webhely biztonsági mentése
10. A statisztika ellenőrzése

Mindeközben adunk néhány hasznos tippet és trükköt, amelyek sokkal megkönnyítik webhelyének kezelését.

1. cPanel bemutató – Az alapok

Pssst… Ha már tudja, mi a cPanel, és bejelentkezett, ugorjon a következő részre kattintva, ide kattintva – nem fog hiányozni.

1.1. Mi a cPanel??

�� Egyszerűen fogalmazva, ez egy vezérlőpult, ahol kezelheti webtárhely-fiókjának minden elemét.

A web hosting társaságok néhány alapvető ok miatt szeretik elérhetővé tenni a cPanelt az ügyfelek számára: egy egyszerűen használható műszerfal, jól karbantartott rendszeres frissítésekkel, fejlesztésekkel és biztonsági intézkedésekkel.

1.2. Mit tehetek a cPanelben??

Sokat … A cPanelhez odaérnél:

 • Csatlakoztassa a domainneveket a tárhelyéhez
 • Állítson be e-maileket a webhelyéhez
 • Telepítse a WordPress (vagy más tartalomkezelő rendszert)
 • Biztonsági másolat készítése a webhelyről
 • Tölts fel fájlokat a szerverre
 • Ellenőrizze a sávszélességet és az egyéb használati statisztikákat
 • Különféle biztonsági beállítások módosítása
 • Telepítse a kiegészítő alkalmazásokat a szerverére
 • Hozzon létre új adatbázisokat / kezelje a meglévőket
 • Különféle optimalizálások beállítása

És még sok más – itt tényleg csak megkarcoljuk a felületet. Ne ijedjen meg. Noha a cPanel hatalmas mennyiségű funkciót és testreszabást kínál Önnek, amelyekkel gondoskodni kell, valójában nem kell mindent megértenie a webhely hatékony kezelése érdekében. Az útmutatóban mindent lefedünk.

1.3. Hogyan jelentkezhetek be a cPanelbe?

Ha ez az első alkalom, amikor bejelentkezik, akkor a tárhely szolgáltatójának meg kellett volna adnia a szükséges felhasználónevet és jelszót.

�� A legtöbb tárhelyszolgáltató cég rendelkezik linkekkel a cPanelhez, miután bejelentkezett a hostfiókba.

Például, ha webhelyét a SiteGround tárolja, akkor a cPanel felhasználói profiljából elérhető a „Saját fiókok” lapon:

SiteGround cpanel

Ha a Bluehost szolgáltatással vagy, akkor a cPanelhez vezető link valójában az „Advanced” feliratú:

Bluehost cpanel

Ha nem talál közvetlen linket a tárhelyszolgáltató paneljén, akkor vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal és kérdezze meg tőlük a cPanel elérését, vagy szippanthat, és megpróbálhatja kitalálni a helyes cPanel-címet. Ez kezdetben messzire hangzik, de valójában nagyon kivitelezhető. Itt van, hogyan:

Indítsa el a böngészőt, és írja be webhelyének címét, amelyet a következők tartalmaznak: 2082 (http esetén) vagy: 2083 (https esetén). Például:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

Vagy:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

Ezután meg kell adnia a cPanel felhasználónevét és jelszavát.

1.4. Mi van, ha további segítségre van szükségem?

Ez az útmutató elmagyarázza az összes alapot, és lépésről lépésre nyújt útmutatást a leggyakoribb feladatok megoldásához, például a webhelyek, e-mail fiókok és domain nevek beállításához. Ha további segítségre van szüksége, a cPanel itt rendelkezik néhány saját oktatóvideóval.

Rengeteg dokumentáció is megtalálható a cPanel minden oldalán, általában a tetején. Például:

cpanel docs

2. A cPanel interfész gyors bevezetése

Miután bejelentkezett, a következőhöz hasonló képernyőt kell látnia:

cPanel bemutatója - műszerfal

Ez a cPanel legújabb verziója 2020-ra. A „Paper Lantern” nevű témát használja..

2.1. A cPanel interfészem másként néz ki! Most mi?!

Először, ne ess pánikba.

A cPanel stílusának megváltoztatásához keresse meg az „PREFERENCES” részt (ez általában az alsó rész közelében található), majd kattintson a „Change Style” gombra:

stílus megváltoztatása

Itt lesz néhány választási lehetősége annak alapján, amit a házigazda tesz elérhetővé. Esetünkben a választás az Alap, a Sötét, a Világ és a Retro stílusból áll.

Ha ugyanazon a témán szeretne dolgozni, amelyen dolgozunk, válassza az „Alapvető” lehetőséget, kattintson a stílus melletti jobb felső sarokban lévő „Alkalmaz” gombra. A cPanel újratölti az alkalmazott új stílust.

2.2. Megkerülés a cPanel interfészen

Navigációs sáv

A navigációs sáv a képernyő jobb felső sarkában található. Ebben egy egyszerű keresőmező, egy link a felhasználói preferenciákhoz, egy értesítési csengő és a kijelentkezés linkje.

navigációs sáv

 • A keresőmező lehetővé teszi a kulcsfontosságú lehetőségek megtalálását a cPanelben. Valójában a keresőmező használata sokkal gyorsabb módszer a cPanel körüli navigációhoz, mintha megpróbálna körülnézni, és manuálisan elérni egy bizonyos lehetőséget. A keresőmező azonnal elkezdi bemutatni az eredményeket a gépelés közben.
 • A felhasználói beállítások linkre kattintva megváltoztathatja a jelszavát, a nyelvet, szerkesztheti elérhetőségi adatait, és egyetlen kattintással visszaállíthatja az oldal beállításait..
 • Az értesítési csengő pontosan amiben hangzik – egy olyan hely, ahol alapvető frissítéseket láthat a tárhely beállításáról vagy a cPanelről. A cPanel rendszerint értesítéseket használ, hogy tudatja Önnel a híreket, kritikus frissítéseket, biztonsági aggályokat vagy egyéb, mindenki számára ismert információkat.
 • A kijelentkezés link önmagában magyarázható – ne felejtse el használni minden alkalommal, amikor végzett a cPanel-rel.

Kereső sáv

Egy további keresési mező – a navigációs sávon kívüli kivételével – az oldal tetején, közvetlenül a navigációs sáv alatt látható.

Ez nagyon hasonlóan működik, de ezúttal ahelyett, hogy eredményeket jelenít meg egy legördülő menüben, a cPanel középső részét fogja kiszűrni. Csak dugja be azt, amit keres, és a cPanel feltárja neked.

cpanel keresés

Oldalsáv

A képernyő bal oldalán egy oldalsáv jelenik meg, amelyen néhány ikon található – a pontos szám attól függ, hogy a gazdagépe elérhetővé teszi az Ön számára. Esetünkben, fentről lefelé, ezek a Főoldal, Statisztika, Irányítópult és Felhasználókezelés kifejezéseket jelentik.

cPanel oldalsávban történő navigáció

 • itthon a cPanel elsődleges oldala, ahol a legtöbb funkcióhoz hozzáférhet.
 • Statisztika megmutatja a fontos számok egy sorát – hány e-mail fiókot, fájlátviteli protokoll (FTP) fiókot és domain nevet rendelkezik, valamint azt, hogy mekkora sávszélességet és lemezterületet használ.
 • A műszerfal egy gyors referencia oldal, ahol linkeket talál a leggyakrabban használt linkekhez, valamint áttekintheti a sávszélességet és a lemezterület-felhasználást, az e-mail statisztikákat és egyebeket.
 • Felhasználói menedzsment itt adhatja hozzá és eltávolíthatja felhasználóit a cPanel-fiókjából. Megnézheti azt is, hogy mely e-mail fiókokat állította be, valamint hogy ki fér hozzá az FTP-hez és a weblemezhez, abban az esetben, ha fiókot oszt meg más felhasználókkal vagy rendszergazdákkal.

2.3. A cPanel honlapjának átszervezése

A szekciókat összecsukhatja, ha minimalizálja az egyes honlapok jobb felső sarkában található „-” jelre kattintva.

cpanel reorg

Ha úgy tetszik, húzza át és dobhatja le egész szakaszokat, hogy átszervezze őket, és a leggyakrabban használt részeket tetejére tegye.

3. A Preferenciák frissítése

Amikor először jelentkezik be a cPanelbe, feltétlenül látogasson el a „PREFERENCES” szakaszra, ahol frissíti elérhetőségi adatait és megváltoztatja a jelszavát..

preferenciák

A következőképpen teheti ezt lépésről lépésre:

3.1. Jelszó megváltoztatása

Erősen javasoljuk a jelszó megváltoztatását, amint először jelentkezik be a cPanel-be.

Kattintson a „Jelszó & Biztonság”. A képernyőre kerül:

átváltás

Mielőtt új választana, be kell írnia a régi jelszavát.

Amikor új jelszót kell beállítania, akkor kihasználhatja a Jelszógenerátor előnyeit, vagy saját maga készíthet valamit. A Jelszógenerátor használata valószínűleg a helyes út, mivel erős és biztonságos jelszót fog kapni. Csak kattintson a gombra, és hagyja, hogy a generátor gondoskodjon a többiekről:

átad gen

A jelszó mentésének legjobb módja egy jelszókezelő használata (mint például a LastPass – ingyenes). Ilyen módon nem kell megjegyeznie a jelszót. Nem számít, mit csinál, NE mentse el a jelszavát Word-fájlba vagy valami hasonlóba a számítógépén – ahol könnyen felfedezhető.

3.2. A kapcsolattartási adatok frissítése

Az egyik legfontosabb dolog, amelyet meg kell tennie a cPanelben, az, hogy e-mailt küldjön, ahol szükség esetén frissítéseket kaphat.

Miért elengedhetetlen ez a lépés:

 • Az ebben a szakaszban található működő e-mail nélkül a cPanel nem fog kommunikálni veled, ha bármi jelentős esemény történik a konfigurációval.
 • Azt is meg kell állítania az e-mail címet, amely nincs csatolva egyetlen domain névhez sem, amelyet ebben a cPanel-ben tárol; ellenkező esetben, ha történik bármi a konfigurációval, akkor a domain is veszélybe kerülhet, így lehetetlenné válik az Önnel való kommunikáció minden kísérlete..

E beállítások eléréséhez kattintson a „Kapcsolattartó adatok” elemre, hogy elérje a következő képernyőt:

Elérhetőség

Javasoljuk, hogy jelölje be a „Kapcsolat preferenciák” alatt található összes négyzetet, mivel azok mind olyan frissítések, amelyek figyelmeztethetnek a gyanús tevékenységekre (pl. Valaki megváltoztatja a jelszavát), vagy a tárhely problémájára (pl..

3.3. Új felhasználó hozzáadása

Tegyük fel, hogy valakivel együtt szeretne együttműködni webhelyeinek kezelésében, vagy van egy megbízható üzleti partnere, aki szintén hozzáférést igényel a tárhely beállításához. Az a személy megköveteli saját felhasználói profilját a cPanelben.

Ehhez kattintson a „Felhasználókezelő” ikonra, amely ugyanazon „ELŐNYÖK” szakaszban található.

felhasználói menedzser

A következő képernyőre kerül:

cpanel felhasználók

Ebben a szakaszban láthatja az összes fiókot, amelyet a cPanel-ben jelenleg beállított. Három ikon található az egyes fiókok mellett (ezeket láthatja a fenti képernyőképeken):

 • ✉️ A borítékikon azt jelzi, hogy a személynek e-mail fiókja van-e beállítva a rendszerben – ha az ikon színes, akkor van beállítva egy e-mail fiók; ha szürkén van, akkor nincs
 • �� A teherautó ikon jelzi, ha a személynek van FTP-fiókja – ismét színezett igenre és szürkén nem
 • �� A lemez ikon jelzi, hogy a felhasználó használhatja-e a cPanel részét képező weblemez-szolgáltatásokat

A fióknév alatt felsorolt ​​lehetőségekkel bármilyen felhasználót könnyen szerkeszthet, megváltoztathatja a jelszavukat, vagy törölheti őket.

Új felhasználó felvételéhez kattintson a jobb felső sarokban található „Felhasználó hozzáadása” gombra:

felhasználó hozzáadása

Ezután a következő képernyőre kerül:

add hozzá a 2. felhasználót

Felveszi a felhasználó teljes nevét, a felhasználónevet, a domaint, amelyhez az új felhasználót hozzá kell rendelni, és ha akar, egy alternatív e-mailt, amelyhez a felhasználó elérheti. Arra is felkérjük a jelszó létrehozását a felhasználó számára.

Közvetlenül ezen mezők alatt egy „Szolgáltatások” című rész található, ahol néhány kulcsfontosságú beállítással vigyázhat. Érdekes, hogy azok a három ikonnak felelnek meg, amelyeket a fenti néhány pár bekezdésben leírtunk:

3. felhasználó hozzáadása

 • Email lehetővé teszi az új felhasználó e-mail fiókjainak engedélyezését / letiltását, valamint egy adott fiók számára rendelkezésre álló hely korlátozását is.
 • FTP lehetővé teszi a fiókok engedélyezését / letiltását, hogy az FTP-n keresztül hozzáférhessenek a tárhely beállításához. Az FTP felhasználható fájlok feltöltésére a webhelyére. Kiválaszthatja, hogy az új felhasználó melyik könyvtárhoz férjen hozzá, és korlátozhatja a felhasználható helyet.
 • Internetes lemez az engedélyeket csak a legfelső szintű rendszergazdai fiókokra kell fenntartani. Az „Olvasás-Írás” szintű hozzáférés teljes jogosultságot ad a felhasználó számára, hogy a megadott könyvtáron belül bármit megtehessen, amit akar (beleértve a fájlok törlését is)! A „Csak olvasható” funkció csak fájlok olvasását, letöltését és listázását teszi lehetővé.

Ha befejezte ezeket a beállításokat, kattintson a „Létrehozás” vagy a „Létrehozás és új felhasználó hozzáadása” elemre a beállítások oldalának alján..

4. A domain nevek kezelése

A cPanel „DOMAINOK” szakasza az a hely, amikor új domain nevet (a most vásároltat) szeretnél hozzáadni a tárhely-fiókhoz, kezelni a meglévő domaineket, valamint beállítani az aldomaineket.

domainek

4.1. Új domain név hozzáadása

Ha domain nevet szeretne hozzáadni a cPanelhez (és így a host csomaghoz), akkor rá kell kattintania a fenti „DOMAINS” szakasz „Addon Domains” elemére..

Az addon domain egy szokásos domain név képzeletbeli neve, amely felhasználható egy teljesen működőképes webhely létrehozására – azaz több tartománynevet tárolhat ugyanazon a vezérlőpulton.

Az „Addon Domains” képernyőn a rendszer kéri, hogy adja meg új domain nevét, valamint néhány további paramétert:

add domain

 • Új domain név – a pontos domain név, amelyet regisztrált – mínusz a www. rész.
 • aldomain – ezt automatikusan kitölti, amint beírja az új domain nevét a fenti mezőbe. A legjobb, ha ezt érintetlenül hagyja. A cPanel ezt olyan belső útválasztáshoz használja, amelynek felhasználói szempontból nincs jelentősége.
 • Dokumentum gyökér – az a hely a szerveren, ahol az új domain fájljai lesznek. Ezt automatikusan kitölti. A legjobb, ha betartja ezeket az ajánlott beállításokat.

A befejezéshez kattintson a „Domain hozzáadása” elemre.

4.2. Domain név szerkesztése / eltávolítása

Ugyanazon az „Addon Domains” képernyőn található egy „Addon Domain módosítása” című szakasz, ahol a fiókjához jelenleg hozzárendelt összes domainet gondozhatja – ide tartozik azok kezelése, átirányítások beállítása vagy a domainek teljes eltávolítása..

addon domainek

A használat itt egyszerű. A jobb oldalon vannak linkek az átirányítások eltávolítására és kezelésére. Ha rákattint valamelyikre, megjelenik egy másik beállítópanel, ahol megerősítheti a törlést, vagy megadhatja azt a célt, ahová a domaint átirányítani szeretné..

4.3. Aldomainek kezelése

Minden alkalommal, amikor új domaint ad hozzá a fiókjához (fentebb leírtuk), a cPanel létrehoz egy megfelelő aldomainet is, amelyen együtt jár. Így működik egy példa:

Tegyük fel, hogy a cPanel-fiókod neve John, és a host neve greathost.com. Ebben az esetben az elsődleges kiszolgálói domain a john.greathost.com lesz. Miután hozzáadott egy új kiegészítő domaint, mondjuk, a johnsworld.com, a cPanel létrehoz egy aldomainet, melynek neve a johnsworld.john.greathost.com..

Most sajnálatos az ilyen beállítás, hogy ez az új aldomain gyakran tárolja szokásos webhelyének másolatát, amely a johnsworld.com alatt elérhető. Más szavakkal, ugyanazt a weboldalt kétszer érheti el, két cím alatt: johnsworld.com és johnsworld.john.greathost.com.

SEO szempontból ez nem ideális. Ennek javításához az új aldomaint átirányítania kell a szokásos domainbe. Másképpen mondva, miután ezt megtette, bárki megpróbál elmenni a johnsworld.john.greathost.com webhelyre, automatikusan átirányításra kerül a johnsworld.com webhelyre..

A következőképpen teheti ezt:

Először kattintson a „Domainok” szakasz „Aldomainek” elemére:

aldomain

A központba kerül, ahol láthatja az összes jelenleg beállított aldomainjét.

Ebben a szakaszban az „Átirányítás” oszlop valószínűleg üres.

aldomainek üres átirányítás

Ennek szerkesztéséhez kattintson a szerkeszteni kívánt aldomain melletti „Átirányítás kezelése” linkre. A következő képernyőn állítsa be az átirányítást a teljes domain név megadásával, amelyre átirányítani kívánja. Példánkban ez a johnsworld.com. Ha kész, kattintson a „Mentés” gombra.

aldomain beállítása átirányítás

Egyéni aldomainek létrehozása

Az aldomainek nemcsak kisebb kényelmetlenségeket okoznak, hanem azt is, hogy lehetővé tegyék kreatív módon webhelyének egyes területeinek kibővítését..

Például, ha új blogot szeretne elindítani a webhely részeként, akkor jó módszer, ha ezt aldomain alatt teszi. Például, ha a fő webhely ismét a johnsworld.com címen található, akkor megfontolhatja egy blog indítását a blog.johnsworld.com alatt..

Ebben az esetben a blog csak egy példa. Ön teljes mértékben szabadon választhatja meg a kívánt aldomaint.

Ugyanazon a képernyőn létrehozhat egyéni aldomaint, ahol a meglévők kezelésével vigyázott. Csak töltse ki a képernyő felső részét.

aldomain forma

 • aldomain. A beállítani kívánt aldomain neve. Legyen rövid, és csak betűket, kötőjeleket és számokat használjon.
 • Tartomány. Az új aldomain szülő domainje.
 • Dokumentum gyökér. A szerver azon könyvtára / mappája, ahol az új aldomain fájljait tárolni kell. Helyes gyakorlat, ha oda adja meg a teljes aldomainjét. Példa: blog.johnsworld.com.

Kattintson a „Létrehozás” gombra az aldomain beállításának befejezéséhez.

5. E-mail fiókok és beállítások

A domain név egy cPanel-kompatibilis internetes gazdagépen történő megőrzésének egyik nagyszerű dolga, hogy lehetősége van arra is, hogy egyedi e-mail fiókokat hozzon létre ehhez a domainhez.

Mindez a cPanel „EMAIL” szakaszában történik.

email

Mint láthatja, rengeteg eszköz van ott – kezdve az új e-mailek létrehozásáig, a továbbítók, automatikus válaszadók beállításáig, a spam kezeléséig és még sok mindenig.

5.1. E-mail fiók beállítása

Természetesen ez az első dolog, amit meg akarsz tenni. Ha új e-mail fiókot szeretne hozzáadni a domainjéhez, kattintson az „E-mail fiókok” elemre, hogy a következő képernyőre lépjen (ellenőrizze, hogy az első lapon van – „E-mail fiók hozzáadása”):

e-mail hozzáadása

Fent felülről az alábbiak szerint állíthatja be új fiókját:

 1. Ban ben Email, írja be azt a címet, amelyen elérni szeretné, például: hello, vagy a nevét
 2. Ban ben Tartomány, válassza ki a megfelelő domain nevet a legördülő mezőből. Ha még nem adta hozzá domain nevét a cPanelhez, akkor ezt először meg kell tennie.
 3. Ban ben Jelszó, hozzon létre egy jelszót, és ellenőrizze, hogy biztonságos-e!
 4. Ban ben Postafiók kvóta, állítsa be, hogy megbizonyosodjon arról, hogy e-mailje megfelelően működik-e. Ne felejtse el: az e-mailek helyet foglalnak el a szerveren, ezért esetleg nem akarja, hogy mindenkinek korlátlan hozzáférést biztosítson. Az 1 GB (= 1024 MB) azonban ésszerű minimum.
 5. Kattintson a „Fiók létrehozása” elemre.

Miután elvégezte a fentieket, észreveszi, hogy az éppen létrehozott e-mail hozzá lett adva a meglévő e-mail fiókok listájához az „E-mail fiókok” lapon:

meglévő e-mailek

Később kezelheti a fiók minden elemét – beleértve a jelszót, a kvótát és az egyéb részleteket.

5.2. Az e-mail használata

Most, hogy létrehozott egy e-mail fiókot – hogyan használja azt?

Két fő lehetősége van itt:

 • Konfigurálja az e-mailt egy e-mail kliensben – például a Gmail, az Apple Mail, az Outlook stb.
 • Használjon webmail-t

Kezdjük az előbbivel:

Az e-mail helyi beállítása

Ez a lépés egy kicsit ellentétesen kezdődik, de viselje velünk. Tehát az e-mail valódi konfigurálásához először kattintson az „E-mail hozzáférés e-mail” linkre, amely a címe mellett látható az „E-mail fiókok” lapon:

meglévő e-mailek webmail

Ez elvezet egy új panelre. Miután ott lépett, görgessen le a „Mail Client Automatic Configuration Scripts” feliratú szakaszhoz. Látni fog valami hasonlót:

e-mail konfigurációs szkriptek

Ott számos hasznos link található, mindegyik akár utasításokkal, akár kész konfigurációs szkriptekkel a néhány legnépszerűbb e-mail kliens számára. Ha a listádban van, csak kattintson a mellette lévő linkre, és fejezze be a konfigurációt az adott tanács alapján.

Ha nem látja az ügyfelet, vagy manuálisan szeretné beállítani az e-mail címét, akkor ez a szakasz alatt található egy másik, amely a „Mail Client Manual Settings” feliratú..

e-mail kézi konfigurálás

Ott megtalálja az összes szükséges információt.

Hozzáférés a webmailhez

Ezen a ponton nagyon könnyű hozzáférni a webmailhez. Kattintson az „E-mail fiókok” lapon a címe mellett látható „Webmailt elérni” linkre:

meglévő e-mailek webmail

Azonnal kattintson az elérhető webmail ügyfelek egyikére:

webmail

Azonnal elkerül az e-mail postafiókjába.

Alternatív megoldásként egyenesen a webböngészőből is elérheti webmailt. Egyszerűen keresse meg a http://YOURDOMAIN.com/webmail webhelyet, és ez a képernyő üdvözli Önt:

Webmail bejelentkezés

Írja be az e-mail címet és a jelszót, és belép.

5.3. E-mail továbbítása egy másik címre

Tegyük fel, hogy azt akarja, hogy az e-maileket, amelyek a [email védett] -ra érkeznek, továbbítsák egy másik címre, amely már megvan – például az [email protected].

Először kattintson a “Szállítmányozók” elemre, hogy megjelenjen erre a képernyőre:

kihordók

Innentől létrehozhat egy egyszerű e-mail továbbítót vagy egy komolyabb továbbítót az egész domain névhez. Itt maradunk az előbbiekkel.

Az e-mail továbbításához kattintson az „Forwarder hozzáadása” gombra. Ezt látni fogja:

e-mail továbbítók

Íme, mit jelentenek ezek a mezők:

 • Cím továbbküldéshez – ide írja be csak az elküldendő e-mail cím felhasználói részét. Például, ha e-mailje [e-mail védett], akkor a felhasználói része john
 • Tartomány – ez a továbbítandó e-mail cím domain része. Például, ha e-mailje [e-mail védett], akkor a domain része a domain.com
 • Cél – itt két lehetőség van. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan átirányítsa e-mailjét egy meglévő másik címre, válassza a “Továbbítás az e-mail címre” lehetőséget. Az alábbi mezőbe írja be a teljes e-mail címet, ahová az üzeneteket átirányítani szeretné.

Kattintson a „Forwarder hozzáadása” gombra a mindent beállítani.

5.4. Alapértelmezett cím beállítása

Az alapértelmezett e-mail címek egy érdekes dolog, amelyet akkor kapsz, ha magad saját e-mail üzeneteidet tárolod – mint a cPanelnél?.

Alapvetően képes arra, hogy elkapjon minden bejövő e-mailt, amelyet érvénytelen e-mail címre küld a domain név alatt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nem létező e-mail címeket különféle online eszközökre / szolgáltatásokra / profilokra feliratkozáskor használhatja, és továbbra is ezekkel az e-mailekkel probléma merül fel..

Íme egy példa; tegyük fel, hogy csak egy e-mail címet állított be a domain névhez, és ez [az e-mail védett]. A Netflix feliratkozásakor azonban nem akarja használni ezt a címet, mivel attól tart, hogy az végül kiszivároghat az internetre, és a spamrobotok által felveheti őket. Ebben az esetben használhat valamit, például [e-mail védett], és továbbra is működhet.

Ezt a következőképpen állíthatja be:

Kattintson a cPanel „EMAIL” szakaszában az „Alapértelmezett cím” elemre:

alapértelmezett cím

Ezt látni fogja:

alapértelmezett cím űrlap

 1. Válassza ki a domain nevét a legördülő menüből.
 2. Jelölje be a „Továbbítás e-mail címre” feliratú négyzetet.
 3. Írja be meglévő e-mail címét az alábbi mezőbe.
 4. Kattintson a „Change” gombra.

Minden készen állsz.

5.5. Spamszűrők beállítása

Szerencsére mindenki gyűlöli a spamet, a cPanel használatával megakadályozhatja, hogy soha ne üssön a postaládájába.

Kattintson a „Spam Filters” elemre az elérhető lehetőségek megtekintéséhez:

spam

Attól függően, hogy a webgazda engedélyezi-e a beállításokat, ebben a szakaszban előfordulhat, hogy nem sokat tehet. A spamszűrők általában alapértelmezés szerint be vannak kapcsolva, és nem tilthatja le őket (mint ez az én esetemben). Ennek ellenére finomhangolhatja a szűrők működését.

Az első figyelembe veendő beállítás az „Automatikus új spam törlése” felirat. Noha először jó ötletnek tűnik, valójában jobb, ha elhagyja ezt. A probléma az, hogy sok spamszűrővel találkozhat a spamszűrőkkel – e-mailekkel, amelyeket hamisan spamnek minősítenek. Ezért szeretné tudni, hogy egy-egy pillanatra átnézze a spam mappát, és gyorsan pillantjon rá, ha valami ott igényli a figyelmet. Ha be van kapcsolva az automatikus törlés, akkor nem lesz ilyen lehetősége.

Az „További konfigurációk” alatt egy link található, amely további lehetőségeket mutat be. Amint rákattint, látni fogja ezt:

tovább spam

Kísérletezhet ezekkel a beállításokkal bizonyos e-mail címek kézi engedélyezése vagy feketelistájában. Valószínűleg jó ötlet, ha engedélyezte a listán a vállalata összes e-mailjének vagy a hálózatának bármely más fontos kapcsolattartójának engedélyezését.

6. A fájlok kezelése

A cPanel „Fájlok” szakasza a fájlok feltöltésére, a webhely biztonsági másolatának készítésére és a fájlok FTP-n keresztüli kezelésére szolgál..

fájlok

* Az FTP a File Transfer Protocol. Az FTP segítségével kezelheti a webhelyéhez társított fájlokat – függetlenül attól, hogy feltölti, elolvassa vagy lekérdezi őket. Az FTP használatához csak egy ügyfélalkalmazás szükséges, például a FileZilla. Alternatív megoldásként a cPanel eszközöket is biztosít a fájlok FTP eszköz nélküli kezeléséhez. Ezt fedezzük fel legközelebb.

6.1. A Fájlkezelő használata

Az első hely, amellyel megismerkedhet a „Fájlok” szakaszban a „Fájlkezelő”.

A „Fájlkezelő” lehetővé teszi, hogy webhelye összes fájlját közvetlenül a cPanel felületen kezelje, ahelyett, hogy harmadik fél FTP eszközét kellene használni..

A kezdéshez kattintson a „Fájlkezelő” ikonra (látható a fenti képernyőképen). Amit látni fog a „Fájlkezelő” központi panele. Valami így néz ki:

fájl kezelő

Itt gondoskodhat a szerveren lévő összes fájlról, ezért a változtatások elvégzésekor óvatosan kell eljárnia az EXTREME-en..

Van néhány gyors dolog, amire rá kell mutatni ezen a képernyőn. Először a bal oldalon megtalálja a gyökér (fő) mappát és néhány almappát (ezt a fenti képernyőképeken láthatja).

Ezután a képernyő közepén láthatja a kiválasztott mappa tartalmát.

Ennek ismeretében néhány dolgot érdemes megtenni:

Hozzon létre egy új mappát

Új mappa létrehozásához egyszerűen kattintson a „+ mappa” gombra a felső menü mellett, az alább látható módon:

add mappa

Ezután a rendszer felkéri az új mappának a nevét, és adja meg azt a rendeltetési helyet, ahol a mappát létrehozni fogja.

cPanel új mappa neve

Ha kész, kattintson az „Új mappa létrehozása” elemre, és készen áll a beállításra.

Fájl feltöltése a File Manager segítségével

Fájl hozzáadásához – például egy nagy videofájl, amelyet az emberek letölthetnek, vagy egy teljes minőségű fotó, amelyet használni szeretne a webhelyén – először meg kell kattintania a mappára, ahova szeretné töltse fel a fájlt a.

Ezután csak kattintson a felső menüben található „Feltöltés” ​​gombra:

feltöltés

Megkérjük, hogy húzza át és töltse le a feltölteni kívánt fájlt, vagy egyszerűen válassza ki a fájlt a helyi meghajtón:

feltölteni 2

�� jegyzet; Ha a webhelyszoftver lehetővé teszi a fájlok feltöltését a felhasználói felületről, akkor tegye ezt ahelyett, hogy a cPanel fájlkezelőjére lépne. Mivel egyébként ezeket a fájlokat fogja használni a webhelyén, egyszerűbb a dolgok ilyen módon történő kezelése – webhelyének szoftvere azonnal „látja” a fájlt. Ha fájlt tölt fel a Fájlkezelőn vagy az FTP-n keresztül, lehet, hogy nem ez a helyzet. A WordPress nagyon jól működik a fájlokkal.

6.2. Nyissa meg a fő FTP-fiókját

Attól függően, hogy az internetes házigazda hogyan állította be a cPanel-fiókot, valószínűleg bejelentkezhet a fő FTP-fiókjába ugyanazon cPanel bejelentkezés és jelszó használatával.

Annak ellenőrzéséhez, hogy erről van-e szó, kattintson a „FÁJLOK” szakasz „FTP-fiókok” elemére. Miután odament, görgessen le a „Speciális FTP-fiókok” pontra. A fő FTP-fiókjának ott kell lennie.

fő ftp

Alapértelmezés szerint a fő FTP-fiók hozzáférni fog a gyökérmappához.

6.3. Új FTP-fiók hozzáadása

Új FTP-fiókok létrehozása jó gyakorlat, amikor a cPanel-rel dolgozunk, és új projekteket / webhelyeket indítunk a tárhely beállításán.

Jó kiindulási pont az, ha projektenként egy fiókkal rendelkezik. Az ötlet az, hogy az egyedi fiókokhoz csak az adott mappához férjen hozzá, amelyhez hozzáférést igényel – nem pedig a teljes webszerverhez.

Új FTP-fiókok létrehozásához kattintson az „FTP-fiókok” elemre a „FÁJLOK” részben. Ezt a képernyőt fogja látni:

ftp számlák

A következő módon töltheti ki az űrlapot és hozhat létre új fiókot:

 • Belépés. Ez az új fiók felhasználóneve.
 • Tartomány. Az a domain név, amelyhez az új felhasználói fiók hozzá lesz rendelve. Válasszon a legördülő menüből.
 • Könyvtár. Ez határozza meg az új FTP-fiók legmagasabb szintű könyvtárakhoz való hozzáférését. Ha ezt üresen hagyja, a felhasználó hozzáférhet a gyökérkönyvhöz. A legjobb, ha beírja a fiókhoz tartozó projekthez társított könyvtárat.
 • Kvóta. Az új felhasználó által elfoglalt maximális hely. Legjobb szabadság a „Korlátlan” kategóriában.

Miután rákattintott az „FTP-fiók létrehozása” elemre, az új felhasználó hozzáadásra kerül.

A meglévő FTP-fiókokat ugyanazon az oldalon, az új felhasználói forma alatt kezelheti:

az ftp felhasználók kezelése

7. Adatbázisok

A legtöbb modern webhely nem létezhet olyan adatbázis nélkül, amely csendben fut a függöny mögött és kezeli a weboldal adatait.

Más szavakkal: webhelyének összes tartalma, az összes oldal, az összes üzenet és a felhasználói adatok az adatbázisban vannak tárolva.

Ahogy most már elvárható, a cPanelnek eléggé kiterjedt modulja van, amely lehetővé teszi adatbázisok létrehozását és kezelését.

7.1. Adatbázis létrehozása

Ha bármilyen modern webhelyet CMS segítségével kíván beállítani, előbb létre kell hoznia egy adatbázist.

A cPanel „ADATBÁZISOK” szakaszában maroknyi lehetőség áll rendelkezésre:

adatbázisok

A legfontosabb, hogy a cPanel lehetővé teszi mind a MySQL, mind a PostgreSQL adatbázisokkal való együttműködést. Ezen útmutató alkalmazásában ragaszkodni fogunk a MySQL-hez, de a PostgreSQL-vel való együttműködés majdnem ugyanaz.

Új adatbázis létrehozásához kattintson a „MySQL Database Wizard” elemre a „DATABASES” szakaszban (lásd fent).

Miután ott lépett, megkezdheti az új adatbázis beállítását.

1. lépés: állítsa be az adatbázis nevét:

adatbázis név

2. lépés: hozzon létre egy adatbázis-felhasználót, amellyel hozzáférhet az adatbázishoz (ez az adatbázis későbbi működéséhez szükséges):

adatbázis felhasználó

3. lépés: rendelje hozzá a szükséges jogosultságokat az új adatbázis-felhasználóhoz; a legjobb, ha az „MINDEN PRIVILÉGIA” feliratot választja, például:

adatbázis-jogosultságok

4. lépés: Kész.

Ebben a szakaszban az új adatbázis beállítva.

A megtekintéshez térjen vissza a cPanel főoldalára, és kattintson a „MySQL adatbázisok”.

7.2. Adatbázisok kezelése

Az összes adatbázis megtekintéséhez nyissa meg a „MySQL Databases” cPanel „ADATBÁZISOK” szakaszát.

jelenlegi adatbázisok

Minden adatbázist átnevezhetünk vagy törölhetünk a jobb oldali linkeken keresztül.

Emellett az adatbázis-felhasználókat ott is kicsit tovább tudja kezelni, egy kicsit tovább az oldalon.

jelenlegi adatbázis-felhasználók

8. Egy kattintással történő telepítések (WordPress és társai)

A következő dolog, amit a cPanel oktatóprogramjában megmutatunk, a WordPress (és más hasznos kiszolgálóalkalmazások) telepítése. Ez komolyan felgyorsítja a webhely felállításának és futtatásának folyamatát.

Először keresse meg a „SZOFTVER” részt a cPanelben, majd kattintson a „Softaculous Apps Installer” elemre:

szoftver

Ennek az eszköznek a neve kissé megtévesztő, mivel nem csak az Ön által telepíthető alkalmazások, hanem a tartalomkezelő rendszerek is.

A következő képernyő jelenik meg: TELJES alkalmazások, amelyek telepíthetők a bal oldali praktikus menüvel:

softaculous

Mint láthatja, a Softaculous minden elképzelhető weboldallal rendelkezik. Ahogy átnézi az oldalsávot, vannak blogok, mikroblogok, fórumok, wikik, e-kereskedelem és még sok más telepítők..

Szánjon rá időt, és körülnézzen, megnézze, mi elérhető. Ennek a cPanel-oktatóanyagnak a célja azonban az, hogy telepítsük a mindegyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt webhely-platformját – a WordPress-t. Tudta, hogy a WordPress az összes webhely több mint 30% -át futtatja? Ez megint minden a weboldalak.

8.1. A WordPress telepítése

A WordPress telepítése a Softaculous segítségével rendkívül egyszerű. A képernyő középső részében elsőként a WordPress logót fogja látni. Vigye az egérmutatót az ikon fölé, és megjelenik az „Install” gomb. Kattintson rá.

Lát egy ilyen képernyőt:

softaculous a WordPress telepítése

A kezdéshez kattintson a kék „Telepítés most” gombra. A Softaculous megmutatja a következő formát:

WordPress telepítő űrlap

Íme, amit a Softaculous-nak ki kell töltenie, mielőtt a WordPress telepítése végrehajtható lenne.

A „Szoftver telepítése” szakasz:

 • Válassza ki a telepíteni kívánt verziót. Javasoljuk, hogy mindig keresse a rendelkezésre álló legfrissebbet (a legmagasabb számot)..
 • Válassza a Protokoll lehetőséget. A legjobb: https: //, ha elérhető, ha elérhető (ez lehetővé teszi webhelyének integrálását az SSL tanúsítvánnyal). Ha nem, akkor a http: // is ezt fogja tenni.
 • Válassza a Domain lehetőséget. Ezt a domain nevet szeretné hozzáadni a WordPress-hez. Válassza ki a legördülő listából.
 • A könyvtárban. Hagyja üresen, ha hozzáadja a WordPress-t a domain gyökeréhez – ha azt akarja, hogy elérhető legyen a YOURDOMAIN.com webhelyen. Ha a WordPress-t blogként hozzáadja egy már meglévő webhelyhez, akkor a könyvtárat olyanra kell beállítani, mint például blog vagy hírek.

A „Webhelybeállítások” szakasz:

 • Webhely neve. Adjon meg egy nevet, amely tükrözi a webhely nevét. Ezt később megváltoztathatja maga a WordPress segítségével, így most nem kell túl sok időt költenie rá.
 • Oldal Leírás. Ezt most hagyhatja üresen. Ezt a beállítást később a WordPress segítségével módosíthatja.
 • Multisite engedélyezése. Hagyja figyelmen kívül hagyva. Ez a szolgáltatás csak akkor hasznos, ha egynél több WordPress telepítést tervez futtatni ugyanabban a tartományban – többhelyes konfigurációban. Meglehetősen fejlett cucc.

A „Rendszergazda fiók” szakasz:

 • Rendszergazdai felhasználónév. Ez nagyon fontos! Teljesen jó, ha az admin nevét adminnak hagyjuk, bár érdemes átváltoztatni valami összetettebbé. Sokkal biztonságosabb lesz egy olyan felhasználónévvel, mint a kutyám-kedvelem-ölelésem. Miért? Kivételesen nehezebb kitalálni, így a hackerek megnehezítik a betörést az Ön webhelyére.
 • Rendszergazdai jelszó. Ügyeljen arra, hogy nagyon erős jelszót használjon, amely betűkből, számokból, karakterekből és nagybetűkből áll. A telepítő biztonságos jelszót javasol Önnek. Lehet, hogy ezzel is megy, de ne felejtse el elmenteni egy olyan jelszókezelőbe, mint a LastPass. Így nem kell megjegyeznie.
 • Rendszergazdai e-mail. Ellenőrizze még egyszer, hogy helyes-e.

A „Válasszon nyelvet” szakasz:

Ez elég magától értetődő. Használd azt a nyelvet, amely megegyezik a jövőbeli webhely célközönségével. Ha például az Egyesült Államokban tartózkodik, és spanyolul beszélő közönséget szeretne megcélozni, válassza a WordPress nyelvét spanyolul.

A „Plugins (ek) kiválasztása” szakasz:

Ez opcionális. Ha szeretné, telepíthet néhány praktikus plugint közvetlenül a Softaculous oldalról. Most nem fogunk belemenni ebbe. Később nagyon egyszerűen telepítheti a bővítményeket.

Az „Speciális beállítások” szakasz:

Egyelőre nem kell foglalkoznia a fejlett lehetőségek egyikével.

A „Téma kiválasztása” szakasz:

Attól függően, hogy a házigazda telepítette a Softaculous alkalmazást, előfordulhat, hogy kiválasztja a webhelyére telepítendő WordPress témát közvetlenül a kapun kívül..

Most nem kell ezt zavarnia. A téma kiválasztása fontos lépés, és később valójában könnyebb megtenni – miután a WordPress teljesen telepítve lett. A témaválasztás, amelyet a Softaculous mutat be, korlátozott.

Nyugodtan hagyja figyelmen kívül ezt a részt.

Miután megvizsgálta ezeket a lehetőségeket, kattintson a „Telepítés” gombra a telepítés befejezéséhez.

Körülbelül egy perc múlva a Softaculous értesíti, hogy a WordPress sikeresen telepítve van. Emellett közvetlen linkeket fog látni, amelyek segítségével bejelentkezhet az új friss telepítésbe.

Általában bejelentkezhet a WordPress telepítésébe a YOURDOMAIN.com/wp-admin/ webhelyen..

9. A webhely biztonsági mentése

Ha valaha telefon vagy számítógép halt meg rajta, akkor tudod, milyen romboló lehet, ha még nem készített biztonsági másolatot az adatokra.

Most képzelje el, hogy ugyanez történik a webhelyén. Ez talán még rosszabb, mivel nagyon valószínű, hogy webhelye az Ön vállalkozása.

Szerencsére a cPanel hihetetlenül egyszerűen meggátolja ennek a tragédianak az előfordulását, mivel lehetőséget ad arra, hogy manuálisan készítsen biztonsági másolatot a webhelyére – bármikor választhatja.

�� jegyzet; Egyes webgazda automatikusan kezeli a biztonsági mentéseket. Ellenőrizze a szolgáltatót. A kézi biztonsági mentés megtanulása azonban a jövőben értékes készséggel járhat.

A biztonsági mentés elindításához kattintson a „Biztonsági másolat varázsló” ikonra, amely a cPanel „FÁJLOK” szakaszában található.

biztonsági mentési varázsló

Ezt a képernyőt fogja látni:

biztonsági mentési varázsló 2

Kattintson a „Biztonsági mentés” gombra a biztonsági mentési folyamat elindításához. Megjelenik egy képernyő, ahol lehetősége van kiválasztani a teljes biztonsági másolatot (az összes fájlt és a webhelyén található konfigurációt) vagy a részleges biztonsági másolatot (otthoni könyvtár, MySQL adatbázisok, e-mail továbbítók) & szűrők).

A könnyebb működés érdekében készítsen biztonsági másolatot a teljes fiókjáról, és mentse el egy külső merevlemezre vagy egy másik biztonságos helyre.

biztonsági másolat típusa

Amint a biztonsági mentés befejeződik, letöltheti azt.

9.1. Ellenőrizze a lemezterületét

Néhány tárhelybeállítás korlátlan lemezterülettel rendelkezik, mások viszont egy kupakot helyeznek el. A cPanel segítségével ellenőrizheti, hogy mekkora részét használja fel.

�� jegyzet; Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a lemezterületét, hogy megtudja, a webhely mely részei foglalják el a legtöbb helyet, így tudja, hol töltsön össze vagy törölje a felesleges fájlokat, ha elég kevés a hely..

Ha általános áttekintést szeretne kapni a használatáról, csak vessünk egy pillantást a cPanel jobb oldalsávjára. Különböző információkat láthat arról, hogy mennyi lemezterületet fogyaszt, hány adatbázist állított be összesen, és még sok más.

használati statisztikák

Mélyebb megjelenés érdekében kattintson a „Fájlok” szakasz „Lemezhasználat” ikonjára.

lemez használat

Látni fogja egy szép összefoglalót arról, hogy a különböző mappák mennyi helyet foglalnak el.

2. lemezhasználat

A kvótát vagy a korlátozást az első táblázat alján is láthatja – ebben az esetben a fenti képen a kvóta 10 240 MB (vagy 10 GB)..

Fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert a kék sáv tele van nem azt jelenti az összes helyet felhasználta – az összes bemutatott ábra a legnagyobb könyvtárhoz viszonyítva.

10. A statisztika ellenőrzése

Az utolsó dolog, amelyet érdemes megnézni, amikor átmened a cPanel-en, a „METRIKA” feliratú szakasz található..

mérőszámok

Nagyon sok érdekes részlet található itt, mindegyik a szerver aktuális állapotáról, a látogatások számáról és a telepítés általános állapotáról tájékoztat..

A statisztikai szakaszok mindegyike kissé eltérően mutatja be a számokat:

 • Látogatók, Nyers hozzáférés, awstats, webalizer mind a webhelyek látogatói számára összpontosítanak. A bemutatás ezen alszakaszokonként változik.
 • hibák bemutatja a webhely hibanaplóinak legutóbbi bejegyzéseit.
 • Sávszélesség lehetővé teszi a tárhely beállításainak sávszélesség-használatának megtekintését.
 • Webalizer FTP megmutatja az FTP protokollon keresztüli összes látogatás adatait.
 • CPU és egyidejű kapcsolat használata megmutatja a tárhelybeállítás során felhasznált gépi erőforrások mennyiségét.

Kész és kész

�� Ez összefoglalja a cPanel bemutatónkat. Reméljük, hogy hasznosnak találta. Most már teljes perspektívát kapott arról, hogy mi a cPanel, és hogyan kell azt használni a tárhelyi környezet beállításakor.

�� Mivel az Ön webhelye valószínűleg már teljes mértékben működőképes, csupán a testreszabása – témákkal és beépülő modulokkal – történik, majd elkezdi tartalom létrehozását a közönség elbűvölésére..

�� Van még valami, amit meg szeretne tanulni a cPanelről? Kérjük, ne habozzon megjegyzést fűzni az alábbiakhoz, vagy kapcsolatba lépni velünk.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map