Водич за почетнике за оптимизацију датотека на веб локацији (70% брже учитавање)

Да бисте убрзали веб локацију и сачували пропусни опсег, компресија је један од најефикаснијих (и најлакших) начина да се то постигне..


… Ипак, многи власници веб страница још увек не оптимизују своје датотеке у 2020. години, било зато што не знају колико је то важно или не знају како.

Да скратим кратку причу, један од најважнијих начина за убрзавање брзине учитавања странице је да се ваше ЈаваСцрипт (ЈС) датотеке учитају брзо, а ЈаваСцрипт можете да убрзате коришћењем ГЗИП компресије..

Ово је идеално само за модерне прегледаче, али већина људи на Интернету користи недавни уређај и прегледач. И Иахоо и Гоогле користе ГЗИП компресију.

Али прво, успоставимо мало контекста.

1. корак: шта је кодирање садржаја?

Да бисте могли да ефикасно оптимизујете датотеке својих веб локација, важно је да разумете концепт познат као кодирање садржаја.

Једноставније речено, ово се користи како би се омогућило да се документ сажима без ризика да изгуби свој основни идентитет типа медија. Ваш претраживач ће разговарати са веб сервером када затражите датотеку.

ХТТП захтев

У основи, прегледач говори серверу шта жели. Сервер га тражи и проналази. Затим га прегледач учитава. Што је датотека већа, прегледачу је потребно дуже да би је учитао.

Дакле, шта радити када је датотека превелика?

Зипнират ћете. Када пошаљете датотеку која је компримирана у прегледач, штедите на времену преузимања и пропусној ширини.

Постоје два елемента повезана са сервером и прегледачем који знају да је у реду послати зип датотеку:

 • Бровсер омогућава серверу да зна да је у реду слање компримованог садржаја слањем заглавља
 • Ако је садржај компримован, сервер шаље одговор

Ако датотека није компримирана, сервер неће послати преко заглавља одговора кодирања садржаја. Заглавље за кодирање прихватања није захтев, већ само захтев прегледача.

Бровсер ће морати да се бави уобичајеном тешком верзијом јер сервер не шаље компримовани садржај.

Прилагођавање сервера

Немате контролу над прегледачем. Или ће послати заглавље или га неће послати. Међутим, можете да конфигуришете сервер који користите да бисте осигурали да се садржај затварача врати докле год је прегледач у стању да обрађује. То резултира значајном уштедом пропусне ширине.

веб перформансе након компресије

Да бисте то учинили, једноставно омогућите поставке компресије за ИИС. Ако користите Апацхе, релативно је једноставно омогућити компресију излаза. Само приступите својој .хтаццесс датотеци и додајте одговарајући код.

Постоје две опције компресије које можете одабрати са Апацхе-ом:

 • мод_дефлате је стандардни и лакше је подесити га
 • мод_гзип вам омогућава да претходно компримирате садржај и делује снажније

лако апацхе дефлате

Без обзира коју опцију изабрали, Апацхе ће погледати да ли је прегледач послао заглавље ради прихватања кодирања, а затим ће датотеку вратити у редовној верзији или компримованој верзији.

Ако старији претраживач прави проблеме, постоје ствари које можете да исправите додавањем одређених посебних директива.

Да бисте вратили компримовани садржај, можете да користите ПХП ако не можете да промените своју .хтаццесс датотеку. На ПХП-у:

<?пхп иф (субстр_цоунт ($ _ СЕРВЕР [‘ХТТП_АЦЦЕПТ_ЕНЦОДИНГ’], ‘гзип’)) об_старт („об_гзхандлер“); елсе об_старт (); ?>

Гзиппед верзија датотеке се враћа након провере заглавља за прихваћање кодирања. То је слично изградњи веб сервера. Да бисте компримирали излаз, Апацхе то олакшава.

Важно упозорење: већина софтвера за изградњу веб локација не дозвољава уређивање на нивоу кода (уз неке изузетке). На Хостингу Канада снажни смо заговорници самосталног хостинга ваше веб странице, али схватите да то није свима. Када користите програмере веб локација попут Скуареспаце-а, Вик-а или Веебли-а, овакво штребање на нивоу сервера вероватно је ван вашег досега.

Проверите компресију

Важно је осигурати да испоручујете компримовани садржај након што завршите конфигурирање вашег сервера. Да бисте утврдили да ли је ваша страница компримирана на мрежи, можете користити онлајн ГЗИП тест.

У вашем прегледачу вам могу помоћи алати за програмере. Желите да одете на картицу мреже, освежите страницу, а затим кликните мрежну линију одређене странице.

Ако је садржај послан компримирано, видећете заглавље „кодирање садржаја: ГЗИП“.

гоогле цхроме гзип хеадер

Да бисте добили више детаља, можете кликнути на икону за „употребу великих редова“. Ово такође пружа информације о стварној величини садржаја и компресованој величини преноса.

Пећине за разматрање

Компресија пружа обиље предности, али у свему постоје и недостаци. Желите да будете свесни следећег:

 • Граф односа компресијеСадржај који је већ компримован: Већина музике, видео записа и слика је већ компримована. Ако их поново покушате да их компримирате, ово је углавном само губљење времена. У већини случајева требате само да бринете о компримовању ЦСС-а, ХТМЛ-а и ЈаваСцрипт-а.
 • Старији прегледачи: Компримовани садржај није компатибилан са свим прегледачима. Ово се посебно односи на старије прегледаче. На пример, можда ћете желети да избегнете ХТТП компресију ако морате да радите на Виндовс 95 или Нетсцапе 1.0. Постоје нека правила и смернице за избегавање компресије старијих прегледача са модулацијом дефлације Апацхе-а.
 • ЦПУ: Чувајте пропусност и користите вријеме ЦПУ-а када компримирате садржај у покрету. С обзиром на брзину компресије, традеофф се обично посматра као фер. Постоје начини за слање преко компримованих верзија и пред-компримирање статичког садржаја. Обично је потребно више конфигурације. Имајте на уму да људи на Интернету имају кратко време пажње, тако да је повећавање брзине за боље корисничко искуство коришћењем ЦПУ циклуса обично увек добра идеја.

Зашто треба користити ГЗИП компресију

хттп компресијска конзолаКомпресија ГЗИП нуди мноштво предности. Важно је знати шта су то тако да будете потпуно свесни зашто бисте требали почети да га користите.

У просеку, употреба ГЗИП-а за компримирање ЦСС и ХТМЛ датотека штеди вам 50 до 70 посто укупне величине датотеке. Ова значајна уштеда величине датотеке резултира много бољим и ефикаснијим корисничким искуством на вашој веб локацији.

Ова техника такође игра важну улогу у укупном СЕО веб локације. Тражилице користе сложене алгоритме да би утврдили где веб локације и веб странице падају у резултатима претраге.

Један елемент који постаје важнији са сваким ажурирањем алгоритма је вријеме учитавања веб страница. Тражилице користе ове информације да би одредиле укупну оптимизацију веб странице.

гзип тест брзине компресијеКада се веб странице брзо учитавају, они који посећују локацију не морају да чекају да приступе садржају који траже. Имајте на уму да корисници интернета имају кратко време пажње.

Ако се веб страница предуго учитава, вероватно ће корисник кликнути и пронаћи бржу веб локацију са сличним информацијама. Тражилице желе наградити брже учитавање веб страница, па им омогућава већи пласман резултата претраживања.

Бржи веб сајт такође повећава конверзије. То значи да ако имате веб локацију за е-трговину, што се брже учитава, већа је и продаја. У ствари, отприлике 51 одсто Американаца каже да је разлог број један да одустану од куповине споро место.

Студије случаја показују да можете побољшати стопу конверзије више од 15 посто тако што ћете смањити вријеме учитавања ваше веб локације за само 2,2 секунде.

Отклањање проблема са ГЗИП компресијом

Као и сви технолошки елементи, ГЗИП компресија може пропасти из најмањих разлога. Добра вест је да је већина разлога за неуспех поправљива.

Први елемент који треба погледати је да ли ГЗИП компресију подржава ваш веб домаћин. Иако га већина подржава због важности приликом учитавања страница, постоји неколицина одабраних који се нису трудили да осигурају компатибилност. Можете да се обратите свом веб домаћину и утврдите да ли је компатибилност са ГЗИП-ом проблем.

Следећи елемент који треба истражити је ваш код. Чак и један погрешан лик може да створи проблеме. Потражите пропуштени знак, синтаксичку грешку или било који погрешно обликован код. Да би компресија била успешна, све ваше кодирање мора сарађивати са вашом архитектуром.

Можете само да проверите свој код који сте унели помоћу ПХП или .хтаццесс (о томе је већ било речи). Ако не можете пронаћи проблем, али верујете да је за то крив код, размислите о томе да га у потпуности замените другачијим кодом који вероватно делује..

У неким случајевима, ваш веб домаћин има приступ правим датотекама како би омогућио ГЗИП компресију, али ви то нисте. У овом случају, само позовите свог домаћина и тражите да вам то омогући.

Сазнали сте раније у овом чланку о провери компресије ГЗИП-а. Ово је брза и једноставна опција за решавање проблема. Генерално се препоручује да то прво урадите. Ако нешто још увек није у реду, проверите код свог веб домаћина и процените код који сте користили.

Ако је ваш прегледач застарио, ово такође може узроковати проблеме са компресијом ГЗИП-а. Ово је посебно уобичајено за старе верзије Интернет Екплорера. Ако многи људи који посећују вашу веб страницу користе стари прегледач, то је можда проблем који бисте морали да решите.

Ако су датотеке на вашој веб локацији изузетно велике, то такође може представљати проблеме у вези са ГЗИП компресијом. Ако користите старију верзију ГЗИП, ограничења величине датотеке могу бити релативно мала, као што су два гигабајта или мања. Због тога желите да утврдите која су ограничења ваше верзије ГЗИП.

Један од најбољих начина за то побољшати перформансе и брзину своје веб локације омогућавањем компресије. Сада када знате како то учинити, можете почети у потпуности да искористите предности.

Будите свесни упозорења и узмите их у обзир док радите. Следећи корак је постављање тако да посетиоци могу да искористе предности.

Фактор брзине који се често превиди има везе са вашим избором компаније за хостинг. Да, заиста се разликује она коју одаберете, јер неки једноставно раде боље кад вам треба времена за дробљење података.

За више информација погледајте мој водич за побољшање брзине ваше веб странице.

Референце и сликовни кредити:

 • БеттерЕкплаинед.цом
 • ОпенСоурцеВарсити.цом
 • Геекеасиер.цом
 • ВебПерформанце.цом
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector