Одабир између Апацхе и НГИНКС за ваше потребе веб хостинга

Да бисте започели са потпуно новим веб пројектом, заиста су вам потребне само две ствари: хостинг провајдер и ХТТП (ХиперТект Трансфер Протоцол) сервер. Цлоуд провајдери попут Амазон Веб Сервицес и Мицрософт Азуре нуде низ опција платформе како би удовољили захтевима величине и брзине ваше веб локације. Након што се пријавите са цлоуд хост-ом, можете одабрати који ХТТП сервер ће се покретати на вашем виртуелизованом хардверу.


ХТТП сервер је одговоран за прихватање веб захтева од посетилаца ваше веб локације и одговор на њихов претраживач одговарајућим садржајем. На пример, основни веб захтев може тражити ХТМЛ текстуални садржај и низ повезаних слика. ХТТП сервер ће доставити веб одговор који прегледачи попут Гоогле Цхроме-а или Мозилла Фирефок могу да разумеју и прикажу.

Када су у питању ХТТП сервери, два решења доминирају у већем делу тренутног пејзажа: Апаце и НГИНКС (који се изговара као “Енгине Кс”). Читајте даље како бисте научили основе обоје и како се међусобно упоређују у погледу архитектуре, перформанси и других категорија.

Основе Апаче

Решење за веб сервер Апацхе постоји од средине 1990-их. С обзиром на дуговечност и стабилност софтвера, и даље је једна од најпопуларнијих опција за хостинг веб локација. То је кључни део развојног скупа ЛАМП, који тимови свих величина користе за распоређивање динамичких апликација на Интернету. Остали елементи ЛАМП стака су Линук (оперативни систем), МиСКЛ (база података) и ПХП (скрипта на страни сервера).

Апацхе се нуди као бесплатни софтвер отвореног кода. Њиме управља и развија Апацхе Софтваре Фоундатион. Када је 1990. године на сцену стигла светска мрежа, Апацхе је било стандардно решење сервера за већину веб локација. Дизајниран је са једноставношћу на уму, а иако омогућава флексибилност и скалабилност, Апацхе је стекао популарност у време када су нивои интернет саобраћаја били много нижи него што су данас.

Основе НГИНКС-а

Решење за НГИНКС веб сервер је прво објављено 2002. године. Направио га је јединствени системски администратор у Русији, а две године касније постао је део заједнице отвореног кода. Дизајн који стоји иза НГИНКС-а фокусиран је посебно на брзину и перформансе, две области где неки верују да недостаје Апацхе-у. У ствари, пројекат НГИНКС првобитно је настао због јавног изазова Ц10К, који је тражио од програмера да дизајнирају ХТТП решење које би могло да поднесе 10.000 истодобних корисника са сталним нивоом перформанси.

НГИНКС је порастао у последњој деценији, посебно међу стартапима који морају да убрзају свој хардвер. Међутим, генерално се сматра да је НГИНКС теже подесити и интегрисати него Апацхе.

Архитектура разматрања

Софтверски пакет Апацхе укључује скуп вишепроцесорских модула (познатих као МПМс) који администратору сервера омогућавају да утврди како њихово ХТТП решење треба да поступа са захтевима. Ова врста архитектуре омогућава велику флексибилност и прилагођавање.

Најосновнији Апацхе модул је мпм_префорк. Ради на логици с једним нитима, при чему сваки процес сервера обрадјује по један веб захтев. Ово је препоручени модул за веб пројекте базиран на скриптном језику ПХП. Други Апацхе модул је мпм_воркер, који подржава више нити истовремено. Ово ће помоћи Апацхеу да буде ефикаснији и скалабилнији. Посљедњи примарни Апацхе модул, мпм_евент, функционише на сличан начин као мпм_воркер, али додаје бољу подршку за одржавање живих веза, које су увјет за многе модерне веб апликације.

НГИНКС се дефинитивно разликује од Апацхеа по питању архитектуре. Темељи се на концепту операција заснованог на догађајима, а не на кориштењу процеса или нити. То значи да један НГИНКС радник може истовремено да обрађује хиљаде ХТТП веза.

НГИНКС се ослања на систем петље који омогућава радницима да брзо покупе нове захтеве сваки пут када се неки догађај покрене. Догађаји се обрађују асинкроно, што значи да не морају чекати да се други догађаји додијеле узастопно.

Садржај

Ових дана веб садржај спада у једну од две категорије: статички или динамички. Статички садржај укључује било шта на веб страници које остаје доследно без обзира на то како се веб локација користи. На пример, логотип компаније на врху веб локације представља део статичког садржаја. С друге стране, динамички садржај контролише се скриптним језицима као што је ПХП и мењаће се на основу корисничке сесије или других променљивих. Веб локације путем е-поште, банкарске странице и друштвене мреже ослањају се на динамичан садржај како би корисницима показали њихове појединачне податке.

Апацхе може да послужује статички садржај само на једној нити, што НГИНКС чини убедљивијим решењем за веб пројекте којима је потребна велика количина статичког садржаја брзо испорученог. Међутим, Апацхе нуди неке предности када је у питању динамички садржај. Лако се интегрише са ПХП-ом и може уградити скриптни процесор директно у ХТТП радник. Основни софтверски пакет НГИНКС не укључује подршку за динамичку испоруку садржаја, тако да ћете морати да додате спољни процесор у свој пакет софтвера да бисте га подржали.

Упоређивање перформанси

Спољни посетиоци ваше веб странице неће се бринути коју врсту ХТТП сервера користите у току. Они се баве само приступом вашем садржају брз и поуздан. Из тог разлога, перформансе би требало да буду кључна метрика коју треба узети у обзир приликом оцењивања и Апацхе и НГИНКС као опција веб хостинга.

Захваљујући својој архитектури заснованој на догађајима, НГИНКС се генерално сматра најбржим ХТТП решењем. Покреће се с минималним ресурсима, чак и како ваш веб промет расте с временом. То резултира са смањеном меморијом и потрошњом процесора, док Апацхе може да захтева више употребе хардвера током времена повећаног оптерећења.

Лакоћа примене

Када се инсталира на веб сервер као део скупа софтвера ЛАМП, Апацхе ХТТП домаћин је невероватно једноставна за конфигурацију и покретање. Већина администратора уопште неће морати да мења поставке модула за вишеструку обраду. Већина прилагођавања Апацхе-а десиће се на нивоу директорија у оним што је познато као .хтаццесс датотеке.

Ове мале текстуалне ставке омогућавају вам да напишете правила и упутства за начин на који ХТТП сервер треба да обрађује одређене врсте захтева. На пример, можете да укључите преписивање УРЛ адреса тако да ће одређена веб адреса у вашем домену учитавати ресурсе са друге локације. То се често користи на веб локацијама друштвених медија где се на крају УРЛ адресе појављује „/ корисничко име“.

НГИНКС не подржава .хтаццесс датотеке или другу конфигурацију на нивоу директорија. Ово чини обраду захтева бржом и сигурнијом, али ипак ограничава контролу коју има администратор система.

Компатибилност и подршка

ХТТП сервери се обично раде на оперативним системима заснованим на УНИКС-у, посебно опен-соурце Линук платформи. То је ради брзине, пошто се УНИКС сматра најефикаснијим доступним оперативним системом. И Апацхе и НГИНКС могу се инсталирати на популарне Линук дистрибуције као што су Убунту или БСД.

Апацхе такође нуди пуну подршку за Мицрософт Виндовс Сервер оперативни систем. НГИНКС се може конфигурирати и да ради на Виндовс-у, али се сматра да је мање стабилан. Ако ваша организација искључиво користи Виндовс на својим веб серверима, Апацхе ће бити логичан избор.

Апацхе има робустан мрежни портал за документацију са белешкама о издању, референтним приручницима, упутствима за употребу и туторијалима који ће вам помоћи да инсталирате Апацхе у своје окружење у облаку и почнете да га користите за веб апликацију. НГИНКС нуди сличан тип спремишта документације који покрива основну конфигурацију као и детаљнији водич за развој.

Резиме

Апацхе и НГИНКС су веома популарна решења ХТТП сервера у данашњем модерном свету рачунара у облаку. Већина најбољих хостинг компанија у Канади користе Апацхе и НГИНКС.

Уметање било једног у ваш развојни низ је мудар избор, јер ће они пружити стабилне перформансе и поузданост.

Ако је брзина ваш главни приоритет и ваша веб локација ће угостити велику количину статичког садржаја, тада је НГИНКС можда најбоља опција. Такође постаје преферирани избор међу развојним тимовима који граде архитектуру микросервиса са мноштвом подсистема који међусобно делују. С друге стране, малим програмерима или новопридошлим корисницима можда је боље да се придржавају Апацхеа јер је то лакше подесити и добити унапред конфигурисано софтверским пакетима других произвођача попут ЛАМП-а.

Једна ствар коју треба имати на уму је да не морате нужно бирати између Апацхе и НГИНКС, а заборавити на другу. У ствари, ова два решења се често користе у тандему да би пружили најбоље могуће веб хостинг искуство. Када је НГИНКС постављен као ваш почетни веб прокси, захтеви се могу брзо обрадити и послати раднику Апацхе на крају апликације. Одатле се Апацхе може интегрисати са ПХП-ом или неким другим скриптним језиком како би припремио веб одговор и вратио га на НГИНКС слој.

Обавезно обавите своје истраживање приликом одабира решења за ХТТП сервер. Ваш одабрани систем постаће део окоснице ваше веб странице или апликације и биће критичан у свакодневном искуству ваших корисника.

Можда ће ти се свидети и:

 • Најбољи веб хостинг
 • Бест Буилдер веб локација

Референце и сликовни кредити:

 • Нгинк.цом
 • ЕСДС.цо.ин
 • ТуториалсПоинт.цом
 • НТУ.еду.сг
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map