Канадске смернице за приступачност веб локација

Од 2020. године, око 34,56 милиона Канађана сурфа интернетом у било којем тренутку. Земља такође има једну од највиших стопа доступности, са 96 посто становништва које има приступ интернету.


Без обзира да ли сте блогер или трговац путем е-трговине, желите да осигурате да ваш садржај одржава поштивање канадских закона о приступачности и да је користан и доступан свима који желе да посете ваше странице.

То значи да се морате придржавати смерница из фазе дизајнирања које ће особама са инвалидитетом омогућити једнак приступ вашој веб локацији. Оптимизацијом сајта, укључујући компресију датотека на веб локацији, ефикасност хостинга и целокупно корисничко искуство треба да се поступа на начин који омогућава ослабљеним посетиоцима да виде, чују, разумеју и комуницирају или допринесу вашем садржају.

Иако сте сигурни да ћете на располагању најбољим веб хостингом решити мноштво проблема, постоје још неке ствари које би требало да научите да урадите сами:

Шта је приступачност веб локација и зашто је важно?

Приступачност је средство за осигуравање сјајног корисничког искуства (УКС), али то прелази и даље од тога. Приступачност веб локација покрива људе са трајним инвалидитетом због оштећења вида, слуха и говора, неуролошка стања, као и оне који приступају интернету разним средствима која могу отежати нормалну интеракцију.

Укључујући старије системе и уређаје са мањим екранима који не користе тастатуре.

Када је ваша веб локација дизајнирана са упутствима о приступу, она такође помаже онима који су привремено онеспособљени, старијим особама, људима који живе на локацијама са проблемима повезивања и онима са ситуационим ограничењима, као што су појединци који користе рачунаре или друге уређаје у просторима са пуно одсјаја или ограничења аудио садржаја.

Инфографски о важности приступачности веб страница

Извор: ДМА.орг.ук

Имати на уму како особе са инвалидитетом користе веб на уму је веома корисно за окупљање одане публике.

Да би Интернет био истински отворен и употребљив од стране било кога, оптимизација ваше веб локације за приступ је од суштинске важности. У ствари, то је закон у Канади, где више од шест милиона људи старијих од 15 година живи са неким обликом инвалидитета.

Постоји неколико различитих прописа који покривају приступ за особе са инвалидитетом. Ови закони се примењују на било које публикације, укључујући образовне материјале и садржај веб локација, а неки се примењују строго на дигиталне медије. Наш циљ је да вам пружимо преглед смерница о приступачности и законодавства за Канађане, а затим да обухвате начине на које можете направити своју веб локацију истински доступан целој вашој публици, а истовремено остаје законски усклађен.

Поједностављени су канадски закони о приступачности вебу

Чак и пре појаве дигиталног доба, Канађани са инвалидитетом били су заштићени неколико закона. Многи од тих закона остају у књигама широм провинције, иако су ажурирани и допуњени како би се примењивали више на тренутне потребе грађана.

Такође је створен низ нових закона који су написани како би се осигурало да сви Канађани имају приступ предностима које доноси веб приступ.

Један од најранијих глобалних закона до нас долази путем УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом, која се током година континуирано мења, како би се обезбедило да запослени и грађани широм света имају исти приступ дигиталној технологији.

приступачност веб страница различити аспекти

извор: невтаргет.цом

Сједињене Државе су такође биле на челу да обезбеде доступност свим грађанима, без обзира на физичке способности, имају једнак приступ технологији. Њихов Закон о рехабилитацији из 1973. године ажуриран је 1998. Његов Одељак 508 захтева од савезних агенција да омогуће исту електронску и информатичку технологију (ЕИТ) као и осталим грађанима САД-а као лако доступним инвалидима..

Ако ваш веб сајт има домет изван Канаде, добро је погледати овај списак од 508 како бисте осигурали да ваше кодирање, додаци и скрипте испуњавају стандарде наведене у тој измени. То је незванично, али на основу 508 смерница изнетих у закону.

Да не би претјерали са нашим сусједима на југу, канадски законодавни органи широм земље створили су наше властите скупове правила и стандарде приступачности. Један од првих је амандман на Канадски закон о људским правима из 1985. године, који је измењен 2016. године како би се обезбедиле смернице за приступ интернету.

Закон о приступачности за Онтаре са инвалидитетом (АОДА)

Као део овог закона, власници предузећа у Онтариоу са више од 50 запослених, било да су приватне или непрофитне, школе и организације у јавном сектору морају или да креирају или освеже садржај веб страница како би испунили смернице ВЦАГ 2.0 нивоа А – АА до 1. јануара, 2021. Садржај је дефинисан као било који текст, слике, видео или звук.

Када дође до 2020. године, АОДА ће такође захтевати да се до 2025. године укину значајне промене у нове или постојеће јавне, школске и пословне веб локације. Ово укључује:

 • Стварање приступачних наставних и образовних материјала
 • Стварање приступачног видео записа који укључује наслове за особе са оштећењем слуха и описе ученика и особља са оштећеним видом
 • Омогућавање приступа свим школским библиотекама
 • Стварање приступачних механизама и образаца за повратне информације
 • Израда приступачних материјала за хитне случајеве на захтев

Послодавци ће такође морати да се увере да су доступни сви приручници за обуку, интерне комуникације, процене и информације о хитним случајевима. Непоштивање било којег од горе наведених случајева резултираће новчаном казном 200 до 15.000 долара, зависно од власништва / окружења и озбиљности неусклађености веб странице.

Закон о приступачном Канади (Билл Ц-81)

Један од новијих закона, овај акт предложио је министар науке и спорта и особа са инвалидитетом 2018. године. Циљ је пружити смернице програмерима и дизајнерима веб страница и промовисати инклузију за грађане и становнике са инвалидитетом..

За њега је изгласана 21. јуна 2019. након Роиал Ассент-а и у основи следи исте захтеве као ВЦАГ. Казне за неиспуњавање и одржавање ових смерница могу резултирати новчаном казном 250.000 долара.

Приступ за Закон о Манитобанима (АМА)

АМА је провинција усвојила 2013. године да би се осигурала једнака врста заштите и приступа као и законодавство из Онтариоа. Изграђен је на пет група стандарда који захтевају креаторе веб локација, издаваче и пословање да омогуће приступ манитобанима са инвалидитетом..

Они укључују величину штампе, боја контраст, и употребу језика који су у корак са АОДА и ВЦАГ.

Закон о приступачности Нове Шкотске

Овај акт је донесен у закон 2017. године, али његови делови су још увек у фази израде. Нова Шкотска заузима „водећи пример примером“ тако што све владине веб локације одговарају усаглашеним са ВЦАГ стандардима. Они се разликују од осталих провинција применом распореда поштовања који је зависан од захтева сваког од 12 ВЦАГ стандарда.

Казна за непоштовање закона је новчана казна која може достићи и највише 250.000 долара. Покрајина ће такође понудити донације веб програмерима како би им помогла да испуне захтеве и избегну казну.

Сродни закони, закони и прописи

Смернице приступачности веб садржаја 2.0 (ВЦАГ 2.0) су скуп стандарда који треба да помогну веб програмерима и техничким дизајнерима да унесу тачке приступачности за онемогућени приступ садржају. Заснован је на четири принципа, видљива, операбилна, робусна и разумљива, која регулишу 12 стандарда приступачног веб дизајна.

дигиталне иконе приступачности

Такође постоји неколико законодавних аката у радовима који покривају остале провинције. Један од најновијих је Британски закон о приступачности Цолумби (Билл М 219), који се заснива на смерницама из њихове стратегије приступачности 2024.

Прво читање овог акта било је у мају 2018. године, али још није закон. Слиједом осталих канадских покрајина, већина осталих ради на властитим правилима и законима о приступачности.

Најбоље праксе да веб локацију учините приступачнијом

Омогућавање доступности веб садржаја свима који би могли имати користи од његове употребе или уживања у њима представљају бригу свих локалних власти и власника предузећа..

Приликом креирања веб странице, изградња приступа веб дизајну, осим што се осигурава да ваша веб локација подржава алате и уређаје за приступ, пружа задовољавајуће искуство, помаже у брендирању и подстиче лојалност купаца.

Такође пружа основу за социјалну укљученост која помаже особама са инвалидитетом, старијим особама и онима који живе у руралним срединама да уживају исту технологију као и ми остали.

Једно од питања са смјерницама о приступачности је потешкоћа у креирању стандардизованог скупа протокола и процедура који ће омогућити највећем броју људи да удобно користи технологију.

То је навело неке од наших највећих технолошких иноватора да се окупе и створили су обједињени скуп стандарда како би се осигурала највећа доступност на различитим уређајима и рачунарским окружењима.

У настојању да осигурате да опслужујете све своје потенцијалне посетиоце веб странице, са поносом преносимо неке смернице и најбоље праксе за укључивање приступачности у вашу веб локацију.

Информације о веб приступачности

Извор: либрари.тритон.еду

Типографија и читљивост

Ово је претежни и, можда најбитнији, елемент дизајнирања веб страница. Избор величине и боје фонта, изгледа и укупне организације може олакшати читање и навигацију веб локацијама слабовидним особама. Следеће текстуалне смернице засноване су на ВебАИМ-у и креиране су да би се обезбедила сагласност са ВЦАГ-ом:

 • Држите се једног или два велика слова која се лако читају
 • Користите стварни текст, а не да га сахрањујете у графику
 • Проверите да ли постоји довољан контраст између боја фонта и позадине
 • Користите одговарајуће величине фонта и избјегавајте мале, фантастичне или фине фонта
 • Ограничите варијације попут ЦАПС, подебљаних или курзивних фонтова
 • Не користите текст који трепери или се помера
 • Избегавајте да користите само величину, боју или стил фонта да бисте пренели текстуално значење

Изградња приступачних наслова

Заглавља су један од најбољих начина да вашем садржају пружите структуру коју је лако пратити за посетиоце са оштећеним видом. Побољшава проток и читљивост, а читаоцима пружа јасан правац и могућности навигације.

В3 организација је креирала смернице за креирање ХТМЛ заглавља која покривају величину, оптимални положај и употребу. Највеће заглавље треба резервисати за врх странице, са поступним, узастопним величинама, које означавају одломке и одељке.

Изглед садржаја, боје и слике

Сљепоћа за боју може отежати преглед чак и најаглегантније дизајниране веб локације ако се пажљиво не узму у обзир при одабиру шеме боја. Не постоји ниједан облик сљепоће за боју, тако да не би требало постојати рјешење величине један.

Међутим, опште правило за осигурање смисленог искуства је одаберите текст који се добро истиче на позадини, и користити тамне боје против светлијих нијанси.

У овом је случају корисно кориштење алата за мјерење контраста. Пронаћи ћете га у одељку са ресурсима у даљем тексту. Слике би требало да буду у великој величини, ретко се користе и садрже у алт-тексту за правилно индексирање и описну сврху. Учините промену садржаја на било ком типу екрана без утицаја на изглед или функционалност.

оптимизирајући слике за приступачност

извор: кинста.цом/блог/

Што се тиче изгледа, добро је правило да сви посетиоци користе мали блок текста и доброг фонта, садрже доста белог простора и користе листе листа и заглавља да разбију и дефинишу садржај. Покушајте да избегавате употребу табела уколико оне нису апсолутно потребне за вашу врсту садржаја.

Укључивање приступачног видео садржаја

Када су у питању видео, постоје три главне области разматрања: титлове, описи, и транскрипције. Ознаке треба да се синхронизују са речима изнетим на видео снимку, треба да буду исте као и оне које су чули они без губитка слуха, а приступ треба да се обавља једноставним преклопним дугметом.

Избегавајте додавање видео записа са функцијом аутоматске репродукције, јер особе које не проматрају можда неће моћи да пронађу механизам за заустављање понављања.

Сви транскрипти треба да буду смештени испод екрана за гледање видео записа и направљени су на начин који ће читалац имати истинита репрезентација видео садржаја. То значи да формулација треба да буде тачна, а све важне радње или наговештаји треба да буду укључени у транскрипт.

вести о аутоматизованом видео запису

извор: телестреам.нет

Аудио описи омогућавају слепим и слабовидним особама да уживају у суштини видео садржаја. Све радње или прикази који нису испричани требали би бити описани на јасан и концизан начин који преноси све радње које се дешавају на видео снимку.

Обезбеђивање приступачности тастатуре

Један од најосновнијих начина уноса је тастатура, како би се осигурало да је ваша веб локација заиста доступна, пазите да се ниједним садржајем не може кретати само мишем.

Приступ тастатури је подржан стварањем текста и осталих подручја за навигацију која су у линији са функцијом картице, а која може ублажити проблеме у коришћењу дугмади или менија без миша. Ово можете тестирати на свакој од својих веб страница искључивањем миша и покушавањем приступа свим функцијама и функцијама.

Израда приступачних докумената

Већина садржаја веб страница укључује документе или неки облик текста, а постоји много дигитално произведених докумената потребних Канађанима за обављање послова. Да би осигурали да су ПДФ датотеке и друге врсте докумената доступне, треба да:

 • Будите јасни сажети и добро представљени
 • Користите заглавља и друго обликовање које побољшава проток
 • Конструишите садржај у обрасцу листе кад год је то могуће
 • Језици ознака који се користе да би се читачима екрана помогло у правилном интерпункцији
 • Укључите алт-текст за препознавање слика

Дизајн приступачних облика

Скоро све веб локације садрже неке врсте образаца, било да тражите посетиоце да се претплате на вашу веб локацију, креирају се на рачуну, издају улазнице за помоћ или продају робе. Када додајете обрасце у свој садржај, водите рачуна да су поља довољно велика да се могу разликовати, да је сваки одељак јасно означен, и проверите да ли су све ознаке поред одговарајућег поља.

Упутства и друге помоћне информације требају бити лако је пронаћи, разумети и читати.

Ресурси за побољшање приступачности веб локација

Поред смерница у вези са израдом и дизајнирањем веб локација, постоји низ ресурса који помажу програмерима да одржавају усаглашеност а истовремено стварају естетски прихватљиве, функционалне веб странице које су корисне за све.

 • Приступачни документи са МС Ворд-ом: пошто је то једна од најраспрострањенијих апликација за обраду података, овај водич вам показује како да осигурате да ваши Ворд документи испуњавају смернице о приступачности. Постоји и водич за конверзију Ворд докумената у ПДФ формат без губитка приступачности, као и водичи за Адобе Ацробат Про, ИнДесигн и поправку недоступних Адобе ПДФ датотека.
 • Дизајн веб локација за слепе и слабовидне: Овај водич пружа корисне смернице за коришћење СЕО-а за побољшање приступачности, дизајнирање читача екрана и како креирати садржај за заслон у боји.
 • Алат за приступ таласу: Када желите да прецизно процените вашу веб локацију због проблема са приступачношћу, ови алати ће вам помоћи.
 • Прегледник приступачности: Помоћу овог алата програмери могу приказати и прегледати АПИ податке из прегледача како би потврдили како ове информације преносе помоћну технологију.
 • В3Ц Вики: Одељак о тестирању приступачности пружа смернице о томе када треба спровести тестирање приступачности и како то треба учинити за најбоље резултате.
 • ВебАИМ Контраст за провјеру контраста: Овај алат вам омогућује тестирање боја предњег и позадинског слоја како бисте били сигурни да задовољавају контрастне стандарде за ВЦАГ 2.0.
 • Видеозаписи са дигиталним приступом 508: демонстрира како се користи видео уређај који одговара 508.
 • НВДА (невизуални приступ радној површини): Ово је бесплатан алат за коришћење, који је сличан ВоицеОвер Тоол фор Мац.
 • Алатке за развојне програмере: Цхроме проширење за програмере да провере да ли постоје проблеми са приступом веб локацији.
 • Приступачност веб садржаја и мобилног веба: Ово је сјајан водич за тестирање приступачности на мобилним платформама. Може се користити заједно са Водичем за најбоље вежбе за мобилне мреже.

Последње мисли

Сагласност значи укључивање приступачности у свој дизајн од самог почетка. Међутим, дизајнирање приступачности не мора нужно да морате почети од нуле. Сви горе наведени предлози и најбоље праксе могу се у било које време имплементирати на вашу веб локацију.

Савет: Већина високо оцењених градитеља веб страница већ помно прати приступачност. Ако нисте искусни у управљању позадинским системом, препоручујемо вам да проверите наведени софтвер пре него што покушате да све урадите сами.

Надамо се да су ове информације и линкови до ресурса корисни јер вам омогућава да произведете најбољи могући садржај и изглед те да у њему може уживати свако ко путује кроз ваше странице.вебс

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector