Како управљати ВордПресс базама података помоћу пхпМиАдмин (2020)

Већина људи размишља о ВордПрессу као једноставном произвођачу веб локација и е-трговине. Истина је да свако може да користи ВордПресс за израду различитих тематских веб локација и онлајн продавница. Међутим, можда нећете схватити када кликнете на инсталацију са једним дугметом, заправо креирате базу података. Ваша МиСКЛ база података чува вашу веб локацију, а уз правилну негу и одржавање никада не морате бринути да ћете изгубити веб локацију.


Помоћу ПМА-а можете користити алате за израду резервних копија и осигурање ове базе података. Пратимо детаљније шта ради ВордПресс МиСКЛ база података и како заштитити веб локацију алаткама и водичем за уобичајене задатке ПМА.

Contents

Како се користи пхпМиАдмин

Пре него што се уђе у детаље о ВордПресс базама података, помаже вам да дефинишете неколико појмова:

Шта је ВордПресс МиСКЛ база података?

МиСКЛ значи „структурирани језик упита“. Ово дефинише опен-соурце систем за управљање базама података који заправо можете покренути помоћу упита.

Ваша ВордПресс има инсталирану МиСКЛ базу података кад год креирате нову инсталацију. База података једна је од две кључне компоненте за вашу ВордПресс локацију. Ако вам је ВордПресс приступник и интерфејс за изградњу веб странице, ваша МиСКЛ база је срце. Сав ваш садржај, укључујући постове, коментаре, странице, слике итд., Чува се у бази података.

како користити-пхп за убацивање података у мискл-базу података

Сваком инсталирањем креирају се нове стандардне табеле за вашу ВП базу података. Укупно је 11 таблица. Међутим, ако имате додатке који су потребни за вашу тему, имат ћете више таблица. Међутим, инсталационе датотеке долазе са основним ВордПресс таблицама на следећи начин:

 •  вп_цомментс: сви коментари ваше веб локације су овде сачувани.
 •  вп_цомментмета: ово укључује „мета податке“ (као што су наслов, кључне речи итд.) за ваше коментаре на веб локацији.
 •  вп_линкс: садржи податке које сте унели у функцију везе за ВордПресс.
 •  вп_постс: ово укључује све податке за странице, навигацију и постове.
 • вп_оптионс: ово укључује све ваше датотеке за администрацију и подешавања.
 • вп_постмета: мета подаци за све ваше постове.
 • вп_термс: Овде се чувају категорије и ознаке.
 • вп_терм_релатионсхипс: све информације везане за постове и таксономије иду овде.
 • вп_усерс: можете да поставите различите кориснике, као што су администратори и аутори, и њихове информације се овде чувају.
 • вп_усермета: ово су мета подаци корисника.
 • вп_терм_такономи: ово укључује таксономије за табеле унутар вп-_термс.

Ове табеле у основи чувају све необрађене податке и датотеке на којима је изграђена ваша веб локација. На страни ВордПресс-а, можете да стилишете, уређујете и постављате медије. Ове табеле се аутоматски креирају када инсталирате инсталационе датотеке ВордПресс-а, тако да не морате да бринете о подешавању овог дела.

Шта је пхпМиАдмин и зашто га користити за управљање базом података ВордПресс?

Па зашто ово користите за контролу МиСКЛ базе података? Помоћу ПМА можете правити резервне копије и контролисати базу података помоћу алата, што значи да не морате да пишете МиСКЛ упите.

Ево главних карактеристика:

 •  Користите алате за администрирање и надгледање својих база података помоћу веб апликације отвореног кода са седиштем у ПХП-у.
 • Компатибилан је са више сервера у оба Виндовс или Линук система.
 • Измените било коју вредност вредности у бази података
 • Непрекидно кликните и покрените акције за извођење СКЛ упита који ефикасније контролишу и осигуравају ваше базе података
 •  Креирајте и уклоните било коју базу података коју желите.
 • Израда сигурносних копија, извоза и увоза база података у само неколико кликова мишем.

Данас скоро сви ВордПресс домаћини пружају овај ПХП административни пакет у оквиру софтвера цПанел, а исто раде и сви цПанел хостинг провајдери. Добијате их као део свог хостинг пакета, а њима се може приступити путем страница производа или поставки вашег хостинг рачуна. Међутим, ако користите свој властити послужитељ, те датотеке бисте сами поставили.

Чак и ако немате знање о подешавању сервера и тек сте почели да учите о базама података, ово можете да употребите као административни алат за своју МиСКЛ базу података. Иако постоје многи други административни алати попут ове, ПМА такође ради и за остале платформе за веб развој попут ВампСервер или МАМП. Као такав, ПМА се топло препоручује за ВордПресс, јер је једноставан за подешавање, једноставан за употребу и укључује се са већином висококвалитетних провајдера веб хостинга.

Да ли треба да знате ПХП за рад са ПМА?

Кратак одговор је не! Овај ПМА је написан на ПХП-у, што вам омогућава покретање унутар вашег уобичајеног веб прегледача. Све акције управљања већ постоје у интерфејсу, тако да можете лако да кликнете и покренете да бисте извршили сваку од њих.

Желите ионако научити ПХП? Иако не требате знати како написати ПХП да бисте користили ПМА, можда ћете хтјети научити ПХП да бисте касније боље разумјели и прилагодили свој ВордПресс. Ево одличног водича за почетнике за почетак.

Како приступате ПМА-и?

Ако вам је ово први пут да сазнате о МиСКЛ и ПМА за управљање базама података, вероватно желите да користите алате пружатеља услуга хостинга за подешавање и управљање ВордПресс сервером. Сваком веб сајту треба хостинг, зар не? Када се пријавите код хостинг провајдера, било да купујете ВордПресс тему или користите цПанел (или Плеск) за инсталирање датотека, створићете МиСКЛ базу података. Требали бисте бити у могућности да приступите административној почетној страници ПМА унутар цПанела или ћете можда требати да кликнете на хостинг производ испод свог хостинг рачуна, а затим кликните на „Манаге“ или „Сеттингс“.

Ако имате проблема са приступом алата за управљање базама података, требало би да се обратите свом провајдеру хостинга или проверите њихову страницу за подршку.

Да ли сте напредни корисник који поставља сопствени сервер и базе података? Ако га инсталирате сами, постоји неколико начина да га додате на свој сервер. Помоћу водича за инсталацију можете добити информације о подешавању за сваку врсту сервера.

Коришћење пхпМиАдмин-а за управљање ВордПресс базом података

Као што сте можда закључили горе, у основи постоје два начина за постављање овог управљања базама података ПМА ф ВП.

Најчешћи и најлакши начин за приступ ПМА-у је путем вашег хостинг рачуна. У овом случају је алат вероватно инсталиран на вашој МиСКЛ бази података. Обично је потребно да приступите контролној табли за управљање налогом и одете на своју почетну страницу цПанел. Ако имате проблема са тим, најбоље је да се обратите свом провајдеру хостинга телефоном. Они ће вас моћи водити како да приступите овом алату за управљање путем странице налога пружаоца услуге хостинга.

Други и сложенији начин је покретање властитог сервера и ручна инсталација ПМА-е, али то је лако учинити ако сте упознати са подешавањем и управљањем сервером. На пример, можете да поставите Убунту сервер помоћу услуге. Све што требате је наредба апт-гет на Линуку или употреба алата Цомпосер за Виндовс сервер.

цПанел

Овај процес зависи од вашег хостинг провајдера. Обично када се пријавите на веб локацију, наћи ћете производ за хостинг веб локација, затим одаберите ВордПресс инсталацију којом желите да управљате и кликните на „Манаге“ или „Сеттингс“. Ово може отворити везу до алата, али обично ћете бити усмерени на цПанел.

Напомена: Ако никада нисте поставили ВордПресс инсталацију, прво бисте морали да инсталирате ВордПресс да бисте поставили своје базе података. Већину времена ПМА се инсталира на вашу МиСКЛ базу података. Ево водича за ручну инсталацију ВордПресс-а кроз цПанел.

ПМА можете пронаћи у одељку базе података. Горња слика заслона показује где постоји овај алат за управљање у савременој почетној страници цПанел (од 2020.).

Након што кликнете на алатку, покренут ће апликацију и отворити страницу која би требала изгледати овако:ПхпМиАдмин

Можете почети са радом на протоколима за управљање базама података одмах, можда бисте желели да прво промените нека подешавања изгледа за интерфејс. Подразумевано је ово постављено на „пмахомме“ и има величину слова „82%“, али можете повећати фонт или променити боје ако би то олакшало рад са.

Напомена: Подешавања изгледа једноставно мењају изглед, а не вашу ВордПресс локацију.

Четири уобичајена задатка са пхпМиАдмин-ом

Следећи водичи разматрају шта већина људи воли да ради са вашим МиСКЛ базама података, укључујући:

 •  Проверите статус своје ВордПресс: Можете да видите сав промет, везе, неуспешне покушаје и друге статистике статуса на вашем ВордПресс-у помоћу ПМА.
 •  Приступ и измена ВП базе података: Можете да уређујете садржај, објаве и безбедносне информације за своју веб локацију директно преко почетне странице алата.
 •  Додавање или уклањање ВП базе података Можда желите да помоћу вашег сервера поставите нову инсталацију, овде можете да направите нову ВП базу или је можете уклонити да бисте уштедели мало простора.
 •  Израда резервних копија, извоза и увоза ВП базе података: Можда желите да поставите ВП базу података из оне која већ постоји, можете да користите ПМА да бисте направили резервне копије својих ВордПресс датотека и увезли базу података тако да никада не морате бринути о губитку веб локације.
 •  Оптимизација ваше ВП базе података: Уштедите на простору оптимизацијом фрагментираних табела и осигурајте да ваша веб локација брзо ради.
 • Ресетујте корисничке лозинке и додајте или уредите корисничке налоге
 • Осигурајте своју ВП базу података: Пружамо водич са неколико начина да вашу ВордПресс локацију заштитите од уобичајених хакова.

Како проверити статус своје ВП базе података

ПхмМиАдмин Статус

 •  Једном унутар административног алата, кликните на “Статус” на врху вашег менија.Проверен МиСКЛ Сервер
 •  Сада можете видети све информације о саобраћају и вези за вашу веб локацију. Такође можете да користите подмени како бисте приступили информацијама о другим процесима, упитима, надгледању и још много тога. Најбоље је да користите ове податке да бисте видели да ли је веб локација имала прекиде када није у мрежи и ако вам је потребна већа пропусност..

Како приступити и изменити ВП базу података

Провера базе података на ПхпМиАдмин контролној табли

Можете видети све базе података доступне на бочној траци или кликом на “Базе података” при врху вашег менија. У неким случајевима видећете „вп” означен у називу базе података. Ово је главни префикс који означава „ВордПресс“.

Једном када пронађете базу података коју желите да измените, једноставно је потребно да кликнете на њу да бисте видели списак табела.

Табела база података

Можете да уредите било коју табелу, али треба бити опрезан, јер ове табеле садрже датотеке са активним веб страницама ВордПресс-а. Увек треба да креирате резервну копију базе података, а можда ћете желети да створите „тестну базу података“ у којој се можете играти са поставкама и уређивати базе података без рада на веб локацији.

Пример: Приступ и уређивање порука у ПМА-у

Интерфејс табеле базе података

Можете да кликнете на вп_постс табелу и изаберете „Прегледај“ да бисте видели све постове које сте направили. Сваки део поста може се уређивати из овог интерфејса. Можда желите да кликнете на пост да бисте брзо променили садржај, изменили лошу фотографију или променили друге податке. Ако на пост или његов садржај кликнете на „Испусти“ или „Избриши“, биће уклоњен са сервера.

Израда сигурносних копија, креирање и уклањање ВП база података помоћу пхпМиАдмин-а

Брисање

Брисање базе података је најлакши дио овог водича. Можете једноставно отићи на своју почетну страницу, кликнути на “Базе података”, а затим изаберите базу података коју желите да избришете. На дну кликните „Испусти“ да бисте избрисали базу података. Ово трајно уклања базу података са вашег сервера.
ВП Датабасе

Креирајте нову ВП базу података

Израда базе података

Вратите се на картицу „Базе података“. Ако имате могућност креирања база података, на врху странице видећете „Креирај базу података“. У неким случајевима, пружатељ услуга хостинга можда вам не дозвољава додавање база података путем ПМА-е.

Можете да унесете било које име за базу података. Међутим, требало би да одаберете име које ће вам олакшати идентификацију да ли треба да се вратите касно. Кликните на „Цреате“ након што унесете име базе података. ПМА моментално ствара празну базу података.

Кликните на „Привилегес – Додај кориснички налог“, а затим унесите корисничко име и лозинку за новог ВордПресс администратора. У пољу имена хоста одаберите „Усе тект фиелд“ и унесите лоцалхост као име. Требали бисте поставити врло сигурну лозинку за овог корисника.

Страница за пријаву базе података

Затим ћете конфигурирати подешавање ваше нове ВП базе података. Ово се налази у одељку „База података за кориснички налог“. Изаберите „Додели све привилегије на ___ бази података“ (____ је назив ваше базе података). Кликните на „Иди“ да бисте довршили подешавање административног налога. Након тога ће се ВордПресс програм за инсталацију учитати и питати вас за више детаља, укључујући име базе података, ваше МиСКЛ корисничко име, вашу МиСКЛ лозинку и информације о вашем налогу.

Напомена: Користићете име празне базе података коју сте управо поставили. За пријаву на МиСКЛ, можете се вратити на цПанел и кликнути на „МиСКЛ“ у базама података да бисте добили своје податке за пријаву. Ако овде није доступно, можда ћете морати да се обратите свом провајдеру хостинга.

Како повезати базу података?

У овом тренутку ВордПресс ће аутоматски инсталирати потребне датотеке и поставити вашу нову локацију.

Израда резервних копија, увоз и извоз база података

Можете да извозите своје тренутне базе података и увозите базе података путем ПМА. Ово је згодан алат ако желите сигурносно копирати ВП базу података или ручно мигрирати базу података на други домаћин. Можете то користити ФТП клијент или то можете директно урадити преко ПМА-е.

Извоз базе података

Извоз базе података

На главној страници ПМА идите на страницу „Извези“ на врху. Кликом на ово отвара се алат за извоз где можете одабрати „Брзи“ или „Прилагођени“ извоз. Опција „Брзо“ укључује све табеле ваше базе података тренутно. Ово је најбржа опција за бацкуп целе ВП базе података одједном.

 •  Одаберите опцију “Брзо” да бисте одмах направили сигурносну копију базе података.
 •  Одаберите “Цустом” да бисте ручно изабрали шта ћете извозити.
 •  Изаберите „СКЛ“ под „Формат“, а затим кликните „Иди“.
 •  Појавиће се дијалог са захтевом да датотеку сачувате на рачунару. Спремите резервну копију с јединственим именом у мапу на рачунару коју нећете заборавити.
 • СКЛ датотека која садржи све податке о вашој ВП бази података преузима се на рачунар.

Увоз базе података

Ако требате да пренесете ову базу података на нови сервер или ако веб локација падне и морате брзо да извршите уплоад резервне копије, то можете учинити преко ПМА.

Увоз базе података

 •  Да бисте увезли извоз сачуване базе података, само кликните на „Увези“ са почетне странице ПМА.
 •  Кликните на „Селецт Филе“. Пронађите датотеку базе података коју желите да увезете и ставите је. Тачна копија базе података сада се налази на вашем серверу.

То је тако лако!

Оптимизација ваше ВП базе података помоћу пхпМиАдмин-а

Након што сте неко време имали своју ВордПресс страницу, можда ћете видети фрагментиране табеле. Ово су депоније меморијског отпада које повећавају пропусност ваше базе података и успоравају ваше време упита. У суштини, време је за оптимизацију!

МиСКЛ вам омогућава да користите наредбу која оптимизује вашу ВП базу података у року од неколико секунди. Једноставно идите на ПМА и кликните на своју ВП базу података коју желите да измените. Појавиће се све табеле. На дну кликните на „Цхецк алл“ (Провери све), а затим с десне стране, одаберите падајући мени и кликните на „Оптимизуј таблицу“.

Како одабрати оптимизацију табеле?

Када су готове, ваше таблице ће бити дефрагментиране и нова меморија треба да се ослободи за употребу. Поред тога, ваша веб страница ВордПресс може да ради брже.

Управљање корисницима и лозинкама за ВордПресс од пхпМиАдмин

Како ресетирати своју ВордПресс лозинку у ПМА-у

Да ли сте заборавили лозинку за свој административни налог на ВордПресс-у? Не бој се! Можете се вратити на почетну страницу ПМА-е, изабрати ВП базу података за праву лозинку, а затим кликните на табелу „вп_усерс“.

Како пронаћи корисника ВП базе података

Кликните на „Прегледај“ да бисте приказали све кориснике и лозинке. Можете ручно да промените лозинке одавде кликом на „Уреди“ поред лозинке.

Додајте новог корисника или промените корисничко име за ВордПресс у ПМА

Ако желите да измените или додате кориснике путем ПМА-а, идите до исте табеле “вп_усерс” као што је наведено у горњем водичу.

Да бисте променили корисничко име:

 •  Кликните на “Бровсе” поред “вп_усерс.”
 •  Појавиће се листа корисника, кликните на „Уреди“ поред корисника који желите променити.
 •  Поред „усер_логин“, можете ручно да унесете ново корисничко име.Надзорна плоча корисника ВП базе података

Да бисте додали новог корисника:

 •  Изаберите „Прегледај“ поред „вп_усерс“. Ваша листа корисника ће се учитати. На врху странице кликните на “Убаци”.Инсер Мену корисника ВП-базе података
 •  Одавде ћете испунити сва поља на обрасцу потребном за постављање новог корисника.
 •  ИД: Ово се аутоматски генерише, па оставите празно.
 •  усер_логин: Ово је корисничко име које се користи за пријаву.
 •  усер_пасс: Ово је лозинка за пријаву на ВордПресс.
 •  усер_ниценаме: Ако желите више корисничко име прилагођено УРЛ-у, овде га можете унети. Ово се може користити ако ваше корисничко име има посебне знакове, али желите УРЛ са само слова.
 •  усер_емаил: Унесите важећу адресу е-поште како бисте могли да приступите порукама вашег ВордПресс налога.
 •  усер_урл: Можете ово оставити празно или унети УРЛ адресу своје ВордПресс странице.
 •  усер_регистеред: Изаберите ЦУРРЕНТ_ТИМЕ у функцијском ступцу, тако да аутоматски додаје време.
 •  усер_ацтиватион_кеи: Оставите празно.
 •  усер_статус: Оставите празно.
 • дисплаи_наме: Можете уписати корисничко име или надимак онако како би било приказано на постовима и чланцима у ауторском пољу.

Кликните на „Иди“ да бисте додали корисника.

Промјена корисничких привилегија у ПМА-у за ВордПресс

Пре него што промените корисничке привилегије, морате већ да имате кориснички ИД. Да бисте то постигли, вратите се на табелу „вп_усерс“ и кликните на „Прегледај“. Затим можете изабрати ИД из колоне.

Промена корисничких привилегија-ИД
Да бисте променили привилегије корисника, пређите на „вп_усермета“ са листе табела. Изаберите „Прегледај“.

Промјена корисничких привилегија - ВП Усермета
На врху кликните на “Убаци”. То учитава образац за промену дозвола. Користите водич у наставку да бисте додали администраторске привилегије.

Опција за уметање базе података

 •  умета_ид: Оставите празно. То се аутоматски попуњава.
 •  усер_ид: Унесите кориснички ИД који сте одабрали раније од корисника који сте додали.
 •  мета_кеи: Унесите вп_цапа способности у ово поље. (Можда имате још један префикс за своје табеле, ако би то тако унели, уместо вп.)
 •  мета_валуе: Унесите следећи серијски код: а: 1: {с: 13: “администратор”; с: 1: “1 ″;}

Кликните „Иди да сачувате своје измене и додате нове дозволе.

Како осигурати своју ВП базу података у ПМА-у

Иако је свака локација подложна хаковањима и цибер ботовима, постоји неколико мјера које можете подузети како бисте спријечили да будете потпуно отворени. Ови кораци ће хакерима бити теже да се инфилтрирају на вашу веб локацију.

Промените свој префикс ВП базе података

До сада, сви знају да је стандардни префикс за ВП базе података “вп.” Због тога видите вп_усерс или вп_постс.

То можете учинити у ПМА-у тако што ћете се померити на почетној страници и кликнути на „СКЛ“ на врху менија.

СКЛ мени базе података

Претрага помоћу СКЛ упита

Ручно кретање једног по једног и измена префикса је заморно, тако да можете користити СКЛ упит да ствари убрзате. Припремили смо вам упит који ћете користити у наставку. То можете да копирате и залепите у СКЛ оквир да бисте уместо тога променили све префиксе у вп_б123456. Можете пронаћи овај број и променити га у било који префикс који волите пратећи исти формат као и вп_инсертнумбер.

РЕНАМЕ таблица `вп_цомментмета` ТО` вп_б123456_цомментмета`;
РЕНАМЕ табела `вп_цомментс` ТО` вп_б123456_цомментс`;
РЕНАМЕ табела `вп_линкс` ТО` вп_б123456_линкс`;
РЕНАМЕ таблица `вп_оптионс` ТО` вп_б123456_оптионс`;
РЕНАМЕ таблица `вп_постмета` ТО` вп_б123456_постмета`;
РЕНАМЕ табела `вп_постс` ТО` вп_б123456_постс`;
РЕНАМЕ табела `вп_термс` ТО` вп_б123456_термс`;
РЕНАМЕ табела `вп_терммета` ТО` вп_б123456_терммета`;
РЕНАМЕ табела `вп_терм_релатионсхипс` ТО` вп_б123456_терм_релатионсхипс`;
РЕНАМЕ табела `вп_терм_такономи` ТО` вп_б123456_терм_такономи`;
РЕНАМЕ таблица `вп_усермета` ТО` вп_б123456_усермета`;
РЕНАМЕ таблица `вп_усерс` ТО` вп_б123456_усерс`;

Мењање вашег МиСКЛ корисничког имена и лозинке

Корисник и лозинка ваше базе података требало би бити изузетно тешко погодити. То значи додавање посебних знакова или коришћење генератора лозинки да бисте осигурали јаку лозинку. Поред тога, не би требало да држите лозинку у било којој фасцикли за управљање отвореном на рачунару или веб локацији, осим ако такође није чврсто заштићена.

Користите сигурносни додатак за ВордПресс треће стране

Ако сте забринути за своју ВордПресс сигурност и желите додатну заштиту, можете користити Суцури. То је један од најбољих ВордПресс безбедносних додатака јер заправо обавештава да имате покушаје провале у базу података пре него што се веб локација икад поквари..

Такође, не би било штетно да набавите један од најбољих ВПН-ова за вашу личну мрежу како бисте избегли крађу података.

Завршавање

Надамо се да вам је овај водич дао неколико увида у то како поставити, приступити и оптимизирати свој пхпМиАдмин (ПМА). Ако вам је икада потребно више упутстава о навигацији и обезбеђивању ВордПресс-а, слободно оставите коментар или погледајте наше истраживање и анализе веб хостинга.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector