5 најбољих блоговских платформи прегледаних за 2020. годину (плаћено и бесплатно)

Спремни сте за корак у свет блогања?


Тада је боље да кренете на прави пут одабиром тачке најбоља платформа за блогање… Платформа за блогање коју одаберете утицати ће на квалитет вашег блога (и колико ћете уживати у путовању блоговима.)

Међутим, то је лакше рећи него учинити…

Данас на интернету постоји преко милијарду блогова, а број доступних платформи за блогање отежава одабир само једног.

Овај водич ће вам помоћи да утврдите која је платформа за блоговање права за вас, упоређујући нечије предности и недостатке.

Претпостављамо да сте нови блогер који жели платформу за блогање која је једноставна за употребу и постављање. Желите платформу која ће расти с вама како расте ваше искуство и публика.

Одабир погрешне платформе за блогање у старту довешће до изазова у будућности, посебно ако се надате да ћете блог користити као начин да зарадите.

Спремни за почетак? Заронимо унутра.

Наш избор број 1: Вик

Вик је наш избор број један јер је интуитиван, има низ туторијала и једноставан је за почетнике.

вик лого бок

Посетите Вик.цом

Прос:
 • Лако прилагодљив помоћу предложака и апликација других произвођача
 • Нису потребне вештине кодирања. Изградите веб локацију помоћу алата за превлачење и испуштање
 • Једноставно и брзо подешавање
Против:
 • Бесплатни налог приказује ВИКС брендирање и огласе на вашој веб локацији
 • Ограничен број бесплатних апликација других произвођача
 • Једном изабран, шаблон се не може мењати

ВИКС се издваја од осталих произвођача веб локација. Свој бренд градили су претежно на уста од 2006. године. Они су створили производ који је интуитиван и свестран, али једноставан за употребу за нове блогере који траже платформу за превлачење. То је свеобухватни програмер веб локација.

ВИКС вам омогућава да креирате своју веб локацију заједно са својим блогом користећи њихове алате, софтвер и сервере. Вик администраторски панел омогућава вам приступ вашој веб локацији. Друга решења за изградњу веб локација захтевају да инсталирате, преузмете и управљате различитим деловима вашег Вик-а одвојено.

Вик се може упоредити са изнајмљивањем стана, за разлику од куповине куће. У могућности сте да прилагодите језгру и изглед веб локације.

Али о инфраструктури, сигурности и изградњи брине власник имовине, који је у овом сценарију Вик. Постоји компромис између практичности и контроле.

Након више од 14 месеци прегледавања Вик-а на сопственој веб локацији и многих сајтова наших клијената, то осећам он постиже савршену равнотежу дизајна, карактеристика и цена.

Вик цене

Бесплатни план Вика намењен је онима који не сметају да њихова адреса сајта буде овако структуирана: хттп://иоурвебсите.вик.цом/иоурвебсите. Бесплатни план омогућава неограничене странице и врсте страница. Ограничени сте за складиштење и функције.

вик цене

Плаћени планови крећу се од 5 до 25 долара. План домена 5 УСД Цоннецт укључује пропусну ширину од 1 ГБ, 500 МБ простора за складиштење и могућност повезивања са вашим доменом.

ВИП план износи 25 долара месечно. То укључује неограничену пропусност, 20 ГБ простора за складиштење, професионални преглед сајтова, интернетску трговину, бесплатан домен и друге функције. Плаћање можете извршити било којом већом кредитном картицом.

Апликација Вик блог олакшава вам додавање блогова на вашу веб локацију која ће то бити подржано на мобилним уређајима. Вик пружа корисничку подршку путем е-поште и телефона како би одговорио на сва ваша питања.

Вик испуњава своје обећање да ће бити 100 посто погодан за веб дизајнере и блогере који сами раде. Недостатак флексибилности може бити изазов за професионалне програмере (за кога препоручујемо Скуареспаце), али за почетнике који желе да развијају свој блог, сматрамо да Вик представља најбоље од онога што је тренутно на тржишту.

Наш избор број 2: ВордПресс

ВордПресс је наш други избор јер је једноставан, бесплатан и једноставан за одржавање.

ВордПресс логотип

Посетите ВордПресс.цом

Прос:
 • Комплетна контрола над вашом веб страницом
 • Додајте функције укључујући интернетске продавнице, чланства и форуме
 • Хиљаде бесплатних и премиум ВордПресс тема
 • Више од 45.000 бесплатних додатака
 • ВордПресс добро функционише са СЕО-ом
Против:
 • Релативно стрма кривуља учења за управљање вашим блогом
 • Одговорни сте за сигурносне копије и сигурност

За дизајнирање вашег првог блога, ВордПресс, за разлику од нашег првог избора Вик, захтева мало више знања. Много је лакше него учити кодирање, али није превлачење и повлачење.

Пре него што смо отишли ​​много даље са нашим прегледом, желели смо да објаснимо разлику између ВордПресс.орг и ВордПресс.цом.

Подршка за теме
 • ВордПресс.орг нуди потпуну подршку за теме. Можете да користите, мењате и прилагођавате комерцијалне и бесплатне теме. Са својом веб страницом можете учинити све што желите.
 • ВордПресс.цом ограничава ваше теме на оне који су тренутно присутни у ВордПресс складишту. Постојеће теме се не могу прилагодити нити се могу пренијети прилагођене теме.
Плуг-Инс
 • ВордПресс.орг вам омогућава да максимализујете моћ ВордПресс-а као ЦМС-а. Можете да додате и прилагодите било који додатак који желите.
 • ВордПресс.цом не дозвољава било какве додатке. Постоје неке функције попут додатака које су уграђене у платформу.
ВордПресс.цом Цене

цена за ВордПресс

 • ВордПресс.орг захтева да купите хостинг и да платите да бисте регистровали свој домен путем услуге треће стране.
 • ВордПресс.цом омогућава блогове бесплатно и пружа простор за складиштење до 3 ГБ. Не можете прилагодити домену и ограничени сте на поддомене. ВордПресс ће приказивати огласе на вашој веб локацији.
Монетизација
 • ВордПресс.орг вам омогућава да продајете огласе ако се одлучите на својој веб локацији. Можете задржати 100 посто онога што зарађујете на својој веб локацији.
 • ВордПресс.цом не дозвољава да продајете огласе на својој веб локацији. Ако ваша веб локација има 25.000 или више месечних приказа страница, постоји опција за поделу прихода.
Брендирање
 • ВордПресс.орг вас не приморава да маркирате своју веб локацију било шта од ВордПресс-а. Можете ако желите, али то је чисто опционо.
 • ВордПресс.цом захтева да на вашој веб страници покажете везу „поверед би“. Поред тога, ВордПресс ће приказати огласе на вашој веб локацији без вашег прихода.

Ово је неколико разлика између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг. Остале разлике укључују како платформе користе СЕО, аналитику, е-трговину и одржавање.

ВордПресс.цом и ВордПресс.орг пружају блогерима неуспоредиву подршку са туторијала које нуде сајтови, као и огромна заједница корисника која жели да помогне осталим корисницима са питањима или недоумицама.

Са свим доступним информацијама, нови блогери могу брзо да убрзају и почну да прилагођавају своју веб страницу без икаквих проблема.

Наш избор број 3: Медиум.цом

Медиум.цом је наш избор број три због једноставне употребе. Одлична је опција за бесплатну платформу за блогање.

средње лого кутијаПрос:
 • Лакоћа коришћења
 • Није потребно кодирање
 • Није потребно постављање
 • Усредсредите се на писање, а не на дизајн веб странице
 • Повезује вас са заједницом писања на мрежи
Против:
 • Ограничене карактеристике
 • Медиум.цом је власник ваше публике. Ако изгубите свој блог, ваша публика иде уз њега
 • Уновчавање није опција путем огласа

Медиум.цом је платформа која омогућава ауторима да деле увиде од 2012. године. Омогућује вашем садржају да допре до велике публике. Медиум.цом је у дугом облику описан као Твиттер.

Једна понуда коју нуде су могућност увоза садржаја блога било где на Интернету. Након што је увежен, моћи ћете га бесплатно уређивати.

Чак и боље, ваш друштвени медиј вас прати на Медиум.цом. Повезивање вашег Медиум налога са веб локацијама као што су Фацебоок и Твиттер аутоматски вас повезује са пријатељима који користе Медиум.

Медиј вам показује колико имате читалаца. То вам говори који их чине до краја. Неки издавачи се окрећу Медиум.цом као начин да пронађу нове сараднике за своје веб локације.

како средња делује

Медиј не садржи АПИ. Пратиоци које имате сте легитимни, додајући више веродостојности у оно што пишете.

Медиум није права платформа за компликовано и техничко писање. Блогери који се фокусирају на животно учење, предузетништво и политику могу проћи боље.

За разлику од ВордПресс-а, не поседујете ништа на Медиум.цом. Медиум Цорпоратион може да вас искључи по њиховом нахођењу. Они могу да откажу ваш рачун како желе и могу да мењају планове цена.

Коришћењем Медиум-а не расте ваш бренд колико и медиум. Када пишете, ви у суштини промовишете Медиум.цом.

Ако сте популарни писац, људи ће се сећати онога што сте написали и сетиће се да су га пронашли на Медиум.цом, али они се неће сећати вашег имена као што би га написали на сопственом домену или налогу друштвених медија. Управо супротно је случај са веб локацијама попут ВордПресса.

Медиум.цом је бесплатан. Може да повећа вашу изложеност, али има озбиљна ограничења. Осјећамо да вриједи цијену коју за то платите.

Наш избор 4: Блоггер

Блоггер је стара платформа која се бори да задовољи потребе савремених блогера.

лого за блоггерПрос:
 • Је бесплатан
 • Једноставно подешавање и управљање
 • Искориштава Гоогле-ову сигурност и поузданост
Против:
 • Ограничене карактеристике
 • Ограничене предлошке и могућности дизајна
 • Ажурирања су ретка
 • Гоогле може да откаже или обустави ваш блог по њиховом нахођењу

Блоггера, деду блогања, основао је Еван Виллиамс у деведесетима. Еван Виллиамс је касније основао Твиттер и Медиум. Због незадовољства Матт Мулленвега са Блоггером, покренуо га је да покрене ВордПресс. Блогер многи сматрају старином и препуном заборављене технологије.

Блоггер је сада у потпуности у власништву Гооглеа. Његова свеобухватна природа пружа вам све што вам је потребно. Ипак, писци морају да тргују контролом ради практичности.

Блоггер се фокусира на блогање (… дух); мало је могућности управљања садржајем уграђено у платформу. Није изненађујуће што је највећа замерка Блоггер-а да нема функције, због чега писци брзо надрастају платформу.

Гоогле види Блоггер као позадину. Корисничка услуга и подршка које нуде су мање од звјезданих. Свако решавање проблема које ће вам можда требати долазиће са форума за подршку или претраживања ИоуТубе видео записа.

блогер на гоогле сајтовима

Блоггер је платформа која одбија да расте. Њихов једини фокус је блогање. Друге веб локације омогућавају вам да промовишете свој садржај користећи друштвене мреже.

Међутим, чини се да Блоггер задовољава задовољство да раде ствари на начин на који су одувек радили. То није нужно лоше ако је ваш фокус само блогање. Али ако желите да звона и звиждуци буду присутни на другим платформама, они овде не постоје.

Гоогле наставља Блоггер више од деценије. Нема назнака да ће ускоро нестати. Међутим, Гоогле има репутацију убијања својих производа на ћуд. Блоггер тренутно није нити је Гоогле икада био приоритет. Увек ће бити под претњом да ће се затворити.

Будући да се ваш садржај налази на платформи Гоогле блог, морате се придржавати Гоогле-ове политике садржаја. Правила су либерална (и сваким даном постају све либералнија …), али више од једног блогера је видело да се њихов блог искључује због Гооглеове произвољне примене закона.

Ако је ваш блог о теми која би се могла сматрати контроверзном, добро размислите пре него што уложите своје време и енергију у писање на платформи над којом немате потпуну контролу.

Можда постоји мала публика која користи користи Блоггер. Међутим, сматрамо да то није баш добро за већину блогера.

Наш избор 5: Тумблр

Тумблр је платформа за микроблогирање која укључује неке функције друштвене мреже.

тумблр лого бокПрос:
 • Једноставан за коришћење
 • Лако се интегришу компоненте друштвених медија
 • Олакшајте употребу слика, видео записа, ГИФ-ова итд.
Против:
 • Ограничене карактеристике
 • Лош избор тема
 • Тешко је направити резервну копију блога
 • Тешко за увоз или извоз пројеката

Тумблр је дизајниран за млађе клијенте. Инструментална табла треба бити интуитивна, али захтева озбиљну криву учења. Блог је подређен мултимедији.

тумблр лаиоутТекстуалном садржају недостају озбиљне могућности и алати. Као почетник можете уживати у неким уметничким алатима који су вам доступни. Ваш блог може изгледати привлачно, али недостајеће звона и звиждања на која су ваши читаоци навикли.

Алати за оптимизацију претраживача не постоје код ове услуге. То је велики недостатак, посебно ако ваш блог видите као будући извор прихода. Тумблр се може похвалити са све већом базом чланова. Међутим, оно што не спомињу су одласци људи који напуштају услугу сваки месец када схвате да јој недостају алати потребни да би блогање успело.

Не сматрамо да је Тумблр добра опција, посебно за нове писце. Не желите да вас фрустрација натера да потпуно одустанете од блогања.

Препоручујемо да погледате наш број један Вик. Омогућује вам све алате потребне за стварање атрактивног блога. Лако је за употребу и интуитиван.

Закључак

Широм света постоји више од 400 милиона блогова. Људи се обраћају блоговима како би пронашли заједницу која дели њихове исте идеале, интересе, наде и тежње. Ако желите да покренете властити блог, започињете огромно путовање које има бројне корисне предности.

Пре него што започнете са блогањем, морате да одаберете праву платформу за блогање. Желите да платформа коју одаберете буде једноставна за употребу, приступачна, моћна и да неометано ради са друштвеним медијима. За наш новац, Вик је одговор.

Надамо се да сте уживали читајући наш пост. Да ли сте нови блогер? Које сте платформе користили? Јавите нам у одељку коментара. До идућег пута.

Када сте спремни да надоградите свој блог, требаће вам добар домаћин. Погледајте наш водич за најбољи веб хостинг за канадске блогере да видите ко узима торту.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map