7 Laman Blogging Percuma Terbaik – Mulakan Tanpa Membelanjakan $

Jadi anda mahu blog, eh? Saya merasakan awak. Memberi tahu dunia tentang pemikiran anda dan berpotensi menghasilkan sejumlah wang tambahan di sebelahnya terdengar seperti idea yang baik.


kepala rusa muncul giphy

Mudah-mudahan seseorang selain ibu anda berminat dengan pemikiran anda tentang mengapa rusa mempengaruhi kecerdasan dunia dan benar-benar menjalankan perkara di sini. Saya tidak akan terkejut jika anda mendapat pengikut yang besar.

Lelaki ini menyembunyikan sesuatu.

Langkah pertama untuk memberi tahu dunia mengenai bukti dan penyelidikan anda adalah dengan memulakan blog. Anda tidak mahu membayar wang untuk memulakan blog. Penyelidikan manipulasi Moose adalah bidang kecil dan membayar dengan buruk.

Berita baiknya ialah terdapat banyak pilihan percuma di luar sana untuk blogger yang bercita-cita tinggi. Platform blog percuma terbaik dapat dicapai dan kami ingin membantu anda menentukan yang mana yang akan digunakan.

TLDR;

Sekiranya anda serius mengenai blog percuma, terdapat dua pilihan ketika membincangkannya.

  • Pilihan 1 – WordPress adalah untuk orang yang ingin mengetahui segala-galanya mengenai laman web mereka. Mereka adalah orang yang ingin membina sesuatu dari awal dan mempunyai kemampuan SEO terbaik.
  • Pilihan 2 – Sebaliknya jika anda ingin membina laman web dengan fungsi drag and drop di mana hosting dijaga maka Wix adalah pilihan untuk anda.

7 Laman Blogging Percuma Terbaik

Kami menyempitkannya kepada 7 pilihan unik untuk blog percuma. Semua pilihan ini mempunyai versi percuma perkhidmatan mereka tetapi mereka juga membolehkan anda membayar untuk meningkatkan pengalaman.

Sekiranya anda masih mahukan lebih banyak maklumat, periksa perbandingan platform blogging kami.

1. WordPress – Keluk Pembelajaran Lebih Besar, Kebebasan Total

WordPress adalah akhir dari semua ketika datang ke blog. Harganya betul-betul masuk dengan harga sifar dolar dan sifar sen. Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa, ini kerana WordPress adalah sistem pengurusan kandungan sumber terbuka.

Ini adalah penyelesaian bagi sesiapa sahaja yang ingin serius dalam permainan blog. WordPress adalah platform yang membolehkan penyesuaian utama, amalan SEO terbaik, dan alat untuk membolehkan anda melakukan apa sahaja.

WordPress menguasakan 30% internet seperti yang kita tahu sekarang.

Sebab mengapa WordPress memiliki sebilangan besar pangsa pasar internet adalah kerana ia dapat membantu anda membuat laman web anda sendiri yang menakjubkan.

Satu-satunya masalah dengan WordPress ialah terdapat keluk pembelajaran yang agak besar. Saya biasanya tidak mengesyorkan WordPress kepada orang yang tidak tahu membuat laman web kerana boleh membingungkan.

WordPress itu sendiri adalah percuma untuk digunakan. Walau bagaimanapun, terdapat kos yang boleh bertambah. Langkah pertama adalah mencari tempat untuk menghoskan laman web anda. Terdapat perkhidmatan hosting percuma tetapi umumnya tidak begitu baik. Kami mengesyorkan pelbagai perkhidmatan hosting web untuk WordPress, dengan banyak penyelidikan untuk menyokong pilihan kami jika WordPress memang pilihan blog anda.

Sekiranya anda tidak menyukai tema percuma yang ditawarkan oleh WordPress, anda juga perlu membayar tema tersebut. Terdapat tema blog yang hebat dengan harga sekitar $ 35 tetapi tema premium yang paling biasa digunakan adalah sekitar $ 100.

tema wordpress

Sebagai pemula merancang laman web di WordPress boleh menjadi sangat luar biasa dan banyak orang menyerah segera setelah mereka memulakannya. Mereka memutuskan bahawa mereka masih mahukan laman web sehingga mereka mencari pereka untuk disewa. Pereka mempunyai harga yang sangat tinggi tetapi yang baik akan berada dalam empat angka.

Oleh itu, jika anda ingin membina laman web di masa depan dan komited untuk belajar menggunakan WordPress daripada yang pasti menjadi pilihan untuk anda.

Langkah-langkah untuk Menyiapkan Hosting WordPress:

  1. Daftarkan domain anda – Baca panduan kami di sini
  2. Penyediaan Hosting – Hosting Murah atau Pembangun Laman Web Percuma.
  3. Pasang WP melalui cPanel atau Host Terurus

2. Wix – Blog Percuma Paling Mudah Digunakan

WordPress adalah kaedah terbaik untuk membina laman web anda sekiranya anda mempunyai pengetahuan, masa dan sumber. Dengan itu dikatakan – Wix sangat mengagumkan.

Wix adalah perisian drag-and-drop yang membolehkan pengguna membina laman web yang benar-benar indah tanpa keluk pembelajaran yang besar. Ia dimaksudkan untuk seseorang yang menginginkan templat pra-binaan dan pengalaman pengguna yang intuitif dan mudah digunakan.

Perkhidmatan ini dilengkapi dengan sejumlah besar ciri yang membolehkan bangunan mudah tanpa perlu menyelidiki backend, mencari hosting, atau berusaha mencari tema yang tepat.

unsur wix

Wix juga membolehkan anda membuat laman web dengan Artificial Design Intelligence mereka.

Daripada meluangkan masa untuk melihat semua tema dan susun atur pilihan perisian untuk anda berdasarkan pilihan dan soalan yang diajukan. Ini adalah penjimatan masa dan penekanan keputusan yang menghilangkan kira-kira 75% daripada kewalahan yang datang dengan membina laman web.

Mendaftar untuk blog di Wix juga sangat mudah. Cukup pergi ke laman web dan pilih pilihan percuma untuk memulakan. Perkara hebat mengenai Wix ialah anda tidak perlu membayar apa-apa untuk benar-benar menguji blog baru anda. Sekiranya anda memutuskan bahawa anda membencinya dan ingin melihat perkhidmatan lain, tidak ada yang menghalang anda untuk melakukannya.

Wix mempunyai templat blog yang mudah digunakan yang menjadikan tulisan pertama anda mudah dan tidak menyakitkan dan jika anda memerlukan pertolongan, pangkalan pengetahuan dan sokongan pelanggan sangat bagus. Pilihan SEO tidak berada pada tahap yang sama dengan WordPress tetapi ia dapat diservis dan sebaik yang diperlukan untuk pembangun laman web.

Satu Pertimbangan Penting – Sekiranya anda ingin menggunakan nama domain anda sendiri, anda perlu membayar untuk menggunakan Wix tetapi versi percuma sangat bagus untuk digunakan jika anda tidak mempedulikannya atau ingin mengujinya sebelum membuat nama domain.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, sila periksa ulasan kami tentang Wix.

3. Sederhana – Blogging di Tapak Terbaik

Kemungkinannya adalah jika anda menggunakan internet melalui beberapa tahun kebelakangan ini anda telah membaca sesuatu di Medium.

Pada tahun 2016, jumlah cerita yang ditulis rata-rata setiap minggu pada Medium adalah 140,000. Itulah banyak maklumat yang terbang di Medium.

Medium mengambil pendekatan yang berbeza untuk membuat perkhidmatan blogging. Semua kandungan anda yang akan anda tulis akan berada di Medium dan bukan di laman web anda sendiri. Terdapat kebaikan dan keburukan untuk ini tetapi agar seseorang dapat mengunjungi laman web anda (jika anda mempunyai satu) mereka mesti mengkliknya dari catatan blog anda di Medium.

suntingan artikel sederhana

Perkara menarik mengenai medium adalah bahawa anda tidak perlu membayar tidak kira apa pun, semudah itu digunakan, dan terdapat penonton yang hadir dengan semua orang yang telah mengunjungi Medium.

Perkara yang buruk adalah jika anda selepas pendedahan SEO Medium memaksa seseorang untuk mengambil langkah tambahan untuk mencari laman web anda.

Medium adalah salah satu tempat terbaik untuk memulakan blog. Sekiranya anda mempunyai beberapa idea yang ingin diterbitkan untuk dilihat oleh dunia – semua yang perlu anda lakukan ialah beralih ke Medium, daftar, dan biarkan pemikiran itu merobek.

Sekiranya anda memutuskan untuk membina ruang anda sendiri, anda boleh menyalin dan menampal apa sahaja catatan Medium yang anda buat ke laman web anda sendiri dan menyiarkannya di sana.

Sekiranya anda tidak pasti membina blog anda sendiri, kami sangat mengesyorkan bermula dengan Medium, membiasakan diri untuk menulis dalam talian dan kemudian pergi dari sana.

4. Weebly – Seperti Wix Dengan Reka Bentuk Yang Kurang

Weebly adalah pembangun laman web terkenal yang serupa dengan Wix kerana anda boleh menyeret dan melepaskan semua elemen yang anda inginkan ke halaman.

Saya akan mengesyorkan Weebly jika anda memenuhi dua kriteria. Satu: Anda sama sekali tidak mahu membayar blog anda. Dua: Anda diliputi oleh Wix dan mahukan sesuatu yang lebih sederhana.

Sukar untuk dibanjiri oleh Wix jika anda mempunyai pengalaman menggunakan perisian dan bermain-main di internet. Sekiranya anda – Weebly mempunyai rancangan percuma yang membolehkan anda membina laman web ringkas yang menampilkan iklan mereka.

unsur-unsur menyeret weebly

Banyak orang menggunakan Weebly dan antara muka semudah yang ada. Anda tidak akan membuat laman web yang cantik seperti dua pembangun laman web terbaik – Squarespace dan Wix.

Walau bagaimanapun, Weebly masih membolehkan anda membina laman web yang cantik yang mempunyai semua fungsi blog yang anda perlukan bersama dengan beberapa bantuan SEO.

Weebly dilengkapi dengan analisis untuk menunjukkan berapa banyak orang yang masuk ke laman web anda dan anda perlu menggunakan pelan berbayar jika anda ingin menggunakan domain anda sendiri.

Ulasan Weebly penuh di sini.

5. Blogger – Sekolah Lama Keren

Sekiranya anda membaca blog ketika mula-mula memulakan kemungkinan anda membaca blog yang ada di Blogger. Dilancarkan pada tahun 1999 sebelum gelembung dot com, Blogger dibina untuk memberi peluang kepada sesiapa dan semua orang untuk mendengar suara mereka.

Kini dimiliki oleh Google, Blogger masih membenarkan penulis bercita-cita untuk mendengar suara mereka di internet.

Yang mesti anda buat ialah mendaftar untuk memulakan perkhidmatan. Antaramuka platform kelihatan seperti yang lain yang dijalankan oleh Google tetapi membolehkan anda menyesuaikan blog anda dengan tema yang berbeza.

buat-a-blogger-blog

Pilihan yang ada untuk anda membolehkan anda membina blog peribadi yang kelihatannya benar-benar milik anda.

Satu-satunya masalah dengan Blogger ialah ia kelihatan agak ketinggalan zaman. Sekiranya anda membandingkan laman web anda sendiri dengan Blogger atau bahkan Medium, ia mungkin kelihatan seperti blog anda dari tahun 2006.

Sama seperti Medium – Blogger adalah tempat yang bagus untuk bermula kerana percuma. Sekiranya anda ingin mencuba blog dan kemudian membina laman web kemudian, adalah mudah untuk memindahkan catatan sebelumnya ke laman web anda.

6. Squarespace – Percuma Tetapi Hanya selama 14 Hari

Menggunakan Squarespace sangat serupa dengan menggunakan Wix. Mereka berdua adalah pembangun laman web, mereka berdua mempunyai kemampuan blogging dan SEO yang hampir sama, dan mereka berdua mempunyai sokongan pelanggan yang hebat untuk membantu jika anda buntu. Mereka berdua adalah pilihan pemula.

Apa perbezaan antara mereka ketika itu? Wix mudah digunakan tetapi Squarespace lebih mudah. Perkara yang buruk (atau yang baik bergantung pada bagaimana anda melihatnya) mengenai Squarespace adalah sukar untuk menyesuaikan.

Squarespace seperti tinggal di kawasan perumahan yang sudah siap dibina. Terdapat kira-kira sepuluh rumah pra-binaan yang berbeza di sekitar kawasan sekitar tetapi terdapat puluhan rumah pra-binaan yang sama yang anda tinggal di seluruh kawasan kejiranan.

Orang lain yang tinggal di versi rumah yang sama dengan anda memindahkan perabot mereka dan membuat beberapa perubahan hiasan tetapi persatuan kejiranan tidak akan membiarkan anda membuat perubahan besar.

Squarespace mempunyai templat indah yang anda boleh buat perubahan kecil tetapi anda sebenarnya terhad pada templat tersebut. Wix di sisi lain membolehkan anda menyesuaikan sepenuhnya apa sahaja yang anda mahukan.

ruang-tema1

Perkara yang hebat mengenai Squarespace adalah bahawa sangat sukar untuk membuat laman web yang kelihatan buruk. Templatnya bersih dan fungsi blog mencerminkannya. Squarespace benar-benar sesuai dengan kreatif seperti jurugambar dan artis yang juga ingin menulis blog.

Squarespace akan menjadi lebih tinggi dalam senarai jika percuma lebih lama. Perkhidmatan ini menawarkan percubaan percuma selama 14 hari untuk melihat apakah anda mahu mengikuti perisian tersebut.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Squarespace, baca ulasan Squarespace terperinci kami. 

7. Tumblr – Penyelesaian Media Multimedia / Sosial

Tumblr diciptakan pada tahun 2007 sebagai platform blogging yang juga bertindak sebagai laman rangkaian sosial.

Oleh kerana Tumblr dibuat untuk blog, ia mempunyai banyak fungsi untuk menulis dan memuat naik kandungan media yang mungkin ingin anda gunakan.

Tumblr menawarkan pilihan untuk menyesuaikan tetapi penyesuaiannya lebih seperti profil media sosial dan bukannya laman web blog.

Satu perkara hebat mengenai Tumblr adalah betapa senangnya digunakan dan papan pemuka yang mudah digunakan.

papan pemuka tumblr

Itulah Tumblr walaupun – ia dibina sebagai platform blogging tetapi kebanyakan pengguna di Tumblr menggunakannya sebagai media sosial lebih daripada platform blogging. Sebilangan besar syarikat menggunakan Tumblr untuk menambah lalu lintas ke blog mereka.

Sekiranya anda mahukan blog yang terintegrasi secara sosial tanpa perlu memiliki blog anda sendiri maka Tumblr mungkin menjadi pilihan untuk anda.

Menjumlahkannya

Ketika melihatnya benar-benar ada dua pilihan yang memimpin di ruang blog. Kecuali anda benar-benar tidak mahu memiliki paparan laman web anda sendiri ke WordPress dan Wix sebagai dua pilihan utama anda. Sekiranya anda tidak menyukai Wix ada dua alternatif yang serupa di Weebly dan Squarespace juga.

Sekiranya anda menghargai penyesuaian dan benar-benar memiliki laman web anda, maka gunakan WordPress.

Sekiranya anda menghargai kesederhanaan, kemudahan penggunaan, dan tidak perlu terlalu bimbang, pergi dengan pembangun laman web seperti Wix.

Soalan Lazim – Laman Blogging Percuma Teratas

Bagaimana blog pemula menghasilkan wang?

Terdapat pelbagai cara untuk menjana wang blog. Pendapatan afiliasi adalah cara termudah untuk memulakan tetapi anda juga boleh menjual produk digital, eBook, dan kursus. Terdapat juga tulisan bebas dan iklan juga.

Bagaimana saya memulakan blog percuma di Kanada?

Cara terpantas dan termudah untuk memulakan blog percuma di Kanada adalah dengan menggunakan perkhidmatan seperti Medium. Yang mesti anda buat ialah mendaftar dan mula menulis.

Apakah laman blog yang paling popular?

Laman web yang paling popular adalah WordPress, Wix, Squarespace, Medium, Weebly, Blogger, dan Tumblr.

Adakah blogger benar-benar menjana wang?

Terdapat banyak blogger di seluruh internet yang berjaya membina blog. Bahkan ada blogger yang menjadi kaya melalui blog mereka dan telah melancarkan buku, podcast, dll.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector