Hvordan administrere WordPress-databaser med phpMyAdmin (2020)

De fleste tenker på WordPress som et enkelt nettsted og byggherre av e-handel. Sannheten er at hvem som helst kan bruke WordPress til å bygge en rekke tema nettsteder og nettbutikker. Imidlertid er det ikke sikkert at du oppretter en database når du klikker på den ene knappinstallasjonen. MySQL-databasen lagrer nettstedet ditt, og med forsiktig vedlikehold og vedlikehold, trenger du aldri å bekymre deg for å miste nettstedet ditt.


Med PMA kan du bruke verktøy for sikkerhetskopiering og sikring av denne databasen. Vi ser nærmere på hva en WordPress MySQL-database gjør og hvordan du kan beskytte nettstedet ditt med verktøy og en guide for PMA-vanlige oppgaver.

Hvordan bruke phpMyAdmin

Før du får inn detaljene i WordPress-databaser, hjelper det å definere noen få termer:

Hva er en WordPress MySQL-database?

MySQL står for “strukturert spørrespråk.” Dette definerer open source databasesystem som du faktisk kan kjøre ved å bruke spørsmål.

WordPress din har en MySQL-database installert når du oppretter en ny installasjon. Databasen er en av to viktige komponenter på WordPress-nettstedet ditt. Hvis WordPress er din gateway og grensesnitt for å bygge et nettsted, er MySQL-databasen hjertet. Alt innholdet ditt inkludert innlegg, kommentarer, sider, bilder og så videre lagres i databasen.

hvor-til-bruk-php-til-insert-data-inn-mysql-database

Med hver installasjon opprettes nye standardtabeller for din WP-database. Det er 11 tabeller totalt. Imidlertid, hvis du har plugins som er nødvendige for temaet ditt, vil du ha flere tabeller. Imidlertid kommer installasjonsfilene med de viktigste WordPress-tabellene som følger:

 •  wp_comments: alle kommentarene til nettstedet ditt lagres her.
 •  wp_commentmeta: dette inkluderer “metadata” (for eksempel tittel, nøkkelord osv.) for kommentarene dine på nettstedet.
 •  wp_links: inneholder informasjon som du har skrevet inn i WordPress-lenkefunksjonen.
 •  wp_posts: dette inkluderer alle data for sider, navigasjon og innlegg.
 • wp_options: dette inkluderer alle administrasjons- og innstillingsfilene.
 • wp_postmeta: metadata for alle innleggene dine.
 • wp_terms: kategorier og tagger lagres her.
 • wp_term_relationships: all informasjon relatert til innlegg og taksonomi går hit.
 • wp_users: Du kan konfigurere en rekke brukere, for eksempel administratorer og forfattere, og informasjonen deres lagres her.
 • wp_usermeta: dette er brukerens metadata.
 • wp_term_taxonomy: dette inkluderer taksonomiene for tabeller innenfor wp-_terms.

Disse tabellene lagrer i utgangspunktet all rå data og filer som nettstedet ditt er bygd på. På WordPress-siden kan du style, redigere og laste opp medier. Disse tabellene opprettes automatisk når du installerer WordPress-installasjonsfilene, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å konfigurere denne delen.

Hva er phpMyAdmin, og hvorfor bruke det til WordPress Database Management?

Så hvorfor bruker du dette til å kontrollere MySQL-databasen? Med PMA kan du sikkerhetskopiere og kontrollere databasen din gjennom verktøy, noe som betyr at du ikke trenger å skrive ut MySQL-spørringene.

Her er hovedfunksjonene:

 •  Bruk verktøy til å administrere og overvåke databasene dine med en åpen kildekode-applikasjon basert i PHP.
 • Kompatibel med flere servere i både Windows eller Linux-baserte systemer.
 • Endre ethvert verdipunkt i databasen
 • Klikk sømløst og kjør handlinger for å utføre SQL-spørsmål som styrer og sikrer databasene dine mer effektivt
 •  Lag og fjern den databasen du ønsker.
 • Sikkerhetskopier, eksporter og importer databaser med bare noen få museklikk.

I dag leverer nesten alle WordPress-verter denne PHP-administrative pakken innen cPanel-programvare, og alle leverandører av cPanel-hosting gjør det også. Du mottar disse som en del av hostingpakken din, og du kan få tilgang til dem via hosting- kontoens produkt- eller innstillingssider. Imidlertid, hvis du kjører din egen server, vil du sette opp disse filene på egen hånd.

Selv om du ikke har noen kunnskap om serveroppsett og nettopp har begynt å lære om databaser, kan du bruke dette som et administrativt verktøy for MySQL-databasen. Mens det er mange andre administrative verktøy som dette, fungerer PMA også for andre nettutviklingsplattformer som WampServer eller MAMP. Som sådan er PMA sterkt anbefalt for WordPress fordi det er enkelt å sette opp, enkelt å bruke, og det er inkludert i de fleste høykvalitets webhotellleverandører.

Gjør ditt behov for å vite PHP for å jobbe med PMA?

Det korte svaret er nei! Denne PMA er skrevet i PHP, som lar deg kjøre i din vanlige nettleser. Alle administrasjonshandlingene eksisterer allerede i et grensesnitt, slik at du enkelt kan klikke og løpe for å utføre hver enkelt.

Vil du lære PHP likevel? Selv om du ikke trenger å vite hvordan du skriver PHP for å bruke PMA, kan det være lurt å lære PHP for å bedre forstå og tilpasse WordPress på et senere tidspunkt. Her er en flott nybegynnerveiledning for å komme i gang.

Hvordan får du tilgang til PMA?

Hvis dette er første gang du lærer om MySQL og PMA for databaseadministrasjon, vil du sannsynligvis bruke verktøyene til en vertsleverandør for å konfigurere og administrere WordPress-serveren din. Hvert nettsted trenger hosting, ikke sant? Når du registrerer deg hos en leverandør, uansett om du kjøper et WordPress-tema eller bruker cPanel (eller Plesk) for å installere filene, oppretter du en MySQL-database. Du bør kunne få tilgang til PMAs administrative hjemmeside innen cPanel, eller det kan hende du må klikke på vertsproduktet under hostingkontoen din, og deretter klikke på “Administrer” eller “Innstillinger.”

Hvis du har problemer med å få tilgang til databaseadministrasjonsverktøyene dine, bør du kontakte hostingleverandøren eller sjekke støttesiden deres.

Er du en avansert bruker som setter opp din egen server og databaser? Hvis du installerer det på egen hånd, er det flere måter å legge den til på serveren din. Du kan bruke installasjonsveiledninger for å få installasjonsinformasjon for alle typer server.

Bruke phpMyAdmin for å administrere WordPress-databasen

Som du kanskje har konkludert med ovenfor, er det egentlig to måter å sette opp denne PMA f WP-databasestyringen.

Den vanligste og enkleste måten å få tilgang til PMA er gjennom hostingkontoen din. I dette tilfellet er verktøyet sannsynligvis installert i MySQL-databasen. Du trenger vanligvis å få tilgang til dashbordet for kontostyring og gå til hjemmesiden til cPanel. Hvis du har problemer med dette, er det best å kontakte telefonleverandøren din. De kan lede deg gjennom hvordan du får tilgang til dette administrasjonsverktøyet via hosting-leverandørens kontoside.

Den andre og mer kompliserte måten er å kjøre din egen server og installere PMA manuelt, men dette er enkelt å gjøre hvis du er kjent med serveroppsett og styring. Du kan for eksempel sette opp en Ubuntu-server ved hjelp av en tjeneste. Alt du trenger er kommandoen apt-get på Linux eller bruke Composer-verktøyet for en Windows-server.

cPanel

Denne prosessen avhenger av hostingleverandøren din. Når du logger på vertsnettstedet ditt, vil du vanligvis finne webhotellproduktet ditt, deretter velge WordPress-installasjonen du vil administrere og klikke på “Administrer” eller “Innstillinger.” Dette kan åpne for en kobling til verktøyet, men vanligvis blir du henvist til cPanel.

Merk: Hvis du aldri har satt opp en WordPress-installasjon, må du først installere WordPress for å konfigurere databasene dine. Det meste av tiden er PMA installert med MySQL-databasen. Her er en guide for manuelt å installere WordPress gjennom cPanel.

Du kan finne PMA under databaseseksjonen. Skjermdumpen over viser hvor dette administrasjonsverktøyet finnes på den moderne hjemmesiden til cPanel (fra 2020).

Når du har klikket på verktøyet, vil den starte applikasjonen og åpne en side som skal se slik ut:PhpMyAdmin

Du kan begynne å jobbe med databaseadministrasjonsprotokollene dine med en gang, det kan være lurt å endre noen av Utseendeinnstillingene først for grensesnittet. Standardinnstillingen er satt til “pmahomme” og har en skriftstørrelse på “82%”, men du kan gjøre skriften større eller endre fargene hvis det vil gjøre det lettere å jobbe med.

Merk: Utseendeinnstillinger endrer ganske enkelt utseendet på og ikke ditt WordPress-nettsted.

Fire vanlige oppgaver å gjøre med phpMyAdmin

Følgende opplæringsprogrammer vurderer hva folk liker å gjøre med MySQL-databasene, inkludert:

 •  Sjekk statusen til WordPress: Du kan se all trafikk, tilkoblinger, mislykkede forsøk og annen statusstatistikk på WordPress med PMA.
 •  Få tilgang til og redigere WP-databasen din: Du kan redigere informasjon, innlegg og sikkerhetsinformasjon for nettstedet ditt direkte gjennom verktøyets hjemmeside.
 •  Legg til eller fjern en WP-database Kanskje du vil bruke serveren din til å sette opp en ny installasjon, kan du opprette en ny WP-database her, eller du kan fjerne en for å spare plass.
 •  Sikkerhetskopiere, eksportere og importere en WP-database: Kanskje du vil sette opp en WP-database fra en som allerede eksisterer, kan du bruke PMA til å ta sikkerhetskopi av WordPress-filene dine og importere en database slik at du aldri trenger å bekymre deg for å miste nettstedet ditt.
 •  Optimalisering av WP-databasen: Spar på plass ved å optimalisere fragmenterte tabeller og sikre at nettstedet ditt kjører raskt.
 • Tilbakestill brukerpassord og legg til eller rediger brukerkontoer
 • Sikre din WP-database: Vi tilbyr en guide med flere måter å gjøre ditt WordPress-nettsted trygt mot vanlige hacks.

Slik kontrollerer du statusen til din WP-database

PhmMyAdmin-status

 •  Når du er inne i administrasjonsverktøyet, klikker du på “Status” øverst på menyen.Sjekket MySQL Server
 •  Du kan nå se all trafikk- og tilkoblingsinformasjon for nettstedet ditt. Du kan også bruke undermenyen for å få tilgang til informasjon om andre prosesser, spørsmål, overvåking og mer. Det er best å bruke disse tallene for å se om nettstedet ditt har hatt noe driftsstans når det har gått offline og om du har behov for mer båndbredde.

Slik får du tilgang til og redigere din WP-database

Kontroll av datagrunnlag i PhpMyAdmin Dashboard

Du kan se alle databasene som er tilgjengelige på sidefeltet eller ved å klikke på “Databaser” øverst på menyen. I noen tilfeller ser du “wp” notert i databasens navn. Dette er hovedprefikset for å betegne “WordPress.”

Når du har funnet databasen du vil redigere, må du bare klikke på den for å se en liste over tabeller.

Databasetabell

Du kan redigere hvilken som helst tabell, men du bør være forsiktig da disse tabellene inneholder filer til live live WordPress-nettsted. Du bør alltid opprette en sikkerhetskopi av databasen først, og det kan være lurt å opprette en “testdatabase” der du kan leke med innstillinger og redigere databaser uten å jobbe på live-siden.

Eksempel: Få tilgang til og redigere innlegg i PMA

Databasetabellgrensesnitt

Du kan klikke på wp_posts-tabellen og velge “Bla gjennom” for å se alle innlegg du har laget. Hver del av innlegget kan redigeres fra dette grensesnittet. Det kan være lurt å klikke på et innlegg for raskt å endre innhold, redigere et dårlig bilde eller endre annen informasjon. Hvis du klikker på “Slipp” eller “Slett” på et innlegg eller innholdet, blir det fjernet fra serveren.

Sikkerhetskopiere, opprette og fjerne WP-databaser med phpMyAdmin

sletting

Det er den enkleste delen av denne guiden å slette en database. Du kan ganske enkelt gå til hjemmesiden din, klikke på “Databaser” og deretter velge databasen du vil slette. Nederst klikker du på “Slipp” for å slette databasen. Dette fjerner databasen permanent fra serveren din.
WP-database

Lag ny WP-database

Opprette database

Gå tilbake til fanen “Databaser”. Hvis du har muligheten til å opprette databaser, vil du se “Opprett database” øverst på siden. I noen tilfeller kan det hende at vertsleverandøren din ikke tillater deg å legge til databaser gjennom PMA.

Du kan angi hvilket som helst navn på databasen. Imidlertid bør du velge et navn som gjør det enkelt å identifisere om du trenger å komme tilbake sent. Klikk på “Opprett” når du har skrevet inn databasenavnet. En tom database blir øyeblikkelig opprettet av PMA.

Klikk på “Privilegier – Legg til brukerkonto”, og skriv deretter inn et brukernavn og passord for en ny WordPress-administrator. I feltet vertsnavn velger du “Bruk tekstfelt” og skriver inn localhost som navn. Du bør sette opp et veldig sikkert passord for denne brukeren.

Innloggingsside for databasen

Deretter konfigurerer du oppsettet for den nye WP-databasen. Dette ligger under “Database for brukerkonto.” Velg “Gi alle rettigheter på ___ database” (____ er navnet på databasen). Klikk på “Gå” for å fullføre konfigureringen av admin-kontoen. WordPress-installasjonsprogrammet vil deretter laste og ber deg om mer informasjon, inkludert databasens navn, ditt MySQL-brukernavn, ditt MySQL-passord og kontoinfo..

Merk: Du bruker navnet på den tomme databasen du nettopp har satt opp. For MySQL-pålogging kan du gå tilbake til cPanel og klikke på “MySQL” under databaser for å få innloggingsinformasjonen. Hvis ikke tilgjengelig her, kan det hende du må kontakte leverandøren din.

Hvordan koble til databasen?

På dette tidspunktet vil WordPress automatisk installere filene du trenger, og sette opp det nye nettstedet for deg.

Sikkerhetskopiere, importere og eksportere databaser

Du kan eksportere dine nåværende databaser og importere databaser gjennom PMA. Dette er et nyttig verktøy hvis du vil sikkerhetskopiere en WP-database eller migrere databasen til en annen vert manuelt. Du kan bruke en FTP-klient for å gjøre dette, eller du kan gjøre det direkte gjennom PMA.

Eksportere en database

Eksporterer database

Fra hovedsiden til PMA, naviger til “Eksporter” -siden øverst. Ved å klikke på dette åpnes eksportverktøyet der du kan velge “Rask” eller “Tilpasset” eksport. Alternativet “Rask” inkluderer alle tabellene til databasen din for øyeblikket. Dette er det raskeste alternativet å ta sikkerhetskopi av en hel WP-database på en gang.

 •  Velg alternativet “Rask” for å ta sikkerhetskopi av databasen din umiddelbart.
 •  Velg “Tilpasset” for å velge hva du vil eksportere manuelt.
 •  Velg “SQL” under “Format” og klikk deretter “Gå.”
 •  Det dukker opp en dialogboks som ber deg om å lagre filen på datamaskinen din. Lagre sikkerhetskopien din med et unikt navn i en mappe på datamaskinen du ikke glemmer.
 • SQL-filen som inneholder all WP-databaseinformasjonen, lastes ned til datamaskinen din.

Importere en database

Hvis du trenger å migrere denne databasen til en ny server eller nettstedet ditt går ned og du raskt må laste opp en sikkerhetskopi, kan du gjøre det gjennom PMA.

Import av database

 •  For å importere den lagrede databaseeksporten, klikker du bare på “Importer” fra PMA-hjemmesiden.
 •  Klikk på “Velg fil.” Finn databasefilen du vil importere, og last den opp. En nøyaktig kopi av databasen din er nå lokalisert på serveren din.

Det er så enkelt!

Optimaliser WP-databasen din med phpMyAdmin

Etter at du har hatt WordPress-nettstedet ditt en stund, kan det hende du ser fragmenterte tabeller. Dette er minneavfallsdumper som øker bruken av databåndbåndbredden og bremser spørringstidene. I hovedsak er det på tide å optimalisere!

MySQL lar deg bruke en kommando som optimaliserer WP-databasen din i løpet av sekunder. Du går ganske enkelt til PMA-en og klikker på WP-databasen du vil endre. Alle tabellene vises. Nederst klikker du på “Kontroller alle” og deretter til høyre for det, velger du rullegardinmenyen og klikker på “Optimaliser tabell.”

Hvordan velge optimaliser tabell?

Når du er ferdig, vil tabellene dine blitt defragmentert og nytt minne bør frigjøres for bruk. I tillegg kan WordPress-nettstedet ditt kjøre raskere.

Behandle WordPress-brukere og passord fra phpMyAdmin

Hvordan tilbakestille WordPress-passordet ditt i PMA

Har du glemt passordet til admin-kontoen din på WordPress? Aldri frykt! Du kan gå tilbake til PMAs hjemmeside, velge WP-databasen for riktig passord og deretter klikke på tabellen “wp_users.”

Hvordan finne WP-databasebruker

Klikk på “Bla gjennom” for å vise alle brukere og passord. Du kan endre passordene manuelt herfra ved å klikke “Rediger” ved siden av passordet.

Legg til en ny bruker eller endre brukernavn for WordPress i PMA

Hvis du vil redigere eller legge til brukere via PMA, navigerer du til den samme “wp_users” -tabellen som nevnt i guiden over.

Slik endrer du et brukernavn:

 •  Klikk på “Bla gjennom” ved siden av “wp_users.”
 •  En liste over brukere vises. Klikk “Rediger” ved siden av brukeren du vil endre.
 •  Ved siden av “user_login”, kan du manuelt oppgi det nye brukernavnet.Dashboard for databasens WP-bruker

Slik legger du til en ny bruker:

 •  Velg “Bla gjennom” ved siden av “wp_users.” Brukerlisten din lastes inn. Klikk på “Sett inn” øverst på siden.Inseremeny for bruker av WP-databasetabellen
 •  Herfra vil du fylle ut alle feltene på skjemaet som kreves for å sette opp en ny bruker.
 •  ID: Dette genereres automatisk, så la det stå tomt.
 •  user_login: Dette er brukernavnet som brukes til å logge inn.
 •  user_pass: Dette er passordet som brukes til å logge inn på WordPress.
 •  user_nicename: Hvis du vil ha et mer URL-vennlig brukernavn, kan du legge inn et her. Dette kan brukes hvis brukernavnet ditt har spesialtegn, men du vil ha en URL med bare bokstaver.
 •  user_email: Skriv inn en gyldig e-postadresse slik at du kan få tilgang til e-postene til WordPress-kontoen din.
 •  user_url: Du kan la dette stå tomt eller oppgi URL-adressen til ditt WordPress-nettsted.
 •  user_registered: Velg CURRENT_TIME i funksjonskolonnen, slik at den automatisk legger til klokkeslettet.
 •  user_activation_key: La være tomt.
 •  user_status: La være tomt.
 • display_name: Du kan angi brukerens navn eller kallenavn slik det vil vises på innlegg og artikler i forfatterfeltet.

Klikk på “Gå” for å legge til brukeren.

Endre brukerrettigheter i PMA for WordPress

Før du endrer brukerrettigheter, må du allerede ha bruker-ID. For å få dette, navigerer du tilbake til “wp_users” -tabellen og klikker på “Bla gjennom.” Deretter kan du velge ID fra kolonnen.

Endre brukerrettigheter-ID
Hvis du vil endre brukerens rettigheter, går du til “wp_usermeta” fra tabellisten. Velg “Bla gjennom.”

Endre brukerrettigheter - WP Usermeta
Klikk på “Sett inn” øverst. Dette laster skjemaet for å endre tillatelser. Bruk guiden nedenfor for å legge til administratorrettigheter.

Alternativ for innføring av database

 •  umeta_id: La være tomt. Dette fylles automatisk ut.
 •  user_id: Angi bruker-IDen du valgte tidligere fra brukeren du la til.
 •  meta_key: Angi wp_capabilities i dette feltet. (Det kan hende du har et annet prefiks for tabellene dine. I så fall skriver du inn den i stedet for wp.)
 •  meta_value: Angi følgende seriekode: a: 1: {s: 13: ”administrator”; s: 1: ”1 ″;}

Klikk “Gå for å lagre endringene dine og legge til de nye tillatelsene.

Slik sikrer du WP-databasen din i PMA

Selv om hvert nettsted er utsatt for hacks og cyberbots, er det noen få tiltak du kan gjøre for å forhindre deg i å være helt åpen. Disse trinnene vil gjøre det vanskeligere for hackere å infiltrere nettstedet ditt.

Endre WP-databaseprefikset

Nå vet alle at standardprefikset for WP-databaser er “wp.” Dette er grunnen til at du ser wp_users eller wp_posts.

Du kan gjøre dette i PMA ved å navigere til hjemmesiden din og klikke på “SQL” øverst på menyen.

Databas SQL-meny

Søk ved hjelp av en SQL Query

Å manuelt gå en etter en og endre prefikser er kjedelig, slik at du kan bruke en SQL-spørring for å gjøre ting raskere. Vi har utarbeidet en spørring som du kan bruke nedenfor. Du kan kopiere og lime dette inn i SQL-boksen for å endre alle prefikser til wp_b123456 i stedet. Du kan finne dette nummeret og endre det til hvilket som helst prefiks du vil, med samme format som wp_insertnumber.

RENAME tabell `wp_commentmeta` TO` wp_b123456_commentmeta`;
RENAME-tabell `wp_comments` TO` wp_b123456_comments`;
RENAME-tabell `wp_links` TIL` wp_b123456_links`;
RENAME tabell `wp_options` TO` wp_b123456_options`;
RENAME tabell `wp_postmeta` TIL` wp_b123456_postmeta`;
RENAME-tabellen `wp_posts` TO` wp_b123456_posts`;
RENAME tabell `wp_terms` TO` wp_b123456_terms`;
RENAME-tabell `wp_termmeta` TIL` wp_b123456_termmeta`;
RENAME-tabell `wp_term_relationships` TO` wp_b123456_term_relationships`;
RENAME-tabell `wp_term_taxonomy` TO` wp_b123456_term_taxonomy`;
RENAME tabell `wp_usermeta` TIL` wp_b123456_usermeta`;
RENAME-tabellen `wp_users` TO` wp_b123456_users`;

Endre ditt MySQL brukernavn og pass

Databasebrukeren og passordet ditt skal være ekstremt vanskelig å gjette. Dette betyr å legge til spesialtegn eller bruke en passordgenerator for å sikre et sterkt passord. I tillegg bør du ikke holde passordet ditt i en styringsmappe åpen på datamaskinen eller nettstedet ditt, med mindre det også er sterkt sikkert.

Bruk et tredjeparts WordPress-sikkerhetsplugin

Hvis du er bekymret for din WordPress-sikkerhet og ønsker ekstra beskyttelse, kan du bruke Sucuri. Det er en av de beste WordPress-sikkerhetspluginene fordi den faktisk varsler at du har forsøk på å bryte inn i databasen før nettstedet ditt noensinne går ned.

Det ville heller ikke skade at du får en av de beste VPN-ene for ditt personlige nettverk for å unngå datatyveri.

Pakk den opp

Vi håper denne guiden ga deg innsikt i hvordan du konfigurerer, får tilgang til og optimaliserer phpMyAdmin (PMA). Hvis du noen gang trenger mer veiledning om navigering og sikring av WordPress, legg gjerne igjen en kommentar eller sjekk ut vår forskning og analyser for webhotell.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector