Verschillende soorten webhosting uitgelegd (gedeeld, VPS, toegewijd)

Verschillende soorten webhosting


Heeft u een plek nodig om uw website te huisvesten, maar bent u in de war door de verschillende soorten webhosting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Het vinden van de juiste webhost voor jezelf is niet eenvoudig. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Zelfs als je onze lijst met beste webhosting hebt doorgenomen, zit je misschien nog steeds met wat vraagtekens over welk soort website voor jou de juiste is.

Om u daarbij te helpen, geeft dit bericht u een inleiding over wat webhosting is en welke soorten webhosting beschikbaar zijn. Daarna zullen we de verschillende soorten webhosting in detail bespreken, inclusief hoe ze werken, voor- en nadelen en voor wie ze het meest geschikt zijn.

Klaar? Laten we dan beginnen.

Eerst de basis – Wat is webhosting precies?

verschillende soorten webhosting - Hosting uitgelegdLaten we eerst eens kijken wat webhosting zelfs is.

Het is eigenlijk best simpel. Wanneer u een website in een browser bekijkt, kunt u dit doen omdat de browser een aantal bestanden met code heeft gedownload en de opmaak heeft omgezet in iets dat u daadwerkelijk kunt zien.

Net als op uw computer, werden deze bestanden ergens opgeslagen zodat u er toegang toe had. In plaats van uw harde schijf zaten ze echter op een andere computer, een zogenaamde server.

Servers zijn krachtiger dan uw laptop (zodat ze veel mensen die de website bezoeken tegelijkertijd kunnen beheren), maar deze bestaat uit dezelfde dingen als een CPU, geheugen en andere componenten. Het heeft zelfs een besturingssysteem, meestal gebaseerd op Linux.

De eigenaar van de server verhuurt het aan de eigenaar van de website die u bekijkt en biedt ook enkele andere services, zoals serverbeheer, ondersteuning, malwarescans, back-ups enzovoort. Het proces om deze infrastructuur voor anderen aan te bieden, wordt webhosting genoemd. De persoon die het doet, wordt een hostingprovider genoemd.

Alles duidelijk tot nu toe? Cool, laten we dan in meer details duiken.

Welke verschillende soorten webhosting bestaan?

met verschillende soorten webhosting - gedeeld versus vps versus toegewijd

Webhosting is meer dan één ding. Allereerst bieden de meeste hosts meerdere servicepakketten die enorm kunnen verschillen qua prijs en wat u ervoor krijgt.

Een van de eerste en meest elementaire beslissingen die u moet nemen, is echter beslissen over een van de verschillende soorten hosting.

Hoewel er verschillende manieren zijn om webhostingaanbiedingen (functies, beheerniveau) te onderscheiden, zijn de meest basale manieren om naar de technologie te kijken die voor de server wordt gebruikt.

Dit is logisch omdat, zoals u hieronder zult zien, dat deel ook veel andere factoren bepaalt, zoals prestaties, beveiliging, schaalbaarheid en inspanning aan uw kant.

Omdat dit zo’n verschil maakt, kunt u, in plaats van eerst naar bedrijven en prijzen te kijken, zich beter eerst concentreren op het uitzoeken welke van de verschillende soorten webhosting de juiste voor u is. Daarna kunt u nog steeds kijken wat er beschikbaar is.

Hieronder zullen we vier van de meest voorkomende soorten hosting nader bekijken: shared, VPS, dedicated en cloud hosting. Zo weet u hoe u de beslissing voor uzelf moet nemen.

1. Shared Hosting – Beste voor beginners

Gedeelde hosting

Shared hosting is precies hoe het klinkt. Met een gedeeld hostingaccount bevindt uw site zich op dezelfde server als een heleboel andere websites.

Hoeveel zijn er een stel? Dat hangt echt af van uw setup- en hostingprovider. Het is echter niet ongebruikelijk dat een site ruimte biedt aan honderden en zelfs duizenden anderen.

Voordelen

Het grootste voordeel van deze optie is dat je ook de kosten van een server met veel mensen deelt. Als de hostingprovider honderden of duizenden clients allemaal op één server kan plaatsen, kunnen ze de bedrijfskosten over veel partijen verdelen.

Daarom is shared hosting het meest betaalbaar. Je kunt het hebben voor slechts $ 2 / maand met de gemiddelde kosten in het bereik van $ 5- $ 10 / maand. Geweldig voor mensen met beperkte fondsen en mensen die net beginnen.

Afgezien van dat, met een gedeeld hostingaccount, wordt u meestal volledig verzorgd in termen van setup. U hoeft weinig te configureren, zodat u zich volledig kunt concentreren op het bouwen van uw website.

Nadelen

Het delen van de server met veel partijen is echter ook het grootste nadeel van deze regeling. Zoals eerder vermeld, is een server een computer met bronnen zoals ruimte op de harde schijf, CPU-snelheid en RAM.

VPS-vs-Shared

Deze bronnen zijn eindig. Net zoals uw laptop trager wordt wanneer u te veel programma’s tegelijk uitvoert, geldt dat ook voor deze machines wanneer ze te veel te doen hebben.

Aangezien alle websites op een gedeelde host een beroep doen op de bronnen van de server, kunt u problemen krijgen als een van hen alle verwerkingskracht opslokt door meer verkeer of foutieve code. Hierdoor kan iedereen concurreren om de rest, wat leidt tot downtime (wat betekent dat uw website niet bereikbaar is) of verminderde laadsnelheid.

Het is een fenomeen dat het ‘bad neighbour-effect’ wordt genoemd en een van de belangrijkste redenen waarom shared hosting de meest problematische van de verschillende soorten webhosting is. Hoewel veel hosts dit scenario actief proberen te vermijden, loopt u een risico met deze specifieke configuratie. Als elke klant $ 5 / maand betaalt, is het dan echt de moeite waard om uren aan één klant te besteden? Niet echt.

Voor wie is het?

Dus is shared hosting ooit een goed idee? Ja! Het kan geweldig zijn voor het huisvesten van sites die (nog) niet veel verkeer ontvangen, statische brochuresites, ontwikkel- en testsites, persoonlijke sites of andere websites waar uptime geen grote moeite is.

Gedeelde hosting is ook een geweldige optie als u een zeer krap budget heeft. Het stelt bedrijven in staat een aanwezigheid op het web te creëren, zelfs als ze daar niet in de beste positie voor zijn. Als zodanig is shared hosting een uiterst belangrijk hulpmiddel voor gelijkheid op het web.

Enkele van de meest bekende hosts in dit segment zijn Bluehost, Siteground en InMotion Hosting.

Aanbevolen verder te lezen: de 8 beste goedkope webhostingproviders

2. VPS Hosting – Shared Hosting op het volgende niveau

VPS-hosting

VPS staat voor Virtual Private Server. Het is de meest uitgebalanceerde van de verschillende soorten webhosting. Een VPS-server is nog steeds een gedeelde omgeving, maar de manier waarop deze is opgezet, verschilt sterk.

Hoewel alle sites op VPS één fysieke server delen, herbergt het meerdere, afzonderlijke virtuele machines. Dit maakt het een soort middenweg tussen shared hosting en het krijgen van uw eigen dedicated server.

Voordelen

VPS is veel betrouwbaarder en stabieler dan shared hosting. Allereerst is het meestal beperkt tot 10-20 websites per server. Dit vermindert de vraag op de server zelf.

De echte verbetering is echter dat alle bronnen gelijkmatig zijn verdeeld en dat geen enkele website zijn lot mag overschrijden. Zodra u de limiet bereikt van wat aan u is toegewezen, kan uw site naar beneden gaan, maar blijven de andere stabiel.

Dit wordt bereikt via virtuele machines die een scheiding creëren binnen de server. Deze eenvoudige toevoeging verzacht het grootste deel van het slechte naasteffect.

Een ander groot voordeel van VPS-servers is dat ze meer flexibiliteit bieden en u in staat stellen uw omgeving aan te passen. Op gedeelde hosts is dit niet mogelijk omdat het ook de configuratie van iedereen zou veranderen. Aangezien uw account zich in een virtuele machine bevindt, kunt u wijzigingen aanbrengen zonder dat dit gevolgen heeft voor anderen.

Ten slotte is VPS schaalbaar. Aangezien u een virtuele machine gebruikt die een bepaald percentage van de beschikbare bronnen op de server in beslag neemt, is het geen probleem om te vergroten wat voor u beschikbaar is. Dit is een grote troost voor ondernemers die verwachten dat hun sites zullen groeien en bloeien.

Nadelen

Er zijn niet veel nadelen voor dit type hosting. Het belangrijkste is natuurlijk dat het meer kost dan uw lagere oplossingen. Dus als u een krap budget heeft, moet u een oplossing vinden die voor u financieel werkt.

Hoewel de gemiddelde VPS ongeveer $ 50 / maand kost (en kan oplopen tot $ 200), is het mogelijk om VPS te krijgen van ongeveer $ 20 / maand. En als u eenmaal de hogere regionen van dit type webhosting bereikt, verdient u waarschijnlijk genoeg geld om de kosten gemakkelijk te dekken.

Een tweede ding over VPS-hosting is dat met meer configuratiekracht ook meer verantwoordelijkheid komt. Als u niet weet wat u doet, kunt u cruciale bestanden of software verwijderen zonder dat u het weet. Dus om er echt van te profiteren, moet je een opleiding volgen.

Voor wie is het?

Als je het geld hebt, raden we je aan om zo snel mogelijk naar VPS te updaten. Hoewel het duurder is, is zelfs het laagste niveau meestal een stuk beter dan elke shared hosting-oplossing.

Moet u de overstap maken als u ten minste behoorlijke hoeveelheden verkeer ontvangt? Zorg er echter voor dat u de details controleert van wat u krijgt (installatiekosten, CPU-vermogen, geheugen, opslagruimte, bandbreedte), zodat u weet dat dit is wat u nodig heeft.

InMotion Hosting en Dreamhost bieden enkele bekende en gerespecteerde VPS-oplossingen.

3. Dedicated Hosting – Voor de grote competities

Dedicated hosting

Zoals de naam al doet vermoeden, betekent dedicated hosting dit simpelweg: je hebt een server helemaal voor jezelf. Dit biedt tal van voordelen, maar heeft ook een aantal nadelen.

Voordelen

Allereerst is een van de belangrijkste voordelen van dedicated hosting dat het alle slechte buurproblemen oplost, simpelweg omdat er geen zijn. Geen enkele andere website kan uw middelen stelen, een beveiligingsrisico vormen of andere problemen veroorzaken. Dit onderscheidt het van de verschillende soorten webhosting die we eerder hebben besproken.

Bovendien, aangezien u een computer helemaal alleen krijgt, kunt u bij veel bedrijven deze uitgebreid aanpassen. Mogelijk kunt u het besturingssysteem, de hoeveelheid en het type geheugen en andere hardware-elementen kiezen. Dit geeft je veel flexibiliteit.

Nadelen

Natuurlijk brengt dit soort setup kosten met zich mee. Een dedicated server huren is niet goedkoop. Prijzen beginnen bij $ 60 / maand en lopen op tot $ 350 + / maand. Echter, op het moment dat uw bedrijf een dedicated server nodig heeft, zou u waarschijnlijk de kosten moeten kunnen dragen.

Daarnaast moet je eigenlijk behoorlijk wat weten over computers en servertechnologie. Hoewel er managed dedicated hosting-oplossingen zijn, moet u nog veel zelf doen.

Aan de extreme kant zou je een volledig onbeheerde service kunnen krijgen waarbij je het besturingssysteem zelf zou moeten installeren, laat staan ​​alle tools die nodig zijn om een ​​webserver te laten draaien, beveiliging te scannen, malware te verwijderen enzovoort. Als alternatief kunt u ook een serverbeheerder inhuren. Dat brengt echter extra kosten met zich mee.

Met een dedicated server leg je ook al je eieren in één mand. Als de hardware niet werkt, is uw site niet beschikbaar. In andere gevallen kunnen andere modules het overnemen bij een storing of automatisch worden vervangen. Met dedicated servers, vooral als je ze zelf bewaakt, kan dit langer duren.

Voor wie is het?

Heeft iemand ooit dedicated hosting nodig? Daar valt over te discussiëren. In de huidige wereld waarin cloud-VPS aanslaat, neemt de behoefte aan een eigen server af. Natuurlijk kan het veel meer hits bevatten dan een traditionele VPS, maar qua schaalbaarheid is het lang niet alles wat een cloudgebaseerd systeem zou kunnen bieden (meer hierover hieronder).

Afgezien daarvan kan een high-end VPS een stuk goedkoper zijn dan een low-end dedicated server en ook een stuk krachtiger. Laat u niet misleiden door te denken dat toegewijd een meer geavanceerde optie is, alleen omdat u de enige persoon op de server bent. Kijk in plaats daarvan naar de bronnen die voor u beschikbaar zijn, dat is waar het echt om gaat.

Dus, tussen de verschillende soorten webhosting die hier worden besproken, is deze het minst waarschijnlijk voor u nodig. De enige twee keer dat we zouden zeggen dat u zeker voor een dedicated server moet gaan, is als u zeer gespecialiseerde hardware-behoeften heeft of als u veel meer controle wilt over de privacy van uw gegevens dan waar dan ook.

Enkele van de beste toegewijde hosts zijn LiquidWeb, GreenGeeks en PickaWeb.

4. Cloud Hosting – De toekomst van webhosting

Cloud hosting

Cloudhosting is in wezen hetzelfde als VPS-hosting, omdat u uw site ook op een virtuele machine heeft.

In plaats van één fysieke server, maakt uw site echter deel uit van een heel netwerk van computers van waaruit het alle energie kan halen die het dynamisch nodig heeft.

Dit type setup wordt steeds gebruikelijker. Sommige bedrijven noemen hun service-VPS niet eens meer, bijvoorbeeld Cloud of Cloud VPS.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van cloudhosting is schaalbaarheid. Een traditionele VPS kan worden geschaald, maar alleen tot een bepaald punt. Het wordt beperkt door de capaciteit van de hardware waarop het staat. Op een server met 32 ​​GB RAM heeft uw site indien nodig nooit toegang tot 64 GB.

Dit is niet het geval voor een cloudgebaseerd systeem. In plaats van één computer in meerdere virtuele machines te partitioneren, combineert het meerdere computers tot een krachtige virtuele server die vervolgens op een basisbehoefte kan voorzien. Hoeveel uw site ook nodig heeft, dat is hoeveel het kan krijgen.

Daarnaast wordt u ook alleen gefactureerd voor de middelen die u uiteindelijk gebruikt. Dit kan een betere oplossing zijn dan het betalen van een vaste prijs voor een dedicated server waarvan je nooit de volledige capaciteit gebruikt.

Dit type installatie is ook goed om veiligheidsredenen, met name DDoS-aanvallen. In dat soort hacks wordt de server overweldigd door een groot aantal parallelle verzoeken totdat deze crasht. In een cloudnetwerk kunt u die verzoeken over veel verschillende computers verspreiden en hun effect veel beter verminderen dan op elk systeem met één server.

Nadelen

Het belangrijkste nadeel van cloudhosting is dat de kosten niet altijd volledig voorspelbaar zijn. Veel cloudhostingproviders werken met een combinatie van vaste prijzen en pay-as-you-go-kosten. Als u verkeerspieken ervaart, kan dit uw kosten aanzienlijk verhogen. Hoewel dat meestal ook betekent dat u beter verdient en dus de kosten kunt dragen, is het iets om in gedachten te houden.

Voor wie is het?

cloud_hosting

Cloudsystemen zijn geweldig als je je website veel verder wilt kunnen schalen dan traditionele systemen. In de toekomst zal het waarschijnlijk gedeelde en speciale opties vervangen naarmate de technologie geavanceerder wordt.

Dat gezegd hebbende, maakt het op dit moment geen groot verschil of u op zoek bent naar VPS of cloudhosting. Veel bedrijven vervangen sowieso hun reguliere systeem door cloudgebaseerde VPS, simpelweg vanwege de voordelen die het hen ook biedt. Dus zelfs als u kiest voor eenvoudige VPS, gebruikt u mogelijk cloud-hosting zonder het te weten.

Enkele bekende hosts die cloudhosting bieden, zijn Dreamhost, Google Cloud Platform, Amazon Web Services en Linode.

Welke van de verschillende soorten webhosting is voor jou?

Het kiezen van een hostingpakket kan behoorlijk moeilijk zijn en vergt veel aandacht. De eerste stap is echter het begrijpen van de verschillende soorten hosting die voor u beschikbaar zijn. Hopelijk heeft dit artikel je de achtergrond gegeven om dat te doen.

Als je net begint (zoals bij het bouwen van je eerste blog / site), is het prima om te gaan met shared hosting. Het is altijd mogelijk om later over te zetten naar een krachtigere opstelling. Alleen als u al weet dat uw site behoeften heeft waaraan shared hosting niet kan voldoen, moet u vanaf het begin naar andere opties kijken.

Als je eenmaal een beslissing hebt genomen, is het logisch om naar een aantal bedrijven te kijken. We raden aan om onze best beoordeelde hosts te controleren om de beste te vinden. Bekijk het aanbod en vergelijk de RAM, schijfruimte, CDN-gebruik, bandbreedte en andere kwantificeerbare bronnen. Bekijk dan de extra functies die u nodig heeft.

Aan het einde van het proces zou je 2-3 favorieten moeten hebben, waarna het neerkomt op persoonlijke voorkeur. Misschien zal een kort gesprek met ondersteuning – om hun behulpzaamheid te peilen – een lange weg gaan.

Meer lezen over webhosting? Bekijk artikelen zoals waar u de domeinnaam en opties voor de websitebouwer kunt registreren om uw site te maken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector