Hoe WordPress aan te passen

WordPress-logoVroeger moest je HTML kennen om een ​​website te ontwerpen. Naarmate het web geavanceerder en complexer werd, moest u ook Javascript leren.


Een manier om dit te voorkomen is door gebruik te maken van een content management systeem (CMS). Een CMS, zoals WordPress of Wix, doet het zware werk voor je. Door het gebruik van thema’s, een WYSIWYG-editor en vooraf gemaakte widgets, kunt u een professioneel ogende website bouwen zonder een enkele regel code te schrijven.

WordPress is verreweg het populairste CMS ter wereld. Vanaf maart 2020 wordt het gebruikt door meer dan 35 procent van de websites. Maar waarom is het zo populair??

Het antwoord is dat WordPress heeft een perfect evenwicht gevonden tussen maatwerk en gebruiksgemak. U kunt een standaardthema gebruiken en een snelle en vuile blogsite samenstellen. Of u kunt plug-ins installeren en een echt professionele website bouwen.

Hier bespreken we alles wat u moet weten over het aanpassen van uw WordPress-site. We praten over basisinstellingen, thema’s en widgets. We hebben het ook over geavanceerdere functies zoals plug-ins, analyses en andere geïntegreerde tools.

Notitie: Als u het ontwerp en de aanpassing zelf kunt uitvoeren, verlaagt u de ontwikkelingskosten voor uw website aanzienlijk.

Laten we dat van dichterbij bekijken!

WordPress 101 aanpassen

Er zijn verschillende manieren waarop u uw WordPress-site kunt aanpassen. Misschien wel het belangrijkste om op te merken is dat WordPress geen hostingbedrijf is. Het is maar een CMS. Daarom moet u uw eigen host kiezen en uw eigen domeinnaam registreren. Veel hosts bieden hoogwaardige dedicated WordPress-hosting, waarbij WordPress vooraf op uw server is geïnstalleerd.

aanpassing van WordPress

Nadat u uw hostingsituatie heeft uitgezocht, is de volgende stap het bouwen van uw site. Er zijn twee manieren om een ​​WordPress-site aan te passen:

 • Een thema kiezen
 • Widgets toevoegen
 • Een menu toevoegen

We zullen later dieper ingaan op alle drie deze opties, maar hier is de kern ervan:

Thema’s bepaal de lay-out en het kleurenschema van uw site. U kunt een standaard blogformaat, een afbeeldingengalerij en andere veelvoorkomende paginatypen bouwen. U kunt zelfs een ander thema voor uw startpagina kiezen om uw site een meer op maat gemaakte look te geven.

Widgets zijn tools, meestal in de zijbalk, die een meerwaarde bieden. Typische widgets zijn links naar sociale media of een aanmeldingsformulier voor e-mail.

Menu’s maak het bezoekers gemakkelijk om door uw site te navigeren. Stel dat u een autoreparatiewerkplaats heeft. Mogelijk hebt u een menu bovenaan de pagina met links naar onderdelen, services, een Google-kaart van uw locatie en een pagina ‘contact opnemen’.

Naast deze opties zijn er nog andere, geavanceerdere manieren om uw site aan te passen. Een daarvan is een cascading style sheet (CSS) maken. Met een CSS kunt u lettertypen, kleuren en lettergroottes aanpassen voor verschillende tekststijlen. Dus in plaats van het handmatig instellen van lettergroottes en kleuren voor elke pagina, kunt u vooraf ingestelde opties voor kopteksten, subkopteksten en platte tekst maken en deze snel en gemakkelijk selecteren.

U kunt zelfs aangepaste headers maken voor uw WordPress-site. Een aangepaste koptekst zal uw hele site aan elkaar binden. Elke pagina ziet eruit als onderdeel van een groter geheel, ook als het thema anders is.

Kunt u WordPress volledig aanpassen??

Als je aan WordPress denkt, denk je waarschijnlijk aan een blog of een andere inhoudsgerichte site. Het wordt inderdaad gebruikt door bedrijven die zo prestigieus zijn als Flickr, LinkedIn en BBC America. Maar stel dat u meer geavanceerde functies wilt integreren, zoals forums, chatbots van klanten of e-commerce? WordPress ondersteunt geen van deze applicaties.

Gelukkig zijn er letterlijk duizenden plug-ins die functionaliteit aan uw site toevoegen. Dit rijke ecosysteem bevat zowat elke webfunctie die u maar kunt bedenken. Dus als u een forum of e-commercepagina aan uw site wilt toevoegen, is dit zeker mogelijk.

WordPress plugin installatie

Het enige probleem is dat deze plug-ins niet goed schalen. Ze zijn ontworpen voor kleine tot middelgrote sites en grotere sites zullen meer en meer ingewikkelde modder moeten gebruiken om de prestaties te behouden. In dat geval wilt u misschien een geavanceerder CMS overwegen met meer native functies.

Aan de andere kant, als uw site zo groot is geworden dat u WordPress bent ontgroeid, is dat een goed probleem om te hebben.

Algemene instellingen van WordPress

Voordat u begint met het bouwen van uw site, vraagt ​​WordPress u om uw basisinstellingen, zoals uw gebruikersnaam, wachtwoord en andere basisserverinstellingen, te configureren. Dit is een goed moment om ervoor te zorgen dat uw WordPress-site veilig is, want als u uw basisinstellingen verkeerd instelt, kunt u kwetsbaar worden voor hackers.

wachtwoord beveiligingVoordat je zelfs maar inlogt, vraagt ​​WordPress je om een ​​gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Zorg ervoor dat u een sterk wachtwoord gebruikt. En gebruik nooit “admin” als gebruikersnaam. Dat is het eerste dat hackers zullen proberen te raden, aangezien veel makers het nooit veranderen.

Nadat u zich heeft aangemeld, ziet u het dashboard, waar u het grootste deel van uw werk zult doen. In eerste instantie is het dashboard wat rommelig. Er staan ​​verschillende widgets op het scherm, maar ze zijn niet allemaal nodig voor alle gebruikers.

In de rechterbovenhoek van het scherm staat een kleine link met de tekst ‘Scherminstellingen’. Klik hierop en u kunt individuele widgets uitschakelen. De widgets “Welcome”, “Quick Draft” en “WordPress Events and News” zouden de eerste moeten zijn. De meeste mensen zullen die functies nooit gebruiken.

Klik vervolgens op de link ‘Instellingen’ aan de linkerkant van de pagina en klik op de link voor ‘Algemene instellingen’.

Daar ziet u uw meest elementaire site-opties. In de eerste twee vakken kunt u een titel en slogan voor uw site invoeren. De sitetitel verschijnt op browsertabbladen, terwijl de titel en de slogan bovenaan de pagina verschijnen in veel WordPress-thema’s. Aangezien dit de eerste dingen zijn die veel mensen zullen zien wanneer ze uw site bezoeken, is het een goed idee om er eens over na te denken.

Vervolgens moet u uw WordPress-adres invoeren. Dit moet het domein zijn dat u voor uw site heeft geregistreerd. WordPress zoekt automatisch in de WordPress-directory om uw startpagina te vinden. Als uw startpagina anders is, bijvoorbeeld als deze op een andere server wordt gehost, voert u die URL in het vak ‘Siteadres’ in. Voor de meeste sites moeten het WordPress-adres en het siteadres echter hetzelfde zijn.

WordPress dashboard algemene instellingen

U kunt ook uw administratie-e-mailadres wijzigen. Standaard is dit het admin-adres van uw website. Als je een ander e-mailaccount zoals Gmail hebt, kun je die informatie hier invoeren.

hoe de gebruikersrol te selecteren in de algemene instellingen van wordpress

Voor de meeste mensen is dit een goed idee, aangezien hackers die informatie moeilijker kunnen raden. In het ergste geval is het gemakkelijk om uw WordPress-beheerderswachtwoord opnieuw in te stellen als u een beheerders-e-mailadres heeft dat niet op uw WordPress-server staat.

Onderaan de pagina kunt u uw tijdzone, datumnotatie, tijdnotatie en sitetaal selecteren. Dit zijn meestal administratieve opties en hebben geen invloed op de gebruikerservaring.

Een verscheidenheid aan verschillende gebruikersrollen

Er is nog een optie waarover we moeten praten: de nieuwe standaardrol voor gebruikers. Hier volgt een kort overzicht van wat ze betekenen:

 • Super Admin geeft een gebruiker alle administratieve functies op de site, evenals alle andere sites op hetzelfde netwerk. Tenzij u een netwerk beheert, heeft deze instelling geen zin.
 • beheerder geeft een gebruiker alle administratieve opties die je hebt. Voor de meeste sites wil je de enige beheerder zijn. Maar als u een website beheert met een vertrouwde partner, wilt u ze een beheerder maken.
 • De Editor Met deze rol kan een gebruiker elk bericht op de website publiceren en bewerken. Dit kan handig zijn als u samen met andere partners aan een samenwerkingsproject werkt. In wezen kunnen ze de inhoud van de site bewerken, maar niet de algemene indeling of beveiligingsfuncties.
 • Auteur kan een gebruiker alle posts die hij heeft gemaakt publiceren en bewerken. Ze kunnen echter geen inhoud bewerken die door andere gebruikers is gemaakt.
 • EEN Bijdrager kan berichten schrijven. Ze kunnen ze echter niet publiceren. Alles wat ze hebben geschreven, moet worden gepubliceerd door een redacteur of beheerder.
 • EEN Abonnee kunnen alleen hun eigen profiel beheren.

Over het algemeen wilt u de standaard gebruikersrol laten staan ​​op ‘Abonnee’. Zodra iemand een account op uw server heeft, kunt u altijd uw administratieve bevoegdheden gebruiken om hun rol te veranderen. Als je meer dan een handvol gebruikers hebt, is de eenvoudigste manier om ze te beheren een tool van derden te gebruiken, zoals phpMyAdmin.

Als je besluit om een ​​van deze instellingen later te wijzigen, is dat heel eenvoudig. Navigeer eenvoudig naar de pagina Algemene instellingen en breng de gewenste wijzigingen aan.

WordPress-thema’s aanpassen

Nu u uw basisinstellingen heeft geconfigureerd, is het tijd om het uiterlijk van uw website aan te passen. De eerste stap in dit proces is het kiezen van een WordPress-thema. Er zijn twee soorten thema’s: gratis thema’s en premium thema’s. Laten we om te beginnen eens kijken hoe u een gratis thema installeert.

Klik vanuit uw dashboard op de link “Uiterlijk” aan de linkerkant en klik vervolgens op de knop “Thema’s”. Daar ziet u een tegelweergave van alle thema’s die momenteel op uw server zijn opgeslagen.

hoe wordpress thema te veranderen

Als u host op een speciale WordPress-server, zijn er al verschillende opties. Als je dat niet bent, of als je een andere look wilt kiezen, moet je een nieuw thema installeren.

Gratis thema is misschien niet de veiligste optie

Er zijn verschillende WordPress-thema-opslagplaatsen op internet. Maar zoals het gezegde luidt: ‘Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook’. Veel van deze ‘gratis’ thema’s zijn ingebed met ad-trackers of zelfs malware die de beveiliging van uw site in gevaar kunnen brengen.

Om veilig te blijven, is de beste plaats om een ​​thema te vinden, er een te kiezen uit de officiële WordPress-repository. Van daaruit kunt u naar thema’s zoeken om er een te vinden die aan uw behoeften voldoet. Kies een speels thema voor je tuinblog of een meer dichtgeknoopt thema voor je professionele blog.

officiële WordPress thema-opslagplaats

Zodra je er een hebt gevonden die je leuk vindt, klik je gewoon op de knop “Download”. Het wordt op uw computer opgeslagen als een .zip-bestand. Ga vanaf daar terug naar de themapagina van uw WordPress-dashboard en klik op de knop bovenaan met de tekst ‘Nieuw toevoegen’. Kies het .zip-bestand van uw thema en het wordt geüpload naar uw server.

Selecteer je thema en je hebt een aantal opties. Klik eerst op “Details & Preview ”, waarmee u het thema in actie live kunt bekijken, met wat opvultekst en afbeeldingen. Zo krijgt u een beter idee van hoe het eruit ziet, zonder het op internet te publiceren. Als je tevreden bent, klik je op ‘Activeren’ en het thema gaat live.

voorbeeld wordpress thema

WordPress heeft een thema-editor waarmee u uw thema handmatig kunt bewerken. Zelfs als u vertrouwd bent met HTML, PHP en CSS, gebruik het dan niet. WordPress waarschuwt je zelfs dat niet te doen. De reden is dat je je site permanent kunt verbreken, dus je moet het thema opnieuw installeren en helemaal opnieuw beginnen. Bovendien gaan eventuele wijzigingen verloren met toekomstige thema-updates.

Als je je thema wilt aanpassen, overweeg dan om een ​​plug-in te installeren voor het bewerken van thema’s. Elementor is bijvoorbeeld een uitstekende, veilige WYSIWYG-editor die uw site niet zal verbreken. Er zijn ook andere opties van derden beschikbaar, zoals Gutenberg.

Als je het thema echt handmatig wilt bewerken, wil je een kindthema maken. Dit zorgt ervoor dat je thema niet wordt verbroken door toekomstige updates. Het nadeel is dat het helemaal niet wordt bijgewerkt. Als het thema een beveiligingsprobleem heeft dat later wordt gepatcht, mis je de oplossing.

Een andere belangrijke overweging is dat de meeste internetgebruikers nu toegang hebben tot internet via hun smartphones. Om deze mensen een schone, comfortabele ervaring te bieden, wil je een thema met responsief ontwerp kiezen. Voordat u verder gaat, maakt u gewoon een dummy-pagina en voert u deze uit via de mobielvriendelijke test van Google.

WordPress Premium-thema’s

Naast gratis thema’s zijn er verschillende bedrijven die premium thema’s verkopen. Naast het geven van een grotere verscheidenheid aan opties, premium thema’s hebben verschillende voordelen. Deze omvatten:

 • Vaker updates voor ontwikkelaars die u een betere beveiliging bieden
 • Compatibiliteit met de nieuwste WordPress-, HTML-, PHP- en CSS-standaarden
 • Klantondersteuning van WordPress om bugs en maatwerk aan te pakken

Nadat u een premium-thema heeft gedownload, installeert u het gewoon op dezelfde manier als u een gratis thema zou installeren. Of dit de kosten wel of niet waard is, is aan u.

WordPress plug-in instellen

WordPress-plug-insAls je verder wilt gaan dan de basisfunctionaliteit van WordPress, moet je profiteren van plug-ins. Plug-ins zijn aanvullende tools die kunnen worden gebruikt om de beveiliging van uw site te verbeteren, automatische back-ups te maken en zelfs de prestaties van uw site te verbeteren.

Het nadeel van plug-ins is dat u ze toegang geeft tot de gegevens van uw site. Als gevolg hiervan kan een defecte plug-in de veiligheid van uw site in gevaar brengen. Lees voordat u een plug-in installeert beoordelingen op een site van derden om er zeker van te zijn dat deze geen bekende beveiligingsfouten heeft. De beste manier om een ​​veilige plug-in te vinden, is door de officiële WordPress-repository te gebruiken.

Net zoals bij het installeren van een thema, moet je om een ​​plug-in te installeren deze eerst downloaden. Een plug-in wordt gedownload als een .zip-bestand dat u moet uitpakken voordat u het kunt uploaden.

Zodra je dat hebt gedaan, open je je WordPress-dashboard, selecteer je het menu ‘Plug-ins’ en klik je op ‘Nieuw toevoegen’. Bovenaan het scherm zie je een knop met de tekst ‘Uploadplug-in’. Selecteer die knop, upload uw plug-in en u bent klaar om deze te configureren.

hoe wodpress plug-in te uploaden

Wanneer de plug-in met succes is geïnstalleerd, ziet u een prompt om deze te configureren. De meeste WordPress-plug-ins zijn vooraf geconfigureerd, maar het is nog steeds een goed idee om de opties te bekijken. Aangezien opties enorm verschillen tussen verschillende plug-ins, moet u de ondersteuningspagina van uw plug-in raadplegen als u meer informatie wilt over verschillende instellingen.

Het is moeilijk om een ​​uitgebreide handleiding te geven over welke plug-ins u nodig heeft, omdat het exacte type afhangt van het type site dat u gebruikt. Dat gezegd hebbende, er zijn er een paar die je meteen moet installeren.

 • Yoast is ontworpen om u te helpen de positie van uw website in zoekmachines te verbeteren. Het beschikt over een verscheidenheid aan ingebouwde tools waarmee u zoekmachinevriendelijke inhoud kunt maken, waaronder het kiezen van de juiste zoekwoorden voor links. De premium-versie geeft zelfs tips over extra trefwoorden om in je tekst op te nemen.
 • Akismet is een must-have als je site reacties toestaat. Het is een antispamfilter dat bekende spamlinks verwijdert om uw commentaarsectie schoon te houden.
 • Met Duplicator kunt u eenvoudig back-ups maken voor uw WordPress-site. Maak een back-up voordat u grote wijzigingen aanbrengt. Als uw wijzigingen ervoor zorgen dat de site crasht, herstelt u gewoon de back-up en bent u weer online. Duplicator kan ook worden gebruikt om uw site eenvoudig van de ene host naar de andere te migreren.

WordPress Premium plug-ins

Net als bij thema’s zijn niet alle WordPress-plug-ins gratis. Soms moet je betalen voor een premium plug-in. Dit kan een eenmalige kost zijn of een maandelijks abonnement. Het voordeel hiervan is dat u betere ondersteuning krijgt, wat vooral belangrijk is voor beveiligingsgerelateerde plug-ins.

Als je één premium plug-in gaat installeren, installeer dan Defender Security. Deze plug-in maakt authenticatie in twee stappen voor beheerders mogelijk, evenals een hele reeks andere beveiligingsfuncties. Het is de eerste 30 dagen gratis en vanaf dat moment kost het een maandelijks bedrag.

Een andere goede premium plug-in is Hummingbird. Het helpt u bij het optimaliseren van uw site om deze zo snel mogelijk te laden. Het verbetert ook de efficiëntie van browsercaching. Net als Defender Security wordt Hummingbird geleverd met een gratis proefperiode van 30 dagen.

Ongeacht welke premium plug-ins u koopt, u ​​kunt ze precies zo installeren als elke andere gratis plug-in.

Unieke inhoud toevoegen aan WordPress

Op dit moment heb je de basisinstellingen van je site gemaakt, je thema gebouwd en plug-ins gekozen voor efficiëntie, beveiliging en SEO. Maar weet je wat je nog niet hebt gedaan? Eigenlijk elke inhoud gemaakt. Laten we dat oplossen.

Om een ​​nieuwe webpagina te maken, gaat u naar uw WordPress-dashboard en selecteert u het menu “Pagina’s”. Daar ziet u twee opties: ‘Alle pagina’s’ en ‘Nieuw toevoegen’. Standaard maakt WordPress een pagina met het privacybeleid en een voorbeeldpagina die je kunt gebruiken als sandbox om in rond te dwalen. Deze zijn zichtbaar in het menu Alle pagina’s.

Klik op de knop Nieuw toevoegen om een ​​nieuwe pagina te maken.

hoe een nieuwe pagina toe te voegen in wordpress

Op dat moment zie je een lege pagina in het door jou gekozen thema. Afhankelijk van uw thema, kunt u een titel invoeren of zijn uw paginatitel en slogan mogelijk vooraf ingevuld. Daaronder kun je je tekst invoeren of afbeeldingen plaatsen.

Als je Yoast hebt geïnstalleerd – en dat zou je echt moeten doen – zie je een vak onder aan het venster om je focuszin in te voeren. Typ uw sleutelzin in het vak en Yoast helpt je automatisch je pagina te optimaliseren terwijl je schrijft.

Voor de meeste websites wilt u minimaal een paar pagina’s: uw startpagina, uw ‘over’-pagina en een’ contact’-pagina.

Nogmaals, dit is een absoluut minimum. In de praktijk wilt u extra pagina’s die zijn afgestemd op het doel van uw site.

Als u bijvoorbeeld een kapsalon runt, wilt u misschien een galerijgedeelte met uw nieuwste resultaten. Misschien kunt u dit zelfs omzetten in een promotie voor vaste klanten. “Laat me je op mijn website plaatsen en krijg een gratis knipbeurt” kan een lange weg gaan.

Om een ​​ander voorbeeld te gebruiken: als u een autowinkel runt, wilt u misschien een pagina ‘services’ met prijzen voor algemene services.

Werk uw blog regelmatig bij

En als je een blog hebt, wil je natuurlijk berichten. Zorg er in dit geval voor dat u regelmatig bijwerkt. Er is geen betere manier om volgers te verliezen dan anderhalve maand te stoppen met bloggen.

Afhankelijk van het type inhoud dat je plaatst, misschien wilt u een andere lay-out gebruiken. Als je bijvoorbeeld veel foto’s plaatst, wil je misschien een fotogalerij toevoegen. Aan de andere kant, als je gewoon aan het bloggen bent, werkt eenvoudige tekst met een aantrekkelijke banner prima.

hoe een galerij toe te voegen in wordpress

Over een banner gesproken, nu is het waarschijnlijk een goed moment om een ​​sitelogo toe te voegen, als je dat nog niet hebt gedaan. Om dit te doen, navigeert u eenvoudig naar het menu ‘Koptekst’ van uw thema en klikt u op ‘Logo selecteren’ om te uploaden. Idealiter zou het logo in PNG- of WebP-indeling moeten zijn, waardoor de achtergrond door eventuele hiaten heen kan worden weergegeven. Houd er echter rekening mee dat uw logo de sitetitel in de meeste thema’s zal vervangen.

Evenzo zou u een sitepictogram moeten kiezen. Dit is de kleine afbeelding die op een browsertabblad verschijnt, waardoor het gemakkelijk te onderscheiden is van andere tabbladen. Net als bij een logo is een PNG- of WebP-formaat ideaal, tenzij je icoon een perfect vierkant is. U kunt uw sitepictogram op dezelfde manier kiezen als uw logo, via het menu ‘Site-identiteit’ van uw thema.

Hoe WordPress Widgets te gebruiken

Widgets laten je toe breid de functionaliteit van uw site uit. U kunt bijvoorbeeld een agenda, links naar sociale media of een e-mailaanmelding toevoegen. In de meeste thema’s verschijnen widgets in de zijbalk van uw site, hoewel sommige thema’s in plaats daarvan widgets onder aan de pagina plaatsen.

wordpress widgets

Om uw widgets te configureren, verlaat u uw themamenu en klikt u in plaats daarvan op het menu Uiterlijk. Selecteer daar “Widgets”. Afhankelijk van je thema zie je verschillende potentiële widgetlocaties. Mogelijk zijn er ook enkele widgets vooraf geïnstalleerd als onderdeel van uw thema.

hoe je een widget toevoegt in wordpress

U kunt widgets eenvoudig naar verschillende locaties slepen en neerzetten om ze op de pagina te verplaatsen, waardoor het uiterlijk van uw site verder wordt aangepast.

Als je een widget niet leuk vindt die al is geïnstalleerd, klik je op de pijl op de widgetnaam en klik je op ‘Verwijderen’. Hiermee wordt het volledig van je pagina verwijderd.

U kunt ook extra widgets toevoegen om uw website te verbeteren. Om dit te doen, selecteert u ze gewoon aan de linkerkant van het widgetmenu en sleept u ze naar het gewenste gebied van uw pagina.

In tegenstelling tot thema’s en plug-ins, kunt u geen widgets rechtstreeks aan uw pagina toevoegen. Dat gezegd hebbende, WordPress wordt geleverd met verschillende standaardwidgets en de meeste thema’s bevatten ook extra widgets.

Als alternatief kunt u widgets toevoegen via een plug-in. Om dit te doen, zoekt u een plug-in met de gewenste widget en voegt u deze op dezelfde manier toe als elke andere plug-in. Zodra de plug-in is geïnstalleerd, keert u terug naar het Widgets-menu en de widget zou beschikbaar moeten zijn.

Kies widgets afhankelijk van uw website

Afhankelijk van het type site dat je bouwt, wil je verschillende widgets gebruiken. Dat gezegd hebbende, er zijn verschillende typen die voor vrijwel elke website nuttig zouden moeten zijn. Hier volgt een kort overzicht:

 • Links naar sociale media – voor de meeste websites zijn dit een goed idee. Mensen ertoe brengen uw inhoud te delen op Facebook, Twitter en andere sociale mediasites is een geweldige manier om uw zichtbaarheid te vergroten.
 • Een widget “Recente berichten” – Niet alle sites zullen een van deze gebruiken. Maar het is een geweldige functie voor blogs. Als iemand je bericht heeft gevonden via een Google-zoekopdracht, waarom zou je hem dan niet een gemakkelijke manier geven om rond te blijven en meer te lezen?
 • Een aanmeldingswidget voor e-mail – Als mensen uw inhoud leuk vinden, is het een goed idee om hen aan te moedigen updates te ontvangen. Een plug-in zoals WPForms maakt het gemakkelijk om e-mailadressen en andere informatie te verzamelen.
 • Een kalenderwidget – Dit is een geweldige optie voor maatschappelijke organisaties. Je kunt deze widget gebruiken om mensen te informeren over aankomende speciale evenementen of fondsenwervers.
 • Een advertentiewidget – Wees voorzichtig hiermee. Enerzijds kan adverteren u helpen geld te verdienen met uw website. Aan de andere kant kan meer dan één advertentie ervoor zorgen dat uw site er rommelig uitziet en mensen worden uitgeschakeld.

Hoe WordPress-menu’s te bewerken

Nu u wat inhoud heeft, is het tijd om uw site gemakkelijk te laten navigeren. Om dit te doen, wil je een menu toevoegen. Ga naar het gedeelte “Uiterlijk” van uw dashboard en klik op de link “Menu’s”.

hoe wordpress menu's te bewerken

Maak je geen zorgen over de menunaam. Jij bent de enige die het gaat zien. Dat gezegd hebbende, als uw site meer dan één menu gaat bevatten, wilt u misschien verschillende namen om ze te onderscheiden. Voor de meeste sites is dit een slecht idee – meer dan één menu maakt de pagina onoverzichtelijk.

Klik op “Menu maken” en het volgende scherm zal u vragen waar het menu moet worden geplaatst. Voor de meeste websites staat dit bovenaan de pagina, maar er zijn uitzonderingen. Met de optie “Mobiel” kunt u de menulocatie op een mobiel apparaat aanpassen. U hebt bijvoorbeeld mogelijk een zijbalkmenu op uw desktopsite, maar wilt toch een hoofdmenu voor eenvoudiger mobiel gebruik.

Maak u geen zorgen over het selectievakje ‘Voeg automatisch nieuwe pagina’s op het hoogste niveau toe aan dit menu’. Deze optie leidt tot rommelige, slordige menu’s met de pagina’s in de verkeerde volgorde. Je wilt wel pagina’s handmatig toevoegen terwijl ze worden gemaakt.

Op het volgende scherm kun je pagina’s aan je menu toevoegen. Zodra u op ‘Toevoegen aan menu’ klikt, wordt er een ander scherm weergegeven waarin u de menuvolgorde kunt aanpassen. Schik de pagina’s naar eigen inzicht.

U kunt ook individuele menuopties uitbreiden en extra pagina’s als subopties invoegen. Als uw hondenopvang bijvoorbeeld verzorgings- en wandelservices biedt, kunt u beide pagina’s onder het hoofdmenu “Services” plaatsen. Zo blijft u er netjes uitzien en voorkomt u dat het hoofdmenu van uw site onoverzichtelijk wordt.

Het is ook belangrijk om niet alleen op uw menu te vertrouwen voor navigatie. Door verschillende websitepagina’s met elkaar te verbinden, kunnen gebruikers gemakkelijker navigeren. Het kan ook helpen het verkeer te stimuleren, samen met uw zoekrangschikking.

WordPress-integraties

Gefeliciteerd! Je hebt je website gebouwd!

Maar je bent nog niet klaar. Nu moet u enkele analysetools integreren om uw verkeer te begrijpen. Dit heeft een aantal voordelen.

Ten eerste kunt u begrijpen hoe mensen uw site vinden en hoe lang ze blijven.

Ten tweede geeft het u inzicht in welk type inhoud uw verkeer genereert. Blogs? Fotogalerijen? Informatieve pagina’s? Dit kan u helpen uw site verder te ontwikkelen om het webverkeer te verbeteren.

Analytics

Google Analytics-logoDe meest populaire tool voor WordPress-analyse is Google Analytics en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Google is verreweg de populairste zoekmachine op internet, dus u wilt de Google-zoekprestaties van uw site begrijpen voordat u aan iets anders gaat werken.

Maar Google Analytics heeft veel meer te bieden. Ze kunnen u vertellen hoe bezoekers op uw site terechtkomen. Vinden ze het op Google? Op andere websites zoals Facebook? Of bezoeken ze het rechtstreeks? Als u deze informatie kent, weet u hoe u meer verkeer genereert en wat u beter kunt doen.

Meer tools & Voorbeelden

Google Analytics vertelt je niet alles wat je misschien wilt weten. U wilt bijvoorbeeld de uitsplitsing naar leeftijd en geslacht van uw bezoekers weten. Overweeg dan een geavanceerdere tool zoals ExactMetrics. ExactMetrics is niet goedkoop, maar geeft u nog dieper inzicht in uw bezoekers dan Google Analytics.

Mogelijk wilt u ook enkele van de functies van uw site automatiseren. Zapier Automation doet precies dat. Met deze plug-in kun je automatisch nieuwe posts delen op social media. Dit kan een deel van het gedoe wegnemen dat gepaard gaat met het handmatig posten van elke dagelijkse blogpost op meerdere sociale mediasites.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map