CPanel-zelfstudie / gids voor beginners (2020)

Als je je net hebt aangemeld voor een nieuwe webserver, is de kans groot dat deze op cPanel wordt uitgevoerd. Zeggen dat zoiets als 90% van alle webhostingbedrijven cPanel gebruikt, zou geen overdrijving zijn. Dit is dus waar de volgende cPanel-zelfstudie in het spel komt.


Daarin leer je:

 • ✅ hoe cPanel te gebruiken
 • ✅ hoe u uw domeinnaam in cPanel configureert
 • ✅ hoe u uw website met cPanel in slechts enkele minuten kunt opzetten
 • ✅ en meer

Waarom zou u deze cPanel-zelfstudie lezen??

 • Hier bij hostingfacts.com is het testen van verschillende hostingplatforms iets dat we voor de kost doen. We weten dit spul.
 • Veel andere handleidingen op internet zijn over het algemeen supertechnisch, maar niet de onze. U heeft geen voorkennis of vaardigheden voor serverbeheer nodig om bij ons te leren.
 • We hebben deze cPanel-tutorial geschreven met de newbie in gedachten.
 • U kunt CTRL + F gebruiken om antwoorden op veelvoorkomende vragen te vinden.
 • Deze gids is bijgewerkt voor moderne versies van cPanel 2019.

Contents

Inhoudsopgave

1. cPanel – De basis
2. Een snelle introductie tot de cPanel-interface
3. Uw voorkeuren bijwerken (wachtwoorden, contacten, enz.)
4. Beheren van domeinnamen (toevoegen, verwijderen, etc.)
5. E-mailaccounts en instellingen (spamfilters, extra e-mailaccounts)
6. Beheer van uw bestanden (via FTP)
7. Databases
8. Installaties met één klik (WordPress en anderen)
9. Een back-up van uw website maken
10. Je statistieken controleren

Onderweg geven we u ook enkele handige tips en trucs die het beheer van uw website een stuk eenvoudiger zullen maken.

1. cPanel-zelfstudie – de basis

Pssst … Als je al weet wat cPanel is en je bent ingelogd, ga dan naar de volgende sectie door hier te klikken – je mist niets.

1.1. Wat is cPanel?

�� Eenvoudig gezegd, het is een controlepaneel waar u elk element van uw webhostingaccount kunt beheren.

Webhostingbedrijven stellen cPanel graag om hun klanten beschikbaar om een ​​paar belangrijke redenen: het is een eenvoudig te gebruiken dashboard, het wordt goed onderhouden met regelmatige updates, verbeteringen en beveiligingsmaatregelen.

1.2. Wat kan ik doen in cPanel?

Veel … cPanel is waar je naartoe gaat:

 • Koppel domeinnamen aan uw hosting
 • Stel e-mails in voor uw site
 • Installeer WordPress (of een ander content management systeem)
 • Maak een back-up van uw website
 • Upload bestanden naar uw server
 • Controleer uw bandbreedte en andere gebruiksstatistieken
 • Wijzig verschillende beveiligingsinstellingen
 • Installeer add-on-apps op uw server
 • Maak nieuwe databases / beheer bestaande
 • Stel verschillende optimalisaties in

En nog veel meer: ​​we krabben hier eigenlijk alleen maar aan de oppervlakte. Wees echter niet geïntimideerd. Hoewel cPanel u een groot aantal functies en aanpassingen biedt om voor te zorgen, hoeft u ze niet echt allemaal te begrijpen om uw website effectief te beheren. We gaan alles in deze gids bespreken.

1.3. Hoe log ik in op cPanel?

Als dit de eerste keer is dat u inlogt, zou uw hostingprovider u de benodigde gebruikersnaam en wachtwoord moeten hebben gegeven.

�� De meeste hostingbedrijven hebben links naar uw cPanel zodra u zich heeft aangemeld bij uw hostingaccount.

Als u bijvoorbeeld uw site host met SiteGround, heeft u toegang tot cPanel vanuit uw gebruikersprofiel op het tabblad “Mijn accounts”:

SiteGround cpanel

Als je met Bluehost werkt, is de link die naar cPanel leidt eigenlijk de link met het label ‘Geavanceerd’:

Bluehost cpanel

Als u geen directe link kunt vinden in het paneel van uw hostingprovider, kunt u contact opnemen met de ondersteuning en hen vragen hoe u toegang krijgt tot cPanel, of u kunt wat rondsnuffelen en proberen het juiste cPanel-adres te raden. Dit klinkt in het begin vergezocht, maar het is eigenlijk heel goed te doen. Hier is hoe:

Start uw browser en voer uw websiteadres in gevolgd door: 2082 (voor http) of: 2083 (voor https). Bijvoorbeeld:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

Of:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

Vervolgens wordt u gevraagd uw cPanel-gebruikersnaam en -wachtwoord in te voeren.

1.4. Wat als ik meer hulp nodig heb?

Deze gids legt alle basisbeginselen uit en geeft u stapsgewijze instructies voor het aanpakken van enkele van de meest voorkomende taken, zoals het opzetten van websites, e-mailaccounts en domeinnamen. Als je wat meer hulp nodig hebt, heeft cPanel hier een aantal video-tutorials.

Er is ook VEEL documentatie beschikbaar op elke pagina in cPanel zelf, meestal bovenaan vermeld. Bijvoorbeeld:

cpanel docs

2. Een snelle introductie tot de cPanel-interface

Nadat u zich heeft aangemeld, ziet u een scherm dat er ongeveer als volgt uitziet:

cPanel-zelfstudie - dashboard

Dit is de nieuwste versie van cPanel voor 2020. Het gebruikt een thema genaamd “Paper Lantern”.

2.1. Mijn cPanel-interface ziet er anders uit! Wat nu?!

Raak eerst niet in paniek.

Om de stijl van uw cPanel te wijzigen, zoekt u het gedeelte ‘VOORKEUREN’ (het staat meestal onderaan) en klikt u op ‘Stijl wijzigen’:

verander stijl

Je hebt daar een paar keuzes op basis van wat je host beschikbaar stelt. In ons geval bestaat de selectie uit de stijlen Basic, Dark, Light en Retro.

Als u aan hetzelfde thema wilt werken waar we aan werken, kiest u ‘Basis’ door op de knop ‘Toepassen’ in de rechterbovenhoek naast de stijl te klikken. cPanel wordt opnieuw geladen met de nieuwe stijl toegepast.

2.2. De cPanel-interface verkennen

Navigatiebalk

Je vindt de navigatiebalk in de rechterbovenhoek van het scherm. Daarin is een eenvoudig zoekveld, een link naar uw gebruikersvoorkeuren, een meldingsbel en de uitloglink.

navigatiebalk

 • In het zoekveld vind je de belangrijkste opties binnen cPanel. Eigenlijk is het gebruik van het zoekveld een veel snellere manier om door cPanel te navigeren dan te proberen rond te bladeren en handmatig naar een bepaalde optie te gaan. Het zoekveld begint u meteen met resultaten te presenteren terwijl u typt.
 • Door op de link Gebruikersvoorkeuren te klikken, kunt u uw wachtwoord en taal wijzigen, uw contactgegevens bewerken en u kunt ook de pagina-instellingen met één klik opnieuw instellen.
 • De meldingsbel is precies wat het klinkt – een plek waar u essentiële updates over uw hostingconfiguratie of cPanel zelf kunt zien. Meestal gebruikt cPanel meldingen om u op de hoogte te houden van nieuws, kritieke updates, beveiligingsproblemen of andere must-know-informatie.
 • De afmeldlink spreekt voor zich: vergeet niet deze elke keer dat u klaar bent met cPanel te gebruiken.

Zoekbalk

Een extra zoekveld – behalve dat in de navigatiebalk – is zichtbaar bovenaan de pagina direct onder de navigatiebalk.

Deze werkt vrijwel hetzelfde, maar deze keer, in plaats van je resultaten te laten zien in een vervolgkeuzelijst, zal het het centrale deel van cPanel eruit filteren. Voer gewoon in wat u zoekt en cPanel zal het voor u opgraven.

cpanel zoeken

Zijbalk

Aan de linkerkant van je scherm zie je een zijbalk met een paar pictogrammen – het exacte aantal hangt af van wat je host voor je beschikbaar stelt. In ons geval staan ​​deze van boven naar beneden voor Home, Statistieken, Dashboard en Gebruikersbeheer.

cPanel zijbalknavigatie

 • Huis is de primaire pagina van cPanel waar u toegang heeft tot de meeste functies.
 • Statistieken laat u een reeks belangrijke nummers zien – hoeveel e-mailaccounts, FTP-accounts (File Transfer Protocol) en domeinnamen u heeft, evenals hoeveel bandbreedte en schijfruimte u gebruikt.
 • Het dashboard is een snelle referentiepagina waar u links vindt naar enkele van de meest gebruikte links, en in één oogopslag uw bandbreedte en schijfruimtegebruik, e-mailstatistieken en meer kunt bekijken.
 • Gebruikersbeheer is waar u gebruikers kunt toevoegen aan of verwijderen uit uw cPanel-account. U kunt ook zien welke e-mailaccounts u heeft aangemaakt en wie toegang heeft tot uw FTP en webdisk voor het geval u een account deelt met andere gebruikers of beheerders.

2.3. De cPanel-startpagina reorganiseren

U kunt secties samenvouwen door op het “-” teken in de rechterbovenhoek van elk homepagegedeelte te klikken om het te minimaliseren.

cpanel reorg

Als je wilt, kun je ook hele secties slepen en neerzetten om ze te reorganiseren en de meest gebruikte bovenaan te plaatsen.

3. Uw voorkeuren bijwerken

Wanneer u zich voor het eerst aanmeldt bij cPanel, moet u het gedeelte ‘VOORKEUREN’ bezoeken om uw contactgegevens bij te werken en uw wachtwoord te wijzigen.

voorkeuren

U kunt dit als volgt stap voor stap doen:

3.1. Je wachtwoord veranderen

We raden u ten zeerste aan om uw wachtwoord te wijzigen zodra u voor de eerste keer inlogt op cPanel.

Klik op “Wachtwoord & Veiligheid”. U wordt naar dit scherm geleid:

verandering doorgeven

U moet uw oude wachtwoord invoeren voordat u een nieuw kiest.

Als het gaat om het instellen van een nieuw wachtwoord, kunt u profiteren van de wachtwoordgenerator of zelf iets bedenken. Het gebruik van de wachtwoordgenerator is waarschijnlijk de juiste keuze, omdat het u een sterk en veilig wachtwoord geeft. Klik gewoon op de knop en de generator doet de rest:

pas gen

De beste manier om dat wachtwoord op te slaan, is door een wachtwoordbeheerder te gebruiken (zoals LastPass – gratis). Op die manier hoeft u het wachtwoord niet te onthouden. Wat u ook doet, sla uw wachtwoord NIET op in een Word-bestand of iets dergelijks op uw computer – waar het gemakkelijk kan worden ontdekt.

3.2. Uw contactgegevens bijwerken

Een van de belangrijkste dingen die u in cPanel moet doen, is een e-mail sturen waar u indien nodig updates kunt ontvangen.

Waarom deze stap cruciaal is:

 • Zonder een werkende e-mail die in dit gedeelte is ingesteld, kan cPanel niet met u communiceren als er iets belangrijks gebeurt met uw configuratie.
 • U moet ook het e-mailadres instellen dat niet is gekoppeld aan een domeinnaam die u host in dit cPanel; anders, als er iets met uw configuratie gebeurt, kan dat domein ook in gevaar komen, waardoor elke poging om met u te communiceren onmogelijk wordt.

Om naar deze instellingen te gaan, klikt u op “Contactinformatie” om naar het volgende scherm te gaan:

contactgegevens

We raden aan om alle vakjes onder ‘Contactvoorkeuren’ aan te vinken, omdat het allemaal updates zijn die u kunnen waarschuwen voor verdachte activiteiten (bijv. Iemand anders die uw wachtwoord wijzigt) of een hostingprobleem (bijv. Gebruikte schijfruimte).

3.3. Een nieuwe gebruiker toevoegen

Stel dat u met iemand wilt samenwerken om u te helpen bij het beheer van uw websites, of dat u een vertrouwde zakenpartner heeft die ook toegang tot de hostingconfiguratie nodig heeft. Die persoon heeft zijn eigen gebruikersprofiel nodig in cPanel.

Om dat te doen, klikt u op het pictogram “Gebruikersbeheer” in hetzelfde gedeelte “VOORKEUREN”.

gebruikersmanager

U wordt naar het volgende scherm geleid:

cpanel-gebruikers

In die sectie ziet u alle accounts die momenteel zijn ingesteld in uw cPanel. Er zijn drie pictogrammen naast elk account (je kunt ze zien in de bovenstaande schermafbeelding):

 • ✉️ het enveloppictogram geeft aan of de persoon een e-mailaccount heeft ingesteld in het systeem – als het pictogram gekleurd is, is er een e-mailaccount ingesteld; als het grijs wordt weergegeven, is er geen
 • �� het vrachtwagenpictogram geeft aan of de persoon een FTP-account heeft – nogmaals, gekleurd voor ja en grijs weergegeven voor nee
 • �� het schijfpictogram geeft aan of de gebruiker de webschijfservices die deel uitmaken van cPanel kan gebruiken

U kunt daar eenvoudig elke gebruiker bewerken, hun wachtwoord wijzigen of ze verwijderen met de opties onder de accountnaam.

Om een ​​nieuwe gebruiker toe te voegen, klikt u op de knop “Gebruiker toevoegen” in de rechterbovenhoek:

Voeg gebruiker toe

Je komt dan in het volgende scherm:

gebruiker toevoegen 2

U voegt de volledige naam van de gebruiker toe, de gebruikersnaam, het domein waaraan de nieuwe gebruiker moet worden gekoppeld en, als u dat wilt, een alternatief e-mailadres waarop de gebruiker kan worden bereikt. Je wordt ook gevraagd om een ​​wachtwoord voor de gebruiker te maken.

Net onder deze velden vindt u een sectie met de naam ‘Services’ waar u een handvol belangrijke instellingen kunt uitvoeren. Interessant is dat ze overeenkomen met de drie pictogrammen die we slechts een paar alinea’s hierboven hebben beschreven:

gebruiker toevoegen 3

 • E-mail stelt u in staat e-mailaccounts voor de nieuwe gebruiker in / uit te schakelen en ook een limiet in te stellen voor hoeveel ruimte elk account kan hebben.
 • FTP stelt u in staat om in / uit te schakelen dat accounts toegang hebben tot uw hostingopstelling via FTP. FTP kan worden gebruikt om bestanden naar uw website te uploaden. U kunt kiezen tot welke directory de nieuwe gebruiker toegang heeft en de ruimte die hij kan gebruiken beperken.
 • Webschijf rechten mogen alleen worden gereserveerd voor uw hoogste beheerdersaccounts. Toegang met “Lezen-Schrijven” -niveau geeft de gebruiker volledige rechten om te doen wat hij maar wil in de opgegeven directory (inclusief het verwijderen van bestanden)! “Alleen-lezen” staat alleen het lezen, downloaden en weergeven van bestanden toe.

Als je klaar bent met deze instellingen, klik je op ‘Maken’ of ‘Een andere gebruiker maken en toevoegen’ onder aan de instellingenpagina.

4. Beheren van domeinnamen

De “DOMAINS” -sectie van cPanel is uw go-to-place wanneer u een nieuwe domeinnaam (die u zojuist hebt gekocht) aan uw hostingaccount wilt toevoegen, uw bestaande domeinen wilt beheren en subdomeinen wilt instellen.

domeinen

4.1. Een nieuwe domeinnaam toevoegen

Om een ​​domeinnaam toe te voegen aan uw cPanel (en dus uw hostingpakket), moet u klikken op “Addon Domains” in het “DOMAINS” -gedeelte hierboven weergegeven.

Een addon-domein is een mooie naam voor een standaarddomeinnaam die u kunt gebruiken om een ​​volledig functionele website te maken – wat betekent dat u meerdere domeinnamen kunt hosten vanuit hetzelfde configuratiescherm.

Op het scherm ‘Addon Domains’ wordt u gevraagd om uw nieuwe domeinnaam in te voeren, plus een aantal andere parameters:

domein toevoegen

 • Nieuwe domeinnaam – de exacte domeinnaam die u heeft geregistreerd – minus de www. een deel.
 • Subdomein – deze wordt automatisch ingevuld zodra u uw nieuwe domeinnaam in het veld hierboven invoert. Dat kun je het beste intact laten. cPanel gebruikt dit voor sommige interne routing die vanuit gebruikersoogpunt niet veel relevantie heeft.
 • Document Root – de locatie op de server waar de bestanden van uw nieuwe domein zich zullen bevinden. Dit wordt ook automatisch ingevuld. Het is het beste om je aan deze aanbevolen instellingen te houden.

Klik op “Add Domain” om te eindigen.

4.2. Een domeinnaam bewerken / verwijderen

Op datzelfde ‘Addon Domains’-scherm is er een sectie met de naam’ Addon Domain wijzigen ‘waar u de domeinen kunt beheren die momenteel aan uw account zijn toegewezen – dit omvat het beheer ervan, het instellen van omleidingen of het volledig verwijderen van domeinen.

addon-domeinen

Het gebruik is hier eenvoudig. Er zijn links voor het verwijderen en beheren van de omleidingen aan de rechterkant. Als u op een van deze klikt, wordt er een ander instellingenvenster weergegeven waar u de verwijdering kunt bevestigen of de bestemming kunt invoeren waarnaar u het domein wilt omleiden.

4.3. Subdomeinen beheren

Elke keer dat u een nieuw domein aan uw account toevoegt (hierboven behandeld), zal cPanel ook een bijbehorend subdomein creëren om mee te gaan. Zo werkt dat meestal, op basis van een voorbeeld:

Stel dat uw cPanel-accountnaam John is en de host heet greathost.com. In dat geval wordt uw primaire serverdomein john.greathost.com. Zodra je een nieuw addon-domein hebt toegevoegd, bijvoorbeeld johnsworld.com, zal cPanel ook een subdomein maken met de naam johnsworld.john.greathost.com.

Wat zo jammer is aan zo’n opzet, is dat dit nieuwe subdomein vaak een kopie van je normale website bevat die beschikbaar is onder johnsworld.com. Met andere woorden, u krijgt dezelfde website tweemaal beschikbaar onder twee adressen: johnsworld.com en johnsworld.john.greathost.com.

Dit is vanuit SEO-oogpunt niet ideaal. Om dat op te lossen, moet u dat nieuwe subdomein omleiden naar uw standaarddomein. Om het anders te zeggen, daarna zal degene die probeert naar johnsworld.john.greathost.com te gaan, automatisch worden omgeleid naar johnsworld.com.

Zo doe je dat:

Klik eerst op “Subdomeinen” in het gedeelte “DOMAINS”:

subdomeinen

U wordt naar een paneel geleid waar u al uw huidige subdomeinen kunt zien die zijn ingesteld.

In dit stadium is de kolom “Omleiding” waarschijnlijk leeg.

subdomeinen blanco omleiding

Om dat te bewerken, klikt u op de link “Omleiding beheren” naast het subdomein dat u wilt bewerken. Stel in het volgende scherm de omleiding in door de volledige domeinnaam in te voeren waarnaar u wilt omleiden. In ons voorbeeld is dat johnsworld.com. Klik op “Opslaan” als je klaar bent.

subdomein stelt omleiding in

Aangepaste subdomeinen maken

Subdomeinen gaan niet alleen over het veroorzaken van kleine ongemakken, maar ook over het laten uitbreiden van bepaalde delen van uw site op een creatieve manier.

Als u bijvoorbeeld een nieuwe blog als onderdeel van uw website wilt lanceren, is een goede aanpak om dat onder een subdomein te doen. Als uw hoofdwebsite bijvoorbeeld weer op johnsworld.com is, kunt u overwegen om een ​​blog te starten onder blog.johnsworld.com.

In dit geval is blog slechts een voorbeeld. U heeft de volledige vrijheid om te kiezen welk subdomein u maar wilt.

U kunt een aangepast subdomein maken op hetzelfde scherm waar u de bestaande hebt beheerd. Vul gewoon het formulier in dat bovenaan staat.

subdomein formulier

 • Subdomein. De naam van het subdomein dat u wilt instellen. Houd het kort en gebruik alleen letters, streepjes en cijfers.
 • Domein. Het bovenliggende domein voor het nieuwe subdomein.
 • Document Root. De directory / map op de server waar de bestanden van het nieuwe subdomein worden bewaard. Het is een goede gewoonte om daar uw volledige subdomein in te voeren. Voorbeeld: blog.johnsworld.com.

Klik op “Maken” om de instelling van het subdomein te voltooien.

5. E-mailaccounts en instellingen

Een van de geweldige dingen van het behouden van uw domeinnaam bij een voor cPanel geschikte webhost is dat u ook de mogelijkheid krijgt om aangepaste e-mailaccounts voor dat domein te maken.

Dit gebeurt allemaal in de “EMAIL” -sectie van cPanel.

e-mail

Zoals u kunt zien, zijn er tal van tools – van het maken van nieuwe e-mails, het instellen van doorstuurservers, autoresponders, het verzorgen van spam en meer.

5.1. Een e-mailaccount instellen

Dit is natuurlijk het eerste dat u wilt doen. Om een ​​nieuw e-mailaccount aan uw domein toe te voegen, klikt u op “E-mailaccounts” om naar het volgende scherm te gaan (zorg ervoor dat u zich op het eerste tabblad bevindt – “E-mailaccount toevoegen”):

e-mail toevoegen

Van boven naar beneden kunt u als volgt uw nieuwe account instellen:

 1. In E-mail, voer het adres in waarop u wilt worden bereikt, bijvoorbeeld hallo of uw naam
 2. In Domein, selecteer de juiste domeinnaam in het drop-down veld. Als je je domeinnaam nog niet aan cPanel hebt toegevoegd, moet je dat eerst doen.
 3. In Wachtwoord, maak een wachtwoord en zorg ervoor dat het een veilig wachtwoord is!
 4. In Postvakquota, aanpassen om ervoor te zorgen dat uw e-mail correct werkt. Onthoud: e-mails nemen ruimte in op uw server, dus u wilt misschien niet iedereen onbeperkt toegang geven. 1 GB (= 1024 MB) is echter een redelijk minimum.
 5. Klik op “Account aanmaken”

Zodra u al het bovenstaande hebt gedaan, zult u merken dat de e-mail die u zojuist heeft gemaakt, is toegevoegd aan de lijst met bestaande e-mailaccounts op het tabblad ‘E-mailaccounts’:

bestaande e-mails

Je kunt elk element van dat account later beheren, inclusief het wachtwoord, de quota en andere details.

5.2. Uw e-mail gebruiken

Nu u een e-mailaccount heeft aangemaakt, hoe gebruikt u deze?

Je hebt hier twee hoofdopties:

 • Configureer de e-mail in een e-mailclient – zoals Gmail, Apple Mail, Outlook, enz.
 • Gebruik webmail

Laten we beginnen met de eerste:

Hoe u uw e-mail lokaal kunt configureren

Deze stap begint een beetje contra-intuïtief, maar wees geduldig. Dus om uw e-mail lokaal te configureren, moet u eerst op de link “Toegang tot webmail” klikken die zichtbaar is naast uw adres op het tabblad “E-mailaccounts”:

bestaande e-mails webmail

Dit brengt u naar een nieuw paneel. Eenmaal daar scrolt u omlaag naar het gedeelte met het label “Mail Client Automatic Configuration Scripts”. Je ziet zoiets als dit:

configuratiescripts voor e-mail

Er is een reeks nuttige links, allemaal met instructies of kant-en-klare configuratiescripts voor enkele van de meest populaire e-mailclients. Als de jouwe op de lijst staat, klik dan op de link ernaast en voltooi de configuratie volgens het gegeven advies.

Als u uw client niet kunt zien of als u uw e-mail handmatig wilt configureren, dan is er onder dit gedeelte nog een met het label “Mail Client Manual Settings”.

e-mail handmatige configuratie

Daar vindt u alle informatie die u nodig heeft.

Toegang tot uw webmail

Op dit moment is toegang tot uw webmail heel eenvoudig. Klik op de link ‘Toegang tot webmail’ die zichtbaar is naast uw adres op het tabblad ‘E-mailaccounts’:

bestaande e-mails webmail

Klik daar op een van de beschikbare webmailclients:

webmail

U wordt onmiddellijk naar uw e-mailinbox geleid.

U kunt ook rechtstreeks vanuit een webbrowser toegang krijgen tot uw webmail. Navigeer eenvoudig naar http://YOURDOMAIN.com/webmail en je wordt begroet door dit scherm:

Webmail log in

Voer het e-mailadres en wachtwoord in en je bent binnen.

5.3. Uw e-mail doorsturen naar een ander adres

Stel dat u uw e-mails die binnenkomen bij [email protected] wilt laten doorsturen naar een ander adres waarvan u al de eigenaar bent, zoals [email protected].

Klik eerst op “Doorstuurservers” om op dit scherm te verschijnen:

expediteurs

Vanaf hier kunt u een eenvoudige doorstuurserver voor e-mail maken of een serieuzere doorstuurserver voor uw hele domeinnaam. We blijven hier bij de eerste.

Om uw e-mail door te sturen, klikt u op de knop “Forwarder toevoegen”. Je ziet dit:

e-mail doorstuurservers

Dit is wat deze velden betekenen:

 • Adres om door te sturen – voer hier alleen het gebruikersgedeelte in van het e-mailadres dat u wilt doorsturen. Als uw e-mailadres bijvoorbeeld [beveiligd met e-mail] is, is het gebruikersgedeelte ervan john
 • Domein – dit is het domeingedeelte van het e-mailadres dat u wilt doorsturen. Als uw e-mailadres bijvoorbeeld [beveiligd met e-mail] is, is het domeingedeelte domein.com
 • Bestemming – je krijgt hier twee opties. Om uw e-mail echter effectief om te leiden naar een bestaand ander adres, selecteert u “Doorsturen naar e-mailadres”. Voer in het onderstaande veld het volledige e-mailadres in waarnaar u de berichten wilt omleiden.

Klik op “Forwarder toevoegen” om alles in te stellen.

5.4. Een standaardadres instellen

Standaard e-mailadressen zijn een interessant extraatje dat u krijgt als u zelf uw e-mailinboxen host – zoals u doet met cPanel.

In principe heeft u de mogelijkheid om inkomende e-mail op te vangen die onder uw domeinnaam naar een ongeldig e-mailadres wordt verzonden.

Wat dit in de praktijk betekent, is dat u niet-bestaande e-mailadressen kunt gebruiken wanneer u zich aanmeldt voor verschillende online tools / services / profielen en dat die e-mails u nog steeds probleemloos kunnen bereiken.

Hier is een voorbeeld; stel dat u slechts één e-mailadres heeft ingesteld voor uw domeinnaam, en dat is [beveiligd per e-mail]. Wanneer u zich echter aanmeldt voor Netflix, wilt u dat adres niet gebruiken, omdat u zich zorgen maakt dat het uiteindelijk op internet kan lekken en door spambots kan worden opgepikt. In dat geval kun je gewoon iets als [email protected] gebruiken en het toch laten werken.

U kunt dit als volgt instellen:

Klik op “Default Address” van de “EMAIL” sectie in cPanel:

standaard adres

Je ziet dit:

standaard adresformulier

 1. Selecteer uw domeinnaam in de vervolgkeuzelijst.
 2. Vink het vakje met het label ‘Doorsturen naar e-mailadres’ aan.
 3. Voer uw bestaande e-mailadres in het onderstaande vak in.
 4. Klik op de knop “Wijzigen”.

Je bent klaar.

5.5. Spamfilters instellen

Iedereen heeft een hekel aan spam, gelukkig kun je met cPanel voorkomen dat het ooit je inbox raakt.

Klik op “Spamfilters” om de beschikbare opties te zien:

spam

Afhankelijk van de instellingen die uw webhost toestaat, kunt u in deze sectie al dan niet veel doen. De spamfilters zelf staan ​​vaak standaard aan en je kunt ze niet uitschakelen (zoals in mijn geval). U kunt echter nog steeds afstemmen hoe de filters werken.

De eerste instelling die u moet overwegen, is die met het label ‘Nieuwe spam automatisch verwijderen’. Hoewel het in het begin misschien een goed idee lijkt, kun je die beter eigenlijk achterlaten. Het probleem hier is dat u veel valse positieven kunt tegenkomen met spamfilters – e-mails die ten onrechte als spam worden beoordeeld. Daarom wilt u zo nu en dan uw spam-map kunnen bekijken en snel een blik werpen als er iets is dat uw aandacht vereist. Als automatisch verwijderen is ingeschakeld, heb je deze mogelijkheid niet.

Onder ‘Extra configuraties’ staat een link om meer opties weer te geven. Zodra u erop klikt, ziet u dit:

spam meer

U kunt met deze instellingen experimenteren om bepaalde e-mailadressen handmatig op de witte of zwarte lijst te zetten. Het is waarschijnlijk een goed idee om alle e-mails van uw bedrijf of andere cruciale contacten uit uw netwerk op de witte lijst te zetten.

6. Beheer van uw bestanden

Het “FILES” -gedeelte van cPanel is dé plek voor het uploaden van bestanden, het maken van een back-up van uw website en het beheren van uw bestanden via FTP *.

bestanden

* FTP staat voor File Transfer Protocol. U kunt FTP gebruiken om de bestanden die aan uw website zijn gekoppeld te beheren – of dat nu betekent uploaden, lezen of ophalen. Het enige dat u nodig hebt om FTP te gebruiken, is een clienttoepassing zoals FileZilla. Als alternatief biedt cPanel u ook tools om uw bestanden te beheren zonder een FTP-tool. We zullen dat hierna bespreken.

6.1. Met behulp van Bestandsbeheer

De eerste ruimte waar u kennis mee wilt maken in het gedeelte ‘FILES’ is ‘Bestandsbeheer’.

Met “Bestandsbeheer” kunt u alle bestanden van uw sites rechtstreeks vanuit de cPanel-interface beheren in plaats van dat u een FTP-tool van derden hoeft te gebruiken.

Klik op het pictogram “Bestandsbeheer” (zichtbaar in de bovenstaande schermafbeelding) om te beginnen. Wat u zult zien, is het centrale paneel van de “Bestandsbeheerder”. Het ziet er ongeveer zo uit:

bestandsbeheer

Dit is waar u voor alle bestanden op uw server kunt zorgen, daarom wilt u UITERST voorzichtig zijn bij het aanbrengen van wijzigingen.

Er zijn een paar snelle dingen om op te wijzen op dit scherm. Eerst vind je aan de linkerkant je hoofdmap (hoofd) en enkele submappen (je kunt dit zien in de bovenstaande schermafbeelding).

Vervolgens ziet u in het midden van het scherm de inhoud van de map die u heeft geselecteerd.

Dit wetende, zijn hier een paar dingen die u misschien wilt doen:

Maak een nieuwe folder

Om een ​​nieuwe map aan te maken, klikt u gewoon op de knop “+ Map” samen met het hoofdmenu, zoals hieronder weergegeven:

map toevoegen

Vervolgens wordt u gevraagd uw nieuwe map een naam te geven en de bestemming in te voeren waar de map zal worden gemaakt.

cPanel nieuwe mapnaam

Als je klaar bent, klik je op ‘Nieuwe map maken’ en je bent klaar.

Een bestand uploaden met Bestandsbeheer

Om een ​​bestand toe te voegen – bijvoorbeeld een groot videobestand dat u wilt dat mensen kunnen downloaden of een foto van volledige kwaliteit die u op uw site wilt gebruiken – moet u eerst op de map klikken waar u wilt upload het bestand naar.

Klik vervolgens op de knop ‘Uploaden’ in het bovenste menu:

uploaden

U wordt gevraagd het bestand dat u wilt uploaden te slepen en neer te zetten, of u selecteert het bestand gewoon vanaf uw lokale schijf:

uploaden 2

�� Notitie; Als u met uw websitesoftware bestanden kunt uploaden vanuit de gebruikersinterface, doe dat dan in plaats van naar Bestandsbeheer in cPanel. Aangezien u die bestanden toch op uw site gaat gebruiken, is het gewoon eenvoudiger om de zaken op die manier te beheren: uw websitesoftware ‘ziet’ het bestand onmiddellijk. Als u een bestand uploadt via Bestandsbeheer of FTP, is dat mogelijk niet het geval. WordPress werkt heel goed met bestanden.

6.2. Toegang tot uw belangrijkste FTP-account

Afhankelijk van hoe uw webhost uw cPanel-account heeft ingesteld, kunt u zich mogelijk met dezelfde cPanel-login aanmelden bij uw hoofd-FTP-account en.

Om te controleren of dat het geval is, klikt u op ‘FTP-accounts’ in het gedeelte ‘BESTANDEN’. Eenmaal daar scrolt u omlaag naar “Speciale FTP-accounts”. Uw belangrijkste FTP-account zou daar moeten zijn.

belangrijkste ftp

Standaard heeft het hoofd-FTP-account toegang tot de hoofdmap.

6.3. Een nieuw FTP-account toevoegen

Het maken van nieuwe FTP-accounts is een goede gewoonte bij het werken met cPanel en het lanceren van nieuwe projecten / websites op uw hostingopstelling.

Eén project per project hebben is een goed startpunt. Het idee is dat u die individuele accounts alleen toegang geeft tot de specifieke map waartoe ze toegang nodig hebben – niet tot de hele webserver.

Om nieuwe FTP-accounts aan te maken, klikt u op “FTP-accounts” in het gedeelte “BESTANDEN”. Je ziet dit scherm:

ftp-accounts

Zo vult u dat formulier in en maakt u een nieuw account aan:

 • Log in. Dit is de gebruikersnaam van het nieuwe account.
 • Domein. De domeinnaam waaraan het nieuwe gebruikersaccount wordt toegewezen. Kies uit de vervolgkeuzelijst.
 • Directory. Dit definieert het hoogste niveau van directorytoegang van het nieuwe FTP-account. Als u dit leeg laat, heeft de gebruiker toegang tot de root. U kunt het beste de directory invoeren die is gekoppeld aan het project waarvoor het account is bedoeld.
 • Quota. De maximale ruimte die de nieuwe gebruiker kan innemen. Beste verlof bij “Unlimited”.

Zodra u op “FTP-account maken” klikt, wordt de nieuwe gebruiker toegevoegd.

U kunt uw bestaande FTP-accounts op dezelfde pagina beheren, onder het nieuwe gebruikersformulier:

ftp-gebruikers beheren

7. Databases

De meeste moderne websites kunnen niet bestaan ​​zonder dat een database stil achter de schermen loopt en de gegevens van de website verwerkt.

Met andere woorden, alle inhoud van uw website, alle pagina’s, alle berichten en alle gebruikersgegevens worden bewaard in de database.

Zoals je inmiddels zou verwachten, heeft cPanel een vrij uitgebreide module waarmee je databases kunt maken en beheren.

7.1. Een database aanmaken

Als je een moderne website wilt opzetten met een CMS, moet je er eerst een database voor maken.

De sectie “DATABASES” van cPanel heeft een handvol opties beschikbaar:

databases

Het belangrijkste is dat u met cPanel kunt werken met zowel MySQL- als PostgreSQL-databases. Voor deze handleiding houden we het bij MySQL, maar het werken met PostgreSQL is bijna hetzelfde.

Om een ​​nieuwe database aan te maken, klik op “MySQL Database Wizard” in de “DATABASES” sectie (zie hierboven).

Daar aangekomen kunt u beginnen met het opzetten van uw nieuwe database.

Stap 1: stel een naam in voor uw database:

database naam

Stap 2: maak een databasegebruiker die zal worden gebruikt om toegang te krijgen tot de database (dit is vereist om later met de database te kunnen werken):

database gebruiker

Stap 3: wijs de vereiste rechten toe aan die nieuwe databasegebruiker; het is het beste om de optie ‘ALLE VOORRECHTEN’ te selecteren, zoals:

database privileges

Stap 4: gedaan.

In dit stadium is uw nieuwe database ingesteld.

Om het te zien, ga terug naar de hoofdpagina van cPanel en klik op “MySQL Databases”.

7.2. Databases beheren

Om al uw databases te zien, gaat u naar “MySQL-databases” in de sectie “DATABASES” van cPanel.

huidige databases

Elke database kan worden hernoemd of verwijderd via de links aan de rechterkant.

Bovendien kunt u daar ook uw databasegebruikers beheren, iets verderop op de pagina.

huidige databasegebruikers

8. Installaties met één klik (WordPress en anderen)

Het volgende dat we u in deze cPanel-zelfstudie laten zien, is hoe u WordPress (en andere nuttige server-apps) installeert. Dit zal het proces van het opstarten van uw website ERNSTIG versnellen.

Zoek eerst het gedeelte “SOFTWARE” in uw cPanel en klik vervolgens op “Softaculous Apps Installer”:

software

De naam van deze tool is een beetje misleidend, want het zijn niet alleen apps die u kunt installeren, maar ook contentbeheersystemen.

Je ziet een scherm als het volgende, VOL met apps die je kunt installeren met een handig menu aan de linkerkant:

zachtaardig

Zoals je kunt zien, heeft Softaculous elke denkbare webapp daar. Terwijl je naar de zijbalk kijkt, zijn er installatieprogramma’s voor blogs, microblogs, forums, wiki’s, e-commerce en nog veel meer.

Je kunt de tijd nemen en rondkijken, kijken wat er beschikbaar is. Voor deze cPanel-zelfstudie gaan we echter in op het installeren van het meest populaire en meest gebruikte websiteplatform van allemaal: WordPress. Wist je dat WordPress meer dan 30% van alle websites beheert? Nogmaals, dat is allemaal de websites.

8.1. WordPress installeren

WordPress installeren via Softaculous is supereenvoudig. Je ziet het WordPress-logo als eerste optie in het midden van het scherm. Plaats uw muiscursor op dat pictogram en de knop “Installeren” verschijnt. Klik erop.

Je ziet een scherm als dit:

softaculous installeer WordPress

Klik op de blauwe knop ‘Nu installeren’ om te beginnen. Softaculous laat het volgende formulier zien:

WordPress-installatieformulier

Dit is wat Softaculous moet invullen voordat een WordPress-installatie kan worden uitgevoerd.

Het gedeelte “Software-installatie”:

 • Kies de versie die je wilt installeren. Het wordt aanbevolen om altijd te gaan voor de nieuwste beschikbare (het hoogste aantal).
 • Kies Protocol. Het beste om https: // te kiezen als deze beschikbaar is (hiermee kunt u uw site integreren met een SSL-certificaat). Zo niet, dan zal http: // het ook doen.
 • Kies Domein. Dit is de domeinnaam waaraan je WordPress wilt toevoegen. Kies uit de vervolgkeuzelijst.
 • In Directory. Laat dit leeg als u WordPress aan uw domeinhoofd toevoegt – als u wilt dat het beschikbaar is onder YOURDOMAIN.com. Als je WordPress als blog toevoegt aan een reeds bestaande site, wil je de directory instellen op zoiets als blog of nieuws.

Het gedeelte ‘Site-instellingen’:

 • Site naam. Voer een naam in die overeenkomt met hoe uw site wordt genoemd. Je kunt dit later wijzigen vanuit WordPress zelf, dus je hoeft er nu niet al te veel tijd aan te besteden.
 • Beschrijving van de Site. U kunt dit voorlopig leeg laten. Je kunt deze instelling later vanuit WordPress aanpassen.
 • Schakel Multisite in. Niet aangevinkt laten. Dit is een functie die alleen nuttig is als u van plan bent om meer dan één WordPress-installatie op hetzelfde domein uit te voeren – in een configuratie met meerdere sites. Vrij geavanceerd spul.

Het gedeelte ‘Beheerdersaccount’:

 • Admin gebruikersnaam. Deze is HEEL belangrijk! Het is prima om de admin-naam als admin te laten, hoewel je hem misschien wilt veranderen in iets complexers. Je gaat een stuk veiliger zijn met een gebruikersnaam zoals mijn-hond-houdt-knuffels. Waarom? Het is gewoon uitzonderlijk moeilijker te raden, waardoor het voor een hacker moeilijker wordt om in te breken op uw site.
 • Administrator wachtwoord. Zorg ervoor dat u een zeer sterk wachtwoord gebruikt dat bestaat uit letters, cijfers, tekens en hoofdletters. Het installatieprogramma zal u een veilig wachtwoord voorstellen. Je kunt er net zo goed mee omgaan, maar vergeet niet om het op te slaan in een wachtwoordbeheerder zoals LastPass. Op die manier hoef je het niet te onthouden.
 • E-mailadres van beheerder. Controleer nogmaals of dit correct is.

Het gedeelte ‘Taal kiezen’:

Dit spreekt voor zich. Kies de taal die past bij de doelgroep van uw toekomstige website. Als u zich bijvoorbeeld in de VS bevindt en u wilt een Spaanssprekend publiek targeten, selecteert u WordPress-taal als Spaans.

Het gedeelte ‘Plug-ins selecteren’:

Deze is optioneel. Als je wilt, kun je een aantal handige plug-ins installeren vanuit Softaculous. Daar gaan we voorlopig niet op in. U kunt later heel eenvoudig plug-ins installeren.

Het gedeelte “Geavanceerde opties”:

U hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over een van de geavanceerde opties.

Het gedeelte ‘Thema selecteren’:

Afhankelijk van de setup van Softaculous van je host, zie je mogelijk ook de optie om een ​​WordPress-thema te kiezen dat direct op de site op je site moet worden geïnstalleerd.

U hoeft zich daar nu niet mee bezig te houden. Het kiezen van een thema is een belangrijke stap en het is eigenlijk gemakkelijker om het later te doen – zodra uw WordPress volledig is geïnstalleerd. De themaselectie die Softaculous laat zien, is beperkt.

Voel je vrij om die sectie voorlopig te negeren.

Als je al deze opties hebt doorlopen, klik je op ‘Installeren’ om de installatie te voltooien.

Na een minuut of zo laat Softaculous u weten dat uw WordPress met succes is geïnstalleerd. U ziet ook directe links die u kunt gebruiken om u aan te melden bij die nieuwe, nieuwe installatie.

Meestal kunt u inloggen op uw WordPress-installatie door naar YOURDOMAIN.com/wp-admin/ te gaan.

9. Een back-up van uw website maken

Als je ooit een telefoon of computer hebt gehad, weet je hoe verwoestend het kan zijn als je geen back-up van je gegevens hebt gemaakt.

Stel je nu voor dat hetzelfde gebeurt met je website. Dit is misschien nog erger omdat het zeer waarschijnlijk is dat uw website uw bedrijf is.

Gelukkig maakt cPanel het ongelooflijk gemakkelijk om deze tragedie te voorkomen door je de kans te geven handmatig een back-up van je site te maken – wanneer je maar wilt.

�� Notitie; Sommige webhosts verwerken automatisch back-ups voor u. Vraag dit na bij uw hostingprovider. Toch kan het leren om handmatig een back-up te maken in de toekomst een waardevolle vaardigheid blijken te zijn.

Om een ​​back-up te starten, klik je op het pictogram “Back-upwizard” in het gedeelte “BESTANDEN” van cPanel.

back-upwizard

Je ziet dit scherm:

back-upwizard 2

Klik op de knop “Back-up” om het back-upproces te starten. U krijgt een scherm te zien waarin u kunt kiezen of u een volledige back-up (alle bestanden en configuraties op uw websites) of gedeeltelijke back-ups (homedirectory, MySQL-databases, e-mail doorstuurservers) wilt & filters).

Maak een back-up van uw volledige account en sla het op een externe harde schijf of een andere veilige locatie op om het gemakkelijker te maken.

type back-up

Zodra de back-up is voltooid, kun je deze downloaden.

9.1. Controleer uw schijfruimte

Sommige hostingopstellingen worden geleverd met onbeperkte schijfruimte, terwijl andere ergens een dop plaatsen. Je kunt via cPanel controleren hoeveel van die ruimte je gebruikt.

�� Notitie; Het is belangrijk om regelmatig uw schijfruimte te controleren om te zien welke delen van uw website de meeste ruimte in beslag nemen, zodat u weet waar u onnodige bestanden moet comprimeren of verwijderen als u geen ruimte meer heeft.

Om een ​​algemeen overzicht van uw gebruik te krijgen, hoeft u alleen maar een blik te werpen op de rechterzijbalk van cPanel. U ziet verschillende informatie over hoeveel schijfruimte u verbruikt, hoeveel databases u in totaal heeft opgezet en meer.

gebruiksstatistieken

Om een ​​meer diepgaande blik te krijgen, klikt u op het pictogram “Schijfgebruik” in het gedeelte “BESTANDEN”.

schijfgebruik

Wat u ziet, is een mooie samenvatting van hoeveel ruimte uw verschillende mappen innemen.

schijfgebruik 2

U kunt ook uw quotum of limiet onder aan de eerste tabel zien – in dit geval is het quotum in de afbeelding hierboven 10.240 MB (of 10 GB).

Het is belangrijk op te merken dat alleen omdat een blauwe balk vol is betekent niet je hebt al je ruimte opgebruikt – alle gepresenteerde cijfers zijn relatief ten opzichte van de grootste directory.

10. Je statistieken controleren

Het laatste dat de moeite van het bekijken waard is terwijl je door cPanel gaat, is het gedeelte met het label ‘METRICS’.

statistieken

U kunt daar veel interessante details vinden, die u allemaal informeren over de huidige status van uw server, het aantal bezoeken dat u krijgt en de algehele gezondheid van de installatie.

Elk van deze statistiekensecties geeft een iets andere kijk op uw cijfers:

 • Bezoekers, Raw Access, Awstats, Webalizer ze zijn allemaal gericht op het aantal bezoekers dat uw websites hebben gekregen. De presentatie varieert tussen elk van deze subsecties.
 • Fouten presenteer de meest recente vermeldingen in de foutenlogboeken van uw website.
 • Bandbreedte kunt u het bandbreedtegebruik van uw hostingopstelling zien.
 • Webalizer FTP u gegevens tonen over alle bezoeken via het FTP-protocol.
 • CPU en gelijktijdig gebruik van verbindingen toont u de hoeveelheid machinebronnen die zijn verbruikt door uw hostingopstelling.

Klaar en klaar

�� Dit vat onze cPanel-tutorial samen. We hopen dat je het nuttig hebt gevonden. Je hebt nu een volledig beeld gekregen van wat cPanel is en hoe je het kunt gebruiken bij het opzetten van je hostingomgeving.

�� Aangezien je website nu waarschijnlijk volledig operationeel is, hoef je hem alleen nog een beetje aan te passen – met thema’s en plug-ins – en vervolgens content te maken om je publiek te boeien.

�� Is er nog iets dat u over cPanel wilt leren? Aarzel niet om hieronder commentaar te geven of neem contact met ons op via de contactpagina.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map