cPanel versus Plesk-vergelijking voor het hosten van websites in 2020

cpanel vs pleskAls je net als de meeste eigenaren van online bedrijven bent, wil je de absoluut eenvoudigste methode voor het beheren van je websites … iets helpt je om dingen gedaan te krijgen met minimale moeite.


Gelukkig bieden de twee best beoordeelde bedieningspanelen, cPanel en Plesk, functies die het beheer van websites ongelooflijk eenvoudig maken.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe ze tegen elkaar oplopen, dan is deze vergelijking van cPanel versus Plesk iets voor jou.

Klaar om te zien wie we tot koning van het bedieningspaneel kronen? ��

Laten we erin duiken.

Gemeenschappelijke functies van het bedieningspaneel

De meeste controlepanelen voor webhosting moeten de volgende functies bieden:

 • Databasebeheer, vaak MySQL of PostgreQSL
 • Beheer van domeinnamen. Dit omvat e-maildomeinen en webdomeinen
 • FTP-beheer
 • Back-upbeheer
 • Beheer van e-mailsystemen. Dit omvat e-mailquota, e-mailadressen en spampreventie
 • Toegang tot en rapportage van logbestanden
 • Beheer van SSH-gebruikerssleutels

Zoals met de meeste webhostingproducten op de markt, zijn er upgrades en premiumproducten voor webbedieningspanelen.

Veel van deze producten zijn geweldig voor groeiende bedrijven. Laten we nu eens kijken wat cPanel en Plesk hun klanten bieden.

cPanel

cPanel-logocPanel is tot nu toe het meest gebruikte configuratiescherm. Het beschikt over een intuïtieve gebruikersinterface en een functionele serverbeheerinterface.

Beide interfaces werken naadloos samen en bieden een soepele hostingervaring, of u nu een sitemanager, een eindgebruiker of een reseller bent. cPanel wordt vertrouwd door de grootste spelers in de hostingsector, waaronder HostGator, Bluehost en GoDaddy.

Hoewel cPanel alleen door Linux wordt ondersteund, kunt u Windows-ondersteuning krijgen met behulp van een virtualisatie die is opgezet door de meeste toonaangevende cPanel-hosts.

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • De mogelijkheid om de meeste CMS’s in te stellen met intuïtieve installatieprogramma’s
 • Een groot aantal handige tools, waaronder database-tools en backup-tools
 • Het configuratiescherm is gebaseerd op Linux
 • Kan naast WHM worden gebruikt om een ​​hostingplatform van stroom te voorzien

cpanel overzicht

cPanel zet zich in om hun klanten op te leiden met als doel hostingproviders sterker te maken, ongeacht de grootte van hun activiteiten.

Ze bieden documentatie, videozelfstudies en kennisbanken. cPanel heeft toegewijde trainers die gratis online trainingsprogramma’s beheren. cPanel University is voor iedereen toegankelijk.

cPanel en WHM

Je zult cPanel vaak zien vermeld met WHM. cPanel is de klantzijde van het product. Dit betekent dat u onder meer websitebestanden kunt bewerken, databases kunt beheren en nieuwe e-mailaccounts kunt maken.

WHM – dat u hier kunt uitproberen – is een administratieve tool waarmee u meerdere cPanel-accounts tegelijkertijd kunt beheren. Dit is geweldig voor iedereen met meer dan één website (dwz bijna iedereen) omdat ze waarschijnlijk meer dan één cPanel hebben.

whm dashboard

Bijzondere kenmerken

Snelle PHP- en Ruby-websites

PHP7 gebruikt in combinatie met PHP – FPM en HTTP / 2 betekent dat je een snelle website krijgt. Multi-PHP maakt het voor site-eigenaren gemakkelijk om PHP – FPM en PHP beter te beheren, evenals de configuratie van virtuele hosts. cPanel & WHM werkt 90 procent sneller. De benodigde serverbronnen zijn nu 30 procent minder.

Elke website krijgt een gratis SSL-certificaat

Dankzij AutoSSL wordt elke website gehost op cPanel & WHM kan worden afgegeven automatisch gratis SSL-certificaat. Het proces duurt maar een paar minuten. Aangezien de gebruikers de certificaten kunnen installeren via de cPanel-interface, hebben hostingproviders geen SSL-service nodig.

Eenvoudige PCI-compliance

Een cPanel & WHM-server kan binnen enkele minuten PCI-compatibel zijn. Dit is te danken aan de vriendelijke gebruikersinterface die WHM biedt.

Blokkeer automatisch kwaadwillende bezoekers

Met cPHulk kunnen site-eigenaren hun sites beschermen tegen aanvallers en tegelijkertijd legitieme bezoekers toegang geven tot de site.

U kunt hele landen, accounts of IP-adressen op de zwarte lijst zetten. Met dezelfde parameters kunt u ook op de witte lijst zetten. U kunt inlogpogingen voor cPanel, SSH, WHM, e-mail en FTP volgen en blokkeren.

De Take Away

cPanel is gemaakt voor iedereen. Hun wereldwijde opzet is robuust. Ze hebben de infrastructuur, klantenservice en kwaliteitsproducten om hun klanten te bieden wat ze nodig hebben.

Of u nu om drie uur ‘s nachts een kleine wijziging wilt aanbrengen of dat u uw site grondig wilt herzien, cPanel is beschikbaar om u te helpen.

Plesk

plesk logoPlesk is een configuratiescherm dat is ontworpen om u te helpen bij het beveiligen, bouwen en uitvoeren van uw apps en websites. De focus ligt op eenvoud en gebruiksgemak. Plesk is iets jonger dan cPanel. cPanel werd uitgebracht in 1996 en Plesk kwam in 2001 op de markt.

Plesk heeft een aantal overeenkomsten met cPanel & WHM. Hoewel cPanel beperkt is tot Linux, is Plesk een platformonafhankelijke service.

Het kan werken op Linux, Windows en andere serverplatforms. Plesk biedt zowel klantgerichte als administratieve functionaliteit. Dit betekent dat Plesk biedt een krachtige ervaring, flexibiliteit en controle.

Plesk wordt gebruikt door leiders op het gebied van hosting, waaronder Go Daddy, Amazon Web Services, Google en Docker.

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Ondersteuning voor Linux- en Windows-servers
 • Ondersteunt en levert installatieprogramma’s voor de meeste populaire CMS’s
 • Biedt kant-en-klare functies voor accountbeheer en serverbeheer

plesk dashboard

Plesk biedt een gebruikersinterface die iets schoner is dan wat je krijgt met cPanel. De functies die Plesk biedt, verschillen echter niet veel van wat cPanel biedt.

Plesk is onlangs een onafhankelijk bedrijf geworden. Ze zijn toegewijd aan het bijhouden van de constante veranderingen die op internet te zien zijn.

Hun doel is om individuen te targeten die nieuw zijn bij hosting, evenals hard-core ontwikkelaars. Hun idee is om serverbeheer efficiënt en toch eenvoudig te maken.

Ze gebruiken contentmarketing als leermiddel om webontwerpers te helpen het belang van storytelling, hoe een bedrijf online te runnen en marketing te begrijpen..

WebOps

Plesk is er trots op een compleet webops-server-configuratiescherm te zijn. Dit betekent dat ze een sterke website- en serverbeveiliging bieden, evenals de mogelijkheid om meer dan één server te beheren via één bedieningspaneel.

Flexibiliteit, uitbreidbaarheid en controle zorgen ervoor dat u Plesk precies kunt laten doen wat u nodig heeft.

Bijzondere kenmerken

One Click SSL-beveiliging

Zelfs als u nieuw bent bij hosting, begrijpt u waarom SSL-beveiliging zo belangrijk is. Helaas kan het een uitdaging zijn om op te zetten en up-to-date te blijven.

Dankzij nieuwe services op de markt is er geen reden waarom uw site niet beveiligd zou moeten zijn. Plesk verkrijgt automatisch een certificaat en configureert databasebestanden om alleen HTTPS-toegang mogelijk te maken.

Dit betekent dat uw webpanel en al uw sites zijn beveiligd. U krijgt ook beveiligingsgegevens wanneer uw server wordt aangevallen en certificaten worden automatisch verlengd.

Beveilig WordPress met één klik

Met Plesk kunnen WordPress-hostingklanten hun beveiligingsbeheer toevertrouwen. Met slechts één klik kan Plesk plug-in-updates volgen, beveiligingspatches installeren en bugfixes voor u afhandelen.

Git-integratie

Velen hadden geklaagd dat webpanels geen ondersteuning voor Git boden. Plesk reageerde door hun Gitman-extensie toe te voegen. De extensie kan worden gebruikt met Plesk 12.5 en hoger.

plesk-uitbreidingscatalogus

Docker-integratie

Sinds oktober 2016 biedt Plesk Docker-ondersteuning. Er is een catalogus met meer dan 200.000 Docker-afbeeldingen. Docker kan rechtstreeks vanuit Plesk worden gestart zonder de opdrachtregel te gebruiken.

OS / Host Agnostic

Plesk kan op de meeste besturingssystemen draaien en is vrijwel hostonafhankelijk. Plesk kan zelfs worden uitgevoerd in een Docker-container op Docker Hub. Dit is een van de grootste verschillen tussen Plesk en cPanel.

cPanel versus Plesk

Zoals je kunt zien, zijn er een aantal overeenkomsten tussen cPanel en Plesk. Dus hoe bepaal je welke voor jou geschikt is? Er zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden:

 • Compatibiliteit
 • Functieset
 • Gebruikerservaring
 • Prijs en licentieopties
 • Ondersteuning

cPanel versus Plesk-vergelijkingstabel

Compatibiliteit

CPanel werkt alleen met Linux. Dus als u cPanel gebruikt, moet u een van de volgende ondersteunde besturingssystemen gebruiken:

 • CenOS
 • CloudLinux
 • Red Hat Enterprise Linux
 • Amazon Linux

Plesk is een platformonafhankelijk programma dat kan worden uitgevoerd met meerdere besturingssystemen, waaronder:

 • Debian
 • Ubuntu
 • CentOS
 • Red Hat Enterprise Linux
 • CloudLinux
 • Virtuozzo Linux
 • Windows Server

Het is belangrijk op te merken dat u een Plesk-optie moet kopen voor het specifieke besturingssysteem dat u gebruikt. U kunt niet slechts één softwaresuite aanschaffen en deze vervolgens op meerdere computers met verschillende besturingssystemen gebruiken.

Functieset

Zoals we al zeiden, worden beide producten geleverd met de basisfuncties die nodig zijn om uw website en uw server te beheren. Uitbreidbaarheid is het belangrijkste verschil tussen de twee producten.

Met Plesk kun je bijvoorbeeld eenvoudig Git of Docker integreren. Als u echter tools wilt gebruiken die gewoonlijk worden geassocieerd met WordPress of Virtualmin, werken zowel Plesk als cPanel.

Gebruikerservaring

Zowel cPanel als Plesk hebben aantrekkelijke, moderne en gebruiksvriendelijke interfaces. Dat gezegd hebbende, vinden beginners in serverbeheer de gestroomlijnde aanpak van Plesk gemakkelijker in het gebruik. Dit betekent echter niet dat cPanel moeilijk te gebruiken is.

Plesk groepeert functies bij elkaar, dus u hoeft niet door een heleboel opties te zoeken voordat u vindt wat u zoekt.

plesk Websites & domeinen pagina

Zowel Plesk als cPanel bieden u toegang tot het configuratiescherm voor mobiele apparaten, of u nu Android of IOS gebruikt.

cpanel-schermen op mobiele apparaten

Prijzen en licenties

cPanel biedt drie opties, variërend van $ 15 per maand tot $ 45 per maand. U kunt maandelijks of jaarlijks betalen, maar u kunt ook maximaal drie jaar betalen. Hoe langer u vooraf betaalt, hoe minder uw gemiddelde maandelijkse betaling blijkt te zijn.

cpanel prijstabel

Plesk biedt drie opties die beginnen bij $ 4,17 per maand en oplopen tot $ 29,17, afhankelijk van de opties die je selecteert. Neem de tijd om de beschrijvingen van wat u koopt door te nemen om er zeker van te zijn dat u de juiste optie voor u krijgt.

plesk prijstabel

Ondersteuning

Beide bedrijven bieden geweldige ondersteuning. Plesk heeft een helpdesk die 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar is.

cPanel heeft een helpdesk beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 18:00 uur CST en zaterdag en zondag van 06:00 tot 16:00 uur CST.

Kiezen tussen Plesk en cPanel

Het webhosting-configuratiescherm dat u kiest, gaat een grote rol spelen in hoe u met uw server omgaat. Uw paneel geeft u de functies die u nodig heeft om uw project te beheren. Voor de meeste mensen die deze gids lezen, we raden cPanel aan als de optie voor het beheren van het hostingplan van uw website.

Waarschuwing biasor: al onze topkeuzes voor webhosting in Canada zijn afhankelijk van cPanel voor databasebeheer, dus we raden u aan om met hen mee te gaan. Wix en Squarespace, die tegenwoordig vaak worden beschouwd als twee van de beste website-builders, worden daarentegen niet geleverd met een configuratiescherm zoals Plesk of cPanel. Het is eerder een aangepast configuratiescherm dat speciaal is ontworpen voor hun webservices en biedt dus weinig maatwerk.

cPanel is enorm populair omdat het gemakkelijk te gebruiken is en werkt met Linux-gebaseerde servers, die het grootste deel van het web aandrijven. Plesk werkt daarentegen op zowel Linux als Windows. Dit is een goede optie als u bij een vergelijkbaar configuratiescherm wilt blijven wanneer u meerdere servers gebruikt.

We hopen dat deze gids nuttig is geweest om u een overzicht te geven van wat Plesk en cPanel aan tafel brengen. Welke is volgens u beter? Deel uw opmerkingen hieronder met ons.

Meer gidsen

 • Apache versus Nginx
 • Wat zijn gebruikersagenten
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector