Tutorial / Ghid pentru începători cPanel (2020)

Dacă tocmai v-ați înscris pentru un nou server web, este posibil să fie difuzat pe cPanel. A spune că ceva de genul 90% din toate companiile de găzduire web folosesc cPanel nu ar fi o supraestimare. Aici intră în joc următorul tutorial cPanel.


În ea, veți învăța:

 • ✅ cum să utilizați cPanel
 • ✅ cum să configurați numele dvs. de domeniu în cPanel
 • ✅ cum să configurați site-ul dvs. web cu cPanel în doar câteva minute
 • ✅ și multe altele

De ce ar trebui să citiți acest tutorial cPanel?

 • Aici, la hostingfacts.com, testarea diferitelor platforme de găzduire este ceva ce facem pentru viață. Știm aceste lucruri.
 • Multe alte ghiduri de pe web tind să fie super-tehnice, dar nu ale noastre. Nu aveți nevoie de cunoștințe prealabile sau de abilități de administrare a serverului pentru a afla cu noi.
 • Am scris acest tutorial cPanel având în vedere nou-născutul.
 • Puteți utiliza CTRL + F pentru a găsi răspunsuri la întrebări comune.
 • Acest ghid este actualizat pentru versiunile moderne ale cPanel 2019.

Contents

Cuprins

1. cPanel – Bazele
2. O introducere rapidă la interfața cPanel
3. Actualizarea preferințelor (parole, contacte etc.)
4. Gestionarea numelor de domeniu (adăugarea, eliminarea etc.)
5. Conturi și setări prin e-mail (Filtre spam, Conturi de e-mail suplimentare)
6. Gestionarea fișierelor dvs. (prin FTP)
7. baze de date
8. Instalări cu un singur clic (WordPress și altele)
9. Backup-ul site-ului dvs. web
10. Verificarea statisticilor

Pe parcurs, vă vom oferi și câteva sfaturi și trucuri utile care vă vor facilita gestionarea site-ului.

1. Tutorial cPanel – Bazele

Pssst … Dacă știți deja ce este cPanel și v-ați autentificat, treceți la următoarea secțiune făcând clic aici – nu veți rata nimic.

1.1. Ce este cPanel?

�� În termeni simpli, este un panou de control unde puteți gestiona fiecare element al contului dvs. de găzduire web.

Companiilor de găzduire web le place să pună la dispoziția clienților cPanel din câteva motive cheie: este un tablou de bord simplu de utilizat, este bine întreținut cu actualizări periodice, îmbunătățiri și măsuri de securitate..

1.2. Ce pot face în cPanel?

Multe … cPanel este locul în care vei ajunge:

 • Conectați numele de domeniu la găzduirea dvs.
 • Configurați e-mailuri pentru site-ul dvs.
 • Instalați WordPress (sau un alt sistem de gestionare a conținutului)
 • Faceți backup pentru site-ul dvs. web
 • Încărcați fișiere pe serverul dvs.
 • Verificați lățimea de bandă și alte statistici de utilizare
 • Modificați diverse setări de securitate
 • Instalați aplicații suplimentare pe serverul dvs.
 • Creați baze de date noi / gestionați-le pe cele existente
 • Configurați diferite optimizări

Și multe altele – doar zgâriem suprafața aici. Nu vă lăsați intimidat. În timp ce cPanel vă oferă un volum imens de funcții și personalizări de care aveți grijă, nu trebuie să le înțelegeți pe toate pentru a vă gestiona site-ul în mod eficient. Vom acoperi totul în acest ghid.

1.3. Cum mă conectez la cPanel?

Dacă este prima conectare, furnizorul de găzduire ar fi trebuit să vă furnizeze numele de utilizator și parola necesare.

�� Majoritatea companiilor de găzduire au link-uri către cPanel-ul dvs. odată ce v-ați conectat la contul dvs. de găzduire.

De exemplu, dacă găzduiești site-ul tău cu SiteGround, poți accesa cPanel din profilul de utilizator din fila „Conturile mele”:

SiteGround cpanel

Dacă sunteți cu Bluehost, linkul care duce la cPanel este de fapt cel etichetat „Advanced”:

Cimbel albastru

Dacă nu găsiți o legătură directă în panoul furnizorului dvs. de găzduire, puteți să contactați asistența și să-i întrebați cum să acceseze cPanel, sau puteți face câteva adulmecări și să încercați să ghiciți adresa corectă cPanel. La început sună foarte scăzut, dar este foarte eficient. Iată cum:

Aprindeți browserul și introduceți adresa site-ului dvs. urmate de: 2082 (pentru http) sau: 2083 (pentru https). De exemplu:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

Sau:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

Atunci vi se va cere să introduceți numele de utilizator și parola cPanel.

1.4. Ce-ar fi dacă am nevoie de mai mult ajutor?

Acest ghid explică toate elementele de bază și vă oferă instrucțiuni pas cu pas pentru abordarea unora dintre cele mai comune sarcini, cum ar fi configurarea site-urilor web, a conturilor de e-mail și a numelor de domeniu. Dacă aveți nevoie de ceva mai mult ajutor, cPanel are aici câteva tutoriale video.

Există, de asemenea, o mulțime de documente disponibile pe fiecare pagină din cPanel în sine, de obicei enumerate de-a lungul topului. De exemplu:

documente cpanel

2. O introducere rapidă la interfața cPanel

După ce v-ați conectat, ar trebui să vedeți un ecran similar cu acesta:

cPanel Tutorial - tablou de bord

Aceasta este cea mai nouă versiune a cPanel pentru 2020. Folosește o temă numită „Lanternă de hârtie”.

2.1. Interfața mea cPanel arată diferit! Acum ce?!

În primul rând, nu intrați în panică.

Pentru a schimba stilul cPanelului dvs., găsiți secțiunea „PREFERENȚE” (de obicei este aproape de partea de jos) și faceți clic pe „Modificați stilul”:

schimbă stilul

Veți avea câteva opțiuni acolo în funcție de ceea ce vă pune la dispoziție gazda. În cazul nostru, selecția cuprinde stilurile Basic, Dark, Light și Retro.

Pentru a lucra pe aceeași temă la care lucrăm, alegeți „Basic” făcând clic pe butonul „Aplicați” în colțul din dreapta sus, lângă stil. cPanel se va reîncărca cu noul stil aplicat.

2.2. Noțiuni de bază prin interfața cPanel

Bară de navigare

Puteți găsi bara de navigare în colțul din dreapta sus al ecranului. În el există un câmp simplu de căutare, un link către preferințele utilizatorului, un clopot de notificări și linkul de deconectare.

bară de navigare

 • Câmpul de căutare vă permite să găsiți opțiunile cheie în cPanel. De fapt, utilizarea câmpului de căutare este un mod mult mai rapid de a naviga în jurul cPanel decât de a încerca să răsfoiți și să ajungeți la o anumită opțiune manual. Câmpul de căutare începe să vă prezinte imediat rezultatele pe măsură ce tastați.
 • Făcând clic pe legătura cu preferințele utilizatorului, puteți schimba parola, limba, modifica informațiile de contact și puteți reseta setările paginii cu un singur clic.
 • Clopotul de notificări este exact ceea ce sună – un loc unde puteți vedea actualizări esențiale despre configurarea găzduirii sau cPanel în sine. De obicei, cPanel folosește notificări pentru a vă informa despre știri, actualizări critice, probleme de securitate sau alte informații obligatorii.
 • Linkul de deconectare este destul de auto-explicativ – nu uitați să-l utilizați de fiecare dată când ați terminat de lucrat cu cPanel.

Bara de căutare

Un câmp de căutare suplimentar – în afară de cel din bara de navigare – este vizibil chiar în partea de sus a paginii chiar sub bara de navigare.

Acesta funcționează destul de similar, dar de data aceasta, în loc să vă arate rezultatele într-un drop-down, va filtra partea centrală a cPanel. Doar înțelegeți ce urmăriți și cPanel o va săpa pentru voi.

căutare cpanel

Bara laterală

În partea stângă a ecranului, veți vedea o bară laterală cu câteva pictograme – numărul exact depinde de ceea ce gazda dvs. vă pune la dispoziție. În cazul nostru, de sus în jos, acestea se referă la Acasă, Statistică, Tablou de bord și Administrare utilizator.

cPanel de navigare în bara laterală

 • Acasă este pagina principală a cPanel unde puteți accesa majoritatea funcțiilor.
 • Statistici vă arată o serie de numere importante – câte conturi de e-mail, conturi de protocol de transfer de fișiere (FTP) și nume de domeniu aveți, precum și câtă lățime de bandă și spațiu pe disc utilizați.
 • Panoul de bord este o pagină de referință rapidă în care veți găsi linkuri către unele dintre cele mai utilizate link-uri, precum și o privire scurtă asupra utilizării lățimii de bandă și a spațiului pe disc, statistici de poștă și altele.
 • Managementul utilizatorilor este locul în care puteți adăuga sau elimina utilizatori din contul cPanel. Puteți vedea, de asemenea, care conturi de e-mail ați configurat, precum și cine are acces la FTP și la discul web în cazul în care partajați un cont cu alți utilizatori sau admin.

2.3. Reorganizarea paginii de pornire a cPanel

Puteți să prăbușiți secțiuni făcând clic pe semnul „-” din colțul din dreapta sus al fiecărei secțiuni a paginii de pornire pentru ao reduce la minimum.

cpanel reorg

Dacă doriți, puteți trage și arunca secțiuni întregi pentru a le reorganiza și a pune cele mai utilizate în apropiere de partea de sus.

3. Actualizarea preferințelor

Când v-ați conectat prima dată la cPanel, asigurați-vă că vizitați secțiunea „PREFERENȚE” pentru a actualiza informațiile de contact și a schimba parola..

preferinţe

Iată cum puteți face acest pas cu pas:

3.1. Schimbă parola

Vă recomandăm să schimbați parola imediat după ce vă conectați la cPanel pentru prima dată.

Faceți clic pe „Parolă & Securitate”. Veți fi dus pe acest ecran:

trece schimbare

Va trebui să introduceți parola veche înainte de a alege una nouă.

Când vine vorba de configurarea unei noi parole, puteți profita fie de Generatorul de parole, fie de a crea ceva pe cont propriu. Utilizarea generatorului de parole este probabil cea mai bună cale de urmat, deoarece vă va oferi o parolă sigură și sigură. Doar faceți clic pe buton și lăsați generatorul să aibă grijă de restul:

trece gen

Cel mai bun mod de a salva parola respectivă este să folosești un manager de parole (cum ar fi LastPass – gratuit). În acest fel, nu trebuie să memorați parola. Indiferent de ceea ce faceți, NU vă salvați parola într-un fișier Word sau ceva similar pe computer – unde poate fi descoperită cu ușurință.

3.2. Actualizarea informațiilor de contact

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți în cPanel este să furnizați un e-mail unde puteți primi actualizări atunci când este nevoie.

De ce acest pas este crucial:

 • Fără un e-mail funcțional setat în această secțiune, cPanel nu va putea comunica cu dvs. în cazul în care se va întâmpla ceva semnificativ cu configurația.
 • De asemenea, trebuie să setați adresa de e-mail la una care nu este atașată niciunui nume de domeniu pe care îl găzduiți în acest cPanel; în caz contrar, în cazul în care se întâmplă ceva cu configurarea dvs., acest domeniu s-ar putea compromite și astfel, făcând imposibilă orice încercare de comunicare cu dvs..

Pentru a accesa aceste setări, faceți clic pe „Informații de contact” pentru a accesa următorul ecran:

informatii de contact

Vă recomandăm să verificați toate casetele din „Preferințe de contact”, deoarece sunt toate actualizările care vă pot avertiza cu privire la activități suspecte (de exemplu, altcineva care vă schimbă parola) sau la o problemă de găzduire (de exemplu, este folosit spațiu pe disc).

3.3. Adăugarea unui utilizator nou

Să presupunem că doriți să lucrați cu cineva pentru a vă ajuta să vă gestionați site-urile web sau aveți un partener de afaceri de încredere, care are nevoie și de acces la configurarea de găzduire. Acea persoană va solicita propriul profil de utilizator în cPanel.

Pentru a face acest lucru, faceți clic pe pictograma „User Manager” care se află în aceeași secțiune „PREFERENȚE”.

manager de utilizatori

Veți fi dus la următorul ecran:

utilizatori cpanel

În acea secțiune, puteți vedea toate conturile care sunt setate în prezent în cPanel. Există trei pictograme lângă fiecare cont (le puteți vedea în imaginea de mai sus):

 • ✉️ pictograma plic indică dacă persoana are un cont de e-mail configurat în sistem – dacă pictograma este colorată, atunci este configurat un cont de e-mail; dacă este închis la culoare, atunci nu există
 • Icon pictograma camionului indică dacă persoana are un cont FTP – din nou, colorată pentru da, și închis la culoare pentru nu
 • Icon pictograma disc indică dacă utilizatorul poate utiliza serviciile de discuri web care fac parte din cPanel

Puteți edita cu ușurință orice utilizator de acolo, schimba parola sau șterge cu opțiunile enumerate sub numele contului.

Pentru a adăuga un utilizator nou, faceți clic pe butonul „Adăugare utilizator” din colțul din dreapta sus:

Adăugați utilizator

Vei fi apoi dus în următorul ecran:

adăugați utilizatorul 2

Veți adăuga numele complet al utilizatorului, numele de utilizator, domeniul cu care noul utilizator ar trebui să fie asociat și, dacă doriți, un e-mail alternativ la care poate fi accesat utilizatorul. De asemenea, vi se va solicita să creați o parolă pentru utilizator.

Chiar sub aceste câmpuri, veți găsi o secțiune numită „Servicii” unde puteți avea grijă de o serie de setări de chei. Interesant este că acestea corespund celor trei icoane pe care le-am descris doar câteva paragrafe de mai sus:

adăugați utilizatorul 3

 • E-mail vă permite să activați / dezactivați conturile de e-mail pentru noul utilizator și, de asemenea, setați o limită pentru cât spațiu poate avea fiecare cont.
 • FTP vă permite să activați / dezactivați conturile pentru a vă putea accesa configurația de găzduire prin FTP. FTP poate fi utilizat pentru a încărca fișiere pe site-ul dvs. web. Puteți alege la ce director va avea acces noul utilizator și să limitați spațiul pe care îl poate utiliza.
 • Discul Web permisiunile ar trebui să fie rezervate numai pentru conturile dvs. de administrare de nivel superior. Accesul la nivel de „Citire-Scriere” oferă utilizatorului permisiunile complete de a face aproape orice doresc din directorul specificat (inclusiv ștergerea fișierelor)! „Numai în citire” permite doar citirea, descărcarea și listarea fișierelor.

După ce ați terminat cu aceste setări, faceți clic pe „Creați” sau „Creați și adăugați un alt utilizator” din partea de jos a paginii de setări..

4. Gestionarea numelor de domeniu

Secțiunea „DOMAINS” din cPanel este locația dvs. preferată atunci când doriți să adăugați un nume de domeniu nou (cel pe care tocmai l-ați cumpărat) în contul dvs. de găzduire, să gestionați domeniile existente, precum și să configurați subdomenii.

domenii

4.1. Adăugarea unui nume de domeniu nou

Pentru a adăuga un nume de domeniu cPanel-ului dvs. (și, astfel, pachetul dvs. de găzduire), va trebui să faceți clic pe „Addon Domenii” în secțiunea „DOMAINS” prezentată mai sus.

Un domeniu addon este un nume fantezist pentru un nume de domeniu standard pe care îl puteți utiliza pentru a crea un site web complet funcțional – ceea ce înseamnă că puteți găzdui mai multe nume de domeniu din același panou de control.

În ecranul „Domenii Addon”, vi se va cere să introduceți noul nume de domeniu, plus câțiva alți parametri:

adăuga domeniu

 • Nume domeniu nou – numele exact al domeniului pe care l-ați înregistrat – minus www. parte.
 • subdomeniu – acest lucru va fi completat automat imediat ce introduceți noul nume de domeniu în câmpul de mai sus. Cel mai bine este să lăsați acest lucru intact. cPanel folosește acest lucru pentru unele rutări interne care nu au prea multă relevanță din punct de vedere al utilizatorului.
 • Rădăcina documentului – locația pe serverul în care vor fi fișierele noului dvs. domeniu. Aceasta se completează automat. Cel mai bine este să respectăm aceste setări recomandate.

Faceți clic pe „Adaugă domeniu” pentru a termina.

4.2. Editarea / eliminarea unui nume de domeniu

Pe același ecran „Domenii Addon”, există o secțiune numită „Modificare domeniu Addon” unde puteți avea grijă de orice domenii alocate în prezent contului dvs. – aceasta include gestionarea acestora, setarea redirecțiilor sau eliminarea completă a domeniilor..

domenii addon

Utilizarea aici este simplă. Există legături pentru eliminarea și gestionarea redirecțiilor din partea dreaptă. Dacă faceți clic pe oricare dintre ele vă va afișa un alt panou de setări în care puteți confirma ștergerea sau introducerea destinației la care doriți să redirecționați domeniul.

4.3. Gestionarea subdomeniilor

De fiecare dată când adăugați un domeniu nou în contul dvs. (acoperit mai sus), cPanel va crea, de asemenea, un subdomeniu corespunzător pentru a merge alături. Iată cum funcționează de obicei, pe baza unui exemplu:

Să presupunem că numele contului dvs. cPanel este John și gazda se numește greathost.com. În acest caz, domeniul principal al serverului dvs. va fi john.greathost.com. Odată ce adăugați un nou domeniu suplimentar, să spunem, johnsworld.com, cPanel va crea, de asemenea, un subdomeniu numit johnsworld.john.greathost.com.

Acum, ceea ce este nefericit în legătură cu o astfel de configurare este faptul că acest nou subdomeniu deține adesea o copie în carbon a site-ului dvs. web normal, care este disponibil sub johnsworld.com. Cu alte cuvinte, obțineți același site web disponibil de două ori, sub două adrese: johnsworld.com și johnsworld.john.greathost.com.

Acest lucru nu este ideal din punct de vedere SEO. Pentru a remedia acest lucru, ceea ce ar trebui să faceți este să redirecționați acel nou subdomeniu către domeniul dvs. standard. Pentru a spune asta, după ce face asta, oricine încearcă să meargă la johnsworld.john.greathost.com va fi redirecționat automat către johnsworld.com.

Iată cum se face acest lucru:

Mai întâi, faceți clic pe „Subdomain” din secțiunea „DOMAINS”:

subdomeniile

Vei fi dus la un panou în care poți vedea toate subdomeniile actuale care au fost configurate.

În această etapă, coloana „Redirecție” este probabil goală.

subdomenii redirecționare necompletată

Pentru a edita asta, faceți clic pe linkul „Gestionare redirecționare” de lângă subdomeniul pe care doriți să îl editați. Pe ecranul următor, configurați redirecția introducând numele complet de domeniu pe care doriți să îl redirecționați. În exemplul nostru, acesta este johnsworld.com. Faceți clic pe „Salvați” când ați terminat.

redirecționarea setului de subdomenii

Crearea subdomeniilor personalizate

Subdomeniile nu se referă numai la cauzarea unor neplăceri minore, ci și la a vă permite să extindeți anumite zone ale site-ului dvs. într-un mod creativ.

De exemplu, dacă doriți să lansați un nou blog ca parte a site-ului dvs. web, o abordare bună este să faceți asta sub un subdomeniu. De exemplu, dacă site-ul dvs. principal este, din nou, la johnsworld.com, atunci puteți lua în considerare lansarea unui blog sub blog.johnsworld.com.

În acest caz, blogul este doar un exemplu. Aveți libertate deplină să alegeți orice subdomeniu doriți.

Puteți crea un subdomeniu personalizat pe același ecran în care v-ați ocupat de gestionarea celor existente. Nu trebuie decât să completați formularul din partea de sus.

forma de subdomeniu

 • subdomeniu. Numele subdomeniului pe care doriți să îl setați. Păstrați-l scurt și folosiți doar litere, liniuțe și numere.
 • Domeniu. Domeniul părinte pentru noul subdomeniu.
 • Rădăcina documentului. Directorul / folderul de pe serverul în care vor fi păstrate fișierele noului subdomeniu. Este o practică bună să introduceți acolo subdomeniul complet. Exemplu: blog.johnsworld.com.

Faceți clic pe „Creare” pentru a finaliza configurarea subdomeniului.

5. Conturi și setări prin e-mail

Unul dintre lucrurile minunate despre păstrarea numelui dvs. de domeniu cu o gazdă web activată cPanel este că aveți și posibilitatea de a crea conturi de e-mail personalizate pentru acel domeniu.

Acest lucru se întâmplă în secțiunea „EMAIL” din cPanel.

e-mail

După cum puteți vedea, există o mulțime de instrumente acolo – de la crearea de e-mailuri noi, setarea de expeditori, răspunsuri automate, grija de spam și multe altele.

5.1. Configurarea unui cont de e-mail

Desigur, acesta este primul lucru pe care veți dori să îl faceți. Pentru a adăuga un cont de e-mail nou în domeniul dvs., faceți clic pe „Conturi de e-mail” pentru a fi dus în următorul ecran (asigurați-vă că sunteți în prima filă – „Adăugare cont de e-mail”):

adăugați e-mail

De sus în jos, iată cum să vă configurați noul cont:

 1. În E-mail, introduceți adresa la care doriți să vă adresați – de exemplu, salut sau numele dvs.
 2. În Domeniu, selectați numele de domeniu corespunzător din câmpul derulant. Dacă nu ați adăugat încă numele dvs. de domeniu la cPanel, va trebui să faceți acest lucru mai întâi.
 3. În Parola, creați o parolă și asigurați-vă că este una sigură!
 4. În Cota căsuței poștale, ajustați-vă pentru a vă asigura că e-mailul dvs. poate funcționa corect. Nu uitați: e-mailurile ocupă spațiu pe serverul dvs., astfel încât este posibil să nu doriți să le oferiți tuturor acces nelimitat. Cu toate acestea, 1 GB (= 1024 MB) este un minim rezonabil.
 5. Faceți clic pe „Creare cont”

După ce ați făcut toate cele de mai sus, veți observa că e-mailul pe care tocmai l-ați creat a fost adăugat la lista conturilor de e-mail existente din fila „Conturi de e-mail”:

e-mailuri existente

Puteți gestiona fiecare element al contului ulterior – inclusiv parola, cota și alte detalii.

5.2. Folosirea e-mailului dvs.

Acum că ați configurat un cont de e-mail – cum îl utilizați?

Aveți două opțiuni principale aici:

 • Configurați e-mailul într-un client de e-mail – cum ar fi Gmail, Apple Mail, Outlook etc..
 • Folosiți e-mail

Să începem cu prima:

Cum să vă configurați e-mailul local

Acest pas începe puțin contraintuitiv, dar poartă-ne cu noi. Așadar, pentru a configura efectiv e-mailul local, trebuie mai întâi să faceți clic pe linkul „Acces Webmail” care este vizibil lângă adresa dvs. în fila „Conturi de e-mail”:

e-mail-uri web existente

Acest lucru vă va duce la un panou nou. Odată ajuns acolo, derulați în jos până la secțiunea etichetată „Scripturi de configurare automată a clientului de poștă”. Veți vedea ceva de genul:

scripturi de configurare de e-mail

Există o serie de legături utile acolo, toate cu instrucțiuni sau scripturi de configurare gata pregătite pentru unii dintre cei mai populari clienți de e-mail. Dacă al tău este pe listă, trebuie doar să faceți clic pe linkul de lângă ea și să finalizați configurația în conformitate cu sfaturile date.

Dacă nu vă puteți vedea clientul sau doriți să vă configurați e-mailul manual, atunci sub această secțiune se află o altă etichetată „Setări pentru clientul de e-mail”.

configurare manuală e-mail

Veți găsi acolo toate informațiile de care aveți nevoie.

Accesarea site-ului dvs. Webmail

În acest moment, accesarea e-mailului dvs. este foarte ușoară. Faceți clic pe linkul „Acces Webmail” care este vizibil lângă adresa dvs. din fila „Conturi de e-mail”:

e-mail-uri web existente

Odată ajuns acolo, faceți clic pe unul dintre clienții de e-mail disponibile:

Webmail

Veți fi imediat dus în căsuța de e-mail.

În mod alternativ, puteți accesa e-mailul dvs. direct dintr-un browser web. Pur și simplu navigați pe http://YOURDOMAIN.com/webmail și veți fi întâmpinat de acest ecran:

Conectare webmail

Introduceți adresa de e-mail și parola și sunteți conectat.

5.3. Transmiterea e-mailului către o altă adresă

Să presupunem că doriți ca e-mailurile dvs. care ajung la [e-mail protejat] să fie redirecționate către o altă adresă pe care o dețineți deja – cum ar fi [email protected].

Mai întâi, faceți clic pe „Expeditorii” pentru a ajunge pe acest ecran:

transportoare

De aici, puteți crea fie un simplu expeditor de e-mail, fie un expeditor mai serios pentru întregul nume de domeniu. Vom rămâne cu cei de aici.

Pentru a retransmite adresa de e-mail, faceți clic pe butonul „Adăugați expeditor”. Veți vedea asta:

expeditori de e-mail

Iată ce înseamnă aceste câmpuri:

 • Adresa către Înapoi – aici, introduceți doar partea de utilizator a adresei de e-mail pe care doriți să o redirecționați. De exemplu, dacă e-mailul dvs. este [protejat prin e-mail], atunci partea de utilizator a acestuia este John
 • Domeniu – aceasta este partea de domeniu a adresei de e-mail pe care doriți să o transmiteți. De exemplu, dacă e-mailul dvs. este [protejat prin e-mail], atunci partea de domeniu a acestuia este domain.com
 • Destinaţie – ai două opțiuni aici. Cu toate acestea, pentru a redirecționa eficient e-mailul către o altă adresă existentă, selectați „Redirecționați la adresa de e-mail”. În câmpul de mai jos, introduceți adresa de e-mail completă către care doriți să redirecționați mesajele.

Faceți clic pe „Adăugați mai departe” pentru a configura totul.

5.4. Configurarea unei adrese implicite

Adresele de e-mail implicite sunt un avantaj interesant pe care îl obțineți când găzduiți singuri căsuțele dvs. de e-mail – așa cum faceți cu cPanel.

Practic, aveți capacitatea de a prinde orice e-mail primit care este trimis la o adresă de e-mail nevalidă sub numele dvs. de domeniu.

Ceea ce înseamnă acest lucru în practică este că puteți utiliza adrese de e-mail inexistente atunci când vă înscrieți la diverse instrumente / servicii / profiluri online și încă aveți aceste e-mailuri care să vă ajungă fără probleme..

Iată un exemplu; să spunem că aveți o singură adresă de e-mail configurată pentru numele dvs. de domeniu și că este „protejat prin e-mail]. Cu toate acestea, atunci când vă înscrieți pentru Netflix, nu doriți să utilizați acea adresă, deoarece sunteți îngrijorați că s-ar putea ca în cele din urmă să se scurgă pe web și să fie preluat de spamboți. În acest caz, puteți doar să folosiți ceva de genul [email protected] și să-l faceți să funcționeze.

Iată cum puteți configura acest lucru:

Faceți clic pe „Adresa implicită” din secțiunea „EMAIL” din cPanel:

adresa implicită

Veți vedea asta:

formular de adresă implicit

 1. Selectați numele dvs. de domeniu din meniul vertical.
 2. Bifați caseta cu eticheta „Redirecționați la adresa de e-mail”.
 3. Introdu adresa ta de e-mail existentă în caseta de mai jos.
 4. Faceți clic pe butonul „Schimbare”.

Ești gata.

5.5. Configurarea filtrelor de spam

Toată lumea urăște spam-ul, din fericire, cu cPanel, îl puteți împiedica să nu lovească vreodată în inbox.

Faceți clic pe „Filtre anti-spam” pentru a vedea opțiunile disponibile:

spam

În funcție de setările pe care le permite gazda dvs. web, puteți sau nu să puteți face multe în această secțiune. Filtrele spam în sine sunt adesea implicite și nu le puteți dezactiva (așa cum este în cazul meu). Cu toate acestea, puteți regla în continuare modul în care funcționează filtrele.

Prima setare de luat în considerare este cea etichetată „Ștergeți automat spamul nou”. Deși poate părea o idee bună la început, ești mai bine să părăsești aceasta. Problema aici este că puteți întâlni o mulțime de pozitive false cu filtre de spam – e-mailuri clasificate fals ca spam. Prin urmare, doriți să puteți arunca o privire în folderul dvs. de spam din când în când și să aruncați o privire rapidă, dacă există ceva care vă cere atenția. Odată cu ștergerea automată activată, nu veți avea această posibilitate.

La „Configurații suplimentare”, există un link pentru a afișa mai multe opțiuni. După ce faceți clic pe ea, veți vedea acest lucru:

spam mai mult

Puteți experimenta cu aceste setări pentru a selecta manual sau lista neagră anumite adrese de e-mail. Este probabil o idee bună să listați toate e-mailurile companiei dvs. sau orice alte contacte cruciale din rețeaua dvs..

6. Gestionarea fișierelor dvs.

Secțiunea „FIȘURI” din cPanel este locul dvs. ideal pentru încărcarea fișierelor, copie de rezervă a site-ului dvs. web și gestionarea fișierelor prin FTP *.

fișiere

* FTP înseamnă Protocol de transfer de fișiere. Puteți utiliza FTP pentru a gestiona fișierele asociate site-ului dvs. web – indiferent dacă acestea înseamnă încărcarea, citirea sau preluarea acestora. Tot ce trebuie să utilizați FTP este o aplicație client, cum ar fi FileZilla. În mod alternativ, cPanel vă oferă și instrumente pentru a vă gestiona fișierele fără un instrument FTP. Vom acoperi asta în continuare.

6.1. Utilizarea Managerului de fișiere

Primul spațiu de care doriți să faceți cunoștință în secțiunea „FIȘURI” este „File Manager”.

„Manager de fișiere” vă permite să gestionați toate fișierele site-urilor dvs. direct din interiorul interfeței cPanel, în loc să folosiți un instrument FTP de la terți.

Faceți clic pe pictograma „File Manager” (vizibil în imaginea de mai sus) pentru a începe. Ceea ce veți vedea este panoul central al „Managerului de fișiere”. Va arăta așa:

manager de fișiere

Aici puteți avea grijă de toate fișierele de pe serverul dvs., prin urmare, veți dori să continuați cu precauție EXTREME atunci când faceți orice modificare.

Pe acest ecran există câteva lucruri rapide. În primul rând, în stânga, veți găsi folderul (principal) rădăcină și câteva sub-foldere (puteți vedea acest lucru în imaginea de mai sus).

Apoi, în mijlocul ecranului, veți vedea conținutul oricărui folder selectat.

Știind acest lucru, iată câteva lucruri pe care ai putea dori să le faci:

Creați un folder nou

Pentru a crea un nou folder, trebuie doar să faceți clic pe butonul „+ Folder” împreună cu meniul de sus, așa cum se arată mai jos:

adaugă folder

Vi se va solicita apoi să denumiți noul dvs. folder și să introduceți destinația în care va fi creat folderul.

cPanel nume folder nou

După ce ați terminat, faceți clic pe „Creare dosar nou” și sunteți setat.

Încărcarea unui fișier utilizând Manager fișiere

Pentru a adăuga un fișier – de exemplu, un fișier video mare pe care doriți ca oamenii să-l poată descărca sau o fotografie de calitate deplină pe care doriți să o utilizați pe site-ul dvs. – mai întâi va trebui să faceți clic pe folderul în care doriți încărcați fișierul în.

Apoi, trebuie doar să faceți clic pe butonul „Încărcare” care se află în meniul de sus:

încărcare

Vi se va solicita să trageți și să aruncați fișierul pe care doriți să îl încărcați sau să selectați pur și simplu fișierul din unitatea locală:

încărcați 2

�� Notă; Dacă software-ul site-ului dvs. web vă permite să încărcați fișiere din interfața sa de utilizator, faceți asta în loc să mergeți la Managerul de fișiere din cPanel. Deoarece oricum veți folosi acele fișiere de pe site-ul dvs., este mai ușor să gestionați lucrurile în acest fel – software-ul site-ului dvs. va „vedea” fișierul imediat. Dacă încărcați un fișier prin Managerul de fișiere sau FTP, s-ar putea să nu fie cazul. WordPress funcționează foarte bine cu fișierele.

6.2. Accesați contul dvs. principal de FTP

În funcție de modul în care gazda dvs. web și-a configurat contul cPanel, s-ar putea să vă puteți autentifica în contul FTP principal folosind aceeași autentificare și să treceți.

Pentru a verifica dacă acesta este cazul, faceți clic pe „Conturi FTP” din secțiunea „FIȘURI”. Odată ajuns acolo, derulați în jos la „Conturi FTP speciale”. Contul principal FTP ar trebui să fie acolo.

ftp principal

În mod implicit, contul principal FTP va avea acces la folderul rădăcină.

6.3. Adăugarea unui nou cont FTP

Crearea de noi conturi FTP este o practică bună atunci când lucrați cu cPanel și lansați noi proiecte / site-uri web în configurarea dvs. de găzduire.

A avea un cont pe proiect este un bun punct de plecare. Ideea este că dați acelor conturi individuale accesul numai la folderul specific la care au acces – nu la întregul server web.

Pentru a crea conturi FTP noi, faceți clic pe „Conturi FTP” din secțiunea „FIȘURI”. Veți vedea acest ecran:

conturi ftp

Iată cum completați acel formular și creați un cont nou:

 • Autentificare. Acesta este numele de utilizator al noului cont.
 • Domeniu. Numele de domeniu căruia i se va atribui noul cont de utilizator. Alegeți din meniul drop-down.
 • Director. Aceasta definește cel mai înalt nivel de acces la director al noului cont FTP. Dacă lăsați acest blank, utilizatorul va avea acces la root. Cel mai bine este să introduceți directorul asociat cu proiectul pentru care este realizat contul.
 • Cotă. Spațiul maxim pe care îl poate ocupa noul utilizator. Cel mai bun concediu la „Nelimitat”.

După ce faceți clic pe „Creați cont FTP”, noul utilizator va fi adăugat.

Vă puteți gestiona conturile FTP existente pe aceeași pagină, sub noul formular de utilizator:

gestionați utilizatorii ftp

7. baze de date

Majoritatea site-urilor moderne nu pot exista fără ca o bază de date să funcționeze liniștit în spatele perdelelor și să gestioneze datele site-ului.

Cu alte cuvinte, tot conținutul site-ului dvs. web, toate paginile, toate postările și toate datele utilizatorului sunt păstrate în baza de date.

După cum vă așteptați până acum, cPanel are un modul destul de extins care vă permite să creați și să gestionați baze de date.

7.1. Crearea unei baze de date

Dacă doriți să configurați orice site web modern folosind un CMS, mai întâi va trebui să creați o bază de date.

Secțiunea „DATABASES” din cPanel are o serie de opțiuni disponibile:

baze de date

Cel mai important, cPanel vă permite să lucrați atât cu bazele de date MySQL, cât și cu PostgreSQL. În scopul acestui ghid, vom rămâne la MySQL, dar lucrul cu PostgreSQL este aproape același.

Pentru a crea o nouă bază de date, faceți clic pe „Expertul de baze de date MySQL” din secțiunea „DATE DE DATE” (a se vedea mai sus).

Odată ajuns acolo, puteți începe să configurați noua dvs. bază de date.

Pasul 1: setați un nume pentru baza de date:

numele bazei de date

Pasul 2: creați un utilizator al bazei de date care va fi utilizat pentru a accesa baza de date (acest lucru este necesar pentru a lucra ulterior cu baza de date):

utilizator de bază de date

Pasul 3: atribuiți privilegiile necesare acelui utilizator de bază de date; cel mai bine este să selectați opțiunea etichetată „TOATE PRIVILEGII”, astfel:

privilegiile bazei de date

Pasul 4: Terminat.

În această etapă, noua dvs. bază de date a fost stabilită.

Pentru ao vedea, reveniți la pagina principală a cPanel și faceți clic pe „baze de date MySQL”.

7.2. Gestionarea bazelor de date

Pentru a vedea toate bazele de date, accesați „Baze de date MySQL” din secțiunea „DATABASES” din cPanel.

baze de date actuale

Fiecare bază de date poate fi redenumită sau ștersă prin linkurile din dreapta.

În plus, puteți gestiona și utilizatorii bazei de date acolo, un pic mai jos în pagină.

utilizatorii actuali ai bazei de date

8. Instalări cu un singur clic (WordPress și altele)

Următorul lucru pe care îl vom arăta în acest tutorial cPanel este cum să instalați WordPress (și alte aplicații de server utile). Acest lucru va accelera în mod serios procesul de a pune în funcțiune site-ul dvs. web.

Mai întâi, localizați secțiunea „SOFTWARE” în ​​cPanel, apoi faceți clic pe „Softaculous Apps Installer”:

software-ul

Numele acestui instrument este un pic înșelător, deoarece nu sunt doar aplicații pe care le poți instala, ci și sisteme de gestionare a conținutului.

Veți vedea un ecran precum următorul, o mulțime de aplicații pe care le puteți instala cu un meniu la stânga:

Softaculous

După cum puteți vedea, Softaculous are toate aplicațiile web imaginabile acolo. Pe măsură ce aruncați o privire pe bara laterală, există instalatori pentru bloguri, microbloguri, forumuri, wikis-uri, comerț electronic și multe altele.

Vă puteți lua timpul și privi în jur, vedeți ce este disponibil. Cu toate acestea, în scopul acestui tutorial cPanel, vom acoperi modul de instalare a celei mai populare și utilizate pe scară largă platformă de internet dintre toate – WordPress. Știați că WordPress rulează peste 30% din toate site-urile web? Din nou, asta este toate site-urile web.

8.1. Instalarea WordPress

Instalarea WordPress prin Softaculous este super simplă. Veți vedea sigla WordPress ca prima opțiune în partea centrală a ecranului. Puneți cursorul mouse-ului peste acea pictogramă și va apărea butonul „Instalare”. Apasa pe el.

Veți vedea un ecran ca acesta:

softaculous instala WordPress

Faceți clic pe butonul albastru „Instalare acum” pentru a începe. Softaculous vă va prezenta următoarea formă:

Formular de instalare WordPress

Iată ce softaculous are nevoie să completezi înainte de a putea fi efectuată o instalare WordPress.

Secțiunea „Configurare software”:

 • Alegeți versiunea pe care doriți să o instalați. Este recomandat să accesați întotdeauna cea mai recentă versiune disponibilă (cel mai mare număr).
 • Alege Protocol. Cel mai bine să alegeți https: // dacă este disponibil (acest lucru vă permite să integrați site-ul dvs. cu un certificat SSL). Dacă nu, http: // va face la fel de bine.
 • Alegeți Domeniul. Acesta este numele de domeniu pe care doriți să adăugați WordPress. Alegeți din lista derulantă.
 • În director. Lăsați acest lucru gol dacă adăugați WordPress la rădăcina domeniului dvs. – dacă doriți să fie disponibil în YOURDOMAIN.com. Dacă adăugați WordPress ca blog pe un site deja existent, veți dori să setați directorul la ceva precum blog sau știri.

Secțiunea „Setări site”:

 • Numele site-ului. Introduceți un nume care să reflecte cum se numește site-ul dvs. Puteți schimba acest lucru mai târziu chiar din interiorul WordPress, astfel încât nu este nevoie să vă petreceți prea mult timp gândindu-vă acum.
 • Descrierea siteului. Puteți lăsa acest gol deocamdată. Puteți ajusta această setare din interiorul WordPress mai târziu.
 • Activați mai multe site-uri. Lăsați nemarcat. Aceasta este o caracteristică utilă numai dacă intenționați să rulați mai multe instalații WordPress pe același domeniu – într-o configurație cu mai multe site-uri. Chestii destul de avansate.

Secțiunea „Cont de administrator”:

 • Nume utilizator. Acesta este FOARTE important! Este perfect bine să lăsați numele de administrator ca admin, deși s-ar putea să doriți să-l schimbați în ceva mai complex. Veți fi mult mai sigur, cu un nume de utilizator, cum ar fi câinii mei-câinii-îi plac. De ce? Este doar în mod excepțional mai greu de ghicit, de aceea este mai dificil pentru un hacker să intre în site-ul tău.
 • Parola administratorului. Asigurați-vă că folosiți o parolă foarte puternică formată din litere, numere, caractere și majuscule. Instalatorul vă va sugera o parolă sigură. La fel de bine puteți merge cu asta, dar nu uitați să îl salvați într-un manager de parole precum LastPass. În acest fel, nu trebuie să îl memorați.
 • E-mail de administrator. Verificați dublu dacă acest lucru este corect.

Secțiunea „Alegeți limba”:

Acest lucru este destul de auto-explicativ. Accesați limba care se potrivește cu publicul țintă al viitorului dvs. site web. De exemplu, dacă sunteți în SUA și doriți să vizați un public vorbind spaniolă, selectați limba WordPress ca spaniolă.

Secțiunea „Selectați pluginuri”:

Acesta este opțional. Dacă doriți, puteți instala unele plugin-uri la îndemână chiar de la Softaculous. Nu vom intra în asta deocamdată. Puteți instala ulterior pluginuri foarte ușor.

Secțiunea „Opțiuni avansate”:

Nu este nevoie să vă deranjați cu nicio opțiune avansată deocamdată.

Secțiunea „Selectează temă”:

În funcție de setarea Softaculous de către gazdă, este posibil să vedeți și opțiunea de a alege o temă WordPress care să fie instalată pe site-ul dvs. chiar din poartă.

Nu trebuie să vă plictisiți acum. Alegerea unei teme este un pas important și, de fapt, este mai ușor de făcut ulterior – odată ce WordPress-ul dvs. a fost instalat complet. Selecția temei pe care Softaculous o arată este limitată.

Simțiți-vă liber să ignorați această secțiune deocamdată.

După ce ați trecut prin toate aceste opțiuni, faceți clic pe „Instalare” pentru a finaliza instalarea.

După un minut sau ceva, Softaculous vă va anunța că WordPress-ul dvs. a fost instalat cu succes. Veți vedea, de asemenea, link-uri directe pe care le puteți utiliza pentru a vă conecta la acea nouă instalație.

De obicei, vă puteți conecta la instalarea dvs. WordPress accesând YOURDOMAIN.com/wp-admin/.

9. Backup-ul site-ului dvs. web

Dacă ați avut vreodată un telefon sau un computer care să moară pe dvs., știți cât de devastator poate fi dacă nu ați făcut backup la datele dvs..

Acum imaginați-vă același lucru cu site-ul dvs. web. Acest lucru este poate și mai rău, deoarece este foarte probabil ca site-ul dvs. să fie afacerea dvs..

Din fericire, cPanel face foarte ușor să nu se întâmple această tragedie, oferindu-ți o șansă de a-ți face o copie de rezervă manuală – oricând alegeți.

�� Notă; Unele gazde web se vor ocupa automat de copii de rezervă. Consultați-vă cu furnizorul de găzduire pentru a vă asigura. Totuși, a învăța cum să faceți o copie de rezervă manuală poate dovedi o abilitate valoroasă în viitor.

Pentru a începe o copie de rezervă, faceți clic pe pictograma „Expertul de rezervă” care se află în secțiunea „FIȘURI” din cPanel.

asistent de rezervă

Veți vedea acest ecran:

asistent de rezervă 2

Faceți clic pe butonul „Back Up” pentru a începe procesul de rezervă. Vi se va afișa un ecran în care aveți opțiunea de a alege dacă doriți o copie de rezervă completă (toate fișierele și configurațiile de pe site-urile dvs. web) sau backup-uri parțiale (director de acasă, baze de date MySQL, expeditori de e-mail & filtre).

Pentru a vă facilita, faceți o copie de siguranță a întregului cont și salvați-l pe un hard disk extern sau într-o altă locație sigură.

tipul de rezervă

După ce copia de rezervă va fi finalizată, o vei putea descărca.

9.1. Verificați-vă spațiul pe disc

Unele setări de găzduire vin cu un spațiu de disc nelimitat, în timp ce altele pun o șapcă undeva. Puteți verifica cât din spațiul pe care îl utilizați prin cPanel.

�� Notă; Este important să verificați periodic spațiul pe disc pentru a vedea ce părți ale site-ului dvs. ocupă cel mai mult spațiu, astfel încât să știți unde să comprimați sau să ștergeți fișierele inutile dacă rămâneți fără spațiu.

Pentru a obține o imagine generală a utilizării dvs., trebuie doar să aruncați o privire la bara laterală din dreapta a cPanel. Veți vedea diverse informații despre cât de mult spațiu pe disc îl consumați, câte baze de date ați configurat în total și multe altele.

statistici de utilizare

Pentru a vedea mai în profunzime, faceți clic pe pictograma „Utilizare disc” din secțiunea „FIȘI”.

utilizarea discului

Ceea ce veți vedea este un rezumat frumos al spațiului pe care îl ocupați diferitele dosare.

utilizarea discului 2

De asemenea, puteți vedea cota sau limita dvs. în partea de jos a primului tabel – în acest caz, cota din imaginea de mai sus este de 10,240MB (sau 10 GB).

Este important să rețineți că doar pentru că o bară albastră este plină nu înseamnă ai folosit tot spațiul – toate cifrele prezentate sunt relative la cel mai mare director.

10. Verificarea statisticilor

Ultimul lucru care merită să arunci o privire în timp ce parcurgeți cPanel este secțiunea etichetată „METRICS”.

valori

Puteți găsi o mulțime de detalii interesante acolo, toate informându-vă despre starea actuală a serverului dvs., numărul de vizite pe care le primiți și starea generală de configurare.

Fiecare din aceste secțiuni statistice prezintă o abordare ușor diferită a numerelor dvs.:

 • Vizitatori, Acces brut, Awstats, webalizer toate se concentrează pe numărul de vizitatori pe care site-urile dvs. le primesc. Prezentarea variază între fiecare din aceste sub-secțiuni.
 • Erori prezentați cele mai recente înregistrări din jurnalele de eroare ale site-ului dvs. web.
 • Lățime de bandă vă permite să vedeți utilizarea lățimii de bandă a configurației dvs. de găzduire.
 • Webalizer FTP va arata datele despre toate vizitele prin protocolul FTP.
 • CPU și utilizare simultană a conexiunii vă arată volumul resurselor mașinii consumate de configurarea dvs. de găzduire.

Gata si gata

�� Aceasta rezumă tutorialul nostru cPanel. Sperăm că vi s-a părut util. Acum ați obținut o perspectivă completă despre ce este cPanel și cum să îl utilizați atunci când configurați mediul dvs. de găzduire.

�� Deoarece probabil că site-ul dvs. web este pe deplin funcțional până acum, tot ce a mai rămas este să-l personalizați un pic – cu teme și plugin-uri – și apoi să începeți să creați conținut pentru a vă captiva publicul.

�� Există altceva despre care ai vrea să afli despre cPanel? Nu ezitați să comentați mai jos sau să ne contactați prin intermediul paginii de contact.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map