Drupal vs WordPress

Nëse ju si një devijues i ri në internet, të cilët nëse përdorin Drupal ose WordPress, ata mund të përgjigjen me:


Whatfarë është Drupal? ��

Arsyeja që do të ngatërrohen dukshëm është se të gjithë e dinë se çfarë është WordPress. Toshtë në pikën kur njerëzit që nuk janë të ri në lojën e sistemit të menaxhimit të përmbajtjes mendojnë se WordPress është opsioni i vetëm. Ata, sigurisht, do të ishin të gabuar.

Drupal në të vërtetë ka qenë rreth më i gjatë se WordPress. Të dy janë softuer me burim të hapur që ju lejon të ndërtoni dhe menaxhoni uebfaqe.

Për personin me të vërtetë të painformuar që përpiqet të ndërtojë një faqe në internet, të dy do të vijnë me një kurbë të madhe mësimi. Zhvilluesit e uebit mund të jenë të nevojshëm për të përfunduar një vizion përfundimtar, por të dy mund të ofrojnë një përvojë argëtuese të të mësuarit për fillestarët. Të gjithë zhvilluesit e uebit kanë tashmë sistemin e tyre të preferuar të menaxhimit të përmbajtjes.

Të gjitha ato që thanë, cili është më i mirë?

Kush është Fituesi?

WordPress është mbret.

mbret

Ekziston një arsye e fuqive të WordPress 27% të internetit. WordPress nuk është perfekt dhe Drupal ka siguri më të mirë se WordPress por ai është akoma më i miri CMS në treg sot.

Përkrahësit e Drupal pohojnë se personalizimi është shumë më i mirë se sa ajo që ofron WordPress dhe mënyra se si u ndërtua i bën gjërat më lehtë në planin afatgjatë. Problemi me atë pretendim është se tiparet e përparuara që ai ofron janë aq ezoterike dhe të ndërlikuara sa që do të ishte më e thjeshtë të thjesht #LearnToCode. E njëjta sasi e personalizimit mund të realizohet me një programues në internet në të dyja platformat.

Drupal u krijua me zhvillimin e internetit në mendje. Kjo do të thotë që në thelb duhet të jesh një programues në internet për të shfrytëzuar plotësisht fuqitë e Drupal.

Të dyja opsionet janë të lira për t’u përdorur. Nëse jeni vërtet në gardh dhe nuk dëshironi të merrni fjalën e ndokujt për të, provoni të dy. Unë duhet të përmend një WP instaluar plotësisht të optimizuar në përgjithësi është shumë më shpejt gjithashtu.

Sistemet e menaxhimit të përmbajtjes

Farë është një sistem i menaxhimit të përmbajtjes?

’Shtë një sistem që administron përmbajtjen tuaj, dje!

Një CMS (shkurtim i dobishëm) mund të shpjegohet me pak më shumë detaje se kaq.

Në thelb, ajo që ju lejon të bëni është të ndërtoni një faqe në internet. Ju mund ta krijoni atë nga e para, të modifikoni çdo aspekt të saj, të krijoni përmbajtje në të dhe të bëni gjithçka tjetër që duhet të bëni për të menaxhuar faqen tuaj të internetit.

Në ditët e sotme, shumë njerëz përdorin platforma eCommerce, si Shopify, për të shitur mallra dhe shërbime në internet. Nuk ishte gjithmonë kështu. Shopify dhe ilk i saj janë relativisht të reja për lojën në internet. Në të kaluarën dhe në të tashmen njerëzit përdorën WordPress dhe platforma të tjera CMS për të shitur mallrat e tyre në internet.

Para kësaj, të gjithë thjesht përdorën HTML për të krijuar faqe interneti. Vërtetë faqet e internetit të shëmtuara. Nëse nuk keni qenë për atë version të internetit, konsiderojeni veten me fat.

Sistemet e menaxhimit të përmbajtjes kanë shumë paraqitje të ndryshme në këtë ditë dhe moshë por sistemet OG janë me burim të hapur dhe lejojnë personalizimin masiv.

Pjesa e Tregut

Shumica e njerëzve kanë dëgjuar për WordPress. Ekziston një arsye për këtë. WordPress mbizotëron në treg.

Mundësia jonë e statistikave në prezantimin e këtij artikulli tregon se WordPress ndihmon një sasi mahnitëse të njerëzve të menaxhojnë faqen e tyre të internetit. Nëse thjesht shikojmë pjesën e tregut të të gjitha opsioneve CMS, atëherë rezultati është edhe më befasues.

WordPress merr në shtëpi gati 60% të pjesës së tregut dhe Drupal zë vetëm një pjesë të tregut prej 4.6%. Kjo nuk është asgjë, ky numër pasqyron një sasi të madhe njerëzish atje në internet.

Ka shumë arsye pse WordPress ka një pjesë të madhe dhe Drupal ka atë pjesë të vogël. Le të futemi në to.

Drupal

DrupalDrupal filloi përsëri në fillim të viteve 2000 si një bord mesazhesh përulur për zhvilluesit e uebit. Pasi u kalua në një projekt me burim të hapur në 2001, ajo filloi të fitojë tërheqje si një rrjet të decentralizuar të devs dhe projektuesve. Sot, Drupal është zhvilluar plotësisht nga komuniteti Drupal.

Komuniteti Drupal nuk është aq i madh sa komuniteti WordPress por anëtarët aktivë brenda tij janë diehard. Njerëzit që përdorin me të vërtetë Drupal e duan atë dhe pretendojnë se pozita më e madhe e Drupal është se nuk është WordPress.

WordPress

logo wordpress minWordPress u fillua pak më vonë se Drupal në fillim të viteve 2000. Softueri fillimisht ishte krijuar për t’i lejuar kujtdo mundësinë të krijojë një faqe në internet ose blog. Tani, pothuajse çdo lloj uebsajti mund të krijohet në CMS.

Sistemi i menaxhimit të përmbajtjes dhe kodi thelbësor vazhdon të mbahet nga Automattic, ekosistemi masiv i temave dhe shtojcave është kryesisht i zhvilluar në bashkësi. Ka grupe njerëzish të përkushtuar për të përmirësuar WordPress. Komuniteti, në përgjithësi, është masiv që çon në mbështetje të madhe në të gjitha forumet dhe platformat e tjera të komunikimit.

Shumica e zhvilluesve të internetit në ditët e sotme përdorin WordPress. Lista e arsyeve mund të jetë e gjatë ose e shkurtër, por thelbësore për të është se bën gjithçka që dikush mund të ketë nevojë. Nëse diçka nuk mund të gjendet ose të vihet në dispozicion të shpejtë, një zhvillues i trajnuar mund të përdor HTML dhe CSS për të ndërtuar atë që ata kanë parashikuar.

Si secila punë

Drupal dhe WordPress funksionojnë jashtëzakonisht të ngjashëm.

Hapi 1: Gjeni një ofrues pritës.

Drupal dhe WordPress janë softuer që i instaloni në panelin tuaj të kontrollit. Kjo do të thotë që ju duhet të kuptoni se cili shërbim pritës ju doni të përdorni. Të kuptosh se cili host do të përdorë mund të jetë pak mbytës.

Ka shumë për të zgjedhur. Disa janë të lira, ndërsa të tjerët kushtojnë shumë para. Gjëja më e mirë për të bërë është të lexoni një përmbledhje të opsioneve tuaja të ndryshme. Shërbimi ynë më i rekomanduar për pritjen është SiteGround, por ka mundësi të tjera të panumërta që ne gjithashtu rekomandojmë. Ekzistojnë opsione premium, mundësi të qëndrueshme, mundësi të lira dhe alternativa në çdo kategori.

Shumë ofrues të pritjes ofrojnë instalim 1-klikues për WordPress. Një pjesë tjetër e tyre – përfshirë SiteGround, Bluehost, HostGator dhe GoDaddy – përfshijnë tema shtesë të WordPress dhe aplikacionet e tyre të krijuesve të faqeve të internetit.

Hapi 2: Gjeni një temë.

Temat në thelb janë ana estetike e faqes suaj të internetit. Shumica e elementeve të projektimit në faqen tuaj të internetit do të vijnë nga tema juaj. Me krijimin e faqeve të internetit, ju nuk përdorni “tema” në kuptimin tradicional, sepse vetë krijuesi i faqes në internet është tema. Sidoqoftë, shumica e krijuesve të faqeve të internetit ofrojnë një galeri të stileve të ndryshme (të quajtura shabllone) për të zgjedhur.

Disa tema kanë më shumë tipare se të tjerët. Shumë tema kanë qëllime të ndryshme dhe ofrojnë funksionalitete të ndryshme në varësi të qëllimit. Një temë mund të jetë për një blog ndërsa një tjetër mund të jetë për një restorant.

Drupal dhe WordPress të dy kanë tema falas në dispozicion dhe t’ju japin mundësi për tema premium për të cilat mund të paguani. Ekziston mundësia për të blerë një temë nga një zhvillues i palëve të treta gjithashtu.

E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shkarkoni një temë dhe më pas të ngarkoni skedarin zip në CMS tuaj. Pasi të instalohet, do të ndryshojë se si duket faqja juaj e internetit dhe si mund ta ndërtoni atë.

Hapi 3: Shkarkoni shtojca ose module.

Pluginat dhe modulet janë dy emra të ndryshëm, por arrijnë të njëjtën gjë. Shtë një program i shtuar që shton një veçori të re ose ofron një lloj funksionaliteti të ri në faqen tuaj të internetit.

WordPress i quan këto shtojca dhe Drupal i quan module.

Këto pjesë shtesë të softverëve që mund të përdoren mund të bëjnë pothuajse gjithçka. Kjo varet vetëm nga ato që janë bërë për të bërë. Disa mund të fshehin një titull në një postim në blog ndërsa të tjerët mund të ofrojnë funksionim të plotë të tregtisë në faqen tuaj të internetit.

Gjë për të mbajtur në mend është se zakonisht ka mundësi të shumta për çdo çështje që dëshironi të rregulloni. Konsideroni gjithashtu që, nëse përdorni shumë plugins ose module, kjo do ta bëjë faqen tuaj të internetit të “fryrë” dhe mund ta ngadalësojë atë – shumë.

Hapi 4: Përdorni kodin për të shtuar prekje përfundimtare.

Arsyeja pse njerëzit përdorin një CMS sesa një ndërtues të faqes në internet është që të personalizojnë plotësisht faqen e tyre të internetit dhe të shmangin hënën në një kuti aftësish..

Shumë kohë, kjo do të thotë të përdorni HTML dhe CSS për të marrë atë që dëshironi. Ndonjëherë shtojcat ose modulet nuk bëjnë atë që dëshironi të bëjnë ata ose temës suaj i mungon funksionaliteti që ju mund t’i modifikoni shpejt.

Përdorimi i kodit tuaj mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të rregulluar më tej faqen tuaj të internetit. Goditësi këtu është që ju duhet të dini se çfarë po bëni ose mund të bëni më shumë dëm sesa mirë.

Tema

Shtë e pamundur të dini se sa tema për secilin CMS janë atje aktualisht. Në WordPress, aktualisht ka pak nën 6,000 tema në dispozicion. Këto janë ato në WordPress.

Ka më shumë se 11,000 tema në ThemeForest, si dhe të panumërta të tjera që qarkullojnë nëpër internet. Shtë e vështirë të gjesh një numër zyrtar të temave të Drupal; ka mjaft, por jo gati aq sa WordPress.

Zhvilluesit e temave janë në thelb zhvilluesit e palëve të treta që duan të shesin tema (ose shërbime) të përdoruesve të WordPress dhe Drupal, dhe të cilët marrin çfarëdo pune që përdoruesi dëshiron të bëjë. Për shkak të sasisë së madhe të përdoruesve që ka WordPress, kërkesa për tema WordPress është rritur në vitet e fundit. Kjo do të thotë që si një përdorues i WordPress, do të keni një grup më të madh temash për të zgjedhur.

Ka shumë zhvillues që krijojnë tema për WordPress dhe Drupal.

Plugins dhe module

Ka rreth 48.500 shtesa për WordPress. Ka rreth 43,000 module në Drupal.

Pluginat dhe modulet punojnë pothuajse identikisht në WordPress dhe Drupal. Të dy kanë shumë mundësi për të arritur ndonjëherë. Actuallyshtë vërtet e mahnitshme të kalosh nëpër shtojca dhe module të rastësishme për të parë se sa shumë të padobishme janë bërë ndër vite.

Më poshtë është e vërtetë për të dy shtojcat dhe modulet:

 1. Ata janë të nevojshëm për të personalizuar plotësisht faqen tuaj të internetit.
 2. Nëse përdorni shumë, faqja juaj do të ngadalësohet.
 3. Shtë një rrezik sigurie për të mbajtur programe të vjetruara.
 4. Shumë plugins falas mund të bëjnë një punë më të mirë sesa ato të paguara.
 5. Disa shtojca – siç janë këto – janë pothuajse të detyrueshme.

Asnjëra platformë nuk ka një avantazh të qartë këtu në funksionalitetin e shtojcave ose moduleve – të dy bëjnë atë që pretendojnë të bëjnë. Sidoqoftë, duke pasur parasysh ekosistemin masiv të shtojcave të WordPress, duhet t’i japim avantazh WordPress-it.

siguri

Drupal e bën sigurinë një përparësi kryesore. Tani, kështu vepron WordPress; megjithatë, Drupal përgjithësisht konsiderohet të jetë shumë më i sigurt.

Ai e realizon këtë përmes një sistemi këshillimor të sigurisë të drejtuar nga komuniteti. Komuniteti Drupal është agresiv kur bëhet fjalë për zgjidhjen e çështjeve të sigurisë.

Përveç kësaj, Drupal thjesht nuk është aq i popullarizuar sa WordPress, që do të thotë se ka më pak njerëz që përpiqen të hakmojnë CMS. Siç u përmend, shumë dobësi gjenden në tema dhe shtojca të vjetruara – meqenëse WordPress ka më shumë nga këto, ajo ka një “sipërfaqe sulmi” shumë më të madhe..

Kindshtë një lloj si Mac OS X përkundrejt situatës së Windows PC. Më pak njerëz përpiqen të hakojnë sistemin operativ të Apple sepse nuk kanë aq përdorues sa Windows.

Me këtë të thënë, WordPress është akoma i sigurt. Përdorimi i praktikave më të mira dhe përdorimi i shtojcave të sigurisë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të siguruar dhe monitoruar faqen tuaj të internetit. Edhe shërbimi pritës që ju zgjidhni luan një rol të madh në siguri.

SEO

Drupal dhe WordPress hyjnë në botën e optimizmit të motorit të kërkimit (SEO) në baza të barabarta. Të dy ju lejojnë modifikoni çdo aspekt të faqes tuaj të internetit që mund të ndikojnë në renditjen e motorit tuaj të kërkimit. Krahasoni këtë me opsionet e SEO në krijuesit e faqeve të njohura të internetit si Wix, Squarespace dhe Weebly, të cilat e bëjnë të vështirë për të strukturuar një faqe në internet ashtu siç dëshironi, ndër të tjera.

Në këto dy sisteme të menaxhimit të përmbajtjes, ju mund të kontrolloni të gjitha aspektet e SEO teknike, të krijoni siloset e fjalëve, të strukturoni saktë faqen tuaj të internetit, të krijoni tituj efektivë, të redaktoni URL, të redaktoni skedarët robots.txt, të përdorni një certifikatë SSL dhe të zgjedh gjithçka tjetër.

Të dy ofrojnë gjithashtu një sasi qesharake të shtojcave SEO – ose module për të zgjedhur. Midis këtyre janë opsione me plugin të egra të njohura si SEO Yoast, Jetpack, dhe Akismet, dhe module të njëjta thelbësore si Chaos Tools, Entity API dhe Webform.

Kurba e të mësuarit

Pse është kurbë mësimi më e pahijshme në Drupal? (me e veshtire per tu mesuar)

Si fillestar, ekziston një kurbë mësimi për të dy. Kjo është po aq e vërtetë edhe me platformat CMS si Drupal dhe WordPress sa është me çdo gjë në jetë. Nëse nuk jeni një zhvillues i faqes në internet ose një krijues i faqeve amatore të internetit, do të mësoni shumë. Do të ketë disa konfuzion dhe pak zhgënjim. ��

Me këtë që thuhet, WordPress është relativisht intuitiv. Drupal nuk është.

Shumica e temave të mira të WordPress funksionojnë ashtu si krijuesit e faqeve të internetit. Ato kanë funksionalitete tërheqëse dhe rënie, forma, mundësi për personalizim dhe të gjitha këmbanat dhe bilbilat që mund t’i imagjinoni.

Krijimi i përmbajtjes në Drupal mund të jetë konfuz. Nëse nuk keni përvojë me zhvillimin, do t’ju duhet shumë kohë për të mësuar. Drupal u krijua me zhvillimin e internetit në mendje dhe shumë zhvillues të uebit mendojnë se është më lehtë të përdoret sesa WordPress për shkak të kësaj. Kështu ndodh që të mësuarit për të qenë një zhvillues i faqes kërkon ca kohë.

Community

Hasshtë thënë shumë që komunitetet pas të dyja CMS-ve. As nuk mund të ekzistonte pa mbështetje dhe kontribut masiv nga anëtarët e komunitetit të saj. Anëtarët e komunitetit Drupal mund të jenë pak më hardcore sesa përdoruesit e WordPress thjesht për shkak të natyrës së të pasurit një pjesë kaq të ulët të tregut, dhe faktit që ata kanë tendencë të jenë “kodues më me përvojë”.

Përfitimet e komunitetit, përveç që në fakt ndërtojnë dhe përmirësojnë softuerin, manifestohen edhe në fillestarët. Arsyeja për këtë është sepse mënyra më e mirë për të mësuar se si të përdorni WordPress ose Drupal është duke lexuar forume dhe artikuj, si dhe duke shikuar video të mësimeve. Pa ato, ju do të keni mbërthyer.

Komuniteti i WordPress është aq masiv sa është e vështirë të gjesh një çështje që nuk është zgjidhur. Ndërsa përqindja e pjesës së tregut të Drupal mund ta bëjë komunitetin e tyre të duket e vogël, me të vërtetë është vetëm krahasimi. Komuniteti Drupal nuk është vetëm diehard, por gjithashtu është i madh. Informacioni është i lehtë për t’u gjetur për shumicën e çështjeve që kanë të bëjnë me Drupal.

Duke u kthyer mbrapa

Shumica e njerëzve duhet të përdorin WordPress. Do gjë që ju nevojitet në Drupal mund të gjendet në WordPress. Aspekti i vetëm që mund të vlen të përdoret Drupal mbi WordPress është siguria më e ngushtë që siguron Drupal.

Mund të jetë rasti i të gjithëve që grumbullohen fituesit, por sot, aq më shumë njerëz përdorin WordPress që komuniteti dhe ekosistemi i tyre vazhdon të bëhet më i fortë se sa i Drupal.

Ka raste që duhet të bëhen për të përdorur Drupal, por nëse po e lexoni këtë artikull, ekziston një shans i mirë që nuk keni ndërtuar shumë faqe në internet (mbase është hera juaj e parë?). Nëse kjo është rasti, dhe vërtet doni të përdorni një CMS me burim të hapur, WordPress duhet të jetë zgjedhja juaj.

FAQ

A është Drupal më i mirë se WordPress?

Përgjigja e shkurtër është jo. Shumica e njerëzve duhet të përdorin WordPress. Ajo që mund të mburret me Drupal është shumë karakteristika të përparuara. Problemi është se tiparet e përparuara janë aq ezoterike që ju gjithashtu mund të jeni kodues për të realizuar të njëjtën gjë. E vetmja gjë që Drupal bën në një nivel dukshëm më të lartë është siguria.

A përdor WordPress Drupal?

WordPress nuk e përdor Drupal. WordPress përdor softuerin e vet të pronarit.

Për çfarë përdoret Drupal?

Në termat më të thjeshtë, Drupal përdoret për krijimin e faqeve të internetit. Shtë një sistem i menaxhimit të përmbajtjes shumë si WordPress. Isshtë klasifikuar si një nga sistemet më të komplikuara të menaxhimit të përmbajtjes atje, por shumë njerëz ende e përdorin atë.

Pse duhet të përdorim Drupal?

Ju duhet të përdorni Drupal nëse siguria është shqetësimi kryesor i faqes tuaj. Standardet e sigurisë mund të mbahen pothuajse aq të larta në WordPress. Shumica e njerëzve duhet të përdorin WordPress nëse nuk duhet të keni sistemin më të sigurt të menaxhimit të përmbajtjes pa marrë parasysh se çfarë.

A është i lehtë për tu mësuar Drupal?

Drupal nuk është shumë i thjeshtë për tu mësuar. Ka një kurbë të madhe të të mësuarit. Shumë njerëz do t’ju thonin që WordPress ka një kurbë të madhe të të mësuarit. Kurba e të mësuarit Drupal është shumë më e shpejtë. Nëse nuk keni përvojë teknike, nuk duhet të shkoni pranë Drupal.

A është e sigurt dhe e sigurt Drupal?

Siguria është ajo që e veçon Drupal-in nga WordPress. Cshtë CMS më e sigurt. Organizata ka një ekip ekspertësh të sigurisë, puna e vetme e të cilit është të krijojë arna sigurie për të mbuluar dhe cenueshmërinë e sigurisë.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map