Ulasan Wix – 3 Perkara yang Perlu Diketahui Sebelum Menggunakan Wix (2020)

Kami: “Apa yang anda mahukan?”


Anda: “Saya mahu membina laman web!”

Kami: “Hai budak, sungguh menyeronokkan. Terdapat banyak pilihan di luar sana.

Anda: “Beritahu saya yang mana satu untuk digunakan. SEKARANG !!!! “

Kami: “Jeez baik, tenang. Adakah anda ingin belajar HTML dan menyesuaikan sepenuhnya laman web anda atau anda lebih suka drag and drop menggunakan templat siap pakai ”

Anda: “Tidak ada. Saya mahu menyesuaikan laman web saya sepenuhnya dan jika anda membuat saya belajar HTML saya akan membunuh anda. “

Gambar vektor pembangunan laman web

Kami: “Baiklah … saya rasa kita harus bercakap tentang Wix ketika itu.”

Saya menganggap ini adalah bagaimana perbualan antara kita. Saya tidak tahu mengapa anda berpotensi menjadi pembunuh dalam senario ini, tetapi pembangunan web dapat membuat orang melakukan perkara gila. Berita baiknya ialah anda tidak perlu membunuh sesiapa untuk mendapatkan laman web yang anda mahukan! Woo-hoo! ð ??????

The Low-Down

Pada akhirnya, jika anda mencari ciri penyesuaian besar-besaran sambil dapat membina laman web yang menakjubkan tanpa pengekodan dan pening kepala, maka Wix semestinya menjadi pesaing utama.

Siapa Pembangun Laman Web

Membina gambar vektor laman webMasukkan: Pembina laman web. Inti pembangun laman web seperti Wix adalah membiarkan seseorang membina laman web dengan cepat dengan mengambil keperluan untuk pengetahuan pembangunan laman web sebelumnya.

Walaupun Wix adalah salah satu pembangun laman web yang paling terkenal dan mempunyai platform hosting yang cukup baik, ia memang mempunyai batasannya. Sebagai pembina laman web, Wix adalah mudah dan senang digunakan oleh alam semula jadi. Walau bagaimanapun, masih ada keluk pembelajaran yang kecil.

Wix dibuat untuk orang yang ingin dapat menyesuaikannya semuanya di laman web baru mereka. Sekiranya anda ingin dapat membina laman web yang kelihatan hebat sendiri – Wix adalah nombor satu. Semua tanpa mengorbankan kelajuan dan fungsi.

Seret-Jatuhkannya

drag-drop-vektor

Terdapat banyak perkhidmatan pembangunan laman web yang mempunyai fungsi drag-and-drop seperti Squarespace dan Weebly. Secara amnya, antara muka reka bentuknya semudah.

Anda mengambil elemen yang ingin dibina di halaman dan menyeretnya ke dalam grid pratetap.

Ini sangat sesuai untuk penyuntingan yang mengutamakan kepantasan dan kemudahan penggunaan sementara kurang penyesuaian. Tetapi apa yang berlaku apabila grid yang telah ditetapkan dilepaskan? Kekacauan?

Anda akan berfikir, tetapi bukan dengan Wix.

Kebebasan untuk Membuat Apa sahaja

Tidak ada kebakaran yang disebabkan oleh Wix (yang kita ketahui) tetapi secara jujurnya sedikit kekacauan berlaku. Wix percaya apa sahaja yang mungkin dilakukan oleh pembangun laman web mereka.

Ini adalah zon yang agak aneh yang dihuni Wix. Bukan sahaja pembangun laman web berfungsi drag-and-drop, anda juga boleh meletakkan elemen apa sahaja di mana sahaja dan melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Perisian Wix mempunyai lebih daripada 20 juta laman web hari ini, jadi jelas mereka melakukan sesuatu yang betul. Terdapat pembangun laman web lain yang berfungsi tanpa grid yang telah ditetapkan tetapi benar-benar mengerikan bagaimana elemen berinteraksi.

Yang Baik

laman web mesra penggunaApabila saya menggunakan program yang berbeza, saya sering berfikir, “Saya harap saya boleh melakukan bla bla bla.” Dengan Wix – “bla bla bla” sentiasa ada. Sejujurnya saya tidak fikir mereka meninggalkan apa-apa yang boleh anda lakukan dengan pembangun laman web terbaik.

Semasa membuat laman web anda, anda boleh membuatnya kelihatan seperti yang anda inginkan dan konfigurasi laman web yang digabungkan dengan onboarding terbaik di dalam kelas. Setelah anda benar-benar menggunakan Wix – ia boleh menjadi intuitif dan mudah digunakan yang merupakan anomali dengan banyak pembangun.

Aspek lain yang perlu disebutkan ialah pengalaman bergerak. Sesekali anda perlu mengubah laman mudah alih secara berasingan dari versi desktop. Melakukan ini agak tidak menyakitkan dan dapat membantu menghilangkan kembung tambahan dari laman web asal anda. Tetapi bertahan! Tidak semuanya sempurna.

Yang jahat

Dengan kebebasan yang baru ditemui ini terdapat banyak pilihan dan banyak ciri menarik perhatian. Tiba-tiba sahaja pembangun laman web yang mudah dan mudah, yang anda pilih telah mengaktifkan anda dan anda menjadi terharu. Banyak yang perlu dipelajari! Begitu sedikit masa!

Siapa sebenarnya Wix

Anda harus menggunakan Wix jika anda mahu drag-and-drop tetapi anda juga mempunyai sedikit kesabaran untuk meluangkan masa untuk menguasai fungsi Wix. Setelah Wix dikuasai, ia adalah alat hebat yang akan membolehkan anda mengubah kanvas kosong menjadi karya seni.

Sebilangan besar orang yang ingin membina laman web mereka sendiri harus menggunakan Wix. Satu-satunya orang yang saya tunjuk ke arah Squarespace dan Weebly adalah mereka yang mahukan laman web sederhana tanpa gangguan. Tiada kekecohan.

Pada dasarnya, anak-anak yang keren menggunakan Wix.

Mari Runtuhkan

Penyunting

lourdes twitter ms kata meme

Bahagian positif dari editornya semudah itu. Penyunting adalah sesuatu yang dapat anda pilih dengan segera dan menjadi separuh baik. Terdapat beberapa muslihat dan perkara yang lebih baik untuk dipelajari tetapi sebahagian besarnya mudah melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Masalah lama menggerakkan elemen di sekitar perisian ialah ada kemungkinan ia boleh mengganggu elemen lain di sekitarnya. Tidak begitu dramatiknya perisian seperti Microsoft Word, tetapi masih boleh menyebabkan beberapa masalah.

Masalah yang dihadapi dapat diatasi dengan mudah. Nasib baik, ada alat seperti buat asal, buat semula, snap-to-grid dan drag anchor. Berikut adalah contoh masalah yang biasanya timbul. Apabila kita menukar saiz fon satu bahagian – logo tajuk juga diperbesarkan dengan jelas.

Editor Wix sama mudah digunakan dengan editor lain di luar sana. Dengan editor Wix memang ada lebih banyak lagi. Lebih menyeronokkan walaupun – kami berjanji.

Dengan kebebasan reka bentuk sepenuhnya terdapat beberapa ciri hebat dalam editor yang tidak dapat dilakukan di kebanyakan pembangun laman web dan sangat sukar untuk dibina ke laman web yang dibina khas. Keupayaan Wix untuk membuang video dan animasi ke mana sahaja dan di mana sahaja ciri lucah peringkat seterusnya pada pendapat kami.

Kebiasaan dengan beberapa masalah pemformatan bukan pemecah masalah. Masalahnya berlaku tetapi ia selalu dapat diselesaikan dengan mudah dan berbaloi untuk penyunting kanvas kosong yang lengkap. Kemudahan penyunting juga indah. Adakah kami menyebut anda hanya menyeret omong kosong yang anda mahukan ke tempat yang anda mahukan dan kemudian meninggalkannya di sana? Hebat!

Unsur

Beri tahu kami jika ada elemen yang ingin anda tambahkan ke laman web dan tidak terdapat di Wix. Kami mencuba, dan kami tidak dapat menjumpai apa-apa yang ingin kami lakukan yang tidak tersedia. Sekiranya anda menghubungi pasukan sokongan di syarikat itu, mereka mungkin akan menambahkan ciri secepat yang mereka boleh.

Banyak kemungkinan yang tidak masuk akal adalah apa yang anda dapat dengan Wix. Senarai elemen untuk ditambahkan sangat mengejutkan.

unsur

Jadi. Banyak. Pilihan.

Walaupun ini memungkinkan untuk menyesuaikan laman web dengan cara yang mungkin, ia juga boleh membebankan. Menu dan ikon kecil ada di setiap sudut dan celah Wix. Mencari pilihan untuk mengedit aspek halaman mungkin muncul di tempat yang tidak akan pernah anda fikirkan.

Terdapat beberapa elemen yang ditetapkan Melangkah ke eselon atas pembangun laman web. Elemen yang paling kemas dan paling bagus mestilah latar belakang video. Anda boleh merebut telefon anda, merakam anjing anda menjilat bitnya, dan menjadikannya latar belakang laman web seni moden anda.

Unsur-unsur lain yang perlu disebut ialah jalur lebar dan galeri. Jalur lebar penuh membolehkan anda mengatur laman web anda ke bahagian yang paling bersih dengan susun atur yang tersusun indah.

Galeri (dilihat di bawah) membolehkan anda mengambil sekumpulan gambar dan menyatukannya dengan cara yang estetik. Saya tidak akan menggunakan contoh yang sama seperti yang saya lakukan untuk video latar belakang – tetapi anda mendapat idea.

paparan galeri wix

Tema

Satu aspek pelik dari Wix yang harus disebutkan ialah anda tidak boleh menukar tema anda. Sebilangan besar pembangun laman web membolehkan anda menggunakan satu tema untuk sementara waktu dan apabila anda ingin menguji yang lain, anda hanya menukarnya.

Tema sepatutnya diterjemahkan ke telefon bimbit dengan baik. Sebahagian besar yang mereka lakukan – sama seperti pembangun laman web lain, ia tidak berfungsi dengan sempurna. Anda mungkin perlu masuk dan menukar beberapa perkara.

Topik biasa muncul – ada sejuta pilihan. Perkara terbaik mengenai Wix ialah anda dapat menjadikan laman web anda menjadi laman web anda. Masalahnya adalah sukar untuk mencari apa yang anda cari dan banyak pilihan akan meminta anda bertanya mengapa ia ada dan siapa yang menggunakannya.

Asas pengetahuan

Sekiranya anda merasa terharu, Wix telah melindungi anda. Petua untuk menjadi lebih baik dalam menggunakan perisian apa pun: Gunakan asas pengetahuan mereka. Saya jamin setiap kali ada pertanyaan yang diajukan pasukan sokongan pelanggan Wix menulis artikel pengetahuan untuk menjawab soalan itu.

Kenapa saya tahu ini? Kerana Pusat Bantuan Wix adalah epik. Memilih bahagian Editor pusat bantuan membawa kepada ratusan artikel. Beratus! Mengetahui cara menggunakan mana-mana ciri boleh dilakukan dengan pergi ke pusat bantuan dan mencari apa yang anda cari. Malah mereka akan mengajar anda tentang SEO jika anda mahu membacanya. Wix benar-benar telah anda lindungi.

Blogging

cara membina laman blogHalaman blog adalah jenis kebalikan dari Wix yang lain atas apa jua alasan. Pilihan blog untuk pembangun laman web semudah mereka datang. Pada dasarnya ini adalah penyunting teks berstruktur yang membolehkan anda menambahkan gambar. Saya tidak mengeluh kerana saya fikir bahagian blog berfungsi dengan baik dengan cara ini.

Wix masih menawarkan semua yang anda mahukan sebagai pemilik blog. Ia membolehkan pengarang, kategori, draf, foto sampul, kaunter tontonan, avatar, seperti kaunter, dan anggaran masa membaca.

SEO

Wix mempunyai reputasi SEO yang sangat buruk di web luas yang hebat. Sebab utama ini adalah kerana Wix sebelum 2016 dibina berdasarkan teknologi Flash, yang sangat buruk untuk SEO. Wix juga mempunyai beberapa masalah lain dengan struktur URL dan menambahkan atribut alt.

Walaupun Wix masih bukan yang terbaik dalam hal SEO – John Muller, seorang pegawai kanan Google mengatakan, “Laman web Wix berfungsi dengan baik dalam pencarian.” Apa lagi yang boleh anda minta dari pembangun laman web? Sekiranya anda menggunakan Wix, maka kemungkinan anda bukan pakar SEO jadi baik mungkin baik untuk anda.

Wix menawarkan apa yang kebanyakan pengguna mahukan atau perlukan untuk SEO. Pilihan untuk menyesuaikan tajuk dan deskripsi meta, dan menyambung ke pelbagai alat SEO. Walaupun anda tidak akan membakar dunia dengan keupayaan SEO yang gila – Wix masih boleh menyelesaikan tugasnya.

Satu-satunya masa yang harus dielakkan Wix adalah anda benar-benar merancang untuk menggunakan SEO. Ini biasanya tidak berlaku bagi orang yang menggunakan pembangun laman web.

Harga

Wix tidak mempunyai percubaan percuma. Apa-apaan !? Tiada percubaan percuma? Mengapa tidak ada?

Ini hanya kerana laman web yang dibuat Wix dapat digunakan secara percuma – selamanya.

Apabila menggunakan versi percuma Wix, nama domain anda akan mempunyai format ini: username.wixsite.com/siteaddress. Untuk menggunakan domain khusus, anda harus menaik taraf ke Pelan Premium.

rancangan wix

Pelan Premium merangkumi tahun hosting domain percuma di atas semua faedah lain yang ditawarkan serta pilihan untuk membeli G Suite Google untuk digunakan alamat e-mel tersuai.

Wix memang mahal tetapi harganya pasti berbaloi jika anda tidak mahir dalam bidang teknologi. Menaik taraf dengan Wix dapat membantu anda meningkatkan laman web anda dengan beberapa cara yang berbeza. Setiap peringkat menawarkan faedah yang bermakna. Tahap pertengahan biasanya akan mencukupi untuk kebanyakan pelanggan.

Kepintaran Reka Bentuk Buatan

Wix ADI adalah yang pertama seumpamanya, dan masih dalam peringkat awal – dan sebagai hasilnya, apa yang dijanjikan tidak akan berlaku jujur. Apa yang dilakukan oleh ADI adalah menanyakan kepada anda pelbagai soalan dan menerapkannya pada algoritma yang membuat laman web untuk anda. Ia memerlukan semua pilihan elemen, tema, dan tata letak dan pengambilan dari setiap kombinasi.

Apa yang Dijanjikan: ADI pada masa ini menjanjikan laman web yang menakjubkan yang unik.

Apa yang Harapan: Apa yang sebenarnya dilakukan oleh ADI adalah memberi anda permulaan yang baik dalam reka bentuk web anda, jangan harap ia merangkumi keseluruhan proses.

Daripada meluangkan masa untuk melihat semua tema dan susun atur pilihan perisian untuk anda berdasarkan pilihan dan soalan yang diajukan. Ini adalah ciri menjimatkan masa dan mengurangkan keputusan – dan tidak ada yang salah dengan itu. Dengan berlalunya masa, alat ini diharapkan dapat menjadi lebih banyak lagi.

Soalan Lazim

Adakah Wix lebih baik daripada WordPress?

Jawapan ringkasnya adalah tidak. Jawapan yang lebih panjang adalah bahawa ia boleh. Sekiranya anda ingin menyesuaikan laman web anda tanpa keluk pembelajaran yang kukuh maka Wix lebih baik daripada WordPress untuk anda. WordPress adalah selok-belok mendalam ke dalam pembangunan laman web sedangkan Wix seperti memasuki jalan yang cetek dan menggoda idea untuk berenang ke ujung yang dalam.

Adakah laman web Wix benar-benar percuma?

Wix mempunyai versi percuma tetapi nama domain anda akan mempunyai format ini: username.wixsite.com/siteaddress. Untuk menggunakan domain khusus dan membuka banyak ciri, anda harus memilih pelan berbayar.

Bagaimana saya mendapatkan nama domain percuma dari Wix?

Nama domain percuma tersedia setelah memilih pelan berbayar. Anda masih perlu membayar rancangan Wix tetapi mereka memasukkan nama domain secara percuma – selama setahun.

Berapakah domain Wix selepas tahun percuma?

Nama domain akan dikenakan biaya $ 14.95 untuk tahun setelah tahun percuma anda habis. Harga itu agak kompetitif dengan platform hosting lain.

Kesimpulannya

88% orang yang menggunakan Wix sangat mengesyorkannya kepada rakan. Pada ketika ini, saya mengatakan bahawa kita berkawan – dan mahu secara rasmi mengesyorkan Wix kepada anda.

Sekiranya kita mempunyai masa akan ada upacara yang rapi dengan sangkakala dan confetti. Kami tahu anda perlu terus membina laman web anda jadi saya tidak akan menahan anda lagi. Pergi ke halaman harga dan rancangan Wix untuk memulakan.

Rujukan dan kredit gambar:

  • Spericorn.com
  • E-melBoster.com
  • ClearEditorial.co.uk
  • RSWebsols.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector