Hoe toegankelijkheid voor elke online doelgroep te waarborgen

Volgens Interactive Accessibility waren er vanaf 2012 ongeveer 7,6 miljoen webgebruikers met een gehoorbeperking die online actief waren. 8,1 miljoen gebruikers hadden een visuele beperking en 15,2 miljoen gebruikers hadden een cognitieve, mentale of emotionele beperking. Met dit scala aan mogelijkheden en unieke behoeften, richt u zich adequaat op het hele publiek van uw website?


Waarom is toegankelijkheid belangrijk??

Je zou kunnen denken dat, omdat je website geschreven tekst, videoclips en duidelijke menu-opties bevat, het duidelijk is wat betreft toegankelijkheid voor alle gebruikers. Meer dan 57 miljoen Amerikanen hebben echter een handicap die van invloed is op hun vermogen om online te navigeren. Bovendien is dit slechts één land op een wereldmarkt.

Om rekening te houden met deze ‘minderheid’ tijdens het ontwerpen, publiceren en aanpassen van uw website, is het belangrijk om alle mogelijkheden te bekijken. Met een grotere diversiteit en een open geest begint de eerste poging van uw bedrijf om klanten te bereiken voordat ze zelfs maar een aankoop doen.

Uw publiek is al divers en die gebruikers hebben allemaal verschillende ervaringen met uw site. Mensen die doof zijn, gaan anders om met media dan mensen die horen. Mensen met kleurenblindheid reageren anders op afbeeldingen en tekst dan iemand die elke tint duidelijk ziet. Bij populaties die aan traumatisch hersenletsel lijden, kunnen emoties worden opgewekt door beelden of videocontent.

Tussen het beperken van uw beoogde doelgroep, het maken van marketingmateriaal dat past bij de merkboodschappen van uw bedrijf en het lanceren van een website die de culturele behoeften van uw markt erkent, heeft u waarschijnlijk het segment van bezoekers met een handicap over het hoofd gezien.

Toegankelijkheid is belangrijk voor zowel uw winst als uw relatie met uw klanten. Het aanbieden van een accommoderende website die rekening houdt met de behoeften van anderen, positioneert uw bedrijf als een bedrijf dat zich bewust is van diversiteit. Er is geen betere manier om klanten te laten zien dat u om hun behoeften geeft dan door een website te ontwerpen die aan die behoeften voldoet.

Foto door mantasmagorical Gelicentieerd onder Morguefile

Wat betekent toegankelijkheid?

De definitie van toegankelijkheid omvat het vermogen om te bereiken of binnen te komen, het vermogen om gemakkelijk te verkrijgen of te gebruiken en het vermogen om te begrijpen of te waarderen. Wat betreft het bereiken van doelgroepen met een handicap, is het een eerste stap om uw website gemakkelijk te navigeren.

Voor iemand met een visuele beperking levert te veel tekst alleen maar frustratie op. Voor een websitebezoeker die kleurenblind is, levert het lezen van tekst die afwijkt van standaard zwart op wit alleen maar hogere bouncepercentages op.

Dus, hoe kun je een groot deel van deze unieke minderheid huisvesten? We bespreken de stappen die u kunt nemen om uw website te bouwen op basis van de behoeften van uw klanten, waaronder slechthorenden, mensen met een visuele beperking, mensen met autisme en mensen met cognitieve handicaps of stoornissen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS). Sommige WordPress-thema’s voor zakelijke sites houden al rekening met het volgende, maar zijn op dit moment zeldzaam.

Website-ontwerp met doofheid in gedachten

In reactie op goedbedoelende webontwerpers die algemene aanbevelingen doen voor websites die dove bezoekers bedienen, stelt Lisa Herrod van A List Apart dat doofheid meer is dan het ‘tegenovergestelde’ van blindheid.

Hoewel ‘doof of blind’ een essentieel contrast lijkt, legt Herrod uit dat doof zijn een veel complexere ervaring is dan veel horende mensen begrijpen. Ten eerste is er een verschil tussen iemand die doof is en de dovengemeenschap.

In wezen omvat het woord doof (met een kleine letter “d”) elke persoon die slechthorend is. Het woord doof (met een hoofdletter “D”) omvat echter de hele gemeenschap en cultuur van doofheid waarmee veel doven zich identificeren.

In plaats van een subgroep van de categorie ‘handicap’, staat doofheid op zichzelf als een aparte cultuur van die van horende mensen. Hoewel de gesproken taal kan vertalen in ASL (American Sign Language), is ASL een geheel andere taal dan gesproken Engels.

Foto door Anna Vander Stel op Unsplash

Strategieën voor het verwelkomen van dove gebruikers

Wat betekent het culturele onderscheid tussen doofheid voor website-ontwerpers en ondernemers? Het betekent dat het simpelweg transcriberen van audiocontent niet voldoende is om het dove publiek volledig te bereiken. Met bijschriften en ondertitels kan de onderliggende boodschap van de media vervormd raken.

Hoewel bijschriften en ondertitels een positieve eerste stap zijn op weg naar toegankelijkheid, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw inhoud naar ASL wordt vertaald. Transcriberen kan de basis omvatten, maar vertaling helpt om uw bericht nauwkeuriger over te brengen.

Herrod suggereert dat website-eigenaren, om de dovengemeenschap te omarmen, zich meer richten op doofheid als cultuur dan op een handicap. Richt je op deze unieke cultuur op dezelfde manier als op een cultuur die een andere gesproken taal gebruikt die je niet vloeiend spreekt.

Na het advies van Herrod over zowel media als webschrijven, zullen de volgende strategieën helpen om uw website toegankelijker te maken voor de dovengemeenschap:

Multimedia

 • Probeer gebarentolken te gebruiken voor videomedia
 • Gebruik transcriptie en ondertitels als back-up of als primair middel als er geen gebarentolken zijn
 • Voeg waar nodig transcriptie van geluidseffecten toe

Schriftelijke inhoud

 • Vermijd synoniemen, jargon en woordspelingen die mensen kunnen verwarren van wie de eerste taal geen Engels is
 • Gebruik kopjes en tussenkopjes
 • Maak eerst uw punt en leg het vervolgens uit
 • Gebruik korte lijnlengtes
 • Voeg lijsten met opsommingstekens toe
 • Gebruik een actieve stem
 • Geef definities in eenvoudige termen

Websiteontwerp voor bezoekers met visuele beperkingen

Naarmate technologie evolueert en uitbreidt, groeit ondersteunende technologie net zo snel. Moderne software helpt mensen met een visuele beperking om door websites te navigeren, online te winkelen en zelfs sms-berichten te lezen en op te stellen.

U of uw grafisch ontwerpteam hebben waarschijnlijk veel tijd besteed aan het aanscherpen van de grafische en lay-out van uw website. Uw kleurenschema, lettertypegebruik en opname van afbeeldingen dragen allemaal bij aan de levensvatbaarheid van uw website en dus uw online bedrijf.

Maar heb je overwogen wat bezoekers ‘zien’ als ze niet kunnen zien? Voor veel websitegebruikers met een visuele beperking is een website zonder de juiste accommodatie nutteloos. Hier leest u hoe u uw website aanpast om bezoekers met visuele beperkingen te omarmen in plaats van af te wijzen.

Foto door DodgertonSkillhause Gelicentieerd onder Morguefile

Strategieën voor het verwelkomen van visueel gehandicapte bezoekers

De American Foundation for the Blind stelt voor om verschillende stappen te ondernemen om tegemoet te komen aan het publiek dat geen standaard webpagina’s kan bekijken. Voor een inclusieve ervaring, hier zijn hun voorgestelde strategieën om uw site toegankelijk te maken.

Label alle afbeeldingen

In het ideale geval gebruikt u alt = -tags, of u nu een visueel gehandicapte doelgroep wilt bereiken of niet. Als je deze gewoonte echter nog niet hebt omarmd, helpt het gebruik van afbeeldingsbeschrijvingen in het alternatieve tekstveld op elke afbeelding je pagina ook te optimaliseren voor zoekmachines.

Nadat u voor elke afbeelding alt = -tags heeft toegevoegd, bekijkt u uw website zonder afbeeldingen en kijkt u of uw beschrijvingen zinvol zijn. Het doel is om beschrijvingen te maken die nuttig zijn voor mensen die ondersteunende technologie gebruiken om webpagina’s te “lezen”.

Label paginastructuur

Als websitebezoekers ondersteunende technologie gebruiken, zijn er nog steeds beperkingen aan deze middelen. Door de structuur van uw pagina te labelen, kunnen bezoekers weten waar ze zich op uw pagina bevinden en waar ze op gaan klikken.

Vergemakkelijk dit proces door niet alleen visuele aanwijzingen te gebruiken voor mensen die ze kunnen zien, maar ook labels via HTML op te nemen voor eenvoudigere navigatie. Elk deel van uw website dat visueel verschillend is om te benadrukken, moet een labelnadruk krijgen voor alleen auditieve bezoekers.

Gebruik duidelijke links

Veel bezoekers van uw website zullen alleen linktekst lezen, op zoek naar iets specifieks. Geef bezoekers met een visuele beperking de mogelijkheid om zonder enig giswerk de links op uw website te vinden.

Beperk niet-HTML-ontwerpelementen

Het gebruik van creatieve visuele versieringen is niet geschikt voor alle doelgroepen en kan een online ervaring in de war brengen voor bezoekers die ze niet kunnen zien. Overweeg de niet-HTML-elementen op uw website en of ze echt nodig zijn. Bedenk ook dat veel gebruikers die niet slechtziend zijn, ook een schonere pagina kunnen waarderen.

Foto door Nick Karvounis op Unsplash

Websiteontwerp voor mensen met cognitieve handicaps

Cognitieve handicaps omvatten verschillende aandoeningen zoals het downsyndroom, traumatisch hersenletsel (TBI), dementie, dyslexie en aandachtstekortstoornis (ADD). Zelfs posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft langdurige cognitieve effecten veroorzaakt door psychologisch trauma.

Het National Center on Disability and Access to Education (NCDAE) merkt op dat 14,3 miljoen Amerikanen van 15 jaar en ouder een verstandelijke handicap hebben. Tegelijkertijd eisen reguliere doelgroepen toegankelijke en responsieve online ervaringen, en toegankelijkheid voldoet aan beide doelen.

Strategieën voor het verwelkomen van bezoekers met cognitieve beperkingen

De drie belangrijkste suggesties van NCDAE zijn onder meer het focussen op hoe gebruikers omgaan met een website en hoe responsief de site is op de behoeften van bezoekers. Over het algemeen mag uw website niet teveel werk van het publiek vragen. In plaats daarvan moet u streven naar efficiëntie en effectiviteit in elk onderdeel.

Gebruik een open ontwerp

Zoals NCDAE opmerkt, kunnen mensen met leerproblemen moeite hebben met het verwerken van tekst en cijfers en het navigeren in ruimtelijke zin. Daarom helpt het gebruik van een duidelijk en overzichtelijk ontwerp dat belangrijke navigatiefuncties (menu’s en links) benadrukt, het aantal stimuli in de online omgeving te verminderen.

Adres leesbaarheid en bruikbaarheid

Ook als het gaat om leesbaarheid, moet de kopie op uw website een algemeen publiek aanspreken. In de meeste gevallen betekent dit een leesniveau van ongeveer het achtste leerjaar. Hoewel leesbaarheid een overweging is bij het aanpassen van uw website voor mensen met een laag alfabet, zou u vanaf het begin al naar een laag begripsniveau moeten schrijven.

Andere methoden voor het maken van verteerbare inhoud, zoals het gebruik van koppen en opsommingstekens, het uitwerken van één idee per alinea en het beperken van de lengte van de regels, dienen allemaal doelgroepen met cognitieve beperkingen en dienen ook een algemeen publiek.

Vermijd schurende audio en video

Ten slotte is een unieke overweging voor mensen die aan angststoornissen of PTSS-stoornissen kunnen lijden, het gebruik van video en audio op pagina’s, vooral als sitegebruikers deze functies niet kunnen onderbreken of beëindigen. Vermijd indien mogelijk inleidende muziek of video’s die automatisch worden afgespeeld en die gebruikers overrompelen.

Websiteontwerp voor gebruikers met autisme

Autisme-aandoeningen vallen wel onder de categorie cognitieve handicaps, maar autisme alleen verdient zijn eigen categorie vanwege de variatie in de algehele conditie. Omdat autisme varieert van relatief licht tot ernstig, kunnen specifieke behoeften variëren voor verschillende gebruikers.

De National Autistic Society beveelt echter een paar basisstappen aan om gebruikers tegemoet te komen die mogelijk sensorische en communicatieproblemen hebben, die beide voorkomen bij alle varianten van autisme. Veel van deze stappen komen ten goede aan zowel een normaal publiek als aan een publiek met andere handicaps.

Voorzie in zintuiglijke behoeften

Veel mensen met autisme ervaren sensorische uitdagingen wanneer ze worden geconfronteerd met “drukke” omgevingen. Door uw website eenvoudig te houden, helpt u bij het navigeren en vermijdt u bewegende afbeeldingen of andere elementen om overprikkeling te voorkomen.

Maak de website consistent

Consistentie en routine helpen mensen met autisme vaak om hun dagelijkse gewoonten zonder stress te handhaven. Daarom kan een website met een onderscheidend ontwerp op elke pagina u esthetisch aantrekkelijk vinden, maar het zal uw bezoeker waarschijnlijk belasten met autisme.

Gebruik eenvoudige taal

Net als schrijven voor mensen die doof zijn, vereist het schrijven van inhoud voor mensen met autisme ook het vermijden van metaforische taal en woordspelingen. Probeer geen dubbelzinnige taal te gebruiken, inclusief woorden met meerdere betekenissen of synoniemen waarvan de betekenis onduidelijk is.

Vraag gebruikerstesten aan

Betrek indien mogelijk mensen met autisme bij uw testproces bij het ontwerpen van uw website. Zorg ervoor dat u accommodaties aanbiedt voor mensen die naar uw locatie reizen om zich op hun gemak te voelen in hun omgeving. Dit kan een voorbereiding vooraf of bezoeken aan de locatie omvatten voordat u begint met testen, zodat uw deelnemers aan de ruimte kunnen wennen.

Foto door LiaLeslie Onder licentie van Morguefile

Voordelen van een betere toegankelijkheid van de website

De taak lijkt misschien ontmoedigend als uw website al live is, maar het nemen van stappen in de richting van grotere toegankelijkheid zal uw bedrijf na verloop van tijd ten goede komen. Met de technologie van vandaag kunnen meer mensen dan ooit het internet omarmen en gebruiken.

Over het algemeen heeft het meer voordelen om ervoor te zorgen dat uw website toegankelijk is voor verschillende doelgroepen dan gebruikers met een handicap. Mensen met beperkte technologie-ervaring, mensen met apparaten met atypische opmaak of schermafmetingen en het publiek die snelle, eenvoudige en bruikbare website-ervaringen wensen, zullen allemaal profiteren van een toegankelijkheidsboost (houd er rekening mee dat de snelheid van uw site ook afhankelijk is van een fatsoenlijke webhostingprovider – we hebben beoordelingen van webhosting gedaan voor Canada, vergelijking van webhosting voor Australië en zelfs het VK).

Omdat uw doelgroep waarschijnlijk mensen van alle niveaus omvat, is er geen reden om die specifieke groepen over het hoofd te zien bij het ontwerpen en implementeren van uw website. Een beetje extra werk betekent nu later een hoger rendement, wanneer mensen die uw product of dienst gemakkelijk kunnen gebruiken, delen met de rest van de online community.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map