Pojasnjene različne vrste spletnega gostovanja (v skupni rabi, VPS, namensko)

Različne vrste spletnega gostovanja


Ali potrebujete prostor za namestitev svojega spletnega mesta, vendar vas zmedejo različne vrste spletnega gostovanja? Potem ste prišli na pravo mesto.

Iskanje pravega spletnega gostitelja zase ni enostavno. Upoštevati je treba veliko dejavnikov. Tudi če ste prebrali naš seznam najboljših spletnih gostovanj, boste morda še vedno obtičali z vprašanji, katera spletna stran je prava za vas.

V pomoč pri tem vam bo v tej objavi temeljil na tem, kaj je spletno gostovanje in katere vrste spletnega gostovanja so na voljo. Po tem bomo podrobno razpravljali o različnih vrstah spletnega gostovanja, vključno s tem, kako delujejo, prednosti in slabosti in za koga so najbolj primerni.

Pripravljeni? Nato začnimo.

Najprej Osnove – Kaj natančno je spletno gostovanje?

različne vrste spletnega gostovanja - razloženo gostovanjeNajprej razjasnimo, kaj sploh je spletno gostovanje.

Pravzaprav je zelo preprosto. Ko si ogledate spletno mesto v brskalniku, lahko to storite, ker je brskalnik prenesel številne datoteke, napolnjene s kodo in oznako pretvoril v nekaj, kar lahko dejansko vidite.

Tako kot v računalniku so bile tudi te datoteke nekje shranjene, tako da lahko do njih dostopate. Vendar so bili namesto na trdem disku v drugem računalniku, tako imenovanem strežniku.

Strežniki so zmogljivejši od vašega prenosnika (zato lahko hkrati upravljajo številni ljudje, ki dostopajo do spletnega mesta), vendar ga sestavljajo iste stvari kot CPU, pomnilnik in druge komponente. Ima celo operacijski sistem, običajno na osnovi Linuxa.

Lastnik strežnika ga odda v najem osebi, ki je lastnica spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in nudi tudi nekatere druge storitve, kot so upravljanje strežnika, podpora, pregledovanje zlonamerne programske opreme, varnostne kopije in tako naprej. Postopek zagotavljanja te infrastrukture za druge se imenuje spletno gostovanje. Oseba, ki to počne, se imenuje ponudnik gostovanja.

Vse jasno do zdaj? Kul, nato pa pojdimo v več podrobnosti.

Kakšne različne vrste spletnega gostovanja obstajajo?

prikazuje različne vrste spletnega gostovanja - v skupni rabi vs vps vs namensko

Spletno gostovanje je več kot ena stvar. Najprej večina gostiteljev ponuja več paketov storitev, ki so lahko cenovno zelo različni in glede na to, kaj zanj dobite.

Toda ena izmed prvih in najosnovnejših odločitev, ki jo morate sprejeti, je, da se odločite za eno od različnih vrst gostovanja.

Medtem ko obstajajo različni načini za razlikovanje ponudb spletnega gostovanja (funkcije, raven upravljanja), je najosnovnejši način pogledati tehnologijo, ki se uporablja za strežnik.

To je smiselno, ker kot boste videli spodaj, ta del določa tudi veliko drugih dejavnikov, kot so zmogljivost, varnost, razširljivost in raven napora na vaši strani.

Ker je to tako pomembno, namesto da najprej pogledate podjetja in cene, se bolje najprej osredotočite na ugotovitev, katera od različnih vrst spletnega gostovanja je prava vrsta za vas. Po tem lahko še vedno pogledate, kaj je na voljo.

V nadaljevanju bomo natančno preučili štiri najpogostejše vrste gostovanja: deljeno, VPS, namensko in gostovanje v oblaku. Torej veste, kako sprejeti odločitev zase.

1. Skupno gostovanje – najboljše za začetnike

Skupno gostovanje

Skupno gostovanje je točno tisto, kar zveni. S skupnim računom za gostovanje se vaše spletno mesto nahaja na istem strežniku kot kup drugih spletnih mest.

Koliko jih je kup? To je res odvisno od ponudnika nastavitev in ponudnika gostovanja. Vendar pa ni redkost, če spletno mesto ponuja sto in celo tisoče drugih.

Prednosti

Največja prednost te možnosti je, da stroške strežnika delite tudi z mnogimi ljudmi. Če ponudnik gostovanja lahko na en strežnik postavi več sto ali tisoč odjemalcev, jim to omogoči širjenje operativnih stroškov med številnimi strankami.

Zato je skupno gostovanje najbolj dostopno. Lahko ga imate za poceni 2 USD / mesec s povprečnimi stroški v območju od $ 5 do 10 na mesec. Super za ljudi z omejenimi sredstvi in ​​tiste, ki šele začenjajo.

Poleg tega s skupnim računom gostovanja običajno poskrbite tudi za nastavitev. Konfiguriranja je zelo malo, tako da se lahko popolnoma osredotočite na izdelavo svojega spletnega mesta.

Slabosti

Skupna raba strežnika z mnogimi strankami pa je tudi največja slaba stran tega dogovora. Kot rečeno, je strežnik računalnik z viri, kot so prostor na trdem disku, hitrost CPU-ja in RAM-a.

VPS proti skupni rabi

Ti viri so končni. Tako kot se vaš prenosnik upočasni, ko zaženete preveč programov hkrati, tako tudi te naprave, ko jih imate preveč.

Ker vsa spletna mesta v skupni gostiteljici povprašujejo po virih strežnika, lahko naletite na težave, če eno od njih zviša vso procesorsko moč zaradi povečanega prometa ali napačne kode. Tako vsi ostali tekmujejo za preostale, kar vodi do izpadov (kar pomeni, da vaše spletno mesto ni dosegljivo) ali zmanjšane hitrosti nalaganja.

To je pojav, imenovan “učinek slabega soseda”, eden glavnih razlogov za deljeno gostovanje pa je najbolj problematičen od različnih vrst spletnega gostovanja. Medtem ko se mnogi gostitelji aktivno poskušajo izogniti temu scenariju, je tveganje, ki ga prevzamete pri tej določeni namestitvi. Konec koncev, če vsaka stranka plačuje 5 USD / mesec, ali je res vredno porabiti ure podpore za posamezno stranko? V resnici ne.

Za koga je?

Ali je skupno gostovanje kdaj dobra ideja? Ja! Odličen je za stanovanjska mesta, ki ne dobijo veliko prometa (še), statična spletna mesta z brošurami, spletna mesta za razvoj in preizkušanje, osebna spletna mesta ali druga spletna mesta, kjer čas nadgradnje ne moti veliko.

Skupno gostovanje je prav tako odlična možnost, če imate zelo težek proračun. Podjetjem omogoča ustvarjanje spletne prisotnosti, tudi če niso v najboljšem položaju. Tako je deljeno gostovanje izredno pomembno orodje za enakost na spletu.

Nekateri najbolj znani gostitelji v tem segmentu so Bluehost, Siteground in InMotion Hosting.

Priporočeno nadaljnje branje: 8 najboljših poceni ponudnikov spletnega gostovanja

2. VPS gostovanje – skupno gostovanje na naslednji ravni

VPS gostovanje

VPS pomeni Virtual Private Server. Je najbolj uravnotežen med različnimi vrstami spletnega gostovanja. Strežnik VPS je še vedno skupno okolje, vendar je način nastavitve zelo različen.

Medtem ko vsa mesta na VPS delijo en fizični strežnik, je v njem več, ločenih virtualnih strojev. Tako je to nekakšna sredina med skupnim gostovanjem in pridobivanjem lastnega namenskega strežnika.

Prednosti

VPS je veliko bolj zanesljiv in stabilen kot gostovanje v skupni rabi. Najprej je običajno omejena na 10-20 spletnih strani na strežniku. S tem se zmanjša povpraševanje po strežniku.

Resnično izboljšanje je, da so vsi viri razdeljeni enakomerno in nobeno spletno mesto ne sme preseči svojega sklopa. Ko boste dosegli omejitev, kar vam je dodeljeno, se bo vaše spletno mesto zmanjšalo, ostala pa bodo stabilna.

To dosežemo z virtualnimi stroji, ki ustvarijo ločitev znotraj strežnika. Ta preprost dodatek blaži večino slabega sosedovega učinka.

Druga velika prednost strežnikov VPS je, da omogočajo večjo prilagodljivost in omogočajo prilagajanje okolja. V skupnih gostiteljih to ni mogoče, ker bi s tem spremenili tudi nastavitve drugih. Ker je vaš račun v virtualnem stroju, lahko spreminjate, ne da bi vplivali na druge.

Nazadnje je VPS prilagodljiv. Ker imate nameščen virtualni stroj, ki porabi nekaj odstotkov razpoložljivih virov na strežniku, povečanje tega, kar je na voljo, sploh ni problem. To je veliko udobje za lastnike podjetij, ki pričakujejo, da bodo njihova mesta rasla in cvetela.

Slabosti

Za to vrsto gostovanja ni preveč slabosti. Največja stvar je seveda ta, da stane več kot rešitve nižje stopnje. Če torej imate premajhen proračun, morate poiskati rešitev, ki vam denarno ustreza.

Kljub temu, da povprečni VPS stanejo približno 50 USD / mesec (in lahko dosežejo vse do 200 USD), je mogoče VPS dobiti približno od 20 USD na mesec. Poleg tega, ko enkrat posežete po višjih nivojih te vrste spletnega gostovanja, verjetno zaslužite dovolj denarja, da enostavno pokrijete stroške.

Druga stvar pri VPS gostovanju je, da z večjo konfiguracijsko močjo pride tudi več odgovornosti. Če ne veste, kaj počnete, je mogoče odstraniti ključne datoteke ali programsko opremo, ne da bi vedeli. Če želite to resnično izkoristiti, se morate izobraževati.

Za koga je?

Če imate denar, priporočamo, da ga čim prej posodobite na VPS. Čeprav je dražja, je tudi najnižja stopnja običajno veliko boljša od katere koli rešitve za skupno gostovanje.

Najpozneje, ko začnete dobivati ​​spodobne količine prometa, se morate premakniti? Vseeno preverite podrobnosti o tem, kaj dobivate (pristojbine za nastavitev, moč CPU, pomnilnik, prostor za shranjevanje, pasovna širina), da boste vedeli, kaj potrebujete.

Nekaj ​​znanih in spoštovanih rešitev VPS ponujata InMotion Hosting in Dreamhost.

3. Namensko gostovanje – za velike lige

Namensko gostovanje

Kot že ime pove, namensko gostovanje preprosto pomeni: strežnik imate vse zase. To ponuja številne prednosti, ima pa tudi kar nekaj pomanjkljivosti.

Prednosti

Najprej je ena glavnih prednosti namenskega gostovanja ta, da izniči vsa vprašanja slabega soseda preprosto zato, ker jih ni. Nobeno drugo spletno mesto ne more ukrasti vaših virov, predstavljati varnostno tveganje ali povzročiti druge težave. To ga razlikuje od različnih vrst spletnega gostovanja, o katerih smo že govorili.

Ker poleg tega dobite računalnik sami, vam mnoga podjetja omogočajo, da ga obsežno prilagodite. Morda boste lahko izbrali operacijski sistem, količino in vrsto pomnilnika ter druge strojne elemente. To vam daje veliko prilagodljivosti.

Slabosti

Seveda tovrstna namestitev prihaja s stroški. Najem namenskega strežnika ni poceni. Cene se začnejo pri 60 USD / mesec in segajo vse do 350 $ + / mesec. Ko pa vaše podjetje potrebuje namenski strežnik, boste verjetno morali prevzeti stroške.

Poleg tega morate dejansko vedeti kar nekaj o računalnikih in strežniški tehnologiji. Čeprav obstajajo upravljane namenske rešitve za gostovanje, boste morali še vedno veliko narediti sami.

Na skrajni strani stvari bi lahko dobili popolnoma neregulirano storitev, kjer bi morali sami namestiti OS, kaj šele vsa orodja, potrebna za zagon spletnega strežnika, zagotavljanje varnostnega skeniranja, odstranjevanje zlonamerne programske opreme in tako naprej. Lahko pa najamete tudi skrbnika strežnika. Vendar pa to prinaša dodatne stroške.

Prav tako s namenskim strežnikom odložite vsa svoja jajca v en koš. Če strojna oprema ne uspe, je vaše spletno mesto zunaj. V drugih dogovorih lahko druge module prevzamejo v primeru okvare ali pa jih samodejno zamenjajo. Pri namenskih strežnikih, še posebej, če jih sami spremljate, bi to lahko trajalo dlje.

Za koga je?

Ali kdo kdaj potrebuje namensko gostovanje? To je sporno. V današnjem svetu, ko VPS v oblaku prihaja, potreba po lastnem strežniku upada. Seveda lahko traja veliko več zadetkov kot tradicionalni VPS, vendar glede na razširljivost ni nikjer ničesar, kar bi lahko zagotovil sistem v oblaku (več o tem spodaj).

Poleg tega je visokokakovostni VPS lahko veliko cenejši od namenskega strežnika z nizkim koncem in tudi veliko zmogljivejši. Ne zavajajte se, da boste mislili, da je namenjena naprednejša možnost samo zato, ker ste edina oseba na strežniku. Oglejte si vire, ki so vam na voljo, to je resnično pomembno.

Med različnimi vrstami spletnega gostovanja, o katerih smo tukaj razpravljali, je ta najmanjša verjetnost, da jo boste potrebovali. Edina dvakrat bi rekli, da bi morali zagotovo iti za namenski strežnik, če imate visoko specializirane potrebe po strojni opremi ali želite veliko več nadzora nad zasebnostjo svojih podatkov kot kjer koli drugje.

Nekateri najboljši namenski gostitelji so LiquidWeb, GreenGeeks in PickaWeb.

4. Cloud gostovanje – Prihodnost spletnega gostovanja

Gostovanje v oblaku

Gostovanje v oblaku je v bistvu enako kot VPS gostovanje v tem, da imate tudi svoje spletno mesto na virtualnem računalniku.

Vendar pa je vaše spletno mesto namesto enega fizičnega strežnika del celotne mreže računalnikov, iz katere lahko dinamično črpa vso moč, ki jo potrebuje.

Ta vrsta nastavitev postaja vse bolj običajna. Nekatera podjetja svoje storitve storitve VPS sploh ne kličejo več, recimo Cloud ali Cloud VPS.

Prednosti

Ena največjih prednosti gostovanja v oblaku je razširljivost. Tradicionalni VPS je mogoče spremeniti, vendar le do določene točke. Omejena je z zmogljivostjo strojne opreme, ki jo uporablja. Na strežniku z 32 GB RAM-a vaše spletno mesto po potrebi nikoli ne bo moglo dostopati do 64 GB.

To ne velja za sistem, ki temelji na oblaku. Namesto da en računalnik razdeli na več virtualnih strojev, združi več računalnikov v močan virtualni strežnik, ki nato lahko svoje vire zagotavlja po potrebi. Kolikor veliko zahteva vaše spletno mesto, toliko pa lahko dobi.

Poleg tega vam zaračunamo tudi le za vire, ki jih dejansko uporabljate. To je lahko boljša rešitev kot plačilo fiksne cene za namenski strežnik, za katerega nikoli ne uporabite celotne zmogljivosti.

Ta vrsta nastavitve je dobra tudi iz varnostnih razlogov, zlasti napadov DDoS. Pri teh vrstah kramp strežnik preplavi nešteto vzporednih zahtev, dokler se ne zruši. V oblačnem omrežju lahko te zahteve razširite med več različnih računalnikov in njihov učinek omilite veliko bolje kot v katerem koli sistemu enega strežnika.

Slabosti

Glavna slabost gostovanja v oblaku je, da stroški niso vedno povsem predvidljivi. Številni ponudniki gostovanja v oblaku delujejo s kombinacijo fiksnih cen in plačil. V primeru, da imate prometne konice, to lahko znatno poveča vaše stroške. Čeprav to običajno pomeni, da zaslužite bolje in lahko zato prevzamete stroške, je nekaj, kar morate upoštevati.

Za koga je?

cloud_hosting

Sistemi v oblaku so odlični, če želite svoje spletno mesto spremeniti veliko dlje od tradicionalnih sistemov. V prihodnosti bo verjetno nadomestil skupne in namenske možnosti, ko bo tehnologija postajala naprednejša.

Glede na to trenutno ni pomembno, ali iščete VPS ali gostovanje v oblaku. Številna podjetja svoj redni sistem tako ali tako zamenjajo z VPS-jem v oblaku zgolj zaradi ugodnosti, ki jih ponuja tudi njim. Torej, tudi če grete za preprost VPS, boste morda uporabljali gostovanje v oblaku, ne da bi vedeli.

Nekateri znani gostitelji, ki ponujajo gostovanje v oblaku, so Dreamhost, Google Cloud Platform, Amazon Web Services in Linode.

Katera od različnih vrst spletnega gostovanja je za vas?

Izbira gostiteljskega paketa je lahko precej težavna in zahteva veliko pozornosti. Vendar je prvi korak razumevanje različnih vrst gostovanja, ki so vam na voljo. Upajmo, da vam je ta članek omogočil, da to storite.

Če šele začenjate (na primer pri gradnji svojega prvega spletnega dnevnika / spletnega mesta), je povsem v redu, če gre za skupno gostovanje. Vedno je mogoče pozneje prenesti na zmogljivejšo namestitev. Samo če že veste, da ima vaše spletno mesto potrebe, ki jih skupno gostovanje ne more izpolniti, če razmislite o drugih možnostih s poti.

Ko se enkrat odločite, je smiselno pogledati kup podjetij. Priporočamo, da preverite naše najbolj ocenjene gostitelje, da bi našli najboljše. Poglejte, kaj ponuja in primerjajte RAM, prostor na disku, uporabo CDN-ja, pasovno širino in druge merljive podatke. Nato si oglejte dodatne funkcije, ki jih potrebujete.

Na koncu postopka bi morali imeti 2-3 favorita, ko se bo to izteklo po osebnih željah. Mogoče bo kratek pogovor s podporo – da ocenimo njihovo koristnost – daleč.

Potrebujete dodatno branje o spletnem gostovanju? Oglejte si članke, na primer kje registrirati ime domene in možnosti za ustvarjalca spletnega mesta, da ustvari svoje spletno mesto.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map