cPanel vs. Plesk Primerjava za gostovanje spletnih strani leta 2020

cpanel vs pleskČe ste kot večina lastnikov spletnih podjetij, želite absolutno najlažji način upravljanja spletnih mest … nekaj vam pomaga, da stvari opravite z minimalnimi težavami.


K sreči dve najbolj ocenjeni nadzorni plošči, cPanel in Plesk, ponujata funkcije, zaradi katerih je upravljanje spletnega mesta neverjetno preprosto.

Če ste se že kdaj vprašali, kako se postavljajo drug proti drugemu, potem je ta primerjava cPanel proti Plesku za vas.

Pripravljeni smo videti, koga imenujemo za kralja nadzorne plošče? ��

Potopimo se noter.

Skupne funkcije nadzorne plošče

Večina nadzornih plošč spletnega gostovanja mora imeti naslednje funkcije:

 • Upravljanje podatkovnih baz, pogosto MySQL ali PostgreQSL
 • Upravljanje domenskih imen. To bi vključevalo domen pošte in spletne domene
 • FTP upravljanje
 • Upravljanje varnostnih kopij
 • Upravljanje sistema e-pošte. To bi vključevalo kvote za e-pošto, e-poštne naslove in preprečevanje neželene pošte
 • Dostop do datotek in poročanje o njih
 • Upravljanje s ključi uporabnikov SSH

Kot pri večini izdelkov za spletno gostovanje na trgu, obstajajo nadgradnje in izdelki na najvišji ravni za spletne nadzorne plošče.

Mnogi od teh izdelkov so odlični za širjenje podjetij. Zdaj pa si poglejmo, kaj cPanel in Plesk ponujata svojim strankam.

cPanel

cPanel-logocPanel je trenutno najbolj uporabljana nadzorna plošča. Ponaša se z intuitivnim uporabniškim vmesnikom in funkcionalnim vmesnikom za upravljanje strežnika.

Oba vmesnika delujeta brezhibno in ponujata gladko izkušnjo gostovanja, ne glede na to, ali ste upravljavec spletnega mesta, končni uporabnik ali prodajalec. cPanel zaupajo največji igralci v industriji gostovanja, vključno s HostGator, Bluehost in GoDaddy.

Čeprav cPanel podpira samo Linux, lahko dobite podporo za Windows z uporabo virtualizacije, nastavljene od večine vodilnih gostiteljev cPanel.

Ključne značilnosti vključujejo:

 • Možnost nastavitve večine CMS-jev s pomočjo intuitivnih namestitvenih programov
 • Veliko število uporabnih orodij, vključno z orodji za zbirko podatkov in varnostnimi kopijami
 • Nadzorna plošča temelji na Linuxu
 • Lahko se uporablja skupaj s WHM za napajanje gostovalne platforme

pregled cpanela

cPanel se zavzema za izobraževanje svojih strank s ciljem opolnomočiti ponudnike gostovanja, ne glede na velikost njihovega delovanja.

Ponujajo dokumentacijo, video vaje in baze znanja. cPanel ima namenske trenerje za upravljanje brezplačnih spletnih programov za usposabljanje. cPanel University lahko dostopa kdor koli.

cPanel in WHM

Pogosto boste videli cPanel, omenjen z WHM. cPanel je stranka izdelka. To pomeni, da boste lahko počeli stvari, kot so urejanje datotek spletnega mesta, upravljanje podatkovnih baz in ustvarjanje novih e-poštnih računov.

WHM – ki ga lahko preizkusite tukaj – je upravno orodje, ki vam omogoča upravljanje številnih računov cPanel hkrati. To je super za vsakogar z več kot enim spletnim mestom (tj. Skoraj vsem), ker imajo verjetno več kot en cPanel.

whm armaturna plošča

Posebnosti

Hitra spletna mesta PHP in Ruby

PHP7, ki se uporablja v povezavi s PHP – FPM in HTTP / 2, pomeni, da boste imeli hitro spletno mesto. Multi-PHP lastnikom spletnih mest olajša boljše upravljanje PHP – FPM in PHP ter konfiguracijo možnosti navideznih gostiteljev. cPanel & WHM delujejo 90 odstotkov hitreje. Potrebni viri strežnika so zdaj 30 odstotkov manj.

Vsako spletno mesto dobi brezplačno SSL potrdilo

Zahvaljujoč programu AutoSSL je vsako spletno mesto, ki gostuje na cPanelu & WHM se lahko izda samodejno brezplačno SSL potrdilo. Postopek traja le nekaj minut. Ker lahko uporabniki potrdila namestijo prek vmesnika cPanel, ponudniki gostovanja ne bodo potrebovali storitve SSL.

Preprosta skladnost PCI

CPanel & WHM strežnik je lahko PCI združljiv v samo nekaj minutah. To je zahvaljujoč prijaznemu uporabniškemu vmesniku, ki ga WHM ponuja.

Samodejno blokira zlonamerne obiskovalce

cPHulk omogoča lastnikom spletnih mest, da zaščitijo svoja mesta pred napadalci, hkrati pa omogoča zakonitim obiskovalcem dostop do spletnega mesta.

Lahko boste na črnem seznamu celotnih držav, računov ali naslovov IP. Z istimi parametri lahko dodate seznam listov. Lahko spremljate in blokirate poskuse prijave v cPanel, SSH, WHM, e-pošto in FTP.

Odpeljite

cPanel je narejen za vse. Njihova postavitev po vsem svetu je močna. Imajo infrastrukturo, storitve za stranke in kakovostne izdelke, da svojim strankam zagotovijo tisto, kar potrebujejo.

Ne glede na to, ali želite spremeniti manjšo spremembo ob 3 uri zjutraj ali želite večjo prenovo svojega spletnega mesta, vam bo na voljo cPanel, ki vam bo pomagal.

Plesk

plesk logotipPlesk je nadzorna plošča, ki je zasnovana za pomoč pri varovanju, gradnji in zagonu vaših aplikacij in spletnih mest. Njen poudarek je na preprostosti in enostavnosti uporabe. Plesk je nekoliko mlajši od cPanela. cPanel je bil izdan leta 1996, Plesk pa je na trg prišel leta 2001.

Plesk ima več podobnosti s cPanel & WHM. Medtem ko je cPanel omejen na Linux, je Plesk storitev med platformami.

Deluje lahko na Linux, Windows in drugih strežniških platformah. Plesk ponuja tako soočenje s strankami kot tudi administrativne funkcije. To pomeni da Plesk ponuja močno izkušnjo, prilagodljivost in nadzor.

Plesk uporabljajo voditelji na področju gostovanja, vključno z Go Daddy, Amazon Web Services, Google in Docker.

Ključne lastnosti vključujejo:

 • Podpora za Linux in Windows strežnike
 • Podpira in zagotavlja namestitvene programe za večino priljubljenih CMS-jev
 • Omogoča funkcije upravljanja računov in funkcije upravljanja strežnikov zunaj okvira

plesk armaturna plošča

Plesk ponuja uporabniški vmesnik, ki je nekoliko bolj čist od tistega, kar dobite s cPanel. Vendar se funkcije, ki jih ponuja Plesk, ne razlikujejo veliko od tistega, kar ponuja cPanel.

Plesk je pred kratkim postal samostojno podjetje. Posvečeni so spremljanju nenehnih sprememb, ki jih opažamo na spletu.

Njihov cilj je ciljati na posameznike, ki so novi v gostiteljih, kot tudi na trdo zasnovane razvijalce. Njihova ideja je narediti učinkovito upravljanje strežnika in hkrati enostavno.

Vsebinsko trženje uporabljajo kot orodje za poučevanje, da spletnim oblikovalcem pomagajo razumeti pomen pripovedovanja zgodb, kako voditi podjetje prek spleta in tržiti.

WebOps

Plesk se ponaša s popolno nadzorno ploščo strežnika webops. To pomeni, da nudijo močno varnost spletnega mesta in strežnika ter možnost upravljanja več kot enega strežnika z eno nadzorno ploščo.

Prilagodljivost, razširljivost in nadzor pomenijo, da lahko Plesk naredi točno tisto, kar potrebujete.

Posebnosti

Varnost SSL z enim klikom

Tudi če niste gostitelji, razumete, zakaj je varnost SSL tako pomembna. Na žalost je lahko izziv postaviti in sproti posodabljati.

Zahvaljujoč novim storitvam na trgu ni razloga, da vaše spletno mesto ne bi bilo zaščiteno. Plesk samodejno pridobi certifikat in konfigurira datoteke baze podatkov tako, da omogočajo dostop samo do HTTPS.

To pomeni, da sta vaša spletna plošča in vsa vaša spletna mesta zaščitena. Podatke o varnosti boste dobili tudi, ko je vaš strežnik napaden, potrdila pa bodo samodejno obnovljena.

Zavarujte WordPress z enim klikom

Plesk bo strankam, ki gostijo WordPress, omogočil, da jim zaupajo upravljanje varnosti. Z enim klikom bo Plesk lahko nadziral posodobitve vtičnikov, nameščal varnostne popravke in urejal popravke napak.

Git Integracija

Mnogi so se pritoževali, da spletni paneli ne ponujajo podpore za Git. Plesk se je odzval z dodajanjem njihovega Gitmanovega pripona. Podaljšek lahko uporabljate s sistemom Plesk 12.5 in novejšim.

katalog razširitev plesk

Dockerjeva integracija

Od oktobra 2016 je Plesk vključil podporo Docker. Obstaja katalog z več kot 200.000 Dockerjevimi slikami. Docker lahko zaženete neposredno iz Pleska brez uporabe ukazne vrstice.

OS / Host Agnostic

Plesk lahko deluje v večini operacijskih sistemov in je praktično gostiteljski agnostik. Plesk je mogoče zagnati celo v Dockerjevem vsebniku na Docker Hubu. To je ena največjih razlik med Pleskom in cPanelom.

cPanel v primerjavi s Pleskom

Kot vidite, obstaja veliko podobnosti med cPanelom in Pleskom. Kako se torej odločite, kateri je najbolj primeren za vas? Upoštevati je treba nekaj dejavnikov:

 • Kompatibilnost
 • Nabor funkcij
 • Uporabniška izkušnja
 • Cena in možnosti licenciranja
 • Podpora

cPanel v primerjavi s Pleskovo primerjalno tabelo

Kompatibilnost

CPanel deluje samo z Linuxom. Če uporabljate cPanel, morate uporabiti enega od naslednjih podprtih operacijskih sistemov:

 • CenOS
 • CloudLinux
 • Red Hat Enterprise Linux
 • Amazon Linux

Plesk je program za več platform, ki se lahko zažene z več operacijskimi sistemi, vključno z:

 • Debian
 • Ubuntu
 • CentOS
 • Red Hat Enterprise Linux
 • CloudLinux
 • Virtuozzo Linux
 • Windows Server

Pomembno je upoštevati, da boste morali kupiti možnost Plesk za določen OS, ki ga uporabljate. Ne morete kupiti samo enega programskega paketa in ga nato uporabljati na več strojih, ki imajo različne operacijske sisteme.

Nabor funkcij

Kot smo omenili, oba izdelka imata osnovne funkcije, potrebne za upravljanje spletnega mesta in strežnika. Razširljivost je glavna razlika med obema izdelkoma.

Na primer, s Pleskom lahko preprosto integrirate Git ali Docker. Če pa želite uporabljati orodja, ki so pogosto povezana z WordPress ali Virtualmin, tako Plesk kot cPanel delujeta.

Uporabniška izkušnja

Tako cPanel kot Plesk imata privlačne, moderne in uporabnikom prijazne vmesnike. Ob tem pa novinci pri upravljanju strežnikov menijo, da je poenostavljen pristop, ki ga ponuja Plesk, lažji za uporabo. To ne pomeni, da je cPanel težko uporabljati.

Skupine Plesk združujejo funkcije, tako da vam ni treba iskati kopice možnosti, preden najdete tisto, kar iščete.

stran spletna mesta in domene

Tako Plesk kot cPanel omogočata dostop do nadzorne plošče mobilnih naprav, ne glede na to, ali uporabljate Android ali IOS.

zasloni cpanel na mobilnih napravah

Cene in licenciranje

cPanel ponuja tri možnosti, od 15 dolarjev na mesec do 45 dolarjev na mesec. Lahko plačujete mesečno ali letno ali lahko plačujete do tri leta. Dlje kot je plačilo predplačilo, manj je povprečnega mesečnega plačila.

tabela cen cpanel

Plesk ponuja tri možnosti, ki se začnejo pri 4,17 USD na mesec in znesejo do 29,17 USD, odvisno od možnosti, ki jih izberete. Vzemite si čas in si oglejte opise nakupov in se prepričajte, da imate pravo možnost za vas.

plesk cena

Podpora

Obe podjetji ponujata ogromno podporo. Plesk ima službo za pomoč, ki je na voljo 24 ur na dan sedem dni v tednu.

cPanel ima službo za pomoč, ki je na voljo od ponedeljka do petka od 6.00 do 18.00 CST ter od sobote in nedelje od 6.00 do 16.00 CST.

Izbira med Pleskom in cPanelom

Izbrana nadzorna plošča spletnega gostovanja bo igrala veliko vlogo pri interakciji s strežnikom. Vaša plošča vam daje funkcije, ki jih boste potrebovali za upravljanje svojega projekta. Za večino ljudi, ki berejo ta priročnik, priporočamo cPanel kot možnost za upravljanje načrta gostovanja spletnega mesta.

Caveat pristranskost: Vse naše najboljše odločitve za spletno gostovanje v Kanadi se za upravljanje podatkovnih baz zanašajo na cPanel, zato priporočamo, da jih poiščete. V nasprotju s tem Wix in Squarespace – ki se danes pogosto štejeta za dva najboljša graditelja spletnih mest – ne prihajata z nadzorno ploščo, kot sta Plesk ali cPanel. Namesto tega je to nadzorna plošča po meri, zasnovana posebej za njihove spletne storitve, zato ponuja malo prilagajanja.

cPanel je zelo priljubljen, saj je enostaven za uporabo in deluje s Linux-strežniki, ki napajajo večino spleta. Po drugi strani Plesk deluje tako v Linuxu kot v Windows-u. To je dobra možnost, če želite ostati pri podobni nadzorni plošči, ko uporabljate več strežnikov.

Upamo, da vam je ta priročnik koristen, saj vam je omogočil pregled nad tem, kaj Plesk in cPanel prinašata na mizo. Kateri je po vašem mnenju boljši? Spodaj nam delite svoje komentarje.

Več vodnikov

 • Apache proti Nginxu
 • Kaj so uporabniški agenti
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map